AndroidArvostelutSonyYleinen

Arvostelussa Sony Xperia XZ3 – ”Sonyn paras älypuhelin”

Sony esitteli elokuun lopulla IFA-messuilla yhtiön uusimman huippupuhelimen, joka kantaa nimeä Xperia XZ3. Puhelin saapui Suomessa myyntiin lokakuun alussa 799 euron hintaisena ja myös SuomiMobiilissa Xperia XZ3 saatiin testikäyttöön. Arvioimme aikaisemmin Xperia XZ2- ja Xperia XZ2 Compact -puhelimet, jotka ovat teknisesti hyvin vastaavia kuin Xperia XZ3. Uudemmassa puhelimessa Sony on paikannut puutteita, joita oli havaittavissa Xperia XZ2 -puhelimissa.

Xperia XZ3 on monelta osin varmasti mielenkiintoisimpia Sonyn älypuhelimia, mitä ollaan vuosiin nähty. Vaikka vastaava tekninen toteutus on nähty jo muutamassa muussa Sonyn puhelimessa, niin myös Xperia XZ3:ssa on omia mielenkiintoisia seikkoja. Puhelimessa on esimerkiksi OLED-näyttö, joka on kaartuva, eikä siinä ole lovea. Puhelimessa on lisäksi hieman muiden valmistajien huippupuhelimista poiketen ainoastaan yksi kamera takana ja yksi kamera edessä. Kilpailevilla huippupuhelimilla on parhaimmillaan kolme kameraan takana ja kaksi kameraan edessä. Sony on kuitenkin kameroissa onnistunut olemaan hyvällä tasolla, eikä kaksoiskamera ole välttämättömyys. Xperia XZ3 on myös markkinoiden ensimmäinen älypuhelin, jossa oli jo julkaisuhetkellä Googlen tuorein Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Sony Xperia XZ3 -huippuälypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta noin kahden viikon käyttöjakson jälkeen. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme Xperia XZ3:n pakkaskestävyyttä, sillä talvi tuo tullessaan myös kylmemmän kelit, minkä vuoksi on hyvä myös katsoa kestävätkö puhelimet sitä oikeasti.

Tekniset tiedot
Sony Xperia XZ3 (H9436)
Mitat: 158 x 73 x 9.9 mm
Paino: 193 g
Rakenne: Alumiinikehys / Etu- ja takalasit Gorilla Glass 5
Näyttö: 6.0 tuumaa P-OLED QHD+ (1440 x 2880) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 845 (Adreno 630)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Kamera: 19 MP (f/2.0 / 25mm / 1.22um / PDAF / laser AF) / yksi LED-salama ja 13 megapikselin etukamera (f/1.9 / 1.12um)
Akku: 3300 mAh (ei irrotettava) / langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. lokakuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / NFC / IP68-sertifioitu
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX HD -tuki
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi /  sormenjälkilukija / color spectrum
Värit: Musta / Punainen / Valkoinen / Vihreä
Hinta: 799 euroa

Myyntipakkaus

Sony toimittaa Xperia XZ3 -älypuhelimen varsin tyypillisessä pakkauksessa. Ulkoisesti pakkaus on väritykseltään harmaa, ja päällä on koristeena useaan kertaan puhelimen mallinimi sekä Sonyn logot. Myyntipakkauksen takaosassa on lueteltuna pienellä fontilla laitteen tärkeimpiä teknisiä tietoja sekä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Xperia XZ3 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on kuulokeadapteri sekä perinteinen musta laturi. Myyntipakkaukseen kuuluu myös käyttöohjeet ja USB-C-tyypin liitännällä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Testiin toimitettu puhelin on testilaite ja myös myyntipakkaus saattaa olla hieman erilainen kuin suoraan kaupasta ostettaessa.

Kaiken kaikkiaan Xperia XZ3:n mukana ei toimiteta mitään ylimääräistä ja Sony tyytyy ainoastaan käytön aloittamiseen tarvittaviin tarvikkeisiin. Itse olisin toivonut myyntipakkauksen tarjoavan muun muassa jonkinlaisen suojakuoren, sillä Xperia XZ3 on pitkälti lasia. Nyt suojakuori on ostettava erikseen, jos sellaisen haluaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Xperia XZ3 rakentuu tutuista premium-materiaaleista. Puhelimessa on alumiinista valmistettu kehys sekä taka- ja etupinnat ovat naarmuja kurissa pitävää Gorilla Glass 5 -lasia. Rakenteeltaan Xperia XZ3 on siis lähes identtinen Xperia XZ2 -puhelimen kanssa. Xperia XZ3 tuntuu myös todella jämäkältä puhelimelta, kuten voi odottaakin 800 euron laitteelta. Puhelinta käännellessä ja väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa suuremmin natinoita.

Kädessä Xperia XZ3 tuntuu todella hyvältä. Huomattavasti pyöristetyn takakuoren ansiosta puhelin istuu käteen hyvin. Koska Xperia XZ3 on varsin lasinen laite, niin se on myös hyvin liukas. Puhelin liukuu hiemankin kallellaan olevalta tasolta nopeasti pois, minkä takia puhelimen kanssa kannattaa olla varovainen. Jonkinlainen suojakuori olisi loistava varuste Xperia XZ3:n kanssa. Totuttuun tapaan myös Xperia XZ3 on varsinainen sormenjälkimagneetti lasirakenteensa takia. Onneksi lasin pinnoite on sen varras hylkivä, että lian saa helposti pois pyyhkäisemällä puhelinta kankaaseen. Lisäksi testijakson aikana oli mukava huomata, että testiin saapuneessa vihreässä väriversiossa sormenjäljet ja muu lika ei ollut kovin hyvin erotettavissa.

Puhelimen ilmoitetut fyysiset mitat ovat 158 x 73 x 9,9 millimetriä ja painoa löytyy 193 grammaa. Xperia XZ3 ei siis ole mikään kompaktein huippupuhelin tällä hetkellä, sillä joka suhteessa mitat ovat suurempia kuin monessa muussa vuoden 2018 aikana julkaistussa huippupuhelimessa. Lisäksi puhelin ei ole kovin kevyt, minkä myös tuntee heti puhelinta otettaessa käsiin.

Sony on tunnettu puhelimiensa vedenkestävyydestä, joten on myös luonnollista, että Xperia XZ3 on IP68-sertifikaatin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Puhelin on mahdollista teoreettisesti upottaa 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutiksi, mutta on kuitenkin hyvä huomata, ettei puhelimen takuu kata nesteen aiheuttamia vahinkoja. Xperia XZ3 -puhelinta voi kuitenkin huoletta käyttää kovemmassakin vesisateessa ilman pelkoa siitä, että puhelin hajoaisi. Vedenkestävyys on varsinkin Suomen epävakaassa säässä täydellinen lisäturva puhelimelle.

Xperia XZ3:n etuosaa on peittämässä varsin suuri näyttö, joka peittää etuosasta noin 80 prosenttia. Näyttö-runkosuhde ei ole kovin korkea verrattuna kilpailijoihin, vaikka Sony hyödyntää 18:9-kuvasuhdeen näyttöä. Sony on jättänyt näytön ylä- ja alapuolille noin senttimetrin paksuiset mustat kaistaleet, jotka tekevät laitteesta varsin korkean. Näytön alapuolelle on asetettuna Sonyn logo sekä toinen laitteen kaiuttimista. Näytön yläpuolella on monivärinen LED-ilmoitusvalo, puheluihin käytettävä kuuloke (toimii laitteen toisena kaiuttimena), valoisuuden-/etäisyydentunnistin sekä etukamera. Etupuolelta katsottuna Xperia XZ3 on varsin tyypillinen Sonyn puhelin, mutta erikoisuutena on selvästi reunoilta kaartuva näyttö, jollaista ei ole aikaisemmin Sonyn puhelimissa nähty.

Puhelin on takaosastaan varsin samanlainen kuin aikaisemmin testattu Xperia XZ2. Takaosa on valmistettu kiiltävästä lasista ja takaosassa on nähtävissä yksi kamera, jonka lähiympäristössä on yksi LED-salama, NFC-logo, laserautomaattitarkennus sekä color spectrum -tunnistin. Sony on jättänyt jo Xperia XZ2:n kohdalla kritisoidun sormenjälkilukijan myös takaosaan tutulle paikalleen, joka ei ole paras mahdollinen sijainti. Puhelimen takaosassa on lisäksi Xperia-logo sekä erikoinen alumiinilovi, jollaista ei Xperia XZ2 -mallissa ollut.

Xperia XZ3:n oikeassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet, virtapainike sekä kameran laukaisupainike, kun taasen vasemmasta kyljestä ei löydy mitään. Puhelimen yläreunassa yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi microSD-muistikortti. Puhelimen alareunaan on jätetty ainoastaan yksi mikrofoni sekä USB-C-tyypin liitäntä. Perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä ei Xperia XZ3 -mallista löydy.

Näyttö

Xperia XZ3 on ensimmäinen Sonyn älypuhelin jossa nähdään kaartuvat näytönreunat sekä selvästi pyöristetyt näytön kulmat. Näyttö on kooltaan mukavat 6 tuumaa ja tarkkuus on QHD+ -tasoa, eli pikseleitä löytyy 1440 x 2880. Tuumaa kohden pikseleitä on yhteensä 537 kappaletta, joten yksittäisiä pikseleitä on mahdotonta paljain silmin havaita. Näytön kuvasuhde on 18:9 ja se perustuu ensimmäistä kertaa Sonyn puhelimissa P-OLED-tekniikkaan.

Testijakson aikana Xperia XZ3:n näyttö osoittautui todella hyväksi ja jopa parhaimmaksi, jollaisen olen koskaan Sonyn puhelimissa nähnyt. Sony hyödyntää näytössä omien sanojen mukaan BRAVIA OLED TV -teknologiaa. Näyttö tarjoaa näin ollen syvän mustan, erinomaisen kontrastin, veitsenterävän tarkkuuden ja elävät värit. Puhelimesta löytyvä X-Reality for mobile -toiminto parantaa SDR-sisällön lähestulkoon HDR-tasoiseksi mahdollistaen suuremman resoluution, laajemman väriavaruuden ja paremman kontrastin myös striimatussa sisällössä.

Yleisellä tasolla näytössä on erinomaiset katselukulmat, värit toistuvat loistavasti ja tummat sävyt ovat oikeasti tummia OLED-tekniikan ansiosta. Häiritseviä vääristymiä tai varjoja ei näytön kaartuvissa reunoissa ollut havaittavissa. Myöskin näytön kirkkaus on hyvä ja luettavuus auringonpaisteessa on kohtuullista. Minimikirkkaus on puhelimessa hyvä, mutta ei aivan samalla tasolla kuin osalla kilpailijoista.

Näytön osalta on hienoa nähdä, että Sony on todella panostanut myös näytön asetuksiin, joita on varsin paljon. Näytöstä löytyy perinteiset kirkkaussäädöt sekä päälläoloajat. Näiden lisäksi asetuksista on mahdollista säätää väriasteikkoa, kontrastia sekä valkotasapainoa. Puhelimessa on myös erikseen asetus videonlaadun parantamiseksi, mikä tarkoittaa ja aikaisemmin mainittua X-Reality for mobile -toimintoa. Asetus on oletuksena käytössä. Xperia XZ3:n asetuksissa on myös erillinen yövalo-toiminto, joka muuttaa näytön keltasävyiseksi. Yksi hyödyllinen ominaisuus on myös älykäs taustavalon ohjaus. Tämän ominaisuuden avulla puhelin havaitsee automaattisesti, kun puhelin on kädessä ja katsot näyttöä. Tällöin näyttö ei sammu, mutta jos puhelimen näyttöä ei katso, sammuu se automaattisesti.

Ambient-näyttö on yksi henkilökohtaisista suosikkiominaisuuksista Android-puhelimissa. Sony on tehnyt ominaisuudesta hieman omannäköisensä, mikä on vian hienoa. Ambient-näytöllä on nähtävissä kellonaika, päivämäärä, ilmoitukset, akunvaraus sekä mahdollisesti käyttäjän itse valitsema kuva. Ambient-näyttö on mahdollista asettaa joko näkymään aina kun puhelimen näyttö on kiinni tai vaihtoehtoisesti kun puhelinta nostetaan muun muassa pöydältä. Jos kuitenkaan Ambient-näytöstä ei pidä, niin se on mahdollista myös ottaa pois käytöstä.

Sony on tehnyt näytön kaartuville reunoille myös yhden käyttötarkoituksen. Näytössä on niin sanottu sivutunnistus. Näytön reunoilla on tunnistimet, joiden tarkoituksena on helpottaa puhelimen käyttämistä yhdellä kädellä. Sivutunnistinta kaksoisnapauttamalla tulee esille valikko, jossa on käytön perusteella ennustetut sovellukset heti sormien ulottuvilla. Sovelluksen ennustamiseen puhelimessa hyödynnetään Xperia Intelligence engine -toimintoa. Sivutunnistus toimii molemmilla kaartuvilla näytönreunoilla, mutta toiminto on mahdollista asettaa toimimaan myös ainoastaan jommallekummalle sivulle.

Testijakson alussa sivutunnistustoiminto ei toiminut kovin hyvin ja sivut tunnistivat monesti turhia napautuksia. Tämän takia otin ominaisuuden pois käytöstä jo parin päivän jälkeen, sillä siitä oli useasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Sivutunnistukselle löytyy kuitenkin jonkin verran asetuksia, joiden avulla tunnistusta on mahdollista optimoida. Sivutunnistuksella on mahdollista myös palata edelliseen näyttöön liu’uttamalla sormea ylös- tai alaspäin. Ominaisuutena sivutunnistus on mielenkiintoinen ja varmasti käytännöllinen, mutta Sonylla on toistaiseksi hieman vielä optimoimista toiminnon suhteen.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta Xperia XZ3 ei ole saanut juurikaan päivityksiä verrattuna aikaisemmin testattuun Xperia XZ2 -puhelimeen. Tehoista on jälleen vastaamassa Qualcommin tuorein Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri. Snapdragon 845 on 10 nm prosessilla valmistettu kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri ja se rakentuu Xperia XZ3 -puhelimissa neljästä 2,7 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 385 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 630. RAM-muistia Suomessa myytävässä Xperia XZ3 -versiossa on perinteisetä 4 gigatavua. RAM-muistia on selvästi kilpailijoita vähemmän, joilla on puhelimia jo 8 gigatavun RAM-muistilla varusteltuna. On kuitenkin täysin totta, että 4 gigatavua RAM-muistia riittää hienosti vielä nykyaikaiselle Android-puhelimelle.

Xperia XZ3 on myös tallennustilan suhteen erikoinen, sillä sisäistä tallennustilaa on ainoastaan tarjolla 64 gigatavua. Yleisesti huippupuhelimissa on saatu tottua vähintäänkin 128 gigatavun tallennustilaan, jonka takia puolet vähemmän tuntuu jopa hieman liian vähältä. Sony on kuitenkin halunnut säästää tutun ja turvallisen microSD-muistikorttipaikan Xperia XZ3 -puhelimessa. Puhelimeen on mahdollista asettaa jopa 512 gigatavun muistikortti. On myös hyvä huomata, että muistikortti käyttää toisen SIM-korttipaikan puhelimesta.

Suorituskyvyltään Xperia XZ3 on kuten Xperia XZ2, sillä molemmat puhelimet on rakennettu Snapdragon 845 -piirin ympärille. Ajoimme perinteiseen tyyliin puhelimessa läpi SuomiMobiilin arvosteluissa yleisesti nähdyt suorituskykytestit. Testeissä Xperia XZ3 sai pitkälti samoja pisteitä kuin edeltäjänsä Xperia XZ2. Alla olevassa taulukossa Xperia XZ3:n saamia pisteitä on mahdollista verratta Xperia XZ2- ja OnePlus 6 -puhelimien vastaaviin pisteisiin. Taulukosta nähdään, että Sonyllä on vielä jonkin verran matkaa OnePlus 6:n saamiin pisteisiin.

Testitulokset
Sony Xperia XZ3 (SD845) Sony Xperia XZ2 (SD845) OnePlus 6 (SD845)
AnTuTu: 252 022 pistettä 253 830 pistettä 286 820 pistettä
Geekbench 4 (single): 2280 pistettä 2393 pistettä 2431 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7886 pistettä 8190 pistettä 8975 pistettä
PCMark 2.0: 8520 pistettä 8202 pistettä 8366 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 65 712 pistettä 63 767 pistettä 62 021 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 83 763 pistettä 80 837 pistettä 79 392 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 37 459 pistettä 36 667 pistettä 35 123 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4489 pistettä 3532 pistettä 4631 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5084 pistettä 4543 pistettä 5171 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3184 pistettä 1986 pistettä 3391 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Koska Xperia XZ3 on Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuva puhelin, niin suorituskyvyn osalta ei pitäisi olla suuria ongelmia. Testijakson aikana puhelimella ei keretty juurikaan pelaamaan, muuta myöskin pelaamisessa puhelimen pitäisi toimia loistavasti. Päivittäisessä käytössä Xperia XZ3:n kanssa ei ollut ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvystä.

Akunkesto

Sony Xperia XZ3 tukee langatonta latausta.

Vaikka fyysisesti Xperia XZ3 on varsin suuri puhelin, niin kovin suurta akkua Sony ei ole onnistunut laitteeseen asettamaan. Puhelimen lasirakenteen alta paljastuu vain 3300 milliampeeritunnin akku, joka on selvästi pienempi kuin lukuisilla kilpailijoilla, joiden akut ovat lähelle 4000 milliampeerituntia tai jopa sen ylitse.

Xperia XZ3:n kohdalla akunkesto on kohtuullinen. Testijakson aikana puhelimella pärjäsi useasti vaaditun päivän verran, mutta muutamana hieman aktiivisempana päivänä puhelinta joutui lataamaan keskenpäivän. Pääasiassa Xperia XZ3:n akku kesti yhden päivän ja illalla se oli laitettava laturiin, jotta akkua olisi myös seuraavaan päivänä. Päivittäinen käyttö koostui puheluista, viesteistä, somen käytöstä, Netflixin katselusta sekä kuvaamisesta.

Yksi erikoinen heikkous Xperia XZ3 -puhelimessa on pikalataus. Puhelin kyllä tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalatausstandardia, mutta puhelimen mukana ei toimiteta tähän kykenevää laturia. Myyntipakkauksessa on perinteinen 5V/1.5A-laturi, jonka avulla puhelimen akku latautui todella hitaasti täyteen. Jos haluaa ladata Xperia XZ3 -puhelinta nopeammin, on Quick Charge 3.0 -latausta tukeva pikalaturi ostettava erikseen. Mielestäni tämä on valtava puute puhelimessa, sillä yleisesti pikalaturi on tullut suoraan puhelimen mukana.

Hienoa on kuitenkin jälleen nähdä, että Sony luottaa edelleen langattomaan lataukseen. Vaikka puhelimen mukana ei toimiteta myöskään langatonta latausalustaa, niin tuki sille löytyy. Jos siis omistaa jo entuudestaan jonkinlaisen langattoman latausalusta, niin ominaisuus on varsin kätevä.

Pakkastesti

SuomiMobiilin arvosteluissa tuorein osio on pakkastesti, joten tarkempaa dataa Sonyn puhelimien pakkaskestävyydestä ei toistaiseksi ole. Pakkastestin tarkoitus on testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Päätimme testata Sonyn tuoreimman Xperia XZ3:n pakkaskestävyyden. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla YouTube-videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia XZ3 laitettiin 60 minuutiksi -18 asteen pakkasessa näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut akkua 2 prosenttia, eli akunvaraus oli tipahtanut 98 prosenttiin. Testin aikana puhelin kesti kylmää, sillä se ei sammunut, eikä myöskään näyttö ottanut nokkiinsa kylmästä. Syy tähän on Sonyn ensimmäistä kertaa hyödyntämä OLED-näyttöpaneeli, joka ei muuttunut LCD-paneelien tapaisesti hyytelömäiseksi.

Toisella testauskerralla Xperia XZ3 laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kertaa puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti YouTube-sovelluksen kautta HD-tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 16 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 84 prosenttia. Toisen testauskerran jälkeen ei ollut taaskaan havaittavissa minkäänlaisia ongelmia ja puhelinta pystyi käyttämään aivan kuten normaalissa huoneenlämmössä.

Pakkastestin perusteella on ilo jälleen huomata, että myös Xperia XZ3 kestää loistavasti pakkasta. Sony on suunnitellut puhelimen toimimaan myös hyvin kylmässä. Pakkastestissä on nähty monenlaisia tuloksia, toisissa puhelimissa akunvaraus on romahtanut huimasti ja toiset puhelimet ovat sammuneet. Xperia XZ3:ssa ei ollut havaittavissa minkäänlaisia ongelmia ja myöskään akunkulutus ei ollut huolestuttavan suurta.

Sormenjälkilukija

Toistaiseksi Sony ei ole lähtenyt mukaan kasvojentunnistukseen, vaan tyytyy luotetuksi todettuun sormenjälkilukijaan. Xperia XZ3:n sormenjälki sijaitsee täysin samassa paikassa kuin Xperia XZ2 -puhelimessa, eli laitteen takaosassa kameran alapuolella. Henkilökohtaisesti pidän siitä, että sormenjälkilukija löytyy puhelimen takaosasta, mutta Xperia XZ3 -puhelimen kohdalla Sony on hieman epäonnistunut. Testijakson aikana huomasin sormenjälkilukijan olevan hieman liian alhaalla, koska myös kamera on sijoitettu varsin alas. Yleisesti lähes joka kerta ihmettelin, miksei sormenjälkilukija toimi, sillä olin asettanut etusormen kameran päälle.

Vaikka sormenjälkilukijan sijainti on edelleen varsin huono, niin lukija tuntuu toimivan mallikkaasti. Sormenjälkilukijan kanssa ei ollut havaittavissa suuremmin virhelukuja, vaikka nopeudessa ei päästä muun muassa Huawein tasolle.

Äänentoisto

Puhelimessa on kaksi kaiutinta edessä.

Äänentoisto on ollut pitkään yksi Sonyn puhelimien valttikorteista. Myöskin Xperia XZ3:sta löytyy eteenpäin suunnatut kaksi kaiutinta, jotka takaavat miellyttävän stereo-äänentoiston. Puhelimessa on lisäksi erikoinen dynaaminen värinäominaisuus, joka käyttää puhelimen värinämoottoria äänen tahtiin. Harvoin älypuhelimien kaiuttimet ovat sillä tasolla, että niiden kautta olisi mielekästä kuunnella musiikkia pidempiäkin aikoja, mutta Xperia XZ3:n kanssa tämä ei tuota ongelmia. Stereokaiuttimet ovat hyvin laadukkaat ja niistä lähtee ääntä tarpeeksi.

Äänentoistoon Sony on tuonut joitakin mukavia asetuksia. Näistä mainittavin on Clear Audio+ -toiminto, joka optimoi äänenlaadun paremmaksi. Toinen on DSEE HX -tuki, jota on mahdollista hyödyntää ainoastaan langallisien kuulokkeiden kanssa. DSEE HX parantaa pakatun musiikin laadun lähes Hi-Res Audio -laadun tasolle.

Sony on päättänyt unohtaa myös Xperia XZ3:n kohdalla perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Puhelimessa on siis tyydyttävä USB-C-liitännän kautta perinteisiin kuulokkeisiin tai sitten Bluetooth-kuulokkeisiin. Koska kyseessä on teknisesti edistynyt puhelin, niin myöskin Xperia XZ3:n käyttäjiä hemmotellaan Bluetooth 5.0- ja aptX HD -tuella.

Kamerat

Sony Xperia XZ3:n kohdalla pienoinen pettymys löytyy kameroista. Ainakin itse odotin puhelimen saavan Xperia XZ2 Premium -puhelimen tapaisesti kaksoiskameran, mutta ainakin toistaiseksi Sony on halunnut tyytyä identtiseen kameraratkaisuun kuin Xperia XZ2 -puhelimen kohdalla. Xperia XZ3:ssa on siis ainoastaan yksi 19 megapikselin pääkamera sekä yksi 13 megapikselin etukamera.

Kamera on tarkkuudeltaan 19 megapikseliä ja Sony hyödyntää itse kehittämäänsä IMX 400 ExmorRS -laajakulmasensoria, jossa on 1,22 um pikselikoko ja f/2.0-aukko. Kamerassa on myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä lasertarkennus. Myöskään Xperia XZ3:n kameraan Sony ei ole laittanut mukaan optista kuvanvakainta, jollaisen voisi olettaa olevan jo vakiovaruste huippupuhelimissa.

Kuvanlaadun osalta Xperia XZ3:n kamera tuottaa tuttua Sonyn laatua. Normaalissa hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja ja väritykseltään varsin luonnollisia. Kuvissa on kuitenkin hieman havaittavissa ylimääräistä melua, kun kuvia tarkastellaan suuremmalta näytöltä. Myöskin hämäräkuvauksessa Xperia XZ3 on varsin kykeneväinen. Meluisuus kuvissa lisääntyy ja yksityiskohdat eivät ole yhtä tarkkoja kuin päivällä. Verrattuna kilpaileviin huippupuhelimiin on Xperia XZ3:n hämäräkuvaus perustasoa. Alla on muutamia testikuvia, jotka on taltioitu Xperia XZ3:n pääkameralla.

Etukamera on puhelimessa mukavat 13 megapikseliä. Juurikin etukamera on suurimpia yksittäisiä päivityksiä, joita Sony on tehnyt verrattuna Xperia XZ2 -puhelimeen, jossa oli 5 megapikselin etukamera. Xperia XZ3:n 13 megapikselin kameralla kelpaa ottaa laadukkaita selfie-kuvia. Etukamerassa on f/1.9-aukko ja 1.12 um pikselikoko. Etukameralla otetut kuvat olivat useasti todella hyviä, eikä niissä ollut suuremmin valittamista. Etukameralle Sony on kehittänyt muotokuvaselfie-kuvaustilan, jossa on mahdollista ottaa taiteellisia selfie-kuvia. Kuviin on siis mahdollista saada bokeh-efekti (taustan sumentaminen), pehmeämpi iho, enemmän kirkkautta, suuremmat silmät sekä kapeammat kasvot.

Videokuvauksen osalta Xperia XZ3 kykenee 4K HDR -tasoiseen videokuvaukseen, mutta emme siihen perehdy sen tarkemmin tässä arvostelussa. Hidastusvideo on yksi Xperia XZ3:n kameran videopuolen pääominaisuuksista. Puhelin tukee Xperia XZ2 -puhelimien tapaisesti superhidastuskuvaa 960 FPS:llä Full HD- tai HD-tasoisena.

Kamerasovellus on saanut suurimmat muutokset ja uudistuneen yleisilmeen. Sovellus on nyt entistä yksinkertaisempi ja selkeämpi, mitä on jo tovi saatu odotella, sillä Sony on käyttänyt useamman vuoden samanlaista kamerasovellusta. Sovelluksen aloitusnäkymässä on mahdollista vaihtaa pyyhkäisemällä valokuvaus- ja videokuvaustilojen välillä. Lisäksi manuaalisäätöihin on helppo päästä yhdellä painalluksella. Manuaalitilassa on tutut asetukset, joita on aikaisemminkin Sonyn puhelimissa nähty.

Kamerasovelluksessa on Tila-painike, jonka takaa löytyy kameran ehkä hieman vähemmän käytettävät kuvaustilat. Tällaisia ovat muun muassa muotokuvaselfie, Google Lens, Bokeh-kuvaus, hidastus ja AR-efekti. Sony on tuonut puhelimeen bokeh-ominaisuuden, mutta ainakaan testien perusteella se ei tuntunut koskaan toimivan halutulla tavalla. Alla on muutamia ruutukaappauksia paremmaksi muutetusta kamerasovelluksesta.

Käyttöjärjestelmä

Sony käyttää Xperia XZ3 -puhelimessa uutta Android 9.0 Pie -versiota.

Sony oli Xperia XZ3 -puhelimen kanssa ensimmäinen älypuhelinvalmistaja, joka toi uuden laitteen tarjolle tuoreella Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä. Vaikka puhelimessa on Android 9.0 Pie, niin Sony ei luota edelleenkään puhtaaseen Android-kokemukseen, vaan tyytyy yhtiön omaan Xperia-launcheriin, jossa on tehty selviä muutoksia. Sonyn oma käyttöliittymä on hieman erilainen kuin puhdas Android, vaikka suuria muutoksia ei ole tullut verrattuna muun muassa Xperia XZ2 -puhelimesta löytyvään Sonyn launcheriin.

Verrattuna Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä versioon on Google lisännyt Android 9.0 Pie -versioon muutamia uusia ominaisuuksia. Sony ei kuitenkaan hyödynnä Android 9.0 Pien näkyvimpiä ominaisuuksia kovinkaan laajasti. Xperia XZ3 -puhelimessa ei esimerkiksi ole uutta eleisiin pohjautuvaa navigointipalkkia tai päivitettyjä älykkäitä näytön kirkkaudensäätö- tai akkuominaisuuksia. Android 9.0 Pie näkyy Xperia XZ3:ssa siis pitkälti vain parannetuissa ominaisuuksissa ja tietoturvassa.

Testijakson lopussa puhelimessa oli tuoreimmat Googlen 1. lokakuuta julkaisemat tietoturvapäivitykset. Ainakin siis Xperia XZ3:ssa Sony on onnistunut pitämään tietoturvan ajantasaisena.

Testijakson alussa Xperia XZ3:n mukana tuntui tulevan hieman keskeneräinen käyttöjärjestelmä, jossa oli huomattavasti ongelmia. Monet sovellukset kaatuivat satunnaisesti ilman selvää syytä, minkä lisäksi myös kameran kanssa oli toisinaan ongelmia. Testijakson aikana Sony päivitti Xperia XZ3:n käyttöjärjestelmän, jonka mukana tuli korjauksia ongelmiin, jonka jälkeen satunnaisia kaatumisia ei ollut enää havaittavissa. Päivityksen jälkeen Xperia XZ3:n käyttöjärjestelmä tuntui olevan vakaudeltaan hyvällä tasolla. Alla on muutamia kuvakaappauksia, joista käy ilmi miltä Xperia launcher näyttää Xperia XZ3 -puhelimessa.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xperia XZ3 -puhelinta.

Sony Xperia XZ3 on mielestäni parhain testaamani Sonyn älypuhelin hetkeen. Testijakson aikana tykästyin erityisesti puhelimen tuttuun ja laadukkaaseen ulkoiseen toetutukseen. Lisäksi vedenkestävyys on selvä myyntivaltti. Xperia XZ3:n kamerat osoittautuivat myös päteviksi, minkä lisäksi positiivisiksi puoliksi on helppo luetella loistava näyttö, suorituskyky, tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä sekä langaton lataus.

Xperia XZ3:ssa sormenjälkilukijan sijainti osoittautui varsin huonoksi, aivan kuten Xperia XZ2 -mallinkin kohdalla. En myöskään juurikaan tykästynyt Sonyn ratkaisusta jättää jälleen perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin pois. Näiden lisäksi puhelimessa oleva uusi sivutunnistusominaisuus ei tuntunut testijakson perusteella olevan kovin käytännöllinen vaan enemmänkin siitä oli haittaa kuin todellista hyötyä. Puhelimessa ihmetystä herätti myös pikalaturin puuttuminen sekä varsin pienet tallennustila- ja muistiversiot, sillä kilpailevissa huippupuhelimissa voi olla jopa kaksinkertaisesti muistia.

Suomessa Xperia XZ3 on myynnissä monien jälleenmyyjien kautta. Hintaa löytyy mukavat 799 euroa, joten puhelin ei kilpaile Samsungin, Applen tai Huawein tuoreimpien 1000 euron huippupuhelimien kanssa, vaan tarjoaa loistavia ominaisuuksia ”huippupuhelimien keskihintaluokassa”. Suomessa Sony on tuonut Xperia XZ3:n tarjolle neljässä värissä, jotka ovat valkoinen, musta, punainen sekä vihreä. Testissä käynyt versio oli väritykseltään vihreä.

Sony Xperia XZ3 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

8.3

Hyvää
  • Laadukas ja jämäkkä
  • Erinomainen näyttö
  • Hyvät kamerat
  • IP68-sertifioinnin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Tuore Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä
  • Nopea ja tehokas (Snapdragon 845)
  • Langaton lataus
  • Ei lovinäyttöä
  • Hyvä äänentoisto
Huonoa
  • Sormenjälkilukijan sijainti
  • 3,5 mm kuulokeliittimen puute
  • Käyttökelvoton näytön sivutunnistus
  • Ei suojakuorta myyntipakkauksessa
  • Ei pikalaturia myyntipakkauksessa
  • 4 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Mulla käytössä tämä ollut reilun vuoden ja tykkään kovasti. Edellinen puhelin oli XZ ja siinä sormenjäljen tunnistus oli virtapainikkeessa ja olin pettynyt, kun tässä mallissa se on asetettu taakse. Jos puhelimen suojaa lompakkokotelolla, niin sormenjälkitunnistusta ei voi edes käyttää. Sivutunnistus oli pakko kytkeä pois päältä. Sonyn lasit ovat olleet kestävyydessä ihan huippuluokkaa. Ei naarmuja eikä halkeamia ja puhelimen käyttö on ollut kovaa. Jos nettiä jakaa puhelimesta toiseen laitteeseen, voi laite joskus alkaa kuumentua, ei kuitenkaan tapahdu jokaisella käyttökerralla.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android