HonorYleinen

Yhdysvaltojen päätös Honorin lisäämisestä kieltolistalle on jo lähellä – ratkaiseva äänestys kuitenkin umpikujassa

Honorin pääkonttori Kiinassa. / Kuva: Honor

Yhdysvallat asetti kiinalaisen Huawein kieltolistalleen vuoden 2019 toukokuussa, joka on hankaloittanut yhtiön toimintaa monella tavalla. Huawei kertoi myyneensä vuoden 2020 lopulla suositun tytärbrändinsä Honorin, jotta Honor pystyisi aloittamaan puhtaalta pöydältä ilman Yhdysvaltojen rajoituksia. Honor on kuitenkin edelleen Yhdysvaltojen tiukassa tarkkailussa.

Elokuussa kuultiin raportteja, joissa yhdysvaltalaiset republikaanipoliitikot ehdottivat itsenäisen Honorin lisäämistä Yhdysvaltojen kieltolistalle. Syy Honorin lisäämiselle kieltolistalle olisi poliitikkojen mukaan yksinkertainen, sillä Honorin katsotaan olevan samanlainen uhka Yhdysvaltojen turvallisuudelle kuin Huawei.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt tilanteesta on kuultu lisätietoja tuoreimmassa The Washington Postin raportissa, jonka mukaan päätökseen liittyy neljä turvallisuusvirastoa. Jo tehdyn äänestyksen mukaan Pentagonin ja energiaministeriön kerrotaan haluavan Honorin kieltolistalle Huawein kaveriksi. Samalla kuitenkin Yhdysvaltain kauppaministeriö ja ulkoministeriö eivät pidä Honorin lisäämistä tarpeellisena. Äänestys on siis tasapelissä, joten päätös on umpikujassa.

Jos nämä neljä turvallisuusvirastoa eivät pysty tekemään ratkaisua Honorin lisäämisestä kieltolistalle, niin todennäköisesti presidentti Joe Biden joutuu antamaan asiassa ratkaisevan äänen.

Honorin lisääminen kieltolistalle voisi vahingoittaa suuresti uuden ja vasta toimintojansa laajentavan yrityksen toimintaa. Honorin liiketoiminta perustuu pääosin kuluttajatuotteisiin ja erityisesti älypuhelimiin, joten Honorilla ei ole samanlaisia selviytymismahdollisuuksia kuin Huaweilla. Huawei on sinnitellyt markkinoilla, mutta hyvin ei Huaweillakaan mene ainakaan älypuhelimissa.

On myös epäselvää, miksi Yhdysvallat tarkkailevat Honoria. Huaweilla ei ole enää minkäänlaista osuutta Honorin toiminnasta, eikä Honor ole läsnä Yhdysvaltojen markkinoilla. Honorilla ei ole myöskään 5G-verkkotoimintaa, joka oli yksi suurimmista syistä asettaa Huawei aikoinaan kieltolistalle. Todennäköisesti Yhdysvaltojen päätöksestä Honorin suhteen tullaan kuulemaan enemmän tietoja lähitulevaisuudessa.

Lähde: The Washington Post (maksumuurin takana), Android Authority

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Honor