Android 13 on Googlen tuorein suurempi Android-versiopäivitys, joka on nyt virallisesti myös julkaistu. Google on keväästä lähtien julkaissut käyttöjärjestelmästä kehittäjä- ja beetaversioita, mutta vuosi vuodelta vakaan version julkaisu on aikaistunut. Viime vuonna Android 12 julkaistiin lokakuussa ja nyt Android 13 julkaistiin jo elokuussa.
Uusi Android 13 on jo nyt saatavilla Googlen omille Pixel-älypuhelimille, mutta vuoden loppuun mennessä päivitystä voidaan odottaa myös muiden valmistajien puhelimille. Googlen mukaan päivitystä tulevat tarjoamaan muun muassa Samsung, Asus, HMD Global, iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo ja Xiaomi.
Tämä on uutta Android 13 -versiossa
Google on lähtenyt viemään eteenpäin Android 12 -versiosta tuttua Material You -muotokieltä. Aikaisemmin käyttöliittymän värit ja korostukset pohjautuivat taustakuvan värimaailmaan. Nyt Google on mahdollistanut myös Material You -muotokielen käyttämisen kolmannen osapuolen sovelluskuvakkeissa, jonka lisäksi mediasoitin muuttaa ulkoasuaan kuunnellun musiikin perusteella.
Yksi tärkeistä ominaisuuksista on myös tiettyjen kielien määrittäminen sovelluksille. Bedtime-tila on myös aikaisempaa mukautuvampi, sillä se tukee taustakuvan himmennystä sekä tummaa tilaa.
Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.
Android 13 -päivityksen jälkeen sovellukset joutuvat myös erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.
Google on tuonut mukaan tuen Spatial Audio -ratkaisulle oletusarvoisesti. Jos käytössä on ominaisuutta tukevat kuulokkeet, niin Spatial Audiosta on vain siinä tilanteessa hyötyä. Android 13 tukee myös Bluetooth LE Audio -tekniikkaa, joka takaa tuetuissa laitteissa matalamman latenssin Bluetooth-äänen, paremman laadun ja se tukee lähettämistä useisiin laitteisiin samanaikaisesti.
Android 13 sisältää myös valtavasti optimointeja suurille näytöille sekä taittuvanäyttöisille laitteille. Esimerkiksi päivitetty tehtäväpalkki tablet-laitteilla mahdollistaa kaikkien sovelluksien näkemisen yhdellä silmäyksellä ja sen kautta voi helposti vetää ja pudottaa sovellus jaetun näytön tilaan. Tableteille Android 13 tuo mukanaan myös ominaisuuden, joka vähentää kämmenen tuottamia virhekosketuksia kynää käytettäessä.
Google on kertonut Android 13:n tarjoavan nyt myös oletusarvoisesti tuen HDR-videolle kolmannen osapuolen kamerasovelluksissa. Google on kertonut muita ominaisuuksia olevan uusi medialähtökytkin, Talkbackin tuki pistekirjoitusnäytöille sekä paljon muuta.
Google on kertonut tuettuna olevan aikaisempaa parempi yhteys puhelimen, tabletin ja Chromebookin välillä. Esimerkiksi puhelimella voidaan pian kopioida tekstiä, kuvia ja URL-osoitteita, ja niitä voidaan käyttää Android-tabletilla ja päinvastoin. Lisäksi pian voi toistaa viestisovelluksen Chromebookiin, joka mahdollistaan viesteihin vastaamisen kannettavalla tietokoneella.
Lähde: Google
Tämä on kyllä kelpo päivitys, koska minulle on juurikin tullut vastaan sitä että sovellus toimii kielellä jolla en halua sen toimivan, koska se käyttää järjestyksessä niitä kieliä mitkä olet asettanut oletukseksi asetuksissa (ensimmäistä kieltäsi jos se löytyy, tai sitten toista jos se löytyy, jne.). Myös se että ilmoituksille kysytään ensin lupa on ihan passeli juttu, kun kerran lupia kysellään aina muutenkin sovelluksia asentaessa. Monestihan ilmoitukset unohtuu ottaa joltain sovellukselta pois päältä asennuksen jälkeen kun ei arvaa että se alkaa pommittaa ennemmin tai myöhemmin. Myös tuo että voi antaa luvan vain yhden tietyn tiedoston/kansion käyttämiseen on todella hyvä, kun tuntuu hurjalta se että pitää kaikki tiedostonsa joskus jollekin ei niin populaarille sovellukselle luovuttaa. Käytännöllisestihän ei ole mitään syytä miksi tavanomaisten sovellusten pitäisi päästä kaikkiin tiedostoihin käsiksi, erikseen sitten tiedostonselaussovellukset ja sen sellaiset. Vielä Bluetooth LE nostettava korokkeelle kanssa, sillä Bluetooth-laitteilla voi olla melkoisesti viivettä kuvan ja äänen välillä, tosin tuo kai vaatii itse äänilaitteelta tuen myös?
Aika hyvä päivitys kaikkiaan vaikka vähän olisikin uutta. Tärkeäähän on että käyttö sujuvoituu ja hyödyllisiä ominaisuuksia ilmaantuu, ei niinkään uudistusten määrä tai varsinkaan toistuvat tyylimuutokset (ainakaan pakotetut sellaiset).
Appikielen muokkaus on kyllä yksi odotetuimmista uudistuksista. Esimerkiksi google home sovelluksen suomenkielisestä versiosta puuttuu puolet valikoista englanninkieliseen verrattuna