Arvostelussa Huawei Watch 3 ja Watch 3 Pro – aikaisempaa älykkäämmät kellot vaikuttavat hyviltä
Huawein uudet Watch 3 -sarjan älykellot ovat jo myynnissä Suomessa ja myös SuomiMobiilissa kelloja on testailtu parin kuukauden ajan. Olemme testanneet niin Huawei Watch 3 -perusversion kuin myös Huawei Watch 3 Pro -mallin, joka tarjoaa hieman suuremman akun ja kestävämmän rakenteen.
Yksi uutuuskellojen mielenkiintoisista ominaisuuksista on käyttöjärjestelmä, sillä kyseessä ovat Huawein ensimmäiset HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmään perustuvat laitteet Suomen markkinoilla. Lisäksi Huawei on panostanut Watch 3 -sarjan älykelloissa akunkestoon, aikaisempaa älykkäämpiin ominaisuuksiin, mobiiliverkkoyhteyksiin sekä tyylikkääseen muotoiluun. Huawei ei ole unohtanut kuitenkaan terveyden seurantaa, sillä mukana on aikaisemmistakin kelloista tutut ominaisuudet.
Suomessa Huawei Watch 3 maksaa 399 euroa ja Watch 3 Pro vastaavasti 449 euroa. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykelloihin parin kuukauden testijakson perusteella. Tulemme tarkastelemaan älykellojen ominaisuuksia, rakennetta sekä erityisesti uutta käyttöjärjestelmää. Alapuolella on vielä listattuna älykellojen tärkeimmät ominaisuudet.
Huawei Watch 3 Pro
- Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
- Järjestelmäpiiri: Huawei Hi6262
- RAM-muisti: 2 gigatavua
- Tallennustila: 16 gigatavua
- Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC, WLAN, LTE
- Akku: 750 milliampeerituntia (ei irrotettava)
- Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
- Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.0
- Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
- Mitat: 48 x 49,6 x 14 millimetriä
- Paino: 63 grammaa (ilman ranneketta)
- Valmistusmateriaalit: Titaani- ja keraamirunko / nahkaranneke
- Vedenkestävyys: 5 ATM
- Värit: Classic Edition (hopea/ruskea)
- Tuetut laitteet: Android 6.0+tai iOS 9.0+
- Hinta: 449 euroa
Huawei Watch 3
- Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
- Järjestelmäpiiri: Huawei Hi6262
- RAM-muisti: 2 gigatavua
- Tallennustila: 16 gigatavua
- Yhteydet: Bluetooth 5.2, NFC, WLAN, LTE
- Akku: 450 milliampeerituntia (ei irrotettava)
- Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
- Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 2.0
- Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
- Mitat: 46,2 x 46,2 x 12,15 millimetriä
- Paino: 54 grammaa (ilman ranneketta)
- Valmistusmateriaalit: ruostumaton teräs- ja keraamirunko / nahka- tai muoviranneke
- Vedenkestävyys: 5 ATM
- Värit: Active Edition (musta), Classic Edition (hopea/ruskea)
- Tuetut laitteet: Android 6.0+tai iOS 9.0+
- Hinta: 399 euroa
Myyntipakkaus
Huawei luottaa Watch 3 -sarjan älykelloissa tuttuun myyntipakkaukseen, joka on neliömäinen. Myyntipakkauksen päälipuolta koristaa kuva itse kellosta, mutta mukana on myös Huawein logo ja kellon mallinimi. Myyntipakkauksessa on myös AppGallery-logo, joka viittaa kellojen tukevan Huawein omaa sovelluskauppaa. Myyntipakkauksen takaosassa on myös merkittynä älykellon malli- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.
Kun myyntipakkausta avataan, ensimmäisenä tulee esille itse älykello omaan syvennykseensä upotettuna. Kelloon on liitetty mukana toimitettava ranneke, mutta myyntipakkausta eteenpäin avatessa esille tulevat myös langaton laturi ja takuukortti. Koska kyseessä ovat testilaitteen myyntipakkaus, niin paketista puuttuu vielä käyttöopas, joka toimitetaan kyllä kellon mukana. Mitään muuta kellon mukana ei ole, mutta Huawei on laittanut pakettiin kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan.
Erittäin laadukkaita älykelloja
Huawei on pyrkinyt luomaan Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykelloista premium-tasoisia, mikä näkyy erittäin hyvin kellojen rakenteessa. Huawei Watch 3 -mallista on tehty hieman kompaktimpi, mutta Watch 3 Prosta on toteutettu jopa yllättävän kookas. Molemmat kellot ovat ilmeeltään varsin samanlaisia, mutta huolellinen viimeistely on molemmissa selvästi läsnä.
Huawei on valmistanut Watch 3 -älykellon ruostumattomasta teräskehyksestä, keraamisesta takaosasta sekä 3D-kaartuvasta lasista. Watch 3 Prossa on käytetty titaanirunkoa, keraamista takaosaa sekä vieläkin kestävämpää safiirilasia. Huawei tarjoaa Watch 3 Prosta Suomessa ainoastaan Classic-versiota, jossa on ruskea nahkaranneke. Watch 3 -kellosta on olemassa Classic-version ohella myös Active-versio muovisella rannekkeella. Siinä missä molempien kellojen Classic-versiot ovat hopeisia, niin Watch 3 -kellon Active-versio on väriltään musta.
Watch 3 Pron mitat ovat 48 x 49,6 x 14 millimetriä, joten kyseessä on todella kookas älykello. Suuren koon huomaa myös käytössä, sillä kello on todella paksu ja muiltakin osin hieman isompi kuin mihin olen itse älykelloissa tottunut. Lisäksi kyseessä ei ole mikään kevyin älykello, sillä Huawein mukaan Watch 3 Prolta löytyy painoa 63 grammaa. Huawei Watch 3 -perusmalli on kuitenkin selvästi sirompi ja mukavampi pitää kädessä. Huawein mukaan perusmallin mitat ovat 46,2 x 46,2 x 12,15 millimetriä ja painoa löytyy 54 grammaa.
Muotoilullisesti kellot ovat lähellä toisinaan, mutta Huawei on ottanut Watch 3 Pron kanssa hieman kulmikkaamman lähestymistavan. Huawei Watch 3 Pro on selvästi pyöristetympi ja 2,5D-lasipinta näytössä on tuomassa saumatonta tyylikkyyttä. Molempien kellojen muotoilun keskiössä on oikeassa reunassa oleva ”kruunupainike”. Kyseessä on tyylikäs yksityiskohta, jonka Huawei on viimeistellyt tarkasti. Painiketta voidaan painaa, mutta se tukee lisäksi pyöristystä, jolla voidaan ohjata käyttöliittymän elementtejä. Painikkeessa lukee Huawei Watch ja siinä on pitoa parantavia uria.
Kellojen oikeassa kyljessä on kruunupainikkeen ohella ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään käsiksi urheilutiloihin ja aloittamaan nopeasti harjoitus. Kellojen oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin ja vasemmassa kyljessä on ainoastaan reikä mikrofonia varten. Molempien kellojen takaosa on identtinen, sillä sieltä löytyy optinen sykesensori sekä ihon lämpötilan mittaukseen vaadittava sensori. Takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia tietoja pienellä präntillä.
Testijakson aikana molempia kelloja käytettiin päivittäisessä käytössä yli kuukauden verran, minkä perusteella saatiin hyvä kuva laitteiden kestävyydestä. Huawei Watch 3 Pro oli selvästi kestävämpi, sillä titaanirunko ja safiirilasi pärjäsivät erinomaisesti. Kelloon ei tullut mitään käytönjälkiä ja safiirilasissa ei ollut testin jälkeen naarmun naarmua, vaikka lasi oli jatkuvasti alttiina osumille. Huawei Watch 3 -perusmallin ruostumattomasta teräksestä sekä perinteisestä lasista koostunut rakenne oli myös laadukas. Ainoa ongelma oli näyttölasi, johon syntyi naarmuja, jos se osui johonkin terävään. Perusmallin lasi ei ole siis yhtä hyvä kuin Pro-versiossa oleva safiirilasi.
Henkilökohtaisesti olen todella iloinen siitä, että Huawei käyttää molempien uutuuskellojen takaosassa keraamia. Keraaminen takapinta tekee kellojen käyttämisestä todella miellyttävää, mikä havaittiin jo myös Huawei Watch GT 2 Pro -älykellon kohdalla. Monissa kelloissa itseäni jopa hieman ahdistaa huono istuminen ranteeseen ja kellon takapinta on tässä tärkeässä roolissa. Huawein kellojen keraaminen takaosa tuntui miellyttävältä, eikä se hiostanut tai hinkannut samalla tavalla kuin monet muoviset tai metalliset takaosat.
Molemmat uutuuskellot ovat rakenteeltaan luonnollisesti 5 ATM -vedenkestäviä, eli niiden kanssa voi helposti mennä suihkuun tai jopa uimaan. Kellojen pitäisi kestää vettä aina 50 metrin syvyyteen asti. Testijakson aikana kelloja pidettiin ranteessa lähes jatkuvasti ja ne altistuivat useasti vedelle. Kelloille ei testijakson aikana käynyt kuinkaan, vaan ne kestivät kaiken ongelmitta.
Huawei on suunnitellut Watch 3 -sarjan älykellot niin, että ranneke on itse vaihdettavissa, jos ei halua käyttää mukana tulevia rannekkeita. Watch 3 -kellojen rannekkeiden koko on 22 millimetriä, joten siihen on helppo vaihtaa kolmannen osapuolen rannekkeita ja ainakin itselläni monet jo entuudestaan kaapissa olleet rannekkeet sopivat kelloihin ongelmitta.
Kokonaisuudessaan Huawein uudet Watch 3 -sarjan älykellot ovat laadukkaita ja kategoriassaan niissä hyödynnetään luonnollisestikin premium-tason materiaaleja. Jos jotain huonoa pitää kelloista löytää, niin Huawei Watch 3 Pro on omaan ranteeseeni hieman kookas ja Watch 3 -perusmallin näyttöä suojaava lasipinta naarmuuntuu tietyissä tilanteissa herkästi. Kellon koko on kuitenkin täysin käyttäjäriippuvainen asia, ja kaikilla on oma mieltymyksensä.
Erinomaiset näytöt, kehittynyttä tekniikkaa ja hyvä akunkesto
Näyttöjen ja tekniikan osalta Huawei Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykellot ovat identtiset. Molemmat kellot tarjoavat suuren 1,43 tuuman kokoisen pyöreän AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on 466 x 466 pikselin tarkkuus. Kirkkautta näytöissä on jopa 1000 nitiin asti, mikä helpottaa näytöltä luettavuutta myös kirkkaassa auringonvalossa.
Testijakson aikana näyttö todettiin molemmissa kelloissa erinomaiseksi, sillä tarkkuutta ja kirkkautta oli tarpeeksi, minkä lisäksi näytöllä kaikki tuntui todella sulavalta. AMOLED-tekniikka tuo mukanaan samoja vahvuuksia kuin älypuhelimissakin, eli värit toistuvat vaikuttavasti ja samalla musta on oikeasti mustaa. 1,43 tuuman paneeli on myös omasta mielestäni riittävän kokoinen, kun ajatellaan kosketusnäytön sulavaa käyttöä.
Huawei on saanut näyttöön myös tuen automaattiselle kirkkauden säädölle, eli näytön kirkkaus vaihtuu olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin ansiosta. Lisäksi käyttäjä pystyy säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta. Luonnollisesti Watch 3 -sarjan älykellot tukevat myös Always-on-display-toimintoa. Ominaisuuden avulla kello saadaan näkyviin myös sammutetulle näytölle jatkuvasti. Kaikissa esiasennetuissa kellotauluissa on omat Always-on-display-kellotaulunsa, joten käyttäjän ei tarvitse sitä aina erikseen päättää.
Huawei käyttää älykelloissa itse kehittämäänsä Hi6262-järjestelmäpiiriä, joka on suunnattu erityisesti älykelloille. Uusi järjestelmäpiiri takaa tuen Bluetooth 5.2 -yhteydelle, Wi-Fi-yhteyksille sekä 4G LTE-yhteyksille. Huawei Watch 3- ja Watch 3 Pro -kellot tarjoavat 2 gigatavua RAM-muistia sekä 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mikä on erittäin vaikuttava määrä älykelloille.
Kelloon voidaan siirtää esimerkiksi musiikkia, jota voidaan kuunnella langattomien kuulokkeiden kautta ilman internet-yhteyttä. Ainakaan itse en testijakson aikana saanut kellon tallennustilaa täytettyä, sillä testijakson lopuksi Watch 3 Prossa oli vielä hieman alle 10 gigatavua vapaata tilaa.
Mielenkiintoisen Watch 3 -sarjan älykelloista tekee tuki eSIM-kortille. Kyseessä ei ole perinteinen SIM-kortti, vaan eSIM on älykelloihin asennettava sähköinen SIM-kortti. eSIM-kortin avulla Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykelloihin olisi mahdollista saada tuki mobiiliverkoille sekä perinteisille puheluille ja viesteille. Jos eSIM-kortti on liitetty puhelimeen, niin silloin teoreettisesti voisi lähteä lenkille ilman puhelinta ja viestit tai puhelut ohjautuisivat suoraan älykelloon. Vaikka kyseessä on loistava ominaisuus ja helpottaisi käyttöä, niin asia ei ole aina niin yksinkertainen. Ainakin, jos puhutaan suomalaisista operaattoreista…
Ominaisuus vaatii kuitenkin tuen operaattoreiden puolelta, mutta ainakin Suomessa vastaan saattaa tulla yllätyksiä. Testijakson aikana kelloon olisi haluttu Elisan liittymä, mutta tätä varten olisi joutunut ostamaan uuden liittymän ja ohjaamaan puhelut sitten puhelimen liittymältä älykelloon. Ymmärtääkseni ainakin Telia tukisi multi-SIM-ratkaisua, mutta myös Huawein mukaan DNA tukisi vastaavaa multi-SIM-ratkaisua kelloilla. Multi-SIM mahdollistaisi puhelimesta löytyvän numeron saamisen myös älykelloon pienellä kuukausittaisella lisämaksulla. Telian ratkaisu eSIM-kortin osalta olisi kaikista järkevin, mutta valitettavasti itse en sattunut olemaan Telian asiakas.
Eli jos haluaa eSIM-kortin älykelloon, joutuu siihen näkemään oikeasti vaivaa ja selvittämään kuinka se toimii. Itse toivoisin operaattoreilta tähän jonkinlaista selvyyttä sekä parannusta, sillä älykellot ovat jatkuvasti kasvava tuotekategoria. On jopa hämmästyttävää, miksi ”edelläkävijä-Suomessa” ei olla myös eSIM-ratkaisuissa edelläkävijöitä. Itse kokisin todella käteväksi sen, että lenkille ottaa ainoastaan älykellon mukaan ja puhelut ja viestit ohjautuisivat kelloon.
Watch 3 -sarjan kelloissa on puheluominaisuuksia varten myös kaiutin sekä mikrofonit, joiden avulla puheluiden puhuminen pitäisi olla mahdollista. Toki niistä on edelleen hyötyä, jos harrastaa Bluetooth-yhteyden kautta puheluita, mutta ainakaan itse en ollut kovin innostunut tästä. Miksi vastata älykellon kautta puheluun, jos itse puhelin löytyy kuitenkin vierestä.
Huawei on kehuskellut aina älykellojensa akunkestolla, mutta siihen on päästy monesti kilpailijoita karsituimmilla ominaisuuksilla. Nyt kelloihin on kuitenkin tuotu mukaan akkua kuluttavia ominaisuuksia, kuten eSIM-tuki, kolmannen osapuolen sovellukset sekä muita kehittyneitä ominaisuuksia. Tästä huolimatta Huawei lupaa Watch 3 Pron akun kestävän tyypillisessä käytössä 5 päivän ajan ja ultravirransäästötilassa jopa 21 päivää, eli kolme viikkoa. Huawei Watch 3 -perusmallille luvataan 3 päivän akunkesto tyypillisessä käytössä ja 14 päivän akunkesto ultravirransäästötilassa.
Watch 3 Pro -älykellon parempi akunkesto on suuremman 750 milliampeeritunnin akun ansiosta, koska Watch 3 -perusmallista löytyy selvästi pienempi 450 milliampeeritunnin akku. Testijakson aikana peruskäytössä päästiin hyvin luvattuihin 3-5 päivän akunkestoihin, sillä kummassakaan kellossa ei ollut käytössä eSIM-kortin mahdollistamat toiminnot. Ultravirransäästötilaa ei testijakson aikana käytetty, sillä se rajoittaa toiminnot minimiin akun säästämiseksi. Toki kellot pystyvät siinäkin tilassa mittaamaan kaikki tarvittavat tiedot, mutta silloin kellosta ei saada kaikkea hyötyä irti. Ultravirransäästötila tekee kelloista ominaisuuksiltaan aktiivisuusrannekkeen.
Mielestäni akunkesto on Huawei Watch 3 Pro- ja Watch 3 -kelloissa edelleen yksi valttikortti, sillä monet tämän hetken vastaavilla ominaisuuksilla varustellut älykellot tarjoavat 1-2 päivän akunkeston. Huawein 3-5 päivän akunkesto on jo erinomainen, eikä kelloa tarvitse olla joka päivä lataamassa.
Huawei on tuonut kelloihin lisäksi 10 watin tehoisen langattoman latauksen. Latauksen ei koettu olevan testijakson aikana millään tavalla nopea, vaan lataus oli hidasta ja siinä kesti yllättävän kauan. Mielestäni on erikoista, että älykelloihin ei ole yleisestikään saatu kovin tehokkainta pikalatauksia viime vuosina, vaikka älypuhelimissa pikalataukset ovat menneet suuresti eteenpäin.
Langaton lataus mahdollistaa lisäksi monista puhelimista nykyisin löytyvän käänteisen langattoman latauksen hyödyntämisen. Esimerkiksi reissuun ei tarvitse enää ottaa kellon omaa laturia välttämättä mukaan, jos puhelin tukee käänteistä langatonta latausta.
HarmonyOS 2.0 – uusi älykäs käyttöjärjestelmä
Suurin uudistus Huawei Watch 3 -sarjan älykelloissa on HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmä, jota ei ole aikaisemmin Huawein älykelloissa nähty. Samalla kyseessä on yhtiön ensimmäiset laitteet, joissa ylipäätään päästään kokemaan HarmonyOS-käyttöjärjestelmä. Aikaisemmin Huawein kelloissa nähtiin kevennetty LiteOS-käyttöjärjestelmä, johon nykyinenkin HarmonyOS-versio perustuu hyvin vahvasti. Nimenmuutoksen ohella Huawei on tuonut mukaan puhelimista tuttuja ominaisuuksia, kuten puhelutoiminnot ja sovelluskaupan.
HarmonyOS 2.0 tarjoaa uusitun käyttöliittymän, jossa on myös käyttökokemusta sulavoittavat animaatiot. Käyttöliittymään on tuotu tuntumaa Huawein älypuhelimista, mikä yksinkertaistuttaa kokemusta. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida käyttäjän tottumuksien mukaan. Itse olin laittanut kelloon esille aktiivisuustiedot, sykkeen, SpO2:n ja ihon lämpötilan. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia. Lisäksi näkymässä pitäisi olla esillä eri laitteiden hallintanäkymä, mutta tätä ei toistaiseksi tainnut olla tuettuna.
Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, mutta esimerkiksi WhatsApp-viesteihin ei ole mahdollista suoraan kellosta vastata. Tämä johtuu siitä, että HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmälle on todella vähän tuettuja sovelluksia. Tilanne voi parantua joskus, mutta toistaiseksi kello vain näyttää ilmoitukset ja reagoimista varten täytyy taskusta ottaa puhelin esille. Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on useita pikavalintoja, akun tila sekä päivämäärä.
Yksi uudistuksista on sovelluksien ruudukkovalikko, jossa sovelluksien kuvakkeet ovat helposti löydettävissä. Käyttäjät voivat lähentää tai loitontaa sovelluksien kuvakkeita kellossa olevan pyöritettävän kruunupainikkeen avulla, mikä helpottaa hieman navigointia. Sovellusnäkymä on mahdollista saada myös luetteloksi, joka voi helpottaa sovelluksien löytämistä.
HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmän asetusvalikko on pitkälti samanlainen kuin Huawein älypuhelimissa. Asetuksista voidaan hallita yhteyksiä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, ilmoituksia, suojausta, sovelluksia, akkua, treeniasetuksia sekä paljon muuta. Asetuksien kautta voidaan myös päivittää kellon ohjelmisto, kuten älypuhelimissa. Älykellojen ei tarvitse olla siis puhelimeen yhteydessä päivittämisen aikana, vaan se voidaan tehdä suoraan kellosta, jos se on yhdistetty Wi-Fi-verkkoon.
Taustalla avattuina oleviin sovelluksiin päästään käsiksi helposti tuplanapauttamalla kellon kruunupainiketta. Sovellukset pystytään sulkemaan taustalta yksinkertaisesti pyyhkäisemällä niitä ylöspäin. Lisäksi näkymässä on roskakorin kuva, josta voidaan sulkea kaikki sovellukset kerralla, aivan kuten älypuhelimissa on myös totuttu.
HarmonyOS 2.0 tarjoaa älykelloille myös uusia kellotaulujia, joita voidaan vaihdella painamalla pitkään näyttöä. Kellotaulut näyttävät aikaisempaa enemmän sisältöä kerralla, mutta mukana on myös tyyliteltyjä ja klassisia kellotauluja. Huawein mukaan kaikkien esiasennettujen kellotaulujen pitäisi tukea myös Always-on-display-toimintoa.
Huawei on asentanut älykelloihin monta omaa sovellustaan, kuten musiikki, sää, wallet, kalenteri, sekuntikello, kompassi sekä muistio. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa. Esimerkiksi wallet-sovellus ei ole toiminnassa Suomessa, sillä yksikään pankki ei tue Huawein maksuratkaisuja. Sää-sovelluksen kautta on helppo tarkistaa sää, mutta sen pystyy tarkistamaan myös ikkunasta pihalle katsomalla. Muistio-sovellus on mielenkiintoinen, sillä se tarjoaa äänimuistiinpanojen tallentamisen, joka voi olla monille varmasti hyvä ominaisuus.
Lisää sovelluksia Watch 3 -älykelloihin voi ladata Huawein kehittämän AppGallery-sovelluskaupan kautta, joka on tullut tutuksi jo yhtiön älypuhelimista. AppGalleryn sovellustilalle on tällä hetkellä aika rajallinen, eikä valikoimasta tuntunut löytyvän yhtään mielenkiintoista sovellusta. Ehkä ainoa järkevä sovellus oli Huawein oma Petal Maps -karttapalvelu, mutta sekin vaatii toimiakseen puhelimen. Vaikka sovelluskauppa kelloista löytyy, niin mitään kovin suurta tukea sovelluskehittäjiltä tuskin tullaan näkemään. Esimerkiksi Spotifyta tai WhatsAppia kelloille tuskin on lähivuosien aikana tulossa.
Huawei Musiikki on Huawein oma suoratoistopalvelu, jolla paikataan esimerkiksi Spotifyn puutetta HarmonyOS-käyttöjärjestelmällä. Huawei Musiikki löytyy myös Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykelloista. Tuorein päivitys toi tuen myös offline-toistolle, eli musiikkia voidaan ladata älykelloon ja toistaminen ei vaadi nettiyhteyttä. Testijakson aikana Huawei Musiikki todettiin palveluna yllättävän toimivaksi ja kyseessä on todellinen haastaja Spotifylle. Palvelusta löytyy pitkälti kaikki sama musiikki kuin Spotifysta.
Yllättäen Huawei Watch 3 -älykelloissa todettiin myös näppäimistö todella toimivaksi ratkaisuksi. Vaikka voisi kuvitella pienellä näytöllä näppäimistön naputtelemisen olevan haastavaa, niin näppäimistö oli saatu optimoitua todella hyvin ja harvoin tuli kirjoitusvirheitä. Näppäimistöä käytetään muun muassa salasanojen kirjoittamiseen tai sovelluksien hakemiseen AppGallery-sovelluskaupasta. Maailmalla kello tukee myös Celia-ääniavustajaa, joka helpottaa kommunikointia kellon kanssa. Huawein ääniavustajalle ei kuitenkaan ole opetettu Suomen kieltä, eikä se ole käytössä Suomessa.
Huawei on mielestäni onnistunut HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmän kanssa ja se on kuin luotu älykelloille. Huaweilla on edelleen valtavasti töitä saadakseen sovelluskehittäjät innostumaan sovelluksien tuomiseksi kelloille. Lähtökohdat oman käyttöjärjestelmän kanssa ovat kuitenkin nyt kunnossa ja käyttökokemus oli erittäin hyvä. HarmonyOS 2.0 toimi erittäin sulavasti ja nopeasti, mihin en ainakaan itse ole tottunut edes kilpailevilla Wear OS -älykelloilla.
Urheilutoiminnot ja terveyden seuranta
Huawei Watch 3 -älykellot ovat saaneet jo aikaisemmistakin Huawein älykelloista tutut urheilu- ja terveysominaisuudet, mutta myös uusia ominaisuuksia on saatu nyt mukaan. Huawei on myöskin vahvistanut suomalaista osaamistaan uutuuskellojen kohdalla ja vaihtanut urheilutoimintojen sydämen itse kehittämäänsä ratkaisuun.
Huawei ei ole enää pystynyt uutuuskellojen kanssa tekemään yhteistyötä Firsbeatin kanssa, joten yhtiö on toteuttanut oman TruSport-algoritmin. Kyseessä on Suomessa kehitetty ratkaisu, joka vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee muun muassa yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.
Uutuuskellot ovat varusteltuna 17 ammattilaisseurantatilalla sekä 85 perinteisellä kuntoiluprofiililla. TruSport-algoritmi myös tunnistaa automaattisesti alkaneen harjoittelun. Suomessa kehitetty algoritmi vastaa myöskin käyttäjän maksimaalisen hapenottokyvyn (VO2max) arvioinnista. Hapenottokyky kertoo käyttäjän aerobisesta kunnosta ja algoritmi arvioi VO2max-arvon analysoimalla käyttäjän kävely- tai juoksuvauhdin ja sydämen sykkeen suhdetta.
Henkilökohtaisesti olen todennut Huawein älykellot aikaisemmin ainakin itselleni tarpeeksi hyviksi terveyden- ja aktiivisuuden seurantaa varten. Nyt kuitenkin todennäköisesti TruSport-algoritmin takia on otettu hieman takapakkia kokemuksen kanssa, eikä kellojen tarjoama data ole enää yhtä luotettavaa kuin aikaisemmin. Huawei Watch 3 -kellojen kanssa törmättiin samoihin ongelmiin kuin esimerkiksi Huawei Watch Fit -kellon kanssa. Tietojen keräys erityisesti harjoituksien aikana ei ollut luottavaa, sillä toisinaan kello ei tunnistanut sykettä tai GPS:n tarjoama tarkkuus sekä matkatiedot eivät olleet todellisia.
Koska testijakso kesti reilun kuukauden ajan, niin Huawei onnistui päivityksien myötä korjaamaan puutteita ja vikoja, mutta kaikkea ei saatu korjattua. Suurin ongelma ainakin älykellojen kohdalla oli GPS:n hitaus ja vaihteleva toimivuus. Molemmissa kelloissa GPS:n paikannus saattoi kestää minuutinkin verran, vaikka mitään esteitä sille ei olisi ollut. Erityisesti Watch 3 Pron kohdalla GPS:n todettiin toimivan huonosti, sillä kello piirsi usein kartoille suoria viivoja tai kadotti GPS:n kokonaan kesken harjoittelun. Todennäköisesti GPS:n ongelmien takia myös algoritmien tarjoavat tiedot ovat virheellisiä.
Uutena ominaisuutena Huawei Watch 3 -älykelloihin on saatu ihon lämpötilan mittaus, jota ei ole löytynyt muista Huawein kelloista. Ihon lämpötilan mittausta ei käytetä millään tavalla urheilusuoritteiden tai terveyden seurantaan, vaan kyseessä on käyttäjälle tarjottava lisätieto omasta kehosta. On myös hyvä muistaa, että ihon lämpötila ei ole sama kuin ruumiinlämpötila, vaan lukemat ovat selvästi alhaisempia. Ihon lämpötilan mittauksella voidaan kuitenkin nähdä mielenkiintoisesti, jos jossain kohtaa lämpötila on noussut tai laskenut selvästi. Mitään todellista hyötyä siitä ei varmasti kenellekään ole.
Huawei Watch 3 -älykelloissa on myös tuttuun tapaan Huawein monesti kehutut sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Vaikka aikaisemmin mainitsin ongelmista sykkeen mittauksen kanssa, niin ongelmia oli ainoastaan harjoituksien aikana. Harjoituksien ulkopuolella terveydenseurannan ominaisuudet tuntuivat toimivan luotettavasti, eikä suurempia valituksen aiheita niistä löytynyt.
Itselle varmasti tärkein ominaisuus älykelloissa on unen seuranta, joka on Huawei Watch 3 -kelloissa mielestäni hyvällä tasolla. Kellot pystyvät erittelemään unen eri tasoja, joita ovat syvä uni, kevyt uni, REM-uni sekä herääminen. Huawein mukaan kello seuraa nukkuessa sykettä, analysoi hengitystä sekä antaa arvosanan unesta. Lisäksi kattava ja tarkka diagnoosi unesta on nähtävissä Huawei Health -sovelluksen kautta.
Happisaturaation mittaus on nähty jo monissa Huawein älykelloissa, joten kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus Watch 3 -kellojen kohdalla. Älykello pystyy mittaamaan happisaturaatiota (SpO2) automaattisesti, joten päivän mittaan kello mittaa sen useaan kertaan ja luo tiedoista selkeän kaavion.
Stressinseuranta on mielenkiintoinen ominaisuus, sillä se kertoo omasta stressitasosta tarkasti. Toki testijakson aikana stressitasoja ei saatu kovinkaan korkealle, mutta mitään suuremmin stressaavaa ei ollut testijakson aikana tarkoituskaan tehdä. Huawei Watch 3 -kellot osaavat lisäksi opastaa, kuinka stressiä pystytään lieventämään esimerkiksi hengitysharjoituksilla.
Huawei on laittanut Watch 3 -älykelloihin täysin uutena ominaisuutena kaatumisen tunnistuksen. Jos kello havaitsee putoamisen tai kaatumisen, niin se siirtyy välittömästi hätätilaan ja soittaa nimetylle yhteyshenkilölle. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi painaa viisi kertaa kellon kruunupainiketta, jolloin kello soittaa välittömästi hätänumeroon. Nimetty yhteyshenkilö täytyy määrittää kelloon manuaalisesti ja älypuhelimen pitää olla Bluetooth-yhteyden ulottuvilla, jotta hätäpuhelutietoja voi käyttää kellossa.
Huawei Watch 3 -älykellot tarjoavat vaadittavat terveys- ja urheilutoiminnot, joissa Huawei on ollut pitkään vahvoilla. Toki täysin ongelmattomia eivät kokemukset olleet, mutta älykellojen antamat tiedot ovat aina suuntaa-antavia, kuten nyt myös Watch 3 -kellojen kohdalla havaittiin.
Vaatii toimiakseen Huawei Health -sovelluksen
Huawei Health -sovellus on jälleen avainroolissa Watch 3 -älykellojen kanssa, sillä se vaaditaan ladattavaksi puhelimeen, jotta kellot saadaan toimimaan. Huawei Health on sovellus, joka kokoaa yhteen kellon keräämät tiedot ja kertoo ne loogisesti käyttäjälle. Sovellus toimii kuten aikaisemmillakin Huawein älykelloilla, eikä se ole kokenut suurempia muutoksia.
Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi käyttöjärjestelmä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.
Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki aktiivisuusrannekkeesta kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch 3 -älykelloja, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla muutamia asetuksia. Sovelluksessa voidaan hallita myös kellojen eSIM-korttia, musiikkia, sovelluksia sekä monia muita asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu lisäksi aktiivisuusrannekkeen päivittäminen, mutta se onnistuu myös suoraan kellosta Wi-Fin ansiosta.
Henkilökohtaisesti tykkään Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on yksinkertainen sekä tarjoaa kaikki ainakin omaan käyttööni tarvittavat ominaisuudet. Lisäksi hiljattain uusittu käyttöliittymä on selkeä ja antaa kerralla kaikki tarvittavat informaatiot. Esimerkiksi urheilusuorituksista saadaan näkyviin tarkemmat yksityiskohdat, unenlaatua pystyy itse analysoimaan mielenkiintoisen grafiikan avulla ja samalla sykekäyrä tallentuu tarkasti.
Yhteenveto
Huawei on ollut jo pitkään erittäin vahvoilla puettavien laitteiden kategoriassa, ja nyt Watch 3 ja Watch 3 Pro asettavat käsityksen Huawein älykelloista vieläkin korkeammalle. Uutuuskellot tarjoavat täysin uusitun HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmän, uusia terveyden seurannan ominaisuuksia, hyvän akunkeston sekä erittäin laadukkaan rakenteen. Kyseessä ovat premium-tason laitteet, joiden tarkoituksena on haastaa Samsungin ja Applen vastaavat älykellot.
Testijakson aikana itse tykästyin molempien kellojen laadukkaaseen rakenteeseen sekä erityisesti Watch 3 Pron erittäin kestävään safiirilasiin. Molemmat kellot tarjoavat kategoriassaan myös todella hyvän akunkeston ja Huawei käyttää kelloissa todella laadukasta AMOLED-näyttöpaneelia. Huawein itse kehittämä HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmä vaikutti myös todella sulavalta ja monipuoliselta, joten kyseessä on oikeasti älykäs kello. Huawei on varustellut Watch 3- ja Watch 3 Pro -kellot myös kattavilla urheilutoiminnoilla ja kellot seuraavat terveyttä monipuolisesti. Kellojen vahvuudeksi voidaan luetella myös eSIM-tuki, joka mahdollistaa kellojen käyttämisen myös puhelimena.
Täydellistä älykelloa ei markkinoilta löydy ja myös Huawei Watch 3 -kelloissa on omat huonot puolensa. Esimerkiksi Huawei Watch 3 Pro oli erittäin kookas ja Watch 3 -mallin perinteinen lasi naarmuuntui herkästi. HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmä ei myöskään tarjoa kovinkaan kattavaa sovellusvalikoimaa, ja kelloista puuttuu kokonaan tuki mobiilimaksamiselle Suomessa. Kelloista puuttuu Suomessa myös muutamia ominaisuuksia, jotka ovat valituilla markkinoilla saatavilla. Pienenä miinuspuolena voidaan todeta älykellojen hinnoittelun olevan korkea.
Huawei Watch 3- ja Watch 3 Pro -älykellojen myynti alkoi Suomessa elokuussa. Huawei Watch 3 -perusmallin suositushinta on 399 euroa ja kello on valittavissa kahdesta versiosta, jotka ovat Classic (hopea) ja Active (musta). Huawei Watch 3 Pron suositushinta on 449 euroa ja se on saatavilla vain Classic-versiona (hopea).
Hyvää
- Molemmissa erittäin laadukas rakenne ja 5 ATM -vedenkestävyys
- Tuki eSIM-toiminnoille (riippuu operaattorista)
- Erinomainen AMOLED-näyttöpaneeli
- Kategoriassaan hyvä akunkesto (erityisesti Pro-malli)
- Tuki langattomalle lataukselle
- Kattavat urheilutoiminnot ja terveyden seurannan ominaisuudet
- Seuraa sykettä, unta, stressiä, veren happipitoisuutta ja ihon lämpötilaa
- HarmonyOS 2.0 -käyttöjärjestelmä tarjoaa kattavat ominaisuudet ja toimii hyvin
- Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa
Huonoa
- Huawei Watch 3 Pro erittäin kookas
- Huawei Watch 3 -mallissa ei safiirilasia
- AppGallery-sovelluskaupan valikoima suppea
- Ei tukea mobiilimaksulle Suomessa
- Osa ominaisuuksista ei toimi Suomessa, kuten MeeTime tai Celia-ääniavustaja
- Korkea hinnoittelu
Hyvä kooste älykelloista jossa tuli esiin monta tärkeää asiaa,itse en ole saannut kelloa yrityksistä huolimatta eSim pelamaan ,Elisan liittymä mutta en luovuta jatketaan kunnes päästään maaliin! Hauska yhteen sattuma,testissä mainittiin ihonlämpötila mittaus,joka on hyvä sanonta verrattuna ruumiinlämpötila mittaukseen,mitä sitä ruumiista mittamaan kun joka tapauksessa lämmöt laskee,nyt todettiin,että ei siitä kenellekään mitään hyötyä ole ja itse ostin tämän Watch3Pro:n juuri sen takia,nyt täytyy mennä eteenpäin ja keksiä sille käyttö vai onko pakko?
”Ei tukea mobiilimaksulle Suomessa”
Harmi. Muuten olisi ollut uusi älykelloni.
Miten saa pois käytöstä ettei yhdistä ns puhelimen ja kellon askelia?!?! Eri askeleet sovelluksessa sekä kellossa 😳 haluan että molemmissa samat?