HuaweiYleinen

Yhdysvaltalaiset pahoittivat mielensä – Syyttävät Huaweita ”salaisten piiritehtaiden” rakentamisesta pakotteiden kiertämiseksi

Huawein logo

Huawei on ollut Yhdysvaltojen kieltolistalla vuoden 2019 toukokuusta lähtien, joka vei kiinalaisjätin syviin ongelmiin. Asetettujen pakotteiden takia kuluttajille näkyvimmät muutokset ovat olleet Huawein puhelimien katoaminen markkinasta Googlen palveluiden sekä 5G-yhteyksien puutteen vuoksi. Huawei on kuitenkin tehnyt kaikkensa ratkaistakseen ongelmat ilman yhdysvaltalaista tekniikkaa.

Viime aikaiset raportit ovat kertoneet Huawei ratkaisseen 5G-tekniikan käyttöön liittyvät ongelmat. Yleisesti 5G-piirejä ei ole ollut mahdollista toteuttaa ilman Yhdysvaltalaista tekniikkaa ja esimerkiksi Qualcomm on voinut myydä Huaweille vain 4G-piirejä. Huawein on kerrottu ratkaisseen ongelman kiinalaisten kumppaneidensa kanssa, ja ensimmäisiä uuteen 5G-piiriin perustuvia puhelimia odotetaan markkinoille vielä tänä vuonna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvalloissa ei ole otettu tietoja kovinkaan hyvin vastaan, sillä nyt Huaweita syytetään ”salaisten piiritehtaiden” rakentamisesta pakotteiden kiertämiseksi. Yhdysvaltalainen puolijohdevalmistajien järjestö Semiconductor Industry Association on raportissaan kertonut Huawein hankkineen kaksi olemassa olevaa tehdasta ja rakentanut kolme muuta eri puolille Kiinaa.

Huawein kerrotaan ryhtyneen piirien tuotantoon viime vuonna ja sai siihen arviolta 30 miljardin dollaria valtion rahoitusta. Puolijohdevalmistajien järjestö on kertonut Huawein mahdollisesti rakentavan toimitiloja muiden yrityksien nimillä, se saattaa pystyä kiertämään Yhdysvaltojen asettamia rajoituksia ostamalla epäsuorasti yhdysvaltalaisia piirien valmistuslaitteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei ei ole toistaiseksi vastannut syytöksiin millään tavalla.

Yhdysvaltojen kieltolistalla oleminen estää useimpia toimittajia toimittamasta tavaroita ja teknologiaa yritykselle, ellei heille ole myönnetty lisenssejä. Yhdysvallat ovat jatkuvasti tiukentaneet otettaan, jotta Huawei ei pystyisi itse suunnitella piirejä. Yhdysvallat ovat myös kertoneet Huawein olevan turvallisuusuhka, jonka Huawei on monesti kiistänyt.

Lähde: Bloomberg.com (maksumuurin takana)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Voi amerikkalais parkoja, kun joku rakentaa tehtaita omalle maalleen. Eiköhän kiinasta löydy osaamista rakentamaan tarvittavat tuotantolaitteet ilman, että niitä tarvitsee usasta hakea. Hyvä kun tulee kilpailua. Jossain vaiheessa 5g tekniikka olisi paljastunut kuitenkin niin kuin kaikki muukin. Vaan eiköhän 5g ala olla jo vanhentuva tekniikka, ja 6g suunnitteilla.

    1. ASML Hollannissa tekee 100% maailman litografialaitteista, joilla siruja tehdään. Ei tuo sirujen tekeminen muutenkaan ole mitään helppoa. Vaatii puhdastilat, lämpötilan ja kosteuden tarkan hallinnan. Pölyhiukkanen piikiekolla pilaa sirun.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei