AndroidYleinen

Android 12 julkaistiin nyt virallisesti – tällaisia uudistuksia se pitää sisällään

Android 12

Google on tänään virallisesti julkaissut uuden Android 12 -käyttöjärjestelmäversion, joka on yksi suurimmista päivityksistä vuosiin. Käyttöjärjestelmää esiteltiin jo ensimmäisen kerran toukokuussa, mutta pian se on tulossa Googlen Pixel-puhelimille sekä hieman myöhemmin muiden valmistajien puhelimille. Googlen mukaan Pixel-puhelimille Android 12 on tulossa tulevien viikkojen aikana.

Android 12 -versiossa Google on päättänyt uudistaa puhtaan ilmeen kokonaan uudella muotokielellä sekä dynaamisilla teemoilla. Google on panostanut myös lukuisiin muihin uudistuksiin, kuten parempiin widgetteihin, uusittuihin ilmoituksiin sekä helpompaan yksityisyyden hallintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Material You -muotokieli elävöittää Android-puhelimet

Android 12:n keskiössä on uusittu Material You -muotokieli, jota kuvaillaan uutena tapana ajatella muotoilua. Material You -muotokielen innoittamana myös koko käyttöjärjestelmän ilme on uudistettu ja se on nyt aikaisempaa paremmin personoitavissa. Material You ei rajoitu ainoastaan Androidiin, vaan siihen perustuu myös kaikki Googlen uudelleen suunnittelemat sovellukset. Lisäksi Material You -muotokielen voivat ottaa käyttöön myös monet sovelluskehittäjät

Googlen mukaan keskiössä ovat dynaamiset teemat, jotka perustuvat taustakuvien värimaailmaan. Puhelimeen asetetun taustakuvan perusteella käyttöjärjestelmän värit ja korostussävyt muuttuvat koko järjestelmässä, joihin lasketaan, ilmoitusvalikko, lukitusnäyttö, asetukset, widgetit ja kaikki muut valikot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paremmat ilmoitus- ja pikavalikot sekä suurempi panostus yksityisyyteen

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suuremmalla. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Google Assistant voidaan käynnistää painamalla virtapainiketta pitkään. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi käyttäjä voi myös hallintapaneelista peruuttaa sovelluksien käyttöoikeudet helposti.

Tietoturvan osalta Google on myös tehnyt aikaisempaa selvemmäksi, jos jokin sovellus käyttää mikrofonia tai kameraa. Tilapalkin yläkulmaan tulee merkki, jos esimerkiksi jokin sovellus käyttää kameraa taustalla. Android 12:n kohdalla pystytään myös nopeasti poistamaan sovelluksien käyttöoikeus kameraan tai mikrofoniin pika-asetuksien kautta. Tietoturvaa on parannettu myös likimääräisillä sijaintitiedoilla, eli jollekin sovellukselle voidaan antaa tarkan sijainnin sijasta vain suuntaa antava sijainti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android 12 pitää sisällään Android Private Compute -ytimen, joka tarjoaa ominaisuuksia, kuten Live Caption, Now Playing ja Smart Reply. Lisäksi kaikki äänen ja kielen käsittely tapahtuu itse laitteessa, eikä verkossa yksityisyyden suojaamiseksi.

Käyttöjärjestelmään on tuotu myös uusi sovellusten lepotila, jonka avulla sovellukset voidaan asettaa lepotilaan, jos niitä ei käytetä aktiivisesti. Lepotilaan asetetut sovellukset optimoivat tallennustilan käytön ja niille myönnetyt käyttöoikeudet otetaan pois.

Lisäksi paljon muita uudistuksia

Google on parantanut esteettömyysominaisuuksia näkövammaisille, tuonut paremman vieritettävän kuvakaappaustoiminnon sekä uudistanut widgetit, jotka tukevat esimerkiksi keskusteluja. Uudessa Android-versiossa Google on kertonut myös panostaneensa animaatioihin ja kokonaisuuden tehokkaampaan käyttöön.

Android 12 on tehokkaampi joka osa-alueella, sillä järjestelmän ytimeen tehdyt parannukset kuluttavat 22 prosenttia vähemmän suorittimien laskenta-aikaa.

Android 12 tarjoaa myös uuden tavan avata auton ovet NFC:n avulla. Tuettujen autojen lukot voidaan avata yksinkertaisesti napauttamalla puhelimella ovea. Android 12 pitää sisällään tuen myös sujuvammalle äänen siirtymiselle sovellusten välillä, joka helpottaa saumattomampaa käyttöä.

Uutuusversiossa on oletusarvoisesti nyt myös tuki yhden käden tilalle, jonka avulla käyttöliittymä saadaan vedettyä alaspäin. Lisäksi mukana on pelitila, jossa voidaan säätää peliasetuksia.

Milloin Android 12 -päivitys on saatavilla?

Google ei ole julkaissut Android 12 -päivitystä poikkeuksellisesti ensimmäisestä päivästä lähtien yhtiön omille Pixel-puhelimille, vaan se on tulossa lähiviikkoina jakoon. Google on nyt kuitenkin antanut muille valmistajille lopullisen Android 12 -version, jota monet valmistajat ryhtyvät nyt optimoimaan puhelimille. Monet valmistajat olivat mukana jo uutuusversion kehitysvaiheessa, joten päivitys tulee ensimmäisille puhelimille varmasti tulevien viikkojen aikana.

Tarkemmin Android 12 -version saaviin puhelimiin voi käydä tutustumassa erillisestä listauksestamme tämän linkin takaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android