ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS ROG Phone 5 – Pelipuhelin loistavalla suorituskyvyllä sekä kattavilla ominaisuuksilla

ASUS ROG Phone 5

ASUS ROG Phone 5 on yksi markkinoiden ensimmäisistä pelipuhelimista, jossa hyödynnetään Qualcommin tuoreinta Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä. Puhelin julkaistiin tänään ja se on seuraaja viime vuonna esitellylle ROG Phone 3 -puhelimelle, jonka arvostelun voi lukea tämän linkin takaa. Asus on lähtenyt uutuusversiossa parantamaan suorituskyvyn ohella myös akunlatausta sekä äänentoistoa.

ROG Phone 5 -puhelimessa suurimpia kohokohtia ovat Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin ohella korkea 16 gigatavun RAM-muisti, 144 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli, 6000 milliampeeritunnin akku sekä kehittyneet peliominaisuudet. Puhelimessa on myös laadukkaat eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet, ja myös kuulokeliitin on tehnyt paluun muutaman vuoden tauon jälkeen. Edullisimmillaan ROG Phone 5 maksaa vain 799 euroa, mutta testissä käynyt 16 + 512 gigatavun muistivariantti maksaa 999 euroa. Asus on tuonut puhelimen myyntiin heti julkaisun jälkeen omaan verkkokauppaansa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan ASUS ROG Phone 5 -puhelimeen viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, mobiilipeliominaisuuksia, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisia latausnopeuksia mukana tuleva 65 watin laturi tarjoaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS ROG Phone 5  (ZS673KS)
Mitat: 172.8 x 77.2 x 10.29 mm
Paino: 238 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 3 takaosassa / Gorilla Glass Victus etuosassa
Näyttö: 6.78 tuumaa Full HD+ (2448 x 1080) / 20.4:9-kuvasuhde / E4 AMOLED / 144 Hz / HDR10+ / 1200 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680) + integroitu Snapdragon X60 -modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 / 12 / 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.72" / 0.8 µm / PDAF) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.4 / 11 mm / 125 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.0) + LED-salama
Etukamera: 24 MP (f/2.45 / 27 mm / 0.9 µm)
Akku: 6000 mAh (ei irrotettava) / 65W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + ROG UI (sisältää Googlen palvelut) / Testattuversio: 18.0830.2101.53
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Phantom Black ja Storm White
Hinta: 799 € (8+128Gt) / 899 € (12+256 Gt) / 999 € (16+256 Gt)

Myyntipakkaus

ASUS ROG Phone 5 -puhelimen myyntipakkaus.

Asus on päättänyt uudistaa myyntipakkauksen ulkoasun nyt ROG Phone 5 -puhelimen kohdalla ja toteutus on lähempänä perinteisien älypuhelimien pakettia. Toki mukana on paljon pelihenkisyyttä, mutta myyntipakkaus ei ole enää yhtä erikoinen ja kattava kuin viime vuoden ROG Phone 3 -puhelimen kohdalla. Ulkoisesti myyntipakkaus on perinteinen tummanpuhuva laatikko, jota koristavat ROG Phone 5 -logot sekä ROG-merkinnät. Kuviointi pakkauksessa on pistemäinen, mikä viittaa laitteen uudistettuun takaosaan.

Pakkaus aukeaa reunalta nostamalla ja se avautuu kirjan tapaisesti. Sisäpuolelta löytyy animaatiosarja, jonka saa eloon osoittamalla kuvia puhelimen Armoury Crate -tilalla. Ensimmäisenä myyntipakkauksessa on pahvitasku, jota koristaa teksti ”For Those Who Dare”. Pahvitasku pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, ROG-tarroja sekä muovisen suojakuoren. Pahvitaskun jälkeen pakkauksesta ilmestyy muoveihin käärittynä itse ROG Phone 5 -älypuhelin. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä 65 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksen sarjakuvan saa myös ”elämään”.

Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on jälleen mielenkiintoinen ja sisällöltään kattava. Valitettavasti tällä kertaa mukana ei toimiteta lisäjäähdytintä, vaan se on ostettava erikseen. Testiin saatu laite oli myös esituotantoversio, joten myyntipakkauksesta puuttuivat käyttöohjeet. On kuitenkin hienoa nähdä, että Asus toimittaa puhelimen mukana edelleen tehokkaan pikalaturin sekä suojakuoret, joten niitä ei tarvitse erikseen ostaa. ROG Phone 5:n ostajat voivat olla varmoja, että mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteen ja ulkoisen muotoilun osalta Asus jatkaa tuttua linjaansa, joka on nähty myös muissa ROG-pelipuhelimissa. ROG Phone 5 -puhelimessa on laadukkaista materiaaleista valmistettu rakenne, josta ei pelihenkisyyttä puutu. Puhelin on myös suunniteltu rakenteen osalta pelaamista varten, mikä näkyy yksityiskohdissa ja tekniikoiden sijoittelussa. Puhelin koostuu alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass -lasipinnoista, joten premium-vaikutelma on hyvä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisemmasta poiketen Asus on päättänyt tuoda ROG Phone 5 -puhelimen tarjolle kahdessa väriversiossa, jotka mukailevat yhtiön pelitietokoneiden värimaailmoja. Väriversiot ovat musta Phantom Black sekä valkoinen Storm White. Testissä käynyt puhelin oli väritykseltään valkoinen ja se nähdään myös tämän artikkelin kuvissa.

Valkoisessa väriversiossa alumiinikehys on musta ja mattapintainen. Takaosan lasi on valkoinen ja kiiltäväpintainen. Asus hyödyntää takaosan lasina tuttua Gorilla Glass 3 -lasia, joka ei ole tuoreimmasta päästä, mutta varmasti tarpeeksi kestävä. Etuosassa on tuoreinta Gorilla Glass Victus -lasia, jonka kerrotaan kestävän tiputuksen jopa 2 metrin korkeudesta. Victus tarjoaa myös kaksi kertaa paremman naarmukestävyyden verrattuna aikaisempaan Gorilla Glass 6 -versioon. Testijakson aikana oli hienoa huomata, että kumpikaan ROG Phone 5 -puhelimen lasipinnoista ei kerännyt naarmuja ainakaan huolestuttavalla tavalla.

Kiiltävien lasipintojen heikkous on yleensä niiden suurempi lian kerääminen. ROG Phone 5:n valkoisen väriversion valttikortti on se, ettei lasipinnassa näy juurikaan sormenjälkiä tai muuta likaa. Kaikki lasipinnat on myös suojattu likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet lähtevät helposti pyyhkimällä pois. Erityisesti takaosan kaartuva lasipinta tarjoaa mukavan käsituntuman yhdessä pyöristetyn kehyksen kanssa, joten ainakin omaan käteeni laite istuu mukavasti.

Mistään kompakteimmasta puhelimesta ei ole kyse, sillä Asus on ilmoittanut ROG Phone 5:n virallisiksi mitoiksi 172,8 x 77,2 x 10,29 millimetriä. Verrattuna esimerkiksi viime vuoden ROG Phone 3 -puhelimeen, on nyt uutuusversiossa hieman korkeampi ja kapeampi rakenne. Painoa laitteella on huimat 238 grammaa, joten kyseessä on yksi painavimmista älypuhelimista tällä hetkellä. Painoa ovat tuomassa erityisesti laadukkaat materiaalit sekä sisuksissa oleva kookas akku. Puhelimen rakenne tuntui testijakson aikana erittäin laadukkaalta, eikä ROG Phone 5 päästänyt minkään laisia natinoita tai antanut periksi käsien välissä varovasti taivuteltaessa.

ROG Phone 5 -puhelimen suunnittelussa on otettu huomioon pelaamisen tapahtuminen yleisesti vaakatasossa. Asus on suunnitellut mikrofonien, liittimien, antennien ja painikkeiden sijainnit niin, että niistä olisi paras mahdollinen hyöty laitteen käytössä. Esimerkiksi vaakasuunnassa käytettäessä AirTriggers-painikkeet ovat luonnollisella paikallaan, eikä kädet peitä tärkeitä mikrofoneja tai antenneja. Vasemmassa reunassa on toinen USB-C-liitin, jonka kautta voidaan laitetta ladata ilman että se häiritsisi pelaamista.

IP-luokituksen mukaista pölyn- ja vedenkestävyyttä ei valitettavasti ROG Phone 5 -pelipuhelimeen ole saatu, vaikka kyseessä onkin huippuluokan älypuhelin. Laite ei ole millään tasolla vedenkestävä, joten puhelinta ei kannata vahingossa tiputtaa veteen tai edes altistaa sateelle. IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää pienenä miinuksena, mutta todennäköisesti laitteen kohdeyleisö ei välttämättä tarvitse vedenkestävyyttä. ROG Phone 5 -puhelimessa Asus on toteuttanut myös uutuuspuhelimissa nähdyn häiritsevän rakenteellisen seikan, joka on näyttölasia kiertävä muovikehys. Edeltäjäversiossa muovikehyksen tunsi käytössä hyvin, mutta nyt uutuuspuhelimessa siitä on tehty hieman huomaamattomampi. Muovikehyksen kuitenkin huomaa ja se tekee aina yhden ylimääräisen saumakohdan laitteeseen.

ROG Phone 5:n etuosa on varsin samanlainen kuin edeltäjäversio, sillä puhelimessa on näyttöpaneeli, jonka ylä- ja alareunoihin on jätetty varsin paksut mustat kaistaleet. Yksi syy normaalia paksumpiin kaistaleisiin ovat eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Asuksen mukaan ROG Phone 5 -puhelimessa on jopa 25 prosenttia pienemmät kehykset kuin aikaisemmassa versiossa. Esimerkiksi näytön yläpuolelta kehystä on pystytty pienentämään uuden ja 27 prosenttia halkaisijaltaan pienemmän kamerasensorin avustuksella. Etukameran ohella näytön yläpuolelle on saatu ilmoitusvalo sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet. Näytön alaosaan on integroitu optinen sormenjälkilukija.

Takaosasta Asus on tehnyt puhelimessa hyvin pelihenkisen ja lasipintaan on toteutettu monenlaisia kuvioita. Laitteen alaosassa on kuviointi, joka koostuu viivoista ja pisteistä. Takaosassa on myös RGB-valaistu ROG-logo sekä ROG-tekstejä, jotka kertovat kyseessä olevan viidennen sukupolven ROG-puhelin. Takaosan yläreunassa on varsin tuttu vaakasuuntainen kamera-alue, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta ja kamera-alueen ulkopuolella nähdään yksi LED-salamavalo sekä mikrofoni. Kameroiden alapuolella on myös teksti ”64MP Quad Bayer”, jolla viitataan pääkameraan. Verrattuna edellisen sukupolven laitteeseen on Asus tuonut pelihenkisyyttä mukaan erilaisilla lasipinnan toteutuksilla, mutta muita suuria muutoksia ei ole tehty.

ROG Phone 5:n oikeaan kylkeen on sijoitettu tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Virtapainike on korostettu sinertävällä kehyksellä. Kaikkien fyysisten painikkeiden tuntuma puhelimessa on erinomainen. Virtapainikkeen alapuolella on nähtävissä yksi mikrofoni, jonka lisäksi kyljen molempiin päätyihin on toteutettu AirTriggers-ultraäänipainikkeet, joilla pystytään aktivoimaan erilaisia toimintoja vain puristamalla.

Puhelimen vasemmassa kyljessä on tyylikkäästi sinisellä värillä korostettu SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Vasemmassa kyljessä on lisäksi muovisen tiivisteen takana kaksi liitintä, joista toinen on USB-C ja toinen on lisätuulettimen yhdistämistä varten. Laitteen yläreunaan Asus on sijoittanut ainoastaan yhden mikrofonin, ja alareunasta löytyy mikrofonin ohella USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokelitiin.

Näyttö

Yksi uudistetuista alueista uutuuspuhelimessa on näyttö. ROG Phone 5 tarjoaa kookkaan 6,78-tuumaisen Samsungin valmistaman E4 AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on Full HD+ -tarkkuus (2448 x 1080). Näytössä on hieman erikoinen 20,4:9-kuvasuhde, erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus sekä 300 hertsin kosketusherkkyys. Näytön yleinen kirkkausalue on 5-800 nitiä, mutta parhaimmillaan kirkkaus yltää jopa 1200 nitiin asti. ROG Phone 5:n näyttö tukee HDR10+ -toistoa sekä siinä on vain 24,3 millisekunnin kosketuslatenssi.

Näyttöä varten puhelimessa on oma piirinsä, sillä Asus tekee yhteistyötä Pixelworksin kanssa. ROG Phone 5 pitää sisällänsä Pixelworks i6 -prosessorin, joka avustaa näytön värioptimoinneissa sekä monissa muissa osa-alueissa. ROG Phone 5 tukee myös DC-himmennystä, tummaa tilaa sekä animaatioiden nopeuden säätämistä.

Teknisesti ehkä pieni silmiin pistävä yksityiskohta näytössä on Full HD+ -tarkkuus, sillä monissa älypuhelimissa on nähty myös tarkempia näyttöjä. Full HD+ -tarkkuus riittää ainakin mielestäni edelleen hyvin pelipuhelimeen ja muutenkin normaaliin käyttöön. Pikseleitä näytössä on kuitenkin tuumaa kohden 395 kappaletta, joten yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on haastavaa. Pelipuhelimessa näytön yksi tärkeistä ominaisuuksista on kosketusherkkyys sekä kosketuksen pieni latenssi, ja ne ovatkin ROG Phone 5 -laitteessa kunnossa. Minkäänlaista viivettä kosketuksessa ei ollut havaittavissa.

Näytön yksi vahvuuksista on myös värintoisto, johon Asus on panostanut. Värit toistuvat näytöllä erinomaisesti, eikä testijakson aikana väriasetuksiin tarvinnut koskea. Asus antaa kuitenkin puhelimen käyttäjälle mukavasti säätömahdollisuuksia koskien näytön värintoistoa. Splendid-valikon takaa on mahdollista säätää manuaalisesti värilämpötilaa sekä vaihtaa näytön väritoistoa. Näyttö tukee myös OLED-tekniikkansa ansiosta Always-on-display-toimintoa, ja käyttöjärjestelmän tumma tila näyttää todella hyvältä.

Korkea 144 hertsin virkistystaajuus on täysin sama kuin viime vuoden puhelimessa, mutta se on varmasti riittävä. ROG Phone 5 -puhelimen käyttäjät voivat välitä peräti kolmen virkistystaajuuden väliltä. Näytön asetuksissa on mahdollista muokata virkistystaajuutta 60, 120 ja 144 hertsin välillä, mutta verrattuna viime vuoteen on nyt 90 hertsin vaihtoehdosta luovuttu. Lisäksi valittavissa on automaattinen-valinta, jonka ollessa päällä virkistystaajuus vaihtuu käyttötilanteen mukaisesti. Mitä korkeampi virkistystaajuus näytössä on, niin sitä useammin näyttö päivittyy sekunnin aikana. Esimerkiksi 144 hertsin ollessa käytössä näyttö päivittyy 144 kertaa sekunnin aikana, minkä ansiosta animaatiot näyttävät sulavammalta ja käyttökokemus paranee.

Nykypäivän huippupuhelimissa 120 hertsin virkistystaajuus on jo standardi, mutta 144 hertsin virkistystaajuus nähdään vain harvoissa älypuhelimissa. Jos on tottunut 120 hertsin näyttöön, niin voi olla varma, että 144 hertsiin siirryttäessä eron varmasti huomaa. Vaikka eroa ei ole paljoa, niin se on silti huomattavissa. Itse tykästyin ROG Phone 5:n näytön 144 hertsin virkistystaajuuteen nopeasti, sillä näytön käyttökokemus on aivan omassa luokassaan.

Näytön kirkkaus ansaitsee erityismaininnan, sillä näytön saa erittäin himmeäksi tarvittaessa, mutta myös kirkkautta on tarpeeksi auringonpaisteessakin. ROG Phone 5 -puhelimelta löytyy lisäksi Widevine L1 -sertifikaatti, joten puhelimella voidaan toistaa korkealaatuista ja HDR -sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixissä puhelin tukee Full HD -maksimitarkkuutta sekä HDR 10 -toistoa.

Näyttö on kokonaisuudessaan erittäin vakuuttava ROG Phone 5 -puhelimessa, eikä siitä ole mitään todellista valittamista. Näyttö on loistava pelaamistarkoituksiin, mutta myös loistava videoiden katseluun. Testijakson aikana näytön parhaimmiksi puoliksi todettiin laadukas AMOLED-tekniikka, 144 hertsin virkistystaajuus sekä loistava värintoisto.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Asus on yksi ensimmäisistä älypuhelinvalmistajista, joka on tuonut Suomessa saataville uuteen Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvan älypuhelimen. ROG Phone 5 tarjoaa tuoreinta tekniikkaa ja se näkyy myös suorituskyvyssä. Olemme jo aikaisemmin testanneet Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvan Xiaomi Mi 11 -älypuhelimen, joten uusi järjestelmäpiiri on jo jokseenkin tuttu.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

ROG Phone 5 on tarjolla Suomessakin kolmessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Lisäksi tarjolla 12 + 256 gigatavun muistivariantti ja suurin 16 + 256 gigatavun muistivariantti, joka saatiin myös testattavaksi. Asus hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei ROG Phone 5 -puhelimesta löydy, mutta mukana on NTFS-tuki ulkoiselle kovalevylle, jos sellaiselle on tarvetta.

Suorituskykytestissä ROG Phone 5 pääsi yllättämään, sillä tulokset olivat selvästi parempia kuin samaan piiriin perustuvalla Xiaomi Mi 11 -puhelimella. AnTuTu-testissä tulokset olivat jopa 50 000 pistettä korkeammat kuin Xiaomi Mi 11 -puhelimella ja myös muissakin teisteissä erot olivat selvät. Erot voidaan myös osittain laittaa tuplasti suuremman RAM-muistin määrän piikkiin. Verrattuna ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimeen on uutuuspuhelimessa saatu aikaiseksi selvästi parempi suorituskyky, sillä erot ovat osittain jopa huomattavat. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata ROG Phone 5 -puhelimen saamia pisteytyksiä Xiaomi Mi 11- ja ROG Phone 3 Strix Edition -puhelimien vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
ASUS ROG Phone 5 (SD888) ASUS ROG Phone 3 SE (SD865) Xiaomi Mi 11 (SD888)
AnTuTu (V8): 744 270 pistettä 616 508 pistettä 698 393 pistettä
Geekbench 5 (single): 1129 pistettä 919 pistettä 911 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3650 pistettä 3372 pistettä 3212 pistettä
PCMark 2.0: 15 001 pistettä 14 655 pistettä 10 650 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet 7211 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet 8237 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet 5021 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 5707 pistettä 3740 pistettä 5751 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit eivät tuttuun tyyliinsä kerro kuitenkaan paljoa puhelimen käytettävyydestä normaalissa käytössä. On kuitenkin varmaa, että Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin ansiosta ROG Phone 5:n suorituskyvyn rajat eivät tule kovin nopeasti vastaan, vaan tehot riittävät hyvin myös raskaimmissa mobiilipeleissä. Testijakson aikana puhelin toimi kaikkiaan moitteetta ja sovellukset, pelit ja käyttöliittymä olivat erittäin sulavia käyttää. ROG Phone 5:n suorituskyky riittää varmasti monille käyttäjille.

Pelikäytössä suorituskyky on erittäin tärkeä, jotta pelit toimivat sulavasti ja ilman ylimääräisiä hidasteluja tai ongelmia. Erityisen tärkeä on myös suorituskyvyn säilyminen pidemmässä käytössä, jonka takia olemme SuomiMobiilissa pyrkineet simuloimaan pitkää raskasta käyttöä niin sanotun stressitestin muodossa. Testissä ajoimme ROG Phone 5 -puhelimessa peräjälkeen AnTuTu-suorituskykytestin viisi kertaa, jolloin saimme käsityksen, kuinka suorituskyky laskee laitteen ollessa äärirajoilla pitkiä aikoja. Tulokset stressitestissä olivat jopa parempia kuin mitä odotettiin.

ASUS ROG Phone 5 -puhelimen “stressitesti”, jossa AnTuTu-suorituskykytesti ajettu läpi peräkkäin viisi kertaa.

Ensimmäisellä testauskerralla ROG Phone 5 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä korkeat 744 270 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun. Lasku oli varsin tasaista jokaisen testin jälkeen, mutta alimmillaan päästiin 687 008 pisteeseen viimeisellä testauskerralla. Suorituskyky tippui noin 7,7 prosenttia, mikä on vähemmän kuin esimerkiksi Xiaomi Mi 11 -puhelimella, jossa suorituskyvystä hävisi 9,5 prosenttia täysin samassa testissä.

Testien aikana ROG Phone 5 lämpeni erittäin paljon, eikä puhelinta ollut kovin mukava pitää kädessä. Stressitestissä todistettiin, että pitkässä ja raskaassa käytössä ROG Phone 5 lämpenee selvästi, mutta peruskäytössä mitään ylimääräistä lämpenemistä ei ollut havaittavissa. Laitteen lämpeneminen on yksi osatekijä suorituskyvyn vähenemiseen aktiivisessa ja pitkässä käytössä. Vaikka puhelin pääsi lämpenemään testissä paljon, niin Asus on kertonut silti panostaneen tällä kertaa selvästi laitteen jäähdytysjärjestelmään.

AeroActive Cooler 5 puhelimen takaosassa.

Asuksen mukaan ROG Phone 5 pitää sisällänsä uusitun ROG GameCool 5 -jäähdytysjärjestelmän, jossa käytetään uutta lämpörakennetta. Puhelimen sisällä Asus on sijoittanut eniten lämpöä tuottavat komponentit kahden akun väliin keskelle laitetta, jotta puhelimen kuumimmat kohdat eivät olisi pelattaessa sormien kohdalla. Lisäksi uuden järjestelyn hyödyn kerrotaan olevan se, että suorittimen tuottama lämpö voidaan siirtää tasaisesti laitteen kaikkiin reunoihin. Mukana on myös uudelleensuunniteltu höyrykammio ja suuret grafiittilevyt, jotka levittävät lämmön tasaisesti laitteeseen ja vähentämällä lämmön kertymistä laitteen keskelle.

Laitteen uudistetun sisäisen jäähdytysjärjestelmän ohella Asus on myös uudistanut ulkoisen jäähdytystoteutuksen, joka kantaa nimeä AeroActive Cooler 5. Kyseinen lisäosa on ostettavissa erikseen ja se imee nyt laitteen keskeltä järjestelmäpiirin kohdalta suuren määrän kuumaa ilmaa ja sen avulla kerrotaan saavutettavan jopa 15 astetta alhaisempi pintalämpötila sekä 10 prosenttia alhaisempi suorittimen lämpötila.

Jäähdytysjärjestelmät ovat hyvin vaikea testattava osuus älypuhelimissa, mutta pidemmässä pelikäytössä ROG Phone 5 kuumenee selvästi ja se todistettiin testijakson aikana. Todennäköisesti AeroActive Cooler 5 -lisälaitteesta on jonkinlaista hyötyä jäähdytyksen edistämiseksi, mutta testijakson aikana kovin suurta vaikutusta ei päästy havaitsemaan. Jos kuitenkin tykkää pelata aktiivisesti, niin AeroActive Cooler 5 on varmasti loistava lisäosa puhelimen kylkeen, sillä siinä on myös kaksi painiketta, joilla voidaan ohjata pelejä sekä mukana on seisontatuki, jonka varassa laitteen saa pidettyä vaakatasossa pienessä kulmassa. Tuulettimen kylkeen on saatu myös pieni RGB-valaistu ROG-logo, sillä tuuletin peittää puhelimen oman ROG-logon.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. ROG Phone 5 pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

ROG Phone 5 tukee kahdeksaatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 71, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue. Testijakson aikana 5G-yhteyksien testaaminen jäi toissijaiseksi, sillä 5G-verkot eivät olleet käytettävissä lähistöllä.

Loistava äänentoisto ja tuttu sormenjälkilukija

Pelipuhelimien yksi keskeisimmistä osa-alueista on ollut aina äänentoisto. Nyt myös ROG Phone 5 -puhelimessa siihen on panostettu. Puhelimessa on kaksi samankokoista eteenpäin suunnattua kaiutinta, jotka tarjoavat erittäin vaikuttavan äänielämyksen, jollaisen vain hyvin harvat älypuhelimet pääsevät tarjoamaan. Asus kutsuu puhelimen ääniominaisuuksia nimellä GameFX.

Molemmat puhelimen kaiuttimet tuottavat aikaisempaa 35 prosenttia voimakkaampaa ääntä ja kaiuttimissa on omat Cirrus Logic CS35L45 -monovahvistimet, joiden tehontuotto on 21 prosenttia suurempaa kuin edeltäjäversiossa. Testijakson aikana stereoäänentoisto vaikutti erittäin hyvältä, eikä vastaavaa äänikokemusta ole tullut vastaan vielä yhdessäkään muussa älypuhelimessa. Ääni on varsin täyteläinen ja ääntä lähtee todella paljon. Jopa hieman basson tuntua on ääneen saatu, ja kyseessä on yksi harvoista puhelimista, jonka kaiuttimien kautta kuuntelisi musiikkia pidemmänkin aikaa.

Asuksen mukaan erinomaisen äänentoiston yksi tärkeimmistä elementeistä on ollut ohjelmisto, sillä älypuhelimen hyvin rajallinen kaiuttimille tarkoitettu tila tuottaa omat rajoitteensa. ROG Phone 5 on maailman ensimmäinen puhelin, jossa käytetään ruotsalaisen Diracin MIMO-tekniikoita, joita on käytetty aikaisemmin vain luksusautoissa. MIMO-tekniikan avulla puhelimen molempia kaiuttimia kohdellaan monikaiutinjärjestelmänä, joten kaiuttimet optimoidaan aina yhdessä, eikä erikseen.

Kuulokeliitin on tehnyt paluun.

Yksi puhelimen kohokohta on myös kuulokeliittimen paluu. ROG Phone 5 on saanut alareunaansa tutun 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joka puuttui edeltäjäversiosta. Puhelimessa on myös ESS SABRE ES9280AC Pro DA-muunnin yhdessä HyperStream II QUAD DAC -tekniikan kanssa sekä sisäänrakennettu G-luokan ESS Sabre -kuulokevahvistin. ROG Phone 5 on myös Hi-Res-sertifioitu, joten se voi käsitellä ja toistaa korkean resoluution äänitiedostoja, joiden luokitus on 24-bit/96kHz tai 24-bit/192kHz.

Asus julkaisi ROG Phone 5 -puhelimen rinnalla myös langalliset ROG Cetra II Core -kuulokkeet, jotka tarjoavat erinomaisen äänenlaadun 3,5 millimetrin kuulokeliittimen kautta. Itse asiassa viikon mittaisen testijakson aikana kuuntelin useita tunteja musiikkia päivässä kuulokkeiden kautta, ja ne istuivat erinomaisesti korviin ja tulpallinen rakenne tiivistää taustamelun hyvin pois. Äänenlaatu kuulokkeissa on huippuluokkainen ja säätämällä vielä puhelimen kautta kuulokkeiden asetuksia saa ääniprofiilin juuri sellaiseksi kuin mitä itse tykkää kuunnella.

Myöskään Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiä ei ole unohdettu, vaikka kuulokeliitin on tehnyt paluun. Asus on ilmoittanut ROG Phone 5:n tarjoavan laadukkaan äänentoiston myös Bluetooth-yhteyden ylitse, sillä laite tukee tärkeitä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX HD, aptX Adaptive, LDAC ja AAC.

Äänentoistokokemusta Asus on uutuuspuhelimessa halunnut vielä erikseen parantaa kehittyneellä AudioWizard-sovelluksella, jolla voidaan optimoida puhelimen ääniominaisuuksia. Mukana on muun muassa 10-kaistainen taajuuskorjain sekä Diractin tekemät audioprofiilit, joita ovat muun muassa musiikki, elokuvat ja pelit. Esimerkiksi pelitilan ollessa käytössä puhelin parantaa pelin sisäisiä äänitehosteita, kun taas elokuvatilassa korostetaan bassoa ja laajennetaan äänialuetta. Testijakson aikana AudioWizard-sovellus oli vahvasti käytössä, sillä se paransi selvästi kokemusta ja eri äänimaailmojen välillä vaihtelu oli miellyttävä kokemus.

Sormenjälkilukijaan Asus ei ole tällä kertaa tehnyt merkittäviä uudistuksia, vaan ROG Phone 5 tarjoaa hyvinkin tutun näytön alapuolelle sijoitetun optisen sormenjälkilukijan. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin varsin mukavaksi käyttää ja se tuntui olevan nopea. Sormenjälkilukijan sijainti näytöllä on myös otollinen, sillä sen on mukavasti peukalon ulottuvilla laitetta käytettäessä. Sormenjälkilukijalle on mahdollista opettaa yhteensä viisi eri sormenjälkeä, mutta yleisesti ainakin itse hyödynnän vain peukaloita lukituksen avaamiseksi.

Sormenjälkilukijalle Asus on toteuttanut kolme erilaista animaatioefektiä, joilla saadaan hieman ilmettä lukituksen avaamiseen, mutta animaation saa tarvittaessa kokonaan myös pois. Lisäksi sormenjälkilukijan kuvakkeen väriä näytöllä on mahdollista vaihtaa tai muuttaa sormenjälkilukijan kuva ROG-logoksi. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus oli erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.

ROG Phone 5 on täynnä myös muita loistavia teknisiä toteutuksia. Esimerkiksi Asus on panostanut värinämoottoriin ja sen kautta värinäpalaute joka tilanteessa on todella miellyttävä. Puhelimessa on myös NFC-tuki sekä luonnollisesti tuki myös Wi-Fi 6E -verkoille.

Akunkesto ja lataus

Asuksen pelipuhelimet on tunnettu aina erittäin suurista akuistaan, eikä nyt ROG Phone 5 tee tässäkään poikkeusta. Puhelimen sisältä löytyy erittäin kookas 6000 milliampeeritunnin akku ja nyt Asus on myös panostanut uudistettuun pikalataukseen. Puhelimessa on lisäksi tutut kehittyneet akkuasetukset, joilla käyttäjä pystyy optimoimaan laitteen lataamisen ja akun kulutuksen aikaisempaa paremmin.

Testijakson aikana 6000 milliampeeritunnin akku osoittautui erittäin hyväksi ja siitä riittää virtaa pariksikin päiväksi. Peruskäytössä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ROG Phone 5:n akulla pärjäisi parikin päivää, jos laitteen käyttö on kohtuullista. Pelikäytössä ja raskaammassa käytössä akun saa myös päivässä helposti tyhjäksi, mutta testijakson aikana yleisesti iltaisin oli akkua jäljellä jopa 30 prosenttia. Testijakson aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti ja monipuolisesti, mutta raskaita mobiilipelejä ei pelattu kovin paljoa.

Päivän aikana laitteen käyttö oli pääasiassa sosiaalisen median selaamista, kuvien ottamista, muutamia puheluita sekä viestejä. Lisäksi musiikkia kuunneltiin useita tunteja joko Bluetooth-yhteyden ylitse kaiuttimella tai kuulokkeilla. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä myös tarkin 144 hertsin virkistystaajuus, mutta valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei testijakson aikana päästy testaamaan.

Testien perusteella on helppo jälleen todeta, että akunkesto on ROG Phone 5 -puhelimen yksi selvimmistä valttikorteista. Verrattuna useisiin perinteisiin huippupuhelimiin, niin 6000 milliampeeritunnin akku on selvästi suurempi. Vähällä käytöllä akku riittää pitkälle, mutta muokkaamalla erilaisia asetuksia sekä pelaamalla paljon kuluu akku nopeastikin, mikä kannattaa ottaa ROG Phone 5 -puhelimen kohdalla mielestäni huomioon.

Lataustekniikkaan on ROG Phone 5 -puhelimessa panostettu tällä kertaa enemmän, sillä laitteessa on tuki uudelle 65 watin HyperCharge-pikalataukselle. Akku on jaettu puhelimen sisällä kahteen 3000 milliampeeritunnin osaan, joten molempia akkuja voidaan ladata samaan aikaan ja laite latautuu aikaisempaa nopeammin tyhjästä täyteen.

Asus lupaa akunlatauksen tuottavan myös aikaisempaa vähemmän lämpöä. Verrattuna edeltäjästä löytyneeseen 30 watin pikalataukseen, uusi 65 watin lataus ei lämmitä akkua ja laitetta yhtä paljoa. Parannukset erityisesti puhelimen uudistetussa jäähdytysjärjestelmässä ovat johtaneet puhelinta ladattaessa jopa 7 astetta alempaan akun lämpötilaan ja 4 astetta alempaan pintalämpötilaan.

Puhelin tukee Quick Charge 5 -tekniikkaa ja mukana toimitetaan oletusarvoisesti 65 watin tehoinen HuperCharge-pikalaturi. Asus on itse luvannut suuren akun latautuvan vain 51 minuutissa tyhjästä täyteen, joten testijakson aikana testasimme latausnopeuden mukana toimitettavalla laturilla. Tulokset lataustestistä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

ASUS ROG Phone 5 -puhelimen akunlataus nopeus mukana toimitettavalla 65 watin pikalaturilla.

Lataustestissä todettiin, että aivan Asuksen lupaamaan 51 minuuttiin ei päästy, vaan testissä 6000 milliampeeritunnin akku latautui 55 minuutissa tyhjästä täyteen. Hyvän lähelle lupausta kuitenkin päästiin. Puolessa tunnissa akkua on ladattu 76 prosenttia sekä 90 prosentin varaustaso saavutetaan 39 minuutissa. Loppua kohden akun latausnopeus hieman hidastuu niin, että viimeiset 10 prosenttia latautuvat 16 minuutissa, kun ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat vain 3 minuutissa. Kokonaisuudessaan ROG Phone 5 latautuu kuitenkin erittäin nopeasti tyhjästä täyteen, kun suhteutetaan nopeus suureen 6000 milliampeeritunnin akkuun.

Latauksen aikana oli kuitenkin havaittavissa, että ROG Phone 5 lämpeni jonkin verran ja sen huomasi selvästi kuumana alumiinikehyksenä. Eli uskomista ei ole aivan täysin Asuksen lupaukseen vähemmästä lämmöstä latauksen aikana, mutta lämpö ei ollut kuitenkaan niin suurta, etteikö puhelinta olisi pystynyt pitämään käsissä. Valitettavasti langallinen lataus on edelleen ainoa tapa ladata ROG Phone 5 -puhelinta, sillä mukana ei ole tukea langattomalle lataukselle. Langallisesti puhelinta voidaan kuitenkin ladata niin puhelimen kyljestä kuin perinteisesti laitteen alareunasta.

ROG Phone 5 pitää sisällään Asuksen tutut kehittyneet akkuasetukset, jotka ovat monipuoliset ja käytännölliset. Käyttäjä pystyy optimoimaan erittäin monipuolisesti, miten akkua ladataan ja millaisia virransäästötiloja käytetään. Vastaavia yhtä monipuolisia asetuksia ei ole itsellä vielä tähän mennessä missään kilpailijan puhelimessa tullut vastaan, joten Asus on edellä näiden osalta.

Puhelimessa on mahdollista muun muassa rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 65 watin teholla. Esitemerkiksi Steady-tilassa akun latausteho rajoittuu 45 wattin, Moderately Steady -tilassa 30 wattiin ja Extremely Steady -tilassa vastaavasti 18 wattiin. Tällöin latausnopeus myös hidastuu, mutta samalla myös akun käyttöikä paranee. ROG Phone 5 -puhelimessa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida Nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen aikana voidaan aktivoida myös älä häiritse -tila, lentokonetila sekä LED-merkkivalo.

Asus tarjoaa ROG Phone 5 -puhelimessa myös paljon muita akun säästämiseen tarkoitettuja tiloja, joita käyttäjä voi säätää oman mielensä mukaisesti. Asus on selvästi kilpailijoita edellä akun latauksen asetuksissa, ja käyttäjä pääsee oikeasti vaikuttamaan akun lataamistapaan ja tehoon. Varmasti kaikille ei akunlatausasetuksista ole suurta hyötyä, mutta ne käyttäjät, jotka arvostavat monipuolisia asetuksia saavat laitteesta varmasti kaiken hyödyn irti.

Pakkastesti

Testijakson aikana ROG Phone 5 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla ROG Phone 5 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli edelleen 100 prosentissa. Pakkastestin jälkeen ei ollut havaittavissa näytön hyytelöitymistä AMOLED-tekniikan ansiosta, ja myös näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan kylmänä täysin normaalisti. Asus oli myös mahdollistanut salaman käytön kuvattaessa, mutta akun lataaminen oli estetty turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla ROG Phone 5:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin vähäistä, johon on varmasti monia syitä kuten suuri akku. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia, joten ROG Phone 5:n akun vähäinen kuluminen oli positiivinen yllätys. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Asus on suunnitellut ROG Phone 5 -puhelimen käytettäväksi myös kylmissä olosuhteissa, sillä pakkastestin aikana ei ollut havaittavissa mitään ongelmia. Näyttö tai mitkään muutkaan osa-alueet eivät ottaneet itseensä pakkasesta, eikä akun kuluminen ollut kummankaan testin aikana huolestuttavalla tasolla. Ainoa rajoite pakkasessa oli tehty akun lataamiseen, mutta lataaminen onnistui laitteen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä.

Kamerat

Kamerat eivät ole osa-alue, johon ROG Phone 5 -puhelimessa on panostettu, vaan kamerajärjestelmä on pysynyt pitkälti samanlaisena kuin aikaisemmin testatussa ROG Phone 3 -puhelimessa. Huippuluokan tasoisesta kamerajärjestelmästä ei ole nytkään kysymys, eikä sellaista ehkä pelipuhelimia käyttävät kuluttajat edes odota. Puhelimessa on 64 megapikselin pääkamera, jonka rinnalla on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 5 megapikselin makrokamera. Telekamerasta on siis ROG Phone 5 -puhelimessa jouduttu luopumaan, mitä voidaan pitää pienenä miinuspuolena.

Pääkamerana toimii Sony IMX686 -sensoriin pohjautuva 64 megapikselin kamera, jossa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,73” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameran rinnalle ei ole valitettavasti saatu tällä kertaa opista kuvanvakainta. 13 megapikselin ultralaajakulmakamera tarjoaa taasen f/2.4-aukon sekä 11 mm polttovälin. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan erittäin laajoja 125 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Viimeinen kameroista on 5 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.0-aukko. Makrokamera on tarkoitettu kohteiden lähikuvaamiseen 4-6 senttimetrin etäisyydeltä.

ASUS ROG Phone 5 kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 64 megapikseliä (Sony IMX686, f/1.8, 26 mm, 1/1,73”, 0,8 µm, PDAF)
  • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (f/2.4, 11 mm, 125 asteen näkökenttä)
  • Makrokamera: 5 megapikseliä (f/2.0)
 • Etukamera: 24 MP (f/2.45, 0,9 µm, 27 mm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska kamerat eivät ole saaneet suurempia päivityksiä, niin myöskään kuvien laatu ei ole suuresti muuttunut. 64 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 16 megapikselin kuvia, sillä Asus hyödyntää jälleen tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Myös täyden 64 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvatilassaan. Testijakson aikana kuvia otettiin kuitenkin oletusarvoisilla asetuksilla, joten kaikki kuvat ovat 16 megapikselin tasoisia.

Pääkamera on yksi kamerajärjestelmän parhaimmista puolista, sillä kamera on erittäin kyvykäs. Kuvat ovat mielestäni riittävän hyviä monessa tilanteessa, sillä erityisesti valoa ollessa tarpeeksi tarjolla kuviin taltioituu hyvin yksityiskohtia ja värit ovat varsin luonnolliset. Jälleen kuvissa oli kuitenkin havaittavissa Asukselle tuttua liiallista jälkikäsittelyä ja toisinaan kuvat näyttivät enemmän öljymaalauksilta niitä tarkemmin katselleessa. Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa kohtuullista jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu ROG Phone 5:n pääkameralla.

Puhelimen toinen tärkeimmistä kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, mutta valitettavasti kyseessä ei ole mikään paras mahdollinen kamera. Ultralaajakulmakamera oli erityisesti kuvien laadultaan erittäin heikko, sillä hyvässä valaistuksessa kuvatuissakin kuvissa oli havaittavissa valtavasti pehmeyttä, ja kuvien reunat olivat monesti pelkkää suttua, kun taasen keskellä oli hieman tarkempia yksityiskohtia. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameralla kuitenkin saa tarpeeksi hyviä kuvia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettavaksi. Hämärässä kuvattaessa kamera ei ole parhaimmillaan, mutta tarvittaessa parempia kuvia saadaan erillisellä yökuvaustilalla. Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamera on kolmas ROG Phone 5 -puhelimen kameroista, enkä henkilökohtaisesti ymmärrä miksi sellainen on puhelimeen tuotu. En usko pelaajien hyötyvän makrokamerasta millään tavalla, eikä siitä ole hyötyä juuri muillekaan. Hyviä makrokuvia saadaan myös pääkameralla ja tarvittaessa makrokameran olisi voinut korvata myös paremmalla ultralaajakulmakameralla. 5 megapikselin tasoinen makrokamera ei tuota ROG Phone 5 -puhelimessa kovin erikoista jälkeä, vaan kohtalaiseen lopputulokseen päästään ainoastaan hyvässä valaistuksessa. Jos valoa ei ole tarpeeksi, niin makrokameralla otetut kuvat näyttävät ihan perunalla otetuilta. Alapuolella on muutamia 5 megapikselin tasoisia makrokuvia.

ROG Phone 5 -puhelimessa on myös tarkka 24 megapikselin tasoinen etukamera, jossa on f/2.45-aukko sekä 0,9 µm pikselikoko. Etukameralla onnistuu hyvien selfiekuvien ottaminen, mutta pelipuhelimessa suurin hyöty taitaa olla streamaamisessa, johon laatu riittää myös erinomaisesti. Etukameralla onnistuu korkeintaan Full HD -tasoinen videokuvaus, joten 4K-videota ei ole mahdollista kuvata.

Testijakson aikana ROG Phone 5 -puhelimen videokuvausta ei suuremmin ehditty testaamaan, mutta muutamien lyhyiden videoiden perusteella videokuvan laatu on vähintään kohtuullinen. Pääkamera tukee korkeintaan 8K 30 fps -videokuvausta ja tuettuna ovat myös 4K 30/60 fps -videokuvaukset. Videota kuvattaessa on käytössä myös elektroninen kuvanvakautus, mutta valitettavasti optisesta kuvanvakautuksesta ei päästä nauttimaan.

Kamerasovellus on ROG Phone 5 -puhelimessa pääasiassa samanlainen kuin Asuksen muissakin tuoreimmissa älypuhelimissa. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on esillä HDR-asetukset, kuvasuhteen asetukset, salaman asetukset sekä Google Lens -pikavalinta. Yläreunassa on myös asetuskuvake, josta päästään kameran asetuksiin.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Makrokameraan päästään erillisessä kuvaustilassa. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.

Asus on tuonut kamerasovellukseen myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää molempien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 64 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle.

Käyttöjärjestelmä

ROG Phone 5 tarjoaa tuoreimman Android 11 -käyttöjärjestelmän.

Asus luottaa ROG Phone 5 -puhelimessa ensimmäistä kertaa Googlen Android 11 -käyttöjärjestelmään, jonka päällä hyrrää myös yhtiön oma käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä ohjelmistoversio numeroltaan 18.0830.2101.53, mutta laitteen julkaisun aikaan puhelimelle on luvattu kaupallinen ohjelmistoversio. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 5. tammikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tuoreimmat maaliskuun korjaukset eivät olleet vielä tarjolla.

Varsinaisesti minkäänlaista päivityslupausta ei ROG Phone 5 -puhelimelle ole valitettavasti annettu, mutta todennäköisesti ainakin yksi suurempi Android-versiopäivitys puhelimelle on luvassa. Ainakin yleisesti Asus on päivittänyt huippupuhelimilleen vähintään yhden suuremman Android-version, mutta tietoturvakorjauksia on usein jaettu paremmin.

Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa hyrrää Asusin tuttu Zen UI -käyttöliittymä tai vaihtoehtoisesti ROG UI -käyttöliittymä. Molemmat pohjautuvat hyvin pitkälti puhtaaseen Android-käyttökokemukseen. Oikeastaan ROG UI on vain yksi teema Zen UI:n päällä, ja se on selvästi pelihenkisempi sekä hyödyntää tummaa tilaa, kun taasen Zen UI on hieman perinteisempi ja puhtaampi. Mitään käytännön eroavaisuuksia ei suuremmin ROG UI:n tai Zen UI:n välillä ole.

Olen jo aikaisemmin kehunut Asuksen Android-toteutusta jopa yhdeksi markkinoiden parhaimmista. Itse tykkäsin käyttää puhelimessa Zen UI:ta pelihenkisen ROG UI:n sijasta, joten kokemukset pohjatuvat puhtaampaan versioon. Asus on kertonut, että Zen UI:n tavoitteena on ollut tarjota puhdas versio Androidista ollen kuitenkin samalla nopea ja sulava käyttää. Asus luottaa käyttöliittymässä vahvasti Androidin omiin kuvakkeisiin ja toteutukseen, mutta monet asetusvalikot ovat selvästi monipuolisempia sekä käyttöliittymään on tuotu muutamia käyttömukavuuden parannuksia.

Uutena ominaisuutena puhelimessa on peliteemat, joilla voidaan kustomoida käyttöliittymää tietyn pelin henkisyyden mukaisesti. Esimerkiksi peliteemoissa on kustomoidut lukitusnäytön taustakuvat, aloitusnäytön taustakuvat ja kuvakkeet sekä saapuvan puhelun näkymä. Lisäksi Always-on-display-toiminto saattaa olla aktivoituna joissakin peliteemoissa.

ROG Phone 5 -puhelimessa käyttöjärjestelmä oli optimoitu hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia. Kaikki tuntui toimivan sulavasti ja sovellukset käynnistyivät nopeasti. Vaikka Zen UI on lähellä puhdasta Androidia, niin Asus on saanut puhelimeen myös mobiilipelaamista helpottavia ominaisuksia.

ROG Phone 5:n pelaamista helpottavat ominaisuudet

Verrattuna viime vuoden ROG Phone 3 -puhelimeen, ei ROG Phone 5 ole saanut peliominaisuuksiensa osalta kovin radikaaleja muutoksia, vaan mukaan on tuotu muutama uusi toiminto. Puhelimessa on esiasennettuna muun muassa tutut sovellukset, kuten Asus Armoury Crate, Game Genie sekä X Mode, jotka parantavat pelikokemusta monipuolisilla ominaisuuksillaan. Ennen kuin hypätään näihin ominaisuuksiin, niin tutustutaan kuitenkin hieman paremmin AirTriggers 5 -ultraäänipainikkeisiin, jotka ovat sisäänrakennettuna puhelimessa.

Puhelimen oikealla kyljellä on molemmissa päädyissä ultraäänipainikkeet, jotka simuloivat erityisesti perinteisen peliohjaimen yläpainikkeita. Vastaavia painikkeita nähdään vain harvoin puhelimissa, mutta niiden avulla pystytään uudella tavalla hallita pelejä. Aikaisemmin painikkeita käytettiin pääasiassa korvaamaan näytöllä olevia kosketuspisteitä, mutta nyt uusien toimintojen avulla Asus on pyrkinyt laajentamaan toiminnallisuutta. Nyt ultraläänipainikkeet tukevat myös pyyhkäisyeleitä sekä kaksoispainalluksia, joiden kerrotaan tarjoavan mobiilipelaajille mahdollisuuden kehittää uusia ja parempia pelitekniikoita.

Monissa peleissä ultraäänipainikkeet ovat hyvin hyödyllisiä ja ne mahdollistavat yllättävän monipuolisesti erilaisia toimintoja. Pelaamisen ohella painikkeita on mahdollista hyödyntää myöskin muihin toimintoihin, kuten niiden käyttöön pikapainikkeina. Asetuksista on mahdollista aktivoida AirTriggers 5 -pikapainikkeet, jolloin tietynlaisella puristuksella voidaan avata tiettyjä toimintoja tai sovelluksia. Esimerkiksi lyhyt puristus voi avata Google Assistantin ja pitkä puristus vastaavasti kameran. Lisäksi ultraäänipainikkeiden herkkyyttä voidaan säätää asetuksista oman mielen mukaiseksi.

Asus Armoury Crate

Asus Armoury Crate -sovelluksen tavoitteena kerrotaan olleen tarjota aidon kannettavan pelilaitteen kokemus. Sovelluksessa on ainutlaatuisia järjestelmätason työkaluja, joiden avulla käyttäjä voi parantaa ja muokata suorituskykyä aivan kuten pelitietokoneissa. Asus on pyrkinyt optimoimaan sovelluksen käyttöliittymän saatujen palautteiden pohjalta, joten siinä on otettu kohderyhmä ja käyttäjät hyvin huomioon.

Sovelluksessa on pelikirjasto, jossa on listattuna puhelimen eri ominaisuuksilla toimivia pelejä. Esimerkiksi listattuna ovat pelit, jotka tukevat 144 ja 120 hertsin päivitysnopeutta, Asuksen omia peliohjaimia tai AirTriggers-ultraäänipainikkeita. Lisäksi Armoury Crate -sovellus tarjoaa Connect-ominaisuuden, jossa pelaajat pystyvät tapaamaan keskenään.

ROG Phone 5:ssa on päivitetty Scenario Profiles 4.0 -ominaisuus, jonka avulla käyttäjät pystyvät määrittämään erityisiä asetuksia kullekin pelille erikseen. Mahdollista on määrittää muun muassa kosketuksen, näytön, suorituskyvyn, äänien ja verkon asetuksia. Peleissä on mahdollista esimerkiksi määrittää, että suorituskykyä optimoidaan laitteen lämpötilan mukaan tai sitten käytetään parempaa suorituskykyä lämpötilasta välittämättä.

Pelikeskeisiä asetuksia, joita käyttäjät voivat säätää:

 • Kosketus – Mahdollista säätää kolmea erilaista parametriä paremman tarkkuuden saavuttamiseksi. Lisäksi on mahdollista estää näytön reunojen tahattomat kosketukset.
 • Näyttö – Mahdollista aktivoida anti-aliasing grafiikan parantamiseksi tai muuttaa virkistystaajuutta vastaamaan pelien fps:ää.
 • Verkko – Mahdollisuus estää verkkojen vaihtaminen kesken pelin sekä mahdollisuus estää taustasynkronoinnit väliaikaisesti.
 • AirTriggers – Mahdollista tarkastella AirTrigger-asettelua.

Asus mahdollistaa konsoli-välilehdellä puhelimen laitteiston hallintaa sekä antaa tarkkaa reaaliaikaista tietoa laitteen lämpötilasta, CPU:n lämpötilasta, tallennustilasta sekä RAM-muistin kulutuksesta. Samalla käyttäjät voivat myös optimoida AirTriggers-painikkeet juuri omaan käyttöön sopivaksi. Konsoli-välilehdellä on myös mahdollista säätää mukana toimitettavan tuulettimen pyörimisnopeutta sekä muokata puhelimessa sekä lisätarvikkeissa olevia RGB-valaistuksia.

Game Genie

Game Genie -ominaisuus on tutumpi jo muutamista muistakin pelipuhelimista, sillä kyseessä on pelaamisen rinnalla toimiva tukitoiminto, ja se latautuu aina automaattisesti pelien käynnistämisen yhteydessä. Jos kuitenkaan ominaisuus ei käynnisty jossakin pelissä, niin sen voi aktivoida Armoury Craten konsolissa. Game Genie -ominaisuuteen päästään käsiksi peleissä helposti pyyhkäisemällä näytön vasemmasta reunasta.

Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään lukuisia pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä. Mukana on yli kaksikymmentä ominaisuutta. Uutena ominaisuutena Game Genie on saanut erillisen Esports-tilan, jossa kaikki häiriötekijät, kuten viestit ja ilmoitukset voidaan estää sekä määrittää tietyt asetukset käyttäjän oman mielen mukaisesti.

Lisäosilla uutta näkökulmaa mobiilipelaamiseen

Asuksen pelipuhelimien yksi vahvuuksista on kattava ekosysteemi, sillä myös ROG Phone 5 -puhelimelle on ostettava erikseen lukuisia lisälaitteita. Saimme Asukselta testattavaksi muutamia lisälaitteita, joilla mobiilipelaamiseen saadaan hieman uutta näkökulmaa. Testiin saatiin puhelimen ohella ROG Cetra II Core -pelikuulokkeet, AeroActive Cooler 5 -jäädytin sekä ROG Kunai 3 Gamepad.

Erilaiset lisälaitteet tuovat ROG Phone 5 -puhelimen lähemmäksi todellisia pelikonsoleita ja ne myös samalla parantavat varmasti pelikokemusta. Satunnainen pelaaja tuskin tarvitsee kaikkia saatavilla olevia lisäosia puhelimen kaveriksi, mutta jos on pelaamisesta innostunut, niin silloin lisäosat tuovat uutta näkökulmaa kokemukseen. Seuraavaksi tarkastellaan muutamia lisäosia, joita testijakson aikana myös kokeiltiin.

ROG Kunai 3 Gamepad

ROG Kunai 3 -peliohjain on monipuolinen ja modulaarinen lisälaite, jota voidaan käyttää mukavan monipuolisesti. Peliohjainkokonaisuuteen kuuluu yhteensä viisi osaa, joista voidaan kasata eri käyttötilanteita varten peliohjain. Peliohjain voidaan rakentaa esimerkiksi puhelimen ympärille tai ilman puhelinta, jos pelataan esimerkiksi ulkoisella näytöllä.

Jos peliohjain halutaan rakentaa puhelimen ympärille, niin silloin puhelimeen on ensiksi liitettävä ROG Kunai 3 -suojakuori, johon yhdistetään peliohjaimen molemmat puolet (ROG Kunai 3 Controller). Jos halutaan pelata ulkoisella näytöllä, niin silloin ohjaimen osat irrotetaan puhelimesta ja liitetään mukana toimitettavaan välikappaleeseen, joka toimii myös laturina. Halutessaan kokonaisuuden voi viimeistellä myös käyttömukavuutta parantavalla takaosalla. Lopputulokseksi saadaan pelikonsolimainen ohjain, joka on yhdistettynä Bluetooth-yhteydellä puhelimeen. Peliohjaimessa on myös tutut painikkeet, joten käytön opiskelu ei ole kovin hankalaa.

ROG Kunai 3 Gamepad on monipuolien lisäosa, joka mahdollistaa hyvin pitkälti pelikonsolimaisen pelaamisen puhelimella. Idea on pitkälti samanlainen kuin Nintendo Switchissä, jossa itse konsolilla pelattaessa ohjaimet voidaan liittää laitteeseen ja ulkoisella näytöllä pelattaessa ohjaimen osista saadaan koottua täysiverinen ohjain. Käyttökokemus Asuksen ratkaisussa on erinomainen ja ROG Kunai 3 Gamepadin ostaminen laitteen kaveriksi ei ole yhtään hullumpi idea, jos tykkää todella puhelimella aktiivisesti pelata.

AeroActive Cooler 5

Tutustuimme jo aikaisemmin tässä artikkelissa AeroActive Cooler 5 -lisälaitteeseen, mutta tarkastellaan sitä nyt enemmän. Kyseessä on viime vuodesta selvästi uudistettu tuuletinlisäosa, joka kiinnittyy ROG Phone 5:n vasemmassa reunassa olevaan Pogo-liitäntään. Uusitun tuulettimen tavoitteena on kierrättää kuumaa ilmaa puhelimen keskiosasta pois, jossa sijaitsee esimerkiksi lämpöä tuottava järjestelmäpiiri. Asuksen mukaan tuulettimen avulla pystytään vähentämään puhelimen pinnan lämpötilaa 15 asteella ja suorittimen lämpötilaa jopa 10 asteella.

Jäähdytystoteutuksen ohella AeroActive Cooler 5 on saanut myös muutamia muita uudistuksia. Tuulettimen takaosassa on kaksi AirTrigger-painiketta, joilla pystytään ohjaamaan pelejä aikaisempaa kattavammin. Lisäksi lisälaitteen pohjassa on 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä aukko alempana olevaan USB-C-tyypin liittimelle. Asus on säästänyt lisäosassa myös seisontatuen, jonka varassa puhelin pysyy pienessä kulmassa esimerkiksi pöydällä. Seisontatuki helpottaa pelaamista esimerkiksi ohjaimelle tai tuen avulla voidaan katsoa elokuvia niin ettei puhelinta tarvitse pitää kädessä.

AeroActive Cooler 5 tarjoaa myös RGB-valaistuksella varustellun ROG-logon, joka tukee samoja järjestelmän valaistusasetuksia kuin puhelimen oma RGB-valaistu ROG-logo. Kokonaisuudessaan jäähdytin on varsin hiljainen, vaikka suurimmalla teholla siitä saakin hieman tuulettimen pyöritysääntä aikaiseksi. Parhaimmillaan tuulettimen saa pyörimään jopa 5220 kierrosta minuutissa.

Valitettavasti tällä kertaa AeroActive Cooler 5 ei tule puhelimen mukana, vaan se on ostettava erikseen.

Asus ROG Cetra II Core

Asus julkaisi ROG Phone 5:n rinnalla myös täysin uudet ROG Cetra II Core -pelikuulokkeet, jotka tarjoavat 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Kuulokkeissa on tulpallinen rakenne, joka parantaa kuunteluelämystä sekä samalla ne pitävät kuulokkeet paremmin korvilla. Kuulokkeissa on myös pikanäppäimet, joilla voidaan lisätä voimakkuutta sekä skipata tai keskeyttää musiikin kuuntelu. ROG Cetra II Core -kuulokkeet ovat myös Hi-Res-sertifioidut, joten ne sopivat erinomaiseksi ROG Phone 5 -puhelimen kaveriksi.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan kätevä kotelo, johon kuulokkeet voidaan asettaa kun niitä ei tarvita. Mukana on lisäksi kolmet erikokoiset vaihtotulpat, jotta jokaiselle löytyy sopivat. Mitään kovin erikoista kuulokkeissa ei ole, mutta ne toimivat kaikkien laitteiden kanssa, joista kuulokeliitin löytyy.

Testin perusteella ROG Cetra II Core -kuulokkeiden vahvuus on kattava äänimaailma sekä äänenlaatu yleisestikin. Erityisesti musiikin kuuntelu kuulokkeilla on miellyttävää, mutta ne sopivat varmasti myös pelaamista ajatellen. Toistaiseksi Asus ei ole paljastanut kuulokkeiden myyntihintaa, mutta ne asettuvat todennäköisesti noin 60 euron paikkeille.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS ROG Phone 5 -puhelinta.

Asus on jälleen kerran onnistunut luomaan markkinoiden yhden parhaimmista pelipuhelimista, sillä ROG Phone 5 on erittäin tehokas, laadukas sekä monipuolinen puhelin. Asus ei ole lähtenyt liikaa uudistamaan pelipuhelintaan, vaan verrattuna edeltäjäversioon on tekniikkaa päivitetty tuoreempaan ja tuttu olemus on silti päätetty säästää. Suomessa uutuuspuhelimen hinta ei ole myöskään kovin korkea, sillä ROG Phone 5 maksaa edullisimmillaan 799 euroa.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa moneen osa-alueeseen, mutta ensinnäkin virkistävä valkoinen väriversio on omaan silmääni todella tyylikäs. Muutenkin ROG Phone 5:n rakenne on laadukas ja jämäkkä. Puhelimen toinen selvä vahvuus on uudistettu E4 AMOLED -näyttöpaneeli, joka on suuri ja siinä on korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Asus on myös kruunannut paketin tämän hetken tehokkaimmalla Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä, jonka tukena on kiitettävät 16 gigatavua RAM-muistia. ROG Phone 5:ssa tykästyin erinomaiseen akunkestoon sekä 65 watin pikalataukseen, joka on selvä parannus edeltäjäversiosta. Puhelimessa on paljon muitakin valttikortteja, joista päällimmäisenä mieleen jäivät monipuoliset AirTriggers 5 -ultraäänipainikkeet, loistava äänentoisto sekä lähellä puhdasta oleva Android 11 -käyttökokemus.

Täydellistä puhelinta ASUS ei ole tällä kertaa pystynyt tekemään, mutta kohdeyleisöä tarkastellen laite tarjoaa varmasti kaiken tarvittavan. Henkilökohtaisesti olisin toivonut puhelimen rakenteeseen IP68-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä, sillä se on mielestäni vaadittava ominaisuus kaikilta huippupuhelimilta. Lisäksi kameroista löytyy ROG Phone 5:n suurimmat heikkoudet, sillä kamerat eivät ole hintaluokkansa tasolla. Pääkamera ajaa asiansa hyvin, mutta ultralaajakulmakameran kuvien laatu ei ole erikoinen ja makrokamera on pääasiassa turha. Pieninä miinuksina puhelimessa voidaan pitää myös langattoman latauksen ja muistikorttipaikan puuttumisia.

Asus tuo ROG Phone 5 -puhelimen myyntiin Suomessa 24. maaliskuuta, mutta ennakkomyynti on alkanut jo heti julkaisun jälkeen. Puhelin on tarjolla kolmessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128, 12 + 256 ja 16 + 512 gigatavua. Hintaa puhelimilla on vastaavasti 799, 899 ja 999 euroa. Kyseessä on siis suurilla muisteilla kallis laite, mutta edullisimmillaan tarjoaa kuitenkin varmasti vastinetta rahalle. ROG Phone 5 on saatavilla myös kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Phantom Black sekä valkoinen Storm White.

ASUS ROG Phone 5

8.9

SuomiMobiili testasi Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä varustellun tehokkaan ASUS ROG Phone 5 -pelipuhelimen.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja pelihenkinen takaosa plussaa
 • Erittäin vaikuttava E4 AMOLED -näyttö korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella
 • Tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri / 5G-yhteydet
 • Suuri 16 gigatavun RAM-muisti
 • AirTriggers 5 -ultraäänipainikkeet ovat aikaisempaa monipuolisemmat
 • Erinomainen akunkesto 6000 milliampeeritunnin akun ansiosta
 • Tehokas 65 watin pikalataus
 • Hyvä pakkaskestävyys
 • Erinomainen äänentoisto ja kuulokeliitin tehnyt paluun!
 • Lähes puhdas Android 11, mutta Asuksen kattavat asetukset (ROG UI tai Zen UI)
 • Puhelimen kattavat mobiilipelaamisominaisuudet
 • Ostettavissa erikseen kokemusta laajentavia lisälaitteita
Huonoa
 • Kookas ja painava rakenne (varauksin)
 • Ei IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä
 • Turha makrokamera ja keskiverto ultralaajakulmakamera
 • Telekamera puuttuu
 • Ei langaton latausta tai muistikorttipaikkaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut