AppleArvostelutYleinen

Arvostelussa Apple iPhone 13 – hyvä vaihtoehto uutta iPhonea etsivälle

Apple iPhone 13

SuomiMobiilissa testattiin jo aikaisemmin Applen tämän vuoden kallein ja parhain iPhone 13 Pro Max -älypuhelin, mutta samalla on testattu myös yhtiön edullisempi iPhone 13 -huippupuhelin. Puhelinta on testattu noin kahden viikon ajan, joten sen kyvykkyydestä on saatu todella hyvä kuva.

Uutuuspuhelimen avainominaisuuksia ovat 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneeli, A15 Bionic -järjestelmäpiiri sekä hieman uudistettu kolmoiskamera. Apple on laittanut iPhone 13 -puhelimeen myös laadukkaan alumiinista valmistetun kehyksen sekä kiiltäväpintaiset lasipinnat. Suomessa Apple myy iPhone 13 -puhelintaan edullisimmillaan 128 gigatavun versiossa 929 euron hintaan.

Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisella nopeudella puhelimen akku saadaan täyteen. Alapuolella on vielä listattuna kaikki iPhone 13 -puhelimen tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 13 (A2633)
Mitat: 146.7 x 71.5 x 7.65 mm
Paino: 173 g
Rakenne: alumiinikehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.1 tuumaa Super Retina XDR (2532 x 1170) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10 / 60 Hz
Suoritin: 6-ytiminen Apple A15 Bionic (4-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 128/256/512 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.6 / 26 mm / 1.7 µm / SS-OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm / 120 astetta) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm / 1/3.6")
Akku: 3240 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 15
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 20W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus / MagSafe
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: musta / sininen / pinkki / punainen / tähtivalkea
Hinta: 929 € (4 + 128 Gt) / 1049 € (4 + 256 Gt) / 1279 € (4 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Apple iPhone 13 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Apple jatkaa iPhone 13 -puhelimen myyntipakkauksen kanssa samaa linjaa, joka nähtiin myös viime vuoden puhelimissa. Myyntipakkauksesta ei enää löydy kuulokkeita tai laturia, joten siitä on saatu myös todella ohut. Myyntipakkaus on ulkoisesti valkoinen ja sitä koristaa kuva laitteen takaosasta sisältä löytyvän väriversion mukaisesti. Pakkauksesta löytyy Applen logo ja iPhone-teksti useasti sekä takaosassa on listaus sisällöstä. Takaosasta käy ilmi myös puhelimen väriversio, malliversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksen sisällä on siis iPhone 13 -puhelin, jonka näyttöä on suojaamassa muovi. Lisäksi mukana toimitetaan Lightning–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra sekä pikakäyttöopas. Sisältö on siis varsin niukka, eikä mukana toimiteta mitään yllättävää. Applella on myyntipakkauksen karsimisessa taustalla loistava ajatus, eli hiilijalanjäljen pienentäminen, mutta nyt kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei mukana enää ole.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilussa Apple luottaa iPhone 13 -puhelimessa viime vuoden tapaisesti lähes identtiseen ratkaisuun, vaikka muutama muutos onkin tehty. Lisäksi rakenteessa on selvästi eroja materiaalivalinnoissa verrattuna aikaisemmin testattuun iPhone 13 Pro Max -puhelimeen. iPhone 13 -puhelimen kohdalla ei ole enää teräsrunkoa, vaan nyt luotetaan kevyempään alumiinirunkoon. Alumiinin kaverina puhelimessa on lasipinnat, joten materiaalit ovat edelleen laadukkaat. Apple tarjoaa iPhone 13 -puhelinta viidessä värikkäässä väriversiossa, jotka ovat musta, pinkki, sininen, punainen ja tähtivalkea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple käyttää myös iPhone 13 -puhelimessa yhdistelmää, jossa alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja takaosan lasi on kiiltäväpintainen. Henkilökohtaisesti tykkään mattapintaisesta alumiinista, sillä se tuntuu kädessä pidettäessä todella miellyttävältä ja ”pehmeältä”. Kehys tuottaa laitteelle kulmikkuutta, josta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin itse tykkään laitteen rakenteellisesta toteutuksesta. Takaosan kiiltävä lasi ei ole minun mieleeni, sillä se on erittäin liukas ja kerää sormenjälkiä todella paljon. Lisäksi kiiltävä lasi saattaa naarmuuntua käytössä selvästi herkemmin kuin vastaavat mattapintaiset lasit.

Testiin saadussa mustassa väriversiossa sormenjäljet ja muu lika näkyi hyvin selvästi, mutta onneksi Apple on viimeistellyt lasipinnan likaa hylkivällä pinnoitteella, joten lika lähtee pois pyyhkäisemällä. Testijakson aikana puhelimen takaosaan ei tullut huomattavia naarmuja, vaikka laitteessa ei käytettykään minkäänlaisia suojakuoria. Erikoisesti Apple on tehnyt iPhone 13:n näyttölasista selvästi pehmeämmän, sillä se naarmuuntui hieman helpommin. Lisäksi huomasin iPhone 13:n näyttölasissa likaa hylkivän pinnoitteen olevan hieman heikompi kuin aikaisemmin testatussa iPhone 13 Pro Max -mallissa. iPhone 13:n kohdalla likaa joutui todella hinkkaamaan pois näytöstä, kun iPhone 13 Pro Max puhdistui helpommin.

Myös iPhone 13 -puhelimen näytössä hyödynnetään Ceramic Shield -lasia, joka on tehty yhteistyössä Corningin kanssa. Yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana testattu. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, mutta Ceramic Shield ei takaa parempaa naarmujen ehkäisyä. iPhone 13 -puhelimen näyttölasi naarmuuntuu siis aivan normaaliin tapaan.

Apple on mielestäni onnistunut tekemään iPhone 13 -puhelimesta mukavan kompaktin ja kevyen verrattuna moniin kilpailijoihin sekä erityisesti iPhone 13 Pro Maxiin. Applen mukaan puhelimen mitat olisivat 146,7 x 71,5 x 7,65 millimetriä ja painoa kerrotaan olevan 173 grammaa. Keveys ja ohuus ovat iPhone 13 -puhelimen rakenteen selvät vahvuudet, minkä ansiosta laitetta on mukava pitää kädessä. Keveys on mielestäni tällaisessa kulmikkaassa muotoilussa tärkeä, sillä nyt kulmat ja saumakohdat eivät tunnu enää yhtä teräviltä kuin esimerkiksi iPhone 13 Pro Maxin kohdalla. iPhone 13 on myös erittäin jämäkkä, eikä se päästele mitään natinoita tai anna periksi sitä hieman käsien välissä taivuteltaessa.

Tuttuun tapaan myös edullisemmat iPhone 13 -sarjan puhelimet ovat vedenkestäviä. Puhelimessa on huippupuhelimiin kuuluva IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys, eli iPhone 13 kestää teoriassa vettä 6 metrin enimmäissyvyydessä korkeintaan 30 minuutin ajan. IP68-luokitus antaa käyttäjälle mahdollisuuden käyttää laitetta hieman vapaammin vedestä tai sateesta huolimatta. Toki on hyvä huomata, että takuu ei kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja, minkä lisäksi vedenkestävä pinnoite saattaa kulua ajan kanssa heikommaksi.

iPhone 13 -puhelimen etuosa on saanut pienen päivityksen, sillä Apple pienentänyt näytössä olevaa lovea. Lovi on 20 prosenttia kapeampi kuin aikaisemmin, mutta samalla hieman korkeampi. Lovesta löytyy jälleen tuttua tekniikkaa, kuten puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, etukamera, Face ID -sensoreita sekä erillinen 3D ToF -sensori. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 86 prosenttia, mikä on hyvä suoritus. Näyttöä kiertää kauttaaltaan parin millimetrin paksuinen musta kaistale, joka näyttää yllättävän hyvältä.

Takaosassa Apple luottaa edelleen vasemmassa yläkulmassa olevaan neliömäiseen kamera-alueeseen, joka ulkonee hieman muusta rungosta. iPhone 13 -puhelimen kamera-alueeseen on asetettuna kaksi kamerasensoria hieman aikaisempaa eri tavalla. Kameroiden ohella on myös kaksois-LED-salamavalo sekä mikrofoni. Kameroiden reunat ovat todella terävät ja ainakin itse huomasin niiden tuottavan helposti naarmuja muihin lasipintoihin, joten puhelimen kanssa kannattaa olla varovainen. Takaosassa on myös perinteinen omenalogo.

iPhone 13 -puhelimen oikeaan kylkeen on laitettu virtapainike, kun taasen vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet ja tilakytkin. Painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti alumiinista, ja niiden tuntuma ja vaste on hyvä. Henkilökohtaisesti tykkään Applen tavasta tehdä painikkeista leveät, mikä helpottaa niiden käyttöä. Puhelimen vasemmassa kyljessä on lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on toteutettu eSIM-muodossa. Laitteen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunassa on kaiutinritilät, joista toisen takana on mikrofoni. Alareunasta löytyy myös Lightning-liitin.

Näyttö

iPhone 13 -puhelimen näytön suurin uudistus on pienempi loviratkaisu, mutta muilta osin näyttö on pitkälti identtinen iPhone 12 -puhelimen kanssa. Näyttö ei ole saanut esimerkiksi isovelimalleista tuttua 120 hertsin virkistystaajuutta, vaan Apple luottaa edelleen perinteiseen 60 hertsin virkistystaajuuteen. iPhone 13 tarjoaa tutun 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneelin, jota Apple kutsuu nimellä ”Super Retina XDR OLED”. Näytössä on 2532 x 1170 pikselin tarkkuus, joka takaa mukavat 460 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 19,5:9-kuvasuhde sekä 1200 nitin maksimikirkkaus.

Yleisesti iPhone 13 -puhelimen näyttö on pääosin erinomainen ainakin teknisiä ominaisuuksia tutkiessa, mutta selvin heikkous on perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus. Android-puhelimissa on nähty jo monesti 90, 120 ja jopa 144 hertsin virkistystaajuuksia, joten Apple tulee hieman perässä tämän suhteen. Jos on aikaisemmin käyttänyt korkeamman virkistystaajuuden näytöllä varusteltuja puhelimia, niin 60 hertsin huomaa heti. Mielestäni 60 hertsin näyttö ei ole enää tätä päivää huippupuhelimissa.

Testijakson aikana itse tykkäsin iPhone 13 -puhelimen tarjoamasta näyttökokemuksesta ja yksi suurista valttikorteista on näytön sopiva koko. Kyseessä ei ole liian suuri tai liian pieni näyttö. Apple on pystynyt minimoimaan lisäksi näytön kehykset hyvin, mutta lovitoteutus on edelleen viemässä palasen esimerkiksi videoista pois. OLED-tekniikan ansiosta näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti ja musta on oikeasti mustaa. Näytön kirkkauden kanssa en itse havainnut ongelmia, vaan luettavuus oli erinomainen myös kirkkaassa auringonvalossa. Näytön kirkkaus oli myös mahdollista saada hyvin alhaiseksi, mikä miellyttää esimerkiksi laitetta pimeässä käytettäessä.

Näytön osalta itse jäin kaipaamaan esimerkiksi värien ja sävyjen muokkaamiseksi kattavampia asetuksia, jotka löytyvät monista kilpailijoiden puhelimista. iPhone 13 -puhelimen näytön asetuksista on mahdollista ainoastaan aktivoida True Tone -ominaisuus ja Night Shift -yötila, mutta mitään muita oikeasti tarpeellisia ominaisuuksia ei ole. Toki Apple on tuonut mukaan tumman tilan ja muita lisätoimintoja, mutta mitään aidosti hyödyllistä ei löydy. Näytön suurin ongelma on mielestäni siis se, ettei sitä pysty kunnolla kustomoimaan, sillä Applen tarjoamat säätömahdollisuudet ovat rajoitetut.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tekniikan osalta iPhone 13 on lähes samanlainen kuin isoveljensä iPhone 13 Pro Max, mutta myös eroja löytyy. Esimerkiksi Apple käyttää hieman erilaista järjestelmäpiiriä, vaikka edelleen puhelimesta löytyykin Apple A15 Bionic. Erityisesti grafiikkasuorituskyvystä on hieman karsittu, mutta mistään radikaalista muutoksesta ei kuitenkaan ole kyse. Apple jatkaa uuden piirinsä kanssa 5 nanometrin valmistusprosessilla, joka on tuttu monista huippuluokan laitteista.

A15 Bionic sisältää kuusi ydintä, joista kaksi ovat tehokkaita Avalanche-ytimiä, jotka ovat kellotettu 3,22 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A15 Bionic sisältää neljä virtapihimpää Blizzard-ydintä, jotka toimivat 1,82 GHz:n kellotaajuudella. Applen mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 50 prosenttia parempi kuin kilpailevissa järjestelmäpiireissä, joita yhtiö ei kuitenkaan nimeä. iPhone 13 -puhelimen kohdalla A15 Bionic -järjestelmäpiiri tarjoaa myös 4-ytimisen grafiikkaprosessorin ja 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa puhelimen koneoppimisesta. Vielä iPhone 13 Pro -puhelimissa nähtiin 5-ytiminen grafiikkaprosessori.

iPhone 13 on varusteltu 4 gigatavun RAM-muistilla, mikä on selvästi vähemmän kuin kilpailevissa Android-puhelimissa. Kilpailijoiden laitteita ei kuitenkaan voi kovin hyvin verrata Applen puhelimiin, sillä jo lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. Tuttuun tyyliin iPhone 13 -puhelimessa pienempi RAM-muisti riittää hyvin, sillä Apple on pystynyt optimoimaan kaikki komponentit ja ohjelmiston niin, että suorituskyvyn kanssa ei ole ongelmia. Sisäistä tallennustilaa iPhone 13 tarjoaa edullisimmassa versiossa 128 gigatavua, minkä lisäksi tarjolla ovat myös 256 ja 512 gigatavun variantit. Muistikorttipaikkaa ei puhelimessa ole.

Testijakson aikana ajoimme iPhone 13 -puhelimessa tuttuun tyyliin läpi perinteiset suorituskykytestit, joista saadaan hieman viitteitä suorituskyvystä. Testituloksien mukaan iPhone 13 olisi yksi markkinoiden tehokkaimmista älypuhelimista, sillä pisteet kaikissa testeissä olivat järjestäen paremmat kuin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa Android-huippupuhelimissa. Suorituskyky ei jäänyt edes paljoa iPhone 13 Pro Maxista. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata iPhone 13 -puhelimen saamia pisteytyksiä viime vuoden iPhone 12 -puhelimen pisteisiin sekä OnePlus 9 Pron vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Apple iPhone 13 (A15B) Apple iPhone 12 (A14B) OnePlus 9 Pro (SD888)
AnTuTu (V8): 815 403 pistettä 552 352 pistettä 695 828 pistettä
Geekbench 5 (single): 1730 pistettä 1598 pistettä 1096 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4648 pistettä 4008 pistettä 3281 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet 5330 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet 6424 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet 3339 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 8570 pistettä Ei tuloksia* 5719 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksista nähdään, että AnTuTu antoi iPhone 13 -puhelimelle selvästi parempia pisteitä kuin viime vuoden iPhone 12 -mallille. Lisäksi puhelin ylittää selvästi OnePlus 9 Pron samassa testissä. Myös Geekbench antaa iPhone 13:lle ylivoimaisesti parempia pisteytyksiä, ja 3DMarkin Wild Life -testi loistavia tuloksia. Apple on onnistunut jälleen tuottamaan aikaisempaa tehokkaamman puhelimen A15 Bionic -järjestelmäpiirin ansiosta ja samalla kuronut kaulaa verrattuna moniin kilpailijoihinsa.

iPhone 13 -puhelimenkin kohdalla on jälleen hyvä todeta, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoille, eikä tilanne vastaa olenkaan perinteisiä käyttötilanteita. Päivittäisessä käytössä iPhone 13:n suorituskyky ei ollut ongelma missään kohdassa, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti ja nopeasti. Suorituskyky riittää loistavasti myös raskaimpiin peleihin ja sovelluksiin.

iPhone 13 -puhelimelle toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejäkin pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.

Apple iPhone 13 -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 13 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 815 403 pistettä, mikä on todella hyvä tulos ja ohittaa monet kilpailijoiden puhelimet. Jo heti ensimmäisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät kuitenkin laskuun, sillä ne asettuivat enää 772 112 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi enää 696 167 pistettä. Suorituskyky oli laskussa tasaisesti koko testin ajan, vaikka kolmannella kerralla erikoisesti pystyttiinkin hieman nostamaan pisteitä. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi stressitestin aikana noin 119 000 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 14,62 prosenttia. Erikoisesti suorituskyvystä katosi lähes tuplasti enemmän kuin aikaisemmin testatulla iPhone 13 Pro Maxilla. Tähän vaikuttanee iPhone 13:n pienempi rakenne.

Suorituskyvyn lasku on kuitenkin ymmärrettävällä tasolla. Monissa Android-huippupuhelimissa on nähty suuria suorituskyvyn tippumisia stressitestin aikana, mutta onneksi Apple on onnistunut kohtuullisesti pitämään A15 Bionic -järjestelmäpiirin suorituskyvyn vakaana myös pitkässä käytössä. Testin aikana iPhone 13 pääsi lämpenemään jonkin verran, mutta se ei kuitenkaan ylikuumentunut liiaksi.

Apple hyödyntää iPhone 13 -puhelimessa Qualcommin kehittämää Snapdragon X60 -5G-modeemia, joka on tuttu myös tuoreimmista Android-huippupuhelimista. Teknisesti iPhone 13 ei pääse tarjoamaan 5G:n osalta mitään mullistavaa ainakaan Suomen markkinoilla, mutta takaa kuitenkin erittäin nopeat 5G-yhteydet kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa.

iPhone 13 -puhelimessa on monipuolisesti tuettuna 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 19 taajuudelle. iPhone 13 tukee taajuuksia n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 30, 38, 40, 41, 48, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös iPhone 13 -puhelimesta.

5G-yhteyksiä testattiin iPhone 13 -puhelimessa DNA:n verkoissa ja nopeudet tuntuivat olevan tutulla 5G-tasolla. Puhelimella päästiin helposti siis 1000 Mbps latausnopeuksiin, mutta yleisin tulos tuntui olevan noin 500 Mbps. Lähetysnopeuksien osalta jäätiin tuttuihin 20-50 Mbps lukemiin sijainnista riippuen. Mobiiliverkkojen kanssa ei iPhone 13 -puhelimessa ollut suurempia ongelmia, vaan yhteydet toimivat kuten voikin odottaa.

Muuta tekniikasta

Äänentoisto on iPhone 13 tutulla Applen tasolla, sillä mukana on stereokaiuttimet. Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Stereoäänentoisto on iPhone 13 -puhelimessa mielestäni hyvällä tasolla puhelimen omien kaiuttimien kautta ja ainakin itse koin äänessä olevan jopa hieman erilaisia tasoja. Apple puhelimissa on yleisestikin nähty yksiä parhaimpia äänentoistoja, ja myös iPhone 13 -mallin kaiuttimista lähtee mukavan paljon ääntä.

iPhone 13 ei luonnollisestikaan tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on ostettava erikseen kuulokeadapteri, jos haluaa käyttää langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden markkina on kuitenkin kasvanut valtavasti, ja monet tyytyvätkin varmasti Bluetooth-kuulokkeiden käyttämiseen. Tämän takia iPhone 13 -puhelimessa on Bluetooth 5.0 -yhteystuki, mutta ei uudempia versioita. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin monia Bluetooth-kuulokkeita, eikä yhteyden kanssa havaittu suurempia ongelmia.

Vaikka Apple on pienentänyt iPhone 13:n näyttölovea, niin Face ID -kasvojentunnistuksesta ei ole luovuttu. Face ID on löytynyt jo useamman vuoden ajan Applen älypuhelimista ja tällä kertaa toteutukseen ei ole tehty kovinkaan suuria muutoksia. Face ID on selvästi luotettavampi kuin monissa Android-puhelimissa nähty pelkkään etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Face ID on Applen laitteissa melkein yhtä luotettava kuin Android-puhelimissa nähdyt sormenjälkilukijat.

Testijakson aikana Face ID oli jatkuvasti käytössä ja se tuntui toimivan erittäin hyvin. Puhelimen lukitus aukeaa nopeasti, jos laite tunnistaa kasvot. Yksi ongelma kasvojentunnistuksessa on tänä päivänä se, että se ei tunnu toimivan maskin käytön aikana. Tämä on ongelma kasvojentunnistuksessa ja monesti tuleekin ikävä sormenjälkilukijaa. Itse käyttäisin selvästi mieluummin sormenjälkeä, sillä se voisi olla monessa tilanteessa selvästi käyttäjäystävällisempi ratkaisu kuin kasvojentunnistus.

Akunkesto ja lataus

Jo aikaisemmin iPhone 13 Pro Max -puhelimen kohdalla pääsin kehumaan akunkestoa, ja myös nyt iPhone 13 -perusmalli on saanut muutamia parannuksia akunkestoon. Puhelimen sisältä löytyy aikaisempaa kookkaampi 3240 milliampeeritunnin akku, joka takaa miellyttävän akunkeston. Testijakson aikana itse pystyin käyttämään puhelinta helposti vaadittavan yhden päivän ajan, joten kokemukset ovat selvästi paremmat akunkeston osalta kuin viime vuonna.

Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä 20 prosentin verran, joten aktiivisessa käytössä ei kahta päivää akku tule kestämään. Toki jos käyttö on vähäistä, niin akun saa kestämään myös pidempään. Yleisesti puhelimen käyttäminen oli puheluiden puhumista, viestittelyä, musiikin kuuntelua sekä videoiden katselua. Puhelimella myös kuvattiin ja käytettiin muita ominaisuuksia aktiivisesti. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy testijakson aikana todentamaan.

Vaikka Apple on panostanut akunkestoon tänä vuonna, niin latausratkaisut ovat pysyneet ennallaan. Apple luottaa edelleen omaan Lightning-liitäntään, eli USB-C-liitintä ei puhelimessa ole. Apple ei myöskään toimita laturia mukana, vaan sellainen on ostettava vielä erikseen. Applen mukaan puhelimessa olisi tuki 20 watin langalliselle lataukselle, 15 watin MagSafe-lataukselle sekä 7,5 watin langattomalle Qi-lataukselle. Langallisesti pystytään saavuttamaan myös parempia latausnopeuksia, sillä joillakin latureilla voidaan päästä jopa 23 watin lataustehoon.

Pystyimme toteuttamaan iPhone 13 -puhelimelle lataustestin erillisellä laturilla, joten lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Apple iPhone 13 -puhelimelle toteutettu lataustesti.

iPhone 13 -puhelimen akku saadaan ladattua täyteen 100 minuutissa, joka on mielestäni pitkä aika tämän kategorian laitteelta. Monet edullisemmatkin puhelimet latautuvat tyhjästä täyteen alle tunnissa, joten lähes kahden tunnin latausaika on hidas. Apple olisi saanut vihdoin päästä pois kivikaudelta ja panostaa latausratkaisuihin selvästi enemmän, koska pitkä latausaika ei ole enää nykyaikaa.

Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua kuitenkin kohtalaiset 56 prosenttia ja tunnissa saavutetaan jo 86 prosentin varaustaso. 90 prosentin tasoon päästään 67 minuutissa, jonka jälkeen lataus hidastuu tuskallisen paljon. iPhone 13:n akun viimeiset kymmenen prosenttia vaativat latautuakseen 33 minuuttia, joka on pitkä aika. Siinä missä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7 minuutissa, niin lataus hidastuu moninkertaisesti loppua kohden mentäessä.

Testijakson aikana ei ruvettu testaamaan langattomia latauksia, sillä odotettavasti latausnopeudet olisivat vielä huomattavasti hitaampia. Langaton lataus on kuitenkin mukava lisäominaisuus, josta varmasti monille on myös hyötyä. iPhone 13 -puhelimessa ei ole käänteistä langatonta latausta, joka on tuttu ominaisuus jo monista Android-huippupuhelimista.

Pakkastesti

Testijakson aikana iPhone 13 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 13 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Pakkastestin jälkeen havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä, palautui se toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 13 -puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut yllättäen vain yksi prosentti, eli varausta oli jäljellä 99 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä todella vähäistä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

iPhone 13 tuntui pärjäävän pakkastestissä pitkälti identtisesti aikaisemmin testatun iPhone 13 Pro Maxin kanssa, joten Apple on tehnyt erinomaista työtä pakkaskestävyyden eteen. Akkua kului vain vähän molemmilla testauskerroilla ja erityisesti toisen testauskerran akunkuluminen oli todella vähäistä. Pakkanen ei tuottanut puhelimen käytölle mitään suuria ongelmia, mutta ainoa havaittu ongelma koski Face ID:n toimintaa. Erikoisesti Apple oli sallinut puhelimen lataamisen, joka on usein turvallisuussyistä estetty Android-puhelimissa.

Kamerat

Tällä kertaa Apple ei ole tehnyt mitään merkittäviä parannuksia kameroihin, mutta joitakin pieniä muutoksia on kuitenkin haluttu tehdä pääkameraan. Pro-malleihin verrattaessa ei perusversiosta löydy parempaa zoomia tarjoavaa telekameraa tai edes päivitettyä ultralaajakulmakameraa, joten makrokuvat eivät ole iPhone 13 -puhelimella mahdollisia. Myöskään LiDAR-sensoria ei kameroiden rinnalta löydy.

Apple hyödyntää puhelimessa 12 megapikselin tasoista pääkameraa, joka takaa aikaisempaa suuremmat 1,7 µm pikselit. Lisäksi pääkamerassa hyödynnetään sensorin vakautusta optisen kuvanvakautuksen sijasta. Sensorin vakautuksen avulla itse sensori mukautuu liikkeeseen, eikä OIS-vakautuksen kaltaisesti vain objektiivi. Pääkameran linssissä on 26 mm polttoväli sekä f/1.6-aukko.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, johon ei ole tehty muutoksia verrattuna viime vuoteen. Sensorissa on kerrottu olevan 1,0 µm pikselikoko ja linssissä on 13 mm polttoväli ja f/2.4-aukko. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä, kuten aikaisemminkin. Ultralaajakulmakameraan Apple ei ole laittanut kuvanvakainta, eikä mukana ole Pro-malleista tuttua automaattitarkennusta.

Apple iPhone 13:n kamerat lyhyesti:

 • Kaksoiskamera
  • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,7 µm, Dual Pixel PDAF, SS-OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.4, 13 mm, 1,0 µm, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Muuta: Kaksois-LED-salama
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.2, 23 mm, 1/3,6”, SL 3D -syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameran avulla iPhone 13 -puhelimen käyttäjät pääsevät nauttimaan huippuluokan kuvanlaadusta, sillä Apple on saanut toteutettua jälleen vahvan kokonaisuuden. Kuvissa on ainakin hyvässä valaistuksessa kuvattaessa todella paljon yksityiskohtia ja samalla värit taltioituvat miellyttävän tarkasti. Dynaaminen alue on myös mielestäni laaja ja juuri sellainen kuin mitä tässä hintapisteessä voisikin odottaa saavansa. Aikaisemmin testatun iPhone 13 Pro Max -puhelimen kameran laadulle ei aivan päästä, mutta ei kuitenkaan paljoa jäädä jälkeen.

Hämärässä iPhone 13 -puhelimen pääkamera on myös hyvällä tasolla, sillä puhelin osaa oletusarvoisesti käyttää automaattista yötilaa. Yötilalla kuvista saadaan todella hyviä, niissä on mukavasti yksityiskohtia sekä valoa taltioituu aikaisempaa enemmän. Kuvissa on yllättävän vähän myöskin rakeisuutta sekä epämääräistä jälkikäsittelyä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 13 -puhelimen pääkameralla oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakamera ei pääse luonnollisestikaan pääkameran tasolle, mutta tuottaa silti miellyttävää jälkeä. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa väritykseltään hyviä ja yksityiskohtia on hyvin. Toki kuvat eivät ole aivan niin tarkkoja kuin mitä voisi odottaa. Kuvat ovat kuitenkin juuri niin hyviä, että niitä kehtaa jakaa kavereille ja sosiaalisessa mediassa. Laaja 120 asteen kuvausalue mahdollistaa myöskin hieman erilaisten kuvien taltioimisen, eikä käyttäjien tarvitse tyytyä ainoastaan pääkameraan.

Myös ultralaajakulmakamera tukee automaattista yötilaa, joka helpottaa parempien kuvien taltioimista heikossa valossa. Kuviin saadaan mielestäni hyvin valoa ja yksityiskohtia. Ultralaajakulmakameran kyvykkyys tulee kuitenkin tietyissä tilanteissa vastaan, sillä usein kuvat muuttuvat pehmeiksi ja yleiseltä laadultaan heikommaksi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu iPhone 13 -puhelimen ultralaajakulmakameralla.

Videokuvaus on ollut aina Applen puhelimien vahvuus, eikä nyt myöskään iPhone 13 tee tässä suhteessa poikkeusta. Molemmilla takakameroilla on mahdollista taltioida hyvälaatuista 4K 60 fps -videokuvaa, ja myös vakautus on videoissa hyvä. Apple antaa myös mahdollisuuden vaihtaa kameroiden välillä kesken videokuvauksen, mutta se on mahdollista vain 4K 30 fps -laadulla ja heikommilla. Android-puhelimista jo löytyvää 8K-videokuvausta ei Apple ole puhelimeen vielä saanut.

Etukamera on iPhone 13 -puhelimessa tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja se on täysin samanlainen kuin aikaisemmissakin Applen puhelimissa. Apple hyödyntää oletusarvoisesti pientä rajausta etukameralla kuvattaessa ja kuvien tarkkuus on 7 megapikseliä muotokuvatilassa. Kun kuitenkin otetaan laajempi kuvakenttä käyttöön, niin kuvista saadaan täyden 12 megapikselin tasoisia. Yleisesti itse olen tyytyväinen etukameran kuvien laatuun, eikä siitä ole suuremmin pahaa sanottavaa. Etukameran kuvien laatu riittää varmasti monille puhelimen käyttäjille.

Kamerasovellus ei ole kovinkaan paljoa uudistuksia saanut, vaan se on hyvin tuttua Applea. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa nopeutettu, hidastettu, elokuvallinen, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella puhelimen kameroiden välillä erillisen zoomivalitsimen avulla (0,5x ja 1x).

Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia ja live-kuvan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, valotusta, ajastusta, filttereitä tai muita asetuksia.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalitilaa, jollainen löytyy jo lukuisista Android-puhelimista. Toki Apple on tuonut mahdollisuuden säätää valotusta, mutta mitään muita asetuksia ei ole mahdollista manuaalisesti säätää. iPhone 13 -puhelimessa ei ole myöskään kameran asetusvalikkoa suoraan sovelluksessa, mutta toki tällainen löytyy puhelimen asetuksista.

Kamerasovellus tuntui toimivan puhelimessa jatkuvasti hyvin ilman suuria ongelmia. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli myös sujuvaa. Henkilökohtaisesti kaipaisin kamerasovellukseen hieman monipuolisempia tiloja sekä oikeaa manuaalitilaa, jotta kameroista voisi ottaa kaiken hyödyn irti.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä iPhone 13 -puhelimessa toimii Applen uusin iOS 15, josta testijakson lopuksi oli puhelimeen asennettuna iOS 15.1-versio. Vaikka kyseessä on uusin versio käyttöjärjestelmästä, niin ainakaan itse en kokenut siinä olevan mitään merkittäviä tai tärkeitä uudistuksia viime vuoden iOS 14 -versioon verrattuna. Käyttökokemus on ohjelmiston osalta siis tuttua Apple ja mukana on kaikki aikaisemmat hyvät ja huonot puolet.

iOS 15 -käyttöjärjestelmä jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta ainakaan itse enimmäkseen Android-käyttäjänä en tänäkään vuonna päässyt suuresti innostumaan iPhone 13 -puhelimen ohjelmistollisista kokemuksista. Mielestäni iOS 15 on jäänyt monella osa-alueella paljon Androidin jälkeen ja sen huomaa ihan peruskäytössäkin. Esimerkiksi navigoinnissa ja käyttölogiikassa ei aina ole mitään järkeä ja Apple on tehnyt monet asiat liian vaikeaksi.

Testijakson aikana häiritsi myös iOS 15:n hyvin rajoittunut kustomoitavuus, sovellusasetuksien sekavuus sekä monet muut asiat, joihin joutui oikeasti paneutumaan ennen kuin homma iOS:n kanssa alkoi luistamaan. Vaikka iPhone 13 on melkoinen tehomylly, niin iOS saa puhelimen tuntumaan monessa tilanteessa alle 300 euron Android-puhelimelta. Sovelluksien välillä liikkuminen tai joidenkin yksinkertaisten asetusvalikkojen avaaminen vie pitkään. Toki puhutaan varmasti sekunnin murto-osista, mutta sekin on paljon, jos on aikaisemmin tottunut sulavampaan kokemukseen. iOS on täynnä asioita, jotka ainakin itse tekisin toisin.

iOS-käyttöjärjestelmällä on kuitenkin omat ystävänsä, mutta minä en sellainen ole. Apple saisi helpottaa yhteistyötä Android- ja Windows-laitteiden kanssa, jotta esimerkiksi Androidista vaihtaminen Applen puhelimeen olisi helpompaa. iOS on kuitenkin varmasti loistava vaihtoehto, jos käyttää muitakin Applen tuotteita. Jos on sisällä Applen ekosysteemissä, niin asiat ovat varmasti yksinkertaisia ja helppoja. Jos omistaa esimerkiksi Windows-koneen, niin joutuu näkemään oikeasti vaivaa, jotta esimerkiksi puhelimen kuvat saa siirrettyä tietokoneelle juuri halutulla tavalla.

Testijakson aikana iOS-käyttöjärjestelmää kyllä pystyi käyttämään, mutta itselleni se ei ole vaihtoehto uutta puhelinta etsiessä. iPhone 13 -puhelimen käyttöjärjestelmä toimi hyvin, eikä vastaan tullut virheitä, jotka eivät olisi olleet käyttäjän itse aiheuttamia (tai johtuneet iOS:n epäloogisuudesta).

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Apple iPhone 13 -puhelinta.

Apple iPhone 13 on jälleen vahva uutuuspuhelin omassa kategoriassaan, sillä kyseessä on mielestäni Applen uutuuspuhelimista järkevin valinta. iPhone 13 tarjoaa kohtuullisella hinnalla laadukkaan kokonaisuuden, mutta kyseessä ei ole pakollinen päivitys esimerkiksi viime vuoden iPhone 12 -puhelimeen. Testijakson perusteella iPhone 13 -puhelinta on helppo suositella, jos etsinnässä on hinta-laatusuhteeltaan hyvä uutuus-iPhone.

Itse tykästyin puhelimen laadukkaaseen rakenteeseen ja mattapintainen alumiini tekee käsituntumasta mukavan. Lisäksi puhelimessa on IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys, joten sadetta ei tarvitse pelätä. iPhone 13 -puhelin on rakenteeltaan myös mukavan kompakti paketti, sillä se on selvästi pienempi kuin monet saman kategorian Android-puhelimet. Testijakson aikana tykkäsin puhelimessa myös aikaisempaa paremmasta akunkestosta, hyvistä stereokaiuttimista sekä loistavasta pakkaskestävyydestä. Lisäksi Applen uusi A15 Bionic -järjestelmäpiiri takaa vankan suorituskyvyn. Myöskin kamerat tuntuivat olevan laadukkaat.

iPhone 13 ei ole kuitenkaan kaikille, sillä laitteessa on monet Applen heikkoudet vahvuuksien rinnalla. Ensinnäkin laitteen kulmikas rakenne ei ole kaikista paras ja kiiltävät lasipinnat keräävät paljon sormenjälkiä. Näytössä on edelleen lovitoteutus ja 60 hertsin virkistystaajuutta ei haluaisi nähdä enää missään vuoden 2021 huippupuhelimessa. Apple ei ole myöskään parantanut lataustoteutuksiaan millään tavalla, eikä laturia toimiteta puhelimen mukana. iPhone 13 -puhelimen ostajat eivät saa myöskään huippupuhelimiin kuuluvaa telekameraa, mikä on itselleni todella suuri miinus. Applen oma iOS 15 -käyttöjärjestelmä aiheuttaa myöskin kaksijakoisia ajatuksia, sillä se on aika rajoittunut ja epälooginen.

SuomiMobiilille iPhone 13 -puhelimen testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 13:n pystyy tilaamaan edullisimmillaan 929 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 256 gigatavun (1049 €) ja 512 gigatavun (1279 €) muistiversion. Apple on julkaissut puhelimen viidessä väriversiossa, jotka ovat musta, pinkki, sininen, punainen ja tähtivalkea.

Apple iPhone 13

8.6

SuomiMobiilissa testattiin Applen uusi iPhone 13 -huippupuhelin, joka tarjoaa paljon vastinetta rahalle.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
 • Mukavan kompakti ja laadukas OLED-näyttö
 • Aikaisempaa parempi akunkesto
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • Hyvät stereokaiuttimet
 • Erinomainen pakkaskestävyys
 • A15 Bionic tarjoaa hyvän suorituskyvyn ja 5G-yhteydet
 • Kamerat ja kuvanlaatu todella hyvällä tasolla
 • Hinta-laatusuhde kohdillaan
Huonoa
 • Kulmikas muotoilu ei kaikista paras ja kiiltävät lasipinnat keräävät sormenjälkiä
 • Näytön lovitoteutus tai 60 hertsin virkistystaajuus eivät tätä päivää
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Latausratkaisut ovat kuin kivikaudelta
 • Laturia ei toimiteta myyntipakkauksen mukana
 • Puhelimesta puuttuu telekamera
 • iOS 15 rajoittuneisuus ja epäloogisuus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Kamerat ja kuvanlaatu todella hyvällä tasolla = 7/10? Muutenkin arvostelu tuntui siltä että kirjoittaja itse vihaa Applen tuotteita

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple