ArvostelutHonorYleinen

Arvostelussa Honor Magic V2 – Tarjoaa hämmästyttävän toteutuksen

Honor Magic V2

Honor on vihdoin tuonut Suomessa myyntiin uuden Magic V2 -älypuhelimen, joka on käytännössä seuraaja viime vuonna myyntiin saadulle Magic Vs -puhelimelle. Kyseessä on järjestyksessään toinen Honorin taittuvanäyttöinen puhelin globaaleille markkinoille. SuomiMobiilissa puhelinta on testattu muutaman viikon ajan, ja nyt on aika katsoa kuinka hyvästä laitteesta onkaan kyse.

Magic Vs tuo markkinoille jälleen huippuluokan tekniikoita, mutta Honor on tällä kertaa panostanut vahvemmin ohueen ja kevyeen toteutukseen. Puhelin on nimittäin avattuna vain 4,7 millimetriä paksu ja suljettunakin 9,9 millimetriä paksu. Kyseessä on tämän hetken ohuin taittuvanäyttöinen älypuhelin.

Puhelimessa on 6,43 tuuman ulkonäyttö sekä taittuva 7,92 tuuman sisänäyttö. Tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri, jonka rinnalla on 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor panostaa myös suureen 5000 milliampeeritunnin akkuun sekä monipuolisiin kameroihin. Tarjolla on 50 megapikselin pääkamera, 50 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 20 megapikselin telekamera.

Suomessa Honor Magic V2 on tulossa myyntiin 16 + 512 gigatavun muistiversiossa ja suositushinta on 1999 euroa. Puhelimesta on tarjolla ainakin aluksi pelkästään musta vegaaninahkainen versio.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Honor Magic V2 -puhelimeen rakenteen, tekniikan, kameroiden sekä yleisen käyttökokemuksen osalta. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tutut lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä yhteenvetona puhelimen tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic V2 (VER-N49)
Mitat [suljettuna]: 156.7 x 74.0 x 9.9 mm
Mitat [avattuna]: 160.3 x 145.4 x 4.7 mm
Paino: 231 g
Rakenne: Metallikehys / lasipinnat / tekonahka
Vedenkestävyys: Ei ole
Päänäyttö [taipuva]: 7.92 tuumaa / OLED / 2344 x 2156 / 9.78:9-kuvasuhde / 120Hz / HDR10+
Ulkonäyttö: 6.43 tuumaa / 2376 x 1060 / 20:9-kuvasuhde / OLED / 120 Hz / HDR10+
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (Adreno 740)
Muisti: 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]
Tallennustila: 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 4.0)
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.9 / PDAF / OIS ) + 50 MP ultralaajakulmakamera (f/2.0 / 13 mm / AF / 122 astetta) + 20 MP telekamera (f/2.4 /  62 mm / PDAF / OIS / 2.5x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera [ulkopuolella]: 16 MP etukamera (f/2.2 / FF)
Etukamera [sisäpuolella]: 16 MP etukamera (f/2.2 / FF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 66 watin langallinen lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 / MagicOS 7.1
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versioita ja 5 vuotta tietoturvaa
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + nano-SIM / eSIM) / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C (USB 3.1 Gen 1)
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta
Hinta: 1999 € (16 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Honor Magic V2:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa Magic V2 -puhelimen hieman normaalista poikkeavassa myyntipakkauksessa, joka on kookas ja pitää sisällään nykymittapuulla hieman ekstraa. Myyntipakkaus on valmistettu pahvista ja se on väritykseltään musta. Sitä on koristamassa Honorin logot sekä puhelimen mallinimi. Yhdellä kyljellä on myös mainittuna sisällä olevan puhelimen väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin paperikääreeseen peitettynä. Puhelimen alapuolella olevan tasanteen takaa löytyy yksi pahvistasku, jonka sisältä paljastuu puhelimelle suunniteltu suojakuori, metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (UBS-C > USB-C).

Magic V2:n myyntipakkaus ulkoisesti siis todella kookas, mutta ei kuitenkaan pidä sisällään kovin paljoa. Laturia ei puhelimen mukana toimiteta, joka on tietysti hieman harmittavaa. Itse olisin kaivannut Honorin ottavan miellyttävämmän lähestymistavan pakkaukseen, sillä nykyisellä sisällöllään se voisi olla selvästi pienempikin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Honor on lähtenyt viemään Magic V2 -puhelimessa eteenpäin edeltäjässä nähtyä ulkoista toteutusta. Muotoilu on pysynyt lähes ennallaan, mutta Honor on saanut merkittävästi vähennettyä paksuutta. Puhelin on valmistettu alumiinikehyksestä, lasista sekä vegaaninahasta. Tuttuun tapaan Honor karsii kuitenkin esimerkiksi vedenkestävyydestä.

Tällä kertaa Honor on tuonut puhelimesta myyntiin ainoastaan yhden väriversion Suomen markkinoilla. Kyseessä on vegaaninahkaisella takapinnalla viimeistelty musta väri. Puhelimesta on olemassa myös lasiversioita, mutta nahkaversio on hieman kevyempi ja ohuempi. Vastaavia nahkapintaisia puhelimia on nähty markkinoilla useita viimeisen parin vuoden aikana.

Itse ainakin pidän Magic V2:n tarjoamasta vegaaninahkaisesta pinnasta, sillä se tuo mukanaan pitoa ja kestävyyttä. Tekonahka ei kerää samalla tavalla sormenjälkiä tai naarmuja kuin lasit, joten se myös pysyy hyvänä. On kuitenkin mahdollista, että nahkapinta kuluu käytössä, mutta ainakaan kolmen viikon käytön jälkeen ei havaittu kulumista. Honorin toteutus vegaaninahasta on tuntumaltaan hieman kovempi ja muovisempi kuin esimerkiksi Motorolalla. Mielestäni se ei silti heikennä puhelimen laatutuntumaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen etuosassa Honor hyöyntää niin sanottua toisen sukupolven nanokristallilasia, jonka kerrotaan takaavan paremman kestävyyden. Honorin mukaan se kestää erityisesti 10 kertaa paremmin iskuja kuin perinteinen lasi.

Testijakson aikana lasipintoihin ei tullut kovinkaan herkästi huomattavia naarmuja, mutta tarkkaan katsottuna pieniä hiusnaarmuja oli havaittavissa. Honor on myös tehtaalla asentanut ulkopuolen näyttöön muovisen suojakalvon, joka suojaa lasia ainakin aluksi. Honor toimittaa puhelimen mukana väriin sopivan suojakuoren, joka suojaa puhelimen takaosaa. Kovin hyvin suojakuori ei kuitenkaan suojaa laitetta kauttaaltaan. Suojakuoressa on myös oma pidike, jonka avulla puhelimen saa tuettua esimerkiksi elokuvia katsellessa.

Magic V2 on ohut verrattuna OnePlus Openiin.

Metallikehys on valmistettu magnesiumseoksesta ja se on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi. Kehys kerää sormenjälkiä, mutta tummassa sävyssä siihen ei juurikaan kiinnitä huomiota. Honor on tehnyt puhelimen saranasta titaanisen, joka on ainakin ulospäin muovattu mattapintaiseksi. Taitettuna puhelimen kehys on siis osittain matta- ja kiiltäväpintainen, mutta ainakin itse olisin halunnut nähdä tässä suhteessa kauttaaltaan mattapintaisen toteutuksen.

Laatutuntuma puhelimessa on premium-tasoa, eikä itsellä ole suurempaa valittamisen aihetta sen suhteen. Laadukkaat materiaalit tuntuvat käytössä hyvältä ja samalla mitään natinoita ei puhelimesta pääse. Honor vakuuttaa erityisesti saranan osalta, josta ei tuntunut kuuluvan mitään epäilyttäviä ääniä.

Puhelimen mukana toimitetaan näppärä suojakuori.

Honor on kertonut panostaneensa erityisesti päivitettyyn saranaan, joka on nyt ohuempi, kevyempi ja käytännöllisempi. Saranassa käytetään nyt titaania sekä magnesiumseosta, joita on hyödynnetty aikaisemminkin. Honor on luvannut saranan kestävän 400 000 taittokertaa, joten sen pitäisi kestää vuosia ilman ongelmia.

Sana mahdollistaa puhelimelle myös monipuolisemmat asennot. Puhelin pystytään avaamaan tiettyyn kulmaan niin, että puhelin pysyykin siinä. Puhelimen ei siis tarvitse olla pelkästään auki tai kiinni, vaan se pysyy myös esimerkiksi 90 asteen kulmassa.

Käsituntumalta Honor Magic V2 on miellyttävä erityisesti suljettuna. Toteutuksensa ansiosta puhelin ei ole liian leveä, minkä lisäksi pyöristetyt lasipinnat ja kehys antavat mukavasti ergonomisuutta. Puhelimessa ei ollut havaittavissa mitään häiritseviä saumakohtia. Avattuna Magic V2 on kookas, joten käyttämiseen tarvitaan kahta kättä.

Magic V2 on myös ollut yksi harvoista puhelimista, joka on tarjonnut wow-efektin. Tämä johtuu puhelimen ohuudesta. Puhelin on ainoastaan 4,7 millimetriä paksu avattuna, joten laite on uskomattoman ohut. Suljettuna puhelin on vain 9,9 millimetriä paksu, joten Honor on päässyt mukavasti normaalien älypuhelimien paksuuteen laitteen ollessa taitettuna. Aikaisemmin taittuvat puhelimet ovat olleet todella paksuja, ja vaikuttaneet siltä kuin olisi kaksi puhelinta päällekkäin. Ohuuden ansiosta puhelinta on mukava kantaa mukana.

Puhelimen mitat ovat suljettuna 156,7 x 74,0 x 9,9 millimetriä, jolloin puhelin on kapea mutta pitkä. Edeltäjään verrattuna Honor on saanut tiputettua paksuutta 3 millimetrillä, joka on todella paljon. Avattuna puhelimen mitat ovat 156,7 x 145,4 x 4,7 millimetriä, jolloin leveys tuplaantuu ja paksuudesta lähtee puolet pois. Puhelin muuntuu siis pieneksi tabletiksi. Magic V2:lla painoa on 231 grammaa, joten Honor on saanut otettua pois peräti 36 grammaa. Paino alkaa olemaan kurissa ja vastaa joitakin perinteisempiä huipputason puhelimia.

Honor ei ole saanut uuteenkaan taittuvanäyttöiseen puhelimeensa vedenkestävyyttä. Erityisesti Samsungin puhelimet ovat olleet tunnettuja vedenkestävästä toteutuksesta, joten sen puuttumista Magic V2:n kaltaisesta puhelimesta voidaan pitää selvänä puutteena. Tietysti vedenkestävyyden toteuttaminen taittuviin puhelimiin on haastavaa. Magic V2 -puhelinta ei kannata altistaa ollenkaan vedelle tai muille nesteille.

Suljettuna puhelimen etuosa on kokonaan lasia, ja Magic V2 tarjoaa edelleen yhdeltä reunalta hieman kaartuvan näyttöpaneelin. Näyttöpaneeli on kookas ja se vastaa kuvasuhteeltaan normaalia puhelinta. Näyttö peittää suuren osalta etuosan pinta-alasta. Etukameraa varten näytön yläreunaan on tehty reikä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on laittanut näytön yläpuolelle, ja puheluihin käytettävä kuuloke sijaitsee näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä. Takaosaan Honor on sijoittanut pystysuuntaisen kamera-alueen, jossa on kolme kamerasensoria sekä teksti ”Matrix Image”. Kameroiden rinnalla on myös salamavalo ja lasertarkennus. Takaosassa on myös Honor-logo.

Magic V2 -puhelinta avattaessa, sisältä paljastuu suurempi näyttö, joka on mitäs muutakaan kuin taittuva. Näyttö peittää valtaosan sisäpuolen pinta-alasta, vaikka toki näyttöä kiertääkin edelleen kohtalaiset kehykset. Taitoskohdan huomaa helposti näytön keskeltä silmin sekä sormella tunnustelemalla. Näytön yläreunassa on esillä etukamera. Puhelimen ollessa avattuna aikaisemmin etu- ja takaosiksi nimitetyt osat tekevät yhdessä isomman takaosan.

Avattuna Magic V2:n oikeassa reunassa on virtapainike, johon on integroitu myös sormenjälkilukija. Puhelimen vasemmassa reunassa on ainoastaan äänenvoimakkuuspainikkeet. Puhelimen yläreunaan on asetettuna infrapunalähetin, kaiutin sekä mikrofoni. Alareunasta löytyy mikrofoni, USB-C-liitin, kaiutin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Suljettuna Magic V2 taipuu keskeltä kahtia ja esille tulee vasempaan reunaan saranaosuus. Sarana on suojattu mattapintaisella metallilla.

Näytöt

Näyttöjen osalta Honor on lähtenyt viemään tekniikkaa hieman eteenpäin, ja tällä kertaa niin sisä- kuin ulkonäyttökin tarjoaa parannuksia. Toteutus on selvästi miellyttävämpi kuin esimerkiksi Samsungin taittuvissa puhelimissa, joka on ollut Honorin valttikortti jo jonkin aikaa. Näyttöjen osalta mennään käytännöllisyys edellä, mistä itse tykkään.

Magic V2:n ulkopuolella oleva näyttö on kooltaan 6,43 tuumaa ja perustuu LTPO OLED-tekniikkaan. Näytössä on myös 2376 x 1060 pikselin tarkkuus, joka tekee 402 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kuvasuhde on perinteikäs 20:9, joten se ei ole liian kapea suhteessa korkeuteen. Näyttöön on saatu korkea 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ -tuki sekä 2500 nitin maksimikirkkaus.

Suurin uudistus nähdään näytön virkistystaajuudessa, joka perustuu nyt LTPO-tekniikkaan. Puhelin tukee näytön virkistystaajuuden skaalaamista näytettävän sisällön mukaan ja pystyy laskemaan sen jopa 1 hertsiin. Tämä vähentää hieman virrankulutusta, ja ominaisuus on yleistynyt nopeasti huipputason älypuhelimissa. Toinen merkittävä päivitys on 2500 nitin maksimikirkkaus, joten luettavuus pysyy hyvänä myös kirkkaassa auringonvalossa.

Muiltakin osin näyttöpaneeli on todella hyvä. OLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit erinomaisesti ja tummat sävyt ovat todella syviä. Näyttö tukee myös HDR10+ -tekniikoita, mikä parantaa kokemusta entisestään. Itse olen myös Honorin käyttämän normaalin kuvasuhteen ystävä, sillä näyttö ei tunnu liian ahtaalta. Sovellukset skaalautuvat normaalisti, joten puhelimen käyttäminen tuntuu luonnolliselta. Myös näytön pieni kaartuvuus on loistava, sillä näytössä ei ole mitään teräviä kulmia, jotka haittaisivat esimerkiksi eleohjausta.

Magic V2 -puhelimen sisäpuolelta löytyy sen tärkein näyttö, joka on kooltaan 7,92 tuumaa. Honor hyödyntää näytössä luonnollisestikin LTPO OLED-tekniikkaa ja sen tarkkuus on 2344 x 2156 pikseliä, mikä takaa noin 402 pikseliä tuumaa kohden. Sisänäyttö on puhelimessa neliömäinen, sillä käytössä on 9.78:9-kuvasuhde. Näytön tekninen toteutus on lähes samanlainen kuin ulkonäytölläkin. Mukana on edelleen HDR10+ -tuki, korkea 120 hertsin virkistystaajuus sekä 1600 nitin maksimikirkkaus.

Sisänäyttö on saanut teknisen harppauksen verrattuna edeltäjään, ja se on myös erinomainen. OLED-tekniikka tekee värintoistosta loistavan ja 1600 nitin kirkkaus riittää moneen tilanteeseen. 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta aikaisempaa sulavamman ja LTPO-tekniikka säästää akkua. Sisäpuolen näytön tarjoama kokemus on mielestäni myös erinomainen ja vastaa hyvin pitkälti alan standardeja.

Taittuvan puhelimen vahvuus on se, että ulkopuolen näytöltä voi tehdä kaiken tarvittavan, mutta sisäpuolen näytölle saa enemmän sisältöä samaan aikaan. Molemmat näytöt tuntuivat olevan tasapainossa, ja ne riittävät varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä.

Monien muiden huippupuhelimien tapaisesti myös Magic V2 -puhelimessa on HDR10+ -tuki molemmilla näytöillä. Puhelin on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, jonka ansiosta puhelimella voidaan katsoa tarkkoja HDR10-tasoisia videoita monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti testijakson aikana Netflix ilmoitti, että toistaminen onnistuu vain SD-tasolla ja HDR-ominaisuudet eivät ole tuettuna.

Näyttöjä varten Honor on toteuttanut tutut asetukset, joilla käyttäjät voivat säätää kokemusta paremmin omille silmille miellyttävämmäksi. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen avulla, jotka ovat normaali ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa voi säätää väriympyrästä tai oletusasetuksista, jotka ovat oletus, lämmin ja kylmä. Virkistystaajuutta voidaan vaihtaa normaalin (60 Hz), kohtalaisen (90 Hz) ja korkean välillä (120 Hz). Lisäksi tuettuna on dynaaminen tila, joka vaihtelee virkistystaajuuksien välillä näytettävän sisällön mukaan.

Honor on panostanut nyt myös paljon silmäystävällisiin ja nukkumisominaisuuksiin. Mukana on ”sirkadiaaninen yönäyttö”, joka säätää näytön värilämpötilaa automaattisesti kehon rytmin perusteella, jotta käyttäjä voi valmistautua yöuniin paremmin. Lisäksi käyttäjät voivat ajoittaa silmäystävällisen tilan menemään päälle tiettynä aikana. Tähän liittyen puhelin tukeekin 3840 Hz:n PWM-himmennystekniikkaa, joka vähentää näytön välkyntää pienillä kirkkaustasoilla ja täten vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta.

Puhelin tukee OLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. Honor antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa kattavasta valikoimasta erilaisia ratkaisuja. Lisäksi useita erilaisia kellovaihtoehtoja löytyy teemakaupasta.

Yksi taittuvien puhelimien oletusasioista on sisänäyttöön tuleva kupru. Honor käyttää uudistettua saranaa, joka tuottaa edelleen näyttöön yllättävän selvästi havaittavan taitoskohdan. Näyttöä ei kuitenkaan taiteta paperin tavoin, vaan näyttö jää pisaran muotoon, mikä tekee näytön taitoksesta suuremman, mutta miellyttävämmän. Magic V2:ssä taitoskohdan huomaa, kun näyttöä katsotaan tietystä kulmasta, mutta kovin hyvin sitä ei havaitse näyttöä katsottaessa suoraan.

Taitoskohdan myös tuntee kupruna, joka ei tuntunut testijakson aikana suuremmin häiritsevän. Taitoskohtaa ei ole siis Honor saanut pois, sillä se olisi mahdottomuus. Näyttö on valmistettu muovista, minkä lisäksi näyttöä on suojaamassa ohut esiasennettu muovikalvo. Suojakalvo ei ylety aivan näytön reunoihin asti, joten väliin kertyy hyvin nopeasti pölyä ja muuta likaa. Muovipinnan vuoksi näyttö kerää myös sormenjälkiä, mutta mielestäni tällä kertaa lian saa pyyhittyä näytöltä yllättävän helposti pois. Näyttö on myös pehmeä, joten sitä ei kannata käyttää kynsillä tai muilla terävillä esineillä.

Tekniikka ja suorituskyky

Vaikka Honor Magic V2 tulee myyntiin Suomessa vasta vuonna 2024, niin suorituskyvyn osalta laite on jäänyt viime vuoteen. Honor Magic V2 saa tehonsa Qualcommin viime vuoden Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiristä, eikä uusimmasta Snapdragon 8 Gen 3 -piiristä. Lisäksi Euroopan markkinoilla Magic V2:ssa käytetään Snapdragon 8 Gen 2 -piirin perusversiota, eikä hieman parempaa muokattua varsiota.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715-ydintä sekä kaksi 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla.

Suomessa Honor Magic V2 on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor hyödyntää puhelimessa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (4,2 Gt/s vs. 2,1 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (2,8 Gt/s vs. 1,2 Gt/s). Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa Magic V2 pärjäsi odotetulla tavalla. Puhelin ylitti edeltäjänsä suorituskyvyn, ja oli pitkälti samalla tasolla kuin esimerkiksi samaan piiriin perustuva OnePlus Open. Honorista ei ole kuitenkaan haastajaa uudella Snapdragon 8 Gen 3 -piirillä varustetuille tuoreimmille lippulaivapuhelimille, mutta toisaalta taittuvien puhelimien kategoriassa ei olekaan kuin vanhemmilla piireillä varusteltuja laitteita.

Honor Magic V2:n saamia tuloksia suorituskykytesteissä voi vertailla samaan piiriin perustuvan OnePlus Openin kanssa sekä vielä vanhempaan Snapdragon 8+ Gen 1 -piiriin perustuvan Honor Magic Vs:n kanssa.

Testitulokset
Honor Magic V2 (SD8G2) Honor Magic Vs (SD8+G1) OnePlus Open (SD8G2)
AnTuTu: 1 219 787 pistettä 1 022 241 pistettä 1 330 966 pistettä
Geekbench 6 (single): 2013 pistettä Ei tuloksia* 1538 pistettä
Geekbench 6 (multi): 4846 pistettä Ei tuloksia* 4952 pistettä
PCMark: 15 954 pistettä 13 571 pistettä 10 436 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3746 pistettä 2802 pistettä 3572 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen.

Testijakson aikana Magic V2:n suorituskyky ei tullut vastaan missään tilanteessa, vaan kokemus oli hyvin pitkälti identtinen esimerkiksi uusimpien Snapdragon 8 Gen 3 -piiriin perustuvien puhelimien kanssa. Itse en siis havaitse merkittävää eroa, vaikka suorituskykytestit voisivatkin sellaista näyttää. Honor on mielestäni onnistunut optimoimaan suorituskyvyn hyvin, eikä esimerkiksi ohjelmisto ole hidastamassa kokemusta.

Honor Magic V2 -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa. Magic V2:n kohdalla testi toteutettiin laitteen ollessa avattuna, sillä jäähdytysjärjestelmä on suunniteltu toimimaan parhaiten tablettitilassa.

Honor Magic V2:n stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Honor Magic V2:lla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 219 787 pistettä, mikä on riittävä tulos. Ensimmäisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, ja lasku jatkui jokaisella testauskerralla. Huonoimmat pisteet saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 1 080 519 pistettä.

Suorituskyvystä katosi jopa 139 268 pistettä, mikä vastaa -11,42 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku on melko suurta ja se on jopa korkeampaa kuin monissa muissa samaan piiriin perustuvissa puhelimissa. Tulokset eivät ole kaikista huonoimpia, mutta eivät lähellekään parhaimpiakaan. Tämä tarkoittaa, että Magic V2:n jäähdytysjärjestelmä ei ole yhtä tehokas kuin muilla. Honor kuitenkin pääsee lähelle sama tulosta kuin edeltäjämallilla.

Honor on kertonut puhelimessa olevan ”Ultra-thin Bionic Cooling System”, jonka luvataan pitävän suorituskyvyn optimaalisena. Jäähdytysjärjestelmä käyttää monikerroksista lähestymistapaa edistyksellisten materiaalien, kuten ultraohuen höyrykammion, erittäin korkean lämmönjohtavuuden grafiitin, lämmönjohtavuusgeelin ja kuparifolion kanssa. Honor on kertonut toteutuksen tuottaneen haasteita, sillä puhelimen ohut muotoilu on asettanut tiettyjä rajoituksia.

Höyrykammion kerrotaan olevan suunniteltu jäljittelemään sudenkorennon siipien luonnollista paksuutta, joka on ainoastaan 0,22 millimetriä, kun taas koko jäähdytysjärjestelmä on kooltaan jopa 29 000 neliömillimetriä, mikä on 12,5 prosenttia suurempi kuin edellisessä sukupolvessa. Honor on kertonut, että jäähdytysjärjestelmä toimii optimaalisesti, kun puhelin on avattuna, ja sitä laite myös muistuttelee esimerkiksi ladattaessa.

Testijakson aikana Magic V2:n kohdalla ei havaittu ylikuumenemista, ja myös stressitesti toimi vaivattomasti. Pientä lämpenemistä oli havaittavissa, mutta ylikuumentumisen vaaraa ei ollut. Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri on yleisestikin ollut mukavan viileänä käyvä piiri, joten ongelmaton toimivuus oli odotettuakin.

Muuta tekniikasta

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka avulla päästään teoriassa 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Suomessa Honor Magic V2 tukee tuttuja Sub-6 GHz:n 5G-verkkoja, joten tukea mmWave-verkoille ei ole. Yhteyksien osalta ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla.

Fyysisiä SIM-korttipaikkoja puhelimesta löytyy kaksi, mutta tuettuna on myös eSIM-ratkaisu. Tämä on jo vaadittua, ja se toimiikin suurimpien suomalaisoperaattoreiden liittymien kanssa. Puhelimessa on luonnollisesti myös NFC-tuki, joka mahdollistaa mobiilimaksamisen. Lisäksi Wi-Fi 7 on tuettuna jo valmiiksi.

Magic V2 -puhelimessa on Honorin useista muistakin puhelimista tuttu infrapunalähetin, joka sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämään kaukosäätimenä Älykäs ohjain -sovelluksen avulla. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodinlaitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Itselle tärkeää on myös puhelimien tarjoama värinämoottori, joka tuntui olevan Magic V2:n kohdalla hyvällä tasolla. Tietysti vieläkin parempaa voisi odottaa tähän hintaan, koska esimerkiksi OnePlus ja Samsung pystyvät tarjoamaan jämäkämmän ja paremman värinäpalautteen. Värinä kuitenkin ajaa asiansa, eikä ollut liian laaduton.

Honor Magic V2 tarjoaa tutun toteutuksen sormenjälkilukijan osalta, sillä mukana on monista vastaavista laitteista tuttu kylkeen sijoitettu ratkaisu. Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen, joka sijaitsee puhelimen oikeassa kyljessä niin suljettuna kuin avattunakin.

Sijainniltaan sormenjälkilukija on otollinen, sillä peukalo ylettyy siihen puhelinta pidettäessä. Sormenjälkilukija on nopea ja varma, eikä se tuottanut ongelmia. Oletusarvoisesti sormenjälkilukija koittaa tunnistaa sormea painiketta koskettaessa, mutta asetuksien kautta on mahdollista laittaa lukituksen avaus vasta sitä painettaessa. Tällöin vältytään turhilta tunnistusyrityksiltä.

Honor on tuonut puhelimeen tuen myös kasvojentunnistukselle, joka perustuu etukameraan. Magic V2 ei tarjoa esimerkiksi Magic5 Prosta tuttua 3D-kasvujentunnistusta, joka olisi selvästi turvallisempi vaihtoehto kuin etukameraan perustuva tunnistus. Kasvojentunnistusta ei pystytty testiolosuhteissa ohittamaan kuvalla, vaikka sekin voi jossain tilanteessa olla mahdollista. Tämän takia itse luottaisin puhelinta käytettäessä vain sormenjälkilukijaan, joka on tietoturvallisempi vaihtoehto.

Äänentoistoa Honor ei ole lähtenyt merkittävästi ainakaan uudistamaan, vaan Magic V2 tarjoaa edelleen Magic Vs:n tavoin stereoäänentoiston. Kaiuttimet sijaitsevat ala- ja yläpäädyissä. Tuttuun tapaan yläreunan kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta, joten mitään erillistä toista kaiutinta ei ole tarjolla, vaikka yläreunassa on oma kaiutinritilänsä.

Kaiuttimien todettiin ajavan asiansa, sillä äänenlaatu niiden kautta on riittävä. Mistään markkinoiden parhaimmista äänenlaadusta ei ole kyse, vaan Honor on tuottanut ratkaisun, joka on tarpeeksi monessa tilanteessa. Esimerkiksi puhepainotteiseen ääneen kaiuttimet ovat riittävät ja musiikkiakin kuuntelee niiden kautta lyhyitä aikoja. Itse jäin kaipaamaan kokemukseen enemmän syviä ääniä, jotka jäävät nyt hieman pinnallisiksi. Ääntä kaiuttimista lähtee myös miellyttävä määrä.

Honor ei tarjoa perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, mikä kannattaa ottaa huomioon laitetta hankkiessa. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Honor on tuonut puhelimeen tuen myös aptX- ja aptX HD -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Testijakson aikana langattomilla kuulokkeilla ei havaittu yhteysongelmia.

Magic V2 tuo mukanaan myös Honorin tutun AI Privacy Call 2.0 -toteutuksen, jonka tavoitteena on vähentää puheluiden niin sanottua äänivuotoa. Tekoälyavusteinen ominaisuus, näyttö ja puheluihin käytettävä kuuloke työskentelevät yhdessä säätääkseen saapuvan äänen voimakkuutta eri ympäristöihin sopivaksi.

Lisäksi mukana on ensimmäistä kertaa Sound Energy Spatial Control -teknologia, joka tuottaa vastakkaisia ääniaaltoja estääkseen äänivuodon. Teknologia mahdollistaa myös käyttäjille AI Privacy Call 2.0 -ominaisuuden käytön korkealla voimakkuudella, minkä ansiosta esimerkiksi hiljaisessa tilassa lähistöllä olevat ihmiset eivät voi selkeästi kuulla puhelun soittajan ääntä. Ainakin testijakson aikana Magic V2:n kohdalla lähellä olevat ihmiset eivät kuulleet puhelua.

Akunkesto ja lataus

Honor on tehnyt Magic V2 -puhelimen akkuun yhden suurimmista uudistuksista. Puhelimessa on nyt niin sanottu piihiiliakku, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa globaaleilla markkinoilla taittuvanäyttöisessä puhelimessa. Piihiiliakku on aikaisempaa toteutusta selvästi ohuempi, mikä on ollut avainroolissa Magic V2:n ohuen rakenteen mahdollistamisessa. Paksuutta akulla on ainoastaan 2,72 millimetriä.

Akun kerrotaan sisältävän sähkökemiallisen järjestelmän, joka pidentää sen syklin kestoa 40 prosentilla. Siinä on Honorin kehittämä matalajännitevarauksen energiankeruuteknologia suuremmalla tehontuotolla, mutta samalla jännitteellä verrattuna grafiittipohjaisiin akkuihin. Akku on kooltaan silti miellyttävät 5000 milliampeerituntia, joten puhelimen ohuen rakenteen toteuttamiseksi ei ole nyt jouduttu karsimaan akun kapasiteetista.

Magic V2 pääseekin yllättämään akunkeston osalta, sillä virtaa riittää pitkäksi aikaa. Honor itse lupaa akun riittävän hyvin yhdeksi päiväksi ja tämä todettiin myös testijakson aikana. Akku riittää helposti päiväksi ja kevyellä käytöllä todennäköisesti kahdeksikin. Usein iltaisin akkua oli keskimäärin noin 25-30 prosenttia jäljellä, mikä on hyvä suoritus ottaen huomioon oman melko aktiivisen puhelimen käyttämisen.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Honor on tuonut Magic V2 -puhelimeen myös hyvän latausratkaisun, sillä puhelin tukee 66 watin tehoista langallista latausta. Honor pyrkii siis vastaamaan esimerkiksi OnePlus Openissa nähtyyn 67 watin pikalataukseen, joten vihdoin myös taittuvissa puhelimissa aletaan näkemään parempia pikalatausnopeuksia.

Valitettavasti pikalataus ei perustu yleiseen standardiin, vaan 66 watin teho saavutetaan ainoastaan Honorin omilla latureilla. Tämän takia laturin jättäminen pois myyntipakkauksesta on pelleilyä, sillä tehokas laturi täytyy silti ostaa erikseen. Mielestäni Honorin pitäisi mahdollistaa myös yleiset standardit pikalataukseen, jotta toiminta ei näyttäisi pelkältä kuluttajien rahastamiselta.

Honor ei ole tällä kertaa antanut mitään tarkkoja lukuja latausnopeuksista, joten toteutimme puhelimelle tutun lataustestin. Lataustesti toteutettiin Honorin 66 watin pikalaturilla.

Honor Magic V2:n akun latausnopeus 66 watin tehoisella pikalatauksella.

Magic V2 -puhelimen kookas akku latautuu tyhjästä täyteen 50 minuutissa, mikä on hyvä saavutus. 15 minuutissa akkua saatiin 43 prosenttia ja 30 minuutin kohdalla akkua oli 77 prosenttia. 90 prosentin varaus saavutettiin 39 minuutissa, joten lataus hidastuu loppua kohden. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 3 minuuttia ja viimeiset vastaavasti 11 minuuttia.

Honor on edelleen karsinut langattomasta latauksesta, sillä sitä Magic V2 ei tue missään muodossa. Mielestäni langaton lataus pitäisi oletuksena olla tämän hintapisteen puhelimessa, sillä myös kilpailijoilta kyseinen ratkaisu löytyy. Langaton lataus tuskin olisi ollut mahdottomuus toteuttaa, joten sen puutetta voidaan pitää selvänä miinuksena.

Koska kyseessä on taittuvanäyttöinen puhelin, niin emme lähteneet toteuttamaan laitteelle pakkastestiä. Honor on toki luvannut puhelimen kestävän pakkastakin, eikä käytössä pitäisi olla ongelmia edes Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta Honor on lähtenyt päivittämään vain hieman sensoreita, mutta kokemus on pysynyt lähes samana. Honor ei hyödynnä markkinoiden uusimpia tai parhaimpia sensoreita, vaan luottaa tyydyttävään kokemukseen. Honor Magic V2 ei ole millään tasolla haastaja esimerkiksi OnePlus Open -puhelimelle kameroiden osalta, mutta Honor pystyy haastamaan Samsungin taittuvat puhelimet. Yhteensä kameroita on viisi, joista kolme on takana ja kaksi toimii etukameroina.

Pääkamerana Honor hyödyntää Sonyn kehittämää 50 megapikselin tasoista IMX866-sensoria, joka on ihan kyvykäs sensori. IMX866 on kooltaan 1/1,5 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle, ja tällä kertaa Honor on lisännyt mukaan optisen kuvanvakautuksen.

Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen, jota käytetään ultralaajakulmakamerana. Honor ei ole tarkentanut käytettyä sensoria, mutta siinä on f/2.0-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla voidaan taltioida 122 asteen kuvia. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamista varten jopa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta.

Telekameraa Honor on tällä kertaa uudistanut enemmän. Nyt mukana on 20 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/2.4-aukolla ja 62 mm polttovälillä varusteltu linssi. Kamerassa on myös optinen kuvanvakautus. Tällä kertaa Honor tarjoaa vain 2,5-kertaisen optisen zoomauksen, kun vielä edeltäjämallissa oli 3-kertainen optinen zoomaus.

Honor on laittanut mukaan myös kaksi identtistä etukameraa, joista toinen on ulkopuolen näytössä ja toinen on sisäpuolen näytössä. Kamerat ovat tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja niissä on kiinteä tarkennus sekä f/2.45-aukolla varusteltu linssi.

Honor Magic V2:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX866, f/1.9, 1/1,5”, 1,0 µm, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (f/2.0, 13 mm, AF, 122 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 20 megapikseliä (f/2.4, 62 mm, PDAF, OIS, 2,5x optinen zoom)
  • Etukamera (molemmat): 16 megapikseliä (f/2.2, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Uudistetussa pääkamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin kuvien tarkkuus yltää 12,6 megapikseliin. Magic V2 mahdollistaa lisäksi täyden 50 megapikselin kuvien ottamisen erillisessä kuvaustilassa, mutta testijakson aikana keskityttiin erityisesti käyttämään kameraa oletusasetuksilla.

Honor ei suuremmin petä ainakaan kuvien laadun kanssa hyvässä valaistuksessa, vaan Magic V2 tarjoaa juuri sellaisen lippulaivakokemuksen kuin voisi odottaa. Pääkameralla saadaan taltioitua kuvia, jotka ovat taittuvanäyttöisten puhelimien parhaimmistoa. Pääkameran kuvissa on hyvät yksityiskohdat, dynaaminen alue on erinomainen sekä värit ovat luonnolliset. Tällä kertaa en kokenut Honorin korostavan peruskuvaustilassa liiaksi tiettyjä värejä.

Kamera on vahvoilla myös heikossa valaistuksessa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Kuviin saadaan toki enemmän melua kuin normaalitilanteessa, mutta se ei kuitenkaan lisäänny radikaalisti. Värimaailmaltaan kuvat ovat luonnollisia ja kokonaisuus on kuvissa erinomainen. Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta yleisesti merkittävää eroa se ei saanut aikaiseksi.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Magic V2 -puhelimen pääkameralla testijakson aikana.

Magic V2 ei ole saanut ultralaajakulmakameraansa merkittäviä uudistuksia, sillä myös Magic Vs tarjosi 50 megapikselin sensorin. Ultralaajakulmakameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia. Erillisessä kuvaustilassa onnistuu myös täyden resoluution kuvien ottaminen. Honor on lähestynyt ultralaajakulmakameraa nyt tarkan sensorin avulla, jonka voidaan olettaa tarkoittavan myös parempaa laatua.

Ultralaajakulmakamera ajaa asiansa puhelimessa, mutta se ei tuo mukanaan mitään suuria mullistuksia. Luonnollisestikin ultralaajakulmakamera on hyvässä valaistuksessa erinomainen tarjoten paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Tämä on erityisesti kameran automaattitarkennuksen ansiosta. Värit taltioituvat kuviin pääkameran tavoin mukavan luonnollisesti turhaan korostamatta värejä.

Magic V2 taltioi hyvää jälkeä myös heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameransa kanssa. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia, minkä lisäksi automaattinen yökuvaustila tuo kuviin enemmän valoa. Värit taltioituvat hyvin, mutta välillä kuvat tuntuivat olevan melko tummia verrattuna pääkameran kuviin. Heikossa valaistuksessa pehmeys lisääntyy, mutta melua on melko vähän.

Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista makrokuvaustilaa. Itse en juurikaan makrotilasta välittänyt, sillä sitä ei saanut erikoisesti pois päältä. Puhelin vaihtoi kameraa automaattisesti kun kuvattava kohde oli tarpeeksi lähellä. Mielestäni Honorin olisi hyvä tarjota mahdollisuus ottaa makrotila pois käytöstä, vaikka siitä myös hyötyäkin jossain kohdassa varmasti olisikin.

Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic V2:n ultralaajakulmakameralla testijakson aikana.

Honor on uudistanut erityisesti telekameran, joka on nyt aikaisempaa tarkempi. 20 megapikselin kamerasta löytyy 2,5-kertainen optinen zoomaus, joka on vähemmän kuin edeltäjän 3-kertainen zoomaus. Kamera on tarkoitettu enemmän muotokuvakameraksi kuin todelliseksi zoomikameraksi. Honor jääkin selvästi esimerkiksi OnePlus Openin periskooppikameran jälkeen. Magic V2:n kohdalla telekameran avulla tuetaan korkeintaan 40-kertaista digitaalista zoomausta.

Telekamera on kuitenkin parempi kuin ei mitään, sillä sen avulla päästään zoomaamaan edes vähän. Telekamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa ja sen avulla kuvien tarkkuus on 5 megapikseliä. 20 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta testijakson aikana tutustuttiin kameraan vain oletusasetuksilla.

Hyvässä valaistuksessa telekamera tuottaa yllättävänkin hyvää jälkeä, sillä kuviin taltioituu värit luonnollisesti ja yksityiskohtia on yleiseen tarkkuuteen verrattuna ihan mukavasti. Kuvat ovat tarkkoja ja dynaaminen alue on laaja. Toisinaan telekameralla tuntui olevan pieniä ongelmia tarkennuksen kanssa, mutta sitä havaittiin vain harvoin.

Telekamera tukee heikossa valaistuksessa automaattista yökuvaustilaa ja kuvat ovat yleiseltä laadultaan edelleen käyttökelpoisia. Yksityiskohtia on riittävästi ja värit taltioituvat hyvin. Kuvat eivät kuitenkaan ole kaikista tarkempia ja pehmeys lisääntyy selvästi. Kamera ajaa asiansa hämärässä, mutta ei se ihmeellinen ole. Lisäksi monesti puhelin vaihtaa takaisin pääkameraan, jos valoa ei ole tarpeeksi.

Itse jäin kaipaamaan Honorilta todellista zoomausta, sillä 2,5-kertainen optinen zoomausalue on yllättävän pieni verrattuna kilpailijoihin. Magic V2 ei ole mikään zoomipuhelin, vaan tarjoaa peruskäyttöä varten optisen zoomauksen.

Alapuolella on muutamia telekameralla otettuja kuvia.

Videokuvauksen osalta Magic V2 ei tuo mullistavasti uutta verrattuna Magic Vs -puhelimeen. Honor ei ole kilpailijoiden tasolla kaikilta osin, sillä Magic V2 -puhelimessa ei ole tukea 8K-videokuvaukselle, vaan korkein mahdollinen on 4K 60 fps -kuvaus kaikilla kolmella kameralla. Erikoisesti jälleen kerran 4K-kuvaus on rajoitettu vain 15 minuuttiin, mikä on melko vähän sekä nykypäivänä melko erikoinen rajoitus.

Puhelimella pystytään taltioimaan hyvää jälkeä 4K-tarkkuudella niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Videoihin taltioituu myös ääni selkeästi. Magic V2 tukee kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen 4K 60 fps -tarkkuudella. Videokuvauksen puolelle Honor on toteuttanut muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, sillä mukana on esimerkiksi elokuvatila ja tarjolla on myös muita elokuvamaisia ominaisuuksia, kuten 10-bittinen 4K 60 fps Log Video -kuvaus. Honor on toteuttanut myös erilaisia kuvausfilttereitä, joilla voi vaihtaa videon tunnelmaa helposti.

Magic Vs tarjoaa kaksi identtistä 16 megapikselin tasoista etukameraa, joiden avulla saadaan aikaiseksi samanlaista jälkeä. Kuvien laatu on hyvä, mutta ei mitenkään mullistava. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat yksityiskohtaisia, mutta heikossa valaistuksessa yllättävän pehmeitä. Etukamera tukee tällä kertaa valitettavasti korkeintaan 4K 60 fps -videokuvausta. Kamerassa ei ole automaattitarkennusta.

Honor on pitänyt kamerasovelluksen lähes ennallaan, mutta tietysti pieniä optimointeja on saatu mukaan. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, elokuva, pro ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset AI-tilalle, salamalle sekä filttereille. Kameran päänäkymässä on zoomisäädin, jossa painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikkeen yläpuolella. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,5x), pääkameralle (1x), optiselle zoomille (2,5x) sekä digitaaliselle zoomille (10x).

Puhelimeen on tuotu pro-tila, jossa pystyy säätämään kaikkien kameroiden asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (50 – 6400), suljinnopeutta (1/6400 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Manuaalitilaa voi käyttää myös ultralaajakulmakameralla ja telekameralla. Honor mahdollistaa myös RAW-kuvien taltioinnin. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa videokuvauksen puolelle, jolloin saadaan videota kuvattaessa manuaalisäädöt esille.

Kamerasovellus skaalautuu puhelimen suuremmalla näytöllä hieman eri muotoon. Kuvaustilat ja laukaisinpainike siirtyvät näytön oikeaan reunaan ja zoomipainikkeet sekä muut pikasäädöt asettuvat vasempaan reunaan. Tämä helpottaa sovelluksen käyttämistä kahdella kädellä.

Lisäksi suuremmalla näytöllä kamerasovelluksen vasempaan reunaan ilmestyy uusi painike, josta kameran saa näkyviin samaan aikaan myös puhelimen ulkonäytölle. Tämä helpottaa kuvattavaa henkilöä näkemään, miltä kuva näyttää. Lisäksi sen avulla voidaan ottaa helpommin selfiekuvia puhelimen takaosan kameroilla. Toinen parannus on mahdollisuus siirtää koko kamerakokemus ulkonäytölle vetämällä kameroiden vaihtopainikkeesta sivulle. Tällöin voidaan ottaa kuvia pääkameroilla suoran ulkonäytöltä. Tämä on kätevä erityisesti selfiekuvaamiseen.

Tällä kertaa kamerasovellusta on optimoitu enemmänkin suurelle ja taittuvalle näytölle. Kun puhelin asetetaan 90 asteen kulmaan saadaan kameran esikatselu siirrettyä näytön yläreunaan ja aikaisemmin otettujen kuvien esikatselu tulee esille alareunaan yhdessä kuvaussäätöjen kera. Ominaisuus on tuttu kilpailijoiden taittuvista puhelimista, ja nyt Honor on kopioinut käteväksi todetun toiminnon itselleen.

Kamerakokonaisuus on nyt selvästi viimeistellympi ja miellyttävämpi käyttää. Honor on ottanut oppia muilta ja tuonut lisää toiminnallisuuksia tarjolle. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan myös todella hyvin ja nopeasti, joten mitään ongelmia sen kanssa ei havaittu. Tilojen välillä laite vaihtelee ripeästi ja samalla myös kuvat otetaan salamannopeasti.

Käyttöjärjestelmä

Honor Magic V2 on ohjelmiston osalta hieman erikoinen, sillä Honor on syystä tai toisesta tuonut laitteen tarjolle vanhalla Android 13 -versiolla. Google on tarjonnut uusinta Android 14 -versiota jo useita kuukausia, joten vanhan version käyttämistä on vaikea järjellä ymmärtää. Käytössä on nyt kuitenkin hieman päivitetty MagicOS 7.2 -ohjelmisto, joka tuo pieniä parannuksia optimointeihin taittuvaa ratkaisua ajatellen.

Magic V2:n kohdalla saadaan nauttia uudistetusta päivityslupauksesta, mikä tarkoittaa 4 vuotta Android-versioita sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle on lupa odottaa Android 14-, 15-, 16- ja 17-päivityksiä, minkä lisäksi tietoturvaa tullaan päivittämään vielä keväällä 2029. Päivityslupaus alkaa olemaan jo kunnossa, ja vastaakin esimerkiksi Samsungin aikaisempaa lupausta. Honor ei kuitenkaan pääse yltämään Samsungin ja Googlen tuoreimpaan 7 + 7 vuoden päivityslupaukseen.

Vaikka lupaus on jälleen kerran parantunut, niin Honorin ongelmana on päivityksien nopeus sekä luotettavuus. Honor ei ole pystynyt tarjoamaan päivityksiä nopeasti, sillä esimerkiksi Android 14 -versiota ei ole saatu vielä yhteenkään puhelimeen globaaleilla markkinoilla, vaikka useat muut valmistajat ovat jo tarjonneet sitä kuukausia monille laitteilleen. Honorilla on siis vielä tekemistä, jotta yritys pystyy vakuuttamaan olevansa uskottava päivityksien suhteen.

Euroopassa sekä varsinkin Suomessa päivityslupauksien ja päivityksien nopeus on kasvanut kuluttajien keskuudessa, sillä puhelimia halutaan pitää aikaisempaa pidempään. Puhelinvalmistajalta myös erinomainen ekoteko on antaa mahdollisuus käyttää puhelimia turvallisesti pidempään tarjoamalla ajantasaisen ohjelmiston vuosiksi eteenpäin.

Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor on vaihtanut käyttöliittymänsä nimen Magic UI:sta MagicOS:ksi. Nimen vaihtamisen myötä kyseessä on Honorin mukaan ”käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 13 -versioon”. Kokemuksen osalta mitään uutta ja mullistavaa ei ole saatu, vaan MagicOS 7.2 on kokemukseltaan vanhaa tuttua Huaweita. Tarjolla on pitkälti samat ominaisuudet kuin aikaisemmin, mutta mukaan on saatu pieniä parannuksia ja optimointeja kuvakkeisiin, laitteiden väliseen liitettävyyteen sekä yleiseen toimivuuteen.

Honor Magic V2:n kohdalla on saatu päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin aikoinaan Huaweilla. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.

Muilta osin ohjelmistokokemus on kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.

Valitettavasti Honor tuntuu jämähtäneen hieman paikalleen myös optimointien kanssa suurelle ja taittuvalla näytölle. Toistaiseksi parhaimmat optimoinnit suurta näyttöä ajatellen olen nähty OnePlus Open -puhelimessa, ja tämän takia Honor tuntuu tulevan valovuoden jäljessä. Pieniä optimointeja on saatu verrattuna edeltäjämalliin, mutta ei mitään mullistavaa. Nyt Honor esimerkiksi vihdoin mahdollistaa myös sovellusvalikon käytön, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys. Tätä se ei ollut ainakaan Magic Vs:n kohdalla.

Honor on myös parantanut alkunäytön kokemusta. Aikaisemmin ulkonäytön tuli esille identtisenä, mutta hieman levennettynä suurelle näytölle siirryttäessä. Magic V2:n kohdalla alkunäytöllä on nyt esillä kaksi sivua sovelluksia, joten enemmän sisältöä kerralla. Tämä on hyvä optimointi, josta itse tykkään. Lisäksi alkunäytössä puhelin osaa suositella kolme sovellusta, joita käyttäjä saattaa seuraavaksi haluta käyttää.

Honor on optimoinut myös asetusvalikon niin, että näytön vasemmassa reunassa on valikko ja oikeaan reunaan aukeaa asetukset. Vastaavia optimointeja nähdään myös Honorin omissa sovelluksissa, mutta aivan kaikissa ei kuitenkaan oteta suuren näytön potentiaalia huomioon. Suurella näytöllä kokemus on hieman paremmin hiottu, mutta edelleen on tekemistä sen kanssa.

Suurella näytöllä saadaan enemmän irti tutussa kahden sovelluksen samanaikaisesta käytöstä. Sovelluksien yläreunassa on aina pieni viiva, josta painamalla voidaan päättää, miten sovellus näytetään. Pikavalinnat ovat koko näyttö, puolessa näytössä tai kelluvana ikkunana. Magic V2 tukee ainoastaan kahden sovelluksen käyttämistä rinnakkain, joiden päälle vielä kolmas sovellus voidaan avata kelluvana ikkunana. Oletusarvoisesti sovellukset toimivat rinnakkain pystysuunnassa, mutta tuettujen sovelluksien kohdalla saadaan suunta käännettyä myös vaakatasoon.

Valitettavasti taittuvaa näyttöä ajatellen ominaisuudet ovat rajallisia, eikä Magic V2 pysty tarjoamaan samanlaista viimeisteltyä kokemusta kuin esimerkiksi Samsungin vastaavat puhelimet. Monet videopalvelut (esim. YouTube ja Netflix) tukevat tuttua toimintoa, jossa video saadaan näytön yläreunaan puhelimen ollessa 90 asteen kulmassa. Mutta tähän loppuvatkin kätevät toiminnot taitettavuuden osalta.

Magic V2 voidaan asettaa myös niin sanottuun telttatilaan, jossa ulkonäytölle saadaan video näkyviin ja puhelin on kätevästi pienessä kulmassa pöydällä. Kyseessä on perusominaisuus, mutta sille on melko harvoin todellista käyttöä.

Honor tarjoaa taitettavuudelle jonkin verran asetuksia. Asetusvalikon kautta löytyy ”taitettavat puhelimet” -valikko, jossa on viisi erilaista asetusta. Käyttäjät voivat valita, jos haluavat pitää näytön päällä tai pois päältä puhelinta taitettaessa. Lisäksi Honor antaa asetuksen sovelluksien skaalaamiseen. Sovelluskohtaisesti voidaan pakottaa skaalaus 4:3- ja 16:9-kuvasuhteisiin tai koko näytölle.

”Sovellusten laajennin” -asetusta tuetaan vain harvoissa sovelluksissa. Sovellus voidaan avata tietyissä tilanteissa kahteen ikkunaan, joka helpottaa käyttöä suuremmalla näytöllä. Esimerkiksi X-palvelussa saa perusnäkymän esille vasempaan reunaan ja esimerkiksi yksityisviestit oikeaan reunaan.

Mukana on myös asetus, jolla voi optimoida sovelluksien asettelua suuremmalle näytölle. Itsellä oli puhelimeen ladattuna noin 150 sovellusta, joista yksikään ei tukenut toimintoa. Honor on saanut mukaan lisäksi ”leijuntatilan”, jonka avulla puhelin siirtyy leijuntatilaan, kun sovellusta näyttää koko näytöllä näytön ollessa taitettuna.

Erikoinen toteutus on myös Magic V2:n oletusnäppäimistö. Honor hyödyntää Microsoftin omistamaa SwiftKey-näppäimistöä, joka on samanlainen niin ulkonäytöllä kuin sisänäytöllä. Suurella näytöllä ei tarjota oletusarvoisesti siirtymistä esimerkiksi tablettitilaan.

Itse vaihdoin puhelimessa heti käyttöön Googlen oman Gboard-näppäimistön, joka on paremmin optimoitu taitettaville puhelimille. Ulkonäytöllä näppäimet ovat tarpeeksi suuret ja suuremmalle näytölle siirryttäessä otetaan automaattisesti käyttöön tablettitila, joka helpottaa käyttöä huimasti. Pienet yksityiskohdat ratkaisevat, ja mielestäni on erikoista, että tällaiseen asiaan ei ole kiinnitetty Honorilla mitään huomiota.

Honor on saanut Magic V2 -puhelimeen tiettyjä parannuksia aikaiseksi, mutta itse jäin kaipaamaan monipuolisempaa moniajoa. Lisäksi kilpailijoiden laitteista tuttu tehtäväpalkki olisi voinut olla kätevä. Toki Honorilla on myös oma ”moni-ikkunapalkki”, jonka saa vedettyä auki kummasta tahansa reunasta. Sen kautta voi avata uusia sovelluksia, mutta mielestäni se ei ole kaikista helppokäyttöisin ja vaatii totuttelua.

Magic V2 tulee myös erillistä Magic Pencil -kosketusnäyttökynää, jonka voi ostaa erikseen. Sellaista ei saatu testiin, eikä nähtävästi se ole tulossa myyntiin Suomessa. Kosketusnäyttö kynä toimii puhelimen molemmilla näytöillä.

Ohjelmiston osalta siis tiettyjä asioita jää puuttumaan, mutta käyttökokemus on silti ihan hyvä. Ohjelmiston Honor on saanut optimoitua erinomaisesti ja mitään suurempia bugeja tai hidasteluja ei ollut havaittavissa. Valitettavasti vanha Android-versio tähän aikaan vuodesta ei ole hyväksyttävää uudessa lippulaivapuhelimessa, ja se onkin suurimpia heikkouksia Magic V2:n kohdalla.

Yhteenveto

Taittuvanäyttöisten puhelimien markkina kaipaa kilpailua, joten itse olen iloinen Honorin tuodessa uusimman Magic V2 -puhelimen myyntiin myös Suomessa. Honor on kuitenkin kerralla hypännyt hinnassa liian korkealle, sillä Magic V2 asettuu hyvin erikoiseen rakoseen markkinassa, jossa kilpailua nähdään entistä enemmän OnePlussalta ja Samsungilta.

Magic V2 pääsi vakuuttamaan erityisesti rakenteensa ja siihen liittyvien toteutuksiensa osalta. Puhelin on ohuempi kuin yksikään muu markkinoilla oleva taittuvanäyttöinen puhelin, ja eron huomaa selvästi verratessa kilpailijoihin. Honor hyödyntää laitteessa myös laadukasta tuntumaa antavaa vegaaninahkaista takapintaa, joka samalla tarjoaa paremman pidon. Puhelimen vahvuuksia ovat teknisesti kyvykkäät näyttöpaneelit. Magic V2:n suorituskyky on myös kohdillaan ja muistia löytyy riittävästi. Kameroiden osalta puhelin on vähintäänkin kohtuullinen ja mukana on myös muita teknisiä vahvuuksia, kuten stereokaiuttimet, infrapunalähetin ja eSIM-tuki.

Valitettavasti Honor ei ole aivan kilpailun tasolla, ja korkealla hinnalla voisi odottaa tietyillä osa-alueilla selvästi enemmän. Magic V2 ei ole esimerkiksi vedenkestävä ja mukaan ei ole edelleenkään saatu langatonta latausta. Yksi suurimmista miinuksista on vanha Android 13 -käyttöjärjestelmä, mikä on todella erikoinen valinta vuonna 2024. Päivityslupausta Honor on kuitenkin parantunut, mikä on ilahduttavaa. Magic V2:n kohdalla kannattaa huomioida myös, että mukana ei ole muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä.

2000 euron hinnalla Honor Magic V2 on yksi kalleimmista taittuvanäyttöisistä älypuhelimista Suomen markkinoilla. Suurimmat haastajat sille ovat hieman edullisempaan hintapisteeseen asettuvat OnePlus Open sekä Samsung Galaxy Z Fold 5. Oikeastaan muita todellisia haastajia ei Honorille löydy.

Suomessa Honor Magic V2 tulee saataville useiden jälleenmyyjien kautta. Tarjolla on yksi väriversio, joka on musta vegaaninahkaisella takapinnalla. 16 + 512 gigatavun version virallinen suositushinta on 1999 euroa.

Honor Magic V2

7.5

Honor Magic V2 on auttamatta liian kallis laite verrattuna kilpailuun.

Hyvää
  • Ohut ja kevyt
  • Laadukkaat materiaalit
  • Laadukkaat näytöt
  • Snapdragon 8 Gen 2 tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
  • Suuret muistit 16 + 512 Gt)
  • Riittävät kamerat
  • Stereokaiuttimet, infrapunalähetin ja eSIM-tuki
  • Riittävä päivitystuki (4 + 5 vuotta)
Huonoa
  • Ei langatonta latausta
  • Ei IP-luokitusta
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Vanha Android 13 ja rajalliset moniajon optimoinnit
  • Liian korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut