ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S24 – Vakuuttaa jälleen kokonaisuudellaan

Samsung julkaisi tammikuun puolessavälissä tämän vuoden lippulaivapuhelimensa, kun se esitteli Galaxy S24 -sarjalaiset. Julkaisutilaisuus järjestettiin tänä vuonna parisen viikkoa aikasisemmin kuin vuosi sitten. SuomiMobiili sai testiin malliston edullisimman Galaxy S24 -puhelimen, joka ei paljoa viime vuodesta kokenut muutoksia. 

Tänä vuonna Samsung on panostanut vahvasti tekoälyyn, joka on valtaamassa kovaa vauhtia myös mobiilialaa. Tekoälyn lisäksi Galaxy S24 -puhelimessa nähdään perinteiseen tapaan piiripäivityksiä ja muita pienempiä puhelinta eteenpäin vieviä viilauksia. Muotoilu on kokenut jonkin verran muutoksia, vaikkakin on hyvin pitkälle edeltäjänsä kaltainen. 

Tässä arvostelussa käymme kattavasti läpi Galaxy S24 -uutuuden ja selvitämme esimerkiksi, kuinka jälleen paluun tehnyt Samsungin oma Exynos 2400 -järjestelmäpiiri vertautuu viime vuoden Samsungille valmistettuun Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiriin.  

Samsung toi Galaxy S24 -puhelimen Suomessa myyntiin heti julkaisupäivänä 17. tammikuuta ja toimitukset alkoivat pian sen jälkeen. Galaxy S24 -puhelimen suositushinta on 949 euroa. Kyseisellä hinnalla saa itselleen 128 gigatavua tallennustilaa ja 8 gigatavua RAM-muistia. Suuremmalla 256 gigatavun tallennustilalla varustettu malli maksaa 1009 euroa.  

Puhelin tuli saataville neljässä värissä, jotka ovat Onyx Black, Marble Gray, Cobalt Violet ja Amber Yellow. Testiin saamamme yksilö on väritykseltään Amber Yellow. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S24 (SM-S921B/DS)
Mitat: 147 x 70.6 x 7.6 mm
Paino: 167 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus 2 -lasipinnat
Näyttö: 6.2 tuumaa / FHD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / Dynamic LTPO AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 2600 nitiä
Järjestelmäpiiri: 4 nm Exynos 2400 for Galaxy (1x 3.2 GHz Cortex-X4 & 2x 2.9 GHz Cortex-A720 & 3x 2.6 GHz Cortex-A720 & 4x 1.95 GHz Cortex-A520)
Grafiikkasuoritin: Xclipse 750
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 128 [UFS 3.1] tai 256 Gt tai 512 Gt [UFS 4.0] sisäistä tallennustilaa
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 24 mm / 1/1.56" / 1 µm / PDAF / LAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 10 MP telekamera (f/2.4 / 70 mm / 1.0 µm / 1/3.94" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 12 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / PDAF)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 25 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + One UI 6.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 7 Android-versiota ja 7 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Onyx Black / Marble Grey / Cobalt Violet / Amber Yellow
Hinta: 949 € (8 + 128 Gt) / 1009 € (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung toimittaa Galaxy S24 -puhelimen pelkistetyssä myyntipakkauksessa, josta ei totuttuun tyyliin löydy verkkovirtalaturia. Mustan pakkauksen etupuolelle on mallinnettu simppeli kuva itse puhelimesta ja alle teksti, josta ilmenee puhelimen olevan Galaxy S24. 

Pakkauksen takapuolella on pakollisia viranomaismerkintöjä sekä tekstiä, joista käy ilmi jo yllä mainittu laturin puute. Takapuolella suositellaan puhelimen lataukseen käytettävän 10-25 wattista laturia. Puhelimen myös kerrotaan tukevan USB Power Delivery -standardin mukaisia latureita. 

Pakkauksen alareunasta löytyy puhelimen IMEI-numero, sarjanumero, puhelimen väri, tallennustilan ja RAM-muistin määrä. Pakkauksen sisälle on pakattu pikakäyttöohjeet, pakolliset viranomaislaput, USB-C-kaapeli sekä SIM-korttipaikan avaustyökalu. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Tänä vuonna Samsung on muuttanut puhelimen muotoilua hieman enemmän. Siinä missä viime vuoden Galaxy S23 oli kokenut rungon muotoilun osalta vain minimaalisen muutoksen, niin nyt ero on selkeämpi. Galaxy S24 on reunoistaan täysin tasainen eikä rungossa enää ole minkäänlaista pyöristystä. 

Samsung on saanut tuotua näyttöä lähemmäs reunoja, jonka ansiosta puhelimen näytön suhde runkoon verrattuna on kasvanut 90,9 prosenttiin. Muutoksen huomaa vaikka se ei paperilla massiiviselta kuulostakaan. 

Materiaaleina Galaxy S24 -puhelimessa on käytetty alumiinia ja lasia edellisten mallien tapaan. Puhelimessa käytetään sekä edessä että takana Gorningin Gorillla Glass Victus 2 -lasia, joka on tismalleen sama kuin edeltäjässään. Lasin pitäisi Gorningin mukaan olla niin naarmujen kuin iskujenkin puolesta kestävämpää kuin edeltäjänsä Gorilla Glass Victus+ -lasi. Galaxy S24 -puhelimen reunat ovat sen sijaan päivittyneet Armor Aluminium 2 -metalliin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oikea kylki

Testiin saapunut keltainen väri yllätti haaleudellaan. Odotin, että käsissäni keltaisen sävy olisi jokseenkin vahvempi, mutta väri näyttää monessa tilanteessa lähes valkoiselta. Päivänvalossa kellertävä pinta on kuitenkin selkeästi havaittavissa. Mielestäni haalea keltainen väritys on kuitenkin erittäin tyylikäs ja hillitty. 

Galaxy S24 -puhelimen takalasista on tehty mattapintainen ja pinta on tehty erittäin onnistuneesti, sillä pinnasta ei sormenjäljet erotu juurikaan. Lähemmällä tarkastelulla jälkiä kyllä takapinnasta löytyy, mutta takalasi ei erityisen likaiselta näyttänyt milloinkaan. Samaten puhelimen mattapintaiset kyljet näyttävät erittäin puhtailta eikä niistä pysty sormenjälkiä erottamaan. 

Galaxy S24 -puhelimen virta- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet on sijoitettu oikealle kyljelle. Kaikki painikkeet toimivat käytössä ongelmitta ja niiden tuntuma oli kelvollinen. 

Vasen kylki

Pohjaan on sijoitettu USB-C-portti, kaiuttimet ja SIM-korttipaikka. Toinen kaiutin sijaitsee puhelimen yläreunassa näytön yläpuolella ohuella kaistaleella. Yläreunasta löytyy kaksi mikrofonia.

Kuivilla käsillä puhelinta käytettäessä suorat reunat ja takakannen mattapinnoitus tekevät puhelimesta hieman liukkaan ja esimerkiksi kulmiin kurottelu on hieman ilkeää liukkauden tunteen takia. Paremman käsituntuman takia kaipailisin pientä pyöristystä puhelimen reunoilta.

Reunat ovat kuitenkin rakenteeltaan siinä mielessä onnistuneet, ettei puhelin tuntunut terävältä, vaan suorat reunat tuntuivat jokseenkin pehmeiltä eikä sitä kautta haitanneet käyttöä. 

Alalaita

Puhelin ei käytössäni ottanut mitään suurempia osumia ja puhelin näyttääkin kauttaaltaan virheettömältä parin viikon käytön jälkeen. Puhelin on kokonaisuudessaan erittäin lujaa tekoa eikä se anna periksi, kun puhelinta taivuttelee kevyesti käsien välissä.

Galaxy S24 -puhelin on tuttuun tapaan suojattu IP68-luokituksella, jolloin puhelimen luvataan kestävän upotus 1,5 metriin vähintään puoleksi tunniksi. IP-luokituksesta huolimatta Samsung ei ole antanut puhelimelle takuuta kosteusvaurioiden varalle.  

Ylälaita

Galaxy S24 -puhelin on varustettu 6,2 tuumaisella näytöllä, joka on 0,1 tuumaa suurempi kuin Galaxy S23 -puhelimessa. Mittojen puolesta ero Galaxy S24 puhelimen ja Galaxy S23 -puhelimen välillä on olematon. Galaxy S24 on 147 x 70,6 x 7,6 millimetriä ja painoa löytyy 167 grammaa. 

Käytettävyydeltään puhelin on samaa luokkaa edeltäjäänsä nähden, vaikkakin mielestäni Galaxy S23 oli muotoilun osalta hivenen mukavampi kuin Galaxy S24. Ero ei kuitenkaan ole järin suuri puhelinta voi käyttää kohtalaisen vaivattomasti yhdellä kädellä ja tarvittaessa apuna on yhden käden käyttöä helpottava tila. Vähääkään isommilla käsillä varustetun henkilön käytössä Galaxy S24 -puhelimen käyttö olisi todella vaivatonta. 

Puhelin on Suomessa saatavilla neljässä värissä, jotka ovat musta, harmaa, violetti sekä keltainen. 

 Näyttö 

Samsung luottaa Galaxy S24 -puhelimessa jälleen yhtiön omaan AMOLED-paneeliin. Galaxy S24 tarjoaa käyttäjälle Full HD+ -tasoisen 2340 x 1080 pikselin tarkkuuteen yltävän näytön. Pikselimäärä tuumaa kohden on 0,1 tuumaa kookkaamman näytön takia laskenut 416, eli 9 pikselillä. Näyttö ei ole teknisesti kokenut maksimikirkkautta lukuun ottamatta mitään suurempia muutoksia Galaxy S23 -puhelimeen verrattuna. 

Näytön virkistystaajuus yltää parhaimmillaan aina 120 hertsiin asti. Näyttö perustuu LTPO-tekniikkaan, jonka ansiosta näytön virkistystaajuus on dynaaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että Galaxy S24 -puhelimen näyttö kykenee päivittämään itseään mukautuvasti 24-120 hertsin välillä. Paras mahdollinen paneeli ei siis ole kyseessä, sillä Galaxy S24 Ultrasta löytyy 1-120 hertsin välillä päivittyvä paneeli. 

Minimissään 24 kertaa sekunnissa päivittyvä paneeli on kuitenkin virrankulutuksen kannalta parempi kuin se, että paneeli pysyisi jatkuvasti 120 hertsissä. Itse olisin odottanut, että vaihteluväli olisi ollut myös Galaxy S24 -puhelimessa 1-120 hertsin välillä. Edullisemman hinnan puitteissa kuitenkin jostain on säästettävä. 

Maksimaalisessa kirkkaudessa Samsung ei ole lähtenyt säästelemään. Maksimikirkkaus yltää Galaxy S24 -puhelimen näytössä parhaimmillaan 2600 nitiin asti. Parannusta on tullut edeltäjään verrattuna, kun viime vuoden malli tarjosi parhaimmillaan 1750 nitin maksimikirkkauden. Manuaalisesti säädettynä 2600 nitin kirkkauteen ei pääse, vaan käytössä pitää olla adaptiivinen kirkkaudensäätö, joka säätää kirkkauden tasoa ympäristön kirkkauteen mukautuen.

Näytössä on tuettuna myös HDR10+ sekä Widevine L1 -tuki, jonka ansiosta sovellukset pystyvät toistamaan HDR10-tason videoita. 

Testijakson aikana näyttö ja sen värit todettiin totutun hyviksi, eikä niissä ole tapahtunut muutoksia edellisiin malleihin verrattuna. Näyttö yltää mielestäni tarpeeksi kirkkaalle tasolle ja on käyttökelpoinen myös aurinkoisella säällä. Itse en jää 6,2 tuuman näyttökoon kanssa kaipaamaan esimerkiksi korkeampaa QHD+ -tarkkuutta, sillä näytöstä ei erota yksittäisiä pikseleitä. 

Galaxy S24 -puhelimen 120 hertsin näyttö toimi sulavasti kaikissa tilanteissa enkä testijakson aikana huomannut mitään virkistystaajuuden yllättäviä putoamisia kesken skrollaamisen tai muun käytön. 

Näytön asetuksista on valittavissa luonnolliset värit tarjoava luonnollinen-tila sekä värejä mukavasti korostava eloisatila, joista itselläni pääasiallisessa käytössä oli jälkimmäinen. Eloisan asetuksissa on mahdollisuus säätää valkotasapainoa joko kylmempään tai lämpimämpään suuntaan. Näyttötilan lisäasetuksissa on mahdollisuus säätää manuaalisesti näytön RGB-arvoja (Red, Green, Blue). 

Puhelimen etukamera on sijoitettu keskelle näyttöä, joka ei itseäni häirinnyt, eikä siihen tarvinnut erikseen totutella. Mielestäni kamerareikä on sijoitettu hyvin samalle tasolle ohjelmiston yläpalkin kanssa. Se ei vie liikaa tilaa näytöltä. 

Tekniikka ja suorituskyky

Yhden välivuoden jälkeen Samsung on varustanut lippulaivansa jälleen omalla Exynos-järjestelmäpiirillä. Vuoden aikana tehdyllä kokonaisvaltaisella uudistuksella on pyritty parantamaan käyttäjien valittamaa virranhallintaa, joka ei ole ollut ikinä Exynos-piirien vahvuus. 

Exynos 2400 -järjestelmäpiiri on valmistettu 4 nanometrin prosessilla ja piiri koostuu kymmenestä suoritinytimestä. Ydinten kokoonpano on hieman muuttunut Samsungin edellisestä Exynos 2200 -järjestelmäpiiristä, ja Exynos 2400 sisältääkin kaksi ydintä enemmän. Ytimet ovat tuttuun tapaan ARMin käsialaa. 

Järjestelmäpiiri koostuu yhdestä Cortex-X4-tehoytimestä, jonka kellotaajuudeksi ilmoitetaan 3,2 gigahertsiä. Piirissä on yhteensä viisi Cortex-A720-ydintä, joista kaksi on kellotettu korkeammalle 2,9 gigahertsin kellotaajuudelle ja loput kolme hieman matalammalle 2,59 gigahertsin kellotaajuudelle. Vähävirtaisimmat neljä Cortex-A520-ydintä toimivat 1,95 gigahertsin kellotaajuudella.  

Exynos 2400 -järjestelmäpiirissä on Samsungin Xclipse 940 -grafiikkasuoritin, joka on toteutettu yhdessä AMD:n kanssa. Grafiikkasuorin perustuu AMD:n RDNA 3 -arkkitehtuuriin. Grafiikkasuorittimen maksimikellotaajuus on 1109 megahertsiä.  

Alla olevassa taulukossa on puhelimelle ja verrokkipuhelimille ajettuna erilaisia suorituskykytestejä. 

Testitulokset
Samsung Galaxy S24 (E2400FG) Samsung Galaxy S23 (SD8G2FG) Samsung Galaxy S24 Ultra (SD8G3FG) OnePlus 12 (SD8G3)
AnTuTu : 1 827 571 pistettä 1 200 720 pistettä 1 754 780 pistettä 1 595 367 pistettä
Geekbench 6 (single): 2094 pistettä 2068 pistettä 2246 pistettä 1242 pistettä
Geekbench 6 (multi): 6639 pistettä 5411 pistettä 7066 pistettä 4942 pistettä
PCMark: 15 783 pistettä 15 465 pistettä 18 233 pistettä 12 777 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 4316 pistettä 3734 pistettä 4796 pistettä 4949 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Ajamiemme suorituskykytestien perusteella Exynos 2400 -järjestelmäpiiri suoriutuu varsin vertailukelpoisesti testeissä, eikä kokonaisuudessaan ole paljoakaan perässä Qualcommin Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiriä. 

Exynos 2400 -järjestelmäpiiri on saanut varsin merkittävän suorituskykyparannuksen, joka oli ihan odotettavissa. Piiri haastaa kisassa vahvasti Qualcommin uusimman Snapdragon-järjestelmäpiirin ja ajaa siitä jopa ohi joissakin tapauksissa. Testeissä esimerkiksi OnePlus 12 -puhelin jäi kaikkien ytimien suorituskyvyn osalta 4942 pisteeseen, joten Exynos 2400 on tämän osalta 25 prosenttia tehokkaampi. Yhden ytimen osalta ero kasvoi lähes 40 prosenttiin. Viime vuoden Galaxy S23 -puhelimeen verrattaessa Galaxy S24:sen Exynos 2400 suoriutuu kaikkien ydinten osalta noin 18,5 prosenttia paremmin. Yhden ytimen erot ovat piirien välillä lähes olemattomat.  

Katsoin myös toistaiseksi suorituskykyisintä testaamaamme Asuksen ROG Phone 8 Pro -puhelimen tuloksia, joka sai Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin kanssa Geekbench 6 -suorituskykytestissä monen ytimen osalta tuloksen 7192, joten heittelyt saman piirin ja kahden eri valmistajan välillä voivat kohota liki 40 prosenttiin. Täten kliinisissä raa’an laskentatehon testeissä on mahdotonta saada aivan selkeintä tulosta piirin todellisesta suorituskyvystä. 

Grafiikkapiirin suorituskykyä mittaavassa AnTuTu-testissä erot ovat tuorempien piirien välillä ovat pienempiä. Galaxy S24 sai testistä parhaimmillaan 1 827 571 pistettä, kun esimerkiksi Qualcommin Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -piirillä varustettu Samsung Galaxy S24 Ultra jäi tuloksesta vain nimellisesti, noin 4 prosentin verran. 

Edellisen sukupolven Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiriin verrattaeesa eroa on saatu revittyä noin 35 prosenttia. Kaivoin vertailuun myös edellisen sukupolven Exynos 2200 -järjestelmäpiirin AnTuTu-tuloksen, joka on tismalleen samalla tasolla Galaxy S23 -puhelimen tuloksen kanssa jääden Exynos 2400 -piirille noin 35 prosenttia pisteillä 1 194 080.  

3Dmark Wild Life Extreme -testissä Exynos 2400 jää Snapdragon 8 Gen 3 -piirille 10-15 prosenttia ja vastaavasti on edellisen sukupolven Snapdragon 8 Gen 2 -piiriä noin 13.5 prosenttia suorituskykyisempi. 

Ajoimme Galaxy S24 -puhelimelle AnTuTu-testillä 5-kertaisen testin, jonka avulla on tarkoitus saada kuvaa siitä, miten puhelin suoriutuu pidempiaikaisesta rasituksesta. Testiemme perusteella ero ensimmäisen ja viimeisen testin välillä on noin 12,5 prosenttia ensimmäisen kierroksen eduksi. Suorittimen lämpötilaksi asettui AnTuTu-sovelluksen mukaan testeissä noin 35-39 celsiusasteen välille. 

Testien aikana Galaxy S24 lämpeni, mutta missään kohtaa puhelin ei tuntunut kädessä kuumalta, vaan enemmänkin lämpöiseltä. Lämmönhallinta ja järjestelmäpiirin jäähdytys on saatu toimimaan, joten Exynos 2400 -järjestelmäpiiri ei kuumene liiaksi kovassakaan käytössä. Piirin omaakin lämmönhallinta on onnistunut, jonka ansiosta piiriä on helpompaa jäähdyttää. 

Arkikäytössä Exynos 2400 -järjestelmäpiiri suoriutuu varsin mallikkaasti eikä aiemmin piirisarjaa vaivanneita ongelmia juurikaan ollut. Puhelimella ei ilmennyt käytössä erikoisempia ongelmia Firefox-verkkoselainta lukuun ottamatta, joka silloin tällöin alkoi välkkymään mustana sivustosta riippumatta. Uskoisin, että selaimen kanssa kokemani käyttöä haittaavat ongelmat johtuivat ennemmin Firefoxista kuin järjestelmä- tai grafiikkapiiristä, sillä muut selaimet toimivat moitteettomasti.  

Joissakin sovelluksissa havaitsin hienoisia ongelmia, joihin yleensä auttoi sovelluksen uudelleen käynnistäminen. Ohjelmiston ja järjestelmäpiirin välillä on edelleen havaittavissa aikaisemmistakin Exynos-järjestelmäpiireistä löytyneitä optimointiongelmia, mutta siitä huolimatta voin sanoa olleeni hyvin tyytyväinen puhelimen päivittäiseen suorituskykyyn. 

Testilaitteemme on 256 gigatavun tallennustilalla varustettu malli, josta löytyy 8 gigatavua LPDDR5X-muistia.  

Tallennuskapasiteetti on toteutettu 256 gigatavun mallissa UFS 4.0 -tekniikalla. Pienemmällä 128 gigatavun tallennustilalla varustetussa Galaxy S24 -mallissa tallennustila perustuu vanhempaan UFS 3.1 -tekniikkaan. Samanlainen ratkaisu nähtiin Samsungilta myös viime vuoden Galaxy S23 -perusmallin kohdalla. Ero tekniikoiden välisissä luku- ja kirjoitusnopeuksissa on merkittävä, sillä UFS 4.0 on molemmissa vähintään 2 kertaa nopeampi, kun verrataan UFS 3.1 -tekniikkaan. 

Puhelimesta löytyvän LPDDR5X-RAM-muistin luvataan olevan noin 20 prosenttia nopeampaa kuin vanhemman teknologian LPDDR5-RAM-muisti. LPDDR5X kykenee lukemaan dataa yli 8500 megatavun sekuntinopeudella, joka on noin 2000 megatavua nopeammin kuin LPDDR5-tekniikalla. 

RAM-muistin osalta 8 gigatavua on edelleen riittävä määrä, eikä se loppunut tai hidastanut puhelimen toimintaa testijakson aikana. RAM-muistin käyttö pyöri keskimäärin noin 5 ja 5.5 gigatavun välimaastossa, eli enemmänkin puhelin olisi voinut imeä RAM-muistia käyttöönsä. 

Muuta tekniikasta

Muun puhelimesta löytyvän tekniikan osalta Samsung on varustanut Galaxy S24 -puhelimen 5G-yhteydellä, ultraäänisormenjälkilukijalla, Bluetooth 5.3 -yhteydellä ja esimerkiksi USB-C 3.2 Gen 1 -liitännällä. 

Galaxy S24 -puhelimen yhteyksistä huolehtii Samsungin oma Exynos 5300 5G –modeemi, joka on tuotettu 4 nanometrin EUV-prosessilla. Samsungin mukaan modeemi kykenee parhaimmillaan 10Gbps:n latausnopeuksiin ja 3.87 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Modeemin toiminnassa en havainnut ongelmia testijaksolla vaan yhteydet pelasivat 4G- ja 5G-yhteyksillä vaivattomasti. 

Galaxy S24:sen ultraääneen perustuva sormenjälkilukija sijaitsee näytön alaosassa, muttei aivan alareunassa. Sijainnin puolesta sensorin paikka on mielestäni hyvä. Sensorin koko on verrattavissa keskiverto peukalon kokoon. Sensorin sijainti ja koko vastaavat aiempien vuosien Galaxy S -sarjan sormenjälkilukijoita, eikä sen kokoon olla tänäkään vuonna koskettu. 

Sormenjäljilukija toimi testijakson aikana moitteettomasti eikä sen käyttöön tarvinnut varsinaisesti kiinnittää huomiota. Sormen voi asettaa alueelle näytön ollessa pimeänä, jolloin lukijaan osuessaan puhelin aukeaa välittömästi.   

Viime vuoden Galaxy S23 -testissä sanoin, että lukijaan tuli itselläni useampiakin huteja ja sormen asentoa sai olla useastikin muuttelemassa. Galaxy S24 -puhelimessa koin sormenjäkilukijan jopa toimintavarmemmaksi. Kyse voi olla myös omasta tottumisestani näytönalaiseen sormenjälkilukijaan viimeisen vuoden aikana, jolloin osumatarkkuus on parempi. 

Galaxy S24 -puhelimesta löytyy myös Androidin vakio-ominaisuuksiin kuuluva kasvojentunnistus, joka perustuu pelkästään kameran kuvaan käyttäjän kasvoista. Minkäänlaisia 3D-sensoreita kasvojentunnistus ei siis käytä. Kasvojentunnistuksen todettiin toimivan erittäin nopeasti, kun sitä testattiin. 

Mielenkiinnosta testasin, avautuuko kasvojentunnistus juuri otetulla selfiekuvallani, mutta ainakaan tällä kertaa en saanut puhelinta avattua näytettyäni selfiekameraan kuvaani. Yleisesti on kuitenkin tiedossa, että Androidin pelkästään etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei ole mikään tietoturvallisin ratkaisu. Täten luotan ylivoimaisesti mieluummin sormenjälkilukijaan. 

Samsung on varustanut Galaxy S24 -puhelimen totuttuun tyyliin stereokaiuttimilla, jotka toimivat kelvollisesti. En havainnut niissä juuri minkäänlaista eroa, kun vertailin rinnakkain Galaxy S23 -puhelimen kanssa. Kaiuttimien pienestä koostaan johtuen äänenlaatu on aina rajallinen, mutta kyllä kaiuttimilla ongelmitta mediaa, kuten videoita toistaa. 

Galaxy S24 -puhelimessa ei ole 3.5 millimetrin kuulokeliitäntää, joten langallisissa kuulokkeissa pitää käyttää USB-C-johtoa tai erillistä USB-C-adapteria. Galaxy S24 -puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, joka toimi moitteettomasti ja oli vakaa läpi testijakson. Bluetooth-yhteyden varassa musiikkia kuunnellessani en huomannut häiriötä tai pätkimisiä Bluetooth-yhteydessä. 

Akku ja lataaminen

Samsung markkinoi, että yhtiö on saanut pakattua Galaxy S24 -puhelimeen hieman viime vuotta suuremman akun. Samsung on itse kertonut, että akulla on kokoa 4000 milliampeerituntia, joten kapasiteetti on kasvanut ainoastaan 100 milliampeeritunnilla aiempaan 3900 milliampeerituntiin verrattuna. 

Käytännön tasolla akun koko jää kuitenkin hieman Samsungin markkinoimista luvuista ollen 3880 milliampeeritunnin kokoinen. Käytännön kasvua viime vuoden Galaxy S23 -puhelimeen on tullut 95 milliampeerituntia. 

Testijakson aikana näytön päällä olemisen aika pyöri keskimäärin 3.5-4 tunnin välillä. Koin itse akun keston riittäväksi eikä eteen tullut tilanteita, jossa olisi tarvinnut murehtia akun lataamisesta kesken päivän, kuten liikkeellä laturin ulottumattomissa ollessa. Latailin akkua hyvin epäsäännöllisesti ja monta kertaa pääsin yhdellä latauksella yhden ja puolentoista päivän välimaastoon.  

Kokemukseni mukaan Samsung on tällä kertaa onnistunut Exynos-piirin virranhallinnan kanssa, sillä koin esimerkiksi Galaxy S23 FE -puhelimen arvostelussa olleeni pettynyt siihen, ettei 4500 milliampeeritunnin akku ollut kestoltaan sitä mitä odotin. En myöskään nyt koe, että Galaxy S24 olisi suoriutunut käsissäni Exynos 2200 -järjestelmäpiirillä ja noin 500 milliampeerituntia paremmalla akulla varustettua Galaxy S23 FE -puhelinta huonommin. Puhelimen käyttö sisälsi pääasiassa selainta, Discordia, Snapchattia, musiikin kuuntelua sekä YouTuben käyttöä.   

Akun kestosta ja Exynos-piirin onnistuneesta virranhallinnasta on annettava plussaa Samsungille. 

Samsung luottaa akun latauksen suhteen tuttuun 25 watin maksimaaliseen lataustehoon. Latausteho on pysynyt samana ties kuinka kauan ja on jäänyt jälkeen kilpailijoistaan. Galaxy S24 Ultrassa nähtiin jälleen 45 watin latausnopeus, mutta halvempiin Samsung ei ole saanut tuotua nopeampaa latausta. Galaxy S24 tukee Power Delivery 3.0 -standardia  

Testasimme puhelimen akun latausnopeuden perinteisessä testissämme, jossa puhelimen virta on kulutettu loppuun asti, jonka jälkeen lataamme sen 100 prosenttiin ja otamme akun varaustason ylös viiden minuutin välein. Alla on nähtävillä lataustesti grafiikan muodossa. 

Alkuun puhelin ottaa virtaa vastaan hyvin ripeään tahtiin ja ensimmäisen kymmenen minuuttisen kohdilla virtaa on 19 prosenttia. Tasainen noin 10 prosenttia virtaa kymmentä minuuttia kohden jatkuu aina 49 prosenttiin asti, johon kului aikaa 25 minuuttia. Tämän jälkeen latausvauhti alkaa pikkuhiljaa hidastumaan ja esimerkiksi seuraavat noin 25 prosenttia latautuvat 15 minuutin aikana.  

Tämän jälkeen päästään 80 prosentin varaustasoille, jossa akun lataustahti hidastuu lisää. Esimerkiksi 90 prosentista 100 prosenttiin latautuminen vie 20 minuuttia. Puhelin saavutti 100 prosentin varaustason 73 minuutin kohdalla. 

Langaton lataus on myös pysynyt muuttumattomana 15 watissa. Langaton lataus toimii moitteettomasti, mutta emme lähteneet langallisen tapaan testaamaan sen nopeutta.  

Pakkastesti

Toteutimme Galaxy S24 -puhelimelle pakkastestin, jonka ideana on testata sitä, miten puhelin soveltuu Suomen kylmiin säätiloihin. Puhelinta käytettiin pakkasessa kahdesti. Ensimmäisellä kierroksella näyttö pidettiin kiinni ja toisella video pyöri koko 60 minuutin ajan. Pakastimen lämpötila oli -18 astetta.  

Ensimmäisen testin jälkeen puhelimen akun varaustaso oli 100 prosenttia. Puhelimen AMOLED-näyttö toimi moitteettomasti eikä esimerkiksi hyytelöitynyt kylmyyden takia. Kamera oli käytettävissä normaalisti, mutta salama ei halunnut toimia ennen kuin puhelin oli lämmennyt tarpeeksi. Sormenjälkilukija toimi normaalilla tavalla. Lataaminen puolestaan ei toiminut, vaan puhelin ilmoitti, että lämpötila on liian matala ja lataamista jatkettaisiin, kun lämpötila palaa normaaliksi.  

Toisella kierroksella puhelimen näyttö oli päällä ja puhelimessa pyöri Full HD -tasoinen video. Tunnin pakastimessa vietetyn ajan jälkeen akun varaustaso oli pudonnut kolmella prosentilla ollen 97 prosenttia. Muut havainnot olivat samat, kuin yllä jo mainittu. Puhelin ei ottanut vastaan virtaa eikä salamavalo suostunut toimimaan ennen kuin puhelin oli riittävän lämmin. Näyttö sekä sormenjälkilukija toimivat jälleen moitteettomasti. 

Kamerat

Galaxy S24 -puhelimen kameravarustelu on hyvin samankaltainen kuin viime vuonna. Mukana on kolme kameraa, joista pääkameran tarkkuus on 50 megapikseliä. Ultralaajakulmakameran tarkkuus samat 12 megapikseliä ja telekameran 10 megapikseliä.  

Puhelimen 50 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin mukaan samaan kennoon kuin Galaxy S23 -puhelimessa. Tarkkaa mallia Samsung ei ole kertonut, mutta puheista voidaan olettaa sensorin malli sekä speksit.  

Pääkamera perustuisi siis Samsungin ISOCELL S5KGN3-sensoriin. Sensori on kooltaan 1/1.57”, ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko ja 24 millimetrin polttoväli. Pääkamerassa on mukana optinen kuvanvakautus ja Dual Pixel PDAF -automaattitarkennus. 

Puhelimen 12 megapikselin ultralaajakulmakamera perustuu oletettavasti edelleen Sonyn IMX564-sensoriin. Sensorin koko on 1/2.55” ja se on varustettu linssillä, jossa on f/2.2-aukko sekä 13 millimetrin polttoväli. Sensorissa on 1.4 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan 120 asteen kuvia ja siinä on kiinteä tarkennus. 

Puhelimen 10 megapikselin telekamera on myös Samsungin käsialaa. Sensorina toimii Samsungin oma ISOCELL S5K3K1 ja sen koko on 1/3.94”. Kamerassa f/2.4-aukolla varusteltu linssi ja pikselikoko on 1,0 mikronia. Telekameran linssi on varustettu 67 millimetrin polttovälillä. 3-kertaisen optisen zoomin tarjoava telekamera on varustettu optisella kuvanvakautuksella sekä automaattitarkennuksella. 

Selfiekamera on pysynyt samana edeltäjään verrattuna. 12 megapikselin kenno perustuu oletettavasti S5K3LU-sensoriin, jossa on f/2.2-aukko sekä 25 millimetrin polttoväli. Pikselikoko puolestaan on 1 mikronia. Etukamerassa on mukana Dual-Pixel PDAF –tuki. 

Galaxy S24 -puhelimen kameroilla saa jälleen kerran otettua tarkkoja kuvia niin valoisassa kuin pimeässäkin ympäristössä. Samsung on aina ollut kärkivalmistajia puhelimen kameroissa ja sama jatkuu tänäkin vuonna. Kuvat ovat mielestäni tarkkoja eikä niissä esiinny esimerkiksi ylimääräistä rakeisuutta. 

Samsung on aina korostanut värejä hieman ehkä muita valmistajia enemmän, eikä Galaxy S24 tee poikkeusta tähän filosofiaan. Omaan silmään kuvien luonnollista värikkäämmässä sävyssä ei ole ongelmaa. 

Samsungin osaamisesta älypuhelinkameroiden kanssa kertoo se, ettei yhtiön ole tänä vuonna muuttanut toimivaa kameraratkaisua verrattuna viime vuoden Galaxy S23 -puhelimeen. 

Samsung paransi viime vuoden Galaxy S23 -malleissa erityisesti yökuvausta ja samaiset parannukset ovat luonnollisesti edelleenkin mukana. Tänä vuonna Samsung ei kertonut, että olisi kovinkaan merkittäviä muutoksia kameraohjelmistoon tehnyt.  

Valoisalla Galaxy S24 -puhelimen pääkameran jälki on varsin moitteetonta. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia. Värit taltioituvat hieman korostuen, mutta liikaa Samsungin kuvaprosessointi ei niihin vaikuta. Pääkameran kuvissa ei omaan silmään näy esimerkiksi rakeisuutta, kunhan valoa on riittävästi.  

Automaattisesti hämärissä olosuhteissa päälle menevä yökuvaustila määrittää muun muassa kameran valotusajan. Yökuvaustila on otettavissa pois sovelluksen oikeasta alalaidasta myös manuaalisesti. 

Pimeällä tai hämärässä otetut kuvat ovat pääasiassa selkeitä. Muutamissa pimeällä ottamissani pääkameran kuvissa esiintyy pidemmän valotusajan johdosta hieman epäluonnollisuutta muun muassa kauempana sijaitsevien valojen osalta. Pääkamera on tallentanut kuvaan paljon enemmän valoa kuin ympäristössä oikeasti onkaan ja se saa kaukaa kohteesta otetun kuvan näyttämään todella epäluonnolliselta.  

Kaukaisemmat kohteet ovat kuvissa odotetustikin hieman suttuisia ja epätarkkoja, mutta kuvissa etualalla olevat kohteet ovat selkeitä ja mielestäni hyvin tarkkoja. 

Alla ensimmäisenä kuvia, jotka on otettu pääkameralla oletusasetuksilla 12 megapikselin tarkkuudella.  

Puhelimen ultralaajakulmakameran kuvat ovat hyviä, mutta 10 megapikselin tarkkuudella kuvien zoomaaminen jälkeenpäin pilaa kuvat hyvin äkkiä. Tietokoneen ruudulta katsellessa kuvien etualan kohteet ovat teräviä, mutta kauempana olevat kohteet ovat kameralle haastavia. Esimerkiksi puiden oksat puuroutuvat helposti kuvissa. Yleisesti ultralaajakulmakameran laatu on mielestäni riittävällä tasolla 

Alla ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia.

Ylärivin kolmannessa ultralaajakulmalla otetussa kuvassa huomasin kuvatun kohteen näkyvän huomattavasti tummempana, kuin pääkameralla tai telekameralla samasta kohdasta otetussa kuvassa. En tiedä onko kuvan ottohetkellä jäänyt jotain huomaamatta vai onko ultralaajakulmakamera vain tallentanut todella vähän valoa kuvaan, jolloin yksityiskohdat eivät pääse esille. Tummempi kuva voi myös johtua pienehköstä vastavalosta. 

Telekamera tukee puhelimessa korkeintaan 3-kertaista optista zoomausta, joten kaikki zoomitasot ennen sitä rajataan käyttämällä pääkameraa. Telekamera tukee korkeintaan 30x digitaalista zoomausta. 

Telekamera tuottaa hyvää jälkeä erityisesti päivänvalossa, mutta heikommassa valossa se ei ole parhaimmillaan. Yleisesti telekamera ajaa asiansa ja tarjoaa huippupuhelimelta vaadittua lopputulosta. Kuviin värit taltioituvat tuttuun Samsungin tyyliin korostuen, mutta tarkkuus ja yksityiskohdat ovat pääasiassa selkeät.

Alla telekameralla otettuja kuvia.

Hämärällä kaukaisia kohteita kuvatessa yksityiskohdat katoavat kuvista helpohkosti, vaikka kuvat itsessään hyvälaatuisia ovatkin.  

Videokuvaukseen Galaxy S24 kykenee parhaimmillaan 8K 30fps laadulla. Tarjolla on myös 4K 60 fps -vaihtoehto. 8K videokuvaa voidaan kuvata korkeintaan 6-kertaisen zoomin kanssa. 4K 60 fps -laadulla kuvatessa zoomauksen saa 10-kertaiseksi ja 4K 30 fps -laadulla ja siitä alaspäin käytettävissä on korkeintaan 12-kertainen zoomaus. Ultralaajakulmakameraa voi videokuvauksessa käyttää korkeintaan 4K 30 fps -laadulla kuvattaessa. 

Lyhyiden testien perusteella videon vakautus toimii hyvin ja videokuva on jokaisella tarkkuudella vakaata myös pienen tärinän kanssa. 

Perusasetuksella etukamera ottaa kuvat zoomattuna ja kuvien tarkkuus on tällöin 9 megapikseliä. Kamerasovelluksesta löytyy toinen tila, joka tarjoaa hieman laajemman kuvan. Laajennetulla näkymällä otettu kuva on laadultaan täydet 12 megapikseliä. Ero tilojen välillä on joitakin kymmeniä asteita. Mistään ultralaajakulmaisesta näkymästä ei kuitenkaan puhuta. 

Etukameran syvyysterävyysefekti toimii hyvin ja kamera tunnistaa henkilön ääriviivat kelvollisesti. Bokeh-efektiä voi säätää vakioasetusta vahvemmaksi niin halutessaan. 

Samsung tarjoaa Galaxy S24 -puhelimeen tutun kamerasovelluksen, johon ei ole juurikaan tehty muutoksia verrattuna muihin Galaxy-puhelimiin. Sovellus on selkeähkö ja säätömahdollisuudet löytyvät sovelluksesta mielestäni vaivattomasti. 

Käyttäjälle annetaan kamerapainikkeen yläpuolella valikko tärkeimmistä saatavilla olevista kuvaustiloista. Kuvaustiloja ovat muotokuva, kuva sekä video. Videon vierestä löytyy lisävalikko, jossa on kuvaustiloja reilut 10 kappaletta lisää. Lisäosiosta löytyy muun muassa panoraama, hidastusvideo, PRO-kuva- sekä PRO-videotilat. Samsung antaa käyttäjälle kuitenkin mahdollisuuden siirtää tiloja lisäosiosta päänäkymään mielensä mukaan. 

Päänäkymässä on mahdollista vaihtaa helposti kaikkien kolmen kameran välillä 0.6x on ultralaajakulmakamera, 1x pääkamera ja 3x on telekamera. Samsung tarjoaa manuaalisesti valittavaksi seitsemän eri zoomitasoa (0,6x, 1x, 2x, 3x, 10x, 20x, 30x). 

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S24 -puhelimessa on sisällä Googlen uusin Android 14 -käyttöjärjestelmäversio, jonka päällä on Samsungin oma One UI 6.1 -käyttöliittymä, jossa ei massiivisia uudistuksia ole aiempaan One UI 5.1 -versioon verrattuna. 

Suuri muutos Galaxy S24 -sarjassa ja sen käyttöjärjestelmässä on Samsungin vahvasti mukaan tuomat tekoälyominaisuudet, jotka olivat tänä vuonna hyvin suuressa osassa Galaxy S24 -sarjan julkaisua. Näin ollen Samsung on hypännyt tekoälykehitykseen mukaan ja mukana One UI 6.1 -versiossa on monella tapaa mielenkiintoisia tekoälytoteutuksia. 

Samsung on luvannut Galaxy S24 -puhelimelle jopa 7 vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja 7 vuotta tietoturvapäivityksiä. Samsung voittaa lupauksellaan myös Applen, joka on aina tunnettu pitkistä päivitystuistaan. Apple ei kuitenkaan itse kerro kuinka pitkään laitteitaan päivitetään. Keskimäärin puhelin on saanut päivityksiä 5-6 vuotta julkaisusta. Lupaus on Android-maailman terävintä kärkeä ja täten loistavalla tasolla. Samsung tunnetaan myös varsin nopeana päivityksien sekä tietoturvakorjauksien kanssa. Testihetkellä puhelimesta löytyi tammikuun 2024 tietoturvapäivitykset.  

Samsungin näkemys Androidista on suhteellisen raskas ja käyttöliittymä peittää alleen Googlen perusajatuksen Androidista. Itse tykkään Samsungin tarjoamasta kustomoidusta Android-kokemuksesta, sillä One UI:sta löytyy puhdasta Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia, joilla puhelimestaan saa mieleisen monella eri osa-alueella. 

One UI 6.1 -käyttöliittymäversiossa Samsung on yrittänyt pääasiassa yksinkertaistaa käyttöliittymän ulkoasua, eikä mitään massiivisia toiminnallisuuksia tai ulkoasumuutoksia ole tapahtunut. Yhtenä suurempana muutoksena käyttöliittymässä on hiottu ylhäältä vedettävän valikon ulkoasua.  

Samsung toi jo One UI 5 -versiossa lukitusruudun muokkausvaihtoehdot helpommin käyttäjän saataville, kun niihin käsiksi päästäkseen on joutunut aiemmin kikkailemaan enemmän. Lukitusnäytön kustomointivalikot muistuttavat hyvin paljon Applen iOS 17 -käyttöjärjestelmään tuomia lukitusruudun toiminnallisuuksia, mutta mielestäni tyyli on toimiva myös One UI:ssa. Samsung tarjoaa lukitusruudun kustomoinnille mielestäni myös Applen toteutusta laajemmat mahdollisuudet. 

Raskaasti kustomoidusta ulkoasusta huolimatta Galaxy S24 -puhelimen ohjelmisto ei tuntunut keskeneräiseltä, vaan kaikki toimi pääasiassa mallikkaasti. Joitain pieniä ongelmia esiintyi, joita olen havainnut monissa käyttämissäni Android-käyttöjärjestelmällä varustetuissa puhelimissa. 

Exynos 2400 -piiriin tehtyjen uudistuksien ansiosta puhelimen ohjelmisto toimi mallikkaasti eikä vastaan tullut samanlaisia pieniä, mutta ärsyttäviä ongelmia, joita koin Galaxy S23 FE:n kanssa. Pääasiassa tuolloin ongelmat koskivat sovellusten välillä hyppimistä ja esimerkiksi sovellusten unesta avaamista, mikäli ne jätetään taustalle pyörimään. Joissakin ohjelmissa, etenkin Discordin aukaistessani huomasin hieman vastaavanlaista tahmailua, ja kädet toimivat tästä syystä useasti nopeammin kuin puhelin. Muutoin käyttökokemus oli miellyttävä kaikilta osin. 

Samsung toteuttaa ohjelmistossaan suhteellisen raskasta virranhallintaa, jonka takia järjestelmä sulkee mielestäni suhteettoman helposti sovelluksia taustalta pyörimästä, jolloin niiden aukaisu seuraavalla kerralla kestää jonkin verran. 

Asetuksista löytyy kyllä vaihtoehtoja, joilla virranhallinnan asetuksia saa säädettyä suuntaan jos toiseen. Kaikki sovellukset saa esimerkiksi asettaa niin, etteivät ne mene nukkumaan missään vaiheessa. Sovelluksilta saa myös yksitellen poisteltua akun optimointeja, joilla sovellukset voivat vapaammin pyöriä taustalla. 

Suurin uudistus puhelimessa ja käyttöjärjestelmässä on Samsungin kehittämät Galaxy AI -tekoäly. Tekoäly on tulossa vahvasti osaksi käyttökokemusta, sillä tähän asti nähty tekoäly on useimmiten toiminut puhelimen taustalla. Samsung on rakentanut tekoälytoimintoja itsenäisesti sekä yhdessä Googlen kanssa. Googlen kanssa on toteutettu ainakin Circle to Search with Google -ominaisuus. 

Ominaisuuden avulla käyttäjä voi vaivattomasti etsiä esimerkiksi kuvasta tiettyä kohtaa googlesta ympyröimällä kohteen. Circle to Search with Google -ominaisuus aktivoituu navigointipalkkia tai fyysisiä navigointinäppäimiä pitkään painamalla. Kokeilin ominaisuutta muutamia kertoja, sillä itse en toistaiseksi löytänyt juurikaan tarvetta ominaisuudelle. Toki, kun uuteen ominaisuuteen ei vielä ole tottunut niin sekin voi rajoittaa hieman innostusta ominaisuudesta. 

Kokeilin myös hieman Galaxy Notes -sovellukseen tullutta tekoälyominaisuutta, jonka avulla tekstistä saadaan muotoiltua parempi tai selkeämpi tekoälyn avulla. Ominaisuus osaa tarjota käyttäjälle esimerkiksi automaattista asettelua ja oikeinkirjoituksen tarkistamista.  

Kolmas kokeilemani Galaxy S24 -puhelimeen tuotu tekoälyominaisuus on kuvien muokkaaminen tekoälyn avulla. Tekoäly osaa korjata hieman vinossa olevan horisontin kuvassa täyttämällä kuvaan mukaan tulevia alueita, jotka ei alkuperäisessä kuvassa näy. Tulos on mielestäni varsin onnistunut tekoälyn korjaamana. 

Laajemmin Galaxy AI:n tuomista ominaisuuksista voit käydä lukemassa Samsung Galaxy S24 Ultran arvostelustamme. Galaxy AI:sta on kirjoitettu käyttöjärjestelmäosion alapuolelle oman väliotsikkonsa alle. 

Kokonaisuutena Samsungin tarjoamat ensimmäisen sukupolven tekoälyominaisuudet vaikuttavat varsin toimivilta. Tässä kohtaa en itse juurikaan kaivannut ominaisuuksia testijakson aikana, jonka takia niiden käyttäminen jäi aika vähäiseksi. Varmasti tulevaisuudessa tekoälyä ja sen mahdollisuuksia osaan käyttää päivittäisessä käytössäni, mutta uuteen tottuminen kestää aina jonkin aikaa. 

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy S24 -puhelinta.

Samsung on jälleen onnistunut luomaan tasapainoisen kokonaisuuden, josta ei juurikaan heikkouksia löydy. Varsinaisesti mikään puhelimeen tehty rautapuolen päivitys ei loista kirkkaana muiden yläpuolella, vaan nimenomaan kokonaispaketti on Galaxy S24 -puhelimen tapauksessa hyvin tasapainoinen. 

Suurimmat heikkoudet ovat edelleen hieman vajaassa järjestelmäpiirin ja käyttöjärjestelmän optimoinnissa, joka on edeltäjäänsä verrattuna kuitenkin ottanut askelia eteenpäin. Parannettavaa löytyisi myös lataustekniikoista ja siitä, että 128 gigatavun tallennustilalla varustetun mallin ostajat saisivat uusinta UFS 4.0 -tekniikalla varustettua tallennustilaa puhelimiinsa.

Optimoinnista huolimatta on annettava kehut uudelle Exynos 2400 -järjestelmäpiirille, jossa Samsung on saanut kehitettyä piirin virranhallintaa. Akku tuntuu riittävän ainakin omassa käytössäni paremmin kuin edeltävän sukupolven Exynis 2200 -piirillä varustetulla puhelimella. 

Nykypäivänä uudistukset vuositasolla ovat hyvin vähäisiä ja uskoakseni hidas kehitys tulee jatkumaan ja hidastumaan entisestään. Puhelimiin aletaan kuitenkin vahvemmin tuomaan tekoälyä, jossa on rajattomat mahdollisuudet. Tulevaisuudessa puhelimien raudan ja ohjelmiston toimintaa saatetaan tehostaa enenevissä määrin tekoälyn avulla. 

Samsungin viime vuoden kameraohjelmiston parannus auttoi tuolloin parantamaan kuvia hieman, mutta kamerasensoreiden junnatessa paikallaan ei kameroissa juurikaan ole tapahtunut kehitystä. Tällä hetkellä Galaxy S24 -puhelimen kamerat ovat kuitenkin riittävällä tasolla ja niin valoisalla kuin pimeässäkin suoritettu kuvaaminen hoituu kilpailijoihin nähden mallikkaasti. 

Samsung Galaxy S24 on jo saatavilla Suomessa ja sen hinnat alkavat 949 eurosta.

Samsung Galaxy S24

9.3

Hyvää
  • Exynos 2400 on onnistunut päivitys
  • Akun kesto
  • Näytön parantunut 2600 nitin maksimikirkkaus
  • Kamerat riittävät edelleen
  • Sormenjälkilukija toimii erittäin hyvin
  • One UI -käyttöliittymä on toimiva
  • Päivityslupauksesta (7+7) mallia kilpailijoille
Huonoa
  • Latausteknologiat jääneet jälkeen kilpailijoista
  • UFS 3.1 -teknologia 128 gigatavun mallissa
  • Laturia ei toimiteta puhelimen mukana

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut