AndroidXiaomiYleinen

Ensituntumat Xiaomi Mi A1 -puhelimesta – valttikorttina puhdas ja ajan tasalla oleva Android

Kiinalainen Xiaomi esitteli uuden Mi A1 -älypuhelimensa Intiassa syyskuussa, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan vain rajallisille markkinoille suunnattu puhelin. Uutuuspuhelimen avulla Xiaomi koittaa ensimmäistä kertaa tuoda esille tuotteitaan myös laajemmin Euroopassa, ja myös Suomessa Mi A1:stä päästään nauttimaan. Oikeastaan Suomeen on saatu jo ensimmäiset Mi A1 -puhelimet myyntiin alle kuukausi julkaisun jälkeen. SuomiMobiili sai Xiaomi Mi A1:n testattavakseen Xiaomi Suomelta ja tässä artikkelissa tulemme ottamaan ensituntumat laitteesta ennen lopullista arvostelua, joka julkaistaan myöhemmin lokakuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi ei ole kovinkaan tunnettu Suomessa ainakaan vielä, mutta nyt uusi Mi A1 on varteenotettava vaihtoehto muille Suomessa myytäville teknisesti samankaltaisille puhelimille. Xiaomi Mi A1 maksaa Suomessa 299,90 euroa, joka on varsin kilpailukykyisesti hinnoiteltu. Hintaa on kuitenkin hieman enemmän kuin esimerkiksi Intiassa, mutta Suomen hintatasoon nähden puhelin on jopa halpa. Hinta Suomessa kuitenkin selittyy mielestäni helposti sillä, että puhelimen takuuasiat hoituvat Suomessa. Vastaavilla ominaisuuksilla Mi A1:n kanssa varusteltu Motorola Moto G5S Plus maksaa myös 299,90 euroa.

Ensituntumaltaan hyvin laadukas

Puhelin on noin päivän käytön jälkeen osoittanut, että siinä on kovastikin potentiaalia. Erityisesti katse kiinnittyy heti laitteen rakenteeseen. Xiaomi Mi A1 on valmistettu yhdestä alumiinipalasta, joka tekee siitä hyvin laadukkaan oloisen. Käsituntumaltaan puhelin on hyvä ja tuttuun Xiaomin tyyliin laite tuntuu jopa hintaansa arvokkaammalta. Xiaomi Mi A1 tuntuu ehkä hieman kulmikkaalta verrattuna esimerkiksi Nokia 8- tai OnePlus 5 -puhelimiin, mutta juurikin kulmikkuus tekee puhelimesta hyvin jämäkänoloisen.

Kyseessä on myös varsin ohut puhelin. Xiaomi ilmoittaa puhelimen paksuudeksi 7,3 millimetriä, joka on jo monia huippupuhelimia vähemmän. Ulkoisessa olemuksessa on otettu myös hieman oppia Applen iPhone 7 -puhelimesta, sillä muoviset antennijuovat myötäilevät laitteen muotoja. Vastaavaa antennijuovien ”piilottamistekniikkaa” käyttävät myös monet muut valmistajat, joten Xiaomia ei voi tässä kohtaa kunnolla moittia suoraan Applen kopioimisesta. Testiini saapunut Mi A1 on väritykseltään ruusukultainen, jonka lisäksi Suomessa on saatavilla musta versio.

Valttikorttina puhdas Android One

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi A1 poikkeaa suuresti muista yhtiön älypuhelimista käyttöjärjestelmänsä osalta. Aikaisemmin Xiaomi on käyttänyt MIUI-käyttöliittymää, minkä takia nyt Mi A1:sta löytyvä Android One -käyttöjärjestelmä on yllättävä valinta. Android One on Googlen perinteiseen Androidiin perustuva käyttöjärjestelmäversio, joka alun perin julkaistiin kehittyville markkinoille tarkoitettuja halpoja älypuhelimia varten. Tänä vuonna Android Onen idea on kuitenkin hieman muuttunut ja muun muassa Mi A1 on esimerkki siitä. Nyt Android One on nähty jo useammassa keskihintaluokan älypuhelimessa ja kyseisiä puhelimia on tuotu laajastikin myyntiin. Xiaomi Mi A1 on kuitenkin Suomessa ensimmäinen Android One -älypuhelin.

Android One on kaikilta osin kuin esimerkiksi Nokian uusista puhelimista tuttu perinteinen puhdas Android. Xiaomi Mi A1:n kohdalla käyttöjärjestelmään on lisätty vain kolme Xiaomin omaa sovellusta, jotka ovat palaute, Mi Remote sekä kamera. Koska kyseessä on puhdas Android, niin luonnollisesti mukana on myös suomen kieli, jota ei ainakaan toistaiseksi löydy muun muassa Xiaomin omasta MIUI:sta. Valitettavasti Xiaomin omat sovellukset ovat kuitenkin vain englanniksi, tai ainakin olivat: testiimme saapunut Mi A1 ilmoitti pian käynnistyksen jälkeen uudesta reilun 1 gigatavun kokoisesta ohjelmistopäivityksestä, jonka jälkeen kameran käyttöliittymä kääntyi suomeksi.

Android Onen selvä vahvuus löytyy nopeasta päivitettävyydestä. Tällä hetkellä Mi A1 perustuu Android 7.1.2 Nougat -versioon ja tuorein tietoturvapäivitys on 1. syyskuuta 2017. Todennäköisesti lokakuun tietoturvapäivitystä ei kuitenkaan tarvitse odotella pitkiä aikoja. Lisäksi Google on luvannut puhelimelle Android 8.0 Oreo -päivityksen vielä tämän vuoden aikana sekä Android P -käyttöjärjestelmäversion ensi vuonna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyaikainen keskihintainen älypuhelin, jossa keskiössä on kuvankaunis kaksoiskamera

Koska kyseessä on uunituore puhelin, niin luonnollisesti siinä on myös tämän hetken trendin mukaisia ominaisuuksia. Keskiössä Xiaomi Mi A1:ssä on kaksoiskamera, johon on panostettu yllättävän paljon, vaikka kyseessä ei ole edes huippupuhelin. Lisäksi puhelimessa on hyvät tekniset ominaisuudet omassa hintaluokassaan. Xiaomi Mi A1 tarjoaa esimerkiksi huomattavasti paremmat tekniset ominaisuudet kuin Nokia 6, mutta on vain 50 euroa kalliimpi.

Puhelimen sisällä hyrrää Qualcommin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on mukavat 4 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa Mi A1:ssä on huomattavat 64 gigatavua, ja akku on kooltaan kohtalaiset 3080 milliampeerituntia. Laitteen näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa ja tarkkuutta löytyy 1920 x 1080 pikseliä. Nykyaikaisuutta lisäämässä on kaiken tämän lisäksi USB-C-tyypin latausliitin, joka ei ole itsestäänselvyys alle 300 euron hintaluokassa.

Huomioitavan arvoista on, että puhelinta on miellyttävä käyttää nyt myöskin Suomessa, sillä laite tukee laajasti 4G LTE -yhteyksiä, joita Suomessa käytetään.

Xiaomi on panostanut paljon puhelimen kameraan. Takakamerana toimii kahdesta 12 megapikselin sensorista koostuva kaksoiskamera. Xiaomi itse kutsuu puhelimesta löytyvää kaksoiskameraa kuvankauniiksi ja omasta mielestäni kamera kykenee hintaluokassaan hyvään lopputulokseen. Lisäksi kamerassa on paljon ominaisuuksia, joihin on totuttu vain kalliimmissa lippulaivapuhelimissa. Kaksoiskamera kykenee muun muassa bokeh-efektin luomiseen sekä 2x optiseen zoomaukseen. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Xiaomi Mi A1:n kaksoiskameralla.

Bokeh-testi

Zoomaustesti: normaali vs. 2x zoom

Tarkemmin puhelimen kameraan ja teknisiin ominaisuuksiin tulla tutustumaan myöhemmin lokakuussa julkaistavassa arvostelussa.

Saatavilla jo nyt Suomessa

Ensituntumat Xiaomi Mi A1:stä ovat siis positiiviset. Kyseessä on vihdoista viimein Xiaomin puhelin, joka voi menestyä myös Kiinan ulkopuolella. Esimerkiksi Suomessa Mi A1 on loistava valinta 300 euron hintaluokassa, sillä laitteessa on suomen kieli sekä tarvittavat 4G LTE -taajuudet. Xiaomi Mi A1 yhdistää mielestäni erinomaisesti Xiaomin vahvan osaamisen tehdä loistavia älypuhelimia sekä Googlen puhtaan Android-käyttöjärjestelmän luoden puhelimesta houkuttelevan myös Suomessa.

Uusi Xiaomi Mi A1 on ostettavissa Suomessa Verkkokauppa.comista sekä Jimm’siltä. Puhelinta on saatavilla suoraan varastosta tai myymälästä. Suomessa puhelin on saatavilla ruusukultaisena ja myös musta väriversio on saapumassa jälleenmyyjien varastoihin lähipäivinä.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android