XiaomiYleinen

Luovuttiko Xiaomi? Suomen maa- ja markkinointijohtajat jättivät yhtiön – ”Sodan kansainvälinen sponsori” ei kommentoi tilannettaan

Xiaomin logo

Xiaomi on ollut otsikoissa Venäjän kytköksien takia, sillä kiinalaisvalmistaja on ottanut kaiken hyödyn irti Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta. Xiaomi on kasvanut nopeasti markkinajohtajaksi Venäjällä, jonka lisäksi yhtiö tekee yhteistyötä venäläisyrityksien kanssa. Tilanne näkyy nyt myös Suomessa, sillä yhtiön paikalliset johtajat ovat lähteneet yhtiöstä.

Suomessa yhtiön tilanne on ollut haastava, sillä monet jälleenmyyjät ovat päättäneet olla ottamatta uusimpia Xiaomi-laitteita myyntiin. Suomessa virallisesti myyntiä ovat jatkaneet vain Verkkokauppa.com sekä Gigantti, kun taas esimerkiksi Veikon Kone, Elisa, DNA ja Telia ovat kertoneet lopettaneensa uusien tuotteiden tuomisen valikoimaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Heikentyneen aseman takia Xiaomi ei myöskään ole pystynyt ylläpitämään markkinaosuutta Suomen puhelinmarkkinoilla. Muutoksia on nyt nähtävissä myös Xiaomin toiminnassa Suomessa, sillä yhtiön merkittävät johtajat ovat lähteneet etsimään uusia haasteita.

Esimerkiksi joulukuusta 2020 asti myyntijohtajana sekä kesäkuusta 2021 lähtien maajohtajana toiminut Paavo Saarinen ilmoitti lokakuussa 2023 siirtyvänsä ALLit Oy:n palkkalistoille. Saarinen on työskennellyt aikaisemmin Samsungilla, Huaweilla ja OnePlussalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi Xiaomin Suomen markkinointi- ja viestintäjohtajana maaliskuusta 2021 asti toiminut Essi Kautonen on siirtymässä marraskuun 2023 alussa Vehon markkinointijohtajaksi. Hänen vastuullaan on jakeluautojen ja pakettiautojen markkinointitiimien johtaminen Suomessa ja Baltiassa. Veho on tiedottanut asiasta omilla sivuillansa. Kautonen työskenteli ennen Xiaomia muun muassa Huaweilla sekä OnePlussalla.

Xiaomilla ei ole tiettävästi muutoksien jälkeen suomalaisia johtohenkilöitä. Xiaomi ei ole kertonut muutoksista suoraan, eikä yhtiö ole ollut halukas kommentoimaan tilannettaan. Muun muassa Xiaomin kansainvälinen viestintäjohtaja Daniel Desjarlais ei ole vastannut SuomiMobiilin kommenttipyyntöihin useista kyselyistä huolimatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutokset koskevat ainakin tällä hetkellä Xiaomin myyntiorganisaatiota Suomessa. Xiaomilla on Tampereella tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö, joka keskittyy kuvantamisteknologioihin. Kiinalaisvalmistaja on nähtävästi jatkamassa sen osalta toimintaansa Suomessa, vaikka myynnin osalta Suomen markkinoista on helppo luopua ja keksittyä vahvemmin Venäjälle.

Huhtikuussa 2023 Ukrainan korruptiontorjuntavirasto (National Agency on Corruption Prevention, NACP) nimitti kiinalaisen Xiaomin sodan kansainväliseksi sponsoriksi. Kyseessä on toistaiseksi ensimmäinen puhelinvalmistaja, joka on päätynyt listalle. Tuolloin Ukraina kertoi Xiaomin liiketoiminnan jatkamisen Venäjällä tukevan Venäjän armeijaa.

”Kun venäläiset pommittivat rauhanomaisia ​​Ukrainan kaupunkeja, Xiaomi onnistui lisäämään toimituksia Venäjällä 39 prosentilla vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä edelliseen verrattuna”, kerrottiin tuolloin Ukrainan korruptiontorjuntaviraston tiedotteessa.

Xiaomi ei ole aloittanut minkäänlaisia toimia Venäjän markkinoiden osalta, vaan yhtiö on jatkanut virallisesti laitteidensa myyntiä sekä markkinointia. Xiaomi julkisti hiljattain paikallisille markkinoille yhteistyössä venäläisyhtiön kanssa uutuustuotteen, jossa oli Venäjällä kehitetty ohjelmisto. Xiaomi on myös useaan kertaan kieltäytynyt kommentoimasta tilannetta Venäjän markkinoiden osalta.

Viime keväänä Xiaomi antoi lausunnon, jossa perusteltiin Venäjän markkinoilla toiminnan jatkamista sillä, että ”kaikilla kuluttajilla maailmassa on oikeus käyttää viestintävälineitä”. Xiaomi ei kertonut olevansa Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa vastaan, vaan kertoi vastustavansa jyrkästi Ukrainan ratkaisua nimittää yritys ”sodan kansainväliseksi sponsoriksi”.

Lähde: LinkedIn, Veho

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Ompas tällä Essi Kautosella ”hyvä” cv, on saanut huawei ja nyt xiaomin alas suomessa. Mitenkähän käy vehon?
    Voke ja cancelointi tuntuu sujuvan häneltä, menisi googlelle tuolle maailman suurimmalle vakoilufirmalle töihin.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi