ArvostelutSonyYleinen

Testissä Sony Xperia 5 IV – kompakti huippupuhelin tutuilla erikoisuuksilla

Sony Xperia 5 IV

Sonyn yksi tämän vuoden tärkeimmistä lippulaivapuhelimista on ollut Xperia 5 IV, jonka tarkoituksena on tarjota kompaktimmassa paketissa pitkälti samoja ominaisuuksia kuin aikaisemmin testatun Xperia 1 IV -mallin. Sony on keskittynyt jälleen vahvasti sisällöntuottajiin sekä laajoihin kameraominaisuuksiin, mutta Xperia 5 IV on myös paljon muuta.

Xperia 5 IV tarjoaa 6,1 tuuman kokoisen OLED-näyttöpaneelin, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 8 gigatavua RAM-muistia. Sony on laittanut puhelimeen myös 12 megapikselin kolmoiskameran, joissa on  Zeiss-optiikat. Muita puhelimen avainominaisuuksia ovat 5000 milliampeeritunnin akku sekä lähes puhdas Android-kokemus.

Suomessa Sony toi Xperia 5 IV -puhelimen myyntiin lokakuussa 2022. Hintaa puhelimella on 1049 euroa 8 + 128 gigatavun muistiversiossa. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat musta, vihreä sekä luonnonvalkoinen.

SuomiMobiilissa Sony Xperia 5 IV -puhelinta on testattu reilun kuukauden verran. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Sony Xperia 5 IV (XQ-CQ54)
Mitat: 156 x 67 x 8.2 mm
Paino: 172 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.1 tuumaa / Full HD+ (2520 x 1080) / 21:9-kuvasuhde / OLED / tasainen / 120 Hz / HDR10
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1 (1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1] + muistikorttipaikka
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.7 / 24 mm / 1/1.7" / 1.8 µm / Dual Pixel PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 16 mm/  1/2.5" / Dual Pixel PDAF / 124 asteen kuvakenttä) + 12 MP telekamera (f/2.4 / 60 mm / 1/3.5" / Dual Pixel PDAF / OIS / 2.5x optinen zoomi) + LED-salama
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.0 / 24 mm / 1/2.9" / 1.25 um)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 / 13 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 30 watin langallinen lataus / langaton lataus / käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.2 ja aptX HD -tuki / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Vihreä / Musta / Valkoinen
Hinta: 1049 € (8 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Sony Xperia 5 IV:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Sony toimittaa Xperia 5 IV -puhelimen tutussa aikaisempaa pienemmässä myyntipakkauksessa. Kauttaaltaan valkoinen myyntipakkaus on ohut, ja sitä koristavat useaan kertaan laitteen mallinimi ja Sonyn logot. Pakkauksen takaosassa on listattuna puhelimen tärkeimmät ominaisuudet ja yhdellä kyljellä on myös tarrat, joista löytyy tiedot muistiversiosta, malliversiosta, väriversiosta sekä IMEI-koodit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus edustaa Sonyn uutta toteutusta, jossa myyntipakkauksen mukana ei toimiteta enää yhtään muovia. Tämä tarkoittaa myös, ettei Sony toimita paketissa enää laturia, mutta ei myöskään USB-kaapelia. Myyntipakkauksen sisältä löytyy yksinkertaisesti enää vain puhelin sekä pikakäyttöopas yhdessä turvallisuustietojen kanssa.

Mukana ei ole kaikkea puhelimen käytön aloittamiseen vaadittavaa, mutta kyseessä on suuntaus, johon kaikki ovat menossa. Laturi ja USB-kaapeli löytyvät varmasti jo monilta entuudestaan, mutta henkilökohtaisesti olisin näitä edelleen kaivannut toimitettavan puhelimen mukana.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteellisesti Xperia 5 IV ei tarjoa yllätyksiä verrattuna isovelimalliin. Ainoa merkittävä eroavaisuus on koossa, sillä Sony on panostanut kompaktimpaan ratkaisuun. Yleisilmeeltään puhelin on pitkulainen, joka on hyvin ominaista Sonylle. Puhelin on rakenteeltaan alumiinia ja lasia, joten se ei kalpene ollenkaan kilpailijoilleen. Sony tarjoaa Xperia 5 IV -puhelinta Suomessa kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, vihreä sekä valkoinen, joista jälkimmäinen kävi testattavana.

Lasina puhelimessa hyödynnetään Gorilla Glass Victus -versiota, joka on yksi tämän hetken kestävimmistä. Xperia 5 IV:n takaosa on viimeistelty mattapintaiseksi kaikissa väriversioissa. Sony on onnistunut hyvin mattapinnan kanssa, sillä se on erittäin miellyttävä ja tuntuu samettiselta, eikä liian karhealta.

Henkilökohtaisesti olen mattapintaisien puhelimien ystävä, sillä mattapinta kerää yleisesti vähemmän sormenjälkiä ja naarmuja kuin kiiltäväpintainen lasi. Testijakson aikana sormenjäljet tai muut liat eivät olleet ongelma puhelimen takaosassa. Gorilla Glass Victus -lasipinnat tuntuivat kestävän hyvin käyttöä, sillä testijakson aikana merkittäviä naarmuja ei laseihin tullut. Sony on viimeistellyt myös alumiinikehyksen mattapintaiseksi, joka takaa myös osaltaan mukavan tuntuman.

Puhelimen mitoiksi Sony on ilmoittanut 156 x 67 x 8,2 millimetriä, joten kyseessä on melkoisen kompakti laite. Xperia 5 IV on selvästi kapeampi kuin monet muut puhelimet, joka helpottaa mielestäni käyttöä. Näytön toiselle kyljelle yltää helposti yhdellä kädellä käytettäessä. Painoa on 172 grammaa, joka on myös miellyttävän vähän.

Xperia 5 IV on erittäin laadukkaaksi suunniteltu puhelin, josta hyvä osoitus on myös premium-materiaalit. Puhelin on myös jämäkkä, sillä se ei pääse taipumaan tai natisemaan sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Uutuuspuhelin ei poikkea Sonyn valikoimasta edes vedenkestävyyden osalta, sillä IP68-luokitus löytyy. Luokituksen ansiosta puhelin on mahdollista tiputtaa veteen ja sen pitäisi kestää se ilman ongelmia. Sertifikaatista on mukavasti hyötyä erityisesti aktiivisen elämäntavan omaaville henkilöille, sillä nyt puhelimen käyttöä ei tarvitse pelätä edes hieman sateisissa olosuhteissa. Sony ei anna kuitenkaan vedenkestävyydelle minkäänlaista takuuta, eli jos puhelin hajoaakin veden takia, niin takuu ei kata vaurioita.

Xperia 5 IV on etuosaltaan samanlainen kuin muutkin Sonyt. Etupuolella näyttö peittää noin 83 prosenttia pinta-alasta, mikä ei ole paras mahdollinen tulos, mutta Sonyn kohdalla se on ymmärrettävissä. Sony ei ole halunnut tehdä näyttöön mitään lovia tai reikiä, minkä lisäksi kaiutin on haluttu tuoda laitteen etuosaan. Näytön ylä- ja alapuolilla on tasapaksut mustat kaistaleet. Yläreunassa on esillä etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke, ilmoitusvalo sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön alapuolella sijaitsee laitteen pääkaiutin.

Takaosaltaan Xperia 5 IV on lähes samanlainen kuin Xperia 5 IV. Vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva pitkulainen pystysuunnassa oleva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria. Kameroiden välissä on myös ZEISS-logo ja kamera-alueen yläpuolella on LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös esillä NFC-logo, joka viittaa NFC-tunnisteen sijaintiin. Puhelimen takaosassa on selvästi esillä myös Sony- ja Xperia-logot, sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Sony Xperia 5 IV -puhelimen oikeassa kyljessä on useita erilaisia painikkeita. Kyljessä on perinteiset äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on integroitu sormenjälkilukija. Näiden alapuolelta löytyy vielä erillinen kameran laukaisinpainike. Painikkeet on valmistettu alumiinista ja niiden tuntuma on hyvä.

Vasemman kyljen Sony on päättänyt tällä kertaa jättää kokonaan tyhjäksi. Xperia 5 IV:n yläreunasta löytyy ainoastaan yksi mikrofoni ja perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Alareunaan Sony on asettanut USB-C-liittimen, yhden mikrofonin sekä SIM-korttiluukun. Ilman ylimääräisiä työkaluja avattavaan SIM-korttiluukkuun voi asettaa yhden nano-SIM-kortin ja microSD-muistikortin. Toinen SIM-korttipaikka puhelimessa on toteutettu eSIM-tekniikalla.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Xperia 5 IV -puhelimessa on kompakti 6,1 tuuman kokoinen OLED-näyttöpaneeli, joka on teknisesti lähes samanlainen kuin Xperia 5 III -puhelimessa. Näytössä on normaali Full HD+ -tarkkuus, Sonylle tyypillinen korkea 21:9-kuvasuhde sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Sonyn mukaan selvin uudistus näytössä on aikaisempaan verrattuna 50 prosenttia korkeampi kirkkaus.

Testijakson aikana itse tykkäsin Xperia 5 IV -puhelimen tarjoamasta näytöstä, sillä se on riittävällä tasolla. 449 pikseliä tuumaa kohden riittää suurimmassa osassa tilanteista ja samalla OLED-tekniikan ansiosta värit toistuvat erinomaisesti. Näyttö tukee lisäksi HDR10-toistoa ja puhelimeen on saatu reaaliaikainen HDR-videotoisto, joka muuntaa SDR-sisällön HDR-tasoiseksi. Testijakson aikana itse totesin näytön kirkkauden olevan riittävä, vaikkakaan suuremmin kirkasta auringonvaloa ei ollutkaan nähtävillä.

Yksi selvä vahvuus on 120 hertsin virkistystaajuus, joka on nykypäivän standardi huippupuhelimissa. Korkea virkistystaajuus tekee näytön käyttökokemuksesta sulavan ja sisältö näyttää erittäin hyvältä. Sony ei anna käyttäjälle mahdollisuutta vaihtaa eri virkistystaajuuksien välillä, vaan 120 hertsiä on joko päällä tai pois päältä. Tällä osa-alueella näyttö on hieman kilpailijoita jäljessä, sillä virkistystaajuus ei vaihtele dynaamisesti näytettävän sisällön mukaan.

Sony antaa Xperia 5 IV -puhelimen näytölle mukavan monipuolisesti säätömahdollisuuksia erityisesti värintoiston osalta. Esimerkiksi valkotasapainoa on mahdollista säätää mukavan kattavasti ja väriprofiileita on tarjolla kaksi: vakiotila ja luontitila. Luontitila mahdollistaa näytössä BT.2020-väriasteikon ja HDR-tekniikan käyttämisen 10-bittisten värien kanssa. Yleisellä tasolla Xperia 5 IV -puhelimen ostajat pystyvät säätämään puhelimen näytön värintoistoa mukavasti.

Xperia 5 IV -puhelimessa on luonnollisesti Widevine L1-sertifikaatti, joka mahdollistaa teoreettisesti parempilaatuisen HDR10-toiston monien suoratoistopalveluiden kautta. Esimerkiksi Netflixiä puhelimella voidaan katsoa Full HD -tasoisena ja myös HDR10-ominaisuudet ovat käytettävissä. HDR tuki löytyy myös monista muista palveluista, kuten YouTubesta.

Testijakson aikana Xperia 5 IV:n näytön todettiin olevan hyvällä tasolla. Siinä ei ole suuri puutteita, jonka lisäksi erilainen lähestymistapa on virkistävä. Korkean kuvasuhteen ansiosta käyttö on helppoa ja esimerkiksi kahden sovelluksen käyttäminen päällekkäin on miellyttävämpää. Lisäksi näytössä ei ole mitään häiriötekijöitä, joten sen kautta elokuvien ja muiden videoiden katsominen on mielekästä.

Teknisesti Sony luottaa täysin samoihin ratkaisuihin kuin aikaisemmin testatussa Xperia 1 IV -puhelimessa. Vaikka Xperia 5 IV esiteltiin vasta syksyllä, niin mukaan ei saatu Qualcommin hieman päivittämään Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriä. Käytössä on vuosi sitten julkaistu Snapdragon 8 Gen 1, joka nähtiin monissa tämän vuoden alkupuolella julkaistuissa puhelimissa.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi verrattuna Snapdragon 888 -sarjan piireihin.

Suomessa Xperia 5 IV on tuotu myyntiin vain yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Sony hyödyntää tuttuun tyyliin lippulaivatason LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Yli 1000 euron puhelimessa 8 + 128 gigatavun muistiversio kuulostaa pieneltä, sillä monet kilpailijat tarjoavat vähintään 12 + 256 gigatavun versioita.

Sony ilahduttaa kuitenkin muistikorttipaikalla, joka alkaa olemaan erittäin harvinainen ominaisuus lippulaivapuhelimissa. Puhelimeen pystyy asettamaan microSD-muistikortin, jonka koko voi olla maksimissaan jopa yhden teratavun verran.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri on nähty jo monissa puhelimissa, joten sen tarjoama suorituskyky on jo hyvin tiedossa. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joiden perusteella puhelin pärjäsi kuten muutkin samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Tulokset olivat hyvin vastaavia kuin Xperia 1 IV -puhelimessa, joka ei ollut yllätys. Alapuolella on listattuna Xperia 5 IV:n saamat pisteet ja niitä voi verrata Xperia 1 IV:n ja Honor Magic 4 Pron vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Sony Xperia 5 IV (SD8G1) Sony Xperia 1 IV (SD8G1) Honor Magic 4 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 856 000 pistettä 895 335 pistettä 998 057 pistettä
Geekbench 5 (single): 1164 pistettä 1150 pistettä 764 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3240 pistettä 3237 pistettä 2992 pistettä
PCMark 2.0: 10 289 pistettä 10 624 pistettä 12 969 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet 8353 pistettä 9394 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestejä ei kannata tarkastella liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro laitteen todellisesta toimivuudesta normaalissa käytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoilleen, eikä peruskäyttö ole yleensä vastaavaa. Testijakson aikana Xperia 5 IV:n suorituskyvyn todettiin olevan erinomainen, eikä vastaan tullut ongelmia missään tilanteessa. Toki suorituskyky ei ole enää markkinoiden kärkeä, mutta se riittää mobiilipelien ja raskaidenkin sovelluksien käyttöön.

Sonyn puhelimet ovat usein tunnettu lämpenemisestä, josta päästiin ”nauttimaan” myös Xperia 5 IV:n kohdalla. Puhelin ei kuumentunut peruskäytössä, mutta raskaammassa käytössä oli havaittavissa selvää lämpenemistä. Sony ei suoranaisesti mainosta puhelimen jäähdytysratkaisua, mutta jonkinlainen järjestelmä puhelimen sisältä varmasti löytyy. Se ei varmasti ole kuitenkaan aivan riittävä kaikkia tilanteita ajatellen.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Sony Xperia 5 IV:n hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Testijakson aikana Xperia 5 IV:n mobiiliverkoissa ei havaittu ongelmia. Puhelinta käytettiin Elisan verkoissa, eikä laite kadottanut maaseudullakaan verkkoja kovinkaan helposti. 5G-verkkoja ei testattu paljoa, mutta satunnaisissa testeissä päästiin korkeisiin lataus- ja lähetysnopeuksiin.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukijan Sony on sijoittanut puhelimessa oikeaan kylkeen virtapainikkeeseen. Xperia 5 IV -puhelimen kohdalla kylkeen sijoitettu lukija tuntui toimivan hyvin ja se tunnisti aina sormenjäljen. Lukija ei ole kovinkaan nopea, vaan lukituksen aukeaminen saattaa kestää reilun sekunnin verran. Sormenjälkilukijan sijoittaminen kylkeen herättää varmasti erilaisia mielipiteitä, mutta ainakin puhelinta käytettäessä oikealla kädellä pystytään lukitus avaamaan kätevästi peukalolla.

Itse olisin kaivannut Sonyn tarjoavan Xperia 5 IV -puhelimessa näytönalaisen sormenjälkilukijan, mutta ei myöskään kylkeen sijoitettu ratkaisu ole millään tavalla huono. Sormenjälkilukijan kanssa nopeus on usein valttia, mutta Xperia 5 IV ei pääse nopeutta tarjoamaan. Kasvojentunnistusta ei Sony ole puhelimeen saanut, vaan käyttäjien täytyy luottaa biometrisena lukitustapana vain sormenjälkilukijaan.

Kuulokeliitin on säästetty!

Sony jatkaa uutuuspuhelimensa kanssa tuttua strategiaa ja panostaa huomattavasti äänentoistoon. Xperia 5 IV tarjoaa stereokaiuttimet, jotka on sijoitettu laitteen etuosaan symmetrisesti näytön ylä- ja alapuolille. Molemmat kaiuttimet ovat samassa suhteessa ja identtiset, joten äänenlaadussa ei pitäisi olla merkittävää eroa.

Äänentoistoltaan Xperia 5 IV on yksi tämän hetken parhaimmista Android-lippulaivojen keskuudessa. Itse tykkäsin kaiuttimien tuottamasta äänenlaadusta ja myös ääntä lähti mukavan paljon. Stereoäänentoiston ansiosta muun muassa elokuvien nauttiminen on mielekästä ja kaiuttimien laatu riittää satunnaiseen musiikin kuunteluun.

Sony ei ole unohtanut kuulokkeiden käyttäjiä, sillä Xperia 5 IV tarjoaa perinteisen 3,5 millimetrin kokoisen kuulokeliittimen. Yleisesti huippupuhelimissa ei enää kuulokeliittimiä ole nähty, mutta Sony haluaa tarjota kaikille jotain.

Langallisien kuulokkeiden kautta musiikki toistuu paremmin. Xperia 5 IV tarjoaa myös laajan ja teknisesti kehittyneen tuen langattomille kuulokkeille Bluetooth 5.2 -yhteyden avulla. Puhelin tukee muun muassa aptX HD -tekniikkaa. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin pääosin vain langattomia kuulokkeita ja yhteys tuntui monien kuulokkeiden kanssa olevan erinomainen.

Akku ja pakkastesti

Vaikka kyseessä on melko kompakti älypuhelin, niin Sony on saanut mukaan suuren 5000 milliampeeritunnin akun. Kyseessä on sama akku kuin Xperia 1 IV -puhelimessa, ja ainakin itse koin testijakson aikana akunkeston olevan pitkälti samanlainen myös Xperia 5 IV:n osalta. Xperia 5 IV tarjoaa helposti yhden päivän mittaisen akunkeston.

Usein iltaisin akkua puhelimessa oli jäljellä vähintään 25 prosenttia, kun laitetta oli käytetty aktiivisesti. Yhtenäkään päivänä akku ei loppunut kesken kaiken. Kevyemmässä käytössä akun saa kestämään todennäköisesti jopa parin päivän ajan, mutta tällöin käyttö pitää olla selvästi pienempää kuin itselläni.

Monet valmistajat ovat viime vuosina panostaneet latausratkaisuihin paljon, mutta Sony ei niinkään. Xperia 5 IV tukee edelleen vain 30 watin tehoista langallista pikalatausta. Sony ei tällä kertaa kuitenkaan toimita laturia tai USB-kaapelia puhelimen mukana, jonka takia laturi on ostettava erikseen. Onneksi puhelimesta löytyy kuitenkin tuki USB Power Delivery -standardille, joten laturin ei välttämättä tarvitse olla edes Sonyn oma. Sonyn oman 30 watin tehoisen pikalaturin pystyy ostamaan 50 euron hintaan Suomessa.

Sony mainostaa puhelimen akun latautuvan 50 prosentin varaustasoon langallisella latauksella 30 minuutissa. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin, sillä entuudestaan käytössä oli 30 watin tehoinen Sonyn oma pikalaturi. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Sony Xperia 5 IV -puhelimelle toteutettu lataustesti 30 watin tehoisella laturilla.

30 watin tehoinen pikalataus lataa puhelimen tyhjästä täyteen 105 minuutissa, eli tunnissa ja 45 minuutissa. 30 minuutissa akkua saatiin 46 prosenttia, eli ei aivan Sonyn lupaamaan 50 prosenttiin päästy. 60 minuutissa akkua oli ladattu 79 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 78 minuutissa. Akun lataus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 6 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen jopa 27 minuuttia.

Sonyn tarjoama 30 watin pikalataus ei ole mitenkään kovin erikoinen, vaan jopa erittäin heikko suhteutettuna moniin kilpailijoihin. Monissa edullisemmissakin puhelimissa on jopa 60-150 watin tehoisia pikalatauksia, joilla akku latautuu tyhjästä täyteen alle 30 minuutissa. Lähes kahden tunnin mittainen latausaika on todella heikko, ja Sonylta olisi voinut toivoa pientä parannusta tässä suhteessa.

Xperia 5 IV tukee myös langaton latausta 15 watin teholla, mutta sen latausaikaa ei ruvettu testijakson aikana testaamaan. Sony on laittanut puhelimeen mukaan myös käänteisen langattoman latauksen, jonka avulla voidaan ladata Qi-standardiin perustuvia laitteita puhelimen akulla. Toiminnosta on hyötyä esimerkiksi reissuissa, jos ei halua ottaa kaikille laitteille omia latureita mukaan. Muun muassa kuulokkeet tai älykellot voi asettaa latautumaan puhelimen päälle.

Testijakson aikana Sony Xperia 5 IV laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 5 IV laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut tasan prosentin verran. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Sony oli estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä, jolla pyritään minimoimaan turvallisuusriskit.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xperia 5 IV:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Sonyn pystyvän tarjoamaan jälleen hyvän pakkaskestävyyden ja se on otettu huomioon puhelinta suunniteltaessa. Pakkanen ei vaikuttanut merkittävällä tavalla puhelimen akunkestoon, eikä se rajoittanut laitteen toimintaa juurikaan. Toki akun lataus oli päätetty estää. Xperia 5 IV palautui kuitenkin nopeasti normaaliksi huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Sony tarjoaa monia samoja toteutuksia kuin Xperia 1 IV -mallissa, mutta kuitenkin osittain karsitummin. Kyseessä on silti huippuluokan kameraratkaisu, joka koostuu kolmesta 12 megapikselin kamerasensorista. Sony ei kilpaile siis megapikselien määrissä, vaan pyrkii jälleen tarjoamaan jotain hieman omanlaista.

Sony hyödyntää pääkamerana 12 megapikselin tasoista itse kehittämäänsä IMX557-sensoria, jossa on 1/1,7-tuuman kennokoko, 1,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkamerassa on myös linssi, jossa on f/1.7-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamera on lisäksi optisesti vakautettu (OIS). Ultralaajakulmakamerana toimii 12 megapikselin tasoinen Sony IMX563 -sensori, joka on kooltaan 1/2,5-tuumaa ja siinä on 1,4 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi sekä siinä on 16 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 124 asteen kuvausalueella.

Isovelimallista löytynyt jatkuvan zoomauksen tarjoava telekamera on nyt poistettu ja tilalle on saatu perinteisempi telekamera. Kyseessä on samaan IMX650-sensoriin perustuva kamera, jolla taltioidaan 12 megapikselin kuvia. Kamerasensorin koko on 1/3.5 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Linssissä on f/2.4-aukko sekä 60 mm polttoväli. Telekamera kykenee siis 2.5x optiseen zoomaukseen.

Xperia 5 IV -puhelimen etuosassa on myös 12 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka perustuu Sony IMX663 -sensoriin. Etukameran sensorikoko on 1/2.9 tuumaa ja siinä on 1.22 mikronin pikselikoko. Lisäksi kameran linssissä on f/2.0-aukko sekä 24 mm polttoväli.

Sony Xperia 5 IV:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 12 megapikseliä (Sony IMX557, f/1.7, 24 mm, 1/1,7”, 1,8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX563, f/2.2, 16 mm, 1/2,5”, 1,4 µm, Dual Pixel PDAF, 124 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 12 megapikseliä (Sony IMX650, f/2.4, 60 mm, 1/3,5”, 1.0 µm, Dual Pixel PDAF, OIS, 2.5x optinen zoom)
  • Etukamera: 12 megapikseliä (Sony IMX663, f/2.0, 24 mm, 1/2,9”, 1,22 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameran osalta Sony pystyy tarjoamaan tutun kokemuksen, ja kuvanlaatu on huippuluokan tasolla ainakin hyvässä valaistuksessa. Kokemukset pääkamerasta ovat pitkälti identtiset kuin aikaisemmin Xperia 1 IV:n kanssa, joka ei ole ihme ottaen huomioon täysin samat tekniset lähtökohdat.

Ihanteellisessa kuvaustilanteessa kuvissa on paljon yksityiskohtia ja kohina on erittäin vähäistä. Värit taltioituvat ainakin omaan makuuni todella luonnollisena ja dynaaminen alue kuvissa on erittäin laaja. Kuvissa ei ollut mielestäni mitään merkittävää heikkoutta, vaan Sony on pystynyt luomaan tasapainoisen lopputuloksen.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera on myös vahvoilla, sillä kuvat ovat yksityiskohtaisia tiettyyn pisteeseen asti. Pääkameralla saadaan esimerkiksi sisätiloissakin yksityiskohtaisia kuvia, vaikka valoa ei usein ole kovinkaan paljoa. Heikossa valaistuksessa Xperia 5 IV taltioi kuviin hyvät värit, eikä niissä ollut havaittavissa mitään ylimääräistä tai häiritsevää rakeisuutta. Sony ei tarjoa puhelimessa minkäänlaista erillistä yökuvaustilaa, mutta heikossa valaistuksessa on apuna automaattinen yötila, jolloin kuvia otetaan hieman pidempään.

Vaikka erillistä yökuvaustilaa ei olekaan, niin ammattilaiset voivat ottaa paljonkin enemmän kamerasta irti Sonyn kattavien manuaalisäätöjen avulla. Alapuolella on Xperia 5 IV -puhelimen pääkameran oletusasetuksia hyödyntämällä taltioituja kuvia.

Ultralaajakulmakamera on myös samanlainen kuin isovelimallissa, joten merkittäviä muutoksia laadussa ei nähdä. Jo aikaisemmin kameran on todettu olevan laadukas ja tuottavan hyvää jälkeä, joten sama kokonaisuus saadaan myös Xperia 5 IV -puhelimella.

Kuvat ovat tarkkoja ja värit taltiouituivat samalla tavalla pääkameran kanssa. Kuvien reunoilla oli havaittavissa hieman pehmeyttä vääristyksien korjauksien takia, mutta mikään suuri ongelma se ei ollut. Dynaaminen alue myös ultralaajakulmakuvissa oli hyvä.

Heikossa valaistuksessa ainakin ultralaajakulmakamera kaipaisi selvästi erillistä yökuvaustilaa, sillä kuvista tulee monesti todella tummia. Kuvat eivät kuitenkaan ole täysin huonoja, mutta parempiakin ultralaajakulmakameroita hämärässä kuvaamiseen on tullut vastaan. Kokonaisuutena ultralaajakulmakamera tarjoaa lippulaivatason kokemuksen ilman suuria megapikselimääriä.

Alapuolella on muutamia Xperia 5 IV:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Telekamera on ainut uudistus, vaikka taustalla oleva sensori onkin sama. Jatkuvan zoomauksen sijasta tarjolla on vain yksi polttoväli, joka takaa 2.5x optisen zoomauksen. Hyvässä valaistuksessa telekamera on erinomaisella tasolla, sillä kuvien laatu on loistava. Värit taltioituvat luonnollisesti, yksityiskohtia on paljon ja dynaaminen alue on laaja. Telekamera on laadultaan yksi parhaimmista ja sitä on miellyttävää käyttää.

Kamera toimii hyvin myös heikossa valaistuksessa kuvaamiseen. Kameralla kuviin saadaan mukavasti valoa ja yksityiskohtia. Värit ovat luonnolliset ja Sony on saanut minimoitua melun määrän kuvissa. Kuvat olivat toisinaan yllättävän tummia, joten erillistä yökuvaustilaa kaivattaisiin myös tämän kameran kanssa.

Alapuolella on muutamia 2.5x telekameralla taltioituja kuvia.

Videokuvauksen osalta Xperia 5 IV ei tarjoa eroavaisuuksia verrattuna isovelimalliin. Sony luottaa oletuskamerasovelluksella korkeintaan 4K 30 fps -tasoiseen videokuvaukseen kaikilla kolmella kameralla, ja 60 fps on tuettuna vain 1080p-laadulla. Uudella Video Pro -kamerasovelluksella Sony tarjoaa kuitenkin jopa 120 fps 4K-videokuvauksen kaikilla kameroilla. 8K-videokuvausta ei laitteessa ole, mutta suurena puutteena sitä tuskin kovinkaan moni pitää.

Yksi Sonyn erikoisuus on Cinema Pro -kamerasovellus, jolla voidaan kuvata elokuvamaisesti videoita kattavilla säätöasetuksilla. Kyseessä on ”ammattilaisille” suunnattu ominaisuus, joten monet peruskäyttäjät varmasti koittavat vältellä sen käyttöä. Peruskamerasovelluksen videotoiminnot riittävät monille. Itse ainakin koin 4K 30 fps -videon olevan hyvällä tasolla perustarpeisiin, ja myös kuvanvakautus toimi videoissa moitteetta.

Xperia 5 IV:n oletuskamerasovelluksen videokuvaustoiminnon avulla käyttäjät pystyvät vaihtamaan myös kesken kuvauksen eri kameroiden välillä. Sony on myös onnistunut saamaan zoomauksesta varsin sulavan, vaikka tietysti kameroiden välillä vaihtelu näkyykin videolla selvästi.

Sony on laittanut puhelimeen myös 12 megapikselin tasoisen etukameran, joka on jälleen samanlainen kuin Xperia 1 IV -puhelimessa. Yleisesti hyvässä valaistuksessa etukameran todettiin olevan hyvä ja tuottavan laadukasta jälkeä. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia ainakin tällaiselle satunnaiselle selfiekuvaajalle. Etukameran yksi vahvuus on tuki tarkalle 4K 30 fps -videokuvaukselle, joka on nykyään melko harvinainen ominaisuus.

Kamerasovelluksen osalta Xperia 5 IV -puhelimessa luotetaan samaan toteutukseen kuin Sonyn muissakin puhelimissa. Kamerasovellus kantaa nimeä Photo Pro. Kyseessä on monipuolinen ammattitason kameraohjelmisto, johon on kuitenkin tuotu mukaan helpommat automaattiset kamerasäädöt. Kamerasovellus on yleisilmeeltään hyvin tuttua Sonya, mutta asetuksia on aikaisempaa enemmän jo etunäkymässä. Kamerasovelluksessa on nyt monta kuvaustilaa, joita ovat Basic, Auto, P, S, M ja MR.

Basic-tilassa voidaan kuvata aivan kuten tavallisella älypuhelimen kameralla. Auto-tilassa kamera tunnistaa kuvattavan kohteen automaattisesti ja vähentää kohinaa ja kameran tärinää automaattisilla asetuksilla. P-tilassa kamera säätää valotusaikaa automaattisesti, mutta käyttäjä voi säätää muita manuaaliasetuksia itse. S-tilassa voidaan hallita myös valotusaikaa manuaalisesti ja M-tilassa voidaan hallita valotusaikaa ja ISO-arvoa manuaalisesti. MR-tilassa käyttäjä voi itse tallentaa manuaalisesti säädettyjä asetuksia myöhempää käyttöä varten. Sony on tuonut kameraan siis järjestelmäkameroista tuttuja kuvaustiloja.

Kamerasovelluksen päänäkymän Basic-tilassa on yläreunassa painikkeita, joista saadaan esille lisää kuvaustiloja, Google Lens, kamerasovelluksen kattavat asetukset sekä voidaan vaihtaa kuvaustilojen välillä. Kamerasovelluksen kuvausnäkymän alapuolella on zoomipainikkeet 0,7x, 1,0x ja 2,5x, joilla voi siirtyä kamerajärjestelmän eri polttoväleihin. Painikkeiden alapuolelta löytyy nyt aikaisempaa helpommin saavutettavissa olevat pikavalinnat, joista voidaan säätää salaman asetuksia, taustasumennusta, valoisuutta sekä kuvasuhdetta. Sony on tuonut kamerasovelluksen alareunaan myös kamerapainikkeen, etu- ja takakameroiden välillä siirtymisen painikkeet sekä videokuvaustilaan siirtymisen.

Sonyn kamerasovellus on nyt aikaisempaa käytännöllisempi sekä kattavampi. Basic-tila on tarkoitettu peruskuvaajille, mutta nyt kamerasovelluksessa on kaikki vaadittavat kuvatilat ja asetukset myös ammattilaiskuvaajille. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja se oli helposti ymmärrettävissä. Eri kuvaustilojen välillä oli sulavaa siirtyä ja kamera otti kuvan välittömästi.

Käyttöjärjestelmä

Sony julkisti Xperia 5 IV -puhelimen syksyllä vielä Android 12 -käyttöjärjestelmällä, mutta sittemmin puhelimeen on jo päivitetty Googlen tuorein Android 13 -versio. Testijakso suoritettiin pääasiassa Android 12 -versiolla, mutta Android 13 -päivitys tuli aivan testien loppuvaiheessa. Puhtaan Androidin päällä on Sonyn käyttöliittymä, jossa on pieniä lisätoimintoja. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna Googlen 1. joulukuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Sony on kertonut tarjoavansa Xperia 5 IV -puhelimelle vähintään kaksi suurempaa Android-versiopäivitystä sekä kolme vuotta tietoturvakorjauksia. Päivityslupaus ei ole millään tasolla hyvä tämän hintaluokan puhelimessa, sillä vaatimuksena voidaan jo pitää 3-4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4-5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelin on saanut jo toisen suuremmista päivityksistä, joten ensi vuonna on lupa odottaa vielä Android 14 -verisota. Tämän jälkeen päivityksiä ei tuskin enää nähdä.

Sony ei ole lähtenyt kovinkaan radikaalisti muuttamaan Android-kokemusta, vaan on tuonut mukaan muutamia omia elementtejään. Mukana on suurin osa Android 13 -version uudistuksista, kuten Material You -muotokielen optimoinnit sekä paremmat hallinnat sovellusilmoituksille. Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:ssa käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten.

Android 13 -versioon Sony on tuonut mukaan myös muutamia omia parannuksia. Esimerkiksi Ulkoinen näyttö -sovelluksen uusi live-suoratoisto-ominaisuus tehostaa Xperia-laitteen viihdeominaisuuksia. Aikaisemmissa Android-versioissa Xperia-laitetta pystyi käyttämään etsimenä yhdistämällä sen yhteensopivaan kameraan Ulkoinen näyttö -sovelluksen kautta. Live-suoratoisto-ominaisuuden avulla voi kuvata laadukasta videokuvaa yhteensopivalla kameralla, ja sen voi myös jakaa livenä suoratoistopalveluun.

Sony on tuonut käyttöliittymään mukaan myös monet yhtiön aikaisemmista puhelimista tutut ominaisuudet. Esimerkiksi Multi-window-ominaisuudella saadaan hyödynnettyä laitteen 21:9-kuvasuhteen näyttöä niin, että kaksi sovellusta näkyy näytöllä. Käyttöliittymässä on lisäksi ”sivutunnistus”, joka on yksinkertaisesti pikavalikko suosituimmille sovelluksille. Käyttöliittymässä on myös monia muita hyviä lisäominaisuuksia.

Xperia 5 IV tuntui ohjelmiston osalta toimivan erinomaisesti, kuten Sonyn puhelimet yleensäkin. Ainakaan itse en havainnut merkittäviä ongelmia tai bugeja. Lisäksi Android 13 -päivitys oli optimoitu hyvin, sillä senkään jälkeen vastaan ei tullut ongelmia, vaan kokemus parani entisestään. Itse tykkään paljon siitä, että Sony luottaa pitkälti puhtaaseen Androidiin, joka tekee käyttökokemuksesta selkeän.

Yhteenveto

Sony Xperia 5 IV jatkaa tuttua Sonyn strategiaa huippupuhelimien kanssa. Kyseessä ei ole mitenkään kovin merkittävä päivitys viime vuoden 5-sarjan puhelimeen, mutta tarjolla on pieniä uudistuksia kameroissa ja muissa tekniikoissa. Mielestäni kyseessä on kuitenkin loistava puhelin sisällöntuottajille sekä kompaktia puhelinta etsiville.

Testijakson perusteella yksi selvistä vahvuuksista on kompakti toteutus. Xperia 5 IV sopii pieneenkin käteen ja samalla IP68-luokitus pitää huolen vedenkestävyydestä. Puhelimessa on hyvä OLED-näyttöpaneeli, jonka 120 hertsin virkistystaajuus tekee siitä sulavan. Tehoja puhelimessa on riittävästi ja akunkeston todettiin olevan miellyttävän hyvä. Xperia 5 IV tarjoilee monia Sonyn vahvuuksia, kuten laadukkaan äänentoiston, kuulokeliittimen, muistikorttipaikan sekä puhtaan Android-kokemuksen. Lisäksi kameroiden todettiin tuottavan lippulaivatason jälkeä.

Täydellinen puhelin Xperia 5 IV ei kuitenkaan ole. 8 + 128 gigatavun muistit kuulostavat vähältä yli 1000 euron hintaluokassa. Sony ei ole saanut ratkaistua puhelimen kuumenemista edelleenkään. 30 watin pikalataus tuntuu nykyään jo todella hitaalta, eikä Sony toimita laturia edes mukana. Kameroihin olisin kaivannut jonkinlaista yökuvaustilaa, jotta kuvaaminen olisi helpompaa. Sonyn tarjoama päivitystuki ei suoranaisesta aiheuta minkäänlaisia hurraa-huutoja.

Suomessa Sony Xperia 5 IV on tullut myyntiin lokakuussa 2022. Tarjolla on ainoastaan 8 + 128 gigatavun muistivariantti, jolla on hintaa 1049 euroa. Sony tarjoaa puhelinta kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen sekä vihreä. Alapuolella olevasta Hintaseurannan listauksesta löytyy puhelimen edullisimmat hinnat.

Sony Xperia 5 IV

8

Xperia 5 IV on käytännössä Xperia 1 IV kompaktimmassa paketissa.

Hyvää
  • Kompakti ja tyylikäs mattapintainen viimeistely + IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys
  • Hyvä OLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa edelleen hyvän suorituskyvyn
  • Hyvä akunkesto
  • Erinomaiset stereokaiuttimet + kuulokeliitin säästetty
  • Kameroiden kuvanlaatu erinomainen monessa tilanteessa
  • Muistikorttipaikka, USB-C 3.2 ja NFC
  • Melkein puhdas Android-kokemus
Huonoa
  • Vain 8 + 128 gigatavun muistit
  • Puhelin kuumenee raskaassa käytössä
  • 30 watin pikalataus on kilpailijoita selvästi hitaampi
  • Kameroille ei tarjota erillistä yökuvaustilaa
  • Puhelimen mukana ei toimiteta laturia, eikä USB-kaapelia
  • Päivitystuki voisi olla myös parempi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut