AppleYleinen

Apple esitteli uuden iOS 15 -käyttöjärjestelmän – tällaisia uudistuksia iPhone-puhelimet saavat syksyllä

Apple on esitellyt vuotuisessa WWDC-kehittäjätapahtumassa uudet versiot yhtiön käyttöjärjestelmistä, joita ovat muun muassa puhelimille suunnattu iOS 15, tableteille tarkoitettu iPadOS 15 sekä älykelloille suunnattu watchOS 8. Apple ei ole tehnyt iOS 15 -versiossa suuria ulkoisia muutoksia, mutta monet yhtiön omat palvelut tulevat saamaan selviä parannuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple kertoo tuovansa muun muassa FaceTime-videopuhelusovellukseen selviä uudistuksia, sillä videopuheluiden käyttö on kasvanut viimeisien vuosien aikana. FaceTime tulee saamaan muun muassa Spatial audio -ominaisuuden, joka mahdollistaa muun muassa vastaanottajan kuulemisen Apple-laitteen suunnasta, kun käytetään sopivia AirPods-kuulokkeita. Apple tulee parantamaan myös videopuheluiden äänenlaatua selkeämmäksi ja taustamelun vähentämisellä vastaanottajan ääni pitäisi erottua paremmin. FaceTime tulee saamaan myös ruudukkonäkymän, jossa näkyvät kaikki puheluun osallistujat. Mukaan saadaan myös muotokuvatila, jolloin videopuhelussa oman taustan saa sumennettua.

Taustan sumennus FaceTime-puhelussa.

Yksi tärkeistä muutoksista on FaceTime Links, joka mahdollistaa videopuhelun linkin jakamisen kavereiden kesken. Ominaisuus mahdollistaa ensimmäistä kertaa myös FaceTime-puheluun liittymisen Android-laitteilla selaimen kautta. FaceTime saa SharePlay-ominaisuuden, jonka avulla voi kuunnella tai katsella sisältöä muiden FaceTime-osallistujien kanssa samanaikaisesti Apple TV+- tai Apple Music -sovelluksien kautta. Kehittäjiä varten Apple tulee jakamaan myös rajapinnan, jonka avulla omiin sovelluksiin on mahdollista lisätä tuki SharePlay-toiminnolle. Ominaisuus tulee saamaan heti alusta lähtien monien merkittävien palveluiden tuen. FaceTimen kautta voidaan iOS 15 -versiossa myös jakaa oma näyttö.

Apple tuo myös iMessage-palveluun pieniä muutoksia. Esimerkiksi kuvia jaettaessa kuvat laitetaan nyt pinoksi ja siinä pyyhkäisemällä saadaan suoraan esikatselu auki. Jos kuitenkin laajennetaan kuvat ruudukkonäkymään, niin silloin voi helposti reagoida yksittäisiin kuviin. iMessage saa ryhmäkeskusteluissa myös oman välilehtensä, johon kerätään yhteen linkit ja videot, jolloin ne eivät katoa ryhmäkeskusteluissa. Palvelu tulee saamaan kilpailevista tuotteista tutun kiinnitetyn viestin.

iOS 15 saa ilmoituksien uudelleensuunnittelun ja muutamia uusia ominaisuuksia. Ilmoituksien ulkoasua parannetaan näkyvyyden parantamiseksi. Mukana on myös ilmoituksien yhteenveto, jossa nähdään yhdessä näkymässä ilmoitukset, eikä monina erillisinä ilmoituksina. iMessage-palvelun kerrotaan myös ilmoittavan, jos kaverin laite on ”älä häiritse” -tilassa, mutta kiireelliset viestit pystytään pakottamaan menemään kaverin puhelimessa läpi.

Live Text on Apple vastine Googlen jo vuosia vanhalle Google Lens -toiminnolle. Live Textin avulla voi valita ja kopioida tekstiä, joka on kuvassa. Ominaisuus toimii seitsemällä kielellä. Siri Knowledgen avulla iPhone pystyy myös tunnistamaan kohteet ja maamerkit gallerian kuvien avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple Maps saa merkittäviä parannuksia iOS 15 -versiossa. Karttasovellus saa yksityiskohtaisempia karttoja tietyissä kaupungeissa sekä mukana on AR-suunnat ja 3D-kerrostetut polut kävelynavigoinnissa. Tuetut kaupungit kahdeksassa maassa osaavat myös näyttää kolmiulotteisen kuvan, kuten korkeuden, 3D-rakennukset ja uudet tienvärit. Apple Maps saa paremman julkisen liikenteen navigoinnin, joka toimii nyt Apple Watchin kanssa ja kellosta pystyy tarkistamaan matkan seuraavat vaiheet.

Apple Wallet saa uudistuksia myös, sillä siihen lisätään tuki uudentyyppisille avaimille, kuten talon- ja hotellihuoneen avaimille. Apple on tehnyt yhteistyötä Hyatt Hotelsin kanssa sekä antanut Apple Walletin tallentaa hotellin avaimet sovellukseen, jonka avulla voidaan avata hotellihuoneen ovi. Apple Wallet pystyy myös UWB-tekniikan avulla toimimaan älykkäiden autojen avainten kanssa. Apple tarjoaa Yhdysvalloissa Apple Wallettiin mahdollisuuden lisätä henkilötodistus, jolloin sitä voidaan käyttää tiettyjen turvatarkastusten ohittamiseen esimerkiksi lentokentillä.

Applen iOS 15 -käyttöjärjestelmäversio on nyt saatavilla kehittäjille epävakaana versiona, mutta julkinen beetatestaus on mahdollista heinäkuussa. Vakaa ja lopullinen iOS 15 -käyttöjärjestelmäversio tullaan julkaisemaan tuttuun tapaan vasta syksyllä.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple