ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy A9 (2018) – Onko neljästä kamerasta todella hyötyä?

Samsung Galaxy A9 (2018)

Samsung Galaxy A9 (2018) on maailman ensimmäinen älypuhelin neljällä takakameralla. Suomessa puhelin tuli myyntiin marraskuussa ja myös SuomiMobiilin käsiin yksi kappale kyseistä puhelinta löytyi. Samsung pyrkii tuomaan uutuuspuhelimensa mukana huippupuhelimista tuttuja ominaisuuksia, mutta silti tyytyy keskihintaluokan ratkaisuihin. Puhelimen julkaisun yhteydessä kerrottiin, että Galaxy A9 (2018) on suunniteltu käyttäjille, jotka haluavat tallentaa ja jakaa jokapäiväiset seikkailunsa.

Artikkelin kirjoitushetkellä hintaa puhelimelta löytyy mukavat 599 euroa, joten kovin halvasta laitteesta ei ole kysymys, vaikka tekninen toteutus onkin tuttua jo selvästi edullisemmista puhelimista. Puhelin oli noin kahden viikon ajan joulukuun alusta jokapäiväisessä käytössä, minkä perusteella tämä arvostelu on kirjoitettu. Yleiskokemus laitteesta oli positiivinen, vaikka muutamia selviä heikkouksia löytyykin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Samsungin ensimmäiseen neloiskameralla varusteltuun Galaxy A9 (2018) -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Testi tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A9 (2018) (SM-A920F/DS)
Mitat: 162.5 x 77 x 7.8 mm
Paino: 183 g
Rakenne: Alumiinikehys ja lasiset pinnat
Näyttö: 6.3 tuumaa Full HD+ (1080 x 2220) / 18.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 660 (Adreno 512)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 128 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Pääkamera: 24 MP pääkamera (f/1.7 / 27mm / PDAF) + 8 MP laajakulmakamera (f/2.4 / 12mm) + 10 MP telekamera (f/2.4) + 5 MP syvyyskamera (f/2.2)
Etukamera: 24 MP (f/2.0 / 26mm) / selfie-salama
Akku: 3800 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (1. marraskuuta 2018 tietoturva / Samsung Experience 9.0)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta / sinivihreä / pinkki
Hinta: 599 euroa

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A9 (2018) -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa uutuuspuhelimensa jälleen vaaleassa myyntipakkauksessa, mutta tällä kertaa pakkauksen etupuolta koristaa kuva itse laitteesta sekä puhelimen mallinimi. Myyntipakkauksen takaosassa on lueteltuna laitteen tärkeimpiä teknisiä tietoja, mukaan lukien näytön koko, kameroiden tarkkuudet sekä tallennustilan ja muistin määrät. Ulkoisesti myyntipakkaus on pitkälti samanlainen kuin muissakin Galaxy A -malliston älypuhelimissa.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on ohut pahvitasku, josta löytyy pikakäyttöopas laitteen käyttämiseen sekä takuukortti. Pahvitaskuun on liitetty myös SIM-korttiluukun avaustyökalu. Myyntipakkauksen pohjalla on Samsungin 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustellut nappikuulokkeet, pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy A9 (2018) -puhelimen myyntipakkaus on hyvin tavanomainen ja täysin Samsungin tyylinen. Ulkoisesti paketti on varsin yksinkertainen ja sisällöltään hyvin perinteinen. Mukana on ainoastaan kaikki käytön aloittamiseen tarvittava, eikä paljon muuta. Samsung on yleisesti kalliimmissa puhelimissa laittanut mukaan myös hieman ekstraa, mutta Galaxy A9 (2018) -puhelimen mukana ei tule mitään kummallista. Henkilökohtaisesti jäin hieman kaipaamaan jonkinlaista suojakuorta, mutta nyt sellainen on ostettava erikseen, jollei halua puhelimen lasirakenteen olevan heti täynnä naarmuja.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung on valmistanut Galaxy A9 (2018) -puhelimen alumiinikehyksestä sekä lasisista pinnoista. Mielestäni puhelimen laatutuntuma ei vastaa sitä mitä 600 euron hintaluokassa voisi kuvitella saavansa, vaan tuntuma on tällä kertaa kuten 300 euron puhelimessa. Vaikka puhelin on valmistettu premium-tason materiaaleista, niin silti tuntuma ei ole kovin miellyttävä. Itse tykkään Galaxy A9 (2018) -puhelimen designissa erityisesti pyöristetystä takalasista sekä sen liukuvärjäyksestä, mutta valitettavasti Samsung ei muilta osin päässyt tällä kertaa vakuuttamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin kahden viikon testijakson aikana aivan peruskäytössä Galaxy A9 (2018) -puhelimen rakenteessa oli jo havaittavissa kulumista. Huomattavin kulunut kohta oli kameraosan alumiinikehys, jonka kulmista oli lähtenyt väri pois. Mielestäni tällaista laatuongelmaa ei saisi löytyä 600 euron puhelimesta. Toki kulumista ei nykyisissä älypuhelimissa pysty estämään, mutta kahden viikon käytön jälkeen puhelin ei myöskään saisi näyttää siltä, että laitetta olisi käytetty vuoden verran. Lisäksi testijakson aikana puhelimen takalasiin oli tullut muutamia pieniä, mutta syviä naarmuja sekä vain hyvässä valossa havaittavia hiusnaarmuja. Samsung ei ole paljastanut julkisesti, mitä lasimateriaalia puhelimen takaosassa käytetään, mutta todennäköisesti kyseessä on jokin aikaisempien vuosien Gorilla Glass -laseista.

Kameran kehyksessä on selvää kulumista.

Käsituntumalta Galaxy A9 (2018) tuntuu halvemmalta mitä todellisuudessa on. Mielestäni yksi suurin syy tähän on alumiinikehyksen pinnoite, joka on hieman muovisen tuntuinen. Lisäksi näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä on varsin paksu ja huomattava muovikehys, joka ei ole kovin otollinen ratkaisu missään puhelimessa, jos haluaa tuottaa parhaimman mahdollisen laatukokemuksen. Puhelinta väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, mikä on osoitus jykevästä rakenteesta.

Samsung on ilmoittanut Galaxy A9 (2018):n fyysisiksi mitoiksi 162,5 x 77 x 7,8 millimetriä ja painoa löytyy kohtalaiset 183 grammaa. Puhelin ei siis ole mittojensa perusteella kompakteimmasta päästä, mutta kuitenkin ihan ymmärrettävissä mitoissa, kun otetaan huomioon laitteen suuri näyttöpaneeli. Käyttäminen yhdellä kädellä on haastavaa ja jopa mahdotonta. Testijakson aikana ainakin itse jouduin useasti käyttämään toista kättä apuna korkean näytön takia. Galaxy A9 (2018) ei ole myöskään mistään painavimmasta päästä, mutta ei myöskään kevyimmästä. Puhelin asettuu painonsa kanssa keskikastiin ja tämän ansiosta käyttäminen on vielä hyvinkin miellyttävää, kun painoa ei ole liikaa.

Samsung ei ole tehnyt uutuuspuhelimestaan myöskään millään tasolla vedenkestävää, tai ainakaan virallisesti puhelimen ei luvata kestävän vettä. Samsung on kuitenkin tehnyt puhelimesta jollain tasolla vedenkestävän, sillä esimerkiksi SIM-korttitelakasta löytyy tiiviste, joka estää veden pääsemisen laitteen sisälle. Vaikka jonkinlaisia vesitiivisteitä Galaxy A9 (2018) -puhelimesta löytyykin, niin silti ei ole suositeltavaa altistaa laitetta vedelle tai muille nesteille tahallisesti. Vedenkestävyys olisi kuitenkin erinomainen ominaisuus ja myöskin 600 euron hintaisessa puhelimesta ominaisuuden voisi olettaa löytyvän.

Galaxy A9 (2018) on ensimmäinen Samsungin älypuhelin Suomen markkinoilla, josta löytyy liukuvärjätty takaosa. Lukuisat valmistajat ovat tuoneet markkinoille jo liukuvärjättyjä puhelimia ja nyt myös Samsung on liittynyt tähän joukkoon. Galaxy A9 (2018) on tarjolla Suomessa kolmessa väriversiossa. Caviar Black tarjoaa perinteisen mustan värivaihtoehdon ilman minkäänlaista liukuvärjäystä, mutta Lemonade Blue- ja Bubblegum Pink -värit tarjoavat enemmän persoonallisuutta. Lemonade Blue -väri taittuu sinisestä hieman kellertävään, kun taasen Bubblegum Pink taittaa värin punaisesta vaaleanpunaiseen. Testiin toimitettu Galaxy A9 (2018) oli väritykseltään Lemonade Blue.

Laitteen etuosa on hieman persoonaton ja nopeasti katsottuna kyseessä saattaisi olla mikä tahansa kuluvan vuoden aikana julkaistu Galaxy A -malliston puhelin. Etuosassa valtaa pitää 80,5-prosenttisesti kosketusnäyttö. Valitettavasti Samsung ei pysty tarjoamaan markkinoiden parasta näyttö-runkosuhdetta, mutta tämä johtunee myös osittain siitä, että Samsungin ei ole halunnut lähteä toteuttamaan muiden valmistajien suosimaa lovinäyttöratkaisua. Näytön reunat eivät ole kovinkaan kapeat, minkä lisäksi Samsung on jättänyt näytön ylä- ja alapuolille noin senttimetrin paksuiset mustat kaistaleet. Näytön alapuoliseen kaistaleeseen ei ole asetettu mitään käyttäjälle näkyvää tekniikkaa, mutta näytön yläosassa on perinteiset komponentit. Vasemmalta oikealle lueteltuna yläosasta löytyy valoisuuden- ja etäisyydentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera. Galaxy A9 (2018) -puhelimesta ei siis löydy esimerkiksi ilmoitusvaloa tai pikkuvelimallistaan tuttua selfie-kuvausta avustavaa etusalamaa.

Galaxy A9 (2018) -puhelimen takaosassa silmiinpistävin seikka löytyy vasemmasta yläreunasta, jossa on pystysuora kamera. Kameroita löytyy allekkain peräti neljä ja ne ovat hieman muusta rungosta ulkonevia. Kameraosan alapuolella on yksi LED-salama. Takaosassa on nähtävillä myös normaali sormenjälkilukija, jonka alapuolella on Samsungin logo. Samsung jatkaa Galaxy A9 (2018) -puhelimen kanssa pitkälti samanlaista takaosan toteutusta, jollainen nähtiin myös Galaxy A7 (2018) -versiossa.

Puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike. Painikkeiden tuntuma on erittäin hyvä, eikä ne ole tällä kertaa yhtä löysät kuin aikaisemmin testatussa Galaxy A7 (2018) -puhelimessa. Galaxy A9 (2018):n vasemmassa kyljessä on ainoastaan Bixby-painike, jollainen on nähty myös viime vuosina Samsungin huippupuhelimissa. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista samanaikaisesti asettaa kaksi nano-SIM-korttia sekä yksi microSD-muistikortti. Puhelimen alareunassa on taasen perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, tuore USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä yksi kaiutin.

Näyttö

Näytön osalta Samsung luottaa luonnollisesti yhtiön omaan osaamiseen. Galaxy A9 (2018) -puhelimessa on suuri 6,3 tuuman Super AMOLED -näyttöpaneeli, joka on tarkkuudeltaan Full HD+ -tasoa. Pikseleitä löytyy siis 1080 x 2220, mikä tekee 392 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on siis hyvällä tasolla monessa tilanteessa, eikä yksittäisiä pikseleitä pysty paljain silmin havaitsemaan. Näytössä on lisäksi 18,5:9-kuvasuhde, mutta näyttöloviin Samsung ei ole edelleenkään lähtenyt mukaan. Samsung kutsuu yhtiön omaa näyttöä ”Infinity Screen” -nimellä, kuten usean muunkin yhtiön uuden älypuhelimen kohdalla.

Samsung on optimoinut näytön värit varsin hyviksi, eikä testijakson aikana tullut tarvetta muokata näytön väriasetuksia. Samsung antaa kuitenkin puhelimen asetuksissa varsin mukavasti säätömahdollisuuksia näytölle. Vakiona puhelimessa hyödynnetään ”mukautuva näyttö” -asetusta. Käyttäjä saa tarvittaessa valita asetuksista, haluaako näytön olevan värilämpötilaltaan enemmän viileä vaiko lämmin.

Yleisesti Galaxy A9 (2018) -puhelimen näyttö on tuttuun tyyliin todella hyvä. Henkilökohtaisesti tykkään AMOLED-näytöistä, sillä musta on oikeasti mustaa ja tämän ansiosta esimerkiksi Netflixin katselu puhelimella on miellyttävää. Näytössä on lisäksi hyvät katselukulmat sekä luettavuus auringonpaisteessakin on kohtalaista.

Galaxy A9 (2018) tukee myös Samsungille ominaista Always-on-Display-ominaisuutta, joka näyttää kellonajan ja ilmoitukset näytön ollessa pois päältä. Samsung antaa ominaisuudelle varsin paljon asetuksia ja esimerkiksi kellon tyyliä on mahdollista vaihtaa lukuisista esiasennetuista vaihtoehdoista. Lisäksi Always-on-Displayn kautta voi esimerkiksi ohjata musiikkia tai katsoa säätiedot.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisessä toteutuksessa Samsung luottaa vahvasti Galaxy A9 (2018) -puhelimen kohdalla jo huomattavasti halvemmissakin puhelimissa nähtyihin ratkaisuihin. Suorituskyvystä on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri, jollainen on nähty muun muassa alle 400 euroa maksavassa Nokia 7 Plus -puhelimessa sekä Xiaomi Mi A2 -puhelimessa, jonka lähtöhinta Suomessa on alle 300 euroa. Galaxy A9 (2018) maksaa Suomessa 599 euroa, minkä takia keskihintaluokan puhelimiin tarkoitettu järjestelmäpiiri kuulostaa hieman erikoiselta. Esimerkiksi huippuluokan Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 6T -puhelimen voi saada Suomessa 549 euron hintaan.

Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 HP -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 LP -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa on hoitamassa Adreno 512. Suomessa myytävässä Galaxy A9 (2018) -versiossa on mukavat 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Jos tallennustila kuitenkin uhkaa loppua, puhelimesta löytyy myös muistikorttipaikka. Muistikortteja puhelin tukee aina 512 gigatavuun asti.

Oman hintaluokkansa muiden puhelimien tasolle Galaxy A9 (2018) -puhelimen suorituskyky ei yllä, mutta päivittäisessä käytössä eroa tuskin huomaa, jos ei pelaa raskaita mobiilipelejä. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi SuomiMobiilin arvostelujen repertuaariin kuuluvat suorituskykytestit. Alla olevasta taulukosta tuloksia voi vertailla samaan Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriin perustuvan Nokia 7 Plussan saamiin pisteisiin sekä Galaxy A9 (2018) -puhelintakin halvemman OnePlus 6T -puhelimen vastaaviin pisteisiin. OnePlus 6T -puhelimessa on selvästi tehokkaampi Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri.

Testitulokset
Samsung Galaxy A9 (2018) (SD660) Nokia 7 Plus (SD660) OnePlus 6T (SD845)
AnTuTu: 141 191 pistettä 140 399 pistettä 293 560 pistettä
Geekbench 4 (single): 1600 pistettä 1642 pistettä 2377 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5832 pistettä 5254 pistettä 8908 pistettä
PCMark 2.0: 6030 pistettä 6620 pistettä 8767 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 25 493 pistettä 25 972 pistettä 64 547 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 28 654 pistettä 28 885 pistettä 84 091 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 18 391 pistettä 19 196 pistettä 35 593 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1351 pistettä 1326 pistettä 4701pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1183 pistettä 1156 pistettä 5228 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2690 pistettä 2740 pistettä 3474 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Samsung on laittanut puhelimeen myös tutun sormenjälkilukijan, joka löytyy tällä kertaa laitteen takaosasta. Sormenjälkilukijan sijainti on varsin otollinen, sillä siihen ylettyy etusormella helposti. Sormenjälkilukija on luotettava, mutta kuitenkin varsin hidas. Lukituksen avautumisessa voi parhaillaan mennä yli sekuntikin, joten sormenjälkilukija ei ole yhtä nopea kuin esimerkiksi Huawein puhelimissa.

Vaikka sormenjälkilukija ei pääse vakuuttamaan juurikaan nopeuden suhteen, niin mukaan on tuotu vielä kasvojentunnistus. Puhelimessa ei ole mitään erikoista kasvojentunnistusteknologiaa, vaan siinä tyydytään ainoastaan etukameraan. Kasvojentunnistus toimii kohtalaisesti, mutta testijakson aikana en ainakaan itse saanut kasvojentunnistusta toimimaan kilpailijoiden vastaavan tunnistuksen kaltaisesti. Yleisesti kasvojentunnistuksessakin kesti 1-2 sekuntia.

Akunkesto

Akunkestosta Galaxy A9 (2018) -puhelimessa on vastaamassa varsin suuri 3800 milliampeeritunnin suuruinen akku. Testijakson aikana puhelimessa oli iltaisin akkua jäljellä noin 30 prosenttia, mikä on yllättävän hyvin. Puhelin oli kuitenkin laitettava iltaisin aina laturiin, jotta akku riittäisi myös seuraavan päivän. Päivittäinen käyttö koostui pääsääntöisesti sosiaalisen median seuraamisesta, muutamista puheluista ja viesteistä sekä kuvaamisesta. Pelaamista puhelimen testijakson aikana ei juurikaan harrastettu.

Samsung käyttää puhelimen lataamisessa USB-C-tyypin latausliitintä, joka on selvä parannus, jos verrataan puolet halvempaan Galaxy A7 (2018) -malliin, jossa oli vielä micro-USB-liitin. Puhelimesta ei löydy valitettavasti langatonta latausta, joka olisi voinut olla 600 euron hintaluokassa looginen ratkaisu. Puhelimen mukana Samsung toimittaa Adaptive Fast Charging -laturin, joten puhelinta on mahdollista ladata pikalatauksella. Testasimme Galaxy A9 (2018) -puhelimen oman laturin nopeuden ja tulokset löytyy alla olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy A9 (2018) -puhelimen pikalatauksen nopeus.

Kuvaajasta nähdään selvästi, että 30 minuutissa akkua on saatu noin 35 prosenttia ja 60 minuutissa vastaavasti 70 prosenttia. Täyteen asti latautuminen kesti mukavat 95 minuuttia, eli tarkemmin tunti ja 35 minuuttia. Samsungin oma pikalataus ei siis ole millään tasolla markkinoiden nopein, sillä esimerkiksi OnePlus 6T latautuu 85 minuutissa tyhjästä täyteen. Mielenkiintoinen seikka Galaxy A9 (2018) -puhelimen pikalatauksessa oli se, että puhelin latautui varsin tasaista tahtia ja vasta viimeisen 8 prosentin aikana lataaminen hidastui.

Pakkastesti

Testijakson aikana Galaxy A9 (2018) pääsi SuomiMobiilin pakkastestiin, jossa pyritään saamaan selville kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A9 (2018) laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 98 prosenttiin. Akunkulutus tällä testauskerralla oli verrattavissa lukuisiin muihin jo testattuihin puhelimiin, joten Galaxy A9 (2018) pärjäsi testissä varsin hyvin. Testin aikana puhelimen Super AMOLED -näyttö kesti odotetusti erinomaisesti kylmää, eikä näytön kanssa ollut ongelmia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 95 prosenttia. Tulos on todella hyvä, sillä monen puhelimen kohdalla akkua on kulunut jopa 15 prosenttia.

Pakkastestin perusteella Samsungin uusi Galaxy A9 (2018) kestää todella hyvin pakkasta, eikä akunkulutus ollut kovinkaan suurta. Lisäksi Super AMOLED -näyttö ei ottanut itseensä kylmästä, eikä testien aikana tullut muutenkaan minkäänlaisia ongelmia.

Kamerat

Galaxy A9 (2019) -puhelinta mainostetaan maailman ensimmäisenä neloiskamerana ja näin se myös onkin. Neloiskamera antaa kuitenkin käsitteenä sellaisen kuvan, että nyt Samsung on tuonut markkinoille puhelimen, jossa on erinomainen kamera. Valitettavasti neloiskamera ei tarkoita sitä, mitä voisi olettaa, sillä kameroita lisäämällä ei saada aikaan parempaa kuvanlaatua. Samsung on laittanut puhelimeen neljä kameraa, joista jokaisella on omanlainen käyttötarkoituksensa. Galaxy A9 (2018) -puhelimessa on pitkälti identtinen kamera kuin aikaisemmin testatussa kolmoiskameralla varustellussa Galaxy A7 (2018) -mallissa, mutta tällä kertaa mukaan on tuotu myös teleobjektiivi, joka mahdollistaa optisen zoomauksen.

Pääkamerana puhelimessa toimii 24 megapikselin kamera, jossa on 27 mm polttoväli, f/1.7-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Tälläkään kertaa mukana ei ole optista kuvanvakainta. Toinen puhelimen kameroista on varusteltu ultralaajakulmalinssillä. Tämän kameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja siinä on f/2.4-aukko, 18 mm polttoväli sekä 120 asteen näkökenttä. Kolmannessa kamerassa on ainoastaan 5 megapikseliä ja tätä käytetään bokeh-kuvaamisessa (reaaliaikainen tarkennus). Syvyysanturissa on f/2.2-aukko. Neljäs Galaxy A9 (2018) -puhelimen kameroista on jo aikaisemmin mainittu teleobjektiivi. Tästä kamerasta löytyy 10 megapikseliä ja siinä on f/2.4-aukko. Kameran ainoa tarkoitus on mahdollistaa kunnollinen 2x optinen zoomaus. Alla vielä lyhyt yhteenveto neloiskamerasta.

  • 8 megapikseliä (f/2.4-aukko, 18 mm, 120 asteen näkökenttä)
  • 10 megapikseliä (f/2.4-aukko, teleobjektiivi, 2x optinen zoomaus)
  • 24 megapikseliä (f/1.7-aukko, 27 mm, PDAF)
  • 5 megapikseliä (f/2.2-aukko, syvyysanturi)

Jo Galaxy A7 (2018) -puhelimen arvion kohdalla moitimme kamerajärjestelmää sekä erityisesti kuvien laatua verrattuna megapikselien määrään. Myös Galaxy A9 (2018) -mallista löytyy vastaavat ongelmat. Kamerajärjestelmä on pitkälti identtinen, joten suuria muutoksia kuvien laadussa ei ole tapahtunut. Pääkameralla otetut kuvat ovat hyvässä valaistuksessa hyviä, mutta ei kuitenkaan hintaluokastaan löytyvien kilpailijoiden tasolla. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta lopputulos on usein kuitenkin varsin rakeinen, kun kuvia tarkastellaan lähempää. Hämärämmässä sekä sisätiloissa kuvista katoaa selvästi yksityiskohtia, eikä kuvat ole sillä tasolla, mitä 24 megapikselin kameralta voisi olettaa saavansa. Pääasiassa kamera taltioi kuviin kuitenkin värit luonnollisina, eikä niitä ole automaattitilassa juurikaan muokattu.

Testijakson aikana oli havaittavissa myös selvää tarkennusongelmaa pääkameran kanssa. Tarkennus hyppi useasti ja kadotti kohteen helposti, minkä takia kuvista tuli useasti epätarkkoja. Arvostelua kirjoittaessa Samsung oli tuonut Galaxy A9 (2018) -puhelimelle tarjolle uuden päivityksen, jossa kerrottiin tulevan parannuksia erityisesti kameran vakauteen. Päivityksen jälkeen kameran toimintaa ei ole testattu, mutta toivon mukaan mukana tuli parannuksia automaattiseen tarkennukseen. Alla on muutamia kuvia, jotka on otettu pääkameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska kamera mahdollistaa normaalin kuvaamiseen lisäksi ultralaajakulmaisien kuvien ottamisen sekä 2x optisten kuvien taltioinnin, niin niitä testattiin myös testijakson aikana. Ultralaajakulmakuvaamisessa Galaxy A9 (2018) pärjää täysin samalla tavalla kuin pikkuveljensä Galaxy A7 (2018). Ultralaajakulmaiset kuvat ovat vääristyneitä sekä laadullisesti varsin heikkoja. Toki hyvässä valaistuksessa voi saada hyvääkin jälkeä aikaan, mutta normaalissa hämärässä valaistuksessa varsinkin talvella oli haastavaa saada hyviä kuvia aikaiseksi. Henkilökohtaisesti en ole vakuuttunut Samsungin ultralaajakulmakuvaamisesta, sillä kuvat ovat varsin heikkoja.

2x optisessa zoomauksessa puhelin pärjää hieman paremmin, kunhan kamera toimii. Testien perusteella Samsung on toteuttanut optisen zoomauksen hieman harhaanjohtavasti, sillä yleisesti ei hyödynnetä laitteen teleobjektiivia, vaan puhelimen pääkameraa. Vain harvoissa tilanteissa siirryttäessä 2x-kuvaustilaan puhelin oikeasti vaihtoi hyödyntämään teleobjektiivia, joten suurin osa 2x-kuvista on toteutettu ainoastaan pääkameralla. 2x-kuvat ovat kuitenkin tuttua perustasoa. Kuvat ovat tarkkoja, mutta esimerkiksi värit ovat hieman pääkameran kuvia haaleampia. Alla on muutamia kuvasarjoja, jotka on taltioitu eri tilanteissa. Vasemmanpuoleinen kuva on otettu Galaxy A9 (2018):n ultralaajakulmakameraa, keskimmäinen pääkameralla ja oikeapuoleinen taasen teleobjektiivilla (tai pääkameralla).

Neloiskamera mahdollistaa lisäksi bokeh-kuvien taltioimisen. Samsung kutsuu ominaisuutta reaaliaikaiseksi tarkennukseksi, jolla on mahdollista saada kuvattavalle kohteelle taustasumennus. Ominaisuus toimii kuten monissa halvemmissa älypuhelimissa, eli varsin vaihtelevasti. Yleisesti kamera tunnistaa kohteen ääriviivat hyvin ja osaa luoda tyylikkään taustasumennuksen. Valitettavasti aina kamera ei onnistu ja tuottaa jopa erikoista jälkeä, kuten alla olevasta kuvastakin voi nähdä. Bokeh-kuvaamisessa käytetään hyödyksi neloiskameran 5 megapikselin sensoria.

Videokuvaamista Galaxy A9 (2018) -puhelimella voidaan harrastaa korkeintaan 4K 30 FPS -tasoisena. Muutamien testien perusteella videokuvaamisessa olisi myös parantamisessa, sillä 4K-videoissa ei käytetä minkäänlaista vakautusta. Ainoastaan Full HD -tasoisissa videoissa hyödynnetään elektronista kuvanvakautusta. Testivideoissa oli havaittavissa, että kamera olisi kaivannut jonkinlaista vakautusta, eikä myöskään videonlaatu ollut totuttua 4K-tasoa. Videoissa myöskin automaattitarkennus tuntui takkuilevan.

Etukamera puhelimessa on tarkkuudeltaan 24 megapikseliä ja tämä ajaa asiansa varsin mallikkaasti. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa tarkkoja ja väritykseltään luonnollisia. Heikommassa valaistuksessa kuvat on totuttuun tyyliin selvästi heikompia. Hämäräkuvaamista varten Samsung on toteuttanut ”näyttösalaman”, jolla kuviin saadaan hieman lisää valoa.

Samsung hyödyntää monista yhtiön puhelimista tuttua kamerasovellusta myös Galaxy A9 (2018) -puhelimessa. Heti kameran avatessa esillä on automaattitila, jossa voi vaihdella pääkameran, ultralaajakulmakameran sekä teleobjektiivin välillä. Erilaisten kuvatilojen välillä vaihdellaan sovelluksen yläreunasta löytyvän karusellimaisen palkin kautta, jossa on panoraama-, ammattilainen, kauneus-, reaaliaikainen tarkennus-, automaattinen-, tilanteen optimointi-, erittäin hidas liike-, AR-emoji-, hyperlapse- sekä hidastustilat. Kameran manuaalitilassa ei ole paljoa erilaisia säätömahdollisuuksia, vaan mukana on ainoastaan valotuksen korjaus, ISO-arvo (100-800) ja valkotasapaino. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin mahdollistavan manuaalitilan käyttämisen myös muissakin kameroissa kuin ainoastaan pääkamerassa. Esimerkiksi teleobjektiivin kanssa olisi ollut kiva leikkiä manuaalisäätöjen kanssa, kuten muutaman kilpailijan puhelimissa.

Myöskin Galaxy A9 (2018) -puhelimesta löytyy uusi tilanteen optimointi -tila, jossa kamera säätää kuvien väriasetuksia automaattisesti kuvattavan tilanteen mukaan. Kamera tunnistaa 19 erilaista kuvaustilannetta, joissa väriasetuksia muutetaan tekoälyn avustuksella. Ominaisuus on pitkälti samanlainen kuin esimerkiksi Huawein puhelimissa nähty AI-kuvaustila. Erillistä yökuvaustilaa Samsung ei puhelimelleen tarjoa, mutta tilanteen optimointi -tilassa jonkinlaisia parempia yökuvia pitäisi olla mahdollista ottaa, mutta tätä ei testijakson aikana keretty testaamaan. Lisäksi varsin heikot manuaalisäädöt eivät juurikaan anna mahdollisuuksia hyvien yökuvien ottamiseen. Samsungilla olisi siis jonkin verran parannettavaa vielä manuaalisäätöjen lisäksi yökuvaamisessa.

Käyttöjärjestelmä

Samsung hyödyntää myös Galaxy A9 (2018) -puhelimen kohdalla hieman jo vanhaa Android-versiota. Puhelimessa on Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on Samsung Experience 9.0 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimessa oli Googlen 1. lokakuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset, mutta tätä artikkelia kirjoittaessa puhelin päivittyi 1. marraskuuta 2018 julkaistuilla tietoturvakorjauksilla. Samsung julkaisee puhelimelle päivityksiä siis hieman jälkijunassa.

Galaxy A9 (2018) -puhelimelle on luvattu tuoreempi Android 9.0 Pie -päivitys keväällä 2019, mutta sitä ennen on tyydyttävä selvästi vanhempaan versioon. Samsungin päivityskäytännöt tuntien on helppo lähes varmaksi sanoa, että Android 9.0 Pie tulee olemaan puhelimen ensimmäinen ja viimeinen suurempi Android-päivitys, sillä Samsung ei ole ollut eleensä kovin aktiivinen päivittämään puhelimiaan. Galaxy A9 (2018) tulee kuitenkin useamman vuoden varmasti saamaan pienempiä tietoturvapäivityksiä.

Samsung Experience 9.0 on Galaxy A9 (2018) -puhelimessa pitkälti täysin samanlainen kuin lukuisissa muissakin Samsungin puhelimissa, joten siihen ei tulla tässä arvostelussa kovin tarkasti tutustumaan. Testijakson aikana käyttöjärjestelmä tai käyttöliittymän kanssa ei ollut suuria ongelmia, joten Samsung on saanut nämä optimoitua puhelimelle hienosti. Ohjelmistopuolella pystyy olemaan kuin kotonaan, jos on aikaisemmin käyttänyt Samsungin puhelimia.

Yhteenveto

Galaxy A9 (2018) on jälleen hieman erikoinen uutuuspuhelin Samsungilta. Kyseessä on selvästi puhelin, jolla Samsungin on halunnut näyttää kilpailijoilleen, että ”kyllä meiltäkin kameroita löytyy”. Valitettavasti neljä kameraa eivät tarkoita suoraan loistavaa kameraa, kuten tämän puhelimen kanssa päästiin jälleen toteamaan. Samsung on tehnyt puhelimesta myös teknisesti varsin heikon verrattuna kilpailijoiden vastaavanhintaisiin puhelimiin.

Testijakson aikana puhelimen erinomainen Super AMOLED -näyttö pääsi vakuuttamaan, minkä lisäksi puhelimen design ja erityisesti liukuvärivaihtoehdot ovat miellyttäviä. Vaikka design onkin tyylikäs, niin silti Samsung ei ole onnistunut tekemään puhelimesta ulkoisesti kovinkaan laadukkaan tuntuista. Galaxy A9 (2018) -puhelimen selviä vahvuuksia ovat myös loistava pakkaskestävyys, hyvä akunkesto sekä suuret muistit ja tallennustilat.

Puhelimessa on kuitenkin myös vakavia heikkouksia. Erityisesti neloiskamera ei päässyt vakuuttamaan juurikaan millään osa-alueellaan. Lisäksi puhelimessa ei ole vedenkestävyyttä, eikä Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri ole kovin järkevä valinta puhelimeen, joka maksaa 600 euroa. Puhelimessa on myös varsin vanha Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä ja tuoreempaa Android 9.0 Pie -versiota saadaan varmasti vielä pitkään odotella.

Suomessa Galaxy A9 (2018) maksaa 599 euroa, mikä on yllättävän paljon puhelimesta, joka on oikeasti teknisesti alle 400 euron hintaluokkaan kuuluva. Jos puhelimen hinta olisi 300-350 euroa, niin kyseessä saattaisi olla ihan miellyttävä uutuuspuhelin, mutta nykyisellä hinnalla puhelinta ei pysty suuresti suosittelemaan. Mielestäni Samsungin pitäisi miettiä täysin uudestaan puhelimen hinnoittelu Suomen markkinoilla, sillä suomalaiset ovat tunnetusti hintatietoisia eivätkä osta liian kalliita puhelimia.

Samsung Galaxy A9 (2018) -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

6.2

Hyvää
  • Miellyttävä design ja liukuvärit
  • Erinomainen näyttö
  • Loistava pakkaskestävyys
  • Kuuloke- ja USB-C-liittimet
  • Hyvä akunkesto
  • Paljon muistia (6 Gt) ja tallennustilaa (128 Gt)
  • Dual-SIM ja muistikorttipaikka
Huonoa
  • Näyttölasia kiertää huomattava muovikehys
  • Neloiskamera ei kovin hyvä
  • Kameran kehys kuluu käytössä
  • Hidas sormenjälkilukija
  • Ei IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä
  • Ylihinnoiteltu
  • Vanha Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä
  • Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri 600 euron puhelimessa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut