HuaweiYleinen

Ensituntumat taittuvanäyttöisestä Huawei Mate X -puhelimesta – Pala tulevaisuutta on jo lähes valmis

Huawei Mate X

Huawei esitteli MWC 2019 -messuilla Barcelonassa Mate X -älypuhelimen, joka ei ole kuitenkaan mikä tahansa älypuhelin, vaan kyseessä on Huawein ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin, joka tuodaan kuluttajien saataville myöhemmin tänä vuonna. Samalla kyseessä on Huawein vastaus Samsungin hieman aikaisemmin julkaisemalle Galaxy Fold -puhelimelle, jossa on myöskin taittuva näyttö.

MWC 2019 -messujen alla järjestetyssä julkaisutilaisuudessa Mate X -puhelimen lähellekään ei päässyt, sillä puhelin oli esillä ainoastaan vitriinissä. Messujen yhteydessä suomalaiselle medialle tuli kuitenkin mahdollisuus päästä tutustumaan laitteeseen lähemmin Huawein edustajan esitellessä sitä kädessään, mutta puhelimeen ei vielä tuolloin päässyt itse koskemaan. Tänään Huawei järjesti vielä erikseen mahdollisuuden päästä itse tutustumaan omissa käsissä Mate X -puhelimeen, joten laitteesta sai jonkinlaisen ensituntuman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tutustutaan ensituntumien muodossa odotettuun Mate X -puhelimeen, joka on pieni maistiainen tulevaisuuden älypuhelimesta.

Taittuva näyttö vaikuttaa toimivalta

Huawein taittuvanäyttöisen Mate X:n näyttöratkaisu on mielenkiintoinen ja herättää myös paljon kysymyksiä. Kosketusnäyttö on puhelimen ulkopuolella, eikä Samsung Galaxy Foldin tapaisesti puhelimen sisäpuolella. Auki taitettuna näytön koko on 8 tuumaa ja kiinnitaitettuna laitteessa on käytännössä kaksi näyttöä, joista päänäytön koko on 6,6 tuumaa ja takaosaan jäävän näytön koko on 6,38 tuumaa. Näyttö perustuu OLED-tekniikkaan ja siinä on avattuna 8-tuumaisena 2480 x 2200 pikseliä. Taivutettuna 6,6 tuuman näytön tarkkuus on 2480 x 1148 pikseliä ja 6,38 tuuman näytön tarkkuus on 2480 x 892 pikseliä.

Mate X:n näyttö taittuu lähes keskeltä kahtia laitteessa olevan saranan kohdalta, joka koostuu jopa 100 osasta. Näyttö on Huawein mukaan erikoismuovia, sillä lasia ei taittuvissa laitteissa luonnollisestikaan voi olla. Mietitystä herättää kuitenkin muovin kestävyys jokapäiväisessä käytössä, sillä muovi on luonnollisesti herkempi naarmuille kuin lasi. Lisäksi Mate X:n ollessa taitettuna laite on ulkoisesti pitkälti kokonaan näyttöä, joten on mielenkiintoista nähdä myös kuinka näyttöpinta kestää esimerkiksi pudotusta tai kolhuja. Huawein edustajan mukaan näytön kestävyyttä ei ole vielä täysin testattu.

Omissa käsissä puhelinta taivuteltaessa Huawein toteutus tuntui erittäin miellyttävältä. Monimutkainen sarana tuntui sulavalta ja se oli tarpeeksi jämäkkä. Laitetta avatessa oli kuitenkin kuultavissa erikoista raksahtelua laitteesta ja välillä jopa mietitytti voiko laitetta avata enempää vai meneekö se rikki. Huawein näyttämässä prototyypissä oli myöskin muovinäytössä havaittavissa epätasaisuutta saranan kohdalla, kun näyttöä katsoi tietystä kulmasta. Suoraan näyttöä katsoessa epätasaisuutta oli hyvin vaikea havaita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawein mukaan suomalaiselle medialle näytille tuodusta Mate X -prototyypistä on olemassa vielä uudempikin versio, jossa muun muassa näytön epätasaisuus on saatu selvästi huomaamattomammaksi.

Sama kamera kuin tulevassa huippupuhelimessa

Huawei on jo kertonut, että Mate X -puhelimessa on kolmoiskamera, mutta juurikaan mitään muuta toteutuksesta ei ole paljastettu. Huawein sivujen mukaan kamera rakentuu 40 megapikselin pääkamerasta, 16 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 8 megapikselin teleobjektiivista. Myöskään Suomessa järjestetyssä esittelytilaisuudessa ei kameraan juurikaan päästy tutustumaan, sillä toteutuksen kerrottiin olevan vastaava kuin tulevassa Huawei P30 -malliston huippupuhelimessa. Luonnollisestikaan mitään erikoista kolmoiskamerasta ei siis vielä tässä vaiheessa voitu kertoa. Kamerasovellus on kuitenkin paljastanut kameran saavan muun muassa 30x digitaalisen zoomauksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mukana myös 5G

Tekniseltä toteutukseltaan Mate X on kuin Huawein viimeaikaiset huippupuhelimet, kuten Mate 20 Pro. Tehoista on vastaamassa Kirin 980 -järjestelmäpiiri, mutta tällä kertaa mukana on myöskin erillinen Balong 5000 -modeemi, joka mahdollistaa 5G-yhteydet.

Kirin 980 -järjestelmäpiirin kaveriksi Huawei on laittanut mukavat 8 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Mate X tukee lisäksi nanomuistikorttia aina 256 gigatavuun asti. Käytännössä kaikki puhelimen tekniikka löytyy oikeassa reunassa olevasta paksummasta kaistaleesta. Samaisesta paksummasta kohdasta löytyy myös sormenjälkilukija, joka toimii virtapainikkeena. Näyttö saadaan vapautettua mekaanisesta painikkeesta, jotta taittaminen olisi edes mahdollista.

Akunkestosta laitteessa vastaa kaksi akkua, joiden yhteiskapasiteetti on 4500 milliampeerituntia. Mate X on myös Huawein ensimmäinen puhelin, jossa on 55W-pikalataus. Tämän ansiosta akun saa ladattua 30 minuutissa 85 prosentin varaustasoon. Mate X -puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta. Tekniseltä toteutukseltaan Mate X on nykyaikainen, vaikka laitetta on kehitetty yli kolmen vuoden ajan.

Ohjelmisto vaikuttaa jo hyvältä, mutta hiomista löytyy

Kokonaisuutena Mate X:n käyttöliittymän toimivuus on jo nyt ensituntumien perusteella varsin hyvällä tasolla. Näytön taittuessa käyttöliittymä skaalautui varsin sulavasti, mutta toki edelleenkin on hieman parantamista.

Käyttöliittymän yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on moniajo, jossa kahta sovellusta on mahdollista käyttää samanaikaisesti rinnakkain. Esimerkiksi näytöllä sähköpostisovelluksen ja gallerian ollessa auki yhtäaikaisesti on galleriasta mahdollista vain vetämällä siirtää valokuva sähköpostiviestin liitteeksi.

Mate X on varusteltu Googlen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä, jossa on EMUI 9.1.1 -käyttöliittymäversio.

Saatavuus ja hinnoittelu

Koska kyseessä on täysin uutta teknologiaa älypuhelinmarkkinoilla, niin Mate X -puhelimen myyntiin saapumista saadaan vielä tovi odotella. Huawein mukaan puhelimen toimitukset alkavat vuoden puolivälissä ja hintaa löytyy Euroopassa keskimäärin mukavat 2299 euroa. Toistaiseksi Huawei ei ole ilmoittanut tuovansa puhelinta Suomen markkinoille, mutta todennäköisesti laite tulee saataville rajoitetusti.

Kaiken kaikkiaan Mate X on erittäin mielenkiintoinen pala tulevaisuutta. Siinä yhdistyy huippuluokan tekniikka, 5G-yhteydet sekä erittäin mielenkiintoiseksi tehty taittuva näyttöpaneeli. Kyseessä on tällä hetkellä kuitenkin ensimmäisen sukupolven laite, joka vaikuttaa nykyiseltään jo lupaavalta, mutta hinnoittelun takia puhelinta ei ole tarkoitettu kaikille. Suomessa näytille tuotu Mate X -puhelin oli prototyyppivaiheessa, eikä siis täysin sama kuin kuluttajille tarjolle tuleva, sillä laitteeseen saattaa vielä tulla muutoksia.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei