ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy S22 Ultra – loistava puhelin ei ollutkaan niin loistava

Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 -sarjan älypuhelimet julkaistiin helmikuussa, jotka olivat Galaxy S22, Galaxy S22+ sekä Galaxy S22 Ultra. SuomiMobiilissa päätettiin tällä kertaa testata vain malliston kärkimalli, eli Galaxy S22 Ultra, koska kyseessä on teknisesti malliston kaikista mielenkiintoisin jäsen.

Galaxy S22 Ultrassa Samsung on päättänyt yhdistää S- ja Note-sarjojen parhaat puolet yhdeksi laitteeksi, joten kyseessä on myös hieman erikoinen S-sarjan jäsen. Puhelimeen on tuotu mallistossa poikkeava muotoilu, mutta myös ensimmäistä kertaa sisäänrakennettu S Pen -kosketusnäyttökynä. Samsung luottaa huippuluokan teknisiin ratkaisuihin, joten teknisien tietojen valossa kyseessä on yksi markkinoiden kärkimalleista.

Puhelimessa on suuri 6,8 tuuman kokoinen näyttöpaneeli, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Suomessa myynnissä olevassa versiossa on Samsungin oma Exynos 2200 -järjestelmäpiiri, jonka pitäisi tarjota markkinoiden parhainta suorituskykyä. Puhelimessa on panostettu kameroihin, sillä tarjolla on 108 megapikselin pääkamera sekä monipuoliset zoomausominaisuudet. Samsung on tuonut Galaxy S22 Ultran Suomessa myyntiin useassa muisti- ja väriversiossa, ja hinnat alkavat 1299 eurosta.

SuomiMobiilissa Samsung Galaxy S22 Ultra on ollut testattavana usean viikon ajan, minkä perusteella puhelimesta on helppo antaa kattava arvostelu. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Artikkelissa käymme läpi myös puhelimelle toteutetut stressi-, pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on vielä yhteenveto Galaxy S22 Ultran tärkeimmistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S22 Ultra (SM-S908B/DS)
Mitat: 163.3 x 77.9 x 8.9 mm
Paino: 228 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus+ -lasipinnat
Näyttö: 6.8 tuumaa / QHD+ (3088 x 1440) / 19.3:9-kuvasuhde / Dynamic AMOLED 2X / 120 Hz / HDR10+ / 1750 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 2200 (1x 2.8 GHz Cortex-X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Xclipse 920
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 / 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.8 / 23 mm / 1/1.33" / 0.8 µm / PDAF / LAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 10 MP telekamera (f/2.4 / 70 mm / 1.12 µm / 1/3.52" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + 10 MP periskooppikamera (f/4.9 / 230 mm / 1/3.52" / 1.12 µm / PDAF / OIS / 10x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 40 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.82" / 0.7 µm / PDAF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 45 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + One UI 4.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 Android-versiota ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: S Pen / Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.2
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Phantom Black / Valkoinen / Burgundy / Vihreä / Graphite / Punainen / Sky Blue
Hinta: 1299 € (8 + 128Gt) / 1399 € (12 + 256 Gt) / 1499 € (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S22 Ultran myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung luottaa Galaxy S22 Ultrassa tuttuun myyntipakkaukseen, joka on nyt selvästi ohuempi. Myyntipakkaus on leveydeltään ja korkeudeltaan kuitenkin varsin samanlainen kuin aikaisemminkin. Myyntipakkauksen ulkopuolta koristaa S22-logot ja reunoilla on Samsung- ja Galaxy S22 Ultra -tekstit. Myyntipakkauksen yhdelle kyljelle on listattuna laitteen mallikoodi, muistivariantti sekä väriversio. Takaosassa on myös maininta siitä, ettei paketista löydy laturia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy S22 Ultra vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy pienempi pahvilaatikko, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin, takuutietoja sekä pikakäyttöoppaan. Mitään muuta myyntipakkauksesta ei löydy.

Galaxy S22 Ultran mukana ei toimiteta laturia tai edes suojakuorta, minkä vuoksi laitteen mukana ei tule kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Jos laturia ei ole entuudestaan olemassa, niin sellainen täytyy hankkia erikseen. Muilta osin mitään erikoista ei myyntipakkaus pääse tarjoamaan ja ainakin henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin sisällyttävän pakettiin laturin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S22 Ultra hemmottelee muotoilunsa osalta Galaxy Note -puhelimista tykänneitä kuluttajia. Samsung on nimittäin ottanut käyttöön pitkälti saman muotoilun, joka nähtiin myös Galaxy Note 20 Ultrassa. Laadussa Samsung ei ole lähtenyt karsimaan, sillä puhelin on valmistettu alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista.

Samsung käyttää puhelimen lasina kauttaaltaan tuoreinta Gorilla Glass Victus+ -versiota, joka on hieman kestävämpi kuin aikaisempi versio. Lasipinnoista on tehty testissä käyneissä väriversioissa mattapintainen, josta olen itse todella tyytyväinen. Mattapinta tuntuu todella samettiselta ja se ei kerää esimerkiksi sormenjälkiä tai likaa. Mattapinta ei myöskään naarmuunnu yleisesti yhtä herkästi kuin kiiltävät lasipinnat. Samsung on viimeistellyt Galaxy S22 Ultran alumiinikehyksen kiiltäväpintaiseksi, mutta itse olisin toivonut myös sen olevan mattapintainen.

Testijakson aikana Galaxy S22 Ultraa käytettiin jatkuvasti ilman suojakuoria tai näytön kalvoja, mutta siltikään puhelimeen ei tullut käytön jälkiä. Lasipinnoissa ei ollut testijakson jälkeen huomattavia naarmuja ja puhelin näytti lähes uudelta. Samsung on onnistunut luomaan rakenteellisesti siis loistavasti viimeistellyn puhelimen, joka kestää käyttöä.

Itse olen Galaxy S22 Ultran muotoilun suuri ystävä, sillä olen aina tykännyt Galaxy Note -malliston muotoilusta. Samsung on tuonut muotoiluun mukavasti pyöreyttä, mutta myös terävyyttä. Kokonaisuus on myös todella tyylikäs ja minimalistinen. Miellyttävin yksityiskohta on mielestäni se, miten Samsung on onnistunut saamaan näyttö- ja takalasin saumattomasti yhteen hieman pyöristettyyn alumiinikehykseen. Tämän ansiosta Galaxy S22 Ultra on myös erittäin mukavan tuntuinen kädessä pidettäessä.

Muotoilun keskiössä on myös terävät kulmat, jotka varmasti jakavat hieman mietteitä. Samsung on kuitenkin pyöristänyt kulmia minimaalisesti, joten ne eivät ole veitsenteräviä. Kädessä puhelin pidettäessä kulmat huomaa selvästi, mutta mielestäni niihin tottuu muutamassa päivässä. Kyseessä on kookas laite, sillä Samsung on ilmoittanut mitoiksi 163,3 x 77,9 x 8,9 millimetriä. Kompaktia laitetta etsivien kannattaa kiinnittää katse muihin puhelimiin, mutta jos koolla ei ole väliä, niin Galaxy S22 Ultra on varmasti loistava. Pienenä miinuksena voidaan pitää korkeaa 228 gramman painoa, joka on ainakin mielestäni hieman liikaa puhelimelle.

Kuten voi arvata, niin Galaxy S22 Ultra on todella jämäkkä laite, josta ei ole epäilystäkään laadukkaiden valmistusmateriaalien perusteella. Puhelin ei anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Galaxy S22 Ultra on mielestäni yksi tämän hetken tyylikkäimmistä ja rakenteellisesti laadukkaimmista lippulaivapuhelimista, joita olen viime aikoina testannut.

Musta ja vihreä väri vierekkäin.

Puhelimesta on olemassa useita eri väriversioita, joista yleisesti myynnissä ovat musta Phantom Black, valkoinen, Burgundy ja vihreä. Testissä kävivät vihreä ja musta väriversio, joista ainakin vihreä vaikutti todella tyylikkäältä. Toki vihreä sävy oli varsin tumma ja näytti toisinaan jopa mustalta, mutta tietyssä valaistuksessa väri loisti tyylikkään vihreänä. Musta on perinteinen musta, tai oikeastaan kyseessä on todella musta sävy. Näiden värien lisäksi Samsung myy omassa verkkokaupassaan kolmea muuta väriversiota, jotka ovat Graphite, punainen sekä Sky Blue.

Samsungin lippulaivapuhelimet ovat olleet jo vuosia vedenkestäviä, joten myös Galaxy S22 Ultrassa on tuttu IP68-luokitus. Tämän ansiosta Galaxy S22 Ultra voidaan upottaa 1,5 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutiksi. Puhelimen käyttäjien ei tarvitse pelätä laitteen kastumista esimerkiksi vesisateessa tai vaikkapa jos puhelin uppoaa vahingossa kokonaan veteen. On kuitenkin syytä huomata, että Samsung ei anna vedenkestävyydelle mitään takuuta, eli jos puhelin hajoaa nesteen takia, niin silloin takuu ei kata puhelimen korjaamista.

Galaxy S22 Ultran etuosa on lähes identtinen aikaisempien Note-sarjan puhelimien kanssa. Etuosassa valtaa pitää suuri näyttö, joka peittää pinta-alasta lähes 90 prosenttia. Samsung on onnistunut karsimaan näyttöä kiertäviä kehyksiä, jonka ansiosta kehykset ovat miellyttävän tasapaksut kauttaaltaan. Näytön yläreunaan Samsung on tehnyt etukameraa varten reiän. Näyttöön on integroitu myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, joiden lisäksi näytönalainen sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta. Puheluihin käytettävän kuulokkeen Samsung on asettanut lähes huomaamattomasti puhelimen yläreunaan näyttölasin sekä alumiinikehyksen väliin.

Takaosasta katsottuna Galaxy S22 Ultra on tyylikäs, sillä Samsung on pyrkinyt miellyttävän minimalistiseen toteutukseen. Vasempaan yläkulmaan ei ole tällä kertaa tehty rumaa kamera-aluetta, vaan kaikki kamerat ovat yksittäisiä ja ulkonevat hieman muusta rungosta. Kameroita on neljä, joiden rinnalla on myös oma ympyränsä lasertarkennusta varten. Välistä löytyy yksi LED-salamavalo. Kameroiden varassa Galaxy S22 Ultra pääsee hieman keikkumaan pöydällä käytettäessä, mutta mitenkään kovin suuresta keikkumisesta ei ole kyse. Laitteen takaosaan on laitettu myös Samsungin logo sekä vaadittuja muita tietoja hyvin pienellä präntillä.

Samsung on asettanut Galaxy S22 Ultran oikeaan kylkeen tuttuun tyyliinsä virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasen kylki on jätetty kokonaisuudessaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista, jonka ansiosta niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Puhelimen yläreunaan Samsung on asettanut yhden mikrofonin, mutta ei mitään muuta. Galaxy S22 Ultran alareunassa SIM-korttiluukun, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Alareunasta löytyy lisäksi yksi mikrofoni, USB-C-tyypin liitin, kaiutin sekä S Pen -kynä.

Näyttö ja S Pen

Samsung on aina ollut vahvoilla näyttöjen osalta ja nyt myös Galaxy S22 Ultra on vahva esitys Samsungin vuosien kokemuksesta. Näytön kanssa ei ole säästelty, vaan tarjolla on yksi markkinoiden parhaimmista kokonaisuuksista ainakin teknisien tietojen valossa. Testijakson aikana näyttö todettiin myös loistavaksi, eikä Samsung pääse pettämään.

Näyttö on kooltaan 6,8 tuumaa ja se perustuu Dynamic AMOLED 2X -paneeliin, jossa on QHD+ -tarkkuus. Näytössä on siis 3088 x 1440 pikseliä, joka takaa noin 500 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö tukee lisäksi korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuutta, HDR10+ -toistoa sekä vaikuttavaa 1750 nitin maksimikirkkautta. Näytössä on hieman erikoinen 19,3:9-kuvasuhde, joka on leveämpi kuin edeltäjässä ollut 20:9-kuvasuhde. Näytön yläreunaan on tehty etukameraa varten reikä ja Samsung on suojannut kokonaisuuden tuoreimmalla Gorilla Glass Victus+ -lasipinnalla.

Galaxy S -sarjaan Samsung toi jo viime vuonna tuen S Pen -kosketusnäyttökynälle, mutta nyt Galaxy S22 Ultran kohdalla toteutus on täysin samanlainen kuin aikaisemmin Galaxy Note -mallistossa. Kynä on siis rakennettu puhelimeen oletusarvoisesti ja mukana on kaikki kehittyneet ominaisuudet. Vielä viime vuonna Galaxy S21 Ultran kohdalla S Pen -kynä oli erikseen ostettava lisävaruste ja varusteltu hieman karsitummilla ominaisuuksilla. S Pen -kynän hyötyihin tutustutaan tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

Samsung on mielestäni jälleen pystynyt viemään näyttökokemusta pidemmälle, vaikka ihmissilmällä mitään merkittävää eroavaisuutta ei ole havaittavissa verrattuna edeltäjämalliin. Teknisesti tärkeä muutos on tehty virkistystaajuuteen, sillä Samsung hyödyntää kehittyneempää LTPO-paneelia, jonka ansiosta virkistystaajuus vaihtelee näytettävän sisällön mukaan 1-120 hertsin välillä. Puhelimessa pystyy pakottamaan virkistystaajuuden myös normaaliin 60 hertsiin, mutta ainakin itse tykkäsin käyttää mukautuvaa tilaa, jossa virkistystaajuus on parhaimmillaan 120 hertsiä.

Automaattisesti vaihtuva virkistystaajuus on teknisesti loistava keksintö, sillä se vähentää näytön virrankulutusta. Galaxy S22 Ultran näyttö tuntui joka tilanteessa mukavan sulavalta käyttää, joten toteutus toimii myös hyvin. Puhelin osaa dynaamisesti vaihtaa virkistystaajuutta niin, että näyttöä ei päivitetä yhtä usein laitteen ollessa käyttämättömänä ja 120 hertsiä käytetään erityisesti tuetuissa peleissä tai esimerkiksi selatessa sisältöä.

Galaxy S22 Ultran näyttö toistaa erinomaisesti värit, joka on ollut Samsungin itse kehittämien AMOLED-paneeleiden yksi valttikorteista aina. Näytön kirkkaus on erinomainen tilanteessa kuin tilanteessa, vaikka toki 1750 nitin kirkkautta käytetäänkin vain hyvin harvoissa tilanteissa. Auringonvalossa luettavuus oli loistava. Näytön tarkkuus on myös kategoriassaan erinomainen ja erityisesti QHD+ -tarkkuuden ollessa käytössä sisältö on todella tarkkaa.

Näytön kuvasuhde on nykysuuntauksessa hieman normaalia leveämpi, mutta se ei haitannut ainakaan itseäni millään tavalla. Videoiden ja muun sisällön katsominen näytöltä oli miellyttää. Itse tykkään näytön kulmikkaasta olemuksesta, sillä kulmia Samsung ei ole lähtenyt pyöristämään yhtä jyrkästi kuin monissa muissa puhelimissa. Galaxy S22 Ultran näytön kaartuvuus herättää varmasti hieman mielipiteitä, mutta itseäni ne eivät häirinneet. Kaartuvuudella ei ole mitään todellista käyttötarkoitusta, vaan ne ovat vain muotoilullinen yksityiskohta. Reunat eivät tuottaneet testijakson aikana virhekosketuksia.

Galaxy S22 Ultrassa on myös tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Lisäksi näyttö tukee HDR10+ -sisältöä. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla ja HDR10-toistolla, joten myös Netflix on ymmärtää puhelimessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Samsungin puhelimille tuttuun tyyliin myös Galaxy S22 Ultran näytölle annetaan mukavasti mukauttamisvaihtoehtoja. Värejä voi säätää kahden oletusasetuksen mukaisesti (eloisa, luonnollinen) sekä valotasapainoa on mahdollista muokata erillisen säätimensä avulla viileän ja lämpimän välillä (tai lisäasetuksista erikseen Red, Green, Blue). Samsung on myös antanut mahdollisuuden nostaa näytön kosketusherkkyyttä ja käyttöön voidaan ottaa silmien mukavuussuoja, mikä rajoittaa sinisen valon määrää.

Näyttöasetuksista on myös mahdollista vaihtaa näytön tarkkuutta HD+ (1544 x 720), Full HD+ (2316 x 1080) ja WQHD+ (3088 x 1440) väliltä. Näyttöön tehty pieni etukamerareikä on sijoitettu näytön yläreunaan keskitetysti. Etukamera on monessa tilanteessa varsin huomaamaton, eikä se suurenna kovinkaan paljoa näytön yläreunan tilapalkin viemää aluetta. Kamerareiän pystyy tarvittaessa myös piilottamaan sovelluskohtaisesti näytön asetuksien kautta.

S Pen -kynä tuli tutuksi Samsungin suosituista Galaxy Note -malliston lippulaivapuhelimista, mutta nyt se on osa myös Galaxy S -sarjaa. Viime vuonna S Pen -tuki saatiin jo Galaxy S21 Ultraan erikseen ostettavana lisäosana, mutta tällä kertaa Galaxy S22 Ultrassa kosketusnäyttökynä on toteutettu osaksi itse laitetta. Kynä on integroitu puhelimeen samalla tavalla kuin aikoinaan Galaxy Note -puhelimissa. Nyt Samsung on pystynyt vähentämään kynän viiveen vain 2,8 millisekuntiin, kun vielä Galaxy Note 20 Ultrassa se oli 9 millisekuntia.

Samsung jatkaa S Pen -kynän kanssa oikeastaan siitä, mihin Galaxy Note 20 -puhelimien kanssa jäätiin, sillä mukana on kaikki tutut toiminnot. Kaikkia vastaavia toimintoja ei nähty vielä Galaxy S21 Ultran kohdalla, mutta nyt ominaisuudet ovat tehneet paluun. Kynä yhdistetään puhelimeen automaattisesti Bluetoothilla ja siinä on pieni akku. Tämä mahdollistaa esimerkiksi tuttujen ilmaeleiden toteuttamisen sekä muut etäohjaukset.

Ilmatoiminnot ovat käteviä esimerkiksi kamerassa, sillä S Pen -kynää painamalla voidaan ottaa kuva tai tuplapainamalla voidaan vaihtaa kameraa. Piirtämällä kynällä ilmaan ympyröitä pystyttiin zoomaamaan tai loitontamaan kameraa, mutta usein en ainakaan itse saanut ilmatoimintoja toimimaan halutulla tavalla. Varmasti hyödyllisin ominaisuus on kuitenkin kameran etälaukaisu.

Galaxy S22 Ultra tukee myös perinteisiä S Pen -kynän ominaisuuksia. S Pen tukee edelleen tuttua näyttömuistiinpanotoimintoa, joka saadaan aktivoitua helposti. Kun näyttö on pois päältä ja painetaan S Pen -kynän painiketta sekä napautetaan näyttöä kynällä, saadaan avattua muistiinpanonäkymä. Lisäksi muistiinpanot voidaan kiinnittää lukitulle näytölle niin, että ne ovat aina nähtävillä.

Tarjolla on myös tuttu S Pen -pikanäkymä, joka aktivoituu kynän ollessa tarpeeksi lähellä näyttöä. S Pen tukee myös ”ilmanäkymää”, jolloin saadaan esikatseltua tiettyjä tietoja viemällä S Pen -kynä jonkin kohteen yläpuolelle. Galaxy S22 Ultra tukee edelleen tuttuja S Pen -kynän ominaisuuksia, joita ovat myös muistiinpanosovellukset, näyttökirjoitus sekä live-viestit. Kynällä voidaan helposti myös kääntää tekstiä yksinkertaisesti viemällä kynä käännettävän kohteen yläpuolelle.

S Pen -kynä tuo Galaxy S22 Ultralle mukavasti lisätoimintoja, jos kokee niistä olevan hyötyä. Itse olen aina tykännyt Samsungin kosketusnäyttökynästä, mutta todellisuudessa itselläni sen käyttö jää todella vähälle. Kameran etälaukaisu sekä satunnaiset muistiinpanot ovat tärkeimmät ominaisuudet, joita itse käytän ja muut toiminnot jäävät yleensä vain testailujen tasolle.

Tekniikka ja suorituskyky

Valitettavasti tänäkään vuonna Samsung ei ole muuttanut strategiaansa, vaan Galaxy S22 Ultra on Suomessa myynnissä yhtiön omalla Exynos-järjestelmäpiirillä. Puhelimesta on olemassa Snapdragon-version, mutta suomalaiset saavat mahdollisuuden ostaa vain niin sanotun ”pirkka-version”. Galaxy S22 Ultran tehoista vastaa Exynos 2200 -järjestelmäpiiri, jota kohtaan odotukset olivat todella korkealla ennakkoon, mutta todellisuus on jotain hieman muuta.

Exynos 2200 on valmistettu 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiirissä käytetään ARM:n uutta suorituskykyistä Cortex-X2-ydintä, ja se hyrrää 2,8 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi Exynos 2200 rakentuu kolmesta 2,5 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A710-ytimestä sekä 1,8 GHz:n maksimitaajuudella toimivasta neljästä Cortex-A510-ytimestä. Järjestelmäpiirin kohokohtana on uusi kustomoitu Xclipse 920 -grafiikkasuoritin. Grafiikkasuoritin perustuu AMD RNDA2 -arkkitehtuuriin. Xclipse 920 tuo mukanaan muun muassa säteenseurannan ja VRS-tekniikan (Variable rate shading), joita ei ole aikaisemmin nähty älypuhelimissa.

Samsung ei ole itse antanut mitään lukuja Exynos 2200 -järjestelmäpiirin parannuksista suorituskykyyn, van puhuu Galaxy S22 Ultran kohdalla jatkuvasti ainoastaan ”kaikkien aikojen nopeimmasta suorittimesta”. Yleensä Samsung on antanut joitakin prosenttilukuja kuvatakseen uutuuspiirien parannuksia, mutta nyt niiden puuttuminen herättää jo hieman huolta Exynos 2200 -järjestelmäpiirin todellisesta kyvykkyydestä.

Galaxy S22 Ultra on tarjolla Suomessa laajasti kolmessa muistivariantissa, joista edullisimmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Väliversiossa on jo 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Lisäksi Galaxy S22 Ultra on tarjolla 12 + 512 gigatavun versiossa. Samsung hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti puhelimesta löydy.

Testattavaksi saatiin aluksi 8 + 128 gigatavun versio, mutta myöhemmin Samsung toimitti testattavaksi myös 12 + 256 gigatavun version. Testijakson aikana laitteiden toiminnassa nähtiin valtavia eroavaisuuksia, sillä 8 gigatavun version käyttökokemus oli todella heikko. Tänä vuonna erikoista on se, että Samsung on tiputtanut keskimäärin 4 gigatavulla puhelimen RAM-muistia verrattuna viime vuoden malleihin. Esimerkiksi edullisin versio tarjoaa nyt 8 gigatavua ja kallein versio 12 gigatavua RAM-muistia, kun vielä Galaxy S21 Ultran kodalla edullisin ja kallein versio tarjosivat 12 ja 16 gigatavua RAM-muistia. Muutos on erikoinen ja sen huomaa myös käytössä. Palataan tähän kuitenkin hetken päästä uudestaan.

Exynos 2200 -järjestelmäpiirin odotettiin ennakkoon olevan jotain todella hyvää, jota Samsungilta on odotettu jo vuosia. Lopulta Samsung petti kuitenkin jälleen, sillä Exynos 2200 ei tunnu olevan edelleenkään lähelläkään Qualcommin tuoreimpia lippulaivapiirejä. Järjestelmäpiiri on toki edelleen yksi markkinoiden parhaimmista, mutta siinä on paljon kipupisteitä, joita Samsung ei ole pystynyt optimoimaan. Ajoimme Galaxy S22 Ultrassa läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset paljastivat yllättävän pienen parannuksen viime vuoden malliin.

Erityisesti grafiikkasuorituskyky tuntui olevan Galaxy S22 Ultran ja Exynos 2200 -järjestelmäpiirin heikoin lenkki, vaikka odotukset olivat korkealla. Grafiikkasuorituskyvyssä nähdään vain minimaalinen päivitys parempaan ja samalla Exynos 2200 jää selvästi Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin jälkeen tällä osa-alueella. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy S22 Ultran saamia pisteytyksiä vastaaviin tuloksiin, joita on saatu Exynos 2100 -järjestelmäpiiriin perustuvalla Galaxy S21 Ultralla sekä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvalla Motorola Edge 30 Prolla.

Testitulokset
Samsung Galaxy S22 Ultra (E2200) Samsung Galaxy S21 Ultra (E2100) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 761 872 pistettä 720 436 pistettä 942 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 1031 pistettä 825 pistettä 1188 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3372 pistettä 3064 pistettä 3393 pistettä
PCMark 2.0: 10 565 pistettä 12 167 pistettä 15 485 pistettä
3DMark Wild Life: 6339 pistettä 5222 pistettä 6597 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Yleinen suorituskyky puhelimessa on siis kunnossa, mutta grafiikkasuorituskyky on selvästi jäljessä, jos uskotaan vain suorituskykytestejä. On kuitenkin hyvä jälleen pitää mielessä se tosiasia, etteivät suorituskykytestien tulokset kerro koko totuutta. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa todellista käyttöä.

Vaikka viime vuosina Samsungin puhelimet ovat perustuneet Suomessa Exynos-piireihin ja ne ovat jääneet selvästi Snapdragon-versioiden jalkoihin, niin silti puhelimet ovat olleet miellyttäviä käyttää. Tilanne on valitettavasti Galaxy S22 Ultran kohdalla täysin erilainen. Testissä olleessa 8 gigatavun versiossa ongelmat olivat selvästi havaittavissa, sillä nähtävästi Exynos 2200 -järjestelmäpiirin ja huonojen optimointien takia laitteessa oli valtavasti ongelmia.

Testijakson aikana puhelin jäätyi toisinaan lähes päivittäin lukitusnäyttöön puhelinta avatessa, jolloin ongelman ratkaisuksi oli vain puhelimen pakotettu uudelleen käynnistäminen. Lisäksi sama ongelma pystyttiin toistamaan muutamia kertoja 12 gigatavun versiolla, mutta yleensä laite jäätyi vain 5-10 sekunniksi, ja alkoi palautumaan normaaliksi käynnistämällä itsekseen uudelleen esimerkiksi järjestelmän käyttöliittymän. Erikoiset jäätymiset eivät olleet kuitenkaan puhelimen ainoa ongelma, sillä ongelmia voisi luetella paljon lisääkin.

Galaxy S22 Ultrassa oli havaittavissa ongelmia ihan perusasioissakin, joita olivat sovelluksien välillä liikkuminen, asetusvalikon avaaminen tai vaikkapa sovelluksissa skrollaaminen. Kaikki tuntui hieman hitaalta ja tahmealta, eikä Samsung pystynyt korjaamaan ongelmia useiden päivityksienkään jälkeen. Nämä kaikki ongelmat tuntuivat eskaloituvan 8 gigatavun versiossa, mutta kokemus ei ollut kovinkaan lippulaivatasoinen myöskään 12 gigatavun versiossa. Toki ongelmia oli suurimuistisemmassa mallissa selvästi vähemmän, mutta pientä tahmaisuutta yleisessä kokemuksessa oli havaittavissa.

Puhelimella ei testijakson aikana suuremmin pelattu, vaan sitä käytettiin perustoimintoihin, kuten kaikkia muitakin puhelimia päivittäisessä käyttötestissä. Galaxy S22 Ultran tarjoama yleinen käyttökokemus oli kuitenkin jotain todella huonoa omassa hintaluokassaan ja vastaaviin ongelmiin voisi kuvitella törmäävänsä alle 300 euron puhelimissa. Täysin rehellisesti sanottuna Galaxy S22 Ultran tarjoama käyttökomeus oli jotain todella huonoa ottaen huomioon 1300 euron lähtöhinnan. Mielestäni 8 gigatavun versiota ei kannata missään tapauksessa ostaa ja 12 gigatavun versionkin ostamista kannattaa harkita kahdesti.

Palataan laitteen ongelmiin vielä hieman lisää myöhemmin, mutta katsotaan seuraavaksi, miten Galaxy S22 Ultra pärjäsi stressitestissä. Useille käyttäjille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja, joten stressitestin avulla koitamme saada selvyyden siihen. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Samsung Galaxy S22 Ultralle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S22 Ultralla saatiin AnTuTu-testissä ainoastaan 737 958 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät erikoisesti nousuun asettuessaan 761 872 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin neljännellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 730 381 pistettä. Stressitestissä havaittiin suorituskyvyn pysyvän yllättävän pienen alueen välillä, eikä mitään merkittäviä tiputuksia tullut vastaan.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi ainoastaan 31 500 pistettä, mikä tarkoittaa vain noin 4 prosenttia. Usein huippupuhelimissa tässä testissä on kadonnut suorituskyvystä jopa 10-20 prosenttia, joten Galaxy S22 Ultra pärjäsi yllättävänkin hyvin. Toki Exynos 2200 -järjestelmäpiiri ei pääse yhtä korkeisiin pisteisiin missään vaiheessa Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kanssa, mutta Samsung on pystynyt pitämään suorituskyvyn vakaana pidemmässä käytössä.

Monissa huippuluokan älypuhelimissa on ollut viime aikana paljon ylikuumenemisongelmia, mutta yhtä pahaa kuumenemista ei nyt Galaxy S22 Ultrassa kuitenkaan havaittu. Samsung on myös panostanut vahvasti jäähdytykseen. Käytössä on uudistettu lämpötahna, joka pystyy 3,5 kertaa tehokkaammin siirtämään lämpöä järjestelmäpiiriltä. Samsung kutsuu tahnaa nimellä Gel-TIM. Sen älypuolella on myös Nano-TIM, joka suojaa sähkömagneettisilta häiriöiltä. Sen avulla siirretään lämpöä höyrykammioon tehokkaammin ja se kestää painetta paremmin kuin aikaisemmin käytetyt ratkaisut.

Jäähdytyksen yleinen suunnittelu on myös uusi, sillä höyrykammio kattaa nyt suuremman alueen laitteen sisältä. Lisäksi höyrykammio haihduttaa lämmön suureen grafiittilevyyn, joten lämpö liikkuu tehokkaasti pois. Uusi jäähdytysjärjestelmä tuntuu toimivan kohtuullisen hyvin, sillä suurilta ylikuumenemisilta vältyttiin. Galaxy S22 Ultran runko tuntui lämpenevän, mutta se ei tuntunut haittaavan yleistä käyttökokemusta.

Mobiiliverkkoyhteyksien kanssa havaittiin Galaxy S22 Ultrassa samoja ongelmia, joita on havaittu viime aikoina muissakin Samsungin puhelimissa. Mobiiliverkot tuntuivat toimivan hyvin vaihtelevasti ainakin näin maaseudulla, mutta kaupunkiolosuhteissa vastaavia ongelmia ei havaittu. Usein verkon voimakkuus oli selvästi heikompi kuin toisen merkkisissä puhelimissa ja usein myös mobiiliverkko tuntui pätkivän. Ongelmat ovat siis jossain Samsungin verkko-optimoinneissa, enkä ainakaan itse ole pystynyt selvittämään syytä ongelmaan.

5G-yhteyksiä puhelimella ei päästy suuremmin testaamaan päivittäisessä käytössä. Satunnaisien testien perusteella 5G-nopeudet ylsivät odotetulle tasolle. Suomessa Galaxy S22 Ultra tukee sub-6 GHz:n -taajuuksia, eikä tuettuna ole luonnollisestikaan mmWave-verkkoa.

Muuta tekniikasta

Äänentoiston osalta Samsungin huippupuhelimet ovat usein olleet vahvoilla, eikä nyt Galaxy S22 Ultra tee asiassa suurempaa poikkeusta. Samsung luottaa stereoäänentoistoon, joka on toteutettu hyödyntämällä alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien kautta äänenlaatu on hyvä ja tutulla Samsungin tasolla. Musiikkia kaiuttimien kautta kuuntelee mielellään, mutta mieluummin kuitenkin kuulokkeiden kautta. Puhepainotteisen äänen kuunteluun laatu on riittävä ja kaiuttimista löytyy ääntä mukavasti.

Puhelimessa ei ole säästetty perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, vaan nyt on tyydyttävä USB-C-kuulokkeisiin, adapteriin tai langattomiin kuulokkeisiin. Samsung on varustellut Galaxy S22 Ultran laadukkaalla Bluetooth 5.2 -yhteydellä, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden ja puhelimen välillä. Puhelimen kaverina käytettiin useita eri täyslangattomia kuulokkeita, jotka tuntuivat toimivan ongelmitta, joten yhteys on vakaa.

Samsung hyödyntää Galaxy S22 Ultrassa ultraäänitekniikkaan pohjautuvaa näytönlaista sormenjälkilukijaa. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin varmaksi ja toimivaksi. Lukija tunnistaa sormen välittömästi ja lukitus aukeaa nopeasti. Samsung on toteuttanut sormenjälkilukijaa varten näytölle kuvakkeen sekä animaation, mutta niitä ei ole mahdollista kustomoida oman mielen mukaisesti niin kuin monissa kilpailijoiden puhelimissa.

Galaxy S22 Ultra tarjoaa myös tutun etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mutta valitettavasti sen ongelmana on tietoturvallisuus. Kasvojentunnistus on selvästi helpommin ohitettavissa kuin pelkkä sormenjälkilukija, ja myös Samsung on todennut lukituksen avaamisen olevan mahdollista esimerkiksi kuvalla. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei käytetty päivittäin, mutta muutamien testien perusteella lukitus aukeaa kasvoilla erittäin nopeasti.

Akunkesto ja lataus

Galaxy S22 Ultra on saanut sisällensä kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun, jolta voidaan odottaa paljon. Samsungin lippulaivapuhelimet ovat yleisesti ottaen tarjonneet perushyvän akunkeston, eikä mielestäni Galaxy S22 Ultra poikkea tästä suuntauksesta. Suuri akku on vaadittava ominaisuus, sillä tässä kategoriassa jo monet muut kehittyneet ominaisuudet kuluttavat akkua kovalla vauhdilla.

Testijakson aikana itsellä akku riitti hyvin yhdeksi päiväksi, eikä akku tuottanut koskaan ongelmia. Akkua oli usein iltaisin jäljellä noin 25-40 prosenttia käytöstä riippuen, mutta parina päivänä akun varaus saatiin tiputettua myös alle 15 prosenttiin. Kahden päivän akunkestoon ei ainakaan aktiivisessa käytössä kannata haaveilla pääsevänsä, mutta hyvin pienellä käytöllä todennäköisesti kahden päivänkin akku on mahdollinen.

Aktiivisen päivän aikana Galaxy S22 Ultraa käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti muun muassa 120 hertsin virkistystaajuus, mutta 5G:n vaikutusta akunkestoon oli haastava todentaa.

Akunkesto ei ole siis millään tavalla ongelma Galaxy S22 Ultrassa, vaan Samsung tarjoilee perustason käyttöajan myös uutuuspuhelimellaan. Tällä kertaa Samsung on päättänyt hieman panostaa myös lataukseen, sillä Galaxy S22 Ultraan on saatu pitkästä aikaa tuki tehokkaalle 45 watin pikalataukselle. Edeltäjämallissa akun lataus rajoittui 25 wattiin, mutta nyt tuttu pikalataus on tuotu takaisin parin vuoden tauon jälkeen.

Samsung ei edelleenkään toimita puhelimen mukana laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Samsung tarjoilee perinteistä 25 watin tehoista pikalaturia, mutta myös uutta 45 watin tehoista pikalaturia. Samsung ei ole itse antanut mitään latauslupauksia latureiden osalta, jonka takia toteutimme lataustestin Samsungin virallisilla latureilla. Testasimme akun latautumisen 25 watin laturilla, mutta myös 45 watin laturilla, joiden tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy S22 Ultran akun lataus nopeus 25 ja 45 watin tehoisilla latureilla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin mitään merkittävää eroa ei 25 ja 45 watin latureiden välillä ole. Molempien laturien kanssa akku latautuu tyhjästä täyteen 65 minuutissa. Mitään eroa ei siis 5 minuutin mittausvälillä saatu aikaiseksi, joka on todella yllättävää. 45 watin laturi lataa kuitenkin hieman nopeammin aluksi, mutta latausnopeus hidastuu selvästi nopeammin loppua kohden mentäessä.

Esimerkiksi 10 minuutissa 25 watin laturilla saatiin 20 prosenttia akkua ja 45 watin laturilla 24 prosenttia akkua. Vastaavasti 30 minuutissa akkua saatiin 25 watin laturilla 57 prosenttia ja 45 watin laturilla 65 prosenttia. Jos haluaa virtaa hieman nopeammin, niin silloin 45 watin laturi auttaa hieman, mutta todellisuudessa lopputulos on laturista riippumatta täysin sama.

Mielestäni 45 watin pikalataus ei tuo Galaxy S22 Ultralle kovinkaan paljoa lisäarvoa, joten erikseen laturin ostamista ei voi suositella. Jos omistaa jo vanhasta Samsungin puhelimesta 25 watin laturin, niin mielestäni se riittää varsin monelle. Itsessään akun lataus ei ole myöskään nopea, eikä Samsung pysy kilpailijoidensa perässä. Useat huippupuhelimet latautuvat nykyisin alle 30 minuutin tai jopa alle 20 minuutin latauksella tyhjästä täyteen, joiden rinnalla 65 minuutin latausaika on jopa tuskallisen pitkä.

Akun lataus ei ole siis Galaxy S22 Ultrassa mikään valttikortti ja tässä osa-alueessa olisin ainakin itse toivonut nähtävän selvästi suurempi harppaus eteenpäin. Galaxy S22 Ultra tukee langallisen latauksen ohella huippupuhelimelle tyypilliseen tapaan langatonta latausta. Langaton lataus on puhelimessa hidas, sillä laite tukee vain 15 watin latausta. Testijakson aikana puhelimen langattoman latauksen nopeutta ei ruvettu testaamaan sen hitauden takia, mutta kyseessä on kuitenkin loistava lisäominaisuus. Toki tehoja tässäkin suhteessa saisi olla selvästi enemmän, sillä kilpailijat ovat jälleen selvästi edellä.

Perinteisen langattoman latauksen ohella Galaxy S22 Ultra tarjoaa myös käänteisen langattoman latauksen.  joka on erittäin kätevä ominaisuus. Käänteinen langaton lataus mahdollistaa sen, että Galaxy S22 Ultraa voidaan käyttää muiden Qi-standardia tukevien laitteiden lataamiseen. Puhelimella voidaan langattomasti ladata esimerkiksi kuulokkeita, älykelloja tai muita puhelimia yksinkertaisesti asettamalla ne laitteen takaosan päälle. Käänteinen langaton lataus on loistava ominaisuus esimerkiksi matkoilla, sillä sen ansiosta matkalle ei tarvitse ottaa kaikille laitteille omia latureita. Lataus toimii valitettavasti vain 4,5 watin teholla.

Pakkastesti

Testijakson aikana Samsung Galaxy S22 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S22 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 98 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain kaksi prosenttia. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön sijoitettu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, mutta salamaa ei ollut mahdollista käyttää kuvaustilanteessa. Samsung oli myös estänyt puhelimen lataamisen jääkylmänä, joka on hyvin yleinen tapa lisätä turvallisuutta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy S22 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Galaxy S22 Ultra selviytyi pakkastestistä loistavasti ja tutulla Samsung-laadulla. Pakkanen ei vaikuttanut merkittävästi laitteen käyttöön. Ainoat rajoitukset Samsung oli tehnyt salaman käyttöön sekä akun lataamiseen, jotka ovat normaalit toimet. Puhelin palautui muutamassa minuutissa huoneenlämmössä normaaliksi, joten lataaminen oli jälleen mahdollista. Samsung on suunnitellut tuoreimman lippulaivapuhelimensa niin, että sen käyttäminen on mielekästä myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta tekniikkaan ei ole saatu merkittäviä muutoksia verrattuna esimerkiksi viime vuoden edeltäjämalliin. Samsung luottaa Galaxy S22 Ultrassa hyväksi todettuun kameraratkaisuun, joka on vielä tälläkin hetkellä yksin markkinoiden kehittyneimmistä. Samsung luottaa puhelimen takaosassa neljään kamerasensoriin, joista kaikilla on oma käyttötarkoituksensa. Mukana on pääkameran ohella muun muassa ultralaajakulmakamera sekä zoomaamiseen tarkoitetut tele- ja periskooppikamerat. Kamerajärjestelmä on siis sellainen, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa.

Pääkamerana Samsung hyödyntää yhtiön omaa 108 megapikselin tasoista ISOCELL HM3 -sensoria, joka on täysin identtinen kuin viime vuoden mallissa. Kyseessä on 1/1,33” kokoinen sensori, jolla taltioidaan kuvia 0,8 µm pikselikoolla. Kamerassa on kerrottu olevan f/1.8-aukko sekä 23 mm polttoväli. Samsung hyödyntää kamerassa edeltäjämallistakin tuttua nonapixel-filtterijärjestelyä, jossa yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin saadaan lopputulokseksi 12 megapikselin kuvia, joissa on 2,4 µm pikselikoko. Pääkamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus ja optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on nähtävästi identtinen kuin aikaisemmassa mallissa. Sensorin koko on 1/2,55” ja siinä on 1,4 µm pikselikoko. Kameran linssissä on kerrottu olevan f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli. Samsungin mukaan kameralla pystytään kuvaamaan 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Samsung on laittanut ultralaajakulmakameraan tuen myös automaattitarkennukselle, joka mahdollistaa esimerkiksi paremmat makrokuvat läheltä kohdetta.

Samsungin suurimmat panostukset nähdään jälleen zoomiominaisuuksissa, jotka ovat lähes samanlaiset kuin edeltäjämallissa. Vaikka toteutus näyttää samalta kuin Galaxy S21 Ultrassa, niin pieniä muutoksia nähdään erityisesti kameroiden koossa. Samsung on laittanut mukaan kaksi zoomaamiseen tarkoitettua kamerasensoria. Ensimmäinen kameroista on 10 megapikselin tasoinen telekamera, jonka sensori on suuruudeltaan 1/3,52” ja siinä on 1,12 µm pikselikoko. Lisäksi kamerassa on f/2.4 aukko, 70 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Telekameralla päästään varsin perinteiseen 3x optiseen zoomiin.

Toinen zoomikamera on niin sanottu periskooppikamera, joka tarjoaa suuremman polttovälin. Kyseessä on edelleen 10 megapikselin tasoinen sensori, jonka koko on 1/3,52”´ja siinä on 1,12 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattarkennus ja optinen kuvanvakain. Linssissä on kerrottu olevan f/4.9 aukko sekä 230 mm polttoväli. Periskooppikamera tarjoaa 10x optisen zoomauksen, joka on yksi parhaimmista tämän hetken älypuhelimissa. Optisen zoomauksen yltäessä Galaxy S22 Ultrassa kiitettävään 10x tasoon, niin digitaalinen zoomaus yltää jälleen 100x tasolle.

Viides Galaxy S22 Ultran takaosassa olevista ympyröistä on lasersensori, jota hyödynnetään parempaan ja nopeampaan tarkentamiseen. Galaxy S22 Ultran etuosassa on edeltäjämallistakin tuttu 40 megapikselin selfiekamera, joka on kooltaan 1/2,82” ja siinä on f/2.2 aukko. Etukamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus.

Samsung Galaxy S22 Ultran kamerat lyhyesti:

 • Takaosan neloiskamera:
  • Pääkamera: 108 megapikseliä (f/1.8, 23 mm, 1/1.33″, 0.8 µm, PDAF, LAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1.4 µm, 1/2.55″, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Telekamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 70 mm, 1.12 µm, 1/3.52″, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Periskooppikamera: 10 megapikseliä (f/4.9, 230 mm, 1/3.52″, 1.12 µm, PDAF, OIS, 10x optinen zoom)
 • Etukamera: 40 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1/2,82”, 0,7 µm, Dual Pixel PDAF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameran osalta tarjolla ei ole enää suurempia yllätyksiä, sillä Galaxy S22 Ultrassa käytetään edeltäjästään tuttua ratkaisua. Toki Samsung aina parantaa ohjelmistollisesti kuvien laatua ja jälkikäsittelyä, jolloin päästään hieman parempaan lopputulokseen. Tarkalla 108 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia pikseleiden yhdistämistekniikan avulla. Toki myös täyden resoluution 108 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana puhelimella kuvattiin pääasiassa oletusasetuksilla.

Pääkameran kuvien laatu on mielestäni erinomainen ja tuloksena on juuri sellaista jälkeä, mitä huippupuhelimelta voikin odottaa. Kuvat ovat todella tarkkoja ja dynaaminen alue on pääasiassa aina erinomainen. Samsung on aina hieman korostanut tiettyjä värejä liiaksi, joka on havaittavissa myös Galaxy S22 Ultran pääkamerassa. Kuvissa havaittiin vahvaa sinisen ja vihreän värin korostusta, eikä värit näyttäneet aina kovinkaan luonnollisilta. Toki väritaltiointi on täysin käyttäjäriippuvainen asia ja monet saattavat myös pitää hieman värikkäimmistä kuvista.

Heikommassa valaistuksessa Galaxy S22 Ultran pääkamera tuottaa myös vakuuttavaa jälkeä, eikä ainakaan itselläni ollut suurempia valittamisen aiheita. Kuviin saadaan oletusasetuksilla hyvin yksityiskohtia ja valoa, mutta pientä ylimääräistä rakeisuutta ja pehmeyttä oli tietyissä olosuhteissa havaittavissa. Galaxy S22 Ultran pääkamera tukee myös yökuvaustilaa, jonka avulla saadaan taltioitua selvästi valoisampia kuvia, joissa on enemmän yksityiskohtia. Heikossa valaistuksessa on siis järkevää käyttää mieluummin yökuvaustilaa, jos haluaa oikeasti hyviä kuvia taltioida.

Galaxy S22 Ultran pääkamera on mielestäni vahva osoitus Samsungin kameraosaamisesta ja kyseessä on jälleen yksi markkinoiden parhaimmista kameroista. Kuvat ovat kokonaisuudessaan todella vaikuttavia niin hyvässä valaistuksessa kuin heikommassakin valaistuksessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy S22 Ultran pääkameralla.

Samsung hyödyntää Galaxy S22 Ultrassa edeltäjämallista tuttua 12 megapikselin ultralaajakulmakameraa. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan erinomaista jälkeä hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ja 120 asteen kuvankentällä varustellut kuvat ovat miellyttäviä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta rakeisuutta on hieman enemmän kuin pääkameran kuvissa. Ultralaajakulmakuvissa on havaittavissa myös Samsungin hieman ylikorostunut värien taltiointi.

Ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä myös heikossa valaistuksessa, mutta tietysti laatu heikkenee selvästi. Oletusarvoisesti ilman yökuvaustilaa kuvista katoaa yksityiskohtia ja kuvat ovat varsin tummia. Kun käytetään yökuvaustilaa, niin kuviin saadaan silminnähtävästi enemmän valoa sekä yksityiskohtia. Yleisellä tasolla ultralaajakulmakameran vääristyksien korjaus toimi puhelimessa hyvin. Toki tämä aiheuttaa hieman pehmeyttä kuvien reunoihin ja kulmiin, mutta kamera pystyy sen hallitsemaan ja minimoimaan hienosti.

Galaxy S22 Ultran ultralaajakulmakameraan on saatu tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan tarvittaessa käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen. Ultralaajakulmakamera on mielestäni hyvällä tasolla, mutta myös hieman enemmän olisi voinut odottaa. Monet valmistajat käyttävät selvästi suurempia megapikselimääriä parempien kuvien saamiseksi ja mielestäni Samsung olisi voinut vihdoin tänä vuonna kokeilla jotain vastaavaa. Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettu Galaxy S22 Ultran ultralaajakulmakameralla.

Kuten totesin aikaisemmin, niin Samsung tarjoilee tällä kertaa lähes samanlaisen zoomauskokonaisuuden kuin viime vuonna, mutta pientä päivitystä sensoreihin on saatu. Galaxy S22 Ultran takaosassa on 3x optiseen zoomiin kykenevä telekamera sekä 10x optiseen zoomiin kykenevä periskooppikamera. Molemmat kamerat ovat tarkkuudeltaan 10 megapikseliä. Galaxy S22 Ultralla onnistuu myös 100x digitaalinen zoomaus, joihin on saatu nyt mielestäni myös selvää parannusta.

Galaxy S22 Ultran kohdalla molemmat 3x ja 10x kamerat tuottavat hyvää jälkeä, ja eritysesti 10x optinen zoomi on mullistava. Kuvat ovat tarkkoja sekä väritykseltään pitkälti samanlaisia kuin pääkameralla taltioidut kuvat. Molemmat zoomikamerat ovat vahvoilla hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, eikä myöskään hämärässä suurempia ongelmia ollut. Mielestäni zoomatut kuvat ovat tarpeeksi hyviä 30-kertaiseksi asti, jonka jälkeen tarkkuus putoaa selvästi. 100-kertaisia kuvia on paranneltu hieman, mutta mielestäni kyseisessä zoomissa ei ole siltikään mitään järkeä.

Alapuolella on muutamia kuvasarjoja, joissa on kuva ensiksi pääkameralla ja sitten 3x telekameralla sekä 10x periskooppikameralla. Lisäksi niiden alapuolella on vielä  laitettu 3x ja 10x kuvat erikseen.

3x kuvat

10x kuvat

 

Galaxy S22 Ultrassa on samanlainen videokuvaus kuin edeltäjämallissa. Puhelimella voi kuvata korkeintaan 8K 24 fps -tasoista videota. 8K-kuvaus onnistuu ainoastaan puhelimen pääkameralla, mikä on toki täysin luonnollista. 8K-videokuvauksen en itse koe olevan mikään suuri myyntivaltti, sillä 8K-sisällölle ei ole vielä suurempaa käyttöä ja sen kuvaaminen vie paljon tilaa puhelimesta. Puhelin tukee myös 4K 60 ja 30 fps -videokuvausta kaikilla kameroilla. Toki jos haluaa kuvata 4K 60 fps -videota, niin haluttu kamera täytyy valita ennen kuvauksen aloittamista, sillä kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kesken kuvauksen. 4K 30 fps -videota kuvattaessa voidaan vaihtaa kaikkien puhelimen neljän kameran välillä kesken kuvaamisen.

Erinomaista jälkeä saadaan erityisesti 4K-videota kuvattaessa, sillä videot ovat markkinoiden kärkeä. Videot olivat tarkkoja ja värit taltioituivat niihin hyvin. Lisäksi videoiden vakautus oli erinomainen kameroiden optisen vakautuksen sekä ohjelmistollisen elektronisen vakautuksen ansiosta. Puhelin onnistui karsimaan videoista ylimääräisen tärinän pois. Galaxy S22 Ultra tarjoaa videokuvaukseen myös uuden ulottuvuuden, sillä 4K 30 fps -videot ovat myös 10x optisen zoomin jälkeen hyviä, eli videokuvauksella päästään myös todella kaukaa ottamaan hyvää kuvaa. Galaxy S22 Ultra tukee videokuvauksessa korkeintaan 20x zoomia.

Etukamera on osa-alue, johon Samsung on panostanut viime vuosina erittäin paljon ja nyt Galaxy S22 Ultran tarkka 40 megapikselin sensori hoitaa hommansa mallikkaasti. Oletusarvoisesti selfiekameralla taltioidaan kuitenkin vain 6,5 megapikselin kuvia, sillä Samsung hyödyntää kamerassa jälleen tuttua pikseleiden yhdistämistä, jonka avulla saadaan hieman parempia kuvia erilaisissa olosuhteissa. Oletusasetuksilla selfiekameran kuvien laatu on erinomainen ja kuvat ovat yksityiskohtaisia. Kamera on myös yllättävän kyvykäs heikommassa valaistuksessa. Etukamerasta erinomaisen tekee myös tuki automaattitarkennukselle, joka monista puhelimista on usein puuttunut.

Etukameralla pystytään taltioimaan myös videokuvaa korkeintaan 4K 60 fps -tarkkuudella, jolloin lopputulos on miellyttävän laadukas ja kameran elektroninen kuvanvakautus toimii hyvin. Samsung on onnistunut etukameran kanssa mainiosti ja ainakin itse tykästyin kameraan paljon. Etukamera on yksi parhaimmista, joita olen viime aikoina nähnyt Android-puhelimissa.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy S22 Ultran kohdalla samanlainen kuin monissa muissa Samsungin puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,6x), pääkamera (1x), telekamera (3x) sekä periskooppikamera (10x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitaso monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x, 20x, 30x, 100x).

Samsung on varustellut Galaxy S22 Ultran monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (+2.0 … -2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Samsung on tuonut manuaalitilan käytettäväksi myös puhelimen ultralaajakulmakameralla, telekameralla ja periskooppikameralla, joissa säädöt ovat hieman rajallisemmat, mutta silti monipuoliset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Kamerasovellus on siis tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Testijakson aikana kamerasovellus tuntui toisinaan olevan hieman tökkivä, sillä esimerkiksi kuvaamisessa oli pieni viive ja samalla kuvaustilojen välillä vaihtelu ei ollut aivan yhtä sulavaa, mitä huippupuhelimissa on totuttu näkemään viime aikoina. Kovinkaan vakavasta ongelmasta ei ole mielestäni kuitenkaan kyse, sillä pienen viiveen kanssa pystyi kyllä elämään.

Galaxy S22 Ultran kameroiden kohdalla mielestäni huomioitava seikka on myös optimoinnit kolmannen osapuolen sovelluksille. Erityisesti optimointeja on saatu suositulle Snapchat-sovellukselle. Käyttäjät voivat ottaa kuvia Snapchatissa nyt kaikilla puhelimen kameroilla, sillä tuettuna on pääkameran ohella myös ultralaajakulmakamera sekä molemmat zoomauskamerat. Snapchatissa päästään siis hyödyntämään jopa 10x optista zoomausta, mutta myös aikaisempaa laajempaa kuvakenttää.

Oletusarvoisesti Snapchat tukee muissa puhelimissa vain pääkameraa ja sen kautta digitaalista zoomausta. Galaxy S22 Ultran omistajat voivat hyödyntää kameran täyttä potentiaalia myös Snapchatissa. Toinen optimointi on tehty hämäräkuvaukseen, sillä Snapchat tukee Galaxy S22 Ultrassa hämäräkuvaamista. Optimointeja on saatu myös esimerkiksi Instagramiin, joka tukee puhelimen ultralaajakulmakameralla kuvaamista, mutta ei valitettavasti zoomauskameroita. Vastaavat optimoinnit ovat harvassa, joten ainakin itse koin niiden olevan erittäin tärkeitä Galaxy S22 Ultrassa.

Käyttöjärjestelmä

Samsung Galaxy S22 Ultra on varusteltuna heti tuoreeltaan Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla, jonka päällä toimii Samsungin oma One UI 4.1 -käyttöliittymä. Samsung on ollut viime vuosina erittäin vahvoilla ohjelmiston käyttökokemuksen sekä päivitettävyyden kanssa, mutta tällä kertaa toisesta näistä on valitettavasti karsittu. Testijakson aikana puhelimeen tuli useita päivityksiä ja tuorein ohjelmistoversio tarjosi Googlen 1. huhtikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Samsung on tällä hetkellä Android-markkinan paras vaihtoehto, sillä Galaxy S22 Ultralle luvataan 4 suurta Android-versiopäivitystä sekä peräti 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on luvassa Android 13-, 14-, 15- ja 16 -versiot ja tietoturvaa korjaillaan vielä vuonna 2027. Toki kyseessä on vain lupaus, ja vasta 5 vuoden päästä nähdään miten lupaus on pitänyt. Yleisesti Samsung on pitänyt lupauksensa erinomaisesti sekä päivittänyt puhelimiaan uusimpiin versioihin selvästi nopeammin kuin kilpailijat.

Galaxy S22 Ultran suuri valttikortti on siis päivityslupaus, jollaista eivät kovinkaan monet muut valmistajat tarjoa. Viime vuonna Samsung tarjosi myös hyvän 3 + 4 vuoden lupauksen, mutta vuosi vuodelta yhtiö jaksaa yllättää, sillä vuosikin lisää lupaukseen pidentää laitteen elinkaarta huimasti. Galaxy S22 Ultraa pystyy pitämään useita vuosia, eikä uuteen puhelimeen tarvitse vaihtaa ainakaan vanhan ongelmistoversion takia.

Samsung käyttää puhelimessa Android 12 -version päällä One UI 4.1 -käyttöliittymää, joka tarjoilee tutun kokemuksen. Samsung ei ole tehnyt merkittäviä uudistuksia verrattuna esimerkiksi One UI 3 -versioon, mutta mukana on tietysti Android 12 -version tärkeimpiä uudistuksia. Android 12:n uusia ominaisuuksia ovat paremmat tietoturva-asetukset, kuten likimääräinen sijainti sekä kameran ja mikrofonin ilmaisinkuvakkeet niiden ollessa käytössä.

Lisäksi mukana on muutamia muitakin ominaisuuksia, mutta ei lähellekään kaikkia Android 12:n uudistuksia, sillä Samsung ei käytä Googlen esittelemää Material You -muotokieltä. One UI 4.1 -käyttöliittymä peittää alleen monet Googlen innovaatiot, mikä on mielestäni pieni pettymys.

Samsung on tuonut mukaan erilaiset kustomoitavat teemat, sillä käyttäjät voivat nyt valita taustakuvaan sopivan käyttöliittymän korostusvärit. Kyseessä on vastaava ominaisuus, joka nähtiin Googlen toimesta Android 12 -versiossa, mutta One UI 4.1:ssa kyseessä on Samsungin ratkaisu, eikä toimi yhtä kattavasti. Käyttäjät voivat myös muuttaa aloitusnäyttöä, kuvakkeita, ilmoituksia ja taustakuvia aikaisempaa monipuolisemmin. One UI 4.1 tarjoaa lisäksi uusitut widgetit ja muutamia uudistuksia emojeihin.

Kuten aikaisemmin jo arvostelussa totesin, niin käyttöjärjestelmän ja ohjelmiston kanssa oli valtavasti ongelmia, sillä kokemus ei ollut yhtä sulava kuin aikaisemmin. Ongelmat johtuvat todennäköisesti Exynos 2200 -järjestelmäpiirin ja ohjelmiston huonosta optimoinnista, sillä käyttökokemus on kaukana esimerkiksi siitä, mitä viime vuoden Galaxy S21 Ultra tarjosi.

Käyttöliittymän hidastelujen ja jäätymisien ohella mukana oli muutamia muita todella ikäviä ongelmia. Toisinaan puhelimeen tuli ilmoitus, ettei ”järjestelmän UI vastaa” ja muutamia muitakin vastaavia ilmoituksia tuli testijakson aikana vastaan. Toisinaan oli havaittavissa myös ongelma, jossa satunnaisesti puhelimen näyttö päätti avata itsensä aina vain uudestaan ja ongelma lähti vasta kun puhelimen käynnisti uudelleen.

Yksi ikävä ongelma koski äänentoistoa. Jos kuunteli esimerkiksi Spotifyn (tai jonkin muun sovelluksen) kautta musiikkia ja samalla käytti jotain muuta sovellusta, niin musiikki pätki todella erikoisesti. Pätkiminen muistutti aivan sitä, että puhelimen suorituskyky ei olisi riittänyt musiikin ja toisen sovelluksen käyttämiseen yhtä aikaa. Tätä ja muita mainitsemiani ongelmia Samsung ei korjannut useiden päivityksien jälkeen, joten uskoa ei ole kauheasti siihen, että ongelmat ratkaistaisiin kovinkaan pian.

Yleinen kokemus on siis todella huono ja nämä ongelmat pilaavat muuten todella lupaavan kokonaisuuden. Galaxy S22 Ultra on teknisesti parasta, mitä tällä hetkellä markkinoilla on, mutta monipuoliset ongelmat eivät saa ainakaan minulta kiitosta. Samsungilla oli monta tilaisuutta korjata ongelmat, eikä ongelmien jatkuessa vielä 2 kuukautta julkaisun jälkeen voida pitää toimintaa hyvänä. Monet ongelmat olivat kuitenkin sen verran pieniä, että ne vaikuttivat kyllä käyttökokemukseen, mutta niiden todentaminen esimerkiksi videolle oli todella haastavaa.

Erikoista Galaxy S22 Ultran kohdalla oli myös se, että ongelmat eivät olleet aina läsnä. Noin 50 prosenttia ajasta ongelmat olivat havaittavissa, mutta 50 prosenttia ajasta laite toimi hyvin. Eli toisinaan tiettyä toimintoa suoritettaessa ongelmat olivat läsnä, mutta toisinaan taas ei. Olen koittanut todentaa ongelmia alapuolella olevien kuvien ja videopätkien avulla, joista voi ehkä saada paremman käsityksen ongelmista.

Tällaiset virheilmoitukset ovat arkipäivää Galaxy S22 Ultrassa.

Puhelin jäätyi useasti tähän tilaan, johon auttoi vain pakotettu uudelleen käynnistäminen.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra on jälleen vahva lippulaivatason älypuhelin, joka tarjoaa kaikki tutut Samsungin vahvuudet. Tällä kertaa Samsungilla on kuitenkin jokin mennyt pieleen, sillä myös ongelmia löytyy erityisesti laitteen vakauden ja yleisen käyttökokemuksen kanssa. Galaxy S22 Ultra ei ollut se puhelin, mitä ennakkoon ajattelin.

Testijakson aikana itse tykkäsin laitteesta todella paljon monella osa-alueella. Erityisesti Galaxy Note -malliston kaltainen muotoilu on omaan makuuni ja laadukkaat materiaalit sekä IP68-luokitus kruunasivat kokonaisuuden. Toinen vahvuus on loistava näyttöpaneeli, joka on parempi kuin koskaan aikaisemmin. Puhelimessa oli myös hyvä akunkesto, monipuoliset latausmahdollisuudet sekä muita hyviä toteutuksia, kuten stereokaiuttimet ja nopea sormenjälkilukija. Kamerat ovat yksi Galaxy S22 Ultran vahvuusalueista, sillä ne ovat markkinoiden kärkeä. Samsungin vahvuuksiin voidaan luetella myös pitkä päivitystuki.

Valitettavasti ongelmia oli puhelimen kanssa valtavasti. Galaxy S22 Ultran käyttökokemus oli usein kuin alle 300 euron puhelimella, sillä erilaiset bugit, jäätymiset ja hidastelut olivat päivittäinen ongelma. Kyseessä on todennäköisesti optimointiin liittyvä ongelma tai lähtöisin jo Samsungin käyttämästä järjestelmäpiiristä. Suomessa myytävä version Exynos 2200 -järjestelmäpiiri jää selvästi grafiikkasuorituskyvyssä kilpailijoiden jälkeen. Erikoisesti Samsung on myös karsinut puhelimessa RAM-muistista verrattuna edeltäjäversioon. Yksi pettymys oli myös hidas pikalataus ja uusi 45 watin lataus ei ollut edes nopeampi kuin perinteisempi 25 watin lataus.

Yleensä tykkään Samsungin puhelimista todella paljon ja käytän niitä paljon töitä tehdessä, mutta Galaxy S22 Ultra ei päässyt vakuuttamaan. Mielestäni kannattaa ostaa viime vuoden Galaxy S21 Ultra ennemmin kuin nyt uusin Galaxy S22 Ultra, sillä vanhempi malli toimii selvästi paremmin. Galaxy S22 Ultraa on todella vaikea lähteä suosittelemaan kenellekään. Jos kuitenkin haluaa ostaa kyseisen puhelimen, niin siinä tapauksessa suosittelen välttämään edullisinta 8 gigatavun versiota, sillä sen kanssa ongelmat kärjistyivät selvästi enemmän.

Samsung on tuonut Galaxy S22 Ultrasta Suomessa myyntiin kolme muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua, 12 + 256 gigatavua sekä 12 + 512 gigatavua. Hintaa puhelimella on tuoreeltaan 1299, 1399 tai 1499 euroa versiosta riippuen. Suomessa yleisesti tarjolla olevat väriversiot ovat musta Phantom Black, valkoinen, Burgundy ja vihreä. Samsung tarjoaa oman verkkokauppansa kautta myös kolme muuta väriversiota, jotka ovat Graphite, punainen sekä Sky Blue.

Samsung Galaxy S22 Ultra

8

Samsung Galaxy S22 Ultra on monella tavalla mielenkiintoinen lippulaivapuhelin. Siinä on markkinoiden parhaimpia teknisiä toteutuksia, mutta erityisesti isot bugit haittasivat käyttökokemusta merkittävästi.

Hyvää
 • Tyylikäs ja laadukas puhelin IP68-luokituksella
 • Loistava AMOLED-näyttöpaneeli 120 Hz virkistystaajuudella
 • Hyvät stereokaiuttimet sekä toimiva sormenjälkilukija
 • Integroitu S Pen -kynä sitä tarvitseville
 • Hyvä akunkesto ja monipuoliset latausmahdollisuudet
 • Monipuolinen kameratoteutus ja erinomainen kuvanlaatu
 • Tuoreeltaan uusin Android 12
 • Samsung tarjoaa 4 + 5 vuoden mittaisen päivitystuen
Huonoa
 • Myyntipakkauksesta puuttuu laturi
 • Exynos 2200 -piirin grafiikkasuorituskyky kilpailijoita jäljessä
 • Vähemmän RAM-muistia kuin edeltäjämallissa
 • Valtavat ongelmat ja bugit huonon optimoinnin takia (erityisesti 8 Gt versiossa)
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • 45 watin lataus pääosin täysin turha (yhtä nopea kuin 25 watin laturi)
 • Hinta nousee erittäin korkeaksi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

 1. Minulla on ollut 12/256 versio käytössä heti ennakkomyynnistä lähtien. Kaksi kertaa puhelin on jämähtänyt pariksi sekunniksi mutta muuten toiminut kuin unelma. Edellinen puhelin oli S20 ultra 5g. En olisi päivittänyt puhelinta jos ei vanha olisi hajonnut. Nyt huomaa, että uusi puhelin on melkein sama kuin 2v vanha malli. Kynä on kiva extra kun vaan ehtisi opettelemaan sen sujuvan käytön. Sampassa on aina ollut naurettava akunkesto ja tässä puhelimessa se jatkuu vaikka akkukoko on isontunut. Olisin ostanut Xiaomin 12 ultran mutta valitettavasti se ei ehtinyt markkinoille ennen kuin vanha hajosi.

  Joka tapauksessa olen ollut tyytyväinen puhelimeen vaikka negatiivista löytyy. Ehkä seuraava puhelin on jo taittuva jos valmistajat saavat ne ohuemmaksi

 2. No, eipä ole tämä 8/128gb versio pätkinyt eikä nykinyt. Ja elokuun päivitys paransi akunkestoa. Kelpo puhelin. Mut hauskaa lukea näitä vanhoja testejä.

 3. Minä en osta Samsungia ennenkuin siihen tulee Snapdtragon ja huippu tehot, se on rahan tuhlausta eikä saa kunnon puhelinta. Samsung ei todellakaan ole mikään huippu puhelin josta kannattaa maksaa 1300 euroa 😆

  1. Ei MISTÄÄN puhelimesta kannata makssaa 1300….

 4. Paska puhelin akku kestää 3 tuntia, kamera ei toimi.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut