ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS Zenfone 9 – kompakti huippupuhelin entistäkin parempana

ASUS Zenfone 9

Asus on tunnettu hieman massasta poikkeavista älypuhelimistaan, joista yksi on nyt uusin Zenfone 9. Kyseessä on kompaktiin kokoluokkaan asettuva älypuhelin, mutta kuitenkaan ominaisuuksista ei ole lähdetty karsimaan. Olemme SuomiMobiilissa testailleet uutuuspuhelinta hyvän tovin, joten Zenfone 9:sta on saatu todella hyvä käsitys. Kyseessä on looginen seuraaja viime vuoden kompaktille Asus Zenfone 8 -puhelimelle.

Uutuuspuhelimessa lähdetty parantamaan suorituskykyä sekä erityisesti kameroita. Asus on varustellut Zenfone 9 -puhelimen tuoreimmalla Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä sekä kompaktilla 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneelilla. Puhelimen takaosassa on 50 megapikselin kaksoiskamera, jossa on uudenlainen gimbal-vakautusjärjestelmä. Lisäksi puhelimeen on saatu uusittu ja aikaisempaa näyttävämpi muotoilu.

Zenfone 9 tulee ennakkomyyntiin Suomessa 28. heinäkuuta alkaen ja tarjolla on neljä väriversiota, jotka ovat musta, sininen, punainen sekä valkoinen. Puhelimen 8 + 128 gigatavun muistiversio maksaa 799 euroa, 8 + 256 gigatavun muistiversio maksaa 879 euroa sekä 16 + 256 gigatavun muistiversio maksaa 929 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen suorituskyvyn kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS Zenfone 9 (AI2202)
Mitat: 146.5 x 68.1 x 9.1 mm
Paino: 169 g
Rakenne: Alumiinikehys / Muovimateriaali takaosassa / Gorilla Glass Victus etuosassa
Näyttö: 5.9 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Samsung AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 1100 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1(1x 3.2 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 2.0 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 / 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.9 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / Gimbal-OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (IMX363 / f/2.2 / 14.4 mm / 1.4 µm / Dual PDAF / 113 asteen kuvakenttä) + LED-salama
Etukamera: 12 MP (IMX663 / f/2.45 / 27.5 mm / 1/2.93" / 1.22 µm / Dual PDAF)
Akku: 4300 mAh (ei irrotettava) / 30W langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Zen UI (sisältää Googlen palvelut) / Testattu versio: 32.2004.2004.78
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: musta (Midnight Black) / valkoinen (Moonlight White) / sininen (Starry Blue) / punainen (Sunset Red)
Hinta: 799 € (8 + 128Gt) / 879 € (8 + 256 Gt) / 929 € (16 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

ASUS Zenfone 9:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Zenfone 9 -puhelimen myyntipakkaus on valmistettu pahvista ja ulkoisesti pakkaus on hyvin pelkistetty. Paketin päälipuolta koristaa numero 9 ja laitteen mallinimi useaan kertaan. Myyntipakkauksen takaosaan Asus on myös painanut tekstinä joitakin puhelimen yksityiskohtia, kuten laitteen mallikoodin ja akun suuruuden, sekä tarra ilmaisee sisältä löytyvän puhelimen väriversion sekä laitteen IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pieni pahvitasku, joka on viimeistelty teksteillä ”Compact Size” sekä ”Big Possibilities”. Pahvitaskuun on asetettuna pieni metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, takuutietoja sekä laadukkaan oloinen kovamuovinen suojakuori. Suojakuori myös vastaa aina puhelimen väriä. Pahvitaskun alta myyntipakkauksesta löytyy muoveihin käärittynä itse Zenfone 9 -puhelin. Vielä yhden välitasanteen alapuolelta myyntipakkauksen pohjalta löytyy USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 30 watin pikalaturi.

Zenfone 9 -puhelimen myyntipakkaus on ulkoisesti erittäin pelkistetyn tyylikäs sekä myös sisällöltään varsin kattava, kuten Asukselta on totuttu näkemään. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman ekstraa. Hienoa on nähdä, ettei Asus ole lähtenyt ottamaan laturia pois myyntipakkauksesta muutaman kilpailijansa tavoin. Lisäksi Asus toimittaa oletusarvoisesti mukana laadukkaan puhelimelle suunnitellun suojakuoren, joka antaa mukavasti suojaa laitteelle.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asus on lähtenyt uudistamaan Zenfone 9 -puhelimen kohdalla muotoilun lähes kokonaan, sillä nyt materiaalit ovat hieman vaihtuneet ja muotoilu on aikaisempaa näyttävämpi. Kompaktista toteutuksesta Asus ei ole luopunut, vaan edelleen tavoitteena on ollut luoda mahdollisimman käyttäjäystävällinen laite kompaktia puhelinta etsiville. Puhelimesta on nyt myös peräti neljä väriversiota, jotka ovat valkoinen Moonlight White, sininen Starry Blue, punainen Sunset Red sekä testiinkin saatu musta Midnight Black.

Zenfone 9 on valmistettu mattapintaisesta alumiinikehyksestä, mikä on muotoiltu aikaisempaa kulmikkaammaksi. Takapintaa varten Asus on kertonut kehittäneensä uuden teksturoidun materiaalin, joka on jonkinlaista muovia. Vaikka kyseessä on muovi, niin mielestäni takapinta vaikuttaa laadukkaalta, eikä se tuota halpaa tuntumaa. Pinta on hieman hiekkakiveä muistuttava, joka hieman pehmeä, mutta laadukas. Takapinta ei ole ollenkaan liukas, vaan uusi materiaali tuottaa todella hyvän pidon.

Asus on valmistanut puhelimen näyttölasin Gorilla Glass Victus -materiaalista, jonka luvataan kestävän tiputuksen kahdesta metristä ja samalla se kestää kaksi kertaa paremmin naarmuuntumista. Testijakson aikana näyttöön ei tullut mitään silmin nähtäviä tai häiritseviä naarmuja, vaikka puhelinta käytettiin jatkuvasti ilman suojakuoria. Testijakson aikana Zenfone 9 -puhelin ei myöskään tuntunut kuluvan suuremmin, eikä laitteeseen tullut merkittäviä käytön jälkiä. Tarvittaessa Zenfone 9 voidaan kuitenkin suojata mukana toimitettavalla kovamuovisella suojakuorella.

Asus on kertonut pystyneensä hieman pienentämään uutuuspuhelinta, vaikka selviä parannuksia onkin saatu. Zenfone 9:n mitoiksi on ilmoitettu 146,5 x 68,1 x 9,1 millimetriä ja painoksi 169 grammaa. Kokonsa osalta kyseessä on yksi markkinoiden kompakteimmista huippuluokan puhelimista. Lisäksi painoa on selvästi vähemmän kuin useimmilla muilla puhelimilla. Kompakti toteutus erottaa Zenfone 9:n monista kilpailijoistaan, joten puhelin on suunniteltu kompakteja laitteita arvostaville käyttäjille. Rakenteen ansiosta puhelin mahtuu ongelmitta pieneenkin taskuun ja sitä on erittäin miellyttävää kantaa mukana. Kompakti rakenne helpottaa myös yhdellä kädellä puhelimen käyttöä.

Muotoilu on mielestäni puhelimessa onnistunut ja laite istuu mukavasti käteen. Vaikka alumiinikehys on nyt varusteltu tasaisilla kyljillä, niin pienet pyöristykset ja takapinnan pehmeys takaavat loistavan ergonomian. Kauttaaltaan mattapintaisen rakenteen selvin vahvuus on se, ettei se kerää sormenjälkiä, likaa tai naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät puhelimet. Asus on mielestäni onnistunut luomaan jälleen vaikuttavan puhelimen, jossa kaikki palikat ovat loksahdelleet paikalleen.

Zenfone 9 tuntui myös todella laadukkaalta, eikä laite taipunut ollenkaan tai päästänyt mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Toki tämä oli myös odotettua ottaen huomioon laadukkaat valmistusmateriaalit. Myöskään uusi Zenfone 9 ei kalpene rakenteensa osalta ollenkaan kilpailijoiden huippupuhelimille. Zenfone 9 on kompakti, mutta samalla tasasuhteinen ja miellyttävä, mihin läheskään kaikki huippupuhelimet eivät pysty.

Puhelin kestää vettä.

Zenfone 9 -puhelimessa on säästetty myös IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. IP68-luokituksen mukaisesti puhelin kestää pölyä ja upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Mielestäni vedenkestävyys on loistava ominaisuus, sillä sen avulla puhelinta voidaan käyttää huoletta sateessa, eikä laitteen pitäisi hajota tippuessa vahingossa uima-altaaseen. Vaikka IP68-luokitus takaakin hyvä vedenkestävyyden, niin Asus ei kuitenkaan anna sille suuremmin takuuta. Tietyissä tilanteissa veden aiheuttamat vahingot saattavat mennä takuun piiriin, mutta Asuksen mukaan laitteen hajotessa uidessa tai tippuessa veteen ei olla enää IP68-luokituksen mukaisissa olosuhteissa, joten takuu ei kata suurinta osaa tilanteista.

Etuosaltaan Zenfone 9 -puhelimessa jatketaan samalla toteutuksella kuin edeltäjässä, sillä käytössä on täysin sama näyttöpaneeli. Kompaktia näyttöä kiertää kohtuulliset kehykset, mutta näytön alapuolella on hieman paksumpi musta kaistale. Näytön vasempaan yläkulmaan Asus on asettanut pienen etukamerareiän, joka on korostettuna erikoisesti hopealla rinkulalla. Näytön yläpuolella on esillä pienen ritilän alapuolelle sijoitettu puheluihin käytettävä kuuloke ja näytön yläpuolella on myös kehykseen piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Siinä missä viime vuonna Zenfone 8 -puhelinta moitittiin hyvin geneerisestä takaosan muotoilusta, niin nyt Zenfone 9 -mallissa on otettu opiksi. Puhelimen takaosa on aikaisempaa näyttävämpi ja kohokohtana on kaksi kameraympyrää. Molemmat kameraympyrät ulkonevat muusta rungosta ja molemmista löytyy yksi kamera. Kameroiden rinnalla on myös LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on myös pieniä yksityiskohtia. Esimerkiksi kameroiden alapuolella on tekstit ”50 MP Wide Camera” sekä ”Gimbal Stabilization”. Lisäksi takaosassa on numero ”9”, jolla viitataan laitteen mallinumeroon. Zenfone 9:n takana on nähtävillä myös ASUS Zenfone -logo.

Zenfone 9 -puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Tällä kertaa Asus on integroinut sormenjälkilukijan virtapainikkeeseen, joten se ei ole enää näytöllä. Puhelimen vasemman kyljen Asus on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Zenfone 9:n yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi mikrofoni. Puhelimen alareunaan Asus on laittanut kaiuttimen, USB-C-liittimen, mikrofonin sekä SIM-korttitelakan. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei Zenfone 9:sta löydy.

Näyttö

Näytön osalta Asus on päättänyt tyytyä vanhaan ja tuttuun, sillä Zenfone 9 käyttää samaa näyttöpaneelia kuin Zenfone 8. Kyseessä on siis yhtä hyvä näyttö kuin aikaisemmin, eikä merkittäviä parannuksia ole tällä kertaa saatu. Näyttö on kooltaan 5,9 tuumaa, joten se on selvästi pienempi kuin monissa muissa Android-huippupuhelimissa. Normaalisti huippupuhelimien näytöt asettuvat jo 6,5-6,8 tuuman välille, joten eron huomaa heti.

Kyseessä on Samsungin valmistama tasainen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on mukavat 445, joten yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on lähes mahdotonta. Näytössä on myös korkea 120 hertsin virkistystaajuus ja siinä on myös korkea 240 hertsin kosketusherkkyys. Zenfone 9:n näyttö yltää perustilanteissa 800 nitin kirkkauteen, mutta näyttö tulee myös 1100 nitin maksimikirkkautta. Näytössä on myös HDR10+ -tuki ja se on varusteltu 20:9-kuvasuhteella ja siinä on etukameraa varten toteutettu reikä vasemmassa yläkulmassa.

5,9 tuuman kokonsa ansiosta näyttö on vielä miellyttävä käyttää, sillä se ei ole liian pieni. Yhdessä kädessä puhelinta pidettäessä yltää helposti peukalolla näytön toiselle reunalle, joten käyttäminen on yhdellä kädellä mahdollista. Kokonsa ansiosta näytöltä on myös vielä mukava katsoa videoita, selata nettiä sekä lukea tekstiä ilman että se olisi tihrustamista. Asus on siis onnistunut tuomaan puhelimeen kompaktin näytön, joka on sopiva moneen tilanteeseen, eikä mistään oikeastaan jouduta karsimaan.

AMOLED-tekniikka tuo puhelimelle oman huippuluokkaisen vivahteensa, sillä näytöllä musta on oikeasti mustaa ja värit toistuvat todella miellyttävästi. 800 nitin normaali kirkkaus sekä jopa 1100 nitin maksimikirkkaus eivät ole aivan parhaimmasta päästä, mutta riittää lähes aina. Testijakson aikana kirkkauden kanssa ei ollut mitään ongelmia, ja luettavuus näytöltä oli vielä hyvällä tasolla myös auringonvalossa. Näytössä on myös erinomaiset katselukulmat ja kosketusherkkyys oli viiveetön.

Yksi näytön vahvuuksista on myös huipputason 120 hertsin virkistystaajuus. Asus on laittanut Zenfone 9:n näyttöasetuksiin mahdollisuuden käyttää joko 60, 90 tai 120 hertsin virkistystaajuutta, mutta vaihtoehtona on myös automaattinen asetus, jossa näytön virkistystaajuus vaihtelee tilanteen mukaan. Testijakson aikana käytin koko ajan korkeinta virkistystaajuutta, joka tekee käyttökokemuksesta todella sulavan.

Asus on luvannut näytön tukevan HDR10+ -toistoa, joten luonnollisesti laitteessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti. Sertifikaatin ansiosta puhelimella voidaan katsoa suoratoistopalveluissa tarkkaa videota HDR-tuella. Netflix-sovelluksessa Zenfone 9 tukee jo julkaisun aikaan Full HD -tarkkuutta ja HDR10-ominaisuutta. Valitettavasti Zenfone 9 ei tue kuitenkaan Dolby Vision -tekniikkaa.

Testijakson aikana itse totesin Zenfone 9 -puhelimen näytön tarjoavan pitkälti saman kokemuksen kuin edeltäjässä, joka ei ole huono asia. Harvoin näkee näin kompaktissa kokoluokassa yhtä miellyttäviä näyttöratkaisuja, joka tekee Zenfone 9:sta erittäin kilpailukykyisen jopa näyttönsä osalta.

Näyttöä varten Asus on tuonut puhelimeen myös muutamia asetuksia, jotka ovat tuttuja jo muista yhtiön puhelimista. Splendid-valikosta on mahdollista säätää näytön värilämpötilaa sekä näytön väriä varsin kattavasti, muutaman oletusasetuksen avulla tai vaihtoehtoisesti manuaalisesti oman mielen mukaisesti. Zenfone 9:n näyttö tukee myös DC-himmennystä, joka vähentää näytön vilkkumista. DC-himmennys toimii kuitenkin vain 60 hertsin virkistystaajuuden ollessa käytössä. Kuten jo aikaisemmin tuli ilmi, niin näytön virkistystaajuutta voidaan myös säätää kattavasti, mutta myös animaatioiden nopeutta voidaan muokata.

Koska kyseessä on AMOLED-näyttö, niin Zenfone 9 tarjoaa tuen always-on-display-ominaisuudelle. Puhelimen suljetulla näytöllä saadaan näkyviin jatkuvasti kellonaika, ilmoitukset sekä päivämäärä. Kovinkaan kattavasti toimintoa ei ole mahdollista kustomoida omanlaiseksi, mutta asetuksissa on neljä erilaista kellon tyyliä, joiden välillä on mahdollista vaihdella.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyky on saanut merkittävän päivityksen parempaan, sillä Asus on hyödyntämässä Qualcommin tuoreinta Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriä. Kyseessä on täysin sama järjestelmäpiiri, joka nähtiin aikaisemmin myös ROG Phone 6 Prossa, mutta myös RedMagic 7S Prossa. Asus on siis ensimmäisten joukossa käyttämässä markkinoiden tuoreinta järjestelmäpiiriä.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

Zenfone 9 on saatavilla Suomessa kolmessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua, 8 + 256 gigatavua sekä 16 + 256 gigatavua. Asus hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei myöskään Zenfone 9 -puhelimesta löydy, mutta mukana on NTFS-tuki ulkoiselle kovalevylle, jos sellaiselle on tarvetta.

Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa laite pärjäsi, kuten lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiristä on jo hieman kokemuksia, joten suorituskyvystäkin on saatu hyvä käsitys. Zenfone 9 sai suorituskykytesteissä pääosin samoja lukemia kuin muutkin samaan piiriin perustuvat puhelimet. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Zenfone 9:n saamia pisteitä ROG Phone 6 Pron vastaaviin pisteisiin sekä viime vuoden Snapdragon 888 -piiriin perustuvan Zenfone 8 -puhelimen vastaaviin pisteisiin. Tuloksista nähdään hyvin, että Qualcomm on pystynyt kasvattamaan reilussa vuodessa yllättävän paljon suorituskykyä.

Testitulokset
ASUS Zenfone 9 (SD8+G1) ASUS ROG Phone 6 Pro (SD8+G1) ASUS Zenfone 8 (SD888)
AnTuTu (V8): 1 093 326 pistettä 1 109 707 pistettä 775 281 pistettä
Geekbench 5 (single): 1312 pistettä 1317 pistettä 1128 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4130 pistettä 4130 pistettä 3617 pistettä
PCMark 2.0: 16 596 pistettä 16 904 pistettä 13 101 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet MAX pisteet 5545 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää jopa ilman suorituskykytestejä. Myös Zenfone 9 tuntui testijakson aikana toimivan suorituskyvyn osalta ilman ongelmia.

Olemme SuomiMobiilissa viime aikoina toteuttaneet lippulaivapuhelimille stressitestin, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin suorituskyky pysyy tasaisena pidemmässä raskaassa käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästy eroon edes Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla. Nyt kuitenkin odotukset Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin kohdalla olivat korkealla, sillä muutokset valmistusprosessissa pystyvät tekemään merkittävänkin eron.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Zenfone 9 -puhelimelle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

ASUS Zenfone 9 -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 9 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 093 326 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen lähdettiin laskusuuntaan. Muissa testatuissa Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelimissa stressitestin tulos on ollut sahaavaa, mutta Zenfone 9:n kohdalla mentiin jatkuvasti pisteissä alaspäin. Viidennellä kerralla saatiin huonoin tulos, joka oli 948 269 pistettä. Tulokset ovat edelleen hyviä, vaikka nyt suorituskyvyn lasku onkin selvästi suurempaa kuin muissa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin omaavissa puhelimissa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 145 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 13,27 prosentin laskua. Esimerkiksi ROG Phone 6 Prossa laskua nähtiin vain 2,23 prosenttia, joten nyt Zenfone 9:n kohdalla tilanne on selvästi erilaisempi. Tällä kertaa päästiin samoihin tuloksiin kuin monissa aikaisemmissa huippupuhelimissa, joissa suorituskyvystä on kadonnut noin 10-15 prosenttia. Todennäköisesti kompakti rakenne tuottaa ongelmia erityisesti jäähdytyksen ja lämmön haihduttamisen kanssa.

Stressitestissä puhelin kuumeni erittäin kuumaksi alumiinikehyksestään, eikä puhelinta ollut miellyttävää enää käyttää. Takaosasta ei tullut kuuma, vaan se oli hieman lämmin. Kuumenemisesta ei siis ole päästy minnekään. Snapdragon 8+ Gen 1 ei kuitenkaan enää kuumene normaalissa käytössä yhtä nopeasti kuin aikaisemmat versiot, joten Zenfone 9:n kuumeneminen ei ollut ongelma puhelimen peruskäytössä. Kuumeneminen on havaittavissa pitkään pelatessa tai muussa todella raskaassa käytössä.

Asus on panostanut puhelimessa kuitenkin myös jäähdytysjärjestelmään. Zenfone 9:ssä kerrotaan olevan täysin uudistettu jäähdytys, jossa käytetään huippuluokan höyrykammiota lämpöputkien sijasta. Lisäksi mukana on kehittynyt lämmön levitin, jossa käytetään kuparia, grafiittilevyjä sekä lämpötahnaa. Jäähdytysjärjestelmä on kokonaisuutena nyt selvästi isompi kuin aikaisemmin.

Zenfone 9:n jäähdytysjärjestelmä toimii todennäköisesti hyvin, mutta laitteen kompakti rakenne tuottaa varmasti pienen haasteen lämmön johdattamiseksi pois tärkeiltä komponenteilta. Ihmeitä ei siis pystytä tekemään tässä hintaluokassa ja se oli myös jokseenkin odotettavissa.

Zenfone 9 tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia.

Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Zenfone 9:n hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Zenfone 9 -puhelinta käytettiin testijakson aikana pääosin 4G-verkkojen ulottuvilla maaseudulla, jossa verkot toimivat ongelmitta. 5G-verkoissa päästiin puhelimella tuttuihin korkeisiin lataus- ja lähetysnopeuksiin ainakin Elisan verkoissa. Zenfone 9 tukee myös Wi-Fi 6E -verkkoja markkinoilla, jossa se on käytössä. Lisäksi puhelimessa on NFC-yhteys esimerkiksi mobiilimaksamisen helpottamiseksi.

Äänentoisto, sormenjälkilukija ja muuta

Laitteessa on kaksi kaiutinta.

Asus on aina panostanut puhelimissaan äänentoistoon, eikä Zenfone 9 poikkea tässä asiassa. Puhelin tarjoaa stereoäänentoiston, joka on kokoon suhteutettuna jälleen yllättävän hyvä. Pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kaiutinta.

Yläosassa on hieman pienempi 10 x 12 mm kaiutin, mutta alareunassa on suurempi 12 x 16 mm kokoinen kaiutin, jossa on suuri 1,0 cc kaiutinkotelo täytettynä Dbass-vaahtopalloilla, jotka lisäävät syvyyttä. Molemmissa kaiuttimissa on omat Qualcomm Aqstic WSA8835 -vahvistimet. Asuksen mukaan Zenfone 9:n kaiuttimet pystyvät tuottamaan myös 50 prosenttia enemmän bassoa kuin useimmat saman kokoluokan kilpailijat.

Äänenlaatu stereokaiuttimien kautta todettiin todella hyväksi ja koostaan huolimatta Zenfone 9 päihittää edelleen monet kilpailijat mennen tullen. Vaikka äänikokemus ei olekaan yhtä vakuuttava kuin ROG Phone 6 Prossa, niin äänessä on mukavasti eri tasoja, mutta myös basso tulee miellyttävästi esille. Valitettavasti kaiuttimien erot huomaa käytössä, sillä alaosan kaiuttimesta tuntui lähtevän hieman enemmän ääntä, joten stereokokemus oli hieman epätasapainossa. Ääni on kuitenkin niin laadukas, että kaiuttimien kautta voi kuunnella myös musiikkia.

Asuksen mukaan erinomaisen äänentoiston yksi tärkeimmistä elementeistä on ollut ohjelmisto, sillä älypuhelimen hyvin rajallinen kaiuttimille tarkoitettu tila tuottaa omat rajoitteensa. Zenfone 9 -puhelimen kohdalla Asus on tehnyt jälleen yhteistyötä ruotsalaisen ääniasiantuntijoiden Diracin kanssa, joiden kanssa ääni on optimoitu tuottamaan täyteläistä ääntä pienestä koosta huolimatta.

Myös kuulokeliitin löytyy!

Yksi puhelimen kohokohta on kuulokeliitin, eikä siitä ole tällä kerralla luovuttu. Zenfone 9 on saanut yläreunaansa tutun 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Puhelimessa on myös Qualcomm Aqstic WCD9385 DAC-muunnin, joka takaa kuulokkeiden kautta erinomaisen dynaamisen alueen ja vähäiset vääritykset. Zenfone 9 on myös Hi-Res-sertifioitu, joten se voi käsitellä ja toistaa korkean resoluution äänitiedostoja, joiden luokitus on 32-bit/384kHz.

Asus on panostanut myös langattomaan äänentoistoon. Zenfone 9:ssa on tuki muun muassa Snapdragon Sound -tekniikalle, joka takaa loistavan langattoman äänentoiston. Lisäksi puhelin tulee kaikkia yleisimpiä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC ja AAC.

Äänentoistokokemusta Asus on uutuuspuhelimessa halunnut vielä erikseen parantaa kehittyneellä AudioWizard-sovelluksella, jolla voidaan optimoida puhelimen ääniominaisuuksia. Mukana on muun muassa 10-kaistainen taajuuskorjain sekä Diractin tekemät audioprofiilit, joita ovat muun muassa musiikki, elokuvat ja pelit. Esimerkiksi pelitilan ollessa käytössä puhelin parantaa pelin sisäisiä äänitehosteita, kun taas elokuvatilassa korostetaan bassoa ja laajennetaan äänialuetta.

Asus on tehnyt sormenjälkilukijaan tällä kertaa merkittävän muutoksen, sillä se on siirretty näytöltä puhelimen kylkeen. Sormenjälkilukija on siis virtapainikkeen yhteydessä ja Asuksen mukaan se helpottaa nyt aikaisempaa paremmin käyttämään puhelinta yhdellä kädellä. Ajatus on hyvä, mutta mielestäni myös näytöllä olevaa lukijaa pystyisi käyttämään yhtä helposti.

Nykyisessä sijainnissa lukija on kuitenkin ihan hyvä ja ainakaan toimivuuden kanssa ei havaittu suuria ongelmia. Sormenjälkilukija pystyy tunnistamaan sormen todella nopeasti ja lukitus avautuu heti. Toki toisinaan oli myös havaittavissa pientä viivettä avautumisen kanssa, mutta suurimmassa osassa tilanteista se toimi ongelmitta.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus on erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.

Sormenjälkilukijaa varten Asus on pyrkinyt keksimään nyt myös jotain hieman uutta, sillä siihen on integroituna ZenTouch-toiminto. Asus antaa mahdollisuuden kustomoida sormenjälkilukijan myös eri toimintoja varten. Esimerkiksi pyyhkäisemällä lukijaa voidaan avata ilmoituskeskus ja erilaisilla napautuksilla voidaan suorittaa eri toimintoja. Tämän pitäisi Asuksen mukaan helpottaa puhelimen käyttöä yhdellä kädellä.

Yksi mielenkiintoinen lisälaite Zenfone 9 -puhelimelle on erikseen ostettava Connex-suojakuori. Asus toimitti kyseisen kuoren testiin mukaan ja idealtaan se on hyvin yksinkertainen. Siinä on normaali kovamuovinen suojakuori, johon voi yhdistää erilaisia lisätarvikkeita. Tässä tapauksessa mukaan saatiin Connex-älyseisontatuki sekä Connex-korttitasku.

Connex-lisätarvikesetille löytyy myös puhelimesta ovat asetuksensa. Esimerkiksi älyseisontatuelle voidaan asettaa pikavalintoja. Esimerkiksi seisontatuen avatessa puhelin voi avata automaattisesti kameran tai avata yksittäisiä sovelluksia. Korttitaskuun ei ole keksitty mitään älyä, mutta sen avulla pystyy pitämään mukana esimerkiksi pankkikortin helposti.

Idealtaan suojakuori on kiva ja useille varmasti myös käytännöllinen. Asus tarjoaa ominaisuudelle myös hieman lisätarvikkeita, mutta niitä ei päästy testaamaan.

Akunkesto ja lataus

Akunkesto on myös osa-alue, jota Asus on Zenfone 9 -puhelimessa pyrkinyt parantamaan aikaisempaa suuremmalla akulla. Puhelimen sisältä löytyy 4300 milliampeeritunnin akku, kun edeltäjästä löytyi vielä 4000 milliampeeritunnin akku. Asus on maininnut akun tarjoavan koko päivän akunkeston, mutta parhaimmillaan jopa ”1.9 päivän akunkeston”. Testijakson aikana puhelimen akun todettiin riittävän hyvin yhdeksi päiväksi, mutta aktiivisessa käytössä akku ei riitä kahdeksi päiväksi.

Usein iltaisin akun varaus tippui alle 20 prosenttiin, mutta toisinaan akkua oli myös 30 prosenttia jäljellä. Kyseessä on selvä päivitys verrattuna edeltäjään, sillä mielestäni akku kestää selvästi paremmin. Parempaan akunkestoon vaikuttaa erityisesti suurempi akun kapasiteetti, mutta myös aikaisempaa virtapihimpi Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Puhelimella ei kuitenkaan pelattu kovinkaan paljoa, mutta laitteessa oli jatkuvasti käytössä 120 hertsin virkistystaajuus.

Zenfone 9 tukee tuttua 30 watin tehoista pikalatausta, joka nähtiin myös edeltäjämallista. Asus on kuitenkin lähtenyt viemään latausta hieman eteenpäin. Käytössä on uusi STP-tekniikka, joka mahdollistaa akun lataamisen keskeltä aikaisemman päädyn sijasta. Tämän avulla pystytään vähentämään lämpötilan nousua ja sen ansiosta voidaan ylläpitää tehokkaampaa latausta pidemmän aikaa. Tämän avulla Asus on saanut latausaikaa vähennettyä, vaikka akku on suurentunut.

Asus ei ole antanut mitään tarkkaa latausaikaa puhelimelle, mutta tämä selviää kuitenkin lataustestistä. Asus toimittaa mukana oletusarvoisesti 30 watin tehoisen pikalaturin, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Zenfone 9:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin pikalaturilla.

Lataustesti osoitti, että puhelin latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, joka on 10 minuuttia nopeammin kuin edeltäjämallissa. Zenfone 9 -puhelimeen saadaan akkua 30 minuutissa 60 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 55 minuutissa. Latausnopeus pysyy 70-80 prosenttiin tasaisena, jonka jälkeen nähdään suurempi hidastuminen. Hidastumisen huomaa myös siinä, että ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vastaavasti 20 minuutissa.

Moniin kilpailijoiden puhelimiin verrattaessa latausnopeus ei ole mikään erikoinen. Monet puhelimet latautuvat jopa alle 30 minuutissa, joten yli tunnin latausaika on pitkä. Ottaen kuitenkin huomioon laitteen kompaktin kokoluokan, niin luonnollisestikaan kaikkea ei pysty mahduttamaan puhelimen sisälle. Langallinen pikalataus on myös ainoa tapa ladata Zenfone 9 -puhelinta, sillä Asus on päättänyt karsia langattomasta latauksesta.

Zenfone 9 pitää sisällään Asuksen tutut kehittyneet akkuasetukset, jotka ovat monipuoliset ja käytännölliset. Käyttäjä pystyy optimoimaan erittäin monipuolisesti, miten akkua ladataan ja millaisia virransäästötiloja käytetään. Vastaavia yhtä monipuolisia asetuksia ei ole itsellä vielä tähän mennessä missään kilpailijan puhelimessa tullut vastaan, joten Asus on edellä näiden osalta.

Puhelimessa on mahdollista muun muassa rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 30 watin teholla. Esimerkiksi Vakaa-tilassa akun latausteho rajoittuu 18 wattiin, Erittäin vakaa -tilassa 10 wattiin. Tällöin latausnopeus myös hidastuu, mutta samalla myös akun käyttöikä paranee.

Zenfone 9:ssa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta. Lisäksi käyttäjät voivat aktivoida Nuku hyvin -tilan, jossa aikataulutetun latauksen aikana voidaan aktivoida myös älä häiritse -tila sekä lentokonetila.

Asus tarjoaa Zenfone 9 -puhelimessa myös paljon muita akun säästämiseen tarkoitettuja tiloja, joita käyttäjä voi säätää oman mielensä mukaisesti. Asus on selvästi kilpailijoita edellä akun latauksen asetuksissa, ja käyttäjä pääsee oikeasti vaikuttamaan akun lataamistapaan ja tehoon. Varmasti kaikille ei akunlatausasetuksista ole suurta hyötyä, mutta ne käyttäjät, jotka arvostavat monipuolisia asetuksia saavat laitteesta kaiken hyödyn irti.

Pakkastesti

Testijakson aikana Zenfone 9 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 9 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain yhden prosentin verran. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Asus oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Zenfone 9:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Zenfone 9 pärjäsi pakkastestissä siis erinomaisesti, vaikka odotukset akunkulumisen osalta olivat suuremmat ottaen huomioon akkukapasiteetin. Pakkanen ei myöskään tuottanut testeissä mitään ongelma laitteen käytölle. Ainoastaan akun lataus oli estetty, mutta sekin oli jälleen mahdollista, kun puhelin oli muutaman minuutin huoneenlämmössä. Asus on siis suunnitellut Zenfone 9 -puhelimen käytettäväksi myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta Zenfone 9 on saanut päivityksiä parempaan suuntaan. Asus on päivittänyt erityisesti pääkameran teknisesti hieman paremmaksi, mutta muilta osin kamerat ovat kuin viime vuoden mallissa. Pääkameran ohella puhelimeen on saatu ultralaajakulmakamera, joten kompaktiin pakettiin ei ole mahtunut telekameraa tai turhia makro- tai syvyyskameroita.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka nähtiin aikaisemmin muun muassa ROG Phone 6 Prossa. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Kameran erikoisuus on tällä kertaa uusi gimbal-OIS-vakautus, joka vakauttaa liikettä 6-akselisen vakautustoteutuksen avulla.

Zenfone 9 -puhelimen toinen kameroista on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX363 -sensoriin. Kyseessä on 1/2,55” suureinen kenno, jossa on 1,4 µm pikselikoko ja Dual PDAF -automaattitarkennus. Kamerassa on f/2.2-aukolla ja 14,4 mm polttovälillä varusteltu linssi. Ultralaajakulmakamera kykenee 113 asteen kuvausalueella varusteltuihin kuviin.

Parhaimmillaan Zenfone 9:n takaosan kameroilla pystytään kuvaamaan myös 8K 24 fps -videokuvaa ja ultralaajakulmakameraa voidaan hyödyntää myös makrokuvien ottamiseen jopa 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta. Videokuvauksessa kamerat tukevat lisäksi kaksoismikrofonijärjestelmän avulla OZO Audio Noise Reduction -tekniikkaa.

Asus on laittanut Zenfone 9 -puhelimen etuosaan edeltäjästä tutun 12 megapikselin tasoisen Sony IMX663 -sensorin. Kyseessä on 1/2,93” suuruisella kennolla varusteltu sensori ja siinä on myös 1,2 µm pikselikoko. Etukamera on varusteltuna Dual PDAF -automaattitarkennuksella, f/2.45-aukolla sekä 27,5 mm polttovälillä.

ASUS Zenfone 9:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kaksoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.9, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, gimbal-OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (Sony IMX363, f/2.2, 14,4 mm, 1/2,55” 1,4 µm, Dual PDAF, 113 asteen näkökenttä)
 • Etukamera: 12 megapikseliä (Sony IMX663, f/2.45, 27,5 mm, 1/2,93”, 1,22 µm, Dual PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Yleiseltä tasoltaan Zenfone 9 -puhelimen pääkamera tuottaa lähes samanlaista jälkeä kuin ROG Phone 6 Pro, sillä kamera on identtinen ja tekniikka laitteissa on samaa. Hyvässä valaistuksessa pääkamera tuottaa tuttua hyvää jälkeä, sillä kuvissa on paljon yksityiskohtia, dynaaminen alue on laaja sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Kuvissa oli kuitenkin havaittavissa läheltä katsottaessa hieman pehmeyttä sekä jälleen kerran erikoista rakeisuutta erityisesti sinisissä sävyissä. Pääkamera ajaa asiansa, mutta laadukkaalta sensorilta olisi voinut odottaa myös jotain hieman enemmän.

Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa kohtuullista jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Pääkamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, joka on yleistynyt monissa puhelimissa viime aikoina.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Zenfone 9:n pääkameralla.

Toinen puhelimen tärkeistä kameroista on ultralaajakulmakamera, joka on lähes identtinen edeltäjämallin kanssa. Kameran yksi tärkeä yksityiskohta on tuki Dual PDAF -automaattitarkennukselle. Ultralaajakulmakamera tarjoaa 113 asteen kuvausalueen, joka ei ole kaikista laajin, mutta ajaa silti asiansa. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää automaattitarkennuksen ansiosta myös makrokuvaamiseen, vaikka erillistä makrotilaa ei kamerasta löydykään.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on parhaimmillaan, mutta Asus ei pysty tarjoamaan tällä kertaa aivan samaa laatua kuin monissa huippupuhelimissa on viime aikoina totuttu. Kuvat ovat laadultaan sen verran hyviä, että niitä kehtaa jakaa, mutta kuvissa on silti läsnä varsin vahvasti pehmeys sekä tietyssä pisteessä rakeisuus. Väritaltiointi kuvissa on luonnollinen, mutta dynaaminen alue ei ole yhtä laaja kuin pääkamerassa. Kuvat ovat usein myös astetta tummempia kuin pääkameran kuvat.

Hämärässä kuvattaessa kamera ei ole parhaimmillaan, sillä kuvissa lisääntyy pehmeys ja rakeisuus selvästi. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, jonka avulla pystytään ottamaan hieman parempia kuvia. Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Erityisesti videokuvaus on osa-alue, johon Asus on tällä kertaa panostanut. Zenfone 9 -puhelimessa on nimittäin gimbal-OIS-vakautus. Vakautuksesta on hyötyä myös peruskuvien taltioinnissa, mutta videossa siitä saadaan enemmän irti. Kyseessä on uusi 6-akselinen hybrid-vakautus, joka pitää kuvan vakaana selvästi aikaisempaa paremmin. Ominaisuutta testattiin muutamaan kertaan testijakson aikana ja sen avulla videoista tuli todella vakaita, vaikka puhelin pääsi tärisemään tai liikkumaan.

Zenfone 9 tarjoaa edelleen tutun 8K 24 fps -videokuvauksen pääkameran avustuksella. Lisäksi pääkamera tukee 4K 60 fps -videokuvaa, mutta ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 4K 60 fps -videota. Muutamien testien perusteella pääkamera on vahvoilla 4K-videoiden kanssa, mutta 8K-videot ovat hieman turhia. Kamerasovellus tukee myös kameroiden välillä liikkumista kesken kuvauksen, joka ei ole aina itsestäänselvyys.

Zenfone 9 -puhelimessa on 12 megapikselin tasoinen etukamera, joka on pääosin sama kuin aikaisemmin. Etukamera on varusteltuna lisäksi Dual PDAF -automaattitarkennuksella, joten etukameralla pystytään ottamaan myös tarkkoja kuvia lähempääkin. Etukamera on laadultaan erinomainen ja kuvat ovat ainakin hyvässä valaistuksessa todella vaikuttavia. Etukameran laatu riittää varmasti aktiivisillekin selfiekuvaajille, sillä ainakin itse olin tyytyväinen kameran tuottamaan jälkeen. Hyvien selfiekuvien ohella etukamera tukee myös erittäin tarkkaa 4K 30 fps -videokuvaa elektronisen kuvanvakautuksen avustuksella.

Asus on hieman uudistanut kamerasovellustaan tänä vuonna vastaamaan enemmän Android 12 -käyttöjärjestelmän suunnitteluperiaatteita. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, Google Lens -painike sekä mahdollisuus säätää kuvasuhdetta. Nuolesta saadaan avattua lisävalikko, josta voidaan säätää myös HDR-asetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Asus on tuonut päänäkymään myös 2x-zoomipainikkeen sekä kaunistuspikavalinnat. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.

Asus tarjoaa kamerasovelluksessa myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää molempien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 50 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle pro-video-tilassa.

Kamerasovelluksen kanssa ei testijakson aikana ollut ongelmia, vaan se toimi sujuvasti Zenfone 9 -puhelimessa. Asus ei pysty kuitenkaan tarjoamaan puhelimessa yhtä miellyttävää kuvausnopeutta kuin monet kilpailijansa. Kuvia ei voi ottaa nopeasti useita peräkkäin, vaan siinä on pieni viive. Kamerasovellus saa kuitenkin kiitosta yksinkertaisuudesta ja siitä, ettei sitä ole pilattu kymmenillä turhilla kuvaustiloilla.

Käyttöjärjestelmä

Asus on tunnettu hyvistä ja huolellisesti viimeistellyistä ohjelmistokokemuksista, eikä nyt Zenfone 9 tee tässä suhteessa poikkeusta. Tarjolla on tämän hetken tuorein Android 12, jonka päällä toimii Asuksen oma ZenUI 9 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi puhelimessa oli käytössä ohjelmistoversio numeroltaan 32.2004.2004.84, joka on jo lähellä kaupallista versiota. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 1. kesäkuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tuoreimmat heinäkuun korjaukset eivät olleet vielä tarjolla.

Asus ei ole antanut puhelimilleen useinkaan mitään varsinaista päivityslupausta, mutta nyt Zenfone 9 tarjoaa saman lupauksen kuin aikaisemmin testattu ROG Phone 6 Pro. Asuksen mukaan puhelimelle on lupa odottaa kahta suurta Android-versiopäivitystä sekä kahta vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa puhelimen saavan Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä tietoturvakorjauksia vuoteen 2024 asti. Kyseessä on heikko päivityslupaus, jos verrataan esimerkiksi Samsungin useille puhelimille luvattua 4 + 5 vuoden päivitystukea. Asuksen täytyisi siis vähintään tuplata nykyinen päivityslupaus, jotta yhtiö pysyisi trendien mukana.

Oletusarvoisesti Zenfone 9 -puhelimessa on käytössä Asuksen uusin ZenUI 9 -käyttöliittymä. Jo aikaisemmin olen kehunut Asuksen Android-kokemusta yhdeksi parhaimmaksi ja sitä se on vieläkin. Uusin käyttöliittymä kunnioittaa uusimman Android 12 -version muotoiluelementtejä, eikä niitä ole lähdetty kustomoimaan liiaksi. Tarjolla on puhtaan Androidin ohella monipuoliset kustomointiasetukset sekä muut toiminnot, jotka vievät kokemusta vielä pidemmälle.

Ohjelmistoon on saatu mukaan muutamia optimointeja ajatellen erityisesti yhdellä kädellä käyttämistä. Zenfone 9 on varusteltuna yhden käden tilalla, jolla näytön yläpuolella olevat toiminnot saadaan vedettyä puhelimen keskiosaan. Asus antaa myös mahdollisuuden kustomoida yhden käden tilan suuruutta, jotta se olisi kaikille sopiva. Testijakson aikana yhden käden tila muistutti vahvasti iOS-käyttöjärjestelmän vastaavaa tilaa ja se toimi todella hyvin.

Asuksen mukaan ZenUI 9 tarjoilee nyt aikaisempaa enemmän kustomointimahdollisuuksia, sillä keskiössä on Android 12 -käyttöjärjestelmän Material You -muotokieli. Käyttäjät voivat nyt aikaisempaa paremmin muokata käyttöliittymää oman mielensä mukaan ja myös tuetut sovellukset tukevat Material You -värimaailmoja.

Game Genie

Asus on säilyttänyt Zenfone 9 -puhelimessa myös pelipuhelimistaan tutun Game Genie -ominaisuuden. Kyseessä on pelaamisen rinnalla toimiva tukitoiminto, ja se latautuu aina automaattisesti pelien käynnistämisen yhteydessä. Jos kuitenkaan ominaisuus ei käynnisty jossakin pelissä, niin sen voi aktivoida asetuksien kautta tietylle pelille. Game Genie -ominaisuuteen päästään käsiksi peleissä helposti pyyhkäisemällä näytön vasemmasta reunasta.

Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään lukuisia pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä.

ZenUI 9 on siis tuttua Asusta ja se tarjoaa paljon lisätoimintoja puhtaaseen Android 12 -käyttöjärjestelmään. Asus on jälleen tehnyt hyvää työtä ohjelmiston optimoinnin kanssa, sillä testijakson aikana ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. Käyttökokemus on sulava ja mainostetut ominaisuudet toimivat odotetusti.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS Zenfone 9 -puhelinta.

Asus jatkaa Zenfone 9 -puhelimen kohdalla siitä, mihin viime vuonna jäätiin Zenfone 8 -mallin kanssa. Uutuuspuhelimessa on parannettu tärkeimpiä ominaisuuksia, joten nyt kompaktista puhelimesta on saatu aikaisempaa miellyttävämpi sekä monipuolisempi. Zenfone 9 on jälleen suosittelun arvoinen uutuuspuhelin.

Puhelin vakuuttaa monella tavalla, sillä Asus on parantanut tärkeimpiä osa-alueita. Testijakson aikana itse tykkäsin Zenfone 9 -puhelimen tarjoamasta aikaisempaa tyylikkäämmästä rakenteesta, joka on edelleen myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Puhelimeen on saatu myös tuttu jo aikaisemmin hyväksi todettu 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli. Zenfone 9 vakuuttaa myös lippulaivatason suorituskyvyllä sekä muilla huipputason ominaisuuksilla.

Kameroiden osalta Zenfone 9 on hyvä, mutta ei kuitenkaan markkinoiden kärkeä. Kamerat ajavat asiansa ja erityisesti gimbal-vakautus tuo mukaan mielenkiintoisen päivityksen kameraratkaisuun. Puhelimen muita selviä vahvuuksia ovat kuulokeliitin, hyvät stereokaiuttimet sekä parantanut akunkesto. Asus on edelleen myös vahvoilla ohjelmistokokemuksen osalta, sillä tarjolla on puhdas Android 12, mutta muutamilla monipuolisemmilla ZenUI 9 -käyttöliittymän ominaisuuksilla.

Teknisesti tai rakenteellisesti Asus on pystynyt välttämään merkittävimmät ongelmat tai puutteet. Toki puhelimesta puuttuu edelleen muistikorttipaikka, mutta niin se puuttuu monista muistakin puhelimista. Lisäksi puhelimessa ei ole langatonta latausta, joka on kuitenkin yleinen tässä hintapisteessä. Langattoman latauksen puute on kuitenkin ymmärrettävissä puhelimen kompaktin rakenteen takia.

Kameroiden osalta on karsittu myös telekamerasta, sillä Asuksen mukaan se ei olisi enää mahtunut puhelimeen. Pienenä miinuksena voidaan todeta myös kuumeneminen raskaassa käytössä, mutta se ei ole havaittavissa normaalissa käytössä. Päivityslupauksen osalta Asuksella olisi myös petrattavaa, sillä nykyinen päivityslupaus on selvästi alan nykysuuntaa heikompi.

Asus on tällä kertaa joutunut myös nostamaan puhelimen hintoja, sillä Zenfone 9:n ja Zenfone 8:n suositushintojen välillä on jopa 100 euron ero. Asus on tietysti pystynyt jälleen parantamaan ominaisuuksia, mutta tällä kertaa hinta ei ole ainakaan minkäänlainen valttikortti, vaikka alle 800 euroon laite tarjoaakin edelleen todella kovan luokan kokonaisuuden.

Zenfone 9 -puhelimen ennakkomyynti on aloitettu Suomessa 28. heinäkuuta monien jälleenmyyjien kautta. Asus on tuonut laitteen tarjolle kolmessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua, 8 + 256 gigatavua sekä 16 + 256 gigatavua. Hintaa muistiversioilla on 799, 879 tai 929 euroa. Zenfone 9 on valittavissa neljästä väriversiosta, jotka ovat musta Midnight Black, valkoinen Moonlight White, sininen Starry Blue sekä punainen Sunset Red.

ASUS Zenfone 9

9.5

Asuksen uusin Zenfone 9 -puhelin tarjoaa mielenkiintoisen kokonaisuuden lippulaivatason ominaisuuksia todella kompaktissa paketissa.

Hyvää
 • Kompakti rakenne ja laadukkaat materiaalit
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Kompakti AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Snapdragon 8+ Gen 1 takaa loistavan suorituskyvyn
 • Jopa 16 gigatavua RAM-muistia
 • Kuulokeliitin, USB-C, Dual-SIM ja NFC
 • Hyvät stereokaiuttimet ja kehittyneet ääniominaisuudet
 • Parantunut akunkesto ja hyvä pakkaskestävyys
 • Kamerat tuottavat pääosin hyvää jälkeä
 • Gimbal-vakautus on mielenkiintoinen lisä
 • Lähes puhdas Android 12 ja monipuolinen ZenUI 9
 • Myyntipakkauksessa laturi ja suojakuori
Huonoa
 • Ei muistikorttipaikkaa tai langatonta latausta
 • Telekamera puuttuu (varauksin)
 • Raskaassa käytössä puhelin kuumenee
 • Hintaluokassaan 2 + 2 vuoden päivityslupaus on heikko
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Voisi harkita jos olisi Alert Slider.

 2. Mainio puhelin, mutta eikö tosiaan ihmisiä vaivaa se ajatus että puhelin saattaa pelikäytössä käyttäytyä ei toivotulla tavalla ylikuumenemisen vuoksi? Se on toki mainittu miinuksissa kuten kuuluu, mutta monikohan nykyisten huippupuhelinten ostaja tämän asian tiedostaa ja toisaalta taas havaitsee? Itse en vain pidä ajatuksena tuosta – en hyväksy suorituskykyä merkittävästi laskevaa kuristumista vaikken paljon puhelimella pelaakaan, joten en tätäkään puhelinta ostaisi tästä syystä kuin yli 50 % alesta (muutenkin liian kallis minulle vaikka löytyisikin pätevämpi järjestelmäpiiri).
  Ongelmassa ei kyse taida lopulta olla täysin kuitenkaan Qualcommista, vaan Samsungin valmistusprosessissa on puutteensa. Dimensityä kehiin vain ellei seuraavan sukupolven Snapdragonit ole jo asiallisia!

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut