AppleArvostelutYleinen

Arvostelussa Apple iPhone 15 Pro Max – Yhdistää uuden ja tylsän täydellisesti

Apple iPhone 15 Pro Max

Apple julkisti syyskuussa uusimmat iPhone 15 -sarjan älypuhelimensa, joita on testailtu myös SuomiMobiilissa. Tällä kertaa on aika katsoa, millainen malliston kärkimalli iPhone 15 Pro Max todellisuudessa onkaan. Kyseessä on puhelin, johon on saatu suurimmat uudistukset.

Iphone 15 Pro Maxin huomattavin uudistus nähdään materiaaleissa, sillä Apple on vaihtanut ruostumattoman teräksen nyt titaanirunkoon. Uutuuspuhelin tarjoaa myös uusimman ja maailman ensimmäisen 3 nanometrin A17 Pro -järjestelmäpiirin sekä uudistetun periskooppikameran, jollaista ei ole ennen Applelta nähty. Apple on saanut mukaan myös lukuisia muita laadukkaita ominaisuuksia, kuten 6,7 tuuman OLED-näytön sekä Dynamic Island -toteutuksen.

Puhelimen testaamisen mahdollisti tällä kertaa verkko-operaattori DNA, joka on yksi Applen virallisista jälleenmyyjistä Suomessa. Apple iPhone 15 Pro Maxin hinnat alkavat 1499 eurosta, ja sen voi käydä ostamassa itselleen esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta tämän linkin takaa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme iPhone 15 Pro Maxille tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 15 Pro Max (A3106)
Mitat: 159.9 x 76.7 x 8.3 mm
Paino: 221 g
Rakenne: Titaanikehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.7 tuumaa / Super Retina XDR (2796 x 1290) / LTPO OLED / 120 Hz / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10 / 2000 nitiä
Suoritin: 6-ytiminen Apple A17 Pro (6-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 8 gigatavua RAM-muistia / 256/512/1000 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 24 mm / 1/1.28" / 1.22 µm / SS-OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP periskooppikamera (f/2.8 / 120 mm / 1/3.06" / 1.12 um / PDAF / SS-OIS / 5x optinen zoom) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / 120 astetta / Dual Pixel PDAF) + LiDAR-skanneri (3D ToF) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/1.9 / 23 mm / 1/3.6" / PDAF)
Akku: 4441 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 17
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 20W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus / MagSafe
Liitännät: USB-C / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: Luonnontitaani / Sinititaani / Valkotitaani / Mustatitaani
Hinta: 1499 € (8 + 256 Gt) / 1749 € (8 + 512 Gt) / 1999 € (8 Gt + 1 Tt)

Myyntipakkaus

Iphone 15 Pro Max toimitetaan Applelle hyvin tyypillisessä myyntipakkauksessa. Myyntipakkauksesta ei enää löydy kuulokkeita tai laturia, joten siitä on saatu myös ohut. Myyntipakkaus on ulkoisesti valkoinen ja sitä koristaa kuva laitteen etuosasta sisältä löytyvän väriversion mukaisesti. Pakkauksesta löytyy Applen logo ja iPhone-teksti useasti, sekä takaosassa on listaus sisällöstä. Takaosasta käy ilmi myös puhelimen väriversio, malliversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkauksen sisällä on iPhone 15 Pro Max, jonka näyttöä on suojaamassa paperi. Lisäksi mukana toimitetaan USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra sekä pikakäyttöopas. Sisältö on varsin niukka, eikä mukana toimiteta mitään yllättävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti on saatu tällä kertaa muutamia mielenkiintoisia uudistuksia, sillä Apple on vaihtanut kehyksen valmistusmateriaalia. Ruostumaton teräs on vaihtunut titaaniin, jonka lisäksi Apple on tehnyt muutamia pieniä muutoksia viimeistelyn osalta. Toinen näkyvä materiaali on jälleen lasi.

Apple tarjoaa iPhone 15 Pro Maxista neljää väriversiota, jotka poikkeavat hieman totutusta, sillä muutoksia on tehty uuden materiaalin ehdoilla. Värit ovat mustatitaani, valkotitaani, sinititaani sekä testiinkin saatu luonnontitaani. Kaikki väriversiot ovat samalla tavalla viimeistelty, eli titaanikehys sekä takaosan lasi ovat mattapintaiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti olen erittäin ilahtunut uudistetusta mattapintaisesta viimeistelystä sekä titaanirakenteen mukanaan tuomista hyödyistä. Uusi mattapintainen viimeistely on erinomainen, ja ilahduttaa ainakin allekirjoittanutta, joka ei ole aikaisemmin välittänyt Applen kiiltävistä kehyksistä. Mattapinnan ansiosta runko näyttää paremmalta ja ei ole aina likainen. Mattapinta kehyksessä sopii nyt mielestäni erinomaisesti puhelimen mattapintaiseen takaosaan. Mattapintainen lasi takaosassa on myös loistava, sillä se ei kerää samalla tavalla naarmuja tai sormenjälkiä kuin kiiltävät lasipinnat.

Apple hyödyntää puhelimen etuosassa tuttua Ceramic Shield -lasipintaa näytön yhteydessä. Ceramic Shield on tehty yhteistyössä Corningin kanssa, ja yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, sillä Ceramic Shield ei takaa parempaa suojaa naarmuilta.

Muotoilun osalta iPhone 15 Pro Max on pitkälti samanlainen kuin edeltäjä, vaikka materiaalit ovat hieman vaihtuneet. Tarjolla on siis jälleen kulmikkuutta, mutta mielestäni mattapinnat antavat samalla hieman pehmeyttä. Apple on viimeistellyt puhelimen huolella, sillä rakenteessa ei ole teräviä kulmia tai häiritseviä saumakohtia. Toki suuri koko yhdistettynä kulmikkaaseen toteutukseen ei anna parasta ergonomiaa puhelinta kädessä pidettäessä.

Uuden materiaalin avulla Apple on saanut tiputettua iPhone 15 Pro Maxin painoa lähes 20 grammalla verrattuna edeltäjään. Kyseessä on jo itsessään merkittävä parannus, jonka huomaa myös puhelinta kädessä pidettäessä. Nykyinen 221 gramman paino on ymmärrettävissä ottaen huomioon puhelimen kokoluokan, vaikka painoa onkin edelleen keskivertoa enemmän.

Apple on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 159,9 x 76,7 x 8,3 millimetriä. Laadukkuutta ei puhelimelta puutu, vaan iPhone 15 Pro Max on todella jämäkkä. Puhelin ei pääse antamaan periksi tai päästele mitään erikoisia ääniä sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Apple ei ole karsinut vedenkestävyydestä, sillä iPhone 15 Pro Max on tuttuun tapaan IP68-luokiteltu.Tämä tarkoittaa, että puhelin kestää vettä 6 metrin enimmäissyvyydessä korkeintaan 30 minuutin ajan. IP68-luokitus antaa käyttäjälle mahdollisuuden käyttää puhelinta vesisateessa, uima-altaalla tai vaikkapa tiputtaa vessanpönttöön niin, ettei laite ota siitä nokkiinsa. Toki on huomattava se tosiasia, että takuu ei silti kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi vedenkestävä pinnoite saattaa kulua ajan kanssa heikommaksi.

Etuosaltaan iPhone 15 Pro Max on myös tuttua Applea. Näytön kehykset ovat aikaisempaa kapeammat ja myös mukana on tuttu pillerimäinen reikä näytön yläosassa. Reiästä löytyy Face ID -tekniikka ja pienemmästä pyöreästä reiästä löytyy etukamera. Puheluihin käytettävän kuulokkeen Apple on asettanut aivan näyttölasin ja kehyksen väliin. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 90 prosenttia, mikä on todella hyvä suoritus. Itse tykkään todella paljon Applen symmetrisistä ja ohuista näytön kehyksistä.

Apple ei ole tehnyt puhelimen takaosan muotoiluun merkittäviä uudistuksia, vaan yleisilme on pysynyt samana kuin edeltäjässä. Vasemmassa yläkulmassa on erittäin kookas neliömäinen kamera-alue, joka ulkonee huomattavasti muusta rungosta. Ulkonevan kameran takia puhelin pääsee keikkumaan pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on asetettuna kolme kamerasensoria, LED-salamavalo, mikrofoni sekä LiDAR-sensori. Puhelimen takaosassa on vielä myös Applen perinteinen omenalogo.

Iphone 15 Pro Maxin oikeaan kylkeen on saatu ainoastaan virtapainike, kun taas vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuuspainikkeet sekä uusi toimintopainike. Painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti titaanista ja niiden tuntuma on hyvä. Puhelimen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on toteutettuna eSIM-muodossa. Laitteen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunassa on kaiutinritilät, joista toisen takana on mikrofoni. Lisäksi alareunassa on USB-C-liitin aikaisemman Lightning-liittimen sijasta.

Näyttö

Apple ei ole tänä vuonna päivittänyt juurikaan näyttöä, vaan teknisesti kyseessä on sama paneeli kuin iPhone 14 Pro Maxissa. Näyttö perustuu niin sanottuun Super Retina XDR -tekniikkaan, joka on pitkälti vain markkinointitermi. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja Apple hyödyntää LTPO OLED-tekniikkaa. Näytön tarkkuus on 2796 x 1290 pikseliä ja siinä on 19.5:9-kuvasuhde. Pikseleitä tuumaa kohden on kiitettävät 460. Näyttö tukee myös 120 hertsin virkistystaajuutta ja HDR10- ja Dolby Vision -standardeja.

Puhelimessa käytettävä LTPO-tekniikka mahdollistaa tutun dynaamisen virkistystaajuuden. Tuettuna on korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus, mutta tietyissä tilanteissa virkistystaajuus voidaan laskea jopa 1 hertsiin. Normaaleissa tilanteissa alimmillaan päästään 10 hertsiin, mutta 1 hertsin virkistystaajuus voidaan saavuttaa Always-on-Display-toiminnossa. Korkeampi virkistystaajuus tekee puhelimen käytöstä sulavaa, eikä itsellä tullut testijakson aikana mitään ongelmia vastaan sen kanssa.

Tarkkuus on näytössä hyvällä tasolla, sillä 460 pikseliä tuumaa kohden takaa tarkan katselukokemuksen. Itse tykkäsin kuluttaa näytöltä videosisältöä, sillä puhelin toimii loistavasti sitä varten. Lisäksi OLED-tekniikan ansiosta näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti, joka on myös vaadittavaa lippulaivapuhelimelta. Kyseessä on yksi tämän hetken parhaimmista puhelimien näytöistä.

Näytön kirkkauden osalta päivityksiä ei ole saatu, vaan iPhone 15 Pro Max tukee jälleen jopa 2000 nitin kirkkautta. Testijakson aikana näytön kirkkauden koin aina riittävän, eikä esimerkiksi auringonvalossa luettavuus heikentynyt liiaksi.

Apple on pitänyt edeltäjästä tutuksi tulleen Dynamic Island -ratkaisun näytössä. Kyseessä on leveä, pillerimäinen reikä näytön yläreunassa. Todellisuudessa näytössä on yksi pyöreä reikä sekä pillerimäinen reikä, jotka on yhdistetty ohjelmistolliseksi näyttämään yhdeltä reiältä. Reikä näytössä peittää alleen sisältöä esimerkiksi videoita katsellessa koko näytöllä, ja se on vie jopa enemmän tilaa kuin Applen aikaisemmat leveät lovet.

Iphone 15 Pro Max -puhelimessa on myös Always-on-display-toiminto, jonka Apple toi puhelimiinsa ensimmäisen kerran viime vuonna. Applen ratkaisussa näytön kirkkautta himmennetään ja virkistystaajuus tippuu 1 hertsiin. Kyseessä on käytännössä oletusarvoisesti lukitusnäyttö, joka näytetään jatkuvasti. Henkilökohtaisesti en ole Applen toteutuksen suurin ystävä, sillä poistin toiminnon nopeasti pois käytöstä.

Teknisesti iPhone 15 Pro Maxin näyttö on erinomainen ja suuren kokonsa ansiosta sisällön kuluttaminen sillä on mielekästä. Näytössä ei ollut havaittavissa mitään suurempia heikkouksia. Jälleen kerran kaipaisin Applelta kattavampia asetuksia näytön värien ja sävyjen muokkaamiseksi, jotka löytyvät monista kilpailijoiden puhelimista. iPhone 15 Pro Maxin näytön asetuksista on mahdollista ainoastaan aktivoida True Tone -ominaisuus ja Night Shift -yötila, mutta mitään muita oikeasti tarpeellisia ominaisuuksia ei ole.

Tekniikka ja suorituskyky

Applen puhelimet on aina tunnettu hyvästä suorituskyvystä, eikä siitä tälläkään kertaa karsita. Apple on kuitenkin uudistanut järjestelmäpiirinsä nimeämistä, sillä aikaisemman ”Bionic” -version sijasta nyt käytössä on Apple A17 Pro. Apple pyrkii uuden nimeämisen kanssa erottamaan lippulaivapuhelimensa paremmin perusmalleista. Lisäksi uusi pro-piiri tarjoaa myös parhaimmat tekniset ominaisuudet sekä suorituskyvyn.

A17 Pro on valmistettu TSMC:n uusimmalla 3 nanometrin prosessilla, joka on kategoriansa ensimmäinen. Muissa puhelimissa käytetään edelleen 4 nanometrin prosessilla valmistettuja piirejä. Ytimiä on yhteensä 6 kappaletta, joista kaksi toimii 3,78 GHz:n kellotaajuudella. Neljä muuta ydintä toimivat 2,11 GHz:n kellotaajuudella ja ne ovat energiatehokkaampia ytimiä.

Applen mukaan suorituskykyä on 40 prosenttia enemmän kuin kilpailijoilla sekä kaksi tehokkainta ydintä vaativat 20 prosenttia vähemmän virtaa kuin A15 Bionic -piirissä. Applen mukaan tehokkaampien ytimien tarjoama suorituskyky olisi 10 prosenttia parempi kuin edeltävässä järjestelmäpiirissä.

Järjestelmäpiirissä on lisäksi 6-ytiminen grafiikkaprosessori, joka tarjoaa 20 prosenttia edeltäjäänsä paremman suorituskyvyn. Nyt grafiikkaprosessori tukee myös laitteistotason säteenseurantaa, joka on nähtävästi 4 kertaa nopeampi kuin viime vuoden ohjelmistopohjainen toteutus. Apple on saanut A17 Pro -piiriin myös 16-ytimisen Neural Enginen, joka tarjoaa väitetysti kaksi kertaa nopeamman suorituskyvyn tekoälytoiminnoissa.

Apple on varustellut iPhone 15 Pro Maxin nyt aikaisempaa suuremmalla 8 gigatavun RAM-muistilla, joka perustuu LPDDR5-versioon. Apple on siis kasvattanut muistia 2 gigatavulla. Android-puhelimissa mennään jo 24 gigatavun RAM-muisteissa, mutta Applella 8 gigatavun RAM-muisti ei ole suoraan verrannollinen Androidin toteutukseen. 8 gigatavua riittää iPhone 15 Pro Maxissa mainiosti.

Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on edullisimmassa versiossa 256 gigatavua, joten Apple on tällä kertaa karsinut kokonaan 128 gigatavun versiosta. Puhelimesta on myös 512 gigatavun sekä 1 teratavun versiot. Muistikorttipaikkaa ei iPhone 15 Pro Maxista löydy.

Suorituskykytesteissä iPhone 15 Pro Max pärjäsi mainiosti – mitä muutakaan Applelta voi odottaa. Applen uusi A17 Pro -järjestelmäpiiri tarjoaa puhelimelle markkinoiden parhaimman suorituskyvyn, ainakin jos katsotaan pelkästään suorituskykytestien tuloksia. Esimerkiksi Geekbenchin yhden ytimen testissä suorituskyky oli 15 prosenttia parempi ja usean ytimen testissä 11 prosenttia parempi. Testien perusteella kasvua on siis saatu suorituskykyyn.

Kun iPhone 15 Pro Maxin saamia tuloksia verrataan yhteen tämän hetken tehokkaimpaan Android-puhelimeen, eli Galaxy S23 Ultraan, niin Apple voittaa melko reilusti. Esimerkiksi AnTuTun mukaan suorituskykyä on 26 prosenttia enemmän ja Geekbenchin monen ytimen testissä vastaava luku on 31 prosenttia. Suorituskykyä ei siis puhelimesta puutu, ja Apple on tehnyt sen osalta erinomaista työtä.

Testitulokset
Apple iPhone 15 Pro Max (A17Pro) Apple iPhone 14 Pro (A16B) Samsung Galaxy S23 Ultra (SD8G2FG)
AnTuTu: 1 521 268 pistettä 883 868 pistettä 1 204 027 pistettä
Geekbench 5 (single): 2174 pistettä (GB v6: 2958) 1886 pistettä 1227 pistettä
Geekbench 5 (multi): 6058 pistettä (GB v6: 7405) 5452 pistettä 4615 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3265 pistettä Ei tuloksia* 3520 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Jälleen on kuitenkin hyvä todeta, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoille, eikä tilanne vastaa olenkaan perinteisiä käyttötilanteita. Päivittäisessä käytössä iPhone 15 Pro Maxin suorituskyvyssä ei ollut ongelmia missään kohdassa, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti ja nopeasti. Suorituskyky riittää loistavasti myös raskaimpiin peleihin ja sovelluksiin. Kyseessä on markkinoiden tehokkaimpiin puhelimiin lukeutuva laite, joten kokemus oli myös sen mukainen.

Iphone 15 Pro Maxille toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejäkin pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimella peräjälkeen läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.

Apple iPhone 15 Pro Maxille toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 15 Pro Maxilla saatiin AnTuTu-testissä huimat 1 521 268 pistettä. Jo heti ensimmäiset testauskerran jälkeen pisteet lähtivät kuitenkin laskuun, sillä ne asettuivat enää 1 510 609 pisteeseen. Huonoimmat tulokset saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin suorituskyky asettui 1 503 079 pisteeseen. Yleisesti suorituskyky pysyi miellyttävän tasaisena, joka oli ilahduttavaa nähdä.

Stressitestin aikana vaihtelua tuloksien välillä oli reilut 18 000 pistettä, mikä vastaa ainoastaan -1,2 prosentin laskua suorituskyvyssä. Kyseessä on erinomainen tulos, johon ei monet muut puhelimet pääse. Usein Android-puhelimissa samassa testissä suorituskykyä katoaa noin 10-20 prosenttia, mutta Apple nähtävästi pystyy keinolla tai toisella pitämään suorituskyvyn tasaisena raskaassakin käytössä.

On kuitenkin hyvä huomata jälleen, että stressitestin aikana puhelin lämpeni selvästi, mutta mistään liian kuumasta ei voitu puhua. Apple on onnistunut jälleen erinomaisesti, sillä peruskäytössä iPhone 15 Pro Max ei päässyt lämpenemään samalla tavalla kuin monet tuoreimmat Android-puhelimet. Applen uusimpia puhelimia on moitittu ylikuumenemisesta, mutta ainakaan testijakson aikana itse en havainnut mitään liiallista kuumenemista missään kohdassa.

Apple hyödyntää puhelimessa Qualcommin kehittämää Snapdragon X70 -5G-modeemia, joka tuo mukanaan paremmat 5G-yhteydet sekä yleisesti pieniä parannuksia esimerkiksi energiatehokkuuteen. Ulospäin 5G-toteutus on kuitenkin tuttua Applea, sillä iPhone 15 Pro Max tarjoaa Suomen markkinoilla edelleen sub-6 GHz:n tuen, eikä mmWave-tukea ole.

Testijakson aikana verkkojen kanssa ei havaittu minkäänlaisia ongelmia, vaan iPhone 15 Pro Max saavutti 5G-verkoissa tuttuja lataus- ja lähetysnopeuksia. Puhelin tukee myös Suomessa VoLTE- ja VoWifi-ominaisuuksia suurimpien operaattoreiden verkoissa.

Apple on tuttuun tapaan laittanut puhelimeen myös tuen NFC:lle, mutta myös nopealle langattomalle Wi-Fi 6E -verkolle. Valitettavasti tuoreinta Wi-Fi 7 -verkkoa ei ole tuettuna.

Yksi merkittävin uudistus iPhone 15 Pro Maxissa koskee yhteyksiä, sillä Apple on saanut mukaan ensimmäistä kertaa USB-C-liittimen aikaisemman Lightning-liittimen tilalle. Kyseessä on toivottu uudistus, jota Apple ei olisi itse halunnut tehdä. Muutos on tehty EU:n uusien asetuksien takia, jonka myötä kaikissa myytävissä puhelimissa tulee olla yhtenevä UBS-C-liitin.

Apple on tuonut USB-C-liittimeen tuen USB 3.0 -standardille, joten se tukee tämän myötä jopa 10 Gbps:n siirtonopeutta. Kyseessä on selvä parannus aikaisempaan, joka tuki vain 480 Mbps:n siirtonopeuksia. Apple tukee liittimen kautta myös Display Port DP -videolähtöä, jolla voidaan peilata puhelimen näytön suuremmalle näytölle. USB-C-liitin tukee myös esimerkiksi ulkoisen tallennustilan yhdistämistä sekä myös erikseen liitettävää näppäimistöä ja hiirtä.

USB-C on loistava uudistus, sillä kyseessä on yleinen standardi, jota myös muut valmistajat käyttävät. Olin hyvin ilahtunut siitä, että pystyin laittamaan puhelimen jo entuudestaan olemassa olevaan laturiin. Lisäksi nyt puhelimen voi yhdistää muillakin kaapeleilla tietokoneeseen, eikä enää tarvitse etsiä erillistä Applen kaapelia.

Muuta tekniikasta

Äänentoiston osalta iPhone 15 Pro Max ei tarjoa päivityksiä, vaan Apple hyödyntää täysin samaa stereokaiuttimien toteutusta. Puhelimen alareunasta löytyy pääkaiutin ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Apple on aikaisemminkin ollut vahvoilla puhelimien oman äänentoiston kanssa, ja nyt myös tykkäsin iPhone 15 Pro Maxin tarjoamasta äänentoistosta.

Stereoäänentoisto on hyvällä tasolla puhelimen omien kaiuttimien kautta ja ainakin itse koin äänessä olevan jopa hieman erilaisia tasoja. Kyseessä on yksi parhaimmista äänentoistoista, mitä on puhelimissa koskaan nähty, ja kaiuttimista lähtee mukavan paljon ääntä. Suurin kilpailija on Android-leirissä Asuksen ROG Phone -puhelimet, jotka päihittävät Applen.

Iphone 15 Pro Max ei tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on ostettava erikseen kuulokeadapteri, jos haluaa käyttää langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden markkina on kuitenkin kasvanut valtavasti, ja monet tyytyvätkin varmasti Bluetooth-kuulokkeiden käyttämiseen. Tämän takia iPhone 15 Pro Maxissa on Bluetooth 5.3 -yhteystuki. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin monia Bluetooth-kuulokkeita, eikä yhteyden kanssa havaittu suurempia ongelmia.

Apple ei ole tehnyt muutoksia Face ID -kasvojentunnistukseen tällä kertaa, vaan iPhone 15 Pro Max tarjoaa edeltäjästä tutun toteutuksen. Face ID on selvästi luotettavampi kuin monissa Android-puhelimissa nähty pelkkään etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Face ID on Applen laitteissa melkein yhtä luotettava kuin Android-puhelimissa nähdyt sormenjälkilukijat.

Testijakson aikana Face ID oli jatkuvasti käytössä ja se tuntui toimivan erittäin hyvin. Puhelimen lukitus aukeaa nopeasti, jos laite tunnistaa kasvot. Henkilökohtaisesti olen sormenjälkilukijoiden ystävä, sillä en ole koskaan päässyt jyvälle kasvojentunnistukseen. Iphone 15 Pro Max näytönalaisella sormenjälkilukijalla kuulostaisi erittäin hyvältä, mutta valitettavasti sellainen löytyy vain Android-puhelimista.

Applen puhelimissa on usein nostettava esille erinomainen värinäpalaute. Usein Android-puhelimissa värinään ei juurikaan kiinnitetä huomiota, mutta Apple on siihen panostanut. Iphone 15 Pro Max ei ole tässä suhteessa mikään poikkeus, vaan mukaan on saatu erinomainen värinämoottori, joka tarjoaa tarkan ja mukavan kokemuksen.

Apple on luottanut pitkään iPhone-puhelimissa perinteiseen hiljennyskytkimeen, joka on nyt saanut väistyä uuden Toiminto-painikkeen tieltä. Muutos saatiin ainoastaan tällä kertaa Pro-puhelimiin. Toiminto-painike ajaa kuitenkin saman asian, mutta nyt se on myös aikaisempaa monikäyttöisempi. Vastaava painike nähtiin jo Watch Ultrassa viime vuonna.

Oletusarvoisesti Toiminto-painike toimii mykistyspainikkeena, joka laittaa puhelimen Hiljaiseen tilaan. Painikkeen asetuksista voit vaihtaa painikkeeseen myös eri toiminnallisuuksia, kuten vaihtamisen keskity-tilaan, kameraan, taskulamppuun, saneluun, suurennuslasiin, erilaisiin pikakomentoihin tai käyttöapuun. Painikkeen kaikki toiminnot saa myös kokonaan pois päältä.

Itse oletin painikkeen mahdollistavan oikeasti jotain uutta tai monipuolisempia toimintoja. Olin kuitenkin melko pettynyt, kun painikkeeseen saa vain yhden toiminnon kerrallaan. Asetuksista voi siis valita vain yhden yllämainituista toiminnoista kerrallaan, joten painike ei anna juurikaan joustavuutta. Mielestäni Apple olisi voinut mahdollistaa useampien toimintojen suorittamisen samalla painikkeella esimerkiksi erilaisien painalluksien avulla.

Muutamissa Android-puhelimissa olen tottunut siihen, että painikkeen yhdellä painalluksella saadaan toteutettua yksi toiminto, toinen toiminto tuplapainalluksella ja kolmas toiminto pitkällä painalluksella. Tämän takia Apple ratkaisu on melko rajoittunut ja kokonaisuus on jopa hämmästyttävän huono räpellys. Ehkäpä Apple parantaa painikkeen toiminnallisuuksia tulevaisuudessa – ainakin se olisi suotavaa.

Akku ja lataus

Apple on saanut iPhone 15 Pro Max -puhelimeen nyt 4441 milliampeeritunnin kokoisen akun, joka on hyvin pieni parannus verrattuna edeltäjään. Applen mukaan kyseessä on toistaiseksi paras iPhone-puhelin akunkeston osalta. Tähän tietysti vaikuttaa myös puhelimessa käytettävät virtapihit tekniikat, kuten näytön LTPO sekä järjestelmäpiirin 3 nanometrin valmistusprosessi.

Mielestäni iPhone 15 Pro Max onkin tähän mennessä yksi omassa käytössäni vakuuttavimmin toiminut puhelin. Akku tuntui kestävän helposti yhden päivän ajan, sillä iltaisin akkua oli testijakson aikana usein jäljellä 20-30 prosentin verran. Kahta päivää ei puhelimella aktiivisessa käytössä pääse, mutta yleisesti helposti yksi päivä on mahdollinen.

Iphone 15 Pro Maxissa ei valitettavasti lataustehon osalta päästä kokemaan mitään mullistavaa, vaikka latausliitin onkin uudistunut. Puhelin tukee pikalatausta USB Power Delivery -standardin mukaisesti ja tuettuna on myös langaton lataus MagSafe-ratkaisulla.

Apple ei toimita laturia mukana, vaan sellainen on ostettava vielä erikseen. Applen mukaan puhelimessa olisi tuki 20 watin langalliselle lataukselle, 15 watin MagSafe-lataukselle sekä 7,5 watin langattomalle Qi-lataukselle. Toteutimme puhelimelle myös lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Apple iPhone 15 Pro Maxin latausnopeus.

Puhelimen akku vaatii latautuakseen 95 minuuttia, eli yhden kokonaisen tunnin sekä vielä siihen päälle 35 minuuttia. Apple ei pääse latausnopeudellaan suuremmin yllättämään, sillä Android-puhelimista jopa kolme kertaa edullisemmat puhelimet latautuvat tyhjästä täyteen 30-40 minuutissa. Mielestäni Applen pitäisi vihdoin pyrkiä ottamaan latausajasta jopa tunti pois. Ainakin itse vaadin lippulaivalta selvästi nopeampaa latausta.

30 minuutissa akkua saadaan onneksi kohtalaisen paljon, eli 58 prosenttia. Tunnissa saavutetaan 86 prosentin varaustaso. 90 prosenttia saavutetaan 65 minuutissa, jonka jälkeen viimeiset 10 prosenttia latautuvatkin erittäin hitaalla tahdilla. Viimeiset kymmenen prosenttia vaativat latautuakseen jopa 30 minuuttia, joka on selvästi enemmän kuin ensimmäiset 10 prosenttia, jotka latautuivat 6 minuutissa.

Testijakson aikana ei ruvettu testaamaan langattomia latauksia, sillä odotettavasti latausnopeudet olisivat vielä huomattavasti hitaampia. Langaton lataus on kuitenkin mukava lisäominaisuus, josta varmasti monille on myös hyötyä. iPhone 15 Pro Maxissa ei ole käänteistä langatonta latausta, joka on tuttu ominaisuus jo monista Android-huippupuhelimista.

Pakkastesti

Testijakson aikana iPhone 15 Pro Max laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 15 Pro Max laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Face ID -kasvojentunnistuksen kanssa ei ollut tällä kertaa ongelmia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 15 Pro Maxin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua kului 2 prosenttia sillä varausta oli jäljellä 98 prosenttia. Akun kuluminen oli vähäistä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Apple on rakentanut puhelimen, joka kestää loistavasti pakkasta. Pakkanen ei vaikuttanut juurikaan millään tavalla laitteen käyttöön, vaan iPhone 15 Pro Max toimi kuten pitääkin. Erikoisesti Apple oli sallinut puhelimen lataamisen, joka on usein turvallisuussyistä estetty Android-puhelimissa.

Kamerat

Kameroiden osalta Apple luottaa pääasiassa tuttuun toteutukseen takaosassa, mutta tällä kertaa mukaan on saatu iPhone-puhelimien historian kehittyneimmät zoomaustoiminnot. Kokonaisuus on enemmän kuin huippuluokkaa, mutta Apple on jättänyt pääkameran sekä ultralaajakulmakameran ennalleen. Uuden telekameran ohella parannuksia on tehty muun muassa ohjelmiston osalta.

Pääkamerana toimii 48 megapikselin tasoinen sensori, joka on sama kuin viime vuonna. Kyseessä on 1/1.28 tuuman kokoinen sensori, jossa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Sensorissa on 1.22 mikronin pikselikoko, mutta pikseleitä yhdistämällä saadaan 2.44 mikronin kokoisia pikseleitä. Pääkamerassa on f/1.78-aukolla varusteltu linssi, jossa on 24 mm polttoväli. Apple hyödyntää pääkamerassa myös toisen sukupolven sensorin vakautusta optisen kuvanvakautuksen sijasta. Sensorin vakautuksen avulla itse sensori mukautuu liikkeeseen, eikä OIS-vakautuksen kaltaisesti vain objektiivi. Luonnollisesti kamera tukee myös vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta.

Toinen iPhone 15 Pro Maxin kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on kooltaan 1/2.55 tuumaa ja siinä on 1.4 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakameran linssissä on f/2.2-aukko sekä 14 mm polttoväli, ja kameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä. Ultralaajakulmakamerassa on myös automaattinen tarkennus, joten sitä voidaan käyttää laajempien kuvien ohella myös tarkempien makrokuvien ottamiseen kohdetta kuvattaessa lähempää.

Suurin uudistus on telekamerassa, sillä Apple hyödyntää nyt ensimmäistä kertaa periskooppikameraa. Vastaavia toteutuksia on nähty jo vuosia Android-puhelimissa, mutta ei aikaisemmin Applen laitteissa. Taitettu optinen toteutus kamerassa mahdollistaa aikaisempaa paremman optisen zoomauksen myös pidemmälle. Iphone 15 Pro Max tarjoaa 5-kertaisen optisen zoomauksen 120 mm polttovälillä aikaisemman 3-kertaisen optisen zoomauksen sijasta.

Apple hyödyntää ainutlaatuista optista toteutusta, jota kutsutaan nimellä ”tetraprisma”. Siinä valo heijastuu neljästä elementistä ennen kuin se saavuttaa itse sensorin. Linssissä on itsessään f/2.8-aukko sekä optinen kuvanvakautus, joka on toteutukseltaan vastaava pääkameran kanssa. Telekameran tarkkuus on 12 megapikseliä ja sensori on kooltaan 1/3.06 tuumaa tarjoten 1.12 mikronin pikselikoon.

Apple on säilyttänyt puhelimessa myös tutun LiDAR-sensorin, jota voidaan hyödyntää kamerassa erityisesti tarkennuksessa sekä syvyysterävyyden taltioimisessa. Applen mukaan LiDAR mahdollistaa jopa kuusi kertaa nopeamman automaattitarkennuksen heikossa valaistuksessa.

Etukamera on pysynyt ennallaan, sillä tarkkuus on edelleen 12 megapikseliä ja sensori on kooltaan 1/3.6 tuumaa. Käytössä on f/1.9-aukko sekä 23 mm polttoväli. Etukameraan on saatu tuki myös automaattitarkennukselle sekä kuvanvakautukselle.

Apple iPhone 15 Pro Maxin kamerat lyhyesti:

 • Kolmoiskamera
  • Pääkamera: 48 megapikseliä (f/1.8-aukko, 24 mm polttoväli, 1/1.28”, 1.22 µm, Dual Pixel PDAF, SS-OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/2.55”, 1.4 µm, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Telekamera: 12 megapikseliä (f/2.8, 120 mm, 1/3.06”, 1.12 um, PDAF, SS-OIS, 5x optinen zoomi, 15x digitaalinen zoomi)
  • Muuta: LiDAR-sensori, kaksois-LED-salama
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/1.9, 23 mm, 1/3,6”, PDAF, SL 3D -syvyysanturi)

Pääkamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa ja oletusarvoisesti saadaan taltioitua 24 megapikselin tasoisia kuvia, mutta myös 12 ja 48 megapikselin vaihtoehdot ovat tarjolla. Pääkameraa käytettiin oletusasetuksilla, jolloin lopputulokseksi pitäisi saada juuri sellaisia kuvia, mitä Apple toivookin.

Iphone 15 Pro Max ei petä pääkameransa kanssa, vaan kuvien laatu on erittäin hyvä. Laatu on tasolla, jota Applelta voikin odottaa. Parhaat kuvat saadaan hyvässä valaistuksessa, jolloin kuviin taltioituu hyvät yksityiskohdat ja tarkkuus on erinomainen. Värit taltioituvat myös luonnollisena, eikä mitään väriä mielestäni korosteta liiaksi. Kuvissa on loistava dynaaminen aluea. Applen vahvuus on laaja osaaminen kuvien käsittelyssä sekä ohjelmistollisissa seikoissa.

Heikommassakaan valaistuksessa iPhone 15 Pro Maxin pääkamera ei pääse tuottamaan pettymystä, vaan kuvanlaatu on luokkansa parhaimmistoa. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka käyttää heikommassa valaistuksessa pidempää valotusaikaa. Apple ei ole tehnyt yökuvaustilaan muutoksia. Käyttäjät voivat myös valita erilaisen valotusajan tai poistaa yökuvaustilan käytöstä. Yökuvaustilassa kuvien tarkkuus on aina 12 megapikseliä.

Yökuvaustilan avulla saadaan aikaiseksi erinomaista jälkeä. Kuviin taltioituu miellyttävä määrä valoa ja yksityiskohdat ovat tarkkoja. Heikossa valaistuksessa kuviin ei tule liiallista melua, vaan kokonaisuus on kunnossa. Kamera pystyy taltioimaan loistavasti värit myös heikossa valaistuksessa, eikä sen osalta ollut havaittavissa vääristyksiä.

Apple on tuonut iPhone 15 Pro Maxin pääkameraan myös 28 ja 35mm kuvaustilat, jotka ovat siis hieman zoomattuja verrattuna normaaliin 24mm kuvaustilaan. 28mm tilassa zoomaus on 1,2-kertainen ja 35mm tilassa vastaavasti 1,5-kertainen. Käytännössä kyseessä on vain rajaukset normaalista kuvaustilasta. Tuettuna on 2-kertainen häviämätön zoomaus, joka rajataan 48 megapikselin kuvasta.

Mielestäni iPhone 15 Pro Max on pääkameransa osalta erinomainen ja täyttää kaikki odotukset. Alapuolella on muutamia testijakson aikana otettuja kuvia.

Ultralaajakulmakamera on pysynyt ennallaan, eli yhtenä markkinoiden parhaimpana. Kuvista saadaan hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia ja Apple on onnistunut optimoimaan kameran taltioimaan myös teräviä kuvia kauttaaltaan. Kuviin taltioituu luonnolliset värit, jotka ovat usein samanlaiset kuin pääkamerassa. Dynaaminen alue on myös miellyttävä, mutta ei aivan yhtä laaja kuin voisi odottaa.

Ultralaajakulmakameralla onnistuu myös hyvien kuvien ottaminen heikossakin valaistuksessa, joka ei ole aina itsestäänselvyys. Hyviä tuloksia saadaan erityisesti, kun automaattinen yökuvaustila on käytössä. Kuvat tarjoavat tässä tilanteessa hyvän valaistuksen, paljon yksityiskohtia sekä värit ovat luonnolliset. Toki pientä kohinaa oli havaittavissa ja pehmeys lisääntyi, mutta lopputulos on yksi kategoriansa parhaista.

Ultralaajakulmakameran yksi vahvuus on automaattitarkennus. Sen avulla pystytään taltioimaan myös makrokuvia, jotka tulivat tutuksi jo edeltäjämallista. Iphone 15 Pro Maxissa kamera osaa automaattisesti siirtyä makrokuvaustilaan, kun kamera siirretään tarpeeksi lähelle kohdetta. Kameralla pystytään kuvaamaan 4 senttimetrin päästä kohteesta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 15 Pro Maxin ultralaajakulmakameralla.

Uudistettu 5-kertainen periskooppikamera on myös loistava, ja tuo iPhone 15 Pro Maxin lähemmäksi pahimpia kilpailijoita. Hyvässä valaistuksessa telekamerasta saadaan kaikki hyöty irti, sillä kuvat ovat laadukkaita. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja melua on taltioituna vain vähän. Toki tarkkuuden kanssa ei päästä pääkameran tasolle, mutta kilpailuun suhteutettuna laatu on hyvä. Telekameran kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue sekä luonnolliset värit.

Telekamera on hyvä myös heikossa valaistuksessa automaattisen yökuvaustilan ansiosta. Kuviin taltioituu paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on miellyttävällä tasolla. Kuvien pehmeys lisääntyy hieman, mutta ei kuitenkaan liiaksi. Heikossa valaistuksessa myös värit ovat erinomaiset ja dynaaminen alue on laaja.

Kyseessä on mielestäni toistaiseksi paras zoomikamera Applen puhelimissa, ja tällaista päivitystä onkin jo vuosia odotettu. Nyt kameralla päästään selvästi lähemmäksi kohdetta kuin aikaisemmalla 3-kertaisella optisella zoomauksella. Telekamera on myös vahvoilla joka tilanteessa. Uuden kameran ansiosta myös digitaalisesti 10-kertaisesti zoomatut kuvat ovat parempia, vaikka esimerkiksi Samsungin todellisen 10x-kameran tasolle ei päästä.

Alapuolella on muutamia iPhone 15 Pro Maxin periskooppikameralla taltioituja 5-kertaisesti zoomattuja kuvia.

Videokuvauksen osalta iPhone 15 Pro Max tarjoaa tutut ratkaisut ja kuvanlaatu on huipputasoa. Kaikilla kameroilla on mahdollista taltioida hyvälaatuista 4K 60 fps -videokuvaa, ja myös vakautus on videoissa hyvä. Apple antaa myös mahdollisuuden vaihtaa kameroiden välillä kesken videokuvauksen, mutta se on mahdollista vain 4K 30 fps -laadulla tai sitä heikommilla.

12 megapikselin selfiekamera on sama kuin edeltäjämallissa, joten mukana on automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Etukameralla onnistuu erinomaiset selfiekuvat, joissa on loistavat yksityiskohdat ja kokonaisuus on kunnossa. Etukamera on loistava myös videokuvausta ajatellen, sillä se tukee myös muiden kameroiden tavoin 4K 60 fps -tasoista kuvausta.

Kamerasovellus ei ole kovinkaan paljoa uudistuksia saanut, vaan se on hyvin tuttua Applea. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa nopeutettu, hidastettu, elokuvallinen, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella kaikkien kolmen kameran välillä erillisen kameravalitsimen avulla (0,5x, 1x, 5x).

Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia ja live-kuvan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, valotusta, ajastusta, filttereitä tai muita asetuksia.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, jollainen löytyy jo lukuisista Android-puhelimista. Toki Apple on tuonut mahdollisuuden säätää valotusta, mutta mitään muita asetuksia ei ole mahdollista manuaalisesti säätää. iPhone 15 Pro Maxissa ei ole myöskään asetusvalikkoa suoraan kamerasovelluksessa, mutta tällainen löytyy menemällä puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin.

Testijakson ajan kamerasovellus toimi moitteitta ja perustoimintojen kanssa ei ollut mitään viiveitä. Henkilökohtaisesti kaipaisin kamerasovellukseen hieman monipuolisempia tiloja sekä oikeaa manuaalikuvaustilaa, jotta kameroista voisi ottaa kaiken hyödyn irti. Kyseessä on kuitenkin loistavilla kameroilla varusteltu puhelin, joka kaipaisi esimerkiksi parempia manuaalisäätöjä.

Käyttöjärjestelmä

Apple on varustellut iPhone 15 Pro Maxin oletusarvoisesti uusimmalla iOS 17 -käyttöjärjestelmällä. Kyseessä ei ole mitenkään merkittävä uudistus verrattuna esimerkiksi iOS 16 -versioon, ja ainakin näin kerran vuodessa iPhonea käyttävänä en havainnut juurikaan oikeasti merkittävää uutta.

Mukana on samat, tutut ominaisuudet, jotka nähtiin jo viime vuoden iPhone-puhelimissa. Eli tarjolla on aikaisempaa monipuolisemmat lukitusnäytön kustomoinnit ja uutta Dynamic Island -toteutusta varten on tehty käteviä toimintoja. Itse olen suuri Dynamic Island -toiminnon ystävä, sillä oikeasti tykkään Applen tyylistä yhdistää laitteisto ja ohjelmisto fiksuilla ratkaisuilla.

Applen uusi iOS 17 tuo puhelimiin muun maussa parannuksia Puhelin-, FaceTime- ja Viestit-sovelluksiin. Mukana on esimerkiksi mahdollisuus personoida yhteystietoja sekä FaceTime-sovelluksessa voi jättää jatkossa videoviestin. Tarkemmin iOS 17 -version uudistuksiin voi käydä tutustumassa aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Itse olen vain satunnainen Applen laitteiden käyttäjä, mutta suurimmaksi osaksi käytän eri valmistajien Android-puhelimia. Androidista siirryttäessä, iOS 17 tuntuu edelleen hieman vanhanaikaiselta monella tavalla. Peruskäytössäkin huomaa erikoisuuksia, joissa ei ole suurta loogisuutta. Esimerkiksi sovelluksien asetuksiin pääsee vain asetusvalikon listauksen kautta, eikä sovelluksen kautta. Lisäksi elenavigointi tuntuu iOS 17 -versiossa jääneen Androidin vastaavan eleohjauksen jälkeen, eikä se ole joka tilanteessa kovinkaan miellyttävä käyttää.

Usein testijakson aikana myös ihmettelin käyttöliittymän takkuisuutta, mutta toki kyse voi olla myös käyttäjästä. Kun on tottunut Androidiin, niin monet toiminnot tuntuvat iOS 17:n kohdalla todella hitailta tehdä. Ohjelmiston takia iPhone 15 Pro Maxin erinomainen suorituskyky ei mielestäni pääse edukseen. Esimerkiksi iPhone 15- ja iPhone 15 Pro Max -puhelimien ohjelmistokokemuksessa ei voi havaita kovin suurta eroa. Testijakson aikana onneksi ei tullut vastaa vakavia bugeja.

En ole siis Applen käyttöjärjestelmän suurin ystävä, mutta silti iOS on varmasti monille erittäin toimiva kokonaisuus. Itse vaadin puhelimelta kuitenkin enemmän vapauksia, loogisuutta sekä kustomointimahdollisuuksia, joita olen tottunut Android-puhelimissa näkemään. Näitä kaipaisi myös Applelta, vaikka vuosien varrella ollaankin menty hitaasti, mutta varmasti oikeaan suuntaan.

Päivitettävyyden osalta Apple on omassa kategoriassaan. Monet Android-valmistajat tarjoavat puhelimilleen tutun 4 vuotta Android-versioita ja 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä, mutta esimerkiksi Google on itse siirtynyt jopa 7 vuoden mittaisiin päivityksiin. Yleensä Applen puhelimet ovat saaneet iOS-päivityksiä noin 6 vuoden ajan sekä tietoturvapäivityksiä 8 vuotta, joka lyö edelleen monet Android-valmistajat.

Puhelimissa päivitettävyys onkin yksi suurimmista asioista tällä hetkellä. Nykymaailmassa pyritään tai ainakin olisi hyvä pyrkiä tekemään laitteita, jotka on suunniteltu käytettäväksi pidempään. Monet päivittävät puhelimensa uuteen 2-4 vuoden välein, mutta vaihtosykli on jatkuvasti pidentymässä. Tämä on hienoa, ja ainakin Applen kohdalla voi olla varma laitteen saavan päivityksiä todella monta vuotta. Monet valmistajat voisivat ottaa Applesta oppia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Apple iPhone 15 Pro Max -puhelinta.

Kokonaisuutena iPhone 15 Pro Max tuo mukanaan kivasti hieman uutta, mutta samalla se on myös tylsä. Tekniset uudistukset ovat sellaisia, mitä on odotettu jo vuosia, mutta tällä kertaa ohjelmistoon ei ole saatu mullistavia uudistuksia. Kokonaisuutena kyseessä on kuitenkin parasta Applea, ja sellaista haluaville iPhone 15 Pro Max on suositeltava laite.

Iphone 15 Pro Max on rakenteellisesti uudistunut ja se on mielestäni yksi miellyttävimmistä parannuksista hetkeen. Mattapintainen viimeistely ja titaanirunko näyttävät sekä tuntuvat hyvältä. Apple ei myöskään ole karsinut suorituskyvystä ja yleinen tekniikka on loistavaa. Esimerkiksi kamerat ovat kauttaaltaan markkinan kärkeä ja uusi periskooppikamera tuo mukanaan hieman lisää monipuolisuutta. Itselleni yksi tärkeimmistä uudistuksista on USB-C-liittimen löytyminen vanhan Lightning-liittimen sijasta.

Valtavilta heikkouksilta Apple on välttynyt, jota voidaan tässä kategoriassa odottaakin. Itse kaipaisin Applen pystyvän tarjoamaan paremmat ja tehokkaammat latausratkaisut jo tässä hintapisteessä. Huomionarvoista on kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puutteet. Apple ei myöskään toimita laturia mukana, vaan sellainen on tarvittaessa ostettava erikseen.

Noin 1500 euron lähtöhinnalla iPhone 15 Pro Max on edelleen kallis laite, mutta kuitenkin edullisempi kuin edeltäjänsä. Suurimmat kilpailijat ovat edullisempia Android-leirissä, mutta jos haluaa parasta Applea, niin silloin ne eivät ole vaihtoehtoja. Suurimpia haastajia ovat muun muassa Samsung Galaxy S23 Ultra sekä Honor Magic5 Pro.

SuomiMobiilille iPhone 15 Pro Maxin testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden puhelimen pystyy tilaamaan edullisimmillaan 1499 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 512 gigatavun (1749 €) ja 1 teratavun (1999 €) muistiversion. Apple tarjoaa puhelinta neljässä väriversiossa, jotka ovat luonnontitaani, sinititaani, valkotitaani sekä mustatitaani.

Apple iPhone 15 Pro Max

9.5

Applen uusi iPhone 15 Pro Max on täydellinen paketti uutta, mutta samalla myös tylsää.

Hyvää
 • Uusi titaanirunko ja mattaviimeistely ovat erinomaiset
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Loistava OLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella ja 2000 nitin kirkkaudella
 • A17 Pro tarjoilee erinomaisen suorituskyvyn + tarjolla isot muistit
 • Kamerakokemus ja kuvanlaatu ovat huippuluokkaiset
 • Hyvät kaiuttimet, eSIM-tuki, miellyttävä värinäpalaute
 • Riittävä akunkesto ja hyvä pakkaskestävyys
 • USB-C!
Huonoa
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Lataustoteutukset erittäin hitaita verrattuna kilpailijoihin
 • Laturia ei toimiteta myyntipakkauksessa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple