ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S23 Ultra – järkyttävän hyvä!

Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsungin alkuvuoden tärkeimmät lippulaivapuhelimet julkaistiin helmikuun alussa, joista SuomiMobiilissa testattavaksi päätyi Galaxy S23 Ultra. Kyseessä on malliston kärkimalli, joka tarjoilee mielenkiintoisia ratkaisuja muun muassa kameroiden osalta. Galaxy S23 Ultra on seuraaja viime vuoden Galaxy S22 Ultralle, joten odotukset ovat korkealla.

Ulkoisesti Galaxy S23 Ultra ei näytä kovinkaan uudelta verrattuna edeltäjään, mutta Samsung on tehnyt selviä muutoksia tekniikkaan. Puhelimessa on muun maussa Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri sekä aikaisempaa tarkempi 200 megapikselin pääkamera. Samsung tarjoilee markkinoiden kehittyneimpiä ratkaisuja myös näytön, muistien ja muiden teknisien yksityiskohtien osalta.

Suomessa Samsung on tuonut Galaxy S23 Ultran myyntiin kolmessa muistiversiossa. Edullisin 8 + 256 gigatavun versio maksaa 1449 euroa, 12 + 512 gigatavun versio maksaa 1649 euroa ja 12 gigatavun + 1 teratavun versio maksaa 1899 euroa. Puhelimesta on saatavilla neljä väriversiota, jotka ovat musta, valkoinen, vihreä sekä violetti.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme Galaxy S23 Ultralle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S23 Ultra (SM-S918B/DS)
Mitat: 163.4 x 78.1 x 8.9 mm
Paino: 234 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus 2 -lasipinnat
Näyttö: 6.8 tuumaa / QHD+ (3088 x 1440) / 19.3:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 1750 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (1x 3.36 GHz Cortex-X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 tai 512 Gt tai 1 Tt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 200 MP pääkamera (f/1.7 / 24 mm / 1/1.33" / 0.6 µm / PDAF / LAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 10 MP telekamera (f/2.4 / 70 mm / 1.12 µm / 1/3.52" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + 10 MP periskooppikamera (f/4.9 / 230 mm / 1/3.52" / 1.12 µm / PDAF / OIS / 10x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / PDAF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 45 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + One UI 5.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 Android-versiota ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: S Pen / Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Phantom Black / Cream / Lavender / Green
Hinta: 1449 € (8 + 256 Gt) / 1649 € (12 + 512 Gt) / 1899 € (12 Gt + 1 Tt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S23 Ultran myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy S23 Ultran mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva puhelimesta sekä laitteen mallinimi. Pakkaus on tuttuun tapaan ohut karsitun sisällön takia. Pakkauksen yhdellä kyljellä on tarra, josta käy ilmi väriversio, malliversio ja IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasanne, josta pilkistää ulos puhelimen kamerat. Pahvin alapuolella on puhelin, joka on suojattu pahvilla ja muovilla. Pakkauksen pohjalla ei ole mitään, mutta pakkauksen kanteen jäi piiloon pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä USB-C-to-USB-C-kaapelin.

Samsung ei toimita Galaxy S23 Ultran mukana laturia tai mitään ekstraa. Mukana on vain välttämättömyydet, ja loput täytyy ostaa erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung on lähtenyt uudistamaan Galaxy S23 Ultran muotoilua vain minimaalisesti, sillä nopealla vilkaisulla laite muistuttaa Galaxy S22 Ultraa. Rakenteessa on lähdetty tuomaan enemmän esille ekologisempaa ajattelutapaa, mutta siitä huolimatta ei ole karsittu laadusta. Samsung on valmistanut puhelimen alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista.

Galaxy S23 Ultran lasipintoina toimii tuorein Gorilla Glass Victus 2, jonka luvataan kestävän aikaisempaa enemmän pudotuksia, mutta kestävyys naarmuja vastaan on samalla tasolla kuin aikaisemmin. Puhelimen takaosan lasista on tehty mattapintainen, josta olen itse todella tyytyväinen. Mattapinta tuntuu todella samettiselta ja se ei kerää ollenkaan sormenjälkiä tai likaa. Mattapinta ei myöskään naarmuunnu yleisesti yhtä herkästi kuin kiiltävät lasipinnat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on viimeistellyt Galaxy S23 Ultran alumiinikehyksen kiiltäväpintaiseksi, mutta itse olisin toivonut myös sen olevan mattapintainen. Alumiinikehys kerää sormenjälkiä ja sen huomaa erityisesti valkoisessa väriversiossa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin ilman suojakuoria tai näytön kalvoja, eikä puhelimeen tullut käytön jälkiä. Lasipinnoissa ei ollut testijakson jälkeen huomattavia naarmuja ja puhelin näytti lähes uudelta. Samsung on onnistunut luomaan rakenteellisesti loistavasti viimeistellyn puhelimen, joka kestää käyttöä.

Olen aina tykännyt Samsungin kulmikkaasta muotoilusta ja mielestäni on hienoa nähdä sama jatkumo myös Galaxy S23 Ultran kohdalla. Suurin uudistus on havaittavissa käsituntumassa, sillä Galaxy S23 Ultran alumiinikehys ei ole yhtä pyöristetty kuin edeltäjässä. Samsung on tuonut mukaan lisää kulmikkuutta, mutta onneksi reunoja ei ole jätetty liian teräviksi. Käteen puhelin istuu erinomaisesti ja minimaalisesti pyöristetyt lasit parantavat ergonomisuutta. Samsung on myös onnistunut saamaan näyttö- ja takalasin saumattomasti yhteen alumiinikehyksen kanssa.

Galaxy S23 Ultran kulmat ovat yllättävän terävät, jonka huomaa selvästi tämän koko luokan laitteessa myös käytössä. Samsung on toki pyöristänyt kulmia minimaalisesti, joten ne eivät ole veitsenteräviä. Kyseessä on kookas laite, sillä Samsung on ilmoittanut mitoiksi 163,4 x 78,1 x 8,9 millimetriä. Pienenä miinuksena voidaan pitää aikaisempaakin korkeampaa 232 gramman painoa, joka on ainakin minun mielestäni liikaa puhelimelle.

Kuten aikaisemmin todettiin, Samsung ei ole karsinut millään tasolla laadusta. Galaxy S23 Ultra on todella jämäkkä laite, eikä puhelin anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Siinä missä Galaxy S22 Ultra oli viime vuonna yksi tyylikkäimmistä ja laadukkaimmista puhelimista, niin Galaxy S23 Ultra jatkaa samaa rataa.

Samsung tarjoilee Galaxy S23 Ultraa neljässä päävärissä, jotka ovat musta Phantom Black, valkoinen Cream, vihreä Green sekä violetti Lavender. Kaikissa väriversioissa on mattapintainen viimeistely, joka näyttää tyylikkäältä. Testissä käynyt ”Cream” -väriversio näytti ainakin omaan silmääni lähes puhtaan valkoiselta, joten väriä voidaan sanoa valkoiseksi. Neljän päävärin lisäksi Samsung myy omassa verkkokaupassaan neljää muuta väriversiota, jotka ovat harmaa Graphite, sininen Sky Blue, limenvihreä Lime sekä punainen Red.

Vedenkestävyydestä ei ole karsittu, vaan Galaxy S23 Ultra on tuttuun tapaan IP68-luokiteltu. IP-luokituksen ansiosta Galaxy S23 Ultra voidaan upottaa 1,5 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutiksi. Puhelimen käyttäjien ei tarvitse pelätä laitteen kastumista esimerkiksi vesisateessa tai jos puhelin uppoaa vahingossa kokonaan veteen. On kuitenkin syytä huomata, että Samsung ei anna vedenkestävyydelle mitään takuuta, eli jos puhelin hajoaa nesteen takia, niin silloin takuu ei kata puhelimen korjaamista.

Galaxy S23 Ultra on etuosaltaan hieman päivitetty, sillä näytön kaartuvuutta on vähennetty. Nyt näytössä on aikaisempaa suurempi tasainen pinta, joka helpottaa muun muassa S Pen -kynän käyttöä. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 90 prosentti, joten näytön kehykset ovat miellyttävän kapeat. Näytön yläreunaan Samsung on tehnyt etukameraa varten reiän. Näyttöön on integroitu myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, joiden lisäksi näytönalainen sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta. Puheluihin käytettävän kuulokkeen Samsung on asettanut lähes huomaamattomasti puhelimen yläreunaan näyttölasin sekä alumiinikehyksen väliin.

Uutuuspuhelin näyttää takaosaltaan pitkälti edeltäjältään, eli yksinkertaisen tyylikkäältä. Takaosan vasemmassa yläkulmassa ei ole rumaa kamera-aluetta, vaan kamerasensorit ovat yksittäisiä ja ne ulkonevat hieman muusta rungosta. Kameraympyrät ovat tällä kertaa suuremmat, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. Kameroita on neljä, joiden kaverina on myös oma ympyränsä lasertarkennusta varten. Välissä on myös LED-salamavalo. Kameroiden varassa Galaxy S23 Ultra pääsee hieman keikkumaan pöydällä käytettäessä. Laitteen takaosaan on laitettu Samsungin logo.

Galaxy S23 Ultran oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasen kylki on jätetty kokonaisuudessaan tyhjäksi. Painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista, jonka ansiosta niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Puhelimen yläreunaan Samsung on asettanut yhden mikrofonin, mutta ei mitään muuta. Galaxy S23 Ultran alareunassa on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Alareunasta löytyy lisäksi yksi mikrofoni, USB-C-tyypin liitin, kaiutin sekä S Pen -kynä.

Näyttö ja S Pen

Samsung ei ole lähtenyt päivittämään Galaxy S23 Ultran näyttöä juurikaan, vaan teknisesti kyseessä on täysin sama paneeli kuin edeltäjässä. Samsung on toki hieman päivittänyt näytön kaartuvuutta pienemmäksi, mutta se ei ole vaikuttanut näytön ominaisuuksiin tai teknisiin yksityiskohtiin. Jo viime vuonna Galaxy S22 Ultran näytön todettiin olevan erinomainen, ja myös nyt Galaxy S23 Ultran testijakso osoitti näytön olevan markkinoiden kärkeä.

Näyttö on kooltaan 6,8 tuumaa ja se perustuu Dynamic AMOLED 2X -paneeliin, jossa on QHD+ -tarkkuus. Näytössä on siis 3088 x 1440 pikseliä, joka takaa noin 500 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö tukee lisäksi korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuutta, HDR10+ -toistoa sekä vaikuttavaa 1750 nitin maksimikirkkautta. Näytössä on tuttu 19,3:9-kuvasuhde ja sen yläreunaan on tehty etukameraa varten reikä.

S Pen -tuki löytyy myös Galaxy S23 Ultrasta, joka on toteutettu samalla tavalla kuin edeltäjämallissa. Kynä on rakennettu puhelimeen oletusarvoisesti ja mukana on kaikki kehittyneet ominaisuudet. S Pen -kynän hyötyihin ja muutamiin uutuusominaisuuksiin tutustutaan tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Näytön teknisesti yksi mainittavista asioista tuki LTPO-tekniikalle, joka nähtiin myös edeltäjässä. LTPO mahdollistaa näytön virkistystaajuuden vaihtelun alhaisimmillaan 1 hertsin ja korkeintaan 120 hertsin välillä. Puhelimella pystyy pakottamaan virkistystaajuuden myös normaaliin 60 hertsiin, mutta ainakin itse tykkäsin käyttää mukautuvaa tilaa, jossa virkistystaajuus on parhaimmillaan 120 hertsiä.

Automaattisesti vaihtuva virkistystaajuus mahdollistaa näytölle pienemmän virrankulutuksen. Esimerkiksi always-on-displayn kanssa päästään jopa 1 hertsiin ja pienempiä virkistystaajuuksia voidaan käyttää myös muissa tilanteissa. Galaxy S23 Ultran näyttö tuntui joka tilanteessa sulavalta käyttää, joten toteutus toimii myös hyvin. Puhelin osaa dynaamisesti vaihtaa virkistystaajuutta niin, että näyttöä ei päivitetä yhtä usein laitteen ollessa käyttämättömänä ja 120 hertsiä käytetään erityisesti tuetuissa peleissä tai esimerkiksi selatessa sisältöä.

Galaxy S23 Ultran näyttö toistaa erinomaisesti värit, joka on ollut Samsungin itse kehittämien AMOLED-paneeleiden yksi valttikorteista aina. Näytön kirkkaus on erinomainen tilanteessa kuin tilanteessa, vaikka toki 1750 nitin kirkkautta käytetäänkin vain hyvin harvoissa tilanteissa. Auringonvalossa luettavuus oli loistava. Näytön tarkkuus on myös kategoriassaan erinomainen ja erityisesti QHD+ -tarkkuuden ollessa käytössä sisältö on todella tarkkaa. Oletuksena Samsung hyödyntää kuitenkin Full HD+ -tarkkuutta.

Videoiden ja muun sisällön katsominen näytöltä oli miellyttää. Itse tykkään näytön kulmikkaasta olemuksesta, sillä kulmia Samsung ei ole lähtenyt pyöristämään yhtä jyrkästi kuin monissa muissa puhelimissa. Suurin uudistus nähdään näytön kaartuvuudessa, joka on aikaisempaa maltillisempaa. Samsungin mukaan näytön tasainen alue on nyt suurempi, joka helpottaa esimerkiksi S Pen -kynän käyttöä aivan näytön reunassa. Kaartuvuus herättää kuitenkin varmasti hieman mielipiteitä, mutta itseäni se ei häirinnyt. Reunat eivät tuottaneet testijakson aikana virhekosketuksia.

Galaxy S23 Ultrassa on myös tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Lisäksi näyttö tukee HDR10+ -sisältöä. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla ja HDR10-toistolla, joten myös Netflix ymmärtää puhelimessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti. Galaxy S23 Ultra näyttö ei tue kuitenkaan Dolby Vision -ratkaisua.

Samsungin puhelimille tuttuun tyyliin myös Galaxy S23 Ultran näytölle annetaan mukavasti mukauttamisvaihtoehtoja. Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valkotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue). Samsung on myös antanut mahdollisuuden nostaa näytön kosketusherkkyyttä ja käyttöön voidaan ottaa silmien mukavuussuoja, mikä rajoittaa sinisen valon määrää.

Näyttöasetuksista on myös mahdollista vaihtaa näytön tarkkuutta HD+ (1544 x 720), Full HD+ (2316 x 1080) ja WQHD+ (3088 x 1440) väliltä. Näyttöön tehty pieni etukamerareikä on sijoitettu näytön yläreunaan keskitetysti. Etukamera on monessa tilanteessa varsin huomaamaton, eikä se suurenna kovinkaan paljoa näytön yläreunan tilapalkin viemää aluetta. Kamerareiän pystyy tarvittaessa myös piilottamaan sovelluskohtaisesti näytön asetuksien kautta.

S Pen -kynä ei ole saanut merkittäviä uudistuksia Galaxy S23 Ultran kohdalla, vaan siinä on kaikki samat toiminnot kuin Galaxy S22 Ultran sekä vanhempien Galaxy Note -puhelimien kohdalla. Kynän viive on edelleen tuttu 2,8 millisekuntia, joka nähtiin myös Galaxy S22 Ultran kohdalla.

Kynä yhdistetään puhelimeen automaattisesti Bluetoothilla ja siinä on pieni akku. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ilmaeleiden toteuttamisen sekä muut etäohjaukset. Ilmatoiminnot ovat käteviä esimerkiksi kamerassa, sillä S Pen -kynää painamalla voidaan ottaa kuva tai tuplapainamalla voidaan vaihtaa kameraa. Piirtämällä kynällä ilmaan ympyröitä pystyttiin zoomaamaan tai loitontamaan kameraa, mutta usein en ainakaan itse saanut ilmatoimintoja toimimaan halutulla tavalla. Varmasti hyödyllisin ominaisuus on kuitenkin kameran etälaukaisu.

Galaxy S23 Ultra tukee myös perinteisiä S Pen -kynän ominaisuuksia. S Pen tukee edelleen tuttua näyttömuistiinpanotoimintoa, joka saadaan aktivoitua helposti. Kun näyttö on pois päältä ja painetaan S Pen -kynän painiketta sekä napautetaan näyttöä kynällä, saadaan avattua muistiinpanonäkymä. Lisäksi muistiinpanot voidaan kiinnittää lukitulle näytölle niin, että ne ovat aina nähtävillä.

Tarjolla on myös tuttu S Pen -pikanäkymä, joka aktivoituu kynän ollessa tarpeeksi lähellä näyttöä. S Pen tukee myös ”ilmanäkymää”, jolloin saadaan esikatseltua tiettyjä tietoja viemällä S Pen -kynä jonkin kohteen yläpuolelle. Galaxy S23 Ultra tukee edelleen tuttuja S Pen -kynän ominaisuuksia, joita ovat myös muistiinpanosovellukset, näyttökirjoitus sekä live-viestit. Kynällä voidaan helposti myös kääntää tekstin kieltä yksinkertaisesti viemällä kynä käännettävän kohteen yläpuolelle.

Täysin uutena ominaisuutena on tuki Googlen sovelluksille. S Pen -kynällä voidaan nyt kirjoittaa tekstiä esimerkiksi Chrome-selaimen hakukenttään, josta käsinkirjoitettu teksti muutetaan hakusanaksi. Vastaava kirjoitustoiminto toimii myös monissa muissa Googlen sovelluksissa, kuten Mapsissa tai Kuvissa. Kyseessä on kätevä uudistus, mutta ainakin jäi itselläni erittäin vähälle käytölle.

S Pen -kynä tuo Galaxy S23 Ultralle mukavasti lisätoimintoja, jos kokee niistä olevan hyötyä. Itse olen aina tykännyt Samsungin kosketusnäyttökynästä, mutta todellisuudessa sen käyttö jää todella vähälle. Kameran etälaukaisu sekä satunnaiset muistiinpanot ovat tärkeimmät ominaisuudet, joita itse käytän ja muut toiminnot jäävät yleensä vain testailujen tasolle.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyn osalta Galaxy S23 Ultra on jotain aivan muuta, mitä on usein totuttu näkemään Suomen markkinoilla. Samsung on nimittäin luopunut omasta Exynos-järjestelmäpiiristä ja nyt käytössä on Qualcommin kehittämä Samsungille kustomoitu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri. Aikaisemmin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri on nähty OnePlus 11 -puhelimessa, mutta Galaxy S23 Ultran kohdalla kyse on ylikellotetusta versiosta.

Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,36 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Merkittävin uudistus Samsungille suunnitellussa järjestelmäpiirissä on tehokkaimman ytimen kellotaajuus. Snapdragon 8 Gen 2 -perusversiossa se yltää ainoastaan 3,19 gigahertsiin. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -versiossa grafiikkaprosessori on myös ylikellotettu 719 MHz:n tasolle, kun muissa Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimissa se on vain 680 MHz.

Järjestelmäpiirin pitäisi tarjota 35 prosenttia parempi suorituskyky sekä 40 prosenttia parempi energiatehokkuus verrattuna Snapdragon 8 Gen 1 -piiriin. Vastaavasti grafiikkaprosessorissa pitäisi olla 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus.

Samsung Galaxy S23 Ultra ja Galaxy S23

Suomessa Galaxy S23 Ultra on tuotu myyntiin kolmessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 256 gigatavua, 12 +512 gigatavua sekä 12 gigatavua + 1 teratavu. Samsung hyödyntää puhelimessa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s)  ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Suorituskyvystä saadaan hyvä kuva ajamalla puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä. Galaxy S23 Ultran suorituskyky päihittää selvästi edeltäjän sekä OnePlus 11 -puhelimen, jossa on Snapdragon 8 Gen 2 -perusversio. Parannukset suorituskyvyssä ovat yllättävänkin huomattavia monella osa-alueella, vaikka odotukset olivat ainakin itsellä selvästi maltillisemmat. Käyttäjälle parannukset suorituskyvyssä ovat tuskin kovinkaan helposti havaittavissa, sillä suorituskykyä alkaa olemaan jo paljon.

Alapuolella olevasta taulukosta voi tarkastella Galaxy S23 Ultran saamia suorituskykytuloksia, sekä niitä voi verrata Exynos 2200 -järjestelmäpiiriin perustuvan Galaxy S22 Ultran sekä Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 11:n vastaaviin tuloksiin.

Testitulokset
Samsung Galaxy S23 Ultra (SD8G2FG) Samsung Galaxy S22 Ultra (E2200) OnePlus 11 (SD8G2)
AnTuTu (V8): 1 204 027 pistettä 761 872 pistettä 1 081 422 pistettä
Geekbench 5 (single): 1227 pistettä 1031 pistettä 1172 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4615 pistettä 3372 pistettä 4690 pistettä
PCMark: 16 139 pistettä 10 565 pistettä 10 480 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3520 pistettä Ei tuloksia* 3553 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perusteella on helppo todeta Galaxy S23 Ultrankin suorituskyvyn olevan huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää paljon vaativille käyttäjille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen.

Samsung Galaxy S23 Ultralle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Samsung Galaxy S23 Ultralle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S23 Ultralla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 204 027 pistettä, mutta luonnollisesti tämän jälkeen lähdettiin laskusuuntaan. Huonoin tulos saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi tulokseksi 1 134 978 pistettä. Tulokset olivat jokaisella testauskerralla laskussa, mutta ei kuitenkaan millään merkittävällä tavalla.

Suorituskyvystä katosi noin 69 000 pistettä, joka vastaa -5,73 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku oli testin aikana yllättävän vähäistä, sillä vastaaviin tuloksiin ei ole monesti törmätty. Esimerkiksi OnePlus 11 -puhelimessa nähtiin lähes 10 prosentin lasku suorituskyvyssä, ja nyt Galaxy S23 Ultra päihitti tämän luvun selvästi paremmalla suorituskyvyllä. Samsung on saavuttanut hyvän tasapainon järjestelmäpiirin lämpenemisen ja puhelimen jäähdytyksen kanssa, johon on myös tänä vuonna panostettu.

Galaxy S23 Ultran sisältä löytyy aikaisempaa suurempi jäähdytysjärjestelmä, jonka keskiössä on kookkaampi höyrykammio. Testijakson aikana puhelimen ei havaittu kuumenevan peruskäytössä, vaan laite pysyi yllättävänkin viileänä. Lämpenemistä havaittiin toki raskaassa käytössä, kuten stressitestiä tehdessä. Myös pelaaminen saattaa aiheuttaa lämpenemistä pidemmässä käytössä. Itse en kuitenkaan kokenut lämpenemistä tällä kertaa millään tavalla ongelmaksi.

Itse olin erittäin tyytyväinen Galaxy S23 Ultran tarjoamaan suorituskykyyn sekä yleiseen toimintaan. Viime vuonna testattu Galaxy S22 Ultra jätti erittäin huonon kuvan Samsungin optimoinneista lukuisien hidastelujen sekä bugien takia. Galaxy S23 Ultran kohdalla vastaavia ongelmia ei ollut ollenkaan, vaan laite toimi jatkuvasti todella sulavasti ja sovellukset aukesivat nopeasti.

Samsungin puhelimissa on jo useamman vuoden ajan havaittu maaseudulla erikoisia ongelmia mobiiliverkkojen kanssa, ja niitä koettiin myös Galaxy S23 Ultran testijakson aikana. Mobiiliverkot tuntuivat toimivan hyvin vaihtelevasti maaseudulla, mutta kaupunkiolosuhteissa vastaavia ongelmia ei havaittu. Usein verkon voimakkuus oli selvästi heikompi kuin toisen merkkisissä puhelimissa ja usein myös mobiiliverkko tuntui pätkivän.

Ongelmat ovat siis jossain Samsungin verkko-optimoinneissa, enkä ainakaan itse ole pystynyt selvittämään syytä ongelmaan. Toki ongelmat saattavat olla myös paikallisesti operaattorin verkoissa. Puhelinta käytettiin jatkuvasti Elisan mobiiliverkoissa. Ongelmat olivat luonnollisestikin 4G-verkoissa, sillä 5G-verkkoja ei vielä ollut saatavilla.

Muuta tekniikasta

Samsung luottaa uutuuspuhelimessa ultraäänitekniikkaan perustuvaan näytönalaiseen sormenjälkilukijaan. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin varmaksi ja toimivaksi. Lukija tunnistaa sormen välittömästi ja lukitus aukeaa nopeasti. Ultraäänisormenjälkilukijan vahvuus on sen toimivuus myös silloin kun sormi on märkä tai hieman likainen. Samsung on toteuttanut sormenjälkilukijaa varten näytölle kuvakkeen sekä animaation, mutta niitä ei ole mahdollista kustomoida oman mielen mukaisesti niin kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa.

Galaxy S23 Ultra tarjoaa myös tutun etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mutta valitettavasti sen ongelmana on tietoturvallisuus. Kasvojentunnistus on selvästi helpommin ohitettavissa kuin pelkkä sormenjälkilukija, ja myös Samsung on todennut lukituksen avaamisen olevan mahdollista esimerkiksi kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei käytetty päivittäin, mutta muutamien testien perusteella lukitus aukeaa kasvoilla erittäin nopeasti.

Galaxy S23 Ultrassa on päivitetty tänä vuonna äänentoistoa, joka on aikaisempaa parempi. Toteutus on melko tuttu, sillä pääkaiuttimena toimii alareunassa oleva kaiutin ja toisena toimii puheluihin käytettävä kuuloke. Äänenlaatu on riittävä moneen tilanteeseen ja ääntä lähtee riittävästi. Aivan markkinoiden kärkilaitteesta ei ole kyse, sillä mielestäni Applen ja Asuksen puhelimet tarjoavat paremman äänenlaadun.

Luonnollisestikaan Galaxy S23 Ultra ei tarjoile perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaan käyttäjät joutuvat käyttämään langattomia kuulokkeita. Samsung on varustellut Galaxy S23 Ultran uudella Bluetooth 5.3 -yhteydellä, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden ja puhelimen välillä. Testijakson aikana itse en huomannut yhteydessä mitään ongelmia, vaan kaikki tuntui toimivan moitteettomasti.

Akunkesto ja lataus

Samsung tarjoilee uutuuspuhelimessa kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun. Muutoksia ei ole saatu verrattuna edeltäjään, mutta tämä ei tarkoita kuitenkaan akunkeston olevan ennallaan. Virtapihimpi järjestelmäpiiri ja muut ratkaisut vaikuttavat akkukestoon selvästi. Samsung Galaxy S23 Ultran akun todettiin testijakson aikana olevan erittäin vaikuttava.

Suuresta akusta riitti puhtia mukavasti yhdeksi päiväksi aktiivisessa käytössä. Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä 30-40 prosenttia, eikä koskaan päästy alle 20 prosentin varaustasoon. Kahden päivän akunkesto on varmasti mahdollinen vielä pienemmällä käytöllä. Akunkesto on yksi puhelimen suurista vahvuuksista ja selvä valttikortti.

Aktiivisen päivän aikana Galaxy S23 Ultraa käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latausratkaisujen kanssa Samsung ei tarjoa mitään merkittävää uutta, eikä korealaisjätti ole lähtenyt haastamaan kiinalaisvalmistajia nopeuksissa. Galaxy S23 Ultrassa on edeltäjästä tuttu 45 watin tehoinen langallinen pikalataus. Laturia ei toimiteta puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen.

Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin Samsungin virallisella 45 watin tehoisella pikalaturilla. Samsung ei ole kovinkaan tarkkaan antanut mitään lupauksia latausnopeudelle, joten nopeudet saadaan hyvin selville lataustestistä. Tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy S23 Ultralle toteutettu lataustesti Samsungin 45 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Galaxy S23 Ultra latautuu tyhjästä täyteen 65 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Latausnopeus on sama kuin edeltäjämallissa, eikä mitään eroavaisuuksia ole havaittavissa. 10 minuutissa akkua saadaan 24 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 66 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 46 minuutissa.

Lataus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 4 minuuttia, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 19 minuutissa. Yli tunnin mittainen latausaika ei ole enää tätä päivää, sillä monet kilpailijat tarjoavat samassa kategoriassa yli 100 watin pikalatauksia. Näiden avulla akut latautuvat alle 20 minuutissa täyteen, mutta mielestäni vaatimus Samsungiltakin olisi noin 30 minuutin latausaika. Samsungin pitäisi pyrkiä puolittamaan nykyinen latausaika.

Galaxy S23 Ultra tukee langallisen latauksen ohella huippupuhelimelle tyypilliseen tapaan langatonta latausta. Langaton lataus on puhelimessa hidas, sillä laite tukee vain 15 watin latausta. Testijakson aikana puhelimen langattoman latauksen nopeutta ei ruvettu testaamaan sen hitauden takia, mutta kyseessä on kuitenkin loistava lisäominaisuus. Toki tehoja tässäkin suhteessa saisi olla selvästi enemmän, sillä kilpailijat ovat jälleen edellä.

Perinteisen langattoman latauksen ohella Galaxy S23 Ultra tarjoaa myös käänteisen langattoman latauksen. Käänteinen langaton lataus mahdollistaa sen, että puhelinta voidaan käyttää muiden Qi-standardia tukevien laitteiden lataamiseen. Puhelimella voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kuulokkeita, älykelloja tai muita puhelimia yksinkertaisesti asettamalla ne laitteen takaosan päälle. Lataus toimii vain 4,5 watin teholla.

Pakkastesti

Testijakson aikana Galaxy S23 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S23 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 98 prosenttia, akkua oli kulunut 2 prosentin verran. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Samsung oli kuitenkin estänyt kamerassa salaman käytön ja akun lataus ei ollut mahdollista. Laite ilmoitti molemmissa tapauksissa liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy S23 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä jopa normaalia paremmalla tasolla, sillä yleisesti testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkaskestävyyden osalta Galaxy S23 Ultra on tuttua Samsungia. Itsessään pakkanen ei vaikuta akun kulumiseen merkittävästi, mutta Samsung on päättänyt rajoittaa toimintaa. Salaman käytön ja akun latauksen estäminen olivat huomattavimmat rajoitukset. Akun lataus poistetaan käytöstä yleensä turvallisuussyistä, vaikka monet valmistajat ovat viime vuonna parantaneet latausta myös pakkasessa. Kokonaisuutena Samsung Galaxy S23 Ultra toimii Suomen kylminä pakkaspäivinä hyvin.

Kamerat

Kameroiden osalta Samsung on lähtenyt viemään megapikselien määrää selvästi eteenpäin. Aikaisemmin nähty 108 megapikselin kamera on vaihdettu nyt tarkempaan 200 megapikselin kamerasensoriin. Pääkameran rinnalla Galaxy S23 Ultrassa on edeltäjästäkin tutut kamerasensorit, eli ultralaajakulmakamera, telekamera sekä periskooppikamera. Kokonaisuutena kamerajärjestelmä on juuri sillä tasolla, mitä markkinoiden johtavalta laitevalmistajalta voikin odottaa.

Pääkamerana Samsung hyödyntää yhtiön omaa käsialaa olevaa 200 megapikselin tasoista ISOCELL HP2 -sensoria. Kyseessä on 1/1,3” kokoinen sensori, jolla taltioidaan kuvia 0,6 mikronin pikselikoolla. Kamerassa on kerrottu olevan f/1.7-aukko sekä 24 mm polttoväli. Samsung hyödyntää sensorissa Tetra2pixel RGB -filtterijärjestelyä, jossa 16 pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin saadaan lopputulokseksi 12 megapikselin kuvia. Kameralla voidaan toki kuvata myös täyden 200 megapikselin kuvia, mutta vaihtoehtona on myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen. Pääkamerassa on lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus ja optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on teknisesti lähes identtinen edeltäjämallin vastaavan kameran kanssa. Sensorin koko on 1/2,55” ja siinä on 1,4 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli. Samsungin mukaan kameralla pystytään kuvaamaan 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Samsung on laittanut ultralaajakulmakameraan tuen myös automaattitarkennukselle, joka mahdollistaa esimerkiksi paremmat makrokuvat läheltä kohdetta.

Galaxy S23 Ultrassa on edeltäjästä tutut zoomausominaisuudet. Samsung on laittanut mukaan kaksi zoomaamiseen tarkoitettua kamerasensoria. Ensimmäinen kameroista on 10 megapikselin tasoinen telekamera, jonka sensori on suuruudeltaan 1/3,52” ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Lisäksi kamerassa on f/2.4 aukko, 70 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Telekameralla päästään varsin perinteiseen 3x optiseen zoomiin.

Toinen zoomikamera on niin sanottu periskooppikamera, joka tarjoaa suuremman polttovälin. Kyseessä on edelleen 10 megapikselin tasoinen sensori, jonka koko on 1/3,52”´ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko, vaiheentunnistava automaattarkennus ja optinen kuvanvakain. Linssissä on kerrottu olevan f/4.9 aukko sekä 230 mm polttoväli. Periskooppikamera tarjoaa 10x optisen zoomauksen, joka on yksi parhaimmista tämän hetken älypuhelimissa. Optisen zoomauksen yltäessä Galaxy S23 Ultrassa kiitettävään 10x tasoon, niin digitaalinen zoomaus yltää jälleen 100x tasolle.

Yksi merkittävistä uudistuksista nähdään etukamerassa, joka on päivitetty. Edeltäjästä löytynyt 40 megapikselin sensori on saanut vaihtua 12 megapikselin kamerasensoriin. Kamerasensori on kooltaan 1/3,24” ja siinä on f/2.2 aukolla sekä 26 mm polttovälillä varusteltu linssi. Etukamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Samsung Galaxy S23 Ultran kamerat lyhyesti:

 • Takaosan neloiskamera:
  • Pääkamera: 200 megapikseliä (ISOCELL HP2, f/1.7, 24 mm, 1/1.3″, 0.6 µm, PDAF, LAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX564, f/2.2, 13 mm, 1.4 µm, 1/2.55″, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Telekamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 70 mm, 1.12 µm, 1/3.52″, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Periskooppikamera: 10 megapikseliä (f/4.9, 230 mm, 1/3.52″, 1.12 µm, PDAF, OIS, 10x optinen zoom)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, Dual Pixel PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Samsung Galaxy S23 Ultran pääkamera tuottaa erinomaista jälkeä jokaisessa kuvaustilanteessa. Kuviin taltioituu värit tutulla Samsungin tavalla, eli melko eloisasti, eikä aina kaikista luonnollisimmilla tavalla. Tämä jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itselle kyseessä ei ole merkittävä ongelma. Kuvat ovat myös todella teräviä ja yksityiskohtaisia, jota voikin odottaa. Kuviin saadaan laaja dynaaminen alue ja terävyys on vaikuttava.

Galaxy S23 Ultran pääkamera ei petä edes heikossa valaistuksessa, joka on osittain Samsungin laadukkaan automaattisen yökuvaustilan ansiota. Kamera vaihtaa yökuvaustilaan tietyssä valaistuksessa ja siitä ilmoitetaan keltaisella puolikuun kuvakkeella, josta painamalla saadaan myös yötila aktivoitua pois käytöstä.

Heikossa valaistuksessa kuvissa on yllättävän paljon yksityiskohtia ja värit taltioituvat luonnollisesti. Samsung on myös onnistunut minimoimaan kohinan kuvissa, josta itse olen erittäin tyytyväinen. Itselle automaattinen yökuvaustila tarjosi suurimmassa osassa tilanteista tarpeeksi hyvän lopputuloksen, mutta tarvittaessa erillisessä yökuvaustilassa voidaan saada vieläkin valoisampia kuvia.

Galaxy S23 Ultra tuottaa uuden pääkameransa avulla siis oletusasetuksilla erinomaista jälkeä. Kuvien laatu on jokaisessa tilanteessa erinomainen ja Samsung on viimeistellyt kokonaisuuden huolellisesti. Kyseessä on yksi parhaimmista puhelinkameroista tällä hetkellä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettuna Galaxy S23 Ultran pääkameralla 12 megapikselin tasoisena.

Puhelimella onnistuu myös 200 ja 50 megapikselin kuvien taltioiminen 12 megapikselin kuvien rinnalla. Kovin paljoa näihin tiloihin ei testijakson aikana tutustuttu, mutta muutamien testikuvien perusteella myös korkeammat megapikselitilat tarjoavat hyvää jälkeä. 50 megapikselin tilassa ei menetetä juurikaan dynaamista aluetta ja kuvat ovat tarkempia. Kuvien koko nousee yli 15 megatavun, joka on tuplasti enemmän kuin 12 megapikselin kuvissa.

200 megapikselin kuvilla kokoa on yli 40 megatavua, joka on erittäin paljon. Kuvien taltioimiseen menee hetki, eikä se tapahdu yhtä nopeasti kuin 12 megapikselin kuvien kohdalla. Henkilökohtaisesti en huomannut merkittäviä muutoksia kuvan laadussa, jonka takia 200 megapikselin tilan todettiin olevan selvästi turhempi kuin 50 megapikselin tilan.

Alapuolella on muutamia 50 ja 200 megapikselin tasoisia kuvia. Täydessä resoluutiossa samat kuvat löytyvät yläpuolella olevasta linkistä.

50 MP

200 MP

Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan myös huippuluokan puhelimelta vaadittuja kuvia, eikä mielestäni merkittävää eroa ole saatu verrattuna edeltäjäversioon. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan erinomaista jälkeä hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ja 120 asteen kuvankentällä varustellut kuvat ovat miellyttäviä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, ja tällä kertaa Samsung on saanut vielä parannettua kuvien selkeyttä. Ultralaajakulmakuvissa on havaittavissa pääkamerasta tuttu eloisampi väritaltiointi.

Heikommassa valaistuksessa Galaxy S23 Ultran ultralaajakulmakamera ajaa myös asiansa. Mitään mullistavaa ei ole tällä kertaa tarjolla, vaan kokonaisuus on riittävä. Kuviin saadaan edelleen paljon yksityiskohtia ja dynaaminen alue on laaja. Värit taltioituvat luonnollisesti, eikä korostunut taltiointi tullut liian vahvasti esille. Kuvissa on hieman enemmän kohinaa ja pehmeys on huomattavampi. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, jonka avustuksella kuvista saadaan hieman parempia. Yökuvaustila parantaa selkeyttä ja tuo mukanaan valoisuutta.

Ultralaajakulmakamera ajaa siis asiansa, mutta Samsung olisi voinut myös kokeilla tällä kertaa jotain uutta. Esimerkiksi monet valmistajat käyttävät tarkempia sensoreita, jota myös Samsung olisi voinut testata. Galaxy S23 Ultran kohdalla ultralaajakulmakameran kanssa on kuitenkin päätetty mennä varman päälle, joka ei ole yhtään huono asia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Zoomausominaisuuksien osalta Galaxy S23 Ultra tarjoaa samoja ratkaisuja kuin edeltäjä, vaikkakin muutoksia on lähdetty tekemään kuvien prosessointiin. Puhelimen takaosassa on 3x optiseen zoomiin kykenevä telekamera sekä 10x optiseen zoomiin kykenevä periskooppikamera. Molemmat kamerat ovat tarkkuudeltaan 10 megapikseliä.

3x kuvien osalta itse huomasin pienen muutoksen verrattuna edeltäjään. Erikoisesti Galaxy S23 Ultralla otetut kuvat ovat epäselvempiä sekä yksityiskohdiltaan pehmeämpiä kuin edeltäjäversiossa. Kokonaisuutena kuvanlaatu on kuitenkin kunnossa ja telekamera on loistava hyvässä kuin huonossakin valaistuksessa.

10x periskooppikamera tuottaa myös hyvää jälkeä, eikä merkittävää muutosta ole havaittavissa edeltäjään verrattuna. Kamera on vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa, jolloin kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia. Värit taltioituvat kuviin samalla tavalla kuin muillakin kameroilla. Heikossa valaistuksessa periskooppikamera ei ole kaikista vahvimmillaan, mutta kyllä sitä satunnaiseen kuvaamiseen voi käyttää.

Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että Samsung tarjoaa edelleen markkinoiden parhaimmat zoomaustoiminnot älypuhelimessa. Galaxy S23 Ultra tukee myös 100-kertaista digitaalista zoomausta, mutta itselle kyseisestä ominaisuudesta ei ole juurikaan hyötyä. Kuvat ovat riittävän laadukkaita 30-kertaiseksi zoomatessa, mutta tämän yli mentäessä kuvanlaatu kärsii merkittävästi.

Alapuolella on ensiksi kuvia 3-kertaisella zoomauksella ja alapuolella on vielä kuvia 10-kertaisella zoomauksella.

3X

10X

Videokuvauksen osalta Samsung tarjoaa tuttuja ratkaisuja, jotka nähtiin jo edeltäjäversiossa. Nyt kuitenkin 8K-videokuvausta on pyritty parantamaan, sillä tuettuna on 8K 30 fps -kuvaus, kun aikaisemmin se rajoittui 24 fps -tasolle. 8K-kuvaus onnistuu ainoastaan puhelimen pääkameralla. 8K-videokuvauksen en itse koe olevan mikään suuri myyntivaltti, sillä 8K-sisällölle ei ole vielä suurempaa käyttöä ja sen kuvaaminen vie paljon tilaa puhelimesta.

Puhelin tukee myös 4K 60 ja 30 fps -videokuvausta kaikilla kameroilla. Toki jos haluaa kuvata 4K 60 fps -videota, niin haluttu kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen. 4K 30 fps -videota kuvattaessa voidaan vaihtaa kaikkien puhelimen neljän kameran välillä kesken kuvaamisen. Erinomaista jälkeä saadaan erityisesti 4K-videota kuvattaessa, sillä videot ovat markkinoiden kärkeä. Videot olivat tarkkoja ja värit taltioituivat niihin hyvin.

Samsung ansaitsee myös kiitosta erinomaisesta videoiden vakautuksesta, joka on Galaxy S23 Ultrassa jopa edeltäjäänsä parempi. Lisäksi ohjelmistollinen elektronin vakautus tuo vielä hieman tukea optiselle vakautukselle. Videoissa ei ole häiritsevää tärinää, vaan videokuvasta tulee aina sulava.

Galaxy S23 Ultran monipuolisien kameroiden ansiosta myös zoomausominaisuudet ovat videoissa erinomaiset. 10-kertaisen optisen zoomauksen ohella puhelimella voidaan kuvata videota 20x digitaalisella zoomauksella. Vielä tälläkin zoomaustasolla laatu tuntui olevan miellyttävä. Galaxy S23 Ultra on siis videokuvauksen osalta erinomainen ja tarjoaa juuri sellaiset ominaisuudet, joita lippulaivapuhelimelta voi odottaa.

Galaxy S23 Ultrassa on päivitetty etukamera edeltäjän 40 megapikselin sensorista nyt 12 megapikselin sensoriksi. Kyseessä on mielenkiintoinen päivitys niin sanotusti ”heikompaan”, vaikka sekään ei ole täysi totuus. Testijakson aikana itse totesin kuvanlaadun olevan etukameralla hyvällä tasolla, ja oikeastaan samaa laadukasta jälkeä saadaan aikaiseksi kuin edeltäjälläkin.

Kuvissa on miellyttävästi yksityiskohtia ja värit taltioituvat omaan makuuni mielekkäästi. Dynaaminen alue on erittäin laaja, jonka lisäksi kohinaa kuvissa on vain vähän. Galaxy S23 Ultran selfiekamerassa tykkään siitä, että mukana on myös automaattitarkennus, joka takaa kohteen olevan jatkuvasti terävä. Etukamera tukee myös korkeintaan 4K 60 fps -videokuvausta, joten laatu on lippulaivapuhelimelle vaaditulla tasolla.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy S23 Ultran kohdalla samanlainen kuin monissa muissa Samsungin puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,6x), pääkamera (1x), telekamera (3x) sekä periskooppikamera (10x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitaso monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,6x, 1x, 2x, 3x, 10x, 30x, 100x).

Samsung on varustellut Galaxy S23 Ultran manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (+2.0 … -2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Samsung on tuonut manuaalitilan käytettäväksi myös puhelimen ultralaajakulmakameralla, telekameralla ja periskooppikameralla, joissa säädöt ovat hieman rajallisemmat, mutta silti monipuoliset.

Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta. Lisäksi Samsung on tuonut mukaan myös uuden Expert RAW -sovelluksen, jonka avulla ammattilaiskuvaajat saavat vielä paremmat manuaalisäädöt käyttöönsä.

Kamerasovellus on tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Testijakson aikana kamerasovelluksen todettiin toimivan erinomaisesti, eikä vastaan tullut tökkimisiä tai ylimääräisiä hidasteluja. Kameroiden osalta mainittakoon myös, että Samsung on optimoinut ne käytettäväksi yhdessä esimerkiksi Snapchatin ja Instagramin kanssa, joten kaikkia kameroita voi käyttää suosituissa sosiaalisen median sovelluksissa.

Käyttöjärjestelmä

Samsung on ollut jo vuosia vahvoilla ohjelmiston ja erityisesti päivitettävyyden osalta. Galaxy S23 Ultran kohdalla tässä ei nähdä poikkeusta, vaan Samsung tarjoaa parastaan. Puhelimessa on oletusarvoisesti Googlen tuorein Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 5.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle saatiin tasan yksi päivitys, joka toi mukanaan Googlen 1. tammikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Samsung on tällä hetkellä Android-markkinan paras vaihtoehto, sillä Galaxy S23 Ultralle luvataan 4 suurta Android-versiopäivitystä sekä peräti 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on luvassa Android 14-, 15-, 16- ja 17 -versiot ja tietoturvaa korjaillaan vielä vuonna 2028. Toki kyseessä on vain lupaus, ja vasta 5 vuoden päästä nähdään miten lupaus on pitänyt. Yleisesti Samsung on pitänyt lupauksensa erinomaisesti sekä päivittänyt puhelimiaan uusimpiin versioihin selvästi nopeammin kuin kilpailijat.

Päivityslupaus on nykyään tärkeämpi kuin koskaan ennen, ja vain harvat muut valmistajat pääsevät Samsungin tasolle. Samsung on viime vuosina jakanut muun muassa Android-versiopäivityksiä selvästi nopeammin kuin kilpailijat, jonka lisäksi tietoturvapäivityksiä on julkaistu erittäin nopealla tahdilla. Pitkä päivityslupaus takaa sen, että puhelin toimii vielä vuosienkin päästä, ja puhelin saa uusimmat ominaisuudet ohjelmiston osalta.

One UI 5.1 on pieni päivitys verrattuina One UI 5.0 -versioon, mutta Galaxy S23 Ultrassa mukaan on silti saatu muutamia uutuustoimintoja. Yleisesti käyttöliittymä on pysynyt ennallaan verrattuna useisiin muihin One UI -versioihin, joten Samsung ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä uudistuksia.

Uutuusohjelmistossa on parannuksia kameraan ja galleriaan. Nyt esimerkiksi Samsung on saanut mukaan iPhonesta tutun ominaisuuden, jossa kuvassa olevia kohteita voidaan painamalla nostaa leikekuviksi ja liittää muihin sovelluksiin. Samsung on päivittänyt myös sää-sovellusta ja sen widgettiä. Mukana on myös paljon erilaisia kustomointiominaisuuksia, sillä taustakuva voidaan asettaa muuttumaan tilan mukaisesti ja paljon muuta.

Mukana on kuitenkin myös monet Android 13 -version mukana tulleet uudistukset, vaikka One UI 5.1 piilottaakin Googlen kehittämän käyttöliittymän alleen. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Samsung on tällä kertaa onnistunut ohjelmistokokemuksen kanssa, sillä Galaxy S23 Ultran kohdalla One UI 5.1 toimii kuin unelma. Viime vuonna olin erittäin pettynyt Galaxy S22 Ultran ohjelmistoon, sillä bugeja ja hidasteluja oli joka paikassa julkaisun aikaan. Tällä kertaa Samsung on saanut optimoitua ohjelmiston erinomaisesti, sillä puhelin toimi kuten ajatus. Mitään pätkimisiä tai bugeja ei havaittu, jotka olisivat häirinneet kokemusta.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy S23 Ultraa.

Samsung Galaxy S23 Ultra on parasta, mitä tällä hetkellä voi Android-markkinassa hankkia. Kyseessä on paperilla pieni, mutta silti tärkeä päivitys edeltäjään verrattuna. Galaxy S23 Ultra ja Galaxy S22 Ultra ovat siitä huolimatta kuin täysin eri planeetoilta, sillä Samsung on saanut optimoitua uutuuspuhelimen selvästi paremmin. Galaxy S23 Ultraa on helppo lähteä suosittelemaan, jos etsinnässä on todellinen Android-lippulaivapuhelin.

Uutuuspuhelin vakuuttaa monella osa-alueella, ja Samsung on pystynyt viemään kokemusta parempaan suuntaan. Galaxy S23 Ultrassa tykkäsin tyylikkäästä premium-rakenteesta, erinomaisesta AMOLED-näyttöpaneelista sekä Snapdragon-järjestelmäpiirin mukanaan tuomasta suorituskyvystä. Samsung vakuuttaa myös akunkestolla sekä markkinoiden monipuolisimmalla kamerakokonaisuudella. Puhelimen vahvuuksia ovat myös S Pen -kynä, laadukkaat kaiuttimet, nopea sormenjälkilukija, toimiva ohjelmisto sekä pitkä päivityslupaus.

Merkittäviä ongelmia tai puutteita ei Galaxy S23 Ultrasta löytynyt, vaan kyseessä on järkyttävän hyvä lippulaivapuhelin. Jos kuitenkin jotain heikkouksia lähdetään etsimään, niin mielestäni Samsungin latausratkaisut ovat jääneet selvästi kilpailijoiden varjoon. Lisäksi pienempinä puutteina voidaan pitää muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puuttumista, jotka eivät varmasti ole merkittäviä ongelmia juurikaan kenellekään. Lisäksi huomion arvoista on, että Samsung ei toimita laturia puhelimen mukana.

Galaxy S23 Ultralle ei löydy juurikaan kilpailijoita Android-markkinasta, vaan kyseessä on selvä puhelinmarkkinan kärkilaite. Monet valmistajat tarjoavat kärkilaitteitaan hieman edullisemmin, mutta tällöin ei kuitenkaan päästä kokemaan yhtä kattavaa kamerakokonaisuutta. Samsung on nostanut hinnoittelua tänä vuonna reilusti, ja nyt 1449 euron lähtöhinnalla laitteen ostaminen tuntuu jo lompakossa asti. Galaxy S23 Ultra on kuitenkin suunnattu vain sellaisille käyttäjille, jotka haluavat parasta hinnalla millä hyvänsä.

Samsung on tuonut Galaxy S23 Ultrasta Suomessa myyntiin kolme muistivarianttia, jotka ovat 8 + 256 gigatavua, 12 + 512 gigatavua sekä 12 gigatavua + 1 teratavu. Hintaa puhelimella on tuoreeltaan 1449, 1649 tai 1899 euroa versiosta riippuen. Suomessa yleisesti tarjolla olevat väriversiot ovat musta, valkoinen, vihreä sekä violetti.

Samsung Galaxy S23 Ultra

9.8

Parempaa Android-puhelinta on vaikea löytää.

Hyvää
 • Tyylikäs premium-rakenne ja IP68-luokitus
 • Loistava AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Erinomainen suorituskyky
 • Laadukkaat stereokaiuttimet ja toimiva sormenjälkilukija
 • Integroitu S Pen -kynä tuo lisäarvoa
 • Miellyttävä akunkesto
 • Markkinoiden monipuolisin kamerakokonaisuus
 • Sulava ohjelmistokokemus
 • Erinomainen 4 + 5 vuoden mittainen päivitystuki
Huonoa
 • Myyntipakkaus ei sisällä laturia
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Kilpailijoita hitaammat latausratkaisut
 • Korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

 1. Puhelimen alareunassa kolme pientä reikää, liekö sitten kuitenkin kaksi mikrofonia? Lisäksi olin jostain lukevinani että näyttöpaneeli olisi uusiutunut ollen nyt virtapihimpi kuin ennen ja kykenee himmeämpiin kuvatiloihin.

 2. Mikä gimbaali toimii S23 ultrapuhelimen kanssa oikeasti ja huomioi puhelimen koon ja painon, esim Zhiyun Smooth 5s ei kuulemma tue ko puhelinta eli ei ole yhteen sopiva, valmistajan ilmoitus. Onko tulossa uutta gimbaalia ko puhelimelle?

 3. Samsung jatkaa samaa roskaa kaikilta osin. Puhelimenmuoto ja kameran värit ylikorstinuita joissa vihreä ja sininen ja punanen ovat liian ylikorostunut. Samoin Samsung on tehnyt oman temppunsa hinnalla ja se ei ole laadun tae. Päivitystuki ei tarkoita että se olisi 4-5 vuotta koska yhden vuoden aikana voi tulla päivityksiä jopa 2 . Nyt mennään Android 14 ja suunnitteilla 15 vuoden lopussa. Jotenka käyttöaika tulee olemaan noin 2 vuotta ja Android vuotaa jatkuvasti ja läpäisee viruksia. Jotenka olisi hyvä toimittajan ottaa selvää asioista kun ylistää korealaista puhelinta. Laatu ja muut ominaisuudet eivät ole sitä tasoa kuin IPhone samoin päivitykset jää jälkeen iPhonen.

  1. Nyt taisi olla tämä hapan kommentti kirjoitettu iipuhelimen käyttäjän näkökulmasta. Omena ei vaan ole joillekin vaihtoehto sekavan ja erittäin hämärän käyttöliittymän takia. Miksi esimerkiksi copy/paste ei toimi joka paikassa? Miksi vahingossa väärin kirjoitettua sähköpostiosoitetta ei voi muokata vaan se pitää kirjoittaa lähes aina kokonaan uusiksi? Nykyisin sentään takaisin pääsee sormella taaksepäin pyyhkäisemällä, mutta ei pois kyseisestä aplikaatiosta. Lisäksi Apple ei herätä muutenkaan luottamusta, koska tietoturva on mitä on ja ongelmia ei ikinä myönnetä. Sama juttu mäkkien kanssa. Reikiä löytyy koko ajan ja ne on vaan ”ominaisuuksia”, jotka sitten salamyhkäisesti korjataan ajanmyötä. Onneksi, mutta edelleenkään ei koskaan myönnetä tietoturvan vaarantuneen. Muutenhan iPhone on kyllä hieno tuote ja kamerat aivan mahtavia, varsinkin videokuvaus. IPhone soveltuu hienosti sellaiselle käyttäjälle, jolla ei ole minkäänlaista teknistä historiaa taakkanaan. My way or highway eli joko iPhone kelpaa ”vikoineen” ja omituisuuksineen tai sitten osta joku muu. Raskaan sarjan nörtin puhelin se ei harmittavasti ole, sillä on siinä kyllä paljon myös hyvää. Ehkä vielä joskus iPhone pääsee käytettävyydeltään samalla tasolle Samsungin/Androidin kanssa eli toivossa on hyvä elää (wink smiley) 😉

   1. Tämä. Jos on tyytyväinen iPhoneen, niin ei ehkä kannata tulla keulimaan sillä andoid-palstalle 🙂 Tää saa aina hymyilemään.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut