ArvostelutHMDNokiaYleinen

Arvostelussa Nokia 8.1 – Hintaluokassaan erinomainen Nokia-puhelin

Nokia 8.1

Tällä kertaa testattavana käväisi HMD Globalin viime joulukuussa julkaisema Nokia 8.1, joka on seuraaja Nokia 7 Plus -puhelimelle, eikä niinkään vuoden 2017 syksyllä julkaistulle Nokia 8 -mallille. Uusi Nokia 8.1 on teknisesti ylempää keskihintaluokkaa, mutta ulkoinen laatutuntuma on huippupuhelimien tasolla. Nokia 8.1 on ensimmäinen Nokia-puhelin, jossa on myöskin esiasennettuna Googlen tuorein Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä.

Nokia 8.1 on yksi harvoista puhelimista, jotka sekoittaa HMD Globalin varsin selkeää nimeämispolitiikkaa, sillä vuonna 2017 julkaistu Nokia 8 oli teknisesti selvästi huippuluokkaa, mutta Nokia 8.1 asettuu tekniikan osalta keskiluokkaan. HMD Globalin mukaan puhelimesta tuli yksinkertaisesti vain niin hyvä, että se päätettiin nimetä Nokia 8.1 -nimellä. Erikoisen nimeämisen takia puhelinta ei voi olla vertaamatta alkuperäiseen Nokia 8 -malliin, mutta testijakson perusteella kyseessä on ainakin osittain erinomainen päivitys Nokia 7 Plus -mallille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Nokia 8.1 asettuu hinnoittelultaan 399 euroon ja omassa hintaluokassaan laite tarjoaa ainakin paperilla erinomaisia ominaisuuksia. Puhelin oli testattavana pari viikkoa, minkä aikana laitteesta syntyi varsin hyvin mielipiteitä. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset Nokia 8.1 -puhelimesta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä, mikä paljastaa laitteen kestävyyden kylmissä olosuhteissa.

Tekniset tiedot
Nokia 8.1 (TA-1119)
Mitat: 154.8 x 75.8 x 8 mm
Paino: 180 g
Rakenne: Alumiinikehys / lasipinnat
Näyttö: 6.18 tuumaa Full HD+ (1080 x 2280) / 18.7:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 710 (Adreno 616)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 400 Gt)
Kamera: 12 megapikselin (f/1.8 / 1.4µm / OIS / Dual Pixel PDAF) + 13 megapikseliä (syvyysensori) / kaksois-led-salama ja 20 megapikselin etukamera (f/2.0 / 0.9µm)
Akku: 3500 mAh (ei irrotettava) / Pikalataus 18W
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (Android One ja 1. tammikuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / HDR10-tuki / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / kuulokeliitin
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX-tuki
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Sininen/hopea ja teräs/kupari
Hinta: 399 euroa

Myyntipakkaus

Nokia 8.1 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

HMD Global toimittaa Nokia 8.1 -puhelimen varsin tutussa myyntipakkauksessa, jollainen on löytynyt järjestäen lähes kaikista Nokia-puhelimista. Pakkauksen päälipuolta koristaa kuva itse puhelimesta, jonka taustalla on kahden ihmiset kädet. Myyntipakkauksessa on myös muutamaan kertaan mainittu laitteen mallinimi sekä Android One -käyttöjärjestelmä. Pakkauksen takaosassa on myöskin kuva puhelimesta sekä listattuna laitteen tärkeimmät tekniset tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Nokia 8.1 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, jonka alta löytyy vielä pikakäyttöopas monella kielellä. Myyntipakkauksessa on lisäksi erillinen pahvinen laatikkonsa, josta löytyy pikalaturi, USB-C-tyypin latausliitin sekä laadukkaan oloiset nappikuulokkeet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuutena Nokia 8.1:n myyntipakkauksen sisältö on varsin perinteinen Nokia-puhelimelle. Mukana on kaikki käytön aloitukseen tarvittava, mutta ei juurikaan mitään ylimääräistä. Kuulokkeet ovat jo pitkään kuuluneet Nokia-puhelimien vakiovarustukseen, mutta kaikilla valmistajilla kuulokkeita ei tule mukana, joten tämä on HMD Globalin vahvuus. Henkilökohtaisesti olisin toivonut muun muassa jonkinlaista suojakuorta, joka suojaisi ainakin aluksi pitkälti lasista rakentuvaa puhelinta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Laatutuntumaltaan Nokia 8.1 on pitkälti tuttua Nokiaa, sillä laadukkuudesta ei ole tingitty. HMD Global hyödyntää puhelimen rakennusmateriaaleina alumiinikehystä sekä lasisia pintoja. Tällä kertaa puhelimessa ei nähdä lukuisista laitteista tuttua Gorilla Glass -lasia, vaan HMD Global on päätynyt Nippon Electric Glass -lasipintoihin (NEG). Viime vuonna HMD Global julkaisi kokonaan alumiinista valmistetun Nokia 7 Plus -älypuhelimen ja nyt Nokia 8.1 -malliin on tuotu mukaan lasia. Siinä missä Nokia 7 Plussan yksi selvistä vahvuuksista oli kestävä rakenne, niin nyt lasirakenne tuo mukanaan myös epävarmuustekijöitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumaltaan on myöskin erittäin liukas lasirakenteen takia, joten jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen on suositeltavaa. Testijakson aikana laitteen lasirakenteeseen ei tullut huomattavia naarmuja tai muita kulumia, joten NEG:n valmistama lasi tuntui varsin kestävältä. Puhelin tuntuu kädessä selvästi paremmalta kuin Nokia 7.1, sillä nyt Nokia 8.1:n rakenne on hieman pyöristetympi. HMD Global on ilmoittanut Nokia 8.1:n mitoiksi 154,8 x 75,8 x 8 millimetriä ja painoa löytyy huomattavat 180 grammaa, joten kyseessä ei ole kevyimmästä päästä oleva puhelin.

Varmasti yksi huonoista puolista uutuus-Nokiassa on IP-sertifikaatin puuttuminen, mikä tarkoittaa sitä, ettei puhelin ole millään tasolla vedenkestävä. Henkilökohtaisesti näen vedenkestävyyden tarpeelliseksi ominaisuudeksi niin huippupuhelimissa kuin keskihintaluokan puhelimissakin. Varsinkin Suomen vaihtelevassa säässä vedenkestävyydelle olisi tarvetta, jotta laitteen kastumista esimerkiksi vesisateessa ei tarvitsisi pelätä. Nokia 8.1 -puhelinta ei siis kannata tiputtaa kesällä järveen tai muuhun nestepitoiseen, sillä sitä laite ei varmasti suuremmin kestä.

Testiin saatu puhelin oli väritykseltään teräs/kupari, jossa on teräksen värinen takaosa sekä alumiinikehyksen pyöristykset. Alumiinikehykseen on kuitenkin tehty tyylikkäät kupariset yksityiskohdat, jotka tekevät laitteesta ainakin allekirjoittaneen mielestä tyylikkään. Nokia 8.1 on saatavilla Suomessa myös värissä sininen/hopea, jonka lisäksi maailmalla on myynnissä punertava rauta/teräs-väriversio. Suomessa punertavaa väriversiota ei toistaiseksi ole tuotu myyntiin, mutta julkaisun aikoihin joulukuussa HMD Global kertoi mahdollisesti tuovansa kyseisen värin saataville suuremmilla 4 gigatavun RAM-muistilla sekä 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla.

Nokia 8.1:n etuosassa suurimman osan peittää suurehko kosketusnäyttö, jonka näyttö-runkosuhde on noin 81 prosenttia. Puhelimen näytössä on myös yksi suuremmista Nokia-puhelimissa nähdyistä loviratkaisuista, johon on asetettuna perinteiset tekniset ominaisuudet kuten etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistin. Näytön alareunaan HMD Global on jättänyt huomattavan ”leuan”, eli mustan kaistaleen, jossa on tuttu Nokia-logo. Nokia 8.1:n kohdalla kaistaleesta on kuitenkin onnistuttu tekemään selvästi kapeampi kuin aikaisemmin testatussa Nokia 7.1 -puhelimessa. Kokonaisuutena puhelimen etuosa näyttää varsin geneeriseltä Android-puhelimelta. Suurin syy siihen on leveä näyttölovi, joka saa laitteen näyttämään samalta kuin kourallinen muita viime vuonna julkaistuja puhelimia.

Puhelimen takaosa on tuttuun Nokia-tyyliin varsin pelkistetty. Tällä kertaa Nokia 8.1:n takaosa on valmistettu lasista, mutta alumiinia on nähtävissä kamerakehyksen ympärillä. Itse kameraosa on selvästi muusta rungosta ulkoneva. Kameraosassa on kaksi kamerasensoria sekä ZEISS:n logo. Ulkonevan kameraosan vasemmalla puolella on kaksois LED-salama ja alapuolelta löytyy perinteinen sormenjälkilukija. Nokia 8.1:n takaosassa on myöskin Nokia- ja Android One -logot.

Nokia 8.1:n oikeassa kyljessä on alumiiniset äänenvoimakkuus- ja käynnistyspainikkeet, joiden tuntuma on kohtalainen. HMD Globalin viimeisimmissä puhelimissa painikkeiden tuntuma ei ole kuitenkaan ollut paras mahdollinen ja myöskin nyt Nokia 8.1:n kohdalla olisin eritysesti virtapainikkeeseen toivonut hieman parempaa tuntumaa. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti sekä microSD-muistikortti. Laitteen yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi mikrofoneista. Alareunassa on taasen yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä yksi kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

HMD Global on päätynyt Nokia 8.1 -puhelimessa suureen 6,18 tuuman kosketusnäyttöön, joka perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli siinä on 1080 x 2280 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä löytyy siis kohtalaiset 408, joka takaa tarvittavan tarkkuuden monessa tilanteessa, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin ole mahdollista. Näytössä on myöskin 18.7:9-kuvasuhde sekä leveä loviratkaisu.

Ilmoituskuvakkeita mahtuu tilapalkkiin tasan yksi.

Puhelimen näyttö on monella osa-alueella todella vaikuttava ja vaikka kyseessä on LCD-tekniikkaan perustuva näyttö, niin värintoisto on myös tummissa sävyissä miellyttävää. Näytössä on lisäksi varsin hyvä luettavuus myös auringonpaisteessa sekä katselukulmat ovat tuttuun tyyliin erittäin hyvät. HMD Global kutsuu myöskin Nokia 8.1:n näyttöä PureDisplay-nimellä, vaikka näytön toteutus on erilainen kuin Nokia 7.1 -mallissa, jossa PureDisplay-näyttö tuotiin ensimmäisenä. Tällä kertaa puhelimessa ei ole erillistä Pixelworksin prosessoria, joka muokkaisi SDR-sisällön HDR-sisällöksi. Nokia 8.1:n näyttö tukee kuitenkin HDR10-videotoistoa.

Yksi erikoisuus Nokia 8.1:n näytössä on leveä loviratkaisu, jollainen on nähty muun muassa Nokia 5.1 Plus -puhelimessa. Leveä lovi tuottaa päivittäisessä käytössä jonkin verran ongelmia, joista suurin on se, ettei tilapalkkiin mahdu ilmoituskuvakkeita. Loven oikealle puolella mahtuu näkymään muutamat yhteyskuvakkeet ja vasemmalla puolella on kello sekä yksi ilmoituskuvake.

Kuten myös Nokia 5.1 Plussassa, niin myös Nokia 8.1:n kohdalla HMD Global on päättänyt piilottaa lovinäytön kokonaan Euroopassa myytävissä laitteissa. Tämä tarkoittaa, että lovea ympäröivät alueet on muutettu ohjelmallisesti mustiksi. Valitettavasti HMD Global ei anna taaskaan mahdollisuutta lovinäytön piilottamisen poistamiseen tai piilottamiseen, sillä nämä asetukset puuttuvat laitteesta kokonaan, kuten myös kaikista muista Suomessa myytävistä lovinäyttäisistä Nokia-puhelimista. Lovinäytön asetus on piilotettuna puhelimissa ja se löytyy kunhan osaa etsiä (lataa kaupasta ”More Shortcuts”, avaa sovellus ja valitse ”Activity”, tämän jälkeen kirjoita hakuun ”Tilapalkin tyyli” ja paina play-painiketta). Olen jo monesti arvioiden yhteydessä sanonut, ja sanon myös nyt, että HMD Globalin osalta on varsinaista hölmöilyä, ettei kuluttajalle anneta mahdollisuutta päättää itse, miten lovinäytön haluaa näkyvän. Osa kuluttajista kuitenkin haluaa loven näkyvän puhelimessa, kun taasen osa haluaa sen piilottaa.

Tehoista puhelimessa vastaa Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri, jonka Qualcomm on kehittänyt ylempään keskihintaluokkaan. Samalla Nokia 8.1 on HMD Globalin ensimmäinen Snapdragon 710 -puhelin, joten kyseessä on hieman tehokkaampi laite kuin Nokia 7 Plus, jossa hyödynnetään myöskin varsin kyvykästä Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriä.

Snapdragon 710 on kahdeksanytiminen ja 10 nm prosessilla valmistettu järjestelmäpiiri. Snapdragon 710 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 360 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 360 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 616. Testiin lähetetystä puhelimesta löytyi 4 gigatavua RAM-muistia, joka on samalla myös ainoa muistiversio, jota Suomessa on myynnissä. Sisäistä tallennustilaa Nokia 8.1 tarjoaa 64 gigatavua. Puhelin on saatavilla valikoiduilla markkinoilla myös 6 + 128 gigatavun versiona, mutta toistaiseksi Suomessa tämä ei ole tullut myyntiin.

Suorituskykytesteissä Nokia 8.1 pärjää varsin hyvin ja ohittaa pisteissä muun muassa edeltäjänsä Nokia 7 Plussan sekä pikkuvelimallinsa Nokia 7.1:n. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista nähdä tuoreimpien Nokia-puhelimien saamat pisteet eri testeissä. Nokia 8.1:n suorituskyky riittää mainiosti päivittäiseen käyttöön sekä raskaimpiinkin sovelluksiin. Pelaamisessa on kuitenkin havaittavissa eroavaisuuksia, jos verrataan selvästi kalliimpiin huippupuhelimiin. Keskihintaluokassa Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin erittäin hyvin suorituskyvyn.

Testitulokset
Nokia 8.1 (SD710) Nokia 7 Plus (SD660) Nokia 7.1 (SD636)
AnTuTu: 171 010 pistettä 140 399 pistettä 117 525 pistettä
Geekbench 4 (single): 1840 pistettä 1642 pistettä 1344 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5868 pistettä 5254 pistettä 4926 pistettä
PCMark 2.0: 7084 pistettä 6620 pistettä 6328 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 28 747 pistettä 25 972 pistettä 19 582 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 39 501 pistettä 28 885 pistettä 20 636 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 14 720 pistettä 19 196 pistettä 16 611 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1834 pistettä 1326 pistettä 949 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1700 pistettä 1156 pistettä 811 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2532 pistettä 2740 pistettä 2339 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Teknisellä puolella on mielestäni hyvä tuoda esille myös sormenjälkilukija. HMD Global luottaa takaosasta löytyvään perinteiseen sormenjälkilukijaan, joka on nopea sekä tietoturvallinen. Sormenjälkilukijan sijainti on erittäin otollinen. Esimerkiksi etusormi avaa laitteen heti taskusta otettaessa, sillä sormen luontainen sijainti on juuri lukijan kohdalla. Testijakson aikana sormenjälkilukijan kanssa ei havaittu ongelmia. HMD Global ei ole Nokia 8.1 -puhelimen kohdalla lähtenyt toteuttamaan muita biometrisia lukituksenavaustekniikoita, kuten kasvojentunnistusta.

Nokia 8.1 on myös luonnollisesti kaksois-SIM-laite, eli laite tukee samanaikaisesti kahta nano-SIM-korttia. Jos kuitenkin haluaa käyttää kahta SIM-korttia, niin on luovuttava muistikortista. Muuta huomioitavaa on myös se, että HMD Global on säästänyt perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, josta ainakin itse olen erittäin tyytyväinen, sillä kuulokeliittimelle on edelleenkin paljon käyttöä.

Akunkesto ja pakkastesti

Nokia 8.1:n akunkestosta vastaa sisäänrakennettu 3500 milliampeeritunnin suuruinen akku. Akunkeston kanssa ei tullut testijakson aikana suuremmin ongelmia, vaan allekirjoittaneen aktiivisella käytöllä akku kesti mukavasti yhden päivän, mutta ei sen enempää. Verrattuna Nokia 7 Plussaan on HMD Global hieman joutunut pienentämään akkua, sillä Nokia 7 Plussassa oli 3800 milliampeeritunnin akku. Testijakson aikana iltaisin akkua oli jäljellä noin 20-30 prosenttia, joten puhelin oli laitettava laturiin joka yö.

Laitteessa on USB-C-tyypin latausliitin, jonka kautta puhelinta voidaan ladata 18W-pikalaturin avulla. Vaikka Nokia 8.1 on rakenteeltaan lasia, niin langatonta latausta HMD Global ei ole puhelimeen halunnut laittaa, vaikka siitä voisi olla monessakin tilanteessa hyötyä. Testijakson aikana testattiin myös Nokia 8.1:n mukana tulevan pikalaturin latausnopeus, joka on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Kuvaaja Nokia 8.1:n mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeudesta.

Kuvaajasta nähdään, että puolilleen akku latautuu reilussa 35 minuutissa ja 90 prosentin varaukseen 72 minuutissa. Viimeiseen 10 prosentin lataukseen kuluu 38 minuuttia, joten latausnopeus hidastuu selvästi lopussa. Täysin tyhjästä täyteen latautumisessa kestää 110 minuuttia, eli tunti ja 50 minuuttia. Mistään nopeimmasta päästä Nokia 8.1 -puhelimen lataaminen ei ole, mutta ajaa asiansa kuitenkin hyvin.

Totuttuun SuomiMobiilin tyyliin testasimme Nokia 8.1:n testijakson aikana myös laitteen pakkaskestävyyden. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 8.1 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testin jälkeen akunvaraus oli tippunut 95 prosenttiin, mikä on jopa normaalia enemmän. Yleisesti testatuissa puhelimissa akku on pysynyt 100 prosentissa, mutta Nokia-puhelimilla on ollut hieman ongelmia tämän kanssa. Esimerkiksi aikaisemmin testatun Nokia 7.1:n akunvaraus tippui samaisessa testissä 64 prosenttiin. Nokia 8.1 -puhelimessa myöskin näyttö muuttui hyytelömäiseksi, koska HMD Global hyödyntää LCD-näyttöpaneelia. Hyytelömäisyys katosi kuitenkin muutamassa minuutissa puhelimen ollessa huoneenlämmössä. Nokia 8.1:n näytölle oli myöskin ilmestynyt ilmoitus akun liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 13 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 87 prosenttia. Tällä testauskerralla Nokia 8.1:n akunkulutus oli varsin odotuksien mukaista, sillä tulos on pitkälti vastaava kuin muissa testatuissa älypuhelimissa. Myöskin tällä testauskerralla oli tullut ilmoitus liian alhaisesta lämpötilasta ja näyttö muuttui hyytelömäiseksi.

Pakkastesti osoitti, että Nokia 8.1 kestää varsin hyvin pakkasta. Akkua kului molemmissa testeissä kohtalaisesti, eikä puhelin reagoinut kylmään ilmaan mitenkään poikkeuksellisesti. Nokia 8.1:n pakkaskestävyys on selvästi parempaa kuin Nokia 7.1:n, jonka akunkulutus oli selvästi suurempaa. Kokonaisuudessaan Nokia 8.1 luetellaan kestävyydeltään keskikastiin.

Kamerat

Nokia 8.1 ja Nokia Pro Camera -tila.

Kameroissa HMD Global on tällä kertaa tehnyt muutamia parannuksia sekä samalla jättänyt pois Nokia 7 Plussasta tutun ja hyödyllisen ominaisuuden. Nokia 8.1 on varusteltu kaksoiskameralla sekä yhdellä 20 megapikselin etukameralla. Hintaluokassaan HMD Global on pystynyt toteuttamaan varsin tasapainoisen kameraratkaisun, vaikka käyttökokemus ei ole paras mahdollinen ja suurin syy siihen on kamerasovellus.

Kamera osaa tunnistaa kuvattavan kohteen. Kuvassa luminen ympäristö on tunnistettu oikein.

Puhelimen pääkamerana hyödynnetään 12 megapikselin sensoria, jossa on f/1.8-aukko sekä 1.4 µm pikselikoko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS). Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja sitä hyödynnetään pääasiassa ainoastaan syvyyskartan luomista varten. Toisesta kamerasta ei ole annettu tarkkoja tietoja. HMD Global on tehnyt myös Nokia 8.1:n kameroissa yhteistyötä ZEISSin kanssa, josta osoituksena on ZEISSin logo kameroiden välissä.

Aikaisemmin Nokia 7 Plussassa kaksoiskamera mahdollisti myös 2x optisen zoomauksen, mutta nyt Nokia 8.1 -mallissa tästä ominaisuudesta on syystä tai toisesta päätetty luopua. Henkilökohtaisesti olisin ollut kaksoiskameraratkaisuun selvästi tyytyväisempi, jos HMD Global on vienyt Nokia 7 Plussan kameraa hieman eteenpäin ja säästänyt hyödyllisen zoomausominaisuuden.

Nokia 8.1:n pääkamera taltioi testien perusteella varsin hyviä kuvia, vaikka ei hintaluokassaan mitään kovin yllättävää. Hyvässä valaistuksessa kuvista tulee varsin laadukkaita ja niissä on paljon yksityiskohtia, minkä lisäksi myös dynaaminen alue vaikuttaa hyvältä. Kuvien väritys on varsin luonnollinen oletusasetuksilla. HMD Global on tuonut mukaan myös hieman tekoälyä, joka näkyy muun muassa asetuksissa päälle laitettavana tilanteen tunnistamisominaisuutena. Kun asetus on päällä, pystyy kamera tunnistamaan erilaisia kuvaustilanteita ja muokkaamaan tekoälyn avulla asetuksia automaattisesti. Kokonaisuutena Nokia 8.1:n pääkamera kykenee vaadittuun kuvanlaatuun hyvässä valaistuksessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu hyvässä valaistuksessa Nokia 8.1 -puhelimella.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Kuvaus hämärässä ei usein tuota myöskään suurempia ongelmia Nokia 8.1 -puhelimelle, vaikka laatu luonnollisesti hieman heikkeneekin haastavissa kuvausolosuhteissa. HMD Global on kertonut hyödyntävänsä toista kameraa myöskin hämäräkuvauksessa, mutta kovin tarkasti kaksoiskameran teknistä toimintaa hämäräkuvauksessa ei ole selvitetty. Oletusasetuksilla Nokia 8.1:n kamera ei rupea liiallisesti tekemään kuvista valoisia, vaan pitäytyy varsin normaaleissa piirteissä. Hämärässä kuvien värit hieman haalenevat ja kohina lisääntyy. Hämärässä kuvatut kuvat ovat kuitenkin kokonaisuutena varsin hyviä ja myöskin kamerasta löytyvä optinen kuvanvakain auttaa omalta osaltansa kuvien ottamisessa. Alapuolella on muutamia hämärässä otettuja kuvia Nokia 8.1 -puhelimella.

Bokeh-kuvaaminen on Nokia 8.1:n kaksoiskameran pääominaisuus, ja puhelin pärjää myös siinä varsin kiitettävästi. Nokia-puhelimet ovat viime vuosina pärjänneet yllättävän hyvin syvyysterävyyskuvissa, joten ei ole yllätys, että myöskin uutuuspuhelin ottaa varsin hyviä kuvia. Kamera tunnistaa hyvin kuvattavan kohteen ja tämän ansiosta kohteen ääriviivat on sumennettu tausta näyttää miellyttävältä. Allekirjoittaneelle bokeh-kuvaaminen ei ole päivittäistä puuhaa, minkä vuoksi toiminto jäi myöskin varsin vähälle käytölle. Alapuolella on kaksi testikuvaa, jotka osoittavat ominaisuuden toimivuuden.

Nokia 8.1 -puhelimessa on muista Nokia-puhelimista tuttu kamerasovellus, eikä muutoksia ole juurikaan havaittavissa. Kamerasovelluksessa on karusellimainen käyttöliittymä ja suoraan päänäkymästä on mahdollista vaihtaa lukuisien tilojen välillä, joita ovat neliö, panoraama, Live Bokeh- efekti, ammattilainen, valokuva, video, hidastus ja intervallikuvaus. Yksi kameran ominaisuuksista on myös sisäänrakennettu Google Lens. Sovelluksessa on lisäksi tuttu Nokia Pro Camera -tila, joka on allekirjoittaneen mielestä yksi parhaimmista manuaalisäätöjen toteutuksista yhdessäkään puhelimessa. Nokia 8.1:n kohdalla on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-herkkyyttä (100-1600), suljinnopeutta (1/500-4) ja valotusta.

Kamerasovellus pitää sisällänsä myös alkuperäisen Nokia 8:n kanssa julkaistun Dual-Sight-ominaisuuden, jolla on mahdollista taltioida Bothie-kuvia. Kuten myöskin viime vuoden lopulla julkaistussa Nokia 7.1:ssä ominaisuus oli viety hieman pidemmälle, niin myöskin Nokia 8.1:n kamerasovellus pitää sisällään tuoreimmat uudistukset. Dual-Sight-tilassa on nyt mahdollista säätää kuvien näyttösuhteen jakajaa, niin että esimerkiksi takakameralla otettu kuva on pienempi ja etukameralla otettu kuva päinvastoin taasen suurempi. Lisäksi Dual-Sight-tilassa on nyt mahdollista zoomata kuvia sekä taltioida bothie-kuva ottamalla ensin kuva pääkameralla ja myöhemmin vasta etukameralla, jottei kuvia oteta heti molemmilla kameroilla.

Kokonaisuutena Nokia 8.1:n oletuskamerasovellus on yksinkertainen, eikä sisällä paljoa turhaa. Kamerasovelluksen käyttökokemus ei kuitenkaan edelleenkään ole kilpailijoiden tasolla, sillä HMD Globalin ratkaisu tuntuu selvästi hitaammalta. Hitaus ei ole kuitenkaan niin merkittävää, että se haittaisi laitteen käyttöä.

Käyttöjärjestelmä

Nokia 8.1 -puhelimessa on vakiona tuorein Android 9.0 Pie.

Nokia 8.1 -puhelimessa hyödynnetään tuttuun tapaan Android One -versiota Googlen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmästä. Android One on osoitus puhtaasta Android-käyttökokemuksesta, jollaista HMD Global on puhelimissaan käyttänyt alusta asti. Puhdas Android on myöskin Nokia-puhelimien yksi suurimmista vahvuuksista verrattuna kilpailijoiden laitteisiin.

Testijakson lopussa Nokia 8.1:n tuorein tarjolla ollut ohjelmistoversio tarjosi Googlen 1. tammikuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset, eikä esimerkiksi helmikuun päivitystä maaliskuun alussa. Syystä tai toisesta HMD Global ei täysin päässyt testijakson aikana päivittämään laitetta saman kuukauden aikana julkaistuilla korjauksilla. Yleisesti Nokia-puhelimien tietoturvapäivitykset ovat olleet kuitenkin hyvin ajan tasalla.

Android 9.0 Pien kanssa ei tullut testijakson aikana vastaan minkäänlaisia ongelmia, joten HMD Global oli onnistunut optimoimaan käyttöjärjestelmän puhelimelle varsin hyvin. Android 9.0 Pien yksi merkittävimmistä ominaisuuksista kantaa nimeä Adaptive Battery. Kyseessä on älykäs virranoptimointiominaisuus, joka tunnistaa vähiten käytettyjä sovelluksia ja vähentää näiltä akunkäyttöä, jotta puhelimen akku kestäisi paremmin. Lisäksi mukana Adaptive Brightness -ominaisuus, joka säätää näytön kirkkautta ympäristön ja käyttötarkoituksen mukaan sekä Digitaalinen hyvinvointi -sovellus, joka näyttää laitteen käyttödataa. Ainoat HMD Globalin omat sovellukset puhelimessa ovat luonnollisesti kamera- ja tukisovellukset.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Nokia 8.1 -puhelinta.

Kokonaisuutena Nokia 8.1 on vahva suoritus omassa hintaluokassaan, sillä siinä on erinomaisia ominaisuuksia. Testijakson aikana tykästyin puhelimen tuttuun Nokia-laatuun sekä kyvykkääseen Snapdragon 710 -järjestelmäpiiriin. Myöskin näyttö oli monella osa-alueella loistava, mutta henkilökohtaisesti en tykkää näyttölovista. Kamerapuolella Nokia 8.1 on hyvällä tasolla, mutta ei pääse tarjoamaan mitään kovin mullistavaa. Akunkesto on myöskin Nokia 8.1:n yksi vahvuuksista, sillä se kestää mukavasti yhden päivän, eikä myöskään pakkanen suuremmin vaikuttanut käytettävyyteen.

Näyttöloven lisäksi puhelimen heikkoudeksi on helppo lukea vedenkestävyyden puuttuminen. Toinen Nokia 8.1:n heikkous verrattuna edeltäjäänsä Nokia 7 Plussaan on myös herkemmin hajoava lasirakenne. Lasipinnat ovat liukkaat sekä tippuessa lattialle lasipinnat hajoavat varmasti herkemmin kuin kokonaan alumiinista valmistettu runko.

Suomessa Nokia 8.1 maksaa 399 euroa, mikä on erittäin hyvä hinta näinkin hyvästä laitteesta. Kuitenkin on hyvä ottaa huomioon, että laitteen edeltäjä Nokia 7 Plus on edelleen myynnissä Suomessa ja hintaa löytyy nykyisin noin 249 euroa. Jos Nokia 8.1:n ja Nokia 7 Plussan väliltä pitäisi valita, niin itse ottaisin Nokia 7 Plussan, sillä Nokia 8.1 ei tarjoa mitään kovin suuresti mullistavaa verrattuna edeltäjäänsä. Nokia 8.1 on kuitenkin myös hyvä puhelin ja korvaa Nokia 7 Plussan todennäköisesti kevään aikana kokonaan Suomen markkinoilla.

Yhteenveto

8.4

Hyvää
  • Hyvä näyttö
  • Perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin
  • Kyvykäs Snapdragon 710
  • Laadukas rakenne ja tyylikkäät värivaihtoehdot
  • Puhdas Android One (Android 9.0 Pie)
  • Hyvät kamerat
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto
  • Kestää hyvin pakkasta
Huonoa
  • Suuri näyttölovi (oletuksena piilotettu, ei lovelle erillisiä asetuksia)
  • Ei vedenkestävä
  • Lasirakenne herkkä hajoamiselle
  • Reilusti ulkoneva takakamera
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Ostin syksyllä Kaaren Elisasta Nokia 8.1 -puhelimen. Se pätki heti alussa, ja sillä ei uskaltanut soittaa tärkeitä puheluita. Jonkin viikon kuluttua huomasin, että käsilaukkuni oli ihan kuuma. Kun avasin sen, huomasin, että muutaman viilon vanha Nokia 8.1 oli polttavan kuuma. Pelästyin, ja kangaspalan avulla painoin sen täysin kiinni. Seuraavana päivänä menin Kaareen vaatimaan vaarallisen puhelimen vaihtoa. Elisa ei suostunut vaan käski viedä sen takuuhuoltoon. Siellä vaihdettiin virtapiirit, mutta kun aloin käyttää sitä uudelleen, se taas pätki toivottomasti. Harva puhelu onnistui minuuttia pitempään. Menin vaatimaan vaihtoa uuteen, mutta Elisa ei suostunut. Taas piti viedä takuuhuoltoon. Siellä vaihdettiin mikrofoni, mutta se ei auttanut. Elisa ei suostu vaihtoon, vaan minun täytyy käyttää epäluotettavaa laitetta. Pelkään tilannetta, että tulisi soittaa pitempi hätäpuhelu tms.

  2. Lopputulos tästä ongelmakännykästä oli huono. Se taas kuumeni vaarallisesti, eikä sammunut, vaikka kuinka yritin. Minulla oli kiire pakolliselle matkalle, ja mieheni jäi kylpyhuoneeseen sitä painamaan kiinni lähellä vesihanaa. Mukanani ei tietenkään ollut tuota kännykkää, ja pyysin erästä matkakumppaneistani soittamaan miehelleni, saiko hän kännykän kiinni. Hän oli saanut. Seuraavana päivänä yritimme varovaisesti avata kännykkää, mutta se urahti eikä auennut. Menin takaisin Kaaren Elisaan näyttämään sitä. Takuuaika oli jo loppunut, ja minun täytyi ostaa uusi. En enää suosinut osin suomalaista Nokiaa vaan ostin Samsungin. Tähän asti Samsung on ollut ok. Vahinko, että Nokia ei enää ole entisensä kaikenlaisten Troijan hevosten jälkeen.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut