ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor 200 Pro – Sarjansa paras

Honor 200 Pro

Honor 200 -sarjan älypuhelimet esiteltiin kesäkuussa Pariisissa, ja Suomessa ne tulivat myyntiin heinäkuun alussa. Molempia puhelimia on testailtu SuomiMobiilissa muutaman viikon ajan, joten nyt on aika katsoa arvostelun muodossa, millainen uusi Honor 200 Pro todellisuudessa onkaan.

Kyseessä on ensimmäinen numerosarjan pro-puhelin globaaleilla markkinoilla, joten tarjolla ei ole mitään vertailukohtaa edellisiltä vuosilta. Viime vuonna nähtiin myynnissä vain selvästi edullisempi Honor 90 -puhelin. Tällä kertaa Pro on kirjaimellisesti Pro, sillä se on selvästi lähempänä huipputasoa kuin keskihintaluokkaa.

Honor 200 Pro tuo mukanaan esimerkiksi Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiiriin, suuren 6,78 tuuman AMOLED-näyttöpaneelin, 50 megapikselin kolmoiskameran sekä 5200 milliampeeritunnin pii-hiiliakun. Lisäksi puhelimessa on tuki 100 watin langalliselle lataukselle sekä 66 watin langattomalle lataukselle. Eli teknisesti kyseessä on jopa yllättävän mielenkiintoinen kokonaisuus numerosarjalaiseksi.

Suomessa Honor 200 Pro on tullut myyntiin 1. heinäkuuta, ja tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen Moonlight White sekä perinteikäs musta. Puhelimesta on tarjolla ainoastaan yksi muistiversio, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Hintaa on 799 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Honor 200 Pro -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut stressi-, pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor  200 Pro (ELP-NX9)
Mitat: 163.3 x 75.2 x 8.2 mm
Paino: 199 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinnat / IP65
Näyttö: 6.78 tuumaa / FHD+ (2700 x 1224) / 19.85:9-kuvasuhde / AMOLED / nelikaartuva / 120 Hz / HDR10+ / 4000 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8s Gen 3 (1x 3.0 GHz Cortex-X4 & 4x 2.8 GHz Cortex-A720 & 3x 2.0 GHz Cortex-A520)
Grafiikkasuoritin: Adreno 735
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (H9000 / f/1.9 / 1/1.3" / 1.2 um / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 112 astetta / AF) + 50 MP telekamera (f/2.4 / PDAF / OIS / 2.5X optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 50 MP (f/2.1) pääkamera ja 2 MP syvyyskamera (f/2.4)
Akku: 5200 mAh (ei irrotettava) / 100W langallinen pikalataus (laturia ei mukana) ja 66W langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + MagicOS 8.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versioita ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Moonlight White ja Black
Hinta: 799€ (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Honor 200 Pro toimitetaan melko tutussa myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen ja sitä koristaa yksinkertaisesti ainoastaan Honor-logot sekä puhelimen mallinimi. Yhdellä sivulla on mainittuna puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot. Testiin laite toimitettiin paketissa, joka poikkeaa Suomessa myyntiin tulevasta, sillä paketin pitäisi olla selvästi ohuempi ja siihen on myös syynsä.

Myyntipakkaus ei normaalisti sisältäisi siis laturia Suomessa, mutta testiin toimitettu laite oli suunnattu muille markkinoille. Pakkausta avatessa ensimmäisenä vastaan tulee pahvitasku, jossa on normaalisti metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä pikakäyttöopas. Testilaitteessa oli mukana myös suojakuori, mutta sitä ei toimiteta Suomessa.

Tämän jälkeen paketista löytyy itse Honor 200 Pro -puhelin muoviin käärittynä. Erillisen pahvitasanteen jälkeen löytyi laturi sekä latauskaapeli. Suomessa mukana on ainoastaan latauskaapeli (USB-A > USB-C). On siis hyvä huomata, että laturi on ostettava erikseen, jos haluaa ladata puhelinta nopeasti 100 watin teholla. Erikseen ostettuna laturi maksaa noin 60 euroa. Honor ei valitettavasti täytä EU:n vaatimuksia ilmoittaa tarkasti tukeeko puhelin PD-latausstandardia (Power Delivery).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor 200 Pron kohdalla on lähdetty viemään eteenpäin tuttua muotokieltä, joka on nähty numerosarjassa aikaisemminkin. Puhelimessa on haluttu panostaa erityisesti näyttävyyteen erilaisilla tyylittelyillä ja väreillä. Honor on tuonut uutuuslaitteen myyntiin Suomessa kahdessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Moonlight White sekä perinteinen musta.

Testiin saatiin tietysti pääväri, eli valkoinen. Pikaisella tarkastelulla väritys on pitkälti valkoinen, mutta kun katsoo takaosaa tarkemmin, niin havaitsee nopeasti aaltomaisen kuvioinnin. Toteutus on hyvin pelkistetty, eikä nyt tarjolla ole Honorille tyypillistä erottuvaa väriversiota, jollaisia on aikaisemmin nähty muun muassa glitterin tai timanttisen viimeistelyn avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmat väriversiot on valmistettu mattapintaisesta takalasista, joka on miellyttävän samettinen. Mattapinta ei kuitenkaan tarjoa juurikaan lisäpitoa, mutta se pitää sormenjäljet sekä naarmut loitolla. Kiiltävyyttä puhelimeen on saatu muovikehyksellä, joka on valkoisessa värissä hopean sävyinen. Kiiltävä kehys tuo hieman pitoa laitteelle ja samalla se sopii hyvin yhteen puhelimen muun rakenteen kanssa.

Testijakson aikana takaosan lasiin ei saatu mitään merkittäviä naarmuja. Puhelimen lasipintojen valmistajaa ei ole vahvistettu, mutta näyttölasiin on jo tehtaalla asennettu suojamuovi, joka ehkäisee naarmuuntumista. Erillisen suojakuoren hankkiminen puhelimelle ei varmasti ole myöskään huono ajatus.

Honor 200 Pron käsituntuma on pitkälti samaa kuin aikaisemmissakin malleissa. Tämän takia pidän laitteesta, sillä Honor hyödyntää kilpailijoita selvästi pyöristetympää muotoilua, joka parantaa myös ergonomisuutta. Lisäksi ylä- ja alareunoista kaartuva näyttölasi tekee puhelimen käyttämisestä mielekkäämpää, kun navigointiin käyttää eleitä. Itse olen myös tyytyväinen siihen, että rakenteessa ei ole mitään häiritseviä saumakohtia, vaan lasipinnat yhdistyvät tarkasti kehykseen.

SIM-korttiluukku meni poikki.

Rakenteessa itse kaipaisin kuitenkin enemmän premiumia, sillä nyt tuntuma on jopa muovinen. Tämä johtuu muovisesta kehyksestä, ja mielestäni Honor olisi yhtä hyvin voinut käyttää metallikehystä. Metallikehyksestä olisi myös ollut jonkin verran hyötyä, sillä Honor 200 Prossa on tehty pieni suunnitteluvirhe. Nimittäin muovista valmistettu SIM-korttiluukku tuntui olevan todella hauras. Testijakson aikana sain sen halki, eikä ole mitään tietoa missä kohtaa näin tapahtui. Todennäköisesti luukkua avatessa. Jos luukku olisi ollut metallia, niin vastaavaa ongelmaa ei tuskin olisi ollut.

Kyseessä on myös kooltaan suurempi laite kuin yksikään muu N-sarjan puhelin viime vuosina. Honor 200 Pron viralliset mitat ovat 163,3 x 75,2 x 8,2 millimetriä ja painoa on 199 grammaa. Olen kuitenkin iloinen siitä, että Honor on pitänyt painon alle 200 grammassa. Muovirungosta huolimatta Honor on onnistunut hyvin jämäkkyyden kanssa. Honor 200 Pro ei nimittäin anna periksi juurikaan kevyesti käsien välissä taivutellessa, vaikkakin yllättävän paljon natinoita saadaan irti.

Honor on tällä kertaa korjannut yhden suurimmista puutteista verrattuna muihin malliston puhelimiin. Honor 200 Pro on tällä kertaa IP65-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Puhelimen pitäisi kestää nyt pölyä hyvin, ja myös roiskevesi on hyvin siedettävissä. Valitettavasti puhelin ei ole kuitenkaan täysin vedenkestävä, joka kannattaa pitää mielessä. Honor 200 Prota ei siis kannata upottaa kokonaan veteen. Mielestäni Honor olisi hyvin voinut tuoda todellisenkin vedenkestävyyden, sillä se löytyy myös pahimmilta kilpailijoilta. IP65 on siis parannus, mutta ei riittävä.

Etuosaan ei ole saatu merkittävää päivitystä, vaan nelikaareva lasipinta näyttää todella hyvältä. Ylä- ja alareunoissa kaartuminen on pienempää, mutta parantaa mukavasti kokemusta. Kookas näyttö peittää pinta-alasta noin 91 prosenttia, mikä on erittäin hyvä suoritus tässä hintapisteessä. Kaartuvuus tekee kehyksistä kapeammat, mistä itse tykkään. Näytön yläreunassa on keskitetysti tehty pitkulainen reikä kahta etukameraa varten, ja puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on integroinut näyttöön, samoin näytön alareunasta löytyvän sormenjälkilukijan.

Takaosa on saanut kamera-alueen osalta uudistuksia. Honor on yhdistänyt kamerat yhteen alueeseen, joka on pitkulainen ja siinä on pyöristetyt kulmat. Kamera-alue on korumainen ja se jakaa varmasti mielipiteitä. Itse tykkään siitä, mutta ei se kaikista kaunein ole. Kamera-alueessa on kolme kameraa sekä LED-salamavalo yhdessä valoanturin kanssa. Kamera-alueessa on myös teksti ”OIS 1/1.3” 50X ZOOM”, jolla viitataan kameran ominaisuuksiin. Puhelin pääsee myös keikkumaan pöydällä, sillä kamerat ulkonevat selvästi. Takaosassa on vielä myös Honor logo, teksti ”AI Matrix Camera 50MP OIS 1:1.9/27 ASPH. ” sekä muita vaadittuja merkintöjä.

Honor 200 Pron oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat rungon tapaisesti valmistettu muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvällä tasolla, mutta painikkeet ovat edelleen todella kapeat. Laitteen vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunaan on asetettuna mikrofoni, infrapunalähetin sekä kaiutinritilä. Alareunassa sijaitsee kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, eikä muistikorttipaikkaa löydy.

Näyttö

Honor 200 Pro tuo mukanaan suuren 6,78 tuuman kokoisen näyttöpaneelin, jonka erikoisuus on kaartuvuus jokaisesta reunasta. Näyttö perustuu luonnollisesti AMOLED-teknologiaan ja siinä on korkea 2700 x 1224 pikselin tarkkuus, joka takaa 437 pikseliä tuumaa kohden. Virkistystaajuus yltää normaalille 120 hertsin tasolle, jonka lisäksi kirkkaus näytössä yltää peräti 4000 nitiin asti. Näytön muita mainittavia ratkaisuja ovat HDR10-tuki, 19.85:9-kuvasuhde sekä 3840 hertsin PWM-himmennys.

Useissa Honorin puhelimissa on nähty viime aikoina nelikaareva näyttö, josta itse tykkään todella paljon. Näyttö kaartuu molemmilta kyljiltä, mutta ylä- ja alareunoista näyttölasi kaartuu hieman. Näytön nelikaartuvuus tekee käytöstä erittäin miellyttävää, sillä eleitä näytöllä toteuttaessa sormi liukuu lasilla sulavasti, eikä tökkää terävään reunaan. Testijakson aikana kaartuvuuden kanssa ei havaittu minkäänlaisia haamukosketuksia.

AMOLED-tekniikan ansiosta Honor 200 Pron näyttö pystyy toistamaan värit todella hyvin. Musta on oikeasti mustaa, jonka lisäksi värisävyt ovat erittäin syviä ja tarkkoja. Itsellä ei ollut testijakson aikana tarvetta säätää näytön värejä, vaan ne oli kalibroitu oletusarvoisesti hyvin. Näyttöpaneelin tarkkuus on hieman parempi kuin normaalit Full HD+ -näytöt, ja nyt se on lähempänä todellisia lippulaivapuhelimia. Puhelimen näytöltä erilaiset sisällöt näyttävät erittäin tarkoilta, josta itse tykkään. Ainakin yksittäisten pikselien havaitseminen paljain silmin on todella haastavaa.

Honor on panostanut näyttöpaneelin kirkkauteen, sillä nyt käytössä on 4000 maksimikirkkaus HDR-käytössä. Esimerkiksi viime vuonna Honor 90 -puhelimessa oli vain 1600 nitin maksimikirkkaus, joten tällä kertaa nähdään merkittävä parannus. Näytön kirkkaus riitti moneen tilanteeseen, enkä itse kokenut esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa luettavuuden kanssa ongelmia.

Näytön virkistystaajuus on toteutettu tälläkin kertaa vain perinteisellä tyylillä, eikä Honor 200 Prohon ole saatu lippulaivoista tuttua LTPO-tekniikkaa. 120 hertsin virkistystaajuus on hyvin yleinen, mutta se tekee puhelimen käyttökokemuksesta mukavan sulavan. Käyttäjä voi valita puhelimeen 60 tai 120 hertsin virkistystaajuuden, minkä lisäksi vaihtoehtona on myös dynaaminen tila, joka säätää virkistystaajuutta näytettävän sisällön mukaisesti. Kuten todettua, niin kyseessä on perinteinen näyttöpaneeli, joka tukee vain 60, 90 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia, joten sen kanssa ei päästä esimerkiksi 1 hertsiin.

Honor 200 Pron näyttö tukee lisäksi 3840 hertsin PWM-himmennystä, jonka kerrotaan vähentävän näyttöön liittyviä riskejä sekä silmien rasitusta. Näytön pitäisi siis olla selvästi silmäystävällisempi, kun sitä käytetään heikossa valaistuksessa.

Puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä.

Näyttöä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttäväksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksista, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä. Mukana on myös uusi ”luonnollinen sävy” -asetus, jossa näytön värejä säädetään automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan.

Honor on panostanut nyt myös paljon silmäystävällisiin ja nukkumisominaisuuksiin. Mukana on ”sirkadiaaninen yönäyttö”, joka säätää näytön värilämpötilaa automaattisesti kehon rytmin perusteella, jotta käyttäjä voi valmistautua yöuniin paremmin. Lisäksi käyttäjä voi ajoittaa silmäystävällisen tilan menemään päälle tiettynä aikana. Tähän ominaisuuteen liittyy muun muassa dynaaminen himmennys, PWM-himmennys sekä Natural Tone 2.0 -toiminto.

Honor 200 Pron näytön asetuksiin on saatu myös ”videoiden parannus”, jossa parannetaan näytön värejä sekä kontrastia eloisempaa katselukokemusta varten. Ominaisuuden voi laittaa päälle itse ja se tukee tärkeimpiä videosovelluksia, kuten Netflixiä, TikTokia, YouTubea sekä Instagramia.

Näytön tarjoama kokemus on Honor 200 Prossa todella hyvä, ja mielestäni kyseessä on yksi kategoriansa kärkikahinoihin yltävistä toteutuksista. Näytön perustekniikka on todella hyvä, sillä tarkkuutta on riittävästi ja kirkkaus on loistava. Honor 200 Prohon on saatu myös esimerkiksi Magic6 Prosta tuttu pillerimäinen kamerareikä näytön yläreunaan. Tämän innoittamana Honor on tuonut mukaan Applen Dynamic Islandia muistuttavia ominaisuuksia, joihin tutustutaan hieman myöhemmin tässä arvostelussa.

Tekniikka ja suorituskyky

Honor 200 Pro on yksi ensimmäisistä älypuhelimista, jossa on Qualcommin hiljattain julkaisema Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiiri. Ei anneta kuitenkaan nimen hämätä, sillä kyseessä ei ole lähellekään yhtä tehokas piiri kuin tämän vuoden huippupuhelimissa oleva Snapdragon 8 Gen 3. S-versio on selvästi karsitumpi, ja sen on suunniteltu Honor 200 Pron kaltaisille alemman kategorian huippupuhelimille.

Snapdragon 8s Gen 3 on itse asiassa vain hieman paranneltu Snapdragon 7+ Gen 3 -piiri, joten odotuksissa on parin vuoden takaisista huippupiireistä tutuksi tullut suorituskyky. Kyseessä on edelleen 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri ja se tarjoaa kahdeksan suoritinydintä.

Järjestelmäpiirissä on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi siinä on neljä tehokasta Cortex-A720-ydintä, jotka toimivat 2,8 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kolme 2,0 GHz:n Cortex-A520-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 735.

Suomessa Honor 200 Pro on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 12 gigatavun verran LPDDR5-RAM-muistia sekä 512 gigatavun verran UFS 3.1 -tallennustilaa. Valitettavasti Honor ei tarjoa muistikorttipaikkaa, mutta toisaalta 512 gigatavun sisäinen tallennustila riittää varmasti myös pitkälle. Muilta osin onkin luotettava vain pilvitallennustiloihin, jotka ovat jo nykypäivänä hyvin suosittuja.

Koska kyseessä on ensimmäinen Snapdragon 8s Gen 3 -piiriin perustuva puhelin, joka on SuomiMobiilissa testattu, niin tietysti myös suorituskykytestin tulokset kiinnostavat. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, jotka paljastivat suorituskyvyn jäävän tämän hetken Snapdragon 8 Gen 3 -huippupiiristä, mutta mistään toivottamasta piiristä ei kuitenkaan ole kyse.

Suorituskyky asettuu selvästi monien keskitason Snapdragon 7 -sarjan piirien yläpuolelle ja oikeastaan paremmat vertailukohdat löytyvät 1-2 vuotta vanhojen lippulaivapuhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytestien tuloksien mukaan Honor 200 Pro on aika lähellä OnePlus 12R:n suorituskykyä, mutta jäädään kuitenkin kalliimman Honor Magic6 Pron suorituskyvystä.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Honor 200 Pron saamia tuloksia saman hintapisteen puhelimiin, joista ovat Snapdragon 7 Gen 3 -piiriin perustuva Motorola Edge 50 Pro sekä Snapdragon 8 Gen 2 -piiriin perustuva OnePlus 12R. Rinnalla on myös Snapdragon 8 Gen 3 -piiriin perustuvan Honor Magic6 Pro -puhelimen vastaavat pisteet.

Testitulokset
Honor 200 Pro (SD8sG3) Motorola Edge 50 Pro (SD7G3) OnePlus 12R (SD8G2) Honor Magic6 Pro (SD8G3)
AnTuTu (V8): 1 194 834 pistettä 836 285 pistettä 1 292 200 pistettä 1 519 849 pistettä
Geekbench 6 (single): 1874 pistettä 1126 pistettä 1580 pistettä 1987 pistettä
Geekbench 6 (multi): 4552 pistettä 3045 pistettä 5110 pistettä 5196 pistettä
PCMark: 14 875 pistettä 15 088 pistettä 10 145 pistettä 16 717 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 2996 pistettä 1454 pistettä 3636 pistettä 5184 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyky on siis alempaa huippuluokkaa, kuten voikin odottaa. Vaikka ei aivan tämän hetken kärkikahinoihin päästä, niin se ei ole mielestäni yhtään huono asia. Jo pari vuotta sitten Android-puhelimien suorituskyky oli sillä tasolla, että enempää ei oikeastaan edes tarvittaisi peruskäyttöön. Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiirin avulla Honor on saanut pidettyä uutuuspuhelimensa hinnan kurissa ja samalla pystytään tarjoamaan täysin riittävä suorituskyky.

Myös Honor 200 Pron kohdalla on jälleen hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Ainakaan itse en havainnut testijakson aikana mitään ongelmia suorituskyvyn kanssa, vaan kokemus oli hyvin samanlainen kuin esimerkiksi Magic6 Prossa.

Honor 200 Prolle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Honor 200 Prolle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä 1 194 834 pisteeseen, joka on loistava tulos. Suunta stressitestissä oli kuitenkin seuraavalla testauskerralla selvästi alaspäin, sillä pohjat saavutettiin jo toisessa testissä. Tuolloin tulokseksi saatiin 1 057 820 pistettä. Tämän jälkeen lähettiin jälleen reilusti ylöspäin ja taas kerran kevyesti alaspäin. Honor 200 Pron kohdalla nähtiin erikoinen pudotus suorituskyvyssä aluksi, jonka jälkeen se palautui ja rauhoittui. Vastaava kaava on nähty toisinaan Honorin puhelimien kanssa.

Parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä eroa oli 137 014 pistettä, joka tarkoittaa suorituskyvystä kadonneen noin -11,47 prosenttia. Tulos ei ole paras mahdollinen, mutta ei kuitenkaan huono. Snapdragon 8s Gen 3 ei pysty testin perusteella ylläpitämään suorituskykyä yhtä vakaana kuin Snapdragon 8 Gen 3. Tietysti myös puhelimen omalla jäähdytyksellä on tekemistä tämän kanssa.

Honor 200 Prossa on myös aikaisempaa parempi jäähdytysjärjestelmä, ja tietysti suorituskykyisempi järjestelmäpiiri myös sen vaatii. Puhelimen sisuksissa on 36 881 mm² kokoinen höyrykammio, jonka luvataan tuovan 10 prosentin parannuksen jäähdytykseen verrattuna Honor 90 -puhelimeen. Testijakson aikana Honor 200 Pro ei päässyt kuumenemaan peruskäytössä, eikä myöskään ylimääräistä lämpenemistä havaittu. Tietysti stressitestin aikana havaittiin lämpenemistä, mutta laitetta pystyi kuitenkin pitämään käsissä ongelmitta.

Honor 200 Prossa olevassa Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 6,5 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Honor on saanut puhelimeen tuen Suomessa vain non-standalone-verkoille, eikä Elisan avaama standalone-verkko ollut käytössä (5G+). Tilanne voi kuitenkin muuttua tulevaisuudessa.

5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korttipaikoilla ja laitteeseen pystyy asettamaan kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Honor on saanut mukaan myös tuen eSIM-ratkaisulle, joka on yleistynyt kovaa tahtia viimeisen parin vuoden aikana.

Puhelimessa on Wi-Fi 6 -tuki, mutta Wi-Fi 7 -valmiudesta on karsittu. USB-C-liittimestä löytyy USB 2.0 -tuki, eikä mitään laadukkaampaa tai uudempaa. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Muuta tekniikasta

Honor 200 Prossa on hyvin perinteikäs näytönalainen sormenjälkilukija, joka perustuu optiseen ratkaisuun. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, josta siihen on helppo ylettää esimerkiksi peukalolla. Toki lukijan sijainti hieman korkeammalla näytössä voisi olla luontevampi, sillä nykyisessä sijainnissa joudutaan peukalolla toisinaan hieman kurottamaan.

Koska sormenjälkilukija on pysynyt ennallaan verrattuna edeltäjään, niin luonnollisesti myös sen toiminta on tutulla tasolla. Honor 200 Prossa sormenjälkilukija toimi mukavan nopeasti ja luotettavasti. Vain harvoin tuli vastaan tilanteita, joissa puhelin ei tunnistanut sormea, mutta näissäkin tilanteissa sormi saattoi olla hieman likainen tai märkä. Sormenjälkilukijaa varten Honor on toteuttanut myös muutaman animaation, jotka tekevät kokemuksesta hieman visuaalisemman ja näyttävämmän. Animaatiota ei kuitenkaan saa kokonaan pois päältä.

Toinen Honor 200 Pron biometrinen lukituksen avaustapa on kasvojentunnistus. Honor luottaa kasvojentunnistuksessa etukameraan, joten se ei ole yhtä luotettava vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus toimi muutamien testien perusteella hyvin, eikä sitä pystynyt ohittamaan kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei kuitenkaan käytetty päivittäisessä käytössä, sillä usein itse olen havainnut sormenjälkilukijan olevan selvästi käyttäjäystävällisempi vaihtoehto.

Eli näytöllä olevasta leveämmästä kamerareiästä huolimatta mukaan ei ole saatu esimerkiksi Magic6 Prosta tuttuja kehittyneempiä kasvojentunnistusteknologioita.

Äänentoistoon Honor on tehnyt tällä kertaa miellyttävän päivityksen. Aikaisemmin numerosarjalaisissa on tyydytty ainoastaan yhteen kaiuttimeen, mutta vihdoin kolmen vuoden mittaisien valituksien jälkeen Honor 200 Prohon on saatu stereokaiuttimet!

Stereokaiuttimien toteutus on melko perinteikäs, sillä puhelimen alareunasta löytyy pääasiallinen kaiutin sekä toisena hyödynnetään yläreunan puheluihin käytettävää kuuloketta. Honor 200 Prossa kaiuttimia ei ole saatu kovinkaan hyvin tasapainoon, vaan alareunan kaiuttimesta lähtee selvästi kovempi ääni sekä se on yleisesti laadukkaampi. Yläosan kaiuttimesta tulee pääkaiuttimeen verrattaessa vain vaivaista pihinää.

Ääntä puhelimesta lähtee kuitenkin kiitettävästi, ja Honor on tuonut mukaan myös 200% maksimiäänenvoimakkuuden. Eli perustason äänen voi myös lähes tuplata. Itse en kyseiselle ominaisuudelle suurempaa käyttöä löytänyt, sillä harvemmin puhelimen kaiuttimet ovat niin hyviä, että niiden kautta kuuntelisi yhtään mitään pitkiä aikoja.

Honor 200 Pron kaiuttimilla kyllä kuuntelee hetken aikaa musiikkia, mutta itse suosin edelleen kuulokkeiden liittämistä puhelimen kaveriksi. Äänenlaatu ei ole luokattoman huono, mutta se ei pääse myöskään lähellekään markkinoiden kärkeä. Kaiuttimet riittävät mainiosti kuitenkin puhepainotteisen äänen kuunteluun.

Honor ei tarjoa perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten se kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Honor on tuonut puhelimeen tuen aptX- ja aptX HD -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Itse koin testijakson aikana Bluetoothin yli äänenlaadun olevan hyvä, eikä yhteydessäkään havaittu mitään ongelmia.

Paluun numerosarjaan on nyt tehnyt myös infrapunalähetin. Itse olen jo pitkään harmitellut sitä, ettei kyseistä ominaisuutta ole puhelimista enää löytynyt, vaikka se oli vuosia sitten yksi N-sarjan valttikorteista. Infrapunalähetin löytyy luonnollisestikin puhelimen yläreunasta.

Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämään kaukosäätimenä Älykäs ohjain -sovelluksen avulla. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodin laitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akunkesto ja lataus

Honor on pystynyt kasvattamaan uutuuspuhelimen akkua hieman, sillä käyttöön on otettu ensimmäistä kertaa N-sarjassa uudenlainen pii-hiiliakku. Akku on kooltaan mukavat 5200 milliampeerituntia, jonka luvataan tarjoavan koko päivän mittaisen akun. Testijakson aikana akunkeston todettiinkin ajavan hyvin asiansa, eikä se ainakaan koitunut ongelmaksi.

Pii-hiiliakun kerrotaan sisältävän sähkökemiallisen järjestelmän, joka pidentää sen syklin kestoa 40 prosentilla. Siinä on Honorin kehittämä matalajännitevarauksen energiankeruuteknologia suuremmalla tehontuotolla, mutta samalla jännitteellä verrattuna grafiittipohjaisiin akkuihin. Akku on kaikessa yksinkertaisuudessaan pienempi kuin normaalit akut, mutta pitää sisällään silti suuremman kapasiteetin.

Akku oli mukavan riittävä, eikä se loppunut testijakson aikana koskaan kesken kaiken. Usein iltaisin akun varausta oli jäljellä 25-35 prosenttia, joten omalla aktiivisella käytöllä virta riitti hyvin yhdeksi päiväksi. Todennäköisesti kevyemmällä käytöllä jopa 2 päivän akunkesto on mahdollinen, mutta itselle riittää mainiosti yhden päivän akku. Akku ei koskaan loppunut kesken päivän, joka on paras indikaattori hyvästä akusta.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Honor 200 Prossa on panostettu vahvasti latausratkaisuihin, sillä langallisesti tuetaan 100 watin tehoista pikalatausta sekä langattomasti jopa 66 watin tehoista pikalatausta. Honor ei tällä kertaa toimita mukana laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Jos haluaa hyötyä Honorin omasta 100 watin SuperCharge-pikalatauksesta, niin silloin on ostettava erikseen virallinen 100 watin laturi. Hintaa laturilla on 59 euroa.

Pikalatauksen osalta tuetaan pääasiassa vain Honorin omaa SuperCharge-latausstandardia, jolla 100 wattia saadaan aikaiseksi. Muilla latureilla puhelinta ladataan selvästi hitaammin. Honor ei myöskään kerro tarkkaan, tukeeko Honor 200 Pro USB Power Delivery (PD) -latausstandardia. Kyseessä on erikoinen moka Honorilta, sillä jatkossa EU vaatii kaikkia valmistajia tukemaan PD-pikalatausta sekä ilmoittamaan sen enimmäis- ja vähimmäislataustehot avoimesti. Erikoisesti Honor ei tätä vaatimusta vielä täytä, vaikka monet muut valmistajat sen jo kertovat.

Ei kuitenkaan kannata tuudittautua siihen, että PD-pikalataus olisi tuettuna. Honor ei myöskään tätä pystynyt erikseen SuomiMobiilille vahvistamaan.

Toteutimme Honor 200 Prolle lataustestin Honorin virallisella 100 watin tehoisella pikalaturilla, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta. Lataustesti on tehty 5 minuutin mittausvälillä.

Honor 200 Pron akun latausnopeus 100 watin langallisella pikalaturilla.

Honorin omalla SuperCharge-pikalatauksella 100 watin teholla akku latautui tyhjästä täyteen 50 minuutissa. Honor itse mainostaa puhelimen latautuvan tyhjästä täyteen 41 minuutissa, joten testissä latausaika oli hieman tätä pidempi.

10 minuutissa akkua oli jo 26 prosentin verran ja 30 minuutissa akkua oli 71 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 39 minuutissa. Lataus hidastui loppua kohden, sillä ensimmäiset kymmenen prosenttia latautuivat 3 minuutissa ja viimeiset kymmenen vaativat latautuakseen 11 minuuttia.

66 watin langattomalla latauksella puhelimen on mainostettu latautuvan 30 minuutissa 64 prosentin varaustasoon. Valitettavasti tehokkain langaton lataus saadaan aikaiseksi vain Honorin omalla noin 70 euron hintaisella latausalustalla. Testiä varten ei ollut saatavilla latausalustaa, joten siitä ei saatu toteutettua erillistä lataustestiä.

Honor 200 Prossa on tuki tyypilliseen tapaan 5 watin käänteiselle langalliselle lataukselle. Lisäksi käänteisen langattoman latauksen avulla pystytään lataamaan toista Qi-standardia hyödyntävää puhelinta tai muita langatonta latausta tukevia laitteita helposti. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kuulokkeiden tai älykellojen lataamisen reissun päällä, eikä kaikille laitteille tarvitse olla omia latureita mukana.

Pakkastesti

Testijakson aikana Honor 200 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor 200 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, eli akkua ei kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Honor oli kuitenkin estänyt kamerassa salaman käytön. Akun lataaminen oli mahdollista, joten sitä ei rajoitettu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Honor 200 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalia vähäisempää, sillä yleisesti testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Honor 200 Pro pärjäsi pakkastestissä aivan kuten monet muutkin Honorin älypuhelimet viime aikoina. Puhelin nimittäin on kuin luotu Suomen kylmiin pakkasiin, sillä kylmä ilma ei vaikuttanut laitteen käyttöön juurikaan. Honor on mainostanut puhelinta hyvällä pakkaskestävyydellä, sillä laitteen uuden pii-hiiliakun luvataan kestävän pakkasta -20 asteeseen asti ilman mitään vaikutusta esimerkiksi akun kulutukseen tai lataukseen. Pakkastestissä ainoa huomio oli, että salamaa ei voitu käyttää kuvaustilanteessa, jos lämpötila oli liian alhainen.

Kamerat

Honor 200 Pro tuo mukanaan toistaiseksi kehittyneimmät kamerat Honor N -mallistoon, sillä tällä kertaa on luovuttu kaikista turhista kamerasensoreista. Honor on vihdoin tajunnut, ettei kukaan tarvitse ylimääräisi makro- ja syvyyskameroita, vaan ne voidaan korvata paremmilla ratkaisuilla. Honor 200 Prossa on pääkameran lisäksi nyt ultralaajakulmakamera sekä telekamera.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen sensori, joka perustuu samaan H9000-sensoriin kuin Magic6 Prossa. Kyseessä on Honorin nimitys OmniVisionin kehittämälle OV50H-sensorille. Sensori on kooltaan 1/1.3 tuumaa ja siinä on 1.2 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.9-aukko sekä 23 mm polttoväli. Honor on laittanut mukaan vihdoin myös optisen kuvanvakautuksen, joka on puuttunut aikaisemmista numerosarjan laitteista.

Ultralaajakulmakameran tekniikoista ei ole juurikaan tietoa, mutta se on 12 megapikselin tasoinen. Kamerassa on f/2.2-aukolla sekä 22 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla taltioidaan kuvia 112 asteen kuvakentällä. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattitarkennusta, eli se hoitaa myös makrokuvaamisen.

Telekamera on yksi puhelimen kohokohdista, sillä se toimii zoomauksen ohella myös parempien muotokuvien taltioimiseen. 50 megapikselin telekamera perustuu Sony IMX856 -sensoriin, josta ei paljoa tietoa ole. Kamerassa on linssi, jossa on f/2.4-aukko, 68 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakautus. Kamera tukee 2.5-kertaista optista zoomausta sekä digitaalista zoomausta aina 50-kertaiseksi.

Honor on myös päivittänyt etukameraa, sillä mukana on kaksi sellaista. Tärkein niistä on 50 megapikselin tasoinen ultralaajakulmalinssillä varusteltu, jossa on f/2.1-aukko, 21 mm polttoväli sekä kiinteä tarkennus. Kameran rinnalla on myös toinen kamera, joka on nähtävästi jokin syvyysterävyyskamera parempien muotokuvien taltioimista varten. Sensorista ei ole juurikaan tietoja olemassa.

Honor 200 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (H9000-sensori (OV50H), f/1.9, 23 mm, 1/1.3”, 1.2 µm (2.4 µm), PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 16 mm, PDAF, 112 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 50 megapikseliä (Sony IMX856, f/2.4, 68 mm, PDAF, OIS, 2,5x optinen zoom, 50x digitaalinen zoom)
  • Etukamera: 50 megapikseliä (f/2.1, 21 mm, FF) + syvyyskamera

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa Honor hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä kuvista tulee tarkkuudeltaan 12,6 megapikselin tasoisia. Kamerassa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, tavoitteena parantaa lopputulosta esimerkiksi heikossa valaistuksessa. Testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Honor 200 Pro on vahvoilla pääkameran kanssa, ja erityisesti hyvässä valaistuksessa sillä saadaan taltioitua vakuuttavaa jälkeä. Yksityiskohtia kuvissa on todella paljon, mutta aivan esimerkiksi Magic6 Pron tasolle ei päästä. Dynaaminen alue on todella laaja, sekä kontrasti on miellyttävä. Honor 200 Pron pääkameralla kuvat taltioidaan oletuksena ”energinen” -väritilalla, jonka rinnalla on myös ”luonnollinen” ja ”aito” -vaihtoehdot. Kuvat on otettu oletusasetuksilla.

Energinen-tilalla värit ovat omaan silmään hyvät, vaikka aika paljon huomasin vihreän sävyn korostuvan. Monet kuitenkin tykkäävät hieman korostetuista väreistä. Toisinaan pääkamera tuntui taltioivan esimerkiksi siniseen taivaaseen hieman odotettua enemmän värikohinaa, mutta sen huomaa vasta kun katsoo kuvia lähempää ja suuremmalla näytöllä.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka aktivoituu, kun valoa ei ole tarpeeksi käytettävissä. Heikossa valaistuksessa kamera on myös vahvoilla ja tuottaakin omaan makuuni todella hyvää jälkeä. Kuvissa on miellyttävä määrä valoa ja värit ovat todella luonnolliset. Kuvat ovat lisäksi tarkkoja ja pehmeys on saatu pidettyä hyvin kurissa.

Honor 200 Pron pääkamera on mielestäni jokaisessa tilanteessa vahvoilla. Olenkin tyytyväinen siihen, että Honor on parantanut nyt kameraa selvästi verrattuna edeltäjiin. Puhelin kilpailee pääkameralla esimerkiksi saman hintapisteen Samsungin ja Motorolan puhelimien kanssa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Honor 200 Pron pääkameralla.

12 megapikselin ultralaajakulmakamera on puhelimeen laitettu ”pakollisena”, eikä siihen ole mitenkään erikoisemmin panostettu. Ainakaan teknisesti kamera ei suuremmin yllätä, jonka lisäksi 112 asteen kuvausalue on melko rajallinen verrattuna moniin muihin.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on vahvimmillaan ja tuottaakin riittävää jälkeä. Yksityiskohtia saadaan hyvin taltioitua ja terävyys ei ole ylikorostettu. Pehmeyttä havaitaan jonkin verran enemmän kuvien reunoilla kuin keskellä. Onneksi tuki automaattitarkennukselle parantaa kokonaiskuvaa. Dynaaminen alue kuvissa on hyvä ja värit taltioituvat pitkälti samalla tavalla kuin pääkameran kohdalla.

Valaistuksen ollessa vähissä ultralaajakulmakameran kuvista tulee yllättävän pehmeitä. Erillisellä yökuvaustilalla voidaan helpottaa tilannetta, mutta silti kuvat ovat melko tummia ja heikkolaatuisia. Ilman yökuvaustilaa ultralaajakulmakameraa ei kannata käyttää, sillä ne eivät yksinkertaisesti ole hyviä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 200 Pro -puhelimen ultralaajakulmakameralla.

50 megapikselin telekamera on suurin uudistus puhelimessa ja Honor hyödyntää samaa pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputuloksena on kuvia 12,6 megapikselin tarkkuudella. Telekamera ei ole yhtään hullumpi, vaan ajaa asiansa erinomaisesti. Mikään markkinoiden paras kamera ei ole, mutta Honor 200 Prossa sitä voidaan käyttää peruszoomauksen rinnalla myös muotokuvien ottamiseen. Tällä kertaa suurempi pääpaino on muotokuvissa.

Hyvässä valaistuksessa telekameralla saadaan todella yksityiskohtaisia kuvia, joissa on laaja dynaaminen alue ja värit taltioituvat monessa tilanteessa samalla tavalla kuin pääkamerallakin. Erinomaisista yksityiskohdista huolimatta kuvissa on usein myös hieman enemmän pehmeyttä kuin pääkameralla kuvattaessa. Tämä näkyy muun muassa kuvattavien kohtainen reunoista.

Itse kuitenkin havaitsin, että jos kuvaa kauempana olevaa kohdetta, niin silloin pehmeys on hieman vahvemmin läsnä, mutta kun kuvaa lähempänä olevia yksityiskohtia, niin silloin lopputulos on selvästi parempi. 2,5-kertainen zoomaus ei ole suuren suuri, mutta riittää mielestäni esimerkiksi kohtuullisen kaukana olevien kohteiden kuvaamiseen. Honor 200 Pro tukee myös 50-kertaista digitaalista zoomaamista, mutta siihen ei aivan kyvykkyys riitä. Mielestäni kameran kuvat ovat hyviä vielä 10–15 kertaisella zoomilla, mutta kaikki tämän yläpuolella tuntuu hieman turhalta laadun ollessa heikko.

Telekamera pääsi myös yllättämään heikossa valaistuksessa käytettäessä. Kuviin saadaan mukavan paljon yksityiskohtia jopa ilman yökuvaustilaa, mutta sen ollessa päällä saadaan parannettua dynaamista aluetta sekä yksityiskohtia. Itse en oikeastaan odottanut telekameran olevan näin hyvä heikossa valaistuksessa, sillä usein ne jättävät toivomisen varaa. Kuvat ovat käyttökelpoisia tarkkojen yksityiskohtien ja värien osalta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor 200 Pron telekameralla.

Honor 200 Pron kohdalla yksi tärkeistä kamera-aiheista on muotokuvat. Honor on tällä kertaa tehnyt yhteistyötä pariisilaisen Studio Harcourtin kanssa, jonka ammattitason muotokuvaustekniikat on opetettu tekoälylle. Erillisessä muotokuvatilassa saadaan täydellisesti optimoidut valot osaksi jokapäiväistä kuvaamista suoraan puhelimella.

Vaikka kyseessä on vain puhelin, niin Honor 200 Prolla saa mielestäni parhaimmat muotokuvat kuin milläkään muulla puhelimella. Erityisesti itse tykkäsin muotokuvatilan Harcourt Classic -tilasta, jolla taltioidaan mustavalkoisia kuvia. Lisäksi löytyy kaksi muutakin tilaa, jotka ovat ”Harcourt Color” sekä ”Harcourt Vibrant”, joilla voi taltioida värillisiä kuvia. Harcourt-tilaa käyttäessä kuviin saadaan myös klassinen 5:4-kuvasuhde. Honor 200 Pro saa kuvat näyttämään todella hyviltä, vaikka kuvattava kohde ei olisikaan kovin hyvän näköinen.

Puhelin onnistuu hyvin erottamaan kuvattavan henkilön taustasta, mutta samalla se ei ole liian teennäinen. Lisäksi kuvissa valot tuntuvat aina osuvan kohdilleen, joka on tekoälyn ansiota. Muotokuvia voidaan taltioida pääkameralla 1x ja 2x-tiloissa sekä telekameralla 2.5x-tilassa. Itse suosin kuvaamista telekameralla, sillä sen avulla taustaan saadaan hieman erilainen fiilis.

Jos tykkää taltioida muotokuvia, niin Honor 200 Pro on siihen paras työkalu. Alapuolella on muutamia muotokuvia, jotka on otettu testijakson aikana.

Videokuvausta puhelimella voidaan harrastaa tutulla huipputasolla. kaikilla puhelimen kameroilla päästään korkeintaan 4K 30 fps -tasolle ja yleisesti ainakin pääkameran todettiin tuottavan hyvää jälkeä. Yleisesti muutkin kamerat tuottavat riittävää lopputulosta, mutta pääkamera on kaikista vahvimmillaan. Suuresti ei videokuvausta testijakson testattu, mutta Honor 200 Pro riittää mainiosti satunnaiseen videokuvaukseen.

Honor on mahdollistanut myös kameroiden välillä liikkumisen kesken videokuvaamisen, mikä ei ole aina ollut itsestäänselvyys. Verrattuna edeltäjäversioon, on Honor nyt luopunut 4K-kuvauksessa erikoisesta 15 minuutin kuvausrajasta, joka on tietysti loistava parannus.

Etukameran osalta Honor 200 Pro on saanut päivitystä, sillä nyt käytössä on 50 megapikselin ”muotokuvaselfiekamera”, jonka rinnalla on myös 2 megapikselin tasoinen syvyyskamera. Etukamera tarjoaa ultralaajakulmalinssin ja se osaa automaattisesti vaihtaa 0,8x ja 1x-tilojen välillä riippuen siitä, kuinka monta kohdetta kuvassa on.

Testien perusteella etukamera on todella hyvä perustilanteissa. Kameran kuviin taltioituu paljon yksityiskohtia ja värit ovat tarkat. Kyseessä on paras Honor N -sarjan puhelimissa nähty selfiekamera. Hyvät tulokset eivät rajoitu ainoastaan hyvässä valossa kuvaukseen, vaan kamera on kyvykäs myös heikommassa valaistuksessa. Etukamera tukee lisäksi 4K 30 fps -videokuvausta. Ainoa puute on kiinteä tarkennus, joten monista lippulaivapuhelimista tuttua automaattitarkennusta ei ole mukana.

Kamerasovelluksen osalta Honor 200 Pro tarjoaa saman kokemuksen kuin muutkin Honorin huippupuhelimet viimeisen vuoden aikaan. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, elokuva, pro ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, Ai-kuvaukselle HDR-tilalle sekä filttereille. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jossa painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikeen yläpuolella. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x), digitaaliselle zoomille (2x) sekä optiselle zoomille (2.5x). Uutena ominaisuutena sovelluksen päänäkymässä voidaan pyyhkäistä ylöspäin, jolloin esille saadaan helposti asetukset kuvasuhteelle, salamalle ja muille pikavalinnoille.

Honor 200 Prohon on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään kaikkien kameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa myös videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille.

Honor on mennyt parempaan suuntaan kamerasovelluksen kanssa, ja nyt mukaan on saatu parannuksia helpottamaan käyttöä. Mukana on edelleen Huawein ajalta tuttu ideologia, mutta siitä päästään pikkuhiljaa eroon. Positiivista oli nyt huomata, että esimerkiksi videokuvauksen tarkkuuden asetukset on siirretty videokuvaustilaan suoraan, eikä sitä tarvitse vaihtaa kameran asetuksien kautta. Kamerasovellus oli tällä kertaa myös nopea, eikä vastaan tullut häiritseviä hidasteluja. Honor menee siis hitaasti, mutta varmasti oikeaan suuntaan.

Käyttöjärjestelmä

Honor 200 Prohon on saatu sama ohjelmisto, joka nähtiin ensi kerran Magic6 Prossa. Kyseessä on siis Googlen uusimpaan Android 14 -versioon perustuva MagicOS 8.0, joka tuo pieniä uudistuksia ja parannuksia monella osa-alueella. Testijakson lopuksi tuoreimman ohjelmistoversion mukana oli Googlen 1. toukokuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivityslupauksen osalta Honor ei ole markkinoiden kärkikastissa, mutta parannusta on tänä vuonna saatu. Edeltäjän 2 + 3 vuoden lupauksesta on luovuttu ja nyt tarjotaan vuosi pidempään, eli 3 vuotta Android-versioita sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Honor 200 Pro on nyt perustasolla päivityslupauksen osalta, mutta parempikin voisi olla. Esimerkiksi Samsung tarjoaa samassa kategoriassa 4 + 5 vuotta päivityksiä.

Odotettavasti Honor 200 Pro saa Android 15-, Android 16- ja Android 17 -päivitykset sekä tietoturvapäivityksiä vielä kesäkuussa 2028. Honor ei ole kuitenkaan ollut viime vuosina mikään nopein päivityksien jakelun kanssa, vaan esimerkiksi Googlen tänä vuonna julkaisemaa Android 15 -päivitystä saa varmasti odottaa pitkälle ensi vuoteen. Päivityslupauksen pidentäminen on erittäin hyvä suuntaus. Nykymarkkinassa pidetään entistä tärkeämpänä ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä, jota pidempi päivitettävyys tuottaa.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

MagicOS 8.0 -käyttöliittymä on Honorin uusin näkemys siitä, mitä Androidin pitäisi olla. Honorin mukaan mukana on ”vertaansa vailla olevia innovaatioita”, ja ohjelmiston pitäisi tarjota saumaton ja älykäs käyttäjälle personoitu kokemus.

Avainroolissa tällä kertaa on pari uutuusominaisuutta, jotka ovat Magic Portal, Magic Capsule sekä Magic Ring, mutta käyttöliittymään itsessään Honor on tehnyt vain muutamia pieniä uudistuksia. MagicOS 8.0 tuo mukanaan uuden lukitusnäytön, jota voi muokata aikaisempaa henkilökohtaisemmaksi.

Puhelimessa on myös päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin edeltäjämallissa. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Muilta osin käyttöliittymä kokemus on edelleen kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Honorin uusi Magic Portal ei ole kuluttajalaitteissa heti, mutta se tulee maaliskuun aikana kaikkien saataville. Saimme kyseisen päivityksen puhelimeen viikko ennen tämän arvostelun julkaisua, joten siitä saatiin hieman kokemuksia aikaiseksi. Magic Portal hyödyntää Honorin AI MagicLM-kielimallia.

Magic Portal on ohjelmisto, jonka avulla päästään toteuttamaan tehtäviä nopeasti. Magic Portal tunnistaa esimerkiksi viesteistä osoitteita, josta se voidaan siirtää automattisesti Google Mapsiin tarjoten suoraan navigointiohjeet sijaintiin. Toistaiseksi Magic Portal on hieman rajoittunut Euroopassa, eikä sen ominaisuudet ole monipuolisia. Itse koin ominaisuudesta hyötyä muun muassa siinä tilanteessa, kun haluaa jakaa kuvan suoraan sosiaaliseen mediaan tai kopioi kuvasta tekstin, ja sen voi suoraan siirtää Google hakuun tai viestipalveluihin. Tuettuna oli ainakin jo nyt monet Metan palvelut (Facebook, Instagram, WhatsApp jne.) sekä Googlen ja Honorin sovellukset.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Magic Portal poistaa tiettyjä välivaiheita esimerkiksi sisältöä jaettaessa, mutta mistään oikeasti taianominaisesta toiminnosta ei vielä ole kyse.

Toinen esille pikaisesti nostettava ominaisuus on Honor MagicRing, jonka ideana on tehdä Honorin omasta ekosysteemistä saumattomampi. Sen avulla Honorin puhelimien, läppäreiden ja tablettien käyttäjät voivat helposti jakaa ja synkronoida tietoja laitteiden välillä. Lisäksi MagicRing mahdollistaa puhelimen kameran jakamisen tablettiin tai läppäriin, joten puhelimen laadukasta kameraa voi käyttää webbikamerana.

MagicRing on Suomessa melko turha, sillä Honorin ekosysteemi kattaa toistaiseksi puhelimet, kuulokkeet ja kellot. MagicRing vaatii toimiakseen tabletin, jossa on uusin MagicOS 8, mutta sellaista ei ole tarjolla. Lisäksi Honorin kannettavia tietokoneita ei myydä Suomessa.

Magic Capsule on vastaavasti kopioitu Applelta, sillä kyseessä on ohjelmisto, joka on rakennettu etukamerareiän ympärille. Honorin mukaan se mahdollistaa paremman vuorovaikutuksen, sillä napauttamalla kamerareikää saa esille paljon enemmän tietoja käytössä olevista sovelluksista.

Magic Capsule näyttää muun muassa musiikin toiston etukameran ympärillä ja painamalla sitä saadaan hallintapainikkeet esille. Magic Capsule toimii myös puheluissa, ajastimessa, herätyksessä ja muutamissa muissa kohdissa. Valitettavasti kolmannen osapuolen sovellukset eivät tue toiminnallisuutta samalla tavalla kuin Applen ekosysteemissä.

Mielestäni Honor on saanut ohjelmistokokemuksen viilattua Honor 200 Prossa hyväksi, ja itse en havainnut merkittäviä ongelmia tai puutteita. Käyttöliittymä toimi sulavasti ja sovellukset aukesivat nopeasti. Edelleen havaittiin Honorille tyypillisiä ongelmia ilmoituksien kanssa, jotka johtuvat todennäköisesti aggressiivisesta virranoptimoinnista. Esimerkiksi Snapchatin kanssa oli havaittavissa, että ilmoitukset eivät tule läpi, jos sovellusta ei ole avannut muutamaan tuntiin.

Yhteenveto

Honor 200 Pro on kieltämättä mielenkiintoinen uutuuspuhelin, joka vie Honorin numerosarjan aivan uudelle tasolle. Honor selvästi pyrkii tarjoamaan premium-tasoisempaa tekniikkaa pyrkiessään karisuttamaan halpabrändin mainettaan. Puhelimen ongelmana on hieman liian korkea hinta, sillä hinta voisi olla esimerkiksi 100 euroa edullisempi, niin silloin laite olisi houkuttelevampi.

N-sarjan laitteet on kuitenkin aina tunnettu edullisesta hinnasta suhteutettuna ominaisuuksiin. Nyt hinnan pompatessa 800 euroon, on Honorilla aika paljon perusteltavaa, miksi Honor 200 Pro pitäisi ostaa. Kokonaisuutena kyseessä on silti mielenkiintoinen laite, johon kannattaa vähintäänkin tutustua.

Puhelimessa on mielestäni paljon hyvää, ja on hienoa nähdä Honor 200 Pron tarjoavan tyylikkään muotoilun ja kivat värit. Lisäksi IP65-luokitus on hyvä parannus. Näyttö on yksi puhelimen selvistä vahvuuksista, sillä se on tarkka ja tarjoaa 120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta sulavan kokemuksen. Snapdragon 8s Gen 3 -järjestelmäpiirin suorituskyky on riittävä, mutta riittävät ovat myös 12 gigatavun RAM-muisti ja 512 gigatavun tallennustila.

Honor 200 Pron selvä vahvuus on myös akku, joka on erinomainen. Myös latausratkaisut ovat nopeat, sillä puhelin tukee 100 watin tehoista langallista latausta sekä 66 watin tehoista langatonta latausta. Muita hyviä asioita puhelimessa ovat stereokaiuttimet, infrapunalähetin, nopea sormenjälkilukija sekä Android 14 -käyttöjärjestelmä yhdessä MagicOS 8.0:n monipuolisten toimintojen kanssa. Kameroiden osalta Honor 200 Pro on parasta kategoriassaan ja erityisesti muotokuvat puhelimelta onnistuvat.

Miinuspuolia on myös jonkin verran. 800 euron laitteelta itse kaipaisin jo todellista vedenkestävyyttä, eli IP67- tai IP68-luokitusta. Lisäksi on hyvä huomata, että puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä. Puutteista puhuttaessa myöskään laturia ei enää mukana toimiteta, vaan se on ostettava erikseen. Honor ei ole myöskään virallisesti selventänyt tukeeko Honor 200 Pro PD-pikalatausta, jota EU vaatii jo lähikuukausina kaikilta myynnissä olevilta puhelimilta. Päivityslupauksen osalta puhelin voisi myös olla parempi, sillä nykyinen ei ole riittävä verrattuna kilpailijoihin.

Hinta on myös pieni kipupiste, kuten aikaisemmin jo todettiin. 800 euron hintapisteessä puhelimelle löytyy paljon haastajia, joita ovat esimerkiksi OnePlus 12R, Samsung Galaxy S24, Motorola Edge 50 Pro sekä Nothing Phone (2). Honor 200 Pron kohdalla onkin kannattavaa odottaa, että hinta tippuu alennuksissa 100-200 eurolla.

Suomessa Honor 200 Pro on tuotu myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta (Black) ja valkoinen (Moonlight White). Saatavilla on ainoastaan 12 + 512 gigatavun muistiversio, jonka suositushinta on 799 euroa.

Honor 200 Pro

8

Honor 200 Pro on mielenkiintoinen, ja se vie Honor N -mallistoa selvästi parempaan suuntaan.

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu ja kivat värit
  • IP65-luokitus
  • Tarkka ja sulava nelikaartuva OLED-näyttöpaneeli
  • Snapdragon 8s Gen 3 tarjoaa riittävän suorituskyvyn
  • Suuret muistit (12 + 512 Gt)
  • Hyvä akunkesto ja nopeat pikalataustekniikat (langaton lataus)
  • Stereokaiuttimet, infrapunalähetin ja eSIM
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Hyvät kamerat moneen tilanteeseen
  • Erinomaiset muotokuvakyvykkyydet
  • 50 megapikselin selfiekamera tuottaa hyvää jälkeä
  • Android 14 ja monipuolinen MagicOS 8.0
Huonoa
  • Rakenteellisesti ei täysin vedenkestävä
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Laturia ei toimiteta mukana
  • Ei virallisesti tukea PD-pikalatausstandardille
  • Päivityslupaus pitäisi olla parempi
  • Korkeahko suositushinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut