HMD globalNokiaYleinen

Android-pohjainen Nokia-peruspuhelin esillä yksityiskohtaisella videolla – tällainen puhelin oli suunnitteilla

Nokia 400 4G

Vuonna 2019 kuultiin ensimmäistä kertaa Googlen kehittäneen Androidista omaa versiota peruspuhelimille, mutta nähtävästi projekti peruutettiin. Myöhemmin vuoden 2019 syksyllä nähtiin vuotovideo Nokia-puhelimesta, joka perustui uudistettuun Androidiin. HMD Globalin tiedettiin kehittävän TA-1208-mallikoodilla varusteltua Nokia 400 4G -nimeä kantavaa puhelinta, mutta laitetta ei markkinoille asti tuotu.

Nyt nettiin on vuodettu toinen video, joka esittelee peruutettua Nokia 400 4G -peruspuhelinta sekä sen GAFP-käyttöjärjestelmää (Google Android for Feature Phones). Video on upotettuna tämän artikkelin alareunaan ja sen katsomalla saadaan hyvä kuva siitä, mitä HMD Global oli pari vuotta sitten suunnitellut. Nokia 400 4G noudattaa tuttua Nokia-peruspuhelimien muotokieltä, eli etuosassa on pieni näyttö ja näppäimistö. Rakenne on puhelimessa polykarbonaattia ja takapaneeli on irrotettavissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laitteen takaosassa on yksi kamera LED-salaman kanssa ja erikoisesti myös etuosassa olisi ollut selfiekamera. Puhelimen alareunassa on esillä 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja microUSB-latausliitin. Takakuoren alapuolella on esillä SIM-korttipaikka sekä microSD-muistikorttipaikka.

Puhelimessa oleva GAFP-käyttöjärjestelmä muistuttaa jokseenkin Android-älypuhelimista tuttua ratkaisua, mutta se on optimoitu nyt pienelle näytölle ja käytettäväksi painikkeilla. Aloitusnäytöllä on esillä muun muassa Chrome-selain, YouTube sekä kamerasovellus. Käyttöjärjestelmän asetusvalikko muistuttaa vahvasti nykyistä Androidia ja yleisilme on muutenkin varsin tuttua Androidia.

Videolla nähtävä laite pitää sisällään esiasennettuna Airtel-sovelluksia, joka viittaa laitteen olleen tarkoitettu Intian markkinoille. Sovelluksien joukossa on esillä myös muita tuttuja Android-sovelluksia, kuten laskin, kalenteri, galleria, Google Maps ja tiedostonhallinta. Puhelimessa on myös Nokialle hyvin tuttu Snake-peli sekä muun muassa WhatsApp-sovellus.

Asetusvalikko paljastaa, että puhelimessa on Android 8.1.0 Oreo -versio sekä elokuussa 2019 julkaistut tietoturvakorjaukset. Lisäksi mukana on maininta laitteen mallista, joka on ”Iron GAFP”. Nokia 400 4G olisi tarjonnut myös 512 megatavua RAM-muistia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valitettavasti ei ole kovinkaan selvää, miksi HMD Global ja Google päättivät hyllyttää Androidin tuomisen peruspuhelimille.

Lähde: YouTube (Calyx Hikari)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD global