ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 12R – Erittäin kyvykäs monessa asiassa

OnePlus 12R

OnePlus esitteli tammikuussa OnePlus 12 -puhelimen rinnalla globaaleille markkinoille myös OnePlus 12R -puhelimen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun R-sarjan puhelin saadaan myyntiin Euroopassa ja Suomessa. Uutuuspuhelimen tavoitteena on ollut tarjota edullisempi versio OnePlus 12 -lippulaivasta karsimatta liikaa tekniikasta.

OnePlus 12R -puhelimessa on huipputason näyttöpaneeliin, joka on kooltaan 6,78 tuumaa ja tarjoaa 4500 nitin kirkkauden. Tehoista vastaa Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri ja RAM-muistia on 16 gigatavua. OnePlus on varustellut laitteen lisäksi suurella 5500 milliampeeritunnin akulla sekä 100 watin pikalatauksella. 50 megapikselin kolmoiskamera pitää huolen kuvaustoiminnoista, vaikka Hasselblad-yhteistyöstä onkin karsittu.

Suomessa OnePlus 12R on tulossa myyntiin 13. helmikuuta, mutta ennakkomyynti on käynnistynyt jo 23. tammikuuta. Puhelimen 16 + 256 gigatavun version hinta on 699 euroa. Tarjolle tulee kaksi väriversiota, jotka ovat tummanharmaa Iron Gray sekä vaaleansininen Cool Blue.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme OnePlus 12 -puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 12R (CPH2609)
Mitat: 163.3 x 75.3 x 8.8 mm
Paino: 207 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 / Victus 2 -lasipinnat
Näyttö: 6.78 tuumaa / 2.5K (2780 x 1264) / 19.8:9-kuvasuhde / OLED (LTPO4) / 1-120 Hz / HDR10+ / 4500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Snapdragon 8 Gen 2 (1x 3.2 GHz Cortex X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX890 / f/1.8 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 16 mm / 1/4.0" / 1.12 µm / 112 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.4 / 26mm / 1/3" / 1.0 µm / FF)
Akku: 5500 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 100 watin SuperVOOC
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + OxygenOS 14 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Alert Slider
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Iron Gray / Cool Blue
Hinta: 699 € (16 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

OnePlus 12R:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

OnePlus 12R -puhelimen kohdalla myyntipakkaus jatkaa tuttua punaista väritystä. Pakkauksen ulkopuolta koristaa OnePlus 12R -mallinimi sekä OnePlussan logot. Myyntipakkauksen pohja on punainen ja siihen on liitetty tarra, jossa on tiedot laitteen mallinimestä, muisti- ja väriversioista sekä IMEI-koodit.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä OnePlus-tarroja. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta tulee esille OnePlus 12R paperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jonka jälkeen pakkauksen pohjalta paljastuvat 100 watin tehoinen SuperVOOC-pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

Sisällöltään myyntipakkaus on samanlainen kuin monissa muissakin OnePlussan puhelimissa, eikä mukaan ole saatu mitään uutta. OnePlus on toisinaan toimittanut mukana myös suojakuoren, mutta nyt sellaista ei ole mukana. On kuitenkin edelleen hienoa nähdä, että OnePlus on tuonut mukana tehokkaimman mahdollisen pikalaturin. Valitettavasti laturi perustuu OnePlussan standardeihin, joten siitä saadaan kaikki hyöty irti vain OnePlus 12R -puhelinta ladattaessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilun osalta OnePlus 12R jäljittelee hyvin paljon isovelimalliaan, mutta luonnollisestikin hieman pelkistetymmin. Puhelimen valmistusmateriaaleina on käytetty alumiinia sekä lasia, jotka ovat tutut lähes kaikista huippupuhelimista. Väriversioita on tarjolla globaalisti kaksi kappaletta, jotka ovat tummanharmaa Iron Gray sekä testiinkin saatu vaaleansininen Cool Blue.

Sininen väri on puhelimesta niin sanottu pääväri, ja harmaa versio on suunnattu niille, jotka haluavat jotain vähän perinteisempää. Sininen väri on viimeistelty takaosaltaan kiiltäväksi, jonka suurin ystävä en ainakaan itse ole. Mielestäni mattapinta olisi voinut olla parempi, mutta OnePlus 12R on nykyiselläänkin yllättävän näyttävä. Kiiltävä pinta kerää kuitenkin paljon sormenjälkiä sekä naarmuuntuu odotettavasti helpommin kuin mattapinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testijakson aikana suurin ongelma oli kiiltävään lasiin tarttuvat sormenjäljet, jotka ovat myös hyvin vahvasti esillä. Takapinnassa on onneksi likaahylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois. OnePlus 12R:n alumiinikehys on tällä kertaa viimeistelty mattapintaiseksi, josta todella pidin. Mattapinta antaa hieman pehmeyttä, ja tuntuu kädessä hyvältä. Puhelimen etuosassa on käytössä Gorilla Glass Victus 2 -lasipinta, joka kestää aikaisempaa paremmin iskuja. OnePlus on asettanut lasiin jo tehtaalla suojakalvon, joka suojaa näyttöä ensimmäisten viikkojen ajan varmasti erinomaisesti.

Käsituntumalta OnePlus 12R on tuttua OnePlussaa, eikä muutoksia suuremmin ole onneksi tehty. Ergonomia on ollut OnePlussan huippupuhelimien yksi suurimmista valttikorteista ja se on loistava myös OnePlus 12R:n kohdalla. OnePlus ei ole lähtenyt kulmikkuuden trendiin, vaan luottaa pyöristettyyn takapintaan sekä pyöristettyyn alumiinikehykseen. OnePlus 12R:n muotoilussa ei ole havaittavissa teräviä kulmia tai saumakohtia, vaan viimeistely on erinomainen.

Verrattuna OnePlus 12 -malliin on OnePlus 12R kevyempi, jonka huomaa laitteita samaan aikaan käsissä pidettäessä. Painoa on 207 grammaa, joka on 13 grammaa vähemmän kuin isovelimallissa. OnePlussan mukaan puhelimen mitat ovat 163,3 x 75,3 x 8,8 millimetriä, joten joka suhteessa on saatu hieman pois (OP12: 164,3 x 75,8 x 9,15 mm).

Vaikka kyse on niin sanotusti edullisemmasta huippupuhelimesta, niin OnePlus ei ole karsinut laadusta. Tuttujen premium-materiaalien avulla laite vaikuttaa jämäkältä. Esimerkiksi käsien välissä puhelinta taivuteltaessa ei ole havaittavissa suurempia natinoita tai periksi antamista.

Vedenkestävyyden osalta OnePlus 12R on samalla tasolla kuin OnePlus 12. Tarjolla IP65-luokituksen mukainen suojaus, mutta täydellistä vedenkestävyyttä ei ole. IP65:n myötä puhelin kestää joka suunnasta tulevaa vesisuihkua, mutta ei kuitenkaan upotusta veteen. OnePlus on antanut ymmärtää, että puhelin on testattu IP68-luokituksen mukaisesti, mutta säästösyistä kyseistä sertifikaattia ei ole puhelimeen hankittu. 700 euron hintaluokassa IP68-luokitus voisi olla mukava lisä, mutta ainakaan itse en pidä sitä mitenkään liian suurena miinuksena ottaen huomioon kilpailun.

OnePlus 12R -puhelin näyttää etuosaltaan samalta kuin OnePlus 12. Näyttö kaartuu molemmilta reunoilta hieman ja näyttö peittää pinta-alasta noin 91 prosenttia. Etukamerareikä on näytössä keskitetysti yläreunassa. Puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat piilotettu näyttöön yhdessä sormenjälkilukijan kanssa.

Takaosaltaan OnePlus 12R jatkaa OnePlus 12:n jalanjäljissä. Silmiin pistää ensimmäisenä pyöreä kamera-alue, joka on kuitenkin hieman pienempi. Kamera-alue on asetettuna vasempaan yläkulmaan ja se yhdistyy näyttävästi puhelimen metallikehykseen. OnePlus 12R:n kohdalla kamera-aluetta korostaa röpelöinen kehys. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä värilämpötilasensori. Lisäksi mukana on tekstit ”F1.8 24mm” sekä ”F2.2 16mm”, jotka viittaavat kameroiden aukkoon sekä polttoväliin. Salamavalo on pyöreän kamera-alueen ulkopuolella.

OnePlus 12R:n oikeassa kyljessä on tällä kertaa ainoastaan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Ne on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeet ovat yllättävän kapeat, josta itse en suuresti pidä. Alert Slider -kytkimen OnePlus on säästänyt ja tuonut tällä kertaa laitteen vasempaan reunaan. Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinta, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista.

Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni, kaiutinta varten pieni aukko sekä infrapunalähetin, jollaista ei ole monestikaan OnePlussan puhelimissa nähty. Alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö

Näytön osalta OnePlus 12R tarjoaa mielenkiintoisen kokonaisuuden, sillä siitä ei ole liikaa karsittu verrattuna OnePlus 12 -malliin. Näyttö on hieman pienempi, sillä kokoa on 6,78 tuumaa. Näyttö perustuu jälleen AMOLED-tekniikkaan, ja tarkkuus on 1.5K-tasolla. Tämä tarkoittaa näytössä olen 2780 x 1264 pikseliä, joka takaa 450 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on todella korkea 4500 nitin maksimikirkkaus, 19.8:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä päivitetyllä LTPO 4.0 -tekniikan avulla toteutettu 120 hertsin virkistystaajuus.

Minimaalisesti pienemmän kokonsa ohella suurin muutos on tarkkuudessa. QHD+ -tarkkuus on vaihtunut 1.5K-tasoon, mutta tätä ei varmasti kovinkaan moni laitteita rinnakkain pitävä huomaa. Itse en siis pidä muutosta ainakaan merkittävänä heikkoutena. OnePlus 12R:n näytön tarkkuus on riittävä jokaiseen tilanteeseen. Näyttölasi kaartuu edelleen molemmilta reunoiltaan, joka voi jakaa hieman mielipiteitä. Näytön kaartuvuuden ei todettu olevan testijakson aikana ongelma, sillä se ei tuottanut minkäänlaisia virhekosketuksia.

Puhelimessa käytetään LTPO 4.0 -tekniikkaa, joka takaa dynaamisen virkistystaajuuden vaihtelun. Näyttö pystyy tuttuun tapaan vaihtamaan virkistystaajuutta 1 ja 120 hertsin välillä sisällön mukaisesti, mutta nyt vaihtamisesta on tehty aikaisempaa nopeampaa ja älykkäämpää virrankulutuksen vähentämiseksi. Esimerkiksi Always-on-display-näytössä hyödynnetään 1 hertsin virkistystaajuutta ja 120 hertsiä selatessa sisältöä. OnePlussan mukaan uutta on saatu virkistystaajuuksien vaihteluun, sillä näyttö voi vaihtaa selatessa sisältöä 60, 72, 90 tai 120 hertsin välillä selausnopeuden mukaan.

Näytön kirkkauden osalta OnePlus 12R on samalla tasolla kuin isovelimallinsa. Näyttö tukee peräti 4500 nitin maksimikirkkautta, jollaista ei muiden valmistajien puhelimissa ole nähty. Tyypillisesti OnePlus 12R kykenee kuitenkin 1600 nitin kirkkauteen, ja 4500 nitistä nautitaan vain hyvin harvoissa tilanteissa.

OnePlussan mukaan aikaisempaa parempi kirkkaus on onnistunut näyttöpaneelin uudella ”timanttipikseliasettelulla” sekä päivitetyllä yhden pikselin kalibrointiteknologialla. Lisäksi näytön kaverina on ensimmäisen sukupolven Display P1 -piiri, joka vähentää virrankulutusta. OnePlus 12R:n näytön todettiin olevan todella kirkas, eikä kirkkautta puuttunut edes kirkkaassa auringonvalossa. Luettavuus näytöltä oli erinomainen.

Väritoiston osalta OnePlus 12R on mielestäni hyvin pitkälti isovelimallinsa tasolla. AMOLED-tekniikan ansiosta väriskaala on erinomainen ja tummat sävyt ovat erittäin syviä. OnePlus on kalibroinut näytön ainakin itseäni miellyttävällä tavalla, eikä värintoistoon tarvinnut koskea testijakson aikana. Näyttö tukee myös HDR10+- ja Dolby Vision -tekniikoita. Lisäksi mukana on ProXDR-tuki.

OnePlus 12R -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa korkeamman laadun ja HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10- ja Dolby Vision -sisältöä.

OnePlus on myös nostanut näytössä esille entistä vahvemmin silmäystävällisiä ratkaisuja. Puhelimessa on 2160 hertsin PWM-himmennys, joka vähentää näytön välkkymistä sekä tämän myötä silmien rasitusta näytön pienemmillä kirkkaustasoilla. Vastaavia teknologioita on nähty myös kilpailijoiden puhelimissa viime vuosien aikana.

Näyttöä ajatellen OnePlus 12R tarjoaa pitkälti samat asetukset kuin monissa OnePlussan puhelimissa aikaisemminkin. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat viileämpi, oletus ja lämpimämpi. OnePlus 12R:n asetuksista löytyy myös mahdollisuus parantaa katselumukavuutta säätämällä näytön värejä automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan. Lisäksi puhelimessa on tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle.

Näytön virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa 60 ja 120 hertsin välillä, joten esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuus ei ole vaihtoehto. Mukana ei tällä kertaa ole automaattista tilaa, joka on erikoista ottaen huomioon LTPO-tekniikan. Käyttäjät voivat kuitenkin asettaa sovelluskohtaisia virkistystaajuuksia.

OnePlus 12R:n näytön asetuksissa on myös kohta ”videon tehostusmoottori”, jossa on kolme asetusta. Käyttäjät voivat aktivoida asetuksia, jotka terävöittävät heikkolaatuista kuvaa, muuttaa SDR-laadun HDR-tasoiseksi tai lisää näytön kirkkautta toistettaessa HDR-videota. Käyttäjät pystyvät halutessaan myös vaihtamaan näytön tarkkuutta, ja erikoisesti OnePlus hyödyntää oletusarvoisesti vain Full HD (2376 x 1080) -tilaa korkeamman 1.5K (2780 x 1264) -tilan sijasta.

Näytön osalta OnePlus 12R -puhelimessa ei siis säästellä. Itse olin jopa yllättynyt näytön laadukkuudesta, sillä odotin karsittuja ominaisuuksia nähtävän selvästi enemmän. Näytön vahvuuksia ovat loistava värintoisto, markkinoiden korkein kirkkaus sekä LTPO-tekniikkaan perustuva virkistystaajuus. Näyttöön on saatu mukaan myös silmien rasitusta vähentäviä tekniikoita, jotka ovat nykypäivänä entistä tärkeämpiä. Näytössä ei havaittu testijakson aikana mitään heikkouksia.

Tekniikka ja suorituskyky

Verrattuna isovelimalliin on OnePlus 12R:n suorituskyvystä hieman karsittu, sillä käytössä on vuoden vanha Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on sama piiri, joka oli OnePlus 11 -puhelimessa, mutta mielestäni tämä ei ole mikään suuri ongelma. Kyseessä on edelleen huipputason piiri, vaikka ei päästäkään Snapdragon 8 Gen 3 -piirin tasolle. Vanhemman version hyödyntäminen on järkevää, jos haluaa laskea hieman laitteen hintaa.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla

Suomessa OnePlus 12R on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, joka on niin sanottu parempi malli. Puhelimessa on siis 16 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää puhelimessa  RAM-muistina LPDDR5X-versiota ja tallennustilassa vastaavasti UFS 3.1 -versiota. Muistikorttipaikkaa OnePlus ei ole uutuuspuhelimeen saanut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Päivitetty 12.2.2024: Puhelimessa kerrottiin virheellisesti olevan UFS 4.0 -tallennustilaa, mutta kyseessä on UFS 3.1 -versio. Lue lisää tämän linkin takaa. 

Testijakson aikana ajoimme OnePlus 12R -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, vaikka Snapdragon 8 Gen 2:n tarjoama suorituskyky onkin jo melko tuttu. Tulokset vahvistavat sen, että OnePlus 12R ei pääse samalle tasolle OnePlus 12:n kanssa, mutta suorituskyky on samalla tasolla OnePlus 11 -puhelimen kanssa. Alapuolella olevasta taulukosta voi tarkastella OnePlus 12R -puhelimen saamia suorituskykytuloksia, sekä verrata niitä samaan piiriin perustuvan OnePlus 11:n sekä Snapdragon 8 Gen 3 -piiriin perustuvan OnePlus 12:n kanssa.

Testitulokset
OnePlus 12R (SD8G2) OnePlus 12 (SD8G3) OnePlus 11 (SD8G2)
AnTuTu: 1 292 200 pistettä 1 595 367 pistettä 1 081 422 pistettä
Geekbench 6 (single): 1580 pistettä 1242 pistettä 1714 pistettä
Geekbench 6 (multi): 5110 pistettä 4942 pistettä 4556 pistettä
PCMark: 10 145 pistettä 12 777 pistettä 10 480 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3636 pistettä 4949 pistettä 3553 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 2 tarjoaa puhelimelle edelleen erinomaisen suorituskyvyn, joka on huippuluokan tasolla. Vaikka uusimman sukupolven piiriin perustuvien laitteiden tasolle ei päästä, niin OnePlus 12R:n suorituskyky riittää varmasti vaativimmillekin käyttäjille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen.

OnePlus 12R -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Puhelimelle toteutun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 12R -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 292 200 pistettä, jonka jälkeen lähdettiin laskuun. Oikeastaan heikoimmat tulokset saatiin toisella testauskerralla, sillä tämän jälkeen pisteiden tulos oli jälleen ylöspäin. Heikoin tulos oli siis 1 219 459 pistettä.

Suorituskyvystä katosi alle 73 000 pistettä, joka vastaa -5,63 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista ja on jopa parempi kuin monissa samaan piiriin perustuvissa kilpailijoissa. OnePlus on saavuttanut hyvän tasapainon järjestelmäpiirin lämpenemisen ja puhelimen jäähdytyksen kanssa.

OnePlus 12R:n kohdalla onkin nostettu vahvasti esille jäähdytysjärjestelmää. OnePlussan mukaan kyseessä on yhtiön tähän mennessä paras jäähdytysjärjestelmä ja sitä kutsutaan nimellä ”Cryo-Velocity”. Se koostuu kahdesta höyrykammiosta, joista toinen on suurempi ja toinen pienempi.

Pienempi höyrykammio johdattaa lämmön suoraan järjestelmäpiiriltä, ja jakaa lämmön tasaisesti pienen kammion yli. Suurempi höyrykammio johdattaa lämmön ja päästää sen haihtumaan nopeasti ja jäähtymään nestemäiseksi. Yhteensä näillä höyrykammioilla on pinta-alaa 9140 mm2, joka on samaa kokoluokkaa OnePlus 12:n jäähdytysjärjestelmän kanssa.

Jäähdytysjärjestelmä tuntui siis toimivan puhelimessa, sillä suorituskyvyn lasku stressitestin aikana oli hyvin kohtuullista. Testijakson aikana OnePlus 12R ei päässyt myöskään kuumenemaan missään tilanteessa, vaan pientä lämpenemistä oli havaittavissa raskaassa käytössä. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut laitteen käyttöön millään tavalla.

Muuta tekniikasta

Yhteyksien osalta OnePlus 12R on samalla tasolla kuin viime vuoden lippulaivapuhelimet. 5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korteilla ja laitteeseen pystyy asettamaan kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Valitettavasti OnePlus on karsinut tuesta eSIM-ratkaisulle, eli OnePlus 12R tukee vain fyysisiä SIM-kortteja. Kyseessä on mielestäni iso puute.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa puhelin tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Yhteyksien osalta ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla.

Puhelimessa on Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. Karsintaa on tehty kuitenkin USB-liittimen kohdalla. Siinä missä OnePlus 12 tuki USB 3.2 Gen 1 -standardia, niin nyt OnePlus 12R -puhelimessa on tuki ainoastaan USB 2.0 -standardille. Puhelimessa on kuitenkin myös NFC-tuki, jonka avulla puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Itse olen myös tyytyväinen OnePlus 12R -puhelimen tarjoamaan värinäpalautteeseen, joten puhelimen sisuksissa oleva värinämoottori on laadukas. X-akselisen värimoottorin tarjoama palaute on jämäkkä ja sen myös huomaa. Jonkin verran eroa oli kuitenkin havaittavissa isovelimalliin verrattuna, mutta ei kuitenkaan liian merkittävästi.

Sormenjälkilukijan osalta OnePlus 12R jatkaa tuttua tarinaa, eikä sitä ole lähdetty radikaalisti päivittämään. Sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alareunaan, josta se on helposti saavutettavissa. Sormenjälkilukijana toimii edelleen näytönalainen optinen sensori. Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma.

Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaatio on myös mahdollista poistaa käytöstä.

OnePlus 12R -puhelimessa on kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana.

Äänentoiston osalta OnePlus 12R on tuttua OnePlussaa, vaikka hieman onkin karsittu verrattuna OnePlus 12 -puhelimeen. Toteutus on kuitenkin perusidealtaan pysynyt samana. Pääkaiuttimena toimii laitteen alareunassa oleva kaiutin, jonka lisäksi stereokokemuksen toteuttamiseen hyödynnetään myös yläreunan puheluihin suunnattua kuuloketta.

Stereokaiuttimet tuottavat hyvän äänenlaadun muun muassa videoiden katselua ajatellen, ja musiikkia niiden kautta kuuntelee jonkin verran. Mistään markkinoiden parhaimmasta äänentoistosta ei ole kyse, mutta ratkaisu on mielestäni hyvä hintaluokassaan. OnePlus 12R:n kohdalla erityisesti pääkaiuttimesta todettiin tulevan selvästi enemmän ääntä.

Kuulokeliitintä puhelimesta ei löydy, joka ei ole varmasti suuri yllätys. OnePlus on tuonut puhelimeen Bluetooth 5.3 -yhteyden, joka takaa laadukkaan ja vakaan yhteyden Bluetooth-kuulokkeiden kanssa. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC-, LHDC-, SBC- ja AAC -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Äänentoistossa mainittaneen myös tuki 3D-tilaääniratkaisuille, joka toimii kuulokkeiden kanssa.

OnePlus ei ole luopunut ikonisesta Alert Slider -kytkimestään, vaikka se ei enää löydykään tutusta ja turvallisesta paikastaan. OnePlus 12R:n kohdalla kytkin on siirretty oikeasta kyljestä nyt vasemmalle puolelle. Kyseessä on ainoa muutos, ja toiminnallisuudeltaan kytkin on edelleen ennallaan. Itse en kokenut tämän muutoksen vaikuttavan mihinkään, vaan uuteen sijaintiin tottui helposti.

Alert Slider on fyysinen kytkin puhelimen oikeassa kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolmen eri ääniprofiilin välillä. Yläasennossa käytössä on hiljainen-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soittoääni-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä.

Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien loistavimmista ominaisuuksista sekä valttikorteista verrattuna kilpailijoihin. Onkin siis hienoa, että siitä ei ole luovuttu.

OnePlus on tuonut OnePlus 12R -puhelimeen tuen myös infrapunalähettimelle. Lähetin sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu IR Remote -sovellus.

Puhelimella voi siis ohjata esimerkiksi televisiota, suoratoistolaitteita, ilmastointilaitteita, lamppuja, kameroita tai vaikkapa robottipölynimureita. IR Remote -sovellus tukee kymmeniä eri brändejä, joten käytännössä OnePlus 12R pystyy korvaamaan minkä tahansa laitteen kaukosäätimen. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jonka käytännöllisyyden huomaa vasta sitä tarvittaessa.

Akku ja pakkastesti

OnePlus 12R on varusteltu OnePlussan historian suurimmalla akulla, sillä laitteen sisuksissa on 5500 milliampeeritunnin kokoinen akku. Verrattuna OnePlus 12 -malliin on kapasiteettia saatu 100 milliampeerituntia lisää, joten akut ovat hyvin pitkälti samankokoisia. Kyseessä on kuitenkin yllättävän suuri akku ottaen huomioon laitteen kilpakumppanit.

Akku onkin yksi puhelimen valttikorteista, sillä ainakin testijakson aikana OnePlus 12R:n akku riitti helposti yhdeksi päiväksi. Usein iltaisin akkua oli jäljellä vielä yli 30 prosenttia nukkumaan mentäessä, eikä koskaan päästy aktiivisen päivän aikana alle 20 prosentin varaukseen. Kevyellä käytöllä OnePlus 12R:n akku riittää varmasti kahdeksi päiväksi.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

OnePlus 12R -puhelimessa luotetaan isovelimallista tuttuun langalliseen 100 watin tehoiseen SuperVOOC-pikalataukseen. Vaikka akku on suurentunut, niin OnePlus on saanut pidettyä latausajan samana. OnePlussan mukaan puhelin latautuu tyhjästä täyteen vain 26 minuutissa.

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen mukana edelleen tehokkaimman laturin, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Ongelmana on kuitenkin sen karsitut ominaisuudet verrattuna siihen, mitä OnePlussalta totuttiin näkemään ennen Oppoon yhdistymistä. Laturin toisessa päässä on nyt USB-A-liitin, eikä enää ole kyse USB-C-to-USB-C-kaapelista. Laturi ei myöskään tarjoa tukea USB Power Delivery -standardille, joka rajoittaa laturin käyttöä selvästi. Paras hyöty laturista saadaan erityisesti OnePlussan puhelimissa, mutta esimerkiksi muita laitteita ei pystytä enää lataamaan nopeammalla teholla. OnePlus on mennyt laturin kanssa siis selvästi huonompaan suuntaan.

Lataustesti puhelimelle toteutettiin mukana toimitettavalla 100 watin tehoisella laturilla. Lataustesti toteutettiin 5 minuutin mittausvälillä, jolla ei kuitenkaan päästy täysin OnePlussan lupaamaan 26 minuutin latausnopeuteen.

OnePlus 12R:n akun latautuminen mukana toimitettavalla 100 watin laturilla.

Testin mukaan OnePlus 12R:n akku latautuu tyhjästä täyteen 30 minuutissa, eli lataus otti 4 minuuttia enemmän aikaa kuin OnePlus oli luvannut. Ensimmäisen 5 minuutin aikana akkua saadaan jo 25 prosenttia, joka on erinomainen suoritus. Lisäksi 15 minuutissa akkua oli jo huimat 68 prosenttia. OnePlus 12R:n akku latautuu todella nopeasti, ja virtaa saadaan muutamassa minuutissa todella pitkäksi aikaa.

Latausnopeus on hyvällä tasolla ja täysin riittävä varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä. Yhä nopeammat pikalatausratkaisut ovat myös muuttaneet omaa suhtautumista puhelimien lataukseen, sillä enää en lataa puhelinta yöllä. Lataus onnistuu helposti aamutoimia tehdessä ja tarvittaessa 5 minuutin latauksellakin saa akkua paljon lisää.

OnePlus 12R on muilta osin karsitumpi, sillä mukana ei ole tukea langattomalle lataukselle. Kyseessä on looginen ratkaisu hinnan alentamiseksi, vaikka itse olisinkin kaivannut edes jonkinlaista langatonta latausta. Puhelinta voidaan siis ladata ainoastaan langallisesti.

Testijakson aikana OnePlus 12R laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 12R laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä OnePlus ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 12R:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 1 prosentti, eli varausta oli jäljellä 99 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erinomaisella tasolla, sillä yleensä tässä kohtaa akkua on kulunut 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

OnePlus 12R jatkaa tuttua loistavaa suoriutumista pakkastestissä, jota nähtiin myös OnePlus 12 -puhelimelta. OnePlus 12R toimii varmasti hyvin Suomen kylminä pakkaspäivinä, eikä akun kuluminen tule olemaan liian suurta. Pakkanen ei myöskään rajoittanut puhelimen toimintaa millään tavalla.

Kamerat

Kameroiden osalta OnePlus 12R on selvästi karsitumpi kuin OnePlus 12. Yhteistyöstä Hasselbladin kanssa on karsittu ja tarjolla ei ole enää yhtä laadukkaita kamerasensoreita. Kameroiden osalta OnePlus 12R on identtinen OnePlus Nord 3 -puhelimen kanssa, joten 400 euron laitteen toteutus on nyt saatu 700 euron laitteeseen. Kamerat eivät ole siis puhelimen parasta antia, mutta OnePlus on koittanut pitää huolen niiden olevan kuitenkin käyttökelpoiset.

50 megapikselin pääkamera perustuu Sony IMX890 -sensoriin. Kyseessä on sensori, jonka koko on 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on kerrottu olevan f/1.8-aukko, 24 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolla pitäisi olla vaikutusta erityisesti kuvien yksityiskohtiin sekä tasalaatuisempaan lopputulokseen eri kuvaustilanteissa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, jonka takia myös testikuvat ovat 12,6 megapikselin tasoisia.

Vaikka pääkamera ei suoranaisesti perustu lippulaivatason tekniikkaan, niin OnePlus 12R:n kohdalla se ajaa asiansa. Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä, sillä yksityiskohtia on paljon ja tarkkuus on hyvä. Kuvissa on laaja dynaaminen alue ja värit ovat miellyttävät. Tietyssä valaistuspisteessä, kuten sisätiloissa kuvissa on jonkin verran ylimääräistä pehmeyttä.

Heikossa valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä automaattisen yökuvaustilan avulla, joka antaa kuville enemmän valoa sekä yksityiskohtia. Toki pehmeyttä on havaittavissa enemmän, mutta ei kuitenkaan liikaa. Kokonaisuutena OnePlus 12R:n kamera ajaa asiansa, mutta laatu on samalla tasolla 400 euron hintaluokan puhelimien kanssa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu pääkameralla.

8 megapikselin ultralaajakulmakamera perustuu Sony IMX355 -sensoriin. Kamera on varusteltuna linssillä, jossa on f/2.2-aukko ja sen avulla voidaan taltioida 112 asteen kuvia. Kameraan ei ole saatu automaattitarkennusta, vaan tarjolla on vain kiinteä toteutus.

Yleisesti 8 megapikselin kameroilta ei kannata odottaa ihmeitä, mutta OnePlus 12R on tässä suhteessa pieni poikkeus. Yleiseltä laadultaan ultralaajakulmakuvat ovat tarpeeksi hyviä jaettavaksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kuvien tarkin kohta löytyy edelleen keskeltä ja reunat sekä kulmat ovat pehmeämpiä. Hyvässä valaistuksessa yksityiskohtia on hyvin ja värit taltioituvat luonnollisesti.

Kuvissa on havaittavissa kuitenkin pääkameran kuviin verrattuna enemmän tummuutta ja värit eivät ole aivan samanlaiset. Toisinaan ultralaajakulmakamera tuntui tekevän yllättävän sinertävää jälkeä. Heikossa valaistuksessa kuvista tulee tummia ilman erillistä yötilaa, mutta kuvissa on mukavasti yksityiskohtia. Ultralaajakulmakuvista saadaan heikossakin valaistuksessa kohtuullisen hyviä erillisellä yötilalla, jonka avulla kuvista tulee valoisempia, terävämpiä sekä hieman yksityiskohtaisempia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

OnePlus näyttää edelleen rakastavan makrokameroita, sillä kyseinen ”täytekamera” on saatu myös OnePlus 12R -puhelimeen. OnePlus on laittanut mukaan 2 megapikselin tasoisen kameran, jolla voidaan ottaa kuvia läheltä kuvattavaa kohdetta. Makrokameraa voidaan luonnehtia todella turhaksi, sillä henkilökohtaisesti en tiedä kuka kameraa tulee koskaan edes käyttämään. Kuvista tulee hyvässäkin valaistuksessa heikkoja, sillä tarkkuus ei riitä. Heikossa valaistuksessa kameralta ei kannata odottaa mitään.

Hyvä vinkki olisi myös OnePlussalle panostaa enemmän ultralaajakulmakameraan, jolla voitaisiin ottaa makrokuvia. Tällöin ei tarvitsisi turhaa kameraa laittaa puhelimeen. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvauksen osalta OnePlus 12R tarjoaa tutut ratkaisut, mutta ne eivät pääse aivan lippulaivapuhelimien tasolle. Puhelin tukee nyt korkeintaan 4K 60 fps -kuvausta pääkameralla. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää edelleen 1080p 30 fps -tasolle. OnePlus hyödyntää videokuvauksessa elektronista kuvanvakautusta kaikilla kameroilla, mutta pääkamerassa päästään nauttimaan myös optisen kuvanvakaimen tuomista hyödyistä. Yksi erikoinen puute kamerassa on se, että kuvauksen aikana ei pysty vaihtamaan pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä, vaan kamera on aina valittava ennen kuvaamista.

4K-videoiden laatu on puhelimessa riittävän hyvällä tasolla. Yksityiskohtia videosta löytyy paljon ja tarkkuus on hyvä. Videoissa on myös pääkameralla kuvattaessa hyvät värit. Ultralaajakulmakameran videot tuntuivat olevan pehmeitä. Ottaen huomioon hintapisteen, OnePlussalta olisi voinut odottaa myös hieman jotain muuta.

OnePlus 12R:n etukameran tarkkuus yltää 16 megapikseliin, joka on myös täysin samanlainen kuin Nord 3 -malissa. Testijakson aikana kuvista saatiin teräviä ja yksityiskohtia oli paljon. Värit taltioituivat myös hyvin. Kamera riittää varmasti monille, vaikka ottaisikin selfiekuvia enemmänkin. Puhelimesta löytyy tuki myös muotokuvatilalle ja videokuvaa etukameralla voidaan taltioida korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena.

Kamerasovelluksen osalta on saatu muutoksia, vaikka yleinen käyttökokemus on pysynyt ennallaan. Tällä kertaa yhteistyötä ei tehdä Hasselbladin kanssa, joten kamerasovelluksesta on karsittu tähän liittyvät ominaisuudet, kuten värit, äänet sekä muutama kuvaustila.

Kamerasovelluksessa monet toiminnoista on helposti saavutettavissa. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, valotukselle, Google Lensille sekä valikkopainike. Sen takaa löytyy asetukset kuvasuhteelle, ajatukselle, HDR-tilalle sekä intervallikuvaukselle. Valikosta pääsee myös kameran asetuksiin.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä siinä on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (pro, video, valokuva, muotokuva ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä pääkameran (1x) välillä. Mukana on tällä kertaa myös 2x- ja 5x-painikkeet.

OnePlus 12R:n yksi kätevistä kameraominaisuuksista on Pro -kuvaustila. Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (50 – 3200), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vaihtoehtoisesti myös myös histogrammia, minkä lisäksi sommittelu- ja vaakaviivat saa erikseen näkyviin.

Pro-tilassa voi kuvata RAW- ja RAW+ -kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa ei ole mahdollista ottaa suoraan täysin resoluution kuvia, mikä on hieman erikoista. OnePlus 12R:n kohdalla manuaalisäädöt eivät ole tarjolla ultralaajakulmakameralla, vaan Pro-tila rajoittuu ainoastaan pääkameraan.

Testijakson aikana itse koin kamerasovelluksen tarjoavan tutun kokemuksen ja se toimi OnePlus 12R:n kohdalla nopeasti ja ilman ongelmia. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen on nopeaa ja kuvien ottamisessa ei ollut havaittavissa häiritsevää viivettä.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 12R ei erotu ohjelmiston osalta OnePlus 12 -puhelimesta juurikaan. Puhelimeen on saatu Googlen tuorein Android 14 -käyttöjärjestelmä sekä OnePlussan oma OxygenOS 14 -käyttöliittymä. OnePlus on kertonut vieneensä kokemusta vielä parempaan suuntaan tuoden enemmän optimointeja sekä parannuksia. Testijakson aikana tuorein tarjolla ollut ohjelmistoversio piti sisällään Googlen 5. joulukuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Edullisempi hinta näkyy myös puhelimen heikentyneenä päivityslupauksena. Siinä missä OnePlus 12 -puhelimelle on luvattu 4 + 5 vuoden päivitystuki, niin OnePlus 12R on saanut vain 3 + 4 vuoden päivitystuen. OnePlus 12R:lle on siis lupa odottaa 3 uutta Android-versiota sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.

Android 17 tulee olemaan siis viimeinen suurempi päivitys ja tietoturvaa päivitetään vielä vuoden 2028 aikana. Päivityslupaus on kohtuullinen, mutta mielestäni OnePlus olisi pystynyt tarjoamaan OnePlus 12R:lle vielä tutumman 4 + 5 vuoden lupauksen. Esimerkiksi Samsung tarjoaa kyseisen lupauksen jopa edullisemmille puhelimilleen.

OnePlussan uusin OxygenOS 14 ei tuo käyttäjälle merkittävästi uusia toiminnallisuuksia, vaan suurimmat uudistukset on saatu pinnan alle. Uuden käyttöliittymän kohokohtana on Trinity Engine, joka sisältää kuusi teknologiaa. Trinity Engine on suunniteltu selviytymään vaativista skenaarioista, kuten sovellusten moniajosta ja pitkäaikaisesta käytöstä.

Trinity Enginen ytimessä ovat teknologiat CPU Vitalization, RAM Vitalization ja ROM Vitalization. Nämä pitävät OnePlussan mukaan huolen siitä, että älypuhelimen resurssit tarjoavat parhaan mahdollisen suorituskyvyn, pidennetyn akun käyttöiän ja pitkän aikavälin sulavan käyttökokemuksen. CPU Vitalization on järjestelmätason laskentatehon ajoitusteknologia, joka määrittää parhaan tasapainon suorituskyvyn ja pienemmän virrankulutuksen välillä eri käyttötilanteissa.

OxygenOS 14:n mobiilipelikokemuksesta tulee sulavampi HyperRendering-, HyperTouch- ja HyperBoost-tekniikoiden avulla. HyperRendering on grafiikan optimointialgoritmi, joka auttaa luomaan parempilaatuista grafiikkaa mobiilipeleissä. HyperTouch puolestaan takaa tasaisen, tarkan ja vakaan kosketusnäytön käyttökokemuksen, ja seuraavan sukupolven HyperBoost tarjoaa koneoppimiseen pohjaavaa älykästä suorituskykyä ja grafiikkaelementtien järjestelyteknologiaa.

Nämä kaikki edellä mainitut ominaisuudet ovat algoritmeja, joiden tavoitteena on parantaa puhelimen kokemusta. Niiden testaaminen testijakson aikana on melko vaikeaa, mutta yleisesti ainakaan ongelmia ei havaittu sovelluksien kanssa.

OxygenOS 14:n muita uusia ominaisuuksia ovat muun muassa Auto Pixelate 2.0, jolla arkaluontoiset tiedot, kuten yhteystiedot ja esimeriksi luottokorttien numerot voidaan nyt automaattisesti pikselöidä kuvakaappauksia jaettaessa. Toinen uusi ominaisuus on Photo Management Permission. Kun sovellusten käyttöoikeus kuviin ja videoihin pääsyyn on ”Kysy joka kerta” -asetuksella, kaikkien sovelluksen on pyydettävä lupaa ponnahdusikkunan kautta aina ennen kuin se käyttää puhelimessa olevia valokuvia ja videoita.

Mukana on myös muutamia muita uudistuksia, joihin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.

Kyseessä on edelleen raskaasti kustomoitu Android-versio, joka piilottaa alleen Googlen suunnitteleman puhtaan Androidin. OnePlus on pyrkinyt tuomaan ohjelmistoon paljon erilaisia toimintoja, mutta kokemus ei ole lähelläkään sitä OxygenOS-versiota, joka varmasti monien vanhempien OnePlus-käyttäjien mielissä on. Nykyinen ohjelmisto perustuu vahvasti Oppon kehittämään ColorOS-versioon, ja oikeastaan vain nimi on vaihdettu globaaleille markkinoille.

OxygenOS 14 on tästä huolimatta käyttökelpoinen ohjelmisto, ja se on parantanut huomattavasti siitä, mitä se joskus pari vuotta sitten oli. OnePlus 12R -puhelimessa ohjelmisto toimi sulavasti ja miellyttävän nopeasti. Testijakson aikana vastaan ei tullut merkittäviä ohjelmistollisia ongelmia, joka oli ilahduttavaa havaita.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus 12R -puhelinta.

OnePlus 12R on mielenkiintoinen tulokas alle 700 euron hintapisteeseen. OnePlus tarjoaa jopa unohtuneeseen ”budjettilippulaivojen” -kategoriaan hieman karsitumman laitteen, joka tuo mieleen OnePlus T -sarjan laitteet. OnePlus 12R on kuin OnePlus 12:n ja OnePlus Nord 3:n lapsi, sillä siinä on elementtejä molemmista laitteista. Jos kaipaa erityisesti huipputehoja maksamatta liikaa, niin OnePlus 12R on suosituksen arvoinen.

Puhelimen suurimmat valttikortit löytyvät tekniikasta. Muun muassa kookas AMOLED-näyttöpaneeli on uskomattoman kirkas ja tarjoaa sulavan kokemuksen. Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiristä löytyy vielä vuonna 2024 puhtia ja OnePlus 12R tarjoaa lisäksi suuret muistit. Akunkesto on erinomainen ja 100 watin pikalataus on nopea. OnePlus 12R on myös näyttävä, eikä tyylistä ole karsittu verrattuna OnePlus 12 -malliin. Uutuuspuhelimessa itseäni ilahduttaa Alert Slider -kytkin, infrapunalähetin sekä nopea sormenjälkilukija. Ohjelmisto alkaa olemaan myös kunnossa, ja mukana on tuorein Android 14.

Rakenteessa voisi kaivata todellista IP68-luokitusta, mutta toki IP65 ajaa asiansa. Vaikka puhelin tukee tehokasta latausta, niin se vaatii edelleen omanlaisen standardoidun laturin, joka tietysti toimitetaan mukana. OnePlus 12R ei ole saanut langatonta latausta, jonka lisäksi teknisellä puolella erikoinen puute on eSIM-tuen puuttuminen. Kamerat ajavat asiansa, mutta eivät erotu joukosta. Täysin turhan makrokameran OnePlus on kuitenkin saanut mahdutettua mukaan. Huomionarvoista on, että OnePlus 12R ei tarjoa muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä.

Alle 700 euron hintaluokassa OnePlus 12R on melko kilpailukykyinen, sillä todellista haastajaa ei helpolla löydy. Suurin haastaja on todennäköisesti Samsung Galaxy S23 FE, jonka saa samaan hintaan alennuksista. Lisäksi hieman korkeammalla hinnalla saa Nothing Phone (2) -puhelimen, joka tarjoaa hieman vastaavia toteutuksia.

Suomessa OnePlus 12R on tulossa myyntiin 13. helmikuuta, mutta ennakkomyynti on käynnistynyt jo 23. tammikuuta. Puhelimen 16 + 256 gigatavun version hinta on 699 euroa, ja tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat tummanharmaa sekä vaaleansininen.

OnePlus 12R

9

OnePlus 12R tarjoaa hyvän kokonaisuuden, jos kaipaa huippuluokan näyttöä ja suorituskykyä. Kameroiden osalta puhelin ei suuremmin ylpeile.

Hyvää
  • Laadukas ja näyttävä rakenne
  • Kirkas ja sulava LTPO 4.0 AMOLED -näyttöpaneeli
  • Snapdragon 8 Gen 2 tarjoilee edelleen loistavan suorituskyvyn
  • Suuret muistit
  • Alert Slider -kytkin edelleen mukana
  • Erinomainen akunkesto ja tehokas pikalataus (laturi mukana)
  • Tuorein Android 14
  • Hyvä hinta
Huonoa
  • Puhelimella ei ole virallista IP68-luokitusta (vain IP65)
  • Pikalataus onnistuu vain SuperVOOC-standardilla
  • Langattomasta latauksesta on karsittu
  • Ei tukea eSIM-ratkaisulle
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Turha makrokamera!
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut