AndroidArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Mi Max 3 – Suurempaa puhelinta saa etsiä

Xiaomi Mi Max 3

Tällä kertaa otettiin testattavaksi Xiaomin uusin Mi Max -malliston jäsen, joka on järjestyksessään jo kolmas. Olemme SuomiMobiilissa jo viimeisen parin vuoden aikana testanneet alkuperäisen Mi Max -puhelimen, viime vuonna julkaistun Mi Max 2 -version ja nyt testissä on ollut Mi Max 3. Kyseessä on Xiaomin suurimman näytön omaava älypuhelin, joka on varusteltu keskihintaluokan tekniikalla sekä laadukkaalla toteutuksella.

Suomessa uusi Xiaomi Mi Max 3 on tullut hiljattain vasta myyntiin, joten kyseessä on varsin tuore tulokas Suomenkin markkinoilla. Hinnoittelultaan Mi Max 3 asettuu alle 400 euroon ja onkin näytön koon osalta todennäköisesti ainutlaatuinen puhelin. Xiaomi toi puhelimen globaalisti myyntiin hieman keskeneräisenä, mutta myöhemmin puhelimelle ladattavaksi tuotu MIUI 10 -päivitys toi loputkin puhelimen luvatuista ominaisuuksista saataville. Xiaomi on tehnyt mukavia teknisiä päivityksiä Mi Max 3 -puhelimeen, jos verrataan viime vuoden Mi Max 2 -puhelimeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Xiaomin tuoreimpaan suurinäyttöiseen Mi Max 3 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta noin kahden viikon testijakson jälkeen. Arvostelu tulee koostumaan normaaleista ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme laitteen pakkaskestävyyttä, sillä talvi tuo tullessaan myös kylmemmän kelit, minkä vuoksi on hyvä myös katsoa kestävätkö puhelimet sitä todella.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi Max 3 (M1804E4A)
Mitat: 176.2 x 87.4 x 8 mm
Paino: 221 g
Näyttö: 6.9 tuumaa Full HD+ (1080 x 2160) / 18:9-kuvasuhde / IPS LCD
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 636 (Adreno 509)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 MP (f/1.9 / 1.4µm / dual pixel PDAF) + 5 MP (syvyyssensori) kaksoispääkamera ja kaksois-LED-salama / 8 megapikselin etukamera (f/2.0 / 1.12µm)
Akku: 5500 mAh (ei irrotettava) / Quick Charge 3.0 -pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (MIUI 10 / 1. syyskuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Muistikorttipaikka
Liitännät: USB-C 1.0
Ääni: yksi kaiutin (+kuuloke) / Bluetooth 5.0 / kuulokeliitäntä
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta
Hinta: 369 €

Myyntipakkaus

Xiaomi toimittaa Mi Max 3 -puhelimen hyvin perinteisessä myyntipakkauksessa. Ulkoisesti myyntipakkaus on valkoinen, jonka päälle on painettu kultaisella laitteen mallinimi, eli Mi Max 3. Myyntipakkauksessa on myös Global Version -teksti, joka on osoitus siitä, että kyseinen yksilö on Euroopan markkinoille tarkoitettu versio. Myyntipakkauksen takaosassa on lueteltuna Mi Max 3:n tärkeimpiä teknisiä tietoja sekä muun muassa myyntipakkauksen sisällä olevan puhelimen muistiversio ja IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee luonnollisesti muoveihin kääritty puhelin. Puhelimen alta löytyy pahvinen tasku, jossa on käyttöohje sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Tämän jälkeen esille paljastuu Euroopassa toimiva laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Myyntipakkaus on ulkoisesti ja sisällöltään pitkälti samanlainen kuin missä tahansa muussa Xiaomin puhelimessa. Xiaomi ei kuitenkaan toimita tavoistaan poiketen Mi Max 3:n mukana minkäänlaista suojakuorta, mikä on jopa hieman harmillista. Kyseessä on sen verran kookas puhelin, että laitteen kädestä tippumisen riski on suurempi, minkä takia myös jonkinlainen suojakuori voisi olla hyvä pehmentämään laskua maahan. Kaiken kaikkiaan mukana on kuitenkin kaikki käytön aloittamiseen tarvittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi Mi Max 3 (vasen) vs. Xiaomi Mi Max 2 (oikea).

Xiaomi luottaa Mi Max 3 -puhelimessa jo edeltäjästä tuttuun alumiiniseen rakenteeseen. Puhelin rakentuu siis yhdestä alumiinipalasta, joka takaa erinomaisen laatutuntuman. Xiaomi teki jo Mi Max 2 -puhelimen laadun kanssa hyvää työtä viime vuonna ja nyt Mi Max 3:ssa jatketaan pitkälti samoilla peruspilareilla. Puhelin näyttää ja tuntuu laadukkaalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsissä puhelinta väännellessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, vaikka sellaista olisi voinut odottaa näinkin suurelta puhelimelta. Tuntumaltaan laite on varsin mukava, vaikka mattapintainen musta alumiini tuntuu erityisesti kuivissa käsissä varsin liukkaalta. Mi Max 3:n pyöristetyt muodot parantavat käyttömukavuutta.

Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 176,2 x 87,4 x 8 millimetriä, joten kyseessä on poikkeuksellinen suuri älypuhelin. Painoa löytyy myös mukavat 221 grammaa, minkä huomaa selvästi myös käytössä. Yhdellä kädellä käytettäväksi Mi Max 3 -puhelinta ei ole luotu, mikä käy selväksi heti kun puhelimen ottaa myyntipaketista. Kiinassa suuret puhelimet ovat valtava markkina ja Mi Max 3 vastaa juurikin siihen kategoriaan. Fyysisiltä mitoiltaan Mi Max 3:lle on haastava löytää vastustajaa Suomen älypuhelinmarkkinoilta, sillä sellaista ei todellisuudessa ole.

Muovinen kaistale on varsin suuri.

Yksi itseäni kovasti häirinnyt seikka Mi Max 3 -puhelimessa on näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä oleva muovinen kehys. Tällä kertaa muovikehys on varsin suuri ja sen takia laitteen rakenteessa on luonnoton saumakohta, mikä ei ainakaan paranna käyttömukavuutta. Toki kyseessä on alle 400 euron älypuhelin, joten tällainen ratkaisu on täysin hyväksyttävää. Kilpailevilla valmistajilla vastaavat muoviset kehykset ovat selvästi pienempiä, minkä lisäksi myös edeltäjäversiossa Mi Max 2:ssa vastaava muovikehys oli hyvin ohut ja jopa lähes huomaamaton.

Toinen pieni heikkous Mi Max 3 -puhelimessa on IP-luokituksen mukaisen pölyn- ja vedenkestävyyden puuttuminen. Henkilökohtaisesti olisin toivonut edes jonkinlaista vedenkestävyyttä, mutta valitettavasti sellaista ei löydy. Xiaomi ei ole ollut huippupuhelimienkaan kanssa kovin innokas lisäämään vedenkestävyyttä, joten Mi Max 3:sta tämän puuttuminen ei ollut kovin suurikaan yllätys.

Puhelimen etupuolella valtaa pitää massiivinen 6,9 tuuman kosketusnäyttö. Vaikka näyttö on suuri, niin uuden kuvasuhteen ja pienennettyjen näytön kehyksien ansiosta Mi Max 3:n koko on saatu pidettyä edeltäjämallin kanssa pitkälti samoina. Näytön alapuolella ei Mi Max 3:ssa ole mitään, mutta sen yläpuolelle on sijoitettuna LED-ilmoitusvalo, valoisuuden- ja etäisyydentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä selfie-kamera, jonka kaverina on vielä pehmeähkö LED-salama parempaa hämäräkuvaamista varten. Verrattuna viime vuoden Mi Max 2 -malliin on Xiaomi poistanut etupuolelta kapasitiiviset navigointipainikkeet kokonaan.

Xiaomi on tehnyt Mi Max 3:n takaosasta varsin pelkistetyn. Mustaksi värjätty alumiinirunko näyttää hyvältä. Ylä- ja alapäädyissä on ohuet muoviset antennijuovat, jotka vahvistavat antennien toimivuutta. Takaosassa silmiin pistää ensimmäisenä kuitenkin hieman koholla olevan kameraosa, jossa on kaksi kamerasensoria sekä kaksois-LED-salama. Puhelimen takaosassa on lisäksi sormenjälkilukija sekä Mi-logo yhdessä tuttujen mallitietojen ja valmistusmaatekstien kanssa.

Xiaomi Mi Max 3:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi muistikortti. Puhelimen yläreunassa on tavallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, mikrofoni sekä infrapunalähetin. Alareunaan on sijoitettu yksi USB-C-liitin, jonka molemmilla puolilla on kaiutinritilät. Vain toisen takaa kuitenkin löytyy itse kaiutin ja toisen takana on mikrofoni.

Näyttö

Suurinäyttöinen OnePlus 6T näyttää pieneltä Xiaomi Mi Max 3 -puhelimen rinnalla.

Mi Max -älypuhelinmallisto on Xiaomin vastaus suurinäyttöisten puhelimien ystäville. Xiaomilla on ollut tapana päivittää mallistoa kerran vuodessa ja nyt kolmantena vuotena Xiaomi on myös pystynyt ensimmäisen kerran nostamaan näytön kokoa. Aikaisemmin Mi Max- ja Mi Max 2 -puhelimissa on ollut suuri 6,44 tuuman 16:9-kuvasuhteen näyttö, mutta nyt Mi Max 3:sta löytyy massiivinen 6,9 tuuman näyttö, jossa on 18:9-kuvasuhde. Vaikka näytön tuumat ovat kasvaneet, niin näytön pinta-ala on kasvanut selvästi maltillisemmin uuden kuvasuhteen ansiosta.

Näytössä on tällä kertaa noin 80 prosentin näyttö-runko-suhde, joka on varsin hyvä suoritus. Näytössä on uusitun kuvasuhteen lisäksi myös pyöristetyt kulmat, joka on varsin luonnollista. Koska kyseessä on massiivinen näyttö, niin yhdellä kädellä käyttäminen on luonnollisesti mahdotonta. Käyttöliittymän navigoinnissa onneksi on auttamassa eleohjaus, joka helpottaa käyttämistä.

Tarkkuutta näytöllä on Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2160 pikseliä. Tämä tekee 350 pikseliä tuumaa kohde, mikä on kohtuullisesti, mutta yleistä ”HD-tasoa”. Koska Mi Max 3:n näyttö on suuri, niin Full HD+ -tarkkuus ei ole paras mahdollinen. Näyttö voisi olla myös hieman tarkempi, jotta katselukokemus olisi parempi.

Xiaomi on ottanut Mi Max 3:n näytön kanssa mukavia askelia eteenpäin, muun muassa katselukulmien kanssa. Viime vuonna Mi Max 2 kärsi varsin huonoista katselukulmista, mutta nyt ongelmia näiden kanssa ei ole ollenkaan. Uudessa Mi Max 3 -puhelimessa on myös varsin perinteinen LCD-näytölle tuttu värientoisto, joka on siis hyvä, mutta ei mikään parhain. Tälläkin kertaa näytön heikkoudeksi voidaan laskea kohtalaisen heikko luettavuus auringonpaisteessa, sillä kirkkaus ei riitä kovin hyvin.

Kaiken kaikkiaan Mi Max 3:n näyttö on todella suuri, ja siinä on moneen tilanteeseen riittävä tarkkuus sekä tekniset ominaisuudet. Kyseessä ei ole kuitenkaan markkinoiden kärkikahinoihin lukeutuva näyttö, vaan tuttua keskihintaluokkaista tasoa.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisen toteutuksen osalta Mi Max -puhelimet ovat aina olleet alempaa keskitasoa ja myöskin Mi Max 3 ei tee tässä kohtaa poikkeusta. Tällä kertaa tehoista pitää huolen kyvykäs Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 509. Suomessa myytävässä Xiaomi Mi Max 3 -versiossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi on mahdollistanut myös tallennustilan laajentamisen muistikortin avulla. Puhelimessa on muistikorttipaikka, joka tukee muistikortteja aina 256 gigatavuun asti, mutta se hyödyntää toista SIM-korttipaikkaa.

Testijakson aikana Mi Max 3 -puhelimessa ajoimme tuttuun tyyliin kaikki SuomiMobiilin testausrepertuaariin lukeutuvat suorituskykytestit. Alla olevassa taulukossa on nähtävissä puhelimen saamat pisteytykset. Taulukossa on myös Snapdragon 625 -järjestelmäpiiriin perustuvan viime vuonna julkaistun Mi Max 2 -mallin saamat pisteet. Lisäksi taulukossa on Xiaomin edullisimman tehopuhelimen Pocophone F1:n saamat pisteet.

Testitulokset
Xiaomi Mi Max 3 (SD636) Xiaomi Mi Max 2 (SD625) Pocophone F1 (SD845)
AnTuTu: 118 400 pistettä  57 431 pistettä 264 649 pistettä
Geekbench 4 (single): 1338 pistettä 829 pistettä 1738 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4850 pistettä 2438 pistettä 6607 pistettä
PCMark 2.0: 5959 pistettä 4678 pistettä 7562 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 19 392 pistettä 13 391 pistettä 36 671 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 20 658 pistettä 13 250 pistettä 64 454 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 15 967 pistettä 13 910 pistettä 14 618 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 947 pistettä 447 pistettä 2624 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 810 pistettä 380 pistettä 2820 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2320 pistettä 1177 pistettä 2111 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskykytesteissä saaduista pisteistä nähdään, että Mi Max 3 on selvästi tehokkaampi kuin edeltäjänsä. Puhelimen saamat pisteet ovat kuitenkin alempaa keskiluokkaa, joten mitään suurempia yllätyksiä ei ole. Snapdragon 636 -järjestelmäpiirin tehot riittävät hyvin päivittäiseen käyttöön ilman suurempia hidasteluja tai muita ongelmia esimerkiksi sosiaalisen median sovelluksissa tai kamerassa. Ongelmia saattaa kuitenkin tulla raskaimpien pelien kanssa, joihin puhelimen tehot eivät riitä samalla tavalla kuin kalliimpien huippupuhelimien.

Infrapunalähetin on tuttu lukuisista Xiaomin älypuhelimista. Tämä ominaisuus löytyy myös Mi Max 3 -puhelimesta, minkä ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös kaukosäätimenä Mi Remote -sovelluksen kautta. Sovellus tukee ennen kaikkea Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita, mutta myös muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Henkilökohtaisesti olen tykästynyt infrapunalähettimen antamiin mahdollisuuksiin, sillä siitä on monessa tilanteessa todella hyötyä. Jos esimerkiksi television kaukosäätimestä on patterit loppuneet, niin ei tarvitse lähteä etsimään uusia pattereita, jos puhelimesta löytyy virtaa.

Xiaomi Mi Max 3 on Dual-SIM-puhelin.

Viime vuonna Mi Max 2:n kohdalla sai ihmetellä Xiaomin tekemää SIM-korttiratkaisua. Laitteessa oli tuolloin yksi nano-SIM-korttipaikka, yksi micro-SIM-korttipaikka sekä muistikorttipaikka. Jos kuitenkin halusi käyttää muistikorttia, niin joutui luopumaan nano-SIM-korttipaikasta ja tyytyä suurempaan micro-SIM-korttiin. Onneksi Mi Max 3:n kohdalla Xiaomi on tehnyt käyttäjäystävällisen ratkaisun. Puhelimesta löytyy nyt kaksi nano-SIM-korttipaikkaa sekä mahdollisuus muistikortin käyttämiseen, joka tosin käyttää puhelimen toisen SIM-korttipaikan.

Suomessa myynnissä oleva Xiaomi Mi Max 3 on niin sanottu global-versio, eli siitä löytyy kaikki Suomessa tarvittavat 4G LTE -yhteydet. Kyseessä on ensimmäinen Mi Max -malliston älypuhelin, jonka käyttäminen Suomessa myös maaseudulla B20 (800) -taajuusalueen ansiosta on mahdollista. Viime vuoden Mi Max 2 -puhelimesta tämä taajuusalue oli unohtunut myös global-versiosta.

Pakkastesti

SuomiMobiilin arvosteluiden repertuaariin kuuluva pakkastesti toteutettiin myös Xiaomi Mi Max 3 -puhelimelle. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme Mi Max 3:n pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla YouTube-videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelin laitettiin 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Puhelimen LCD-tekniikkaan perustuva kosketusnäyttö ei kuitenkaan tykännyt kylmästä, vaan muuttui huomattavan hyytelömäiseksi. Tavallisessa huoneenlämmössä näyttö palautui nopeasti normaaliksi.

Toisella testauskerralla Mi Max 3 laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kertaa puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti YouTube-sovelluksen kautta HD-tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 93 prosenttia. Myöskin tämän testin jälkeen laitteen näyttö muuttui selvästi hyytelömäiseksi.

Pakkastesti osoitti siis, että Mi Max 3 kestää tuttuun tyyliin hyvin pakkasta. Akkua ei kulunut suuresti testien aikana, eikä puhelin sammunut kesken testin. Ainoa ongelma oli perinteinen LCD-näyttöpaneelin hyytelöityminen, mikä korjaantuu kuitenkin nopeasti normaalissa huoneenlämmössä.

Akunkesto

Xiaomi Mi Max 3 loistaa akunkeston osalta, erityisesti massiivisen akun ansiosta. Ulkomitoiltaan Mi Max 3 on massiivinen älypuhelin nykymittapuulla, minkä ansiosta Xiaomi on saanut asetettua metallisen kuoren sisälle suuren 5500 milliampeeritunnin akun. Suuri akku mahdollistaa todellisen kahden päivän akunkeston hieman kovemmallakin käytöllä.

Testijakson aikana omalla varsin aktiivisella käytölläni puhelimessa oli akkua jäljellä iltaisin noin 35-50 prosenttia, mutta hieman kevyemmällä käytöllä on mahdollista päästä todelliseen 2 päivän akunkestoon, jollaista ei monikaan älypuhelin pysty tarjoamaan. Uskon, että Xiaomi pystyisi tarjoamaan vieläkin paremman akunkeston, jos puhelinta olisi optimoitu hieman paremmin. Raskas MIUI-käyttöliittymä ei itsessään paranna akunkestoa ja suuri näyttö kuluttaa jonkin verran normaalia enemmän akkua.

Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana pikalatausta tukevan laturin, jonka avustuksella suuren akun saa ladattua täyteen kahdessa ja puolessa tunnissa. Tunnin aikana akun varaus nousee noin 60 prosenttiin. Laitteen alumiinisen rakenteen takia Xiaomi ei ole pystynyt mahdollistamaan langatonta latausta.

Kamerat

Xiaomi on tunnettu erityisesti kohtuullisista kameroistaan. Mi Max 3 on varusteltu kahdella pääkameralla sekä yhdellä 8 megapikselin selfie-kameralla. Kaksoispääkamera rakentuu yhdestä 12 megapikselin sensorista sekä toisesta syvyyskartan taltioimiseen tarkoitetusta 5 megapikselin sensorista. Tällä kertaa kaksoiskameran päätarkoitus löytyy ainoastaan bokeh-kuvaamisesta, eikä siinä ole teknisen toteutuksen takia mahdollisuutta optiseen zoomaukseen.

12 megapikselin pääkamerassa on f/1.9-aukko sekä 1.4 µm pikselikoko. Kamerassa on myös Dual Pixel automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta mukaan ei ole saatu. 5 megapikselin toisesta kamerasta ei ole suuremmin tietoa, mutta sitä hyödynnetään bokeh-kuvaamisessa. Kaksoiskameran yhteydessä on myös kaksois-LED-salamavalo, joka antaa mukavasti puhtia hämärässä kuvaamiseen.

Kameran kuvalaadun osalta Mi Max 3 ei tarjoa mitään kovin erikoista, vaan enemmänkin tuttua laatua keskihintaluokassa. Kuvat ovat todella hyviä hyvässä valaistuksessa ja yksityiskohtia löytyy reilusti. Ainoa ongelma on kuvien värit, jotka eivät ole aina kovinkaan houkuttelevia. Hämärässä kuvaaminen on hieman haastavampaa ja kuvista on vaikea saada hyviä. Kuvista katoaa paljon yksityiskohtia ja tarkkuus heikkenee huomattavasti. Yksi erikoinen ongelma puhelimen kameran kanssa oli, että muun muassa puita kuvatessa kamera loi erikoisen ”haamun” kuvattavalle kohteelle. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Mi Max 3:n pääkameralla.

Koska bokeh-kuvaaminen on ainoa hyöty puhelimen kaksoiskamerasta, niin testasimme myös tätä ominaisuutta. Bokeh-kuvaamisessa Mi Max 3 onnistuu erinomaisesti ja se tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat varsin vaikuttavasti myös haastavassa ympäristössä. Alla olevassa kuvassa on yksi hyvä esimerkki siitä, millaiseen jälkeen kaksoiskamera kykenee. Myöskin bokeh-kuvaamisessa on huomioitava se, että kohteen ääriviivat tunnistetaan paremmin hyvässä valaistuksessa kuin hämärässä.

Xiaomin tuodessa Mi Max 3:n globaalisti myyntiin oli puhelimen kameraominaisuudet hieman keskeneräiset. Xiaomi lupaili puhelimeen AI-ominaisuuksia, mutta näitä ei vielä ollut puhelimen saapuessa testattavaksi. Vasta testijakson lopussa Mi Max 3 sai MIUI 10 -päivityksen, jonka mukana tuli myös AI-kamera-kuvaustila. AI-kamera oli mahdollista aktivoida samalla lailla kuin muun muassa Xiaomi Mi 8 -puhelimessa. AI-kuvaustilan avustuksella puhelin kykenee tunnistamaan kuvattavan kohteen ja muokkaamaan asetuksia automaattisesti tarvittavalla tavalla tekoälyn avustuksella. Esimerkiksi jos kuvaan kissaa tai koiraa, kamera osaa erottaa nämä toisistaan ja muokata kuvausasetuksia. Xiaomin lähestymistapa AI-kameraan on varsin maltillinen, mutta testijakson aikana ominaisuutta ei suuremmin keretty testaamaan.

Kamerasovellus on täysin samanlainen kuin kaikissa Xiaomin vuoden sisällä julkaisemissa puhelimissa. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, neliö, muotokuva tai manuaalitila. Mi Max 3:ssa oleva manuaalitila on ominaisuuksiltaan tuttua keskitasoa. Kamerassa voi manuaalisesti säätää valotuksen korjausta, tarkennusta, valotusaikaa (1/1000s – 16s) sekä ISO-arvoa (100-1600). Alla muutamia näyttökuvia kamerasovelluksesta.

Käyttöjärjestelmä

Kaupasta Mi Max 3 -puhelinta ostettaessa mukana tulee MIUI 9 -versio, mutta se on heti mahdollista päivittää MIUI 10 -versioon. Tuoreimmillaan Mi Max 3 perustuu Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmään, johon on päivitetty Googlen 1. syyskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvan osalta Mi Max 3 ei ole siis kovin ajan tasalla, mutta koska kyseessä on hyvinkin tuore älypuhelin, niin Xiaomin tavoitteena on todennäköisesti päivittää tietoturvakorjaukset noin 2 kuukauden välein.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin Mi Max 3 tulee saamaan Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäpäivityksen, mutta se todennäköisesti on tulossa viimeistään vuoden 2019 alkupuolella.

Testijakso suoritettiin pitkälti MIUI 9 -versiolla, joka tuntui olevan hieman keskeneräinen ja joitakin tärkeitä optimointeja suurelle näytölle ei ollut. Muun muassa aloitusnäytön asettelua ei voinut saada pienemmäksi, vaan kuvakkeet näyttivät pitkään hölmöiltä suurina. MIUI 10 -päivitys korjasi kuitenkin tilannetta ja monet puutteet korjattiin. MIUI 10 tuntui toimivan myös selvästi vakaammin ja se oli selvästi paremmin optimoitu. Testijakson lopussa MIUI 10 tuntui toimivan hyvin vakaasti, eikä käyttöliittymän suhteen ollut havaittavissa suurempia ongelmia. MIUI 10 on kuitenkin sen verran raskaasti kustomoitu Android-versio, minkä takia se jakaa myös paljon mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.

Yhteenveto

Xiaomi Mi Max 3 on varmasti tällä hetkellä Suomen markkinoiden suurinäyttöisin älypuhelin, minkä takia sille ei ole juurikaan kilpailijoita. Jos tarvitsee loistavan puhelimen videoiden katseluun ja missä on erinomainen akunkesto, niin Mi Max 3 on hyvä valinta tähän tarkoitukseen.

Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin Mi Max 3:ssa erityisesti loistavaan akunkestoon sekä suureen kosketusnäyttöön, jonka kautta muun muassa Netflixin katselu oli miellyttävää. Puhelimen alumiinirakenne on myös varsin laadukkaantuntuinen, vaikka fyysiset mitat ja paino ovatkin suurinäyttöisen puhelimen huonoimpia puolia. Puhelimen vahvuuksia ovat myös hyvä pakkaskestävyys, nopea sormenjälkilukija sekä 3,5 mm kuulokeliitin ja infrapunalähetin.

Suurempia huomattavia heikkouksia ei Mi Max 3 -puhelimesta löydy omassa hintaluokassaan, mutta jotakin pieniä puutetta aina löytyy. Testin aikana hämmästelin rakenteesta löytyvää varsin suurta muovikaistaletta alumiinin ja lasin välissä. Vastaavaa suurta muovikaistaletta ei vielä löytynyt viime vuoden mallista. Lisäksi Xiaomi on tehnyt puhelimen kaksoiskamerasta varsin yksinkertaisen, sillä se kykenee vain bokeh-kuviin. Olisin toivonut kaksoiskameralta hieman enemmän ominaisuuksia.

Suomessa Mi Max 3 maksaa artikkelin kirjoitushetkellä 369 euroa ja se on ostettavissa muun muassa Verkkokauppa.comista. Tarjolla on ainoastaan musta väriversio.

Yhteenveto

7.6

Hyvää
  • Laadukas alumiinirakenne
  • Dual-SIM ja muistikorttipaikka
  • 3,5 mm kuulokeliitin ja infrapunalähetin
  • Suuri ja miellyttävä näyttö
  • Loistava akunkesto
  • Perushyvät kamerat
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Monipuolinen MIUI 10 (varauksin)
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Alumiinin ja lasin välissä oleva suuri muovikaistale
  • Kaksoiskamerassa vain bokeh-mahdollisuus
  • Alemman keskiluokan Snapdragon 636
  • Suuret fyysiset mitat ja paino (221g)
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Ei tuoretta Android 9.0 Pie -päivitystä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Mikäs tää muovikaistale nyt on tässä arvostelussa? Ei taida olla leuka tai yläosa?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android