AppleYleinen

Applen tuleviin iPhone 13 -puhelimiin odotetaan tukea LEO-satelliittiyhteydelle – mahdollistaa puhelut ja viestit ilman mobiiliverkkoa

Kuva: Macrumors

Applen tulevien iPhone 13 -puhelimien julkaisu on todennäköisesti lähempänä kuin moni osaa odottaa, sillä puhelimia odotetaan 14. syyskuuta. Puhelimista on kuultu joitakin huhuja sekä monet uudistukset ovat jo tiedossa, mutta nyt on kuultu mielenkiintoinen tieto. Puhelimissa saatetaan nähdä tuki LEO-satelliittiyhteydelle, joka mahdollistaa puhelut ja viestit myös alueilla, joilla ei ole 4G- tai 5G-verkkoja.

Macrumors-sivuston näkemän muistion mukaan analyytikko Ming-Chi Kuo on kertonut iPhone 13 -malliston puhelimien sisältävän laitteiston, joka pystyy muodostamaan yhteyden LEO-satelliitteihin, jos se on otettu ohjelmistollisesti käyttöön. Korkeiden taajuuksien LEO (Low Earth Orbit) -satelliitit kiertävät maata vain 500–2000 kilometrin korkeudella, joten niillä on merkittävästi lyhyemmät latenssit eli verkkoviiveet kuin korkealla lentävillä geo-satelliiteilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 13 -puhelimiin odotetaan Qualcommin kehittämää Snapdragon X60 -modeemia, joka tukee satelliittiviestintää. Muissa puhelimissa vastaavaa ei ole nähty, mutta sen odotetaan yleistyvän Snapdragon X65 -modeemissa myöhemmin vuoden 2022 aikana.

Odotuksien mukaan Apple tekee yhteistyötä LEO-satelliittiviestintäpalvelujen tarjoajan Globalstarin kanssa. Qualcommin on kerrottu työskennelleen Globalstarin kanssa tukeakseen n53-taajuusaluetta tulevissa Snapdragon X65-modeemeissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ming-Chi Kuon mukaan yksinkertaisin skenaario LEO-yhteyden tarjoamiseksi käyttäjille on, jos yksittäiset operaattorit työskentelevät Globalstarin kanssa. Tämä tarkoittaa, että kumppaneina toimivien operaattoreiden asiakkaat voivat käyttää Globalstarin satelliittiviestintäpalvelua iPhonessa 13‌ suoraan operaattorinsa kautta ilman lisäsopimuksia tai maksuja.

Applen kerrotaan olevan optimistinen satelliittiviestinnän kehityksen kanssa ja perusti jokin aika sitten erityisen tiimin siihen liittyvien teknologioiden tutkimukseen ja kehittämiseen. Yhtiön uskotaan suunnittelevan LEO-satelliittiviestinnän lisäämistä tulevaisuudessa useampiin laitteisiin.

Lähde: Macrumors.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple