ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi 12 Pro – monella tavalla supernopea

Xiaomi 12 Pro

Xiaomi 12 Pro on yksi alkuvuoden mielenkiintoisimmista lippulaivapuhelimista ja se on nyt saatavilla myös Suomessa. Xiaomi 12 Prossa on panostettu vahvasti kameroihin, mutta puhelin tarjoaa myös markkinoiden suorituskykyisimmän järjestelmäpiirin, erittäin tarkan näytön sekä tehokkaan pikalatauksen. Xiaomi 12 Pron ohella julkaistiin myös Xiaomi 12 -perusversio, johon voi tutustua pian erillisestä arvostelustamme.

Uuteen puhelimeen Xiaomi on laittanut suuren 6,73 tuuman AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri ja akunkesto on 4600 milliampeeritunnin akun varassa. Xiaomi 12 Prossa on tehokas 120 watin pikalataus, jonka luvataan lataavan puhelimen alle 20 minuutissa. Kameroita laitteen takaosassa on kolme, joista kukin on 50 megapikselin tasoinen. Suomessa Xiaomi 12 Pro on saatavilla 12 + 256 gigatavun muistiversiossa 1099 euron suositushinnalla.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Xiaomi 12 Pro -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto Xiaomi 12 Pron teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi 12 Pro (2201122G)
Mitat: 163.6 x 74.6 x 8.16 mm
Paino: 205 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.73 tuumaa QHD+ (3200 x 1440) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED (LTPO) / 120 Hz / HDR10+ / Dolby Vision / 1500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1(1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX707 / f/1.88 / 24 mm / 1/1.28" / 1.12 µm / OIS / PDAF) + 50 MP ultralajaakulmakamera (ISOCELL JN1 / f/2.2 / 14 mm / 1/2.76" / 1.28 µm / AF / 115 asteen kuvakenttä) + 50 MP telekamera (ISOCELL JN1 / f/1.9 / 48 mm / 1.28 µm / PDAF / OIS / 2x optinen zoom) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (OmniVision OV32B40 / f/2.45 / 26 mm / 1/3.14" / 0.7 µm / FF)
Akku: 4600 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 120W pikalataus / 50 watin langaton lataus / 10 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC / Infrapunalähetin
Ääni: Bluetooth 5.2 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa / violetti / sininen
Hinta: 1099€ (12 + 256Gt) 

Myyntipakkaus

Xiaomi 12 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa uuden Xiaomi 12 Pron varsin tyylikkäässä tummanpuhuvassa myyntipakkauksessa, jota koristaa tyylikkäät kultaiset yksityiskohdat. Pakkauksen päälipuolella on Xiaomin logo, luku 12 sekä laitteen mallinimi. Lisäksi Xiaomi ilmoittaa heti puhelimessa olevan 5G-tuki ja Harman Kardonin virittämät kaiuttimet. Myyntipakkauksen kylkiä koristaa Xiaomin logot ja puhelimen malliversio. Kylkeen on painettu myös teksti ”with easy access to the Google apps you use most”, joka vahvistaa Xiaomi 12 Pron pitävän sisällään Googlen palvelut.

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Xiaomin logolla koristeltu pienempi pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta löytyy itse Xiaomi 12 Pro -älypuhelin, joka on suojattu paperikääreellä. Myyntipakkauksen pohjalla on myös Xiaomin erittäin tehokas 120 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi 12 Pron myyntipakkaus on siis ulkoisesti ja sisällöltään tuttua Xiaomia, eli mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta myös hieman ekstraa. Mielestäni on mahtavaa nähdä, että Xiaomi 12 Pron ostajat saavat edelleen tehokkaimman mahdollisen laturin oletusarvoisesti puhelimen mukana, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Mukana toimitetaan myös suojakuori, jolla puhelimen rakennetta voi tarvittaessa suojata. Xiaomi on siis jälleen kerran onnistunut luomaan huippupuhelimen ansaitseman myyntipakkauksen, mikä ei ole enää tänä päivänä mikään itsestäänselvyys.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Xiaomi 12 Pro on tuttua lippulaivatasoa, sillä Xiaomi hyödyntää laadukkaita valmistusmateriaaleja sekä on viimeistellyt puhelimen huolellisesti. Puhelimessa on käytetty alumiinia kehyksen valmistamiseen ja lasipinnat on valmistettu kestävästä Gorilla Glass -lasista. Xiaomi 12 Pro on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen, violetti sekä perinteinen testiinkin saatu musta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi 12 Pron muotoilussa on keskitytty tällä kertaa parantamaan käyttökokemusta sekä samalla Xiaomi on panostanut tarkkoihin yksityiskohtiin. Jo puhelimen ensikertaa otettaessa käteen huomaa kuinka miellyttävältä puhelin tuntuu ja Xiaomi ei ole jättänyt mitään häiritseviä saumakohtia, jotka haittaisivat kokemusta. Xiaomi 12 Prossa myös lasipinnat kaartuvat symmetrisesti kohti alumiinikehystä, josta ainakin itse pidän todella kovasti. Pienet yksityiskohdat kruunaavat laitteen tyylikkyyden, sillä esimerkiksi kaiutinritilät muistuttavat aaltomaista ääntä.

Takaosan lasipinnan Xiaomi on viimeistellyt miellyttävästi mattapintaiseksi, joka on mielestäni aina parempi vaihtoehto kuin kiiltävät lasipinnat. Xiaomi 12 Pron kohdalla takapinta on samalla miellyttävän samettinen, mutta samalla myös jokseenkin karhea. Jos takapintaan osuu esimerkiksi kynnellä, niin se ”hioo kynttä”, jolloin kynnestä jää jälki lasiin. Tämän toki saa pyyhkimällä pois, mutta se on hyvä osoitus pinnan karheudesta. Varsinaisia naarmuja mattapintaan ei kuitenkaan testijakson aikana syntynyt.

Mattapinta ei kerää myöskään yhtä paljoa likaa tai sormenjälkiä kuin kiiltävät lasit, joten Xiaomi 12 Pron takapinta näyttää aina puhtaalta. Puhelimen takaosassa on Gorilla Glass 5 -lasia ja etuosassa on tuoreinta Gorilla Glass Victus -lasia. Xiaomi on myös suojannut näytön muovikalvolla, joten ainakin ensi alkuun muovikalvo suojaa näyttöä hyvin.

Xiaomi 12 Pro on kookas puhelin, sillä Xiaomin mukaan mitat olisivat 163,6 x 74,6 x 8,16 millimetriä ja painoa 205 grammaa. Suuri koko johtuu jo itsessään kookkaasta näytöstä, mutta nyt Xiaomi on myös ylittänyt 200 grammaan maagisen rajan. Xiaomi 12 Pro ei ole siis mitenkään kevytkään, vaikka painoon varmasti tottuukin muutaman viikon käytön jälkeen. Laadukkaiden materiaalien ansiosta Xiaomi 12 Pro on myös todella jämäkkä laite, eikä puhelin pääse käsien välissä taipumaan. Xiaomi 12 Pro kuitenkin natisee jonkin verran, kun sitä varta vasten taivuttelee, mutta natinaa ei ole kuitenkaan havaittavissa, jos puhelinta käyttää normaalisti.

Yksi suurimmista rakenteellisista puutteista Xiaomi 12 Prossa on IP68-luokituksen puuttuminen. Xiaomi ei ole saanut puhelimeen edelleenkään vedenkestävyyttä, joka ollut ongelma suurimmassa osassa yhtiön huippupuhelimista viime vuosina. Xiaomi 12 Prota ei siis kannata altistaa vedelle, vaikka Xiaomi onkin pyrkinyt estämään veden pääsemisen rakenteeseen esimerkiksi laittamalla SIM-korttitelakkaan suojakumin. Xiaomi 12 Pro ei siis todennäköisesti hajoa pienestä vesisateesta, mutta tahallaan vedelle ei laitetta kannata altistaa. Virallisen IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää puhelimen suurimpana rakenteellisena heikkoutena, sillä sen löytyminen 1099 euron puhelimesta pitäisi olla itsestäänselvyys.

Etuosaltaan Xiaomi 12 Pro on kuin monet muutkin tämän hetken huippupuhelimet. Xiaomi on lähtenyt hakemaan ilmettä näytön kaartuvuudella ja samalla yhtiö on minimoinut näytön kehykset. Näyttö peittää etuosasta noin 90 prosenttia, joka on todella hyvä suoritus. Näytön yläreunaan Xiaomi 12 Prossa on laitettu keskitetysti etukamera ja puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet on integroitu näyttöön. Xiaomi 12 Pron näytön alareunassa on myös integroitu optinen sormenjälkilukija.

Laitteen takaosassa Xiaomi on lähtenyt hieman geneerisempään toteutukseen kamera-alueen kanssa. Kamera-alue on kookas, mutta ei mikään liian suuri. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta, joiden rinnalla on myös kaksois-LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”50MP”, jolla viitataan kameroiden tarkkuuteen. Xiaomi 12 Pron takaosassa on myös Xiaomin logo, 5G-logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Xiaomi 12 Pron yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Kaiuttimen rinnalla on myös Harman Kardonin logo. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi 12 Prohon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Xiaomi 12 Prossa on panostetut todella paljon näyttöön, sillä teknisien tietojen valossa näytössä on paljon ratkaisuja, joita voi odottaa todellisilta lippulaivapuhelimilta. Näyttö on kooltaan 6,73 tuumaa ja se perustuu LTPO AMOLED -tekniikkaan. Näytössä on korkea WQHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3200 x 1440 pikseliä. Yhteensä tuumaa kohden näytössä on 521 pikseliä, joten kyseessä on erittäin tarkka näyttö, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen ainakaan paljain silmin ole mahdollista. Näytössä on myös tuttu 20:9-kuvasuhde, korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 1500 nitin kirkkaus sekä HDR10+- ja Dolby Vision -tuki.

Näyttö kaartuu tällä kertaa kahdelta reunalta, joka tuo mukanaan hieman ilmettä. Mitään konkreettista hyötyä kaartuvuudesta ei valitettavasti ole, mutta ainakin omasta mielestäni kaartuvuus erottaa laitteen hyvällä tavalla edullisemmista puhelimista. Xiaomi 12 Prossa kaartuvuus ei tuottanut testijakson aikana ollenkaan haamukosketuksia, joten kaartuvuudesta ei ollut mitään merkittävää haittaa.

Tarkkuus on Xiaomi 12 Pron näytössä vakuuttava ja sen ansiosta näytöllä kaikki näyttää tarkalta. Toinen selvä vahvuus näytössä on 120 hertsin virkistystaajuus, joka takaa sulavan kokemuksen tilanteessa kuin tilanteessa. Xiaomin hyödyntäessä LTPO-tekniikkaa, niin korkean virkistystaajuuden toteutus on aikaisempaa virtapihimpi. Virkistystaajuus vaihtelee automaattisesti 1-120 hertsin välillä, mutta käyttäjät voivat myös pakottaa virkistystaajuuden pysymään 60, 90 tai 120 hertsin välillä.

Kirkkaus on myös näytön yksi valttikorteista, sillä Xiaomin mukaan näyttö yltää parhaimmillaan jopa 1500 nitin kirkkauteen. Yleisesti kirkkauden on kuitenkin kerrottu olevan noin 1000 nitiä, joten korkeampaan kirkkauteen päästään vain tietyissä tilanteissa. Xiaomi 12 Pron näytön kirkkauden kanssa ei testijakson aikana ollut mitään valittamista, sillä kirkkaassa auringonvalossakin näytöstä pystyi saamaan erinomaisesti selvää. AMOLED-tekniikan ansiosta Xiaomi 12 Pron näyttö toistaa myös värit todella hyvin ja musta on oikeasta mustaa. Näyttö toistaa värit oletusasetuksilla ainakin omaan silmääni todella loistavasti, joten näytön väriasetuksiin ei tarvinnut testijakson aikana kajota.

Xiaomi 12 Pron näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Näyttö tukee myös kehittynyttä Dolby Vision -tekniikkaa, jota esimerkiksi Netflix-sovellus tukee. Xiaomi 12 Pro tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella sekä HDR10-tekniikalla.

Kokonaisuudessaan Xiaomi 12 Pron näyttö on markkinoiden parhaimmistoa ja vastaa juuri sitä, mitä luvataankin. Näyttö on ainakin omaan makuuni tarpeeksi suuri ja samalla suurimmat vahvuudet ovat erinomainen tarkkuus, värintoisto, korkea virkistystaajuus sekä korkea kirkkaus. Xiaomi 12 Pron ostajien ei tarvitse siis pettyä näyttöön.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla näyttöä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Esimerkiksi näytön värejä on mahdollista säätää kattavasti, vaikkakin testijakson aikana ei asetuksiin tarvinnut koskea. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (eloisa, kyllästetty, alkuperäinen väri), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä.

Xiaomi 12 Pron näyttöasetuksissa on myös mahdollista vaihtaa Full HD+- ja WQHD+ -tarkkuuksien välillä sekä virkistystaajuus voidaan valita 120, 90 ja 60 hertsin välillä tai käyttää oletusta, jossa virkistystaajuus vaihtelee sisällön mukaan. Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. Xiaomi on tuonut mukaan myös MEMC-tekniikan, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä videoihin automaattisesti välikuvia.

Puhelimessa muita näytön asetuksia ovat muun muassa lukutila sekä käyttöjärjestelmän kattava tummaa tila. Xiaomi 12 Pro tukee myös Always-on-display-toimintoa, joten suljetulle näytölle saadaan helposti kellonaika ja ilmoituskuvakkeet. Xiaomi antaa myös monipuolisesti erilaisia teemoja ja kellotyylejä, joilla käyttäjät voivat personoida kokemusta omakseen.

Tekniikka ja suorituskyky

Xiaomi 12 Pro on lippulaivapuhelin, joten myös järjestelmäpiirinä on markkinoiden tämän hetken tehokkain Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on sama järjestelmäpiiri, mikä on nähty monissa alkuvuoden huippupuhelimissa, joten myös Xiaomi 12 Prolta voidaan odottaa loistavaa suorituskykyä.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Puhelimesta on tuotu Suomen markkinoille myyntiin vain yksi muistiversio, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää lippulaivapuhelimien tapaisesti huippuluokan LPPDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Xiaomi 12 Pron kohdalla on kuitenkin vain ja ainoastaan luotettava puhelimen omaan tallennustilaan, sillä muistikorttipaikkaa ei ole tarjolla. Jos 256 gigatavun tallennustila loppuu, niin käyttäjät voivat toki käyttää esimerkiksi erilaisia pilvitallennustiloja.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo hyvin tiedossa, sillä samaan piiriin perustuvia puhelimia on testattu aikaisemminkin. Ajoimme Xiaomi 12 Prossa läpi tutut suorituskykytestit, joissa päästiin hyviin tuloksiin. Xiaomi 12 Pro on myös yksi harvoista puhelimista, joka on päässyt AnTuTu-testissä yli miljoonaan pisteeseen. Yleisesti Xiaomi 12 Pron suorituskykytestien pisteet olivat myös hieman korkeammalla tasolla kuin monissa muissa tämän hetken huippupuhelimissa. Alapuolella olevasta taulukosta voi tarkistaa Xiaomi 12 Pron saamat pisteet ja verrata niitä OnePlus 10 Pron ja Samsung Galaxy S22 Ultran vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Xiaomi 12 Pro (SD8G1) OnePlus 10 Pro (SD8G1) Samsung Galaxy S22 Ultra (E2200)
AnTuTu (V8): 1 004 963 pistettä 776 479 pistettä 761 872 pistettä
Geekbench 5 (single): 1189 pistettä 983 pistettä 1031 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3773 pistettä 3369 pistettä 3372 pistettä
PCMark 2.0: 13 240 pistettä 11 000 pistettä 10 565 pistettä
3DMark Wild Life: 9659 pistettä 7508 pistettä 6339 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykyä ei Xiaomi 12 Prosta siis puutu ainakaan suorituskykytestien perusteella. On kuitenkin hyvä huomata, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata aina katsoa kovinkaan tarkasti, sillä ne antavat vain suuntaa antavan käsityksen suorituskyvystä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Testijakson aikana Xiaomi 12 Prossa ei suorituskyky tuntunut koskaan loppuvan, vaan puhelin toimi tilanteessa kuin tilanteessa sujuvasti. Suorituskyky on myös samalla tasolla kuin pääosin kaikissa muissakin lippulaivapuhelimissa tällä hetkellä.

Suuri mielenkiinto kaikissa uusissa huippuluokan älypuhelimissa kohdistuu tällä hetkellä lämpenemiseen sekä suorituskyvyn pysymiseen tasaisena pitkässä käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästä eroon tänäkään vuonna Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla, jos tarkastellaan muitakin huippuluokan puhelimia.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Xiaomi 12 Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 12 Pro -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä huimat 1 004 963 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun asettuessaan 970 288 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 936 442 pistettä. Vastaavia suorituskyvyn laskuja on nähty monissa Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiireissä, joten Snapdragon 8 Gen 1 ei ole yksin ongelman kanssa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi reilut 68 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 6,8 prosenttia. Verrattuna moniin muihin puhelimiin, Xiaomi 12 Pron suorituskyvyn lasku oli vähäistä. Suorituskyvyn varsin pieni lasku oli jopa yllättävää, sillä monesti vastaavassa testissä suorituskyky laskee 10-20 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että Xiaomi on pystynyt optimoimaan jäähdytysjärjestelmän muita paremmaksi.

Vaikka jäähdytysjärjestelmä onkin erinomaisella tasolla, niin kuumenemiselta ei päästä välttymään. Erityisesti stressitestin aikana puhelin kuumeni erittäin paljon ja alumiinikehys tuntui niin kuumalta, ettei laitetta ollut miellyttävää koskea. Myös Xiaomi 12 Pron takaosa kuumenee yläreunastaan paljon. Stressitestin aikana puhelin myös ilmoitti ylikuumenemisesta ja puhelin automaattisesti alkaa rajoittamaan mobiilidataa, Wi-Fi-yhteyksiä, GPS- ja kameratoimintoja.

Xiaomi 12 Prossa on kerrottu olevan kehittynyt jäähdytysjärjestelmä, joka on kooltaan jopa 2900 mm². Xiaomi on panostanut järjestelmän ohueen toteutukseen ja se koostuu kolmesta grafeenikerroksesta, joka siirtää lämmön tehokkaasti pois järjestelmäpiiriltä. Vaikka se ei kuumenemista estäkään, niin Xiaomi 12 Pro jäähdytysjärjestelmä tekee asiansa, sillä suorituskyky pysyy hyvänä pidemmässä käytössä.

Xiaomi 12 Pro tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Xiaomi 12 Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Uutuuspuhelin tukee neljäätoista 5G-taajuusaluetta NSA- ja SA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Xiaomi 12 Prosta.

Xiaomi 12 Prossa tuntui verkkoyhteydet toimivan moitteetta, eikä ongelmia havaittu esimerkiksi maaseudulla 4G-verkoissa. 5G-yhteyksiä puhelimessa ei päästy testaamaan päivittäisessä käytössä, mutta satunnaisien testien perusteella päästiin tuttuun tapaan loistaviin lataus- ja lähetysnopeuksiin, joten 5G-yhteyksien ansiosta voidaan ladata tietoja selvästi aikaisempaa nopeammin.

Muuta tekniikasta

Puhelimen yläreuna

Xiaomi 12 Pron äänentoistoon on panostettu tällä kertaa vahvasti, sillä kyseessä on neljästä kaiutinelementistä koostuva ratkaisu. Xiaomi on toteuttanut puhelimen ylä- ja alareunoihin kaiutinritilät, joten neljää kaiutinritilää ei kuitenkaan ole, vaikka kaiutinelementtejä onkin neljä. Xiaomin mukaan puhelimen molemmissa päädyissä on yksi diskantti- ja bassoelementti. Xiaomi 12 Pron kaiuttimet on myös jälleen Harman Kardonin virittämät, joka näkyy puhelimessa myös Harman Kardonin logona yläreunassa.

Puhelimen reunoissa olevan kaiuttimet tuottavat hyvän äänenlaadun, joka on yksi parhaimmistoon asettuvista. Puhelimen kokoluokkaan on vaikea saada mitään ihmeellisiä kaiuttimia, mutta Xiaomi 12 Pro asettuu mielestäni yksien parhaimpien puhelimien joukkoon. Äänenlaatu riittää satunnaiseen musiikin kuunteluun ja toisinaan äänessä oli myös jokseenkin havaittavissa bassoa miellyttävästi. Hyvä äänenlaatu kruunaa mielestäni muun muassa videoiden sekä elokuvien katselun. Kaiuttimien vahvuus on niiden voimakkuus, sillä niistä lähteen todella hyvin ääntä.

Kuulokeliitintä Xiaomi 12 Prossa ei ole, mutta käyttäjät voivat yhdistää langalliset kuulokkeet erikseen ostettavan kuulokeadapterin avulla. Xiaomi on panostanut langattomien kuulokkeiden ääneen, sillä Xiaomi 12 Pro tukee tuoreinta Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven. Testijakson aikana useat erilaiset langattomat kuulokkeet toimivat loistavasti Xiaomi 12 Pron kanssa.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut jälleen näytön alareunaan ja Xiaomi luottaa edelleen optiseen toteutukseen. Sormenjälkilukijan osalta Xiaomi 12 Prolla ei ole tarjolla mitään suurempia yllätyksiä, sillä aikaisemminkin Xiaomin puhelimien näytönalaiset sormenjälkilukijat ovat olleet erinomaisia. Testijakson aikana myös Xiaomi 12 Pron sormenjälkilukijan todettiin olevan nopea ja luotettava. Sormenjälkilukija on myös näytössä hyvässä sijainnissa, joten sen käyttäminen on luonnollista.

Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testijakson aikana suuremmin testattu. Etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus on yleisesti tietoturvattomampi vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Parin testauksen jälkeen kasvojentunnistus oli toimiva ratkaisuja ja mukavan nopea. Päivittäisessä käytössä luotettiin kuitenkin sormenjälkilukijaan.

Xiaomi 12 Pron sormenjälkilukijan todennäköisesti mielenkiintoisin toteutus on tuki sykkeen mittaamiselle. Mitään todellista käyttöä ominaisuudelle ei ole, mutta Xiaomi on tuonut asetuksien erityisominaisuudet-valikkoon mahdollisuuden tarkistaa oman sykkeen sormenjälkilukijalla. Mielestäni kyseessä on enemmänkin suuntaa antava mittaus, sillä esimerkiksi älykello tuntui antavan hieman erilaista tulosta. Sormenjälkilukijan kanssa sykkeen mittaamisessa käytetään fotopletysmografia-mittausta (PPG). Kyseistä mittaustapaa on monesti moitittu epätarkkuudesta lääketieteellisessä käytössä.

Xiaomin puhelimissa on jo vuosia putkeen ollut infrapunalähetin, joka on säästetty myös Xiaomi 12 Prossa. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämän kaukosäätimenä Mi Remote -sovelluksen ansiosta. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodinlaitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akunkesto ja lataus

Akunkesto Xiaomi 12 Prossa on kookkaan 4600 milliampeeritunnin akun varassa, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan mitenkään erityisen suuri otettaessa huomioon laitteen kokoluokan. Suurempiakin akkuja on nähty, mutta tästä huolimatta Xiaomi 12 Prota ei voi suorilta tuomita. Testijakson aikana akunkesto tuntui olevan perustasoa, sillä akku kesti vaadittavan yhden päivän ajan aktiivisessa käytössä.

Usein iltaisin akkua oli noin 10-20 prosenttia ja vain kerran akku onnistui loppumaan noin kahdeksan aikaan illalla. Kahta päivää akku ei siis riitä ainakaan omassa käytössä, vaan Xiaomi 12 Prossa on akku, joka tarjoaa juuri sen minimimäärän virtaa kuin voi odottaakin. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä parhaimmat asetukset, eli näytön tarkkuus oli QHD+ -tasolla ja virkistystaajuus oli 120 hertsissä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei pystytty päivittäisessä käytössä todentamaan.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Xiaomi on panostanut vahvasti Xiaomi 12 Pron latausratkaisuihin, sillä tuettuna on 120 watin langallinen pikalataus sekä 50 watin langaton pikalataus. Monien mielenkiinto kohdistuu kuitenkin langalliseen lataukseen, sillä Xiaomi 12 Pro on yksi harvoista 120 watin latauksen tarjoavista puhelimista. Xiaomi on luvannut pikalatauksen lataavan Xiaomi 12 Pron 18 minuutissa boost-tilassa tai normaalissa tilassa 24 minuutissa. Xiaomin väitteet pystyttiin todentamaan, sillä Xiaomi 12 Pron mukana toimitetaan tehokkain mahdollinen laturi oletusarvoisesti.

Valitettavasti Xiaomi 12 Pron langallisella 120 watin pikalatauksella ei päästy syystä tai toisesta Xaiomin lupaamalle tasolle. 18 minuutin sijasta akku saatiin 30 minuutissa tyhjästä täyteen 5 minuutin mittausvälillä. Mittaus tehtiin boost-tilassa, joten erikoisesti latausaika oli 12 minuuttia enemmän kuin luvattu. Kyseessä on nopea lataus edelleen ja akkua saadaan hyvin nopeasti lyhyessäkin ajassa. Esimerkiksi 5 minuutissa saadaan 27 prosenttia akkua ja 80 prosentin taso saavutetaan vain 20 minuutissa.

Xiaomi 12 Pron tukiessa 50 watin langatonta pikalatausta luvataan akun latautuvan 42 minuutissa tyhjästä täyteen. Lataustesti pystyttiin tekemään langattomalla Xiaomin omalla laturilla ja latausnopeus oli tällä kertaa jopa nopeampi kuin luvattiin. Puhelin latautui tyhjästä täyteen 40 minuutissa, joten Xiaomi 12 Pron langaton lataus on yksi markkinoiden tehokkaimmista tällä hetkellä.

Koska Xiaomi 12 Pro tukee langatonta latausta, niin luonnollisesti mukaan on saatu myös käänteinen langaton lataus. Käänteisen langattoman latauksen avulla on mahdollista ladata langattomasti muita Qi-standardiin perustuvia laitteita tai puhelimia 10 watin teholla. Käänteinen langaton lataus toimii, jos puhelimessa on akkua vähintään 30 prosenttia. Käänteinen langaton lataus on kätevä toiminto esimerkiksi reissuilla, jolloin ei ehkä halua ottaa mukaan kaikille laitteille omia latureita. Puhelimen avulla pystytään lataamaan helposti kuulokkeita tai vaikkapa kelloja langattomasti.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi 12 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 12 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi samalla tavalla kuin normaalistikin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista, joka on varsin poikkeuksellista. Yleensä lataus on estetty pakkasessa, mutta Xiaomi on aikaisemminkin vakuuttanut 120 watin latauksen toimivan pakkasessakin.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi 12 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 2 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 98 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä todella vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Xiaomi 12 Pro on kuin suunniteltu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut suurta, vaan puhelin yllätti todella. Kyseessä on yksi parhaimmin testissä pärjänneistä puhelimista vuoden 2022 aikana. Pakkanen ei myöskään itsessään vaikuttanut merkittävästi laitteen käyttöön.

Kamerat

Xiaomi 12 Prossa on panostettu kameroihin, kuten missä tahansa muussakin lippulaivapuhelimessa. Puhelimessa on peräti kolme 50 megapikselin tasoista kameraa takaosassa, jotka ovat pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä telekamera. Kyseessä on siis mielenkiintoisilla kameroilla varusteltu puhelin, mutta mistään seuraajasta esimerkiksi viime vuoden Xiaomi Mi 11 Ultralle ei ole.

Pääkamerana Xiaomi hyödyntää Sonyn kehittämää IMX707-sensoria, joka on kooltaan 1/1.28-tuumaa ja siinä on 1,22 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on myös f/1.9-aukolla sekä 24 millimetrin polttovälillä varusteltu linssi. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta ja siinä on myös optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL JN1 -sensoriin. Kyseessä on 1/2,76-tuuman kennolla varusteltu sensori, jossa on 0,64 mikronin pikselikoko. Kamerassa on 14 mm polttovälillä ja f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Kamerassa ei ole valitettavasti automaattitarkennusta, joka on hieman erikoinen puute. Ultralaajakulmakamera tarjoaa varsin maltillisen 115 asteen kuvausalueen.

Xiaomi 12 Pron kolmas kamera on myös 50 megapikselin tasoinen ja se perustuu samaan Samsungin kehittämään ISOCELL JN1 -sensoriin. Kameraa käytetään zoomaustilanteissa, eli tarjolla on telekamera. Tuttuun tyyliin kamerassa on 1/2,76-tuuman kenno sekä 0,64 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/1.9-aukko sekä 48 mm polttoväli, mutta optista kuvanvakautusta ei siihen ole saatu. Kamera tukee 2x optista zoomausta, joten mitään huimia zoomilukemia kameralla ei päästä kokemaan.

Puhelimeen on saatu myös 32 megapikselin tasoinen etukamera, joka perustuu OmniVisionin kehittämään OV32B40-sensoriin. Kamera on kooltaan 1/3.4-tuuma ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.45-aukkosuhde sekä 26 millimetrin polttoväli.

Xiaomi 12 Pron kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX707, f/1.9, 24 mm, 1/1,28”, 1,22 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (ISOCELL JN1, f/2.2, 14 mm, 1/2,76”, 0,64 µm, 115 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 50 megapikseliä (ISOCELL JN1, f/1.9, 48 mm, 1/2,76”, 0,64 µm, PDAF, 2x optinen zoom)
 • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B40, f/2.45, 26 mm, 1/3,4”, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Lopputuloksena saadaan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, mutta myös erillisessä kuvaustilassa on 50 megapikselien kuvien taltioiminen mahdollista.

Kuvanlaatu on tutulla huippuluokan tasolla erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on paljon yksityiskohtia ja värit taltioituvat ainakin omaan silmääni mukavan luonnollisina. Dynaaminen alue kuvissa on laaja. Xiaomi ei korosta mitään tiettyjä värejä liiaksi ja kuvien jälkikäsittely ei ole liian paljoa huomattavissa lopputuloksessa. Kuvat ovat mielestäni hyvällä huippuluokan tasolla, joten ainakaan hyvässä valaistuksessa käyttäjät eivät tule pettymään kuvien laatuun.

Heikossa valaistuksessa Xiaomi 12 Pron pääkamera tuottaa oletusarvoisesti hyviä lopputuloksia. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka on myös käytössä oletusarvoisesti. Tämän ansiosta hämärässä saadaan parempia kuvia kuin normaalisti. Toki kyseessä ei ole sama asia kuin erillinen yökuvaustila, sillä automaattisessa kuvaistilassa kuvat otetaan lähes heti, mutta yökuvaustilassa voidaan käyttää selvästi pidempiä valotusaikoja.

Hämärässä kuvat ovat miellyttävän tarkkoja ja yksityiskohtia on selvästi esillä. Kuvat ovat toki hieman tummia, eikä kamera tuo kuviin kovinkaan paljoa valoa esimerkiksi varjokohtiin. Yökuvaustila kyllä tuo varjoihinkin enemmän valoa, mutta normaalisti kuvat ovat selvästi tummempia. Hämäräkuvissa on jonkin verran melua, mutta ei mitenkään aivan liiaksi. Kokonaisuus kuvissa on tasapainossa ja värit ovat miellyttävän realistisia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12 Pron pääkameralla oletusasetuksilla.

Xiaomi 12 Prossa on tarkka 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, jossa käytetään myös pikseleiden yhdistämistekniikkaa, joten lopputuloksena on 12,5 megapikselin kuvia. Kamerassa on muutama erikoinen toteutus, sillä tarjolla ei ole automaattista tarkennusta ja samalla 115 asteen kuvakenttä on varsin maltillinen.

Ultralaajakulmakameran tuottama kuvanlaatu on hyvällä tasolla, mutta mitään yllätyksiä ei valitettavasti ole tarjolla. Kuvat ovat yleiseltä laadultaan hyviä, sillä niissä on mukavasti yksityiskohtia, värit ovat luonnolliset ja Xiaomi on onnistunut hyvin korjaamaan vääristykset. Myös dynaaminen alue on hyvällä tasolla. Kuvat ovat tarkemmillaan keskeltä, mutta reunoja kohden mentäessä on havaittavissa selvästi enemmän pehmeyttä. Kameralla ei pysty valitettavasti kuvaamaan kovinkaan läheltä hyviä kuvia, sillä tarjolla on vain kiinteä tarkennus.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa kohtuullista jälkeä, mutta oletuskuvaustilassa kuvat ovat tummia. Yksityiskohtia on edelleen hyvin, vaikka jotkin yksityiskohdat ovatkin todella pehmeitä. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa, jolla saadaan hieman tarkempia ja valoisampia kuvia, mutta merkittävää parannusta ei ole havaittavissa. Ultralaajakulmakamera ajaa siis asiansa myös heikossa valaistuksessa, mutta mistään markkinoiden parhaimmasta kamerasta ei ole kysymys.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Xiaomi 12 Pron ultralaajakulmakameralla.

Xiaomi 12 Prossa on myös telekamera, joka on 50 megapikselin tasoinen. Kameralla taltioidaan myös oletusarvoisesti 12,5 megapikselin kuvia pikseleiden yhdistämistekniikan ansiosta. Kamera tarjoaa 2x optisen zoomauksen, joka on nykymittapuulla varsin vähän, mutta Xiaomi on päättänyt panostaa normaalia laadukkaampaan kamerasensoriin pitkien zoomauksien sijasta.

Telekameran tuottama kuvanlaatu on hyvällä tasolla, eikä jää juurikaan pääkameran jalkoihin. Hyvässä valaistuksessa telekameralla saadaan aikaiseksi tarkkoja kuvia, joissa on palikat kohdallaan. Kuvissa on paljon tarkkuutta ja dynaaminen alue on laaja. Värit ovat hieman korostuneempia ja esimerkiksi siniset sävyt vaikuttavat selvästi lämpimämmiltä.

Heikossa valaistuksessa telekameralla pystytään saamaan myös hyviä kuvia, jotka vastaavat pitkälti pääkameran kuvien laatua samoissa olosuhteissa. Yksityiskohdat ovat tarkkoja ja värit taltioituvat hyvin. Kokonaisuudessaan myös telekameralla pystytään kuvaamaan hyvää jälkeä tilanteessa kuin tilanteessa. Henkilökohtaisesti olisin toivonut selvästi suurempaa zoomausta, mutta digitaalisesti zoomatut kuvat esimerkiksi 5-kertaiseksi ovat vielä laadukkaita. Digitaalinen zoomaus onnistuu 20-kertaiseksi.

Alapuolella on muutamia kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on taltioituna pääkameralla ja oikeanpuoleinen telekameralla.

Videokuvauksen osalta Xiaomi 12 Pro tarjoaa samoja ominaisuuksia kuin monet muutkin lippulaivapuhelimet. Xiaomi 12 Pro tukee tarkkaa 8K-videokuvausta 24 fps:n tasolla ainoastaan pääkamerallaan. Muut kamerat tukevat korkeintaan 4K 60 fps -videokuvausta. Videokuvaus erityisesti 4K-tarkkuudella on loistavaa ja riittää ainakin itselleni kaikissa tilanteissa. 8K-videokuvauksesta ei ainakaan itselleni ole mitään merkittävää hyötyä, sillä niin tarkalle sisällölle ei ole todellisuudessa vielä mitään suurempaa käyttöä.

Videota kuvattaessa voidaan vaihtaa kaikkien kameroiden välillä, jos käytössä on 4K 30 fps tai sitä pienempi kuvanlaatu. Jos haluaa kuvata 4K 60 fps -videota, niin kamera on valittava aina ennen kuvauksen aloittamista. Xiaomi 12 Pro tarjoaa ammattilaiskuvaajia varten myös pro-videokuvaustilan, jossa kameroiden kuvausasetuksia voidaan säätää manuaalisesti kesken videokuvauksen.

32 megapikselin selfiekameralla pystytään kuvaamaan monille varmasti tarpeeksi hyviä kuvia ainakin hyvässä valaistuksessa. Kuvat ovat laadukkaita ja niissä on tarkkoja yksityiskohtia. Värit taltioituvat varsin luonnollisesti ja dynaaminen alue on mukavan laaja. Kamerasta puuttuu kuitenkin automaattinen tarkennus, jota voisi tässä hintaluokassa jo odottaa. Etukameralla pystytään kuvaamaan 1080p 60 fps -tarkkuudella, joten myöskään 4K-videokuvausta ei ole tarjolla.

Xiaomi 12 Prossa on sama kamerasovellus kuin yhtiön muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi 12 Pron kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä telekameran (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 5x, 10x ja 20x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi 12 Prosta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, telekamera). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 12800) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 50 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Xiaomi 12 Prossa kamerasovellus tuntui toimivan loistavasti ja kuvaustilojen vaihtelu oli sujuvaa. Lisäksi kameran yleinen toiminta oli hyvää, mutta kuvien ottamisessa oli havaittavissa pieni viive. Toki mistään suuresta ei ole kyse ja se tulee suuremmin esille heikossa valaistuksessa kuvattaessa. Xiaomi 12 Pro on siis kameraohjelmiston osalta varmasti yksi tämän hetken parhaimmista ja tarjoaa todella monipuolisen kattauksen erilaisia kuvaustoimintoja.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi 12 Prossa on tuoreeltaan Android 12 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä toimii Xiaomin oma MIUI 13 -käyttöliittymä. Mitään merkittävää uudistusta uusi MIUI-versio ei tuo verrattuna vanhoihin versioihin, mutta tietysti pieniä parannuksia Xiaomi on saanut aina mukaan. Testijakson aikana Xiaomi julkaisi puhelimelle useita päivityksiä, joista tuorein piti sisällään Googlen 1. huhtikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Tällä kertaa Xiaomi on parantanut selvästi huippupuhelimensa päivityslupausta, sillä Xiaomi 12 Pro tulee saamaan 3 vuotta Android-päivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa teoreettisesti puhelimen saavan Android 13-, Android 14- ja Android 15 -päivitykset ja tietoturvakorjauksia olisi tulossa vuoteen 2026 asti. Kyseessä on jo hyvä päivityslupaus, mutta verrattuna esimerkiksi Samsungin 4 + 5 vuoden päivityslupaukseen, jäädään hieman jälkeen. Xiaomi 12 Prolle on kuitenkin päivityksiä luvassa, mutta todellisuudessa vasta muutaman vuoden päästä nähdään, miten Xiaomin lupaukset ovat pitäneet paikkansa.

Itsessään Xiaomin tuorein MIUI 13 -käyttöliittymäversio on hyvin pieni parannus verrattuna aikaisemmissa puhelimissa nähtyyn MIUI 12 -versioon. Kyseessä on tuttua Xiaomia, sillä ulkoinen olemus on samanlainen, eikä käyttökokemukseen ole tehty merkittäviä muutoksia. MIUI 13 tuo mukaan muutoksia erityisesti pinnan alle, mutta ulkoiset muutokset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi luvatut paremmat widgetit eivät ole saatavilla Suomessa, joten kyseessä on MIUI 12 pääosin vain uudella nimellä.

Xiaomi 12 Prossa on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita on erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 13 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti. MIUI 13:ssa sovelluksien värimaailmaa vaihdetaan taustakuvan mukaisesti, mutta sitä ei pysty itse jälkikäteen säätämään.

Kokonaisuudessaan ohjelmistokokemus Xiaomi 12 Pron kohdalla oli hyvä, eikä suurempia ongelmia tullut vastaan. MIUI 13 on hyvin monipuolinen käyttöliittymä, joka jakaa varmasti hieman mielipiteitä. Itse kuitenkin tykkään sen antamasta kokemuksesta. MIUI 13 näyttää varsin raskaasti kustomoidulta, mutta Xiaomi on onneksi saanut sen toimimaan todella kevyesti ja kokemus on todella hiottu. MIUI 13:n ongelmana on edelleen varsin erikoiset ilmoitusasetukset, sillä toisinaan jotkin ilmoitukset eivät tulleen läpi, mutta suurimmassa osassa tapauksissa ilmoitukset toimivat ongelmitta.

Yhteenveto

Xiaomi 12 Pro on jälleen vahva osoitus Xiaomin osaamisesta ja kyvystä tuottaa mielenkiintoisia lippulaivatason älypuhelimia. Xiaomi 12 Prota voisi kuvailla monella tavalla nopeaksi puhelimeksi, sillä markkinoiden kyvykkäin järjestelmäpiiri on tehokas, 120 watin pikalataus lataa akun nopeasti ja yleisesti kokemus on nopea.

Itse tykkäsin Xiaomi 12 Pron rakenteesta, sillä laite on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja muotoilu on hyvinkin ergonominen. Puhelimen näyttö on yksi tämän hetken parhaimmista ja Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri on suorituskyvyltään erinomainen. Xiaomi 12 Prossa on lisäksi hyvä äänentoisto sisäänrakennettujen kaiuttimien ansiosta. Puhelimen kamerat ovat myös huippuluokkaiset ja tuottavat laadukkaita kuvia tilanteessa kuin tilanteessa. Valttikortteina voidaan pitää tehokkaita pikalatauksia, hyvää pakkaskestävyyttä sekä pitkää päivityslupausta.

Valitettavasti Xiaomi 12 Prossa on myös jonkin verran huonoja puolia. Rakenteessa erikoista on IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden puuttuminen, sillä tässä hintapisteessä pitäisi kyseinen seikka olla oletusarvoisesti. Xiaomi 12 Pro tuntui myös kuumenevan raskaassa pidemmässä käytössä, joka on toki myös monien muiden uusien huippupuhelimien ongelma. Akunkesto ei ollut parhaasta päästä, mutta lataustekniikat paikkasivat sen puutteita. Kameroiden osalta olisi voinut odottaa myös hieman enemmän, sillä esimerkiksi 2x optinen zoomaus on jo nykypäivänä todella vähän. Xiaomi 12 Prossa kannattaa ottaa huomioon lisäksi muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puuttuminen.

Hinta on myös yksi pieni miinus, sillä ominaisuuksiin suhteutettuna 1099 euroa on todella paljon. Kilpailu on lippulaivapuhelimien osalta todella kovaa ja edullisemmallakin hinnalla pystyy saamaan todella vakuuttavia puhelimia. Esimerkiksi OnePlus 10 Pro maksaa hieman vähemmän ja samaan järjestelmäpiiriin perustuva Motorola Edge 30 Pro vastaavasti 300 euroa vähemmän. Jos hinta laskee alle 1000 euroon, niin Xiaomi 12 Pro voisi olla selvästi houkuttelevampi vaihtoehto.

Xiaomi 12 Pro on ollut saatavilla Suomessa huhtikuun lopulta lähtien ja se on tarjolla 12 + 256 gigatavun muistiversiossa 1099 euron hintaan. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat harmaa, violetti ja sininen.

Xiaomi 12 Pro

8

Xiaomi 12 Pro on mielenkiintoinen lippulaivapuhelin, joka tarjoaa erityisesti nopeita tekniikoita. Omassa hintaluokassaan puhelin jää kuitenkin muiden jalkoihin.

Hyvää
 • Rakenteeltaan laadukas ja ergonomisesti muotoiltu
 • Tarkka näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Tehokas Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri
 • Hyvä äänentoisto ja nopea sormenjälkilukija
 • Monipuolinen kamerajärjestelmä tuottaa hyvää jälkeä
 • Nopeat lataustekniikat langallisesti ja langattomasti
 • Hyvä pakkaskestävyys
 • Android 12 ja MIUI 13 (varauksin), hyvä 3 + 4 vuoden päivityslupaus
 • Kattava myyntipakkaus (mm. 120W-laturi ja suojakuori)
Huonoa
 • Rakenne ei ole IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
 • Puhelin kuumenee raskaassa käytössä
 • Akunkesto ei parhaimmasta päästä
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Telekamerassa varsin vaatimaton 2x optinen zoom, eikä se tarjoa optista kuvanvakainta
 • Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta
 • Korkea hinta suhteutettuna ominaisuuksiin
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut