CounterpointYleinen

Xiaomi ohitti Applen Euroopan älypuhelinmarkkinoilla kyseenalaisella tavalla – sota Ukrainassa vauhditti kiinalaisvalmistajien myyntiä

Xiaomi 12T -puhelimet esiteltiin lokakuussa Euroopassa.

Tutkimusyhtiön Counterpoint on julkaissut tuoreimmat tietonsa Euroopan älypuhelinmarkkinan kehityksestä vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Älypuhelinmyynnin kerrotaan yleisesti olevan laskussa, mutta muutoksia on saatu erityisesti suurimpien valmistajien sijoituksissa.

Euroopassa älypuhelinmarkkina oli vuoden kolmannella neljänneksellä 16 prosentin laskussa verrattuna vuotta aikaisempaan. Syyksi kerrotaan heikkenevä talous sekä jatkuvat geopoliittiset epävarmuudet. Toimitukset kasvoivat 4 prosentilla verrattuna vuoden toisen neljännekseen, jonka taustalla kerrotaan olevan iPhone 14 -puhelimien julkaisu sekä kiinalaisvalmistajien vahvistuminen Venäjän markkinoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Counterpointin johtaja Jan Stryjak kertoo kalliimpien laitteiden kysynnän heikentyneen ja Kiinan koronarajoituksien aiheuttaneen toimitusvaikeuksia. Esimerkiksi Applen uusimpien iPhone 14 -puhelimien julkaisu ei ollut niin vahva kuin odotettiin, mikä mahdollisti Samsungin pysymisen markkinoiden kärkisijalla.

Kiinalaisvalmistajille tilanne oli hyvä, sillä yhtiöt ovat jatkaneet toimintaansa Venäjällä. Xiaomin ja Realmen toimitukset Itä-Euroopassa kasvoivat merkittävästi, sillä suurimmista valmistajista Samsung sekä Apple eivät enää toimita laitteitaan Venäjälle Ukrainan sodan seurauksena. Erityisesti Xiaomi hyötyi tilanteesta, sillä se mahdollisti Xiaomille Applen ohittamisen Euroopan markkinoilla, ja kiinalaisyhtiö nousi toiseksi suurimmaksi valmistajaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Realme sijoittui neljännelle sijalle, vaikka emobrändin Oppon neljännes oli erittäin vaikea. Kärjessä olevan Samsungin toimitukset laskivat 20 prosentilla, Xiaomin kasvoivat 4 prosentilla, Applen laskivat 12 prosentilla, Realmen kasvoivat 85 prosentilla sekä Oppon laskivat 61 prosentilla. Oppo pitää sisällään myös OnePlussan toimitukset.

Vuoden viimeisen neljänneksen aikana puhelinmarkkinan odotetaan jatkavan pääosin samaa rataa kuin aikaisemmin. Puhelimien kysynnän ei odoteta kasvavan ja valmistajat tulevat kohtaamaan ylimääräisen varaston haasteen, kun toimitukset eivät ylety viime vuoden tasolle.

Lähde: Counterpoint

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Counterpoint