ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 10 Pro – tyylikäs puhelin erottuu joukosta

OnePlus 10 Pro

OnePlus 10 Pro on tuorein huippuluokan älypuhelin Oppon tytärbrändi OnePlussalta, joka on suosittu erityisesti Suomen markkinoilla. OnePlus 10 Pro julkaistiin alun perin tammikuussa jo Kiinassa, mutta Suomessa myyntiin puhelin saatiin huhtikuun alussa. OnePlus 10 Pro on suora seuraaja vuosi sitten julkaistulle OnePlus 9 Prolle.

Uutuuspuhelimen kanssa OnePlus ei ole lähtenyt radikaaleihin muutoksiin, vaan kyseessä on yllättävän maltillinen päivitys edeltäjäänsä. Tarjolla on tarkka ja sulava 6,7 tuuman Fluid AMOLED -näyttöpaneeli ja tehoista on vastaaman Qualcommin tehokkain Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Kameroiden toteutus on pysynyt lähes samana ja yhteistyötä on jatkettu Hasselbladin kanssa. OnePlus 10 Pron kohokohtia on uudistettu muotoilu sekä 80 watin tehoinen pikalataus. Suomessa uutuuspuhelimen hinnat alkavat 899 eurosta, joten OnePlus ei ole lähtenyt ylittämään 1000 euron rajaa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan OnePlus 10 Pro -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, Hasselbladin kanssa toteutettuihin kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto OnePlus 10 Pron teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 10 Pro (NE2213)
Mitat: 163 x 73.9 x 8.6 mm
Paino: 201 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 / Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa QHD+ (3216 x 1440) / 20.1:9-kuvasuhde / AMOLED (LTPO2) / 120 Hz / HDR10+ / 1300 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1(1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 48 MP pääkamera (Sony IMX789 / f/1.8 / 23 mm / 1/1.43" / 1.12 µm / OIS / PDAF) + 50 MP ultralajaakulmakamera (ISOCELL JN1 / f/2.2 / 14 mm / 1/2.76" / 0.64 µm / AF / 150 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 77 mm / 1.0 µm / PDAF / OIS / 3.3x optinen zoom) + kolmois-LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (Sony IMX615 / f/2.2 / 1/2.74" / 0.8 µm / FF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 80W SuperVOOC / langaton 50W AirVOOC / käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + OxygenOS 12.1 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Alert Slider
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.2 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Volcanic Black / Emerald Forest
Hinta: 899€ (8 + 128 Gt) / 999€ (12 + 256 Gt) 

Myyntipakkaus

OnePlus 10 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Myyntipakkauksen osalta OnePlus on tehnyt pienen muutoksen, sillä pakkaus on aikaisempaa pienempi. OnePlussan myyntipakkaukset ovat viime vuosina olleet melkoisia halkoja, mutta tällä kertaa luotetaan perinteisempiin mittoihin. Myyntipakkaus on ulkoisesti edelleen punainen, joka on OnePlussan brändiväri. Pakkauksen ulkopuolta koristaa OnePlus 10 Pro -mallinimi sekä tietoa siitä, että laite on kehitetty yhteistyössä Hasselbladin kanssa. Myyntipakkauksen pohja on musta ja siihen on liitetty tarra, jossa on tiedot laitteen mallinimestä, muisti- ja väriversiosta sekä IMEI-koodit.

OnePlus 10 Pron myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee musta pahvitasku, joka pitää sisällään pehmeämuovisen suojakuoren ja toisen pahvitaskun. Pienemmän pahvitaskun sisällä on SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas, turvallisuustietoja sekä OnePlus-tarroja. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta tulee esille OnePlus 10 Pro vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jonka jälkeen pakkauksen pohjalta paljastuvat 80 watin tehoinen SuperVOOC-pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka pakkaus on aikaisempia malleja pienempi, niin OnePlus on onneksi saanut mukaan kaiken tarvittavan. Itse olen tyytyväinen mukana toimitettavasta yllättävän laadukkaasta suojakuoresta, joka ei ole millään tavalla itsestäänselvyys. Lisäksi on hienoa, että OnePlus on säästänyt edelleen laturin myyntipakkauksessa, vaikka monet valmistajat ovat laturin päättänyt jättää pois myyntipakkauksista.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

OnePlus 10 Prossa on ulkoisesti paljon tuttua, mutta myös jotain uutta ja suurta. OnePlus ei ole lähtenyt karsimaan valmistusmateriaaleista, vaikka hieman onkin karsittu vedenkestävyyden osalta. Laite rakentuu laadukkaasta alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass -lasipinnoista. Puhelimesta on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat musta Volcanic Black sekä testiinkin saatu vihreä Emerald Green.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vihreässä väriversiossa OnePlus on ottanut lähestymistavakseen samettisen mattapinnan, joka kuvastaa mielestäni erinomaisesti takaosaa. Alumiinikehyksestä on tehty kiiltävä, vaikka itse olisin toivonut senkin olevan mattapintainen. Mattapinta takaosassa on omaan makuuni, sillä se ei kerää sormenjälkiä, eikä naarmuunnu yhtä helposti kuin kiiltävä lasipinnat. Takaosan lasina käytetään Gorilla Glass 5 -versiota. Etuosassa on Gorilla Glass Victus -lasipinta, joka on selvästi uudempi versio. Testijakson aikana OnePlus 10 Prota käytettiin ilma suojakuoria tai suojakalvoja, eikä ainakaan itselleni tullut esille silminnähtäviä naarmuja lasipintoihin.

Käsituntumalta OnePlus 10 Pro on kuin edeltäjänsä, mutta OnePlus on tehnyt kuitenkin pieniä parannuksia viimeistelyyn tarkemmilla kaartuvuuksilla, jotka tekevät kokemuksesta saumattomamman. Takapinta kaartuu hieman reunoiltaan, joka tuo mukanaan paremman käyttömukavuuden ja käteen istuvuuden. OnePlussan mukaan puhelimen mitat ovat 163 x 73,9 x 8,55 millimetriä, joten mistään kompaktista laitteesta ei ole kyse. Painoa on 200,5 grammaa, joten OnePlus on ylittänyt 200 gramman painon. Mistään kevyestä laitteesta ei ole siis enää kyse.

Laadullisesti OnePlus 10 Pro on erinomainen, eikä ainakaan itsellä ole suurempia valittamisia. Puhelin ei esimerkiksi natissut tai taipunut sitä kevyesti käsien välissä väännellessä. Toki joissakin testeissä puhelin on myös katkennut taivutuksesta, mutta se ei ole peruskäytössä varmasti mikään huolenaihe. OnePlus 10 Pro on siis jämäkkä ja tarjoaa juuri sellaisen laatuvaikutelman, mitä huippupuhelimelta voikin odottaa.

Vedenkestävyydestä on nyt tänä vuonna karsittu, vaikka se oli OnePlus 9 Pron yksi avainuudistuksista viime vuonna. OnePlus 10 Pro on vain IP54-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävä, eikä tarjolla ole enää IP68-luokituksen mukanaan tuomaan parempaa kestävyyttä. OnePlus on selittänyt IP68-luokituksen puutetta sen maksullisuudella, eikä se toisi suurempaa lisäarvoa käyttäjille. OnePlus 10 Pron on kuitenkin luvattu olevan valmistetun ja testatun samalla tavalla kuin OnePlus 9 Pron. Roiskevedenkestävyys näkyy esimerkiksi puhelimen SIM-korttiluukun erillisenä suojakumina. IP68-luokituksen puuttuminen tässä hintapisteessä on jo selvä puute.

OnePlus 10 Pron etuosa on identtinen edeltäjänsä kanssa, sillä OnePlus ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä muutoksia. Näyttö kaartuu molemmilta reunoilta hieman ja näyttö peittää pinta-alasta noin 90 prosenttia. Näytön vasempaan yläkulmaan OnePlus on toteuttanut etukameraa varten reiän, ja puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat myös piilotettu näytön yläpuolelle kehykseen. Sormenjälkilukija on saatu integroitua näyttöön, mutta nyt sitä on hieman nostettu keskemmälle käytön helpottamiseksi.

Tällä kertaa suurimmat muutokset rakenteessa on saatu takaosaan, jossa on aikaisempaa kookkaampi kamera-alue. OnePlus on toteuttanut kameran hieman eri tavalla kuin aikaisemmin, koska kamera-alue alkaa nyt puhelimen kyljestä ja yltää aina laitteen keskiosan yli. Kamera-alue ulkonee huomattavasti muusta rungosta, jonka varassa puhelin keikkuu pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä pyöreässä muodossa kolme LED-salamaa.

Salamaympyrän keskellä on teksti ”P2D50T”, jonka idea on varsin erikoinen. P-kirjain tulee sanasta ”phone”, 2D tarkoittaa ”second-generation Hasselblad camera for mobile” ja 50T tarkoittaa 50 megapikselin kolmoiskameraa. Kamera-alueessa on myös Hasselblad-logo. OnePlus 10 Pron takaosassa on tuttuun tapaan OnePlussan logo sekä alareunassa on merkattuna pienellä präntillä mallikoodi, valmistusmaa sekä muita vaadittuja merkintöjä.

OnePlus 10 Pron oikeassa kyljessä on kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti alumiinista, ja painikkeissa on hyvä tuntuma ja vaste. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista.

OnePlus 10 Pron yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

Näytön kanssa OnePlus on jatkanut siitä, mihin edeltäjässä jäätiin. Mitään merkittäviä uudistuksia ei ole tehty, vaan pieniä parannuksia on saatu. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on lisäksi QHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3216 x 1440 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 525, joten näyttö on erittäin tarkka. Näytössä on myös korkea 1300 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä OnePlussalle varsin perinteikäs 120 hertsin virkistystaajuus.

OnePlus 10 Pron näyttö on reunoilta kevyesti kaartuva, ja näytön vasemmassa yläkulmassa on myös etukameraa varten tehty pieni reikä. Testijakson aikana näytön kaartuvuus ei tuottanut ongelmia ainakaan itselleni, eikä näyttö tuottanut esimerkiksi virhekosketuksia. Kaartuvasta näytöstä ei ole puhelimessa mitään hyötyä, vaan se on enemmänkin muotoilullinen yksityiskohta. Toisille kaartuva näyttö ei sovi, mutta ainakin itse tykkään sen tuomasta premium-kokemuksesta.

Näyttö perustuu tuoreimpaan LTPO 2.0 -tekniikkaan, joka parantaa erityisesti virkistystaajuuden toimintaa. Näyttö pystyy vaihtamaan dynaamisesti 1–120 hertsin välillä tilanteen mukaisesti. Tämän tekniikan ansiosta näyttö ei ole aina samassa virkistystaajuudessa, eli se ei esimerkiksi päivity jatkuvasti 120 kertaa sekunnissa, vaan tietyssä tilanteessa näyttö on 120 hertsiä, mutta joissakin tilanteissa esimerkiksi 10 tai 60 hertsiä. Tämä vähentää erityisesti näytön virrankulutusta, sillä kaikissa tilanteissa 120 hertsistä ei ole minkäänlaista hyötyä.

Henkilökohtaisesti koin korkean virkistystaajuuden näytön yhdeksi valttikortiksi, sillä OnePlus 10 Pron näytön tarjoama kokemus oli todella loistava. Henkilökohtaisesti olin myös todella tyytyväinen näytön korkeaan tarkkuuteen, sillä kaikki sisältö näyttää OnePlus 10 Pron näytöllä tarkalta. Kirkkauden kanssa ei ollut myöskään mitään ongelmia, vaan luettavuus oli auringonvalossa hyvällä tasolla. OnePlus on varustellut puhelimen tekoälyyn pohjautuvalla kirkkaudella, jonka idea on loistava. Sen avulla puhelin oppii käyttäjän tapoja. Esimerkiksi jos säätää kirkkautta tietyssä tilanteessa manuaalisesti, niin OnePlus 10 Pro kasvattaa kirkkautta automaattisesti samanlaisessa tilanteessa seuraavalla kerralla.

OnePlus puhuu puhelimen kohdalla paljon värikalibraatiosta ja värit ovatkin yksi OnePlus 10 Pron näytön vahvuuksista. OnePlus 10 Pro on ensimmäisten puhelimien joukossa tarjoamassa Dual Color -kalibroinnin. Yleensä puhelimissa näytön värit on kalibroitu vain tietyssä kirkkaustasossa, mutta OnePlus 10 Prossa tämä on tehty kahdessa kirkkaustasossa, jotka ovat 100 ja 500 nitiä. OnePlus on luvannut tämän ansiosta väritarkkuuden olevan 50 prosenttia parempi. Henkilökohtaisesti en nähnyt näytössä mitään merkittävää parannusta väreissä verrattuna OnePlus 9 Pron näyttöön, mutta kyseessä on yksi parhaimmalta näyttävistä näytöistä älypuhelimista tällä hetkellä.

OnePlus 10 Pro -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä. Valitettavasti Dolby Vision -tekniikkaa ei OnePlus 10 Pro tue.

Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut tuttuja asetuksia, joilla näytöstä saadaan juuri oman mielen mukainen. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat viileämpi, oletus ja lämpimämpi. OnePlus 10 Pron asetuksista löytyy myös mahdollisuus parantaa katselumukavuutta säätämällä näytön värejä automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan. Lisäksi puhelimessa on tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle.

Näytön virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa 60 ja älykkään 120 hertsin välillä, joten esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuus ei ole vaihtoehto. OnePlus 10 Pron näytön asetuksista on myös kohta ”videon tehostusmoottori”, jossa on kolme asetusta. Käyttäjät voivat aktivoida asetuksia, jotka terävöittävät heikkolaatuista kuvaa, muuttaa SDR-laadun HDR-tasoiseksi tai lisää näytön kirkkautta toistettaessa HDR-videota. Käyttäjät pystyvät halutessaan myös vaihtamaan näytön tarkkuutta, vaikka oletusarvoisesti onkin käytössä paras QHD+ (3216 x 1440) -tarkkuus. Vaihtoehtona on FHD+ (2412 x 1080) sekä automaattinen, joka valitsee tarkkuuden automaattiseesti säästäen akkua.

OnePlus 10 Pro tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. OnePlus antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa muutamasta erilaisesta toteutuksesta ja ominaisuus tukee myös Canvas-toimintoa. Canvas mahdollistaa jonkin suosikkikuvan ääriviivojen asettamisen suljetulle näytölle. OnePlus 10 Pron kohdalla Always-on-display toimii jopa 1 hertsin virkistystaajuudella, joten se säästää akkua.

Kokonaisuutena OnePlus 10 Pron näyttö on yksi parhaimmista tällä hetkellä, sillä se on vahvoilla joka osa-alueella. Kirkkautta on tarpeeksi, värit näyttävät todella vakuuttavilta ja tarkkuus on huippuluokkainen. Lisäksi OnePlus hyödyntää tuoreinta LTPO 2.0 -tekniikkaa, jonka ansiosta virkistystaajuus vaihtelee 1–120 hertsin välillä älykkäästi. Jos valitsee OnePlus 10 Pron, niin ainakaan näyttöön on vaikea olla tyytymätön.

Tekniikka ja suorituskyky

Tuttuun OnePlussan tyyliin, myös OnePlus 10 Pro on varusteltuna tämän hetken tuoreimmalla järjestelmäpiirillä. Tehoista on vastaamassa Qualcommin uusi Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, mikä on nähty useissa alkuvuoden lippulaivapuhelimissa. Snapdragon 8 Gen 1 tarjoaa monella tavalla uuden sukupolven kokemuksia, ja kyseessä on merkittävä päivitys viime vuoden Snapdragon 888 -sarjan järjestelmäpiireihin.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Suomessa OnePlus 10 Pro on tuotu myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 12 + 256 gigatavua. OnePlus hyödyntää tuttuun tyyliin lippulaivatason LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa OnePlus ei ole uutuuspuhelimeen saanut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuva älypuhelin SuomiMobiilin testissä, joten uutuuspiirin kyvykkyydestä on jo hyviä vertailukohtia. Suorituskyky on kuitenkin OnePlus 10 Pron yksi valttikorteista ja se käy ilmi puhelimelle toteutetuista suorituskykytesteistä. Valitettavasti OnePlus 10 Pro tuntui jäävän testeissä selvästi aikaisemmin testatun Motorola Edge 30 Pron jälkeen, mikä oli jopa hieman hämmentävää. OnePlus 10 Prota voisi verrata enemmänkin Exynos 2200 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Samsung Galaxy S22 Ultraan. Alapuolella puhelimien saamia pisteytyksiä voi tarkastella rinnakkain.

Testitulokset
OnePlus 10 Pro (SD8G1) Samsung Galaxy S22 Ultra (E2200) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 776 479 pistettä 761 872 pistettä 942 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 983 pistettä 1031 pistettä 1188 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3369 pistettä 3372 pistettä 3393 pistettä
PCMark 2.0: 11 000 pistettä 10 565 pistettä 15 485 pistettä
3DMark Wild Life: 7508 pistettä 6339 pistettä 6597 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Kuten aina, niin suorituskykytestejä ei kanna tarkastella liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro laitteen todellisesta toimivuudesta normaalissa käytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoilleen, eikä peruskäyttö ole yleensä vastaavaa. Vaikka OnePlus 10 Pro sai testeissä selvästi erilaisempia tuloksia kuin Motorola Edge 30 Pro, niin tämä ei näkynyt kuitenkaan käytössä. Suorituskykyä oli riittävästi tilanteessa kuin tilanteessa, eikä testijakson aikana havaittu suorituskyvyn puutteesta johtuvia ongelmia. OnePlus 10 Prossa raskaatkin sovellukset käynnistyivät nopeasti ja yleinen kokemus oli juuri sellainen, mitä huippupuhelimelta voikin odottaa.

Suuri mielenkiinto kaikissa huippuluokan älypuhelimissa kohdistuu tällä hetkellä lämpenemiseen sekä suorituskyvyn pysymiseen tasaisena pitkässä käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästä eroon tänäkään vuonna Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme OnePlus 10 Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

OnePlus 10 Prolle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 10 Pro -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kohtuulliset 776 479 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun asettuessaan 745 953 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 687 164 pistettä. Vastaavia suorituskyvyn laskuja on nähty monissa Snapdragon 8 -sarjan järjestelmäpiireissä, joten Snapdragon 8 Gen 1 ei ole yksin ongelman kanssa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi reilut 89 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 11,5 prosenttia. Suorituskyvystä katoaa raskaassa käytössä siis yli kymmenes, mikä on vielä ymmärrettävissä verrattaessa moniin huippupuhelimiin viime vuodelta. Esimerkiksi vielä OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi samassa testissä yli neljännes, joten nyt jotain on saatu tehtyä oikein niin järjestelmäpiirin kuin myös laitteen jäähdytyksen kanssa. OnePlus 10 Pron suorituskyvyn lasku raskaassa käytössä ei ollut siis kovinkaan rajua, joka on aina hyvä asia.

OnePlus 10 Prossa ei päästä kuitenkaan välttymään kuumenemiselta ja se havaittiin muun muassa stressitestiä tehdessä. Puhelimen alumiinikehys oli hetkessä todella kuuma ja takaosa oli epämiellyttävän lämmin. Mielestäni kuumeneminen ei ollut enää yhtä pahaa kuin joissakin viime vuoden puhelimissa. Peruskäytössä puhelin ei kuitenkaan pääse kuumenemaan kovinkaan nopeasti liiaksi, joten puhelinta on miellyttävää käyttää.

Uutuuspuhelimessa OnePlus on kertonut myös panostaneensa selvästi enemmän jäähdytykseen. OnePlus 10 Prossa on 5-tasoinen 3D-passiivinen jäähdytysjärjestelmä, jonka luvataan olevan kaikista kehittynein toteutus tähän mennessä OnePlus-puhelimessa. Jäähdytysjärjestelmän jäähdytysalue on 34 100 mm2. Lisäksi kustomoitu höyrykammio, kuparilevy ja kuparihiili molemmilla puolilla emolevyä yhdessä grafeenista valmistetun jäähdytyslevyn OnePlus 10 Prossa pystytään tehokkaammin liikuttamaan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin tuottamaa lämpöä.

OnePlus 10 Pro tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä OnePlus 10 Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

OnePlus 10 Pro tukee kahdeksaatoista 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 2, 3, 5, 7, 8, 20, 25, 28, 30, 38, 40, 41, 48, 66, 71, 77 ja 78, sekä SA-verkoissa tuettuna ovat n1, 2, 3, 5, 7, 8, 20, 25, 28, 30, 38, 41, 48, 66, 71, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös tästä uutuuspuhelimesta.

Testijakson aikana OnePlus 10 Prossa ei havaittu ongelmia mobiiliverkkojen toiminnassa, vaan ne toimivat myös maaseudulla erinomaisesti. 5G-verkossa puhelinta ei päästy käyttämään jatkuvasti, mutta muutamien yksittäisten testien perusteella päästiin tuttuihin 5G-nopeuksiin.

Muuta tekniikasta

OnePlus käyttää uutuuspuhelimessa omien puheidensa mukaan uutta sormenjälkilukijaa, joka on aikaisempaa ohuempi. Näytönalainen sormenjälkilukija on valmistajan mukaan myös nopeampi. Itselleni suurempi uudistus sormenjälkilukijassa on sen sijainti, sillä OnePlus on tuonut sen näytöllä hieman ylemmäksi. OnePlus 9 Pron kohdalla sormenjälkilukija oli viety hölmösti näytön alareunaan, mutta OnePlus 10 Prossa sormenjälkilukija on palautettu jälleen hieman ylemmäksi.

Sormenjälkilukijan sijainnilla on suuri merkitys sen käytettävyyteen ja nyt OnePlus 10 Prossa se on selvästi paremmin asetettu. Lukijaan yltää nyt selvästi luonnollisemmin peukalolla, eikä siihen tarvitse jatkuvasti kurkottaa. Sormenjälkilukijana toimii edelleen näytönalainen optinen sensori. Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti.

OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaatio on myös mahdollista poistaa käytöstä.

OnePlus 10 Prossa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimimaan puhelimessa kohtalaisen hyvin, vaikka siihen ei luotettukaan päivittäisessä käytössä sen turvattomuuden takia.

OnePlus 10 Prossa on huippupuhelimelle ominainen äänentoisto, eli OnePlus luottaa stereokaiuttimiin. Puhelimen alareunassa on pääkaiutin ja yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kuuloketta hyödynnetään toisena kaiuttimista. Itse en kokenut äänenlaadun suuremmin parantuneen verrattuna edeltäjämalliin, vaan se on tutulla hyvällä tasolla. Edelleenkään OnePlus ei missään tapauksessa pääse tarjoamaan markkinoiden parhainta toteutusta. Äänenlaatu on tarpeeksi hyvää esimerkiksi puhepainotteisen äänen ja hetkellisen musiikin kuunteluun.

OnePlus ei ole palauttanut perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten se puuttuu. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. OnePlus on onneksi panostanut Bluetooth-tukeen. Puhelimessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Yksi OnePlus-puhelimille olennainen ominaisuus, eli Alert Silder -kytkin löytyy myös OnePlus 10 Prosta. Kyseessä on fyysinen kytkin puhelimen oikeassa kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolmen eri ääniprofiilin välillä. Toiminnaltaan kyseessä on siis samanlainen toteutus kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa.

Yläasennossa käytössä on hiljainen-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soittoääni-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä. Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien loistavimmista ominaisuuksista sekä valttikorteista verrattuna kilpailijoihin.

Akunkesto ja lataus

Akun kokoon OnePlus on tällä kertaa tehnyt muutoksia, sillä OnePlus 10 Prossa on 5000 milliampeeritunnin akku, kun vielä edeltäjässä oli 500 milliampeerituntia pienempi akku. Akku on jaettu tuttuun tyyliin kahteen osaan, laitteessa on todellisuudessa kaksi 2500 milliampeeritunnin akkua, jonka ansiosta latausta on pystytty tehostamaan. Akunkesto tuntui testijakson aikana olevan hyvällä tasolla OnePlus 10 Prossa, eikä se ainakaan tuottanut suurempia ongelmia itselleni.

OnePlus 10 Prossa testijakson aikana päästiin aina vähintään yhden päivän käyttöaikaan. Usein iltaisin akunvaraus laski toki alle 20 prosenttiin, mutta toisinaan akkua saattoi olla yli 30 prosenttiakin. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä parhaimmat asetukset, eli näytön tarkkuus oli QHD+ -tasolla ja virkistystaajuus oli 120 hertsissä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei pystytty päivittäisessä käytössä todentamaan.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Akku on siis kokemuksien perusteella OnePlus 10 Prossa pitkälti sillä tasolla, mitä tässä hintaluokassa voikin odottaa.

Puhelimessa on OnePlussan omien sanojen mukaan viety lataamista jälleen hieman eteenpäin, sillä nyt käytössä on ensimmäistä kertaa 80 watin tehoinen lataus. Aikaisemmin OnePlus käytti 65 watin tehoista Warp Charge -pikalatausta, mutta nyt on siirrytty Oppon SuperVOOC-pikalatauksen piiriin. OnePlussan mukaan muutoksen ei pitäisi olla kuin positiivinen, mutta mielestäni OnePlus 10 Pron kohdalla on menty paljon huonompaan suuntaan.

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen mukana edelleen tehokkaimman laturin, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Ongelmana on kuitenkin sen karsitut ominaisuudet verrattuna esimerkiksi OnePlus 9 Pron laturiin. Laturin toisessa päässä on nyt USB-A-liitin, eikä enää ole kyse USB-C-to-USB-C-kaapelista. Laturi ei myöskään tarjoa tukea USB Power Delivery -standardille, joka rajoittaa laturin käyttöä selvästi. Paras hyöty laturista saadaan erityisesti OnePlussan puhelimissa, mutta esimerkiksi muita laitteita ei pystytä enää lataamaan nopeammalla teholla. OnePlus on mennyt laturin kanssa siis selvästi huonompaan suuntaan.

OnePlus on luvannut 80 watin latauksen lataavan puhelimen 5000 milliampeeritunnin akun tyhjästä täyteen 32 minuutissa, joten kyseessä on edelleen todella nopea lataus. Koska OnePlus toimittaa laturin puhelimen mukana, niin pystyimme myös tarkistamaan OnePlussan väitteet. Alapuolella olevasta kuvaajasta näkee OnePlus 10 Prolle toteutetun lataustestin tulokset.

OnePlus 10 Pron latausnopeus langallisilla lataustekniikoilla.

Kuten kuvaajasta näkee, niin 80 watin tehoinen SuperVOOC-lataus lataa puhelimen pitkälti siinä ajassa, mitä OnePlus lupaakin. Meidän 5 minuutin mittausvälillä puhelin latautui tyhjästä täyteen 35 minuutissa. 15 minuutissa akkua saatiin jo 57 prosenttia. Erikoisen tilanteesta tekee se, että OnePlussan vanhalla 65 watin tehoisella Warp Charge -pikalaturilla puhelimen lataus on yhtä nopeaa. 65 watin latauksella akku latautui jopa hieman nopeammin alusta lähtien, mutta päätyi samaan 35 minuutin latausaikaan lopussa.

Langallisen latauksen osalta 80 watin latauksen voidaan todeta olevan pelkkää huijausta, eikä se tuo mitään lisäarvoa verrattuna 65 watin lataukseen. OnePlus ei ole siis pystynyt parantamaan latausta ollenkaan, vaan kyse on vain markkinointikikasta kuin todellisesta parannuksesta. Puhelimen lataus on kuitenkin mukavan nopeaa edelleenkin, vaikka jääkin jo nykyisellään muutamien kilpailijoiden tehokkaammista lataustoteutuksista.

OnePlus 10 Prossa on myös tuki tutulle 50 watin langattomalle lataukselle, jossa on myös brändäystä vaihdettu Oppon toteutukseen. Kyseessä on siis AirVOOC-lataus aikaisemman Warp Charge 50 Wireless -latauksen sijasta. OnePlussan mukaan jo OnePlus 9 Pron kanssa julkaistun langattoman laturin pitäisi toimia sinällään OnePlus 10 Pron kanssa, joten pystyimme testijakson aikana testaamaan myös langattoman latauksen toimivuuden. OnePlussan mukaan langattomasti puhelin latautuu 47 minuutissa tyhjästä täyteen. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

OnePlus 10 Pron latausnopeus langattomilla lataustekniikoilla.

Lataustestissä päästiin melkein OnePlussan lupauksiin, sillä langattomasti lataus onnistuu 50 minuutissa. Erikoista oli kuitenkin havaita, että vanhalla langattomalla laturilla puhelin tunnistaa puhelimen vain AirVOOC 45W -lataukseksi. Tämä johtuu siitä, jos on liittänyt langattomaan laturiin OnePlussan aikaisemman 65 watin tehoisen Warp Charge -laturin, mutta kun yhdistää langattomaan laturiin OnePlus 10 Pron mukana tulleen 80 watin laturin, niin puhelin tunnistaa kyseessä olevan AirVOOC 50W -lataus.

Mitään merkittävää eroa 45 ja 50 watin tehoisilla langattomilla latauksilla ei ollut, vaan lopputulos oli täysin samanlainen. 50 watin latauksella saatiin hieman enemmän virtaa nopeammin, mutta kyse on vain noin 2 prosentin erosta.

Langattoman latauksen ohella mukana on myös käänteinen langaton lataus. Kyseessä on ominaisuus, jolla voidaan ladata muita Qi-standardia tukevia laitteita, kuten puhelimia, kuulokkeita tai älykelloja. Käänteisen langattoman latauksen avulla pystytään jättämään esimerkiksi älykellon tai kuulokkeiden omat laturit kotiin reissun ajaksi, sillä OnePlus 10 Prolla voidaan ne ladata kätevästi. Kun asetus on laitettu puhelimesta päälle, ladattava laite täytyy vain asettaa puhelimen takaosalle, minkä jälkeen lataus alkaa heti. Kyseessä on mielestäni todella kätevä ominaisuus.

Pakkastesti

Testijakson aikana OnePlus 10 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 10 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. OnePlus oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä, jolla pyritään minimoimaan turvallisuusriskit.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 10 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä yllättävän vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella OnePlus 10 Pro on kuin suunniteltu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Yllättävintä oli akun vähäinen kuluminen, joka oli jopa keskivertoa pienempää. Pakkanen ei tuottanut puhelimelle mitään ongelmia, vaan ainoa rajoite oli tehty akun lataamiseen. OnePlus 10 Pron akun lataaminen oli mahdollista jälleen, kun puhelin palautui normaaliin lämpötilaansa.

Kamerat

OnePlus 10 Prossa luotetaan tällä kertaa pitkälti samaan kameratoteutukseen kuin OnePlus 9 Pron kohdalla, mutta ainoastaan ultralaajakulmakamera on laitettu uusiksi. Pääkamera on pysynyt siis ennallaan ja myös telekamera on jälleen samanlainen. OnePlus on tällä kertaa karsinut yhdestä turhasta kamerasta, sillä tarjolla on vain kolme oikeasti tarpeellista kameraa. Kameroissa on tuttuun tyyliin tehty yhteistyötä ruotsalaisen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Yhteistyö keskittyy myös OnePlus 10 Prossa erityisesti värien taltioimiseen, jonka avulla kuviin pitäisi saada luonnollisemmat värit. Yhteistyö Hasselbladin kanssa näkyy myös kamerasovelluksessa esimerkiksi Hasselblad Pro -tilana, joka on kehittynyt manuaalikuvaustila.

OnePlus 10 Prossa on kookas 48 megapikselin pääkamera, joka perustuu kustomoituun Sony IMX789 -sensoriin. Kyseessä on sensori, jonka koko on 1/1,43 tuumaa, joten se on varsin kookas, mutta ei kuitenkaan markkinoiden suurimmasta päästä. Pääkamerassa on kerrottu olevan f/1.8-aukko, 23 mm polttoväli, 1,12 mikronin pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Tänä vuonna OnePlus on syystä tai toisesta karsinut laserautomaattitarkennuksesta.

Ultralaajakulmakamera on OnePlus 10 Prossa on täysin uusittu ja käytössä on oikeastaan varsin edullisiin laitteisiin suunnattu Samsungin kehittämä ISOCELL JN1 -sensori. Tarkkuutta kameralla on edelleen 50 megapikseliä, mutta tällä kertaa suurin uudistus nähdään laajemmassa kuvakentässä. Kamerasensori on itsessään kooltaan 1/2,76 tuumaa. Lisäksi kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, 14 mm polttoväli sekä sen avulla voidaan kuvata kuvia maksimissaan 150 asteen kuvakentällä.

Kolmas tärkeimmistä kameroista OnePlus 10 Prossa on 8 megapikselin tasoinen OmniVision OV08A10 -sensoriin perustuva telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 1.0 µm pikselikoko, 77 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Telekameralla pystytään kuvaamaan 3,3x optisesti zoomattuja kuvia, mutta myös 30x digitaalisesti zoomaaminenkin onnistuu. OnePlus ei ole siis lähtenyt edelleenkään mukaan periskooppikameroiden kisaan, joita on nähty monissa huippupuhelimissa.

Tällä kertaa on karsittu turhasta 2 megapikselin kamerasta, eikä uuden ultralaajakulmakameran takia mukaan ole saatu minkäänlaista makrokuvausta. Toki tästä ominaisuudesta ei ole suurimmalle osalle kovinkaan paljoa hyötyä, mutta jotkut saattavat sitä jäädä kaipaamaan. Etuosan kamera on kehittynyt, sillä OnePlus 10 Prossa on 32 megapikselin kamera selfiekuvia varten.

OnePlus 10 Pron kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX789, f/1.8, 23 mm, 1/1,43”, 1,12 µm, PDAF, EIS, OIS)
  • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (ISOCELL JN1, f/2.2, 14 mm, 1/2.76”, 0.64 µm, FF, 150 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 1,0 µm, 77 mm, PDAF, OIS, 3,3x optinen zoom, 30x digitaalinen zoom)
 • Etukamera: 32 megapikseliä (Sony IMX615, f/2.2, 1/2.74”, 0.8 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

OnePlussan hyödyntäessä samaa pääkameraa myös tänä vuonna, mitään merkittävää parannusta ei kannata odottaa kuvanlaatuun. Toki OnePlus pystyy uusilla tekniikoilla ja paremmalla ohjelmisto-optimoinnilla aina parantamaan hieman kuvanlaatua, joka pitää ottaa huomioon. Pääkamerassa hyödynnetään oletusarvoisesti tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaan niin, että neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. OnePlus 10 Prolla taltioidaan oletusasetuksilla 12 megapikselin tasoisia kuvia, mutta myös 48 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista.

Hyvässä valaistuksessa OnePlus 10 Pron pääkameralla päästään todella hyviin lopputuloksiin, sillä kamera taltioi paljon yksityiskohtia sekä mielestäni havaittavissa on jopa parannusta verrattuna OnePlus 9 Pron kameraan. OnePlus on siis pystynyt käyttämään enemmän aikaan uuteen sensoriin ja ottaa siitä nyt selvästi enemmän irti kuin aikaisemmin. Värit taltioituvat kuviin mukavalla tavalla ja pääosin luonnollisesti. Toki aina kovinkaan hyvin värit eivät osu oikeaan, mutta suurimmassa osassa tilanteista itse olin tyytyväinen väritaltiointiin.

Yleisesti kuvat ovat siis kauttaaltaan miellyttäviä, mutta dynaaminen alue olisi saanut olla hieman nykyistä parempi. Lisäksi tarkennuksen kanssa itse havaitsin joitakin pieniä ongelmia. OnePlus 10 Pron pääkamera ei aina onnistunut tarkentamaan kuvaa kovinkaan hyvin.

Heikommassa valaistuksessa OnePlus 10 Pron pääkamera on todella hyvällä tasolla. Kuviin saadaan miellyttävä määrä yksityiskohtia ja sensori taltioi valoa mukavasti. Värit taltioituvat todella hyvin heikossa valaistuksessa ja dynaaminen alue on hyvä. Jos valoa alkaa olemaan jo selvästi vähemmän, niin kuvissa lisääntyy myös rakeisuus ja pehmeys, jotka ovat olleet OnePlussalle hyvin yleisiä jo aikaisempienkin puhelimien kohdalla.

Kamerassa on myös tuki automaattiselle yökuvaukselle, eli kamerasovellus osaa ottaa käyttöön pidemmän valotusajan, jos tilanne sitä vaatii. OnePlus 10 Prossa on myös erillinen yökuvaustila, jonka avulla kuviin saadaan erityisesti todella heikossa valaistuksessa selvästi enemmän yksityiskohtia, terävyyttä sekä valoa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna OnePlus 10 Pron pääkameralla oletusasetuksien ollessa käytössä.

Ultralaajakulmakamera on yksi suurimmista uudistuksista, joka jakaa varmasti myös hieman mielipiteitä. Kamerassa on itsessään otettu hieman takapakkia, sillä tuettuna ei ole esimerkiksi automaattitarkennusta ja sensori on hieman heikompi. Ultralaajakulmakameran 150 asteen näkökenttä on selvästi laajempi kuin monissa muissa puhelimissa, mutta oletusarvoisesti myös OnePlus 10 Prolla kuvataan vain 110 asteen kuvakentällä, kun käytetään ultralaajakulmakameraa. Erillisessä kuvaustilassa on mahdollista käyttää 150 asteen kuvakenttää, jos niin haluaa.

Yleisellä tasolla 110 asteen ultralaajakulmakuvat ovat hyviä, mutta yllättävän pehmeitä, joka johtunee automaattitarkennuksen puutteesta. OnePlus on onnistunut väritaltioinnin ja yleisen ilmeen kanssa yhtä hyvin kuin pääkameran kanssa, joten eri kameroiden välillä ei ole merkittävää eroa. Mielestäni ultralaajakulmakameran kuvat ovat kuitenkin hieman heikompia kuin viime vuoden mallissa. Yleisellä tasolla OnePlus 10 Pron ultralaajakulmakamera on riittävä hyvässä valaistuksessa.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan ainakaan perustilassa käytettäessä. Kuvista tulee verrattain tummia ja epätarkkuus kasvaa merkittävästi. Kun käytetään yökuvaustilaa, niin onneksi ultralaajakulmakuvista saadaan ainakin omaan makuuni tarpeeksi hyviä ja ne ovat monessa tilanteessa jopa käyttökelpoisia. OnePlus 10 Pron ultralaajakulmakamerassa myös vääristyksien korjaus tuntui toimivan todella hyvin.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla normaalissa 110 asteen kuvaustilassa.

150 asteen kuvaustilassa pystytään käyttämään kameran koko kuvausaluetta hyödyksi. Kuvat ovat selvästi leveämpiä kuin normaalisti, mutta samalla se luo jopa hieman vääristyneen kuvan. Kamera ei korjaa kuvan perspektiiviä ainakaan yhtä hyvin kuin normaalissa tilassa. Kuvaustila antaa kuitenkin käyttäjille täysin uuden tavan ottaa kuvia, joista saa mielenkiintoisia.

Itse huomasin testijakson aikana 150 asteen kuvien ottamisen olevan toisinaan jopa vaikeaa, sillä se on niin laaja, että usein omat kädetkin tulevat häiritsevästi kuvaan. OnePlus 10 Prossa täytyy siis huolella miettiä myös käsien asento, ettei ne ole kuvassa. Alapuolella on muutamia 150 asteen kuvakentällä kuvattuja kuvia.

Uuden ultralaajakulmakameran ansiosta OnePlus 10 Prohon on pystytty toteuttamaan myös uudenlainen fish-eye-kuvaustila. Sen avulla 150 asteen kuvasta rajataan pyöreitä, jotka näyttävät kuin otettuna fish-eye-linssillä. Kuvat ovat selvästi vääristyneitä ja usein laatukaan ei päätä huimaa. Lisäksi kamera itsessään tuo rajoitteita automaattisen tarkennuksen puuttuessa, eli kovinkaan läheltä kuvia ei voi ottaa. Itse en ole ominaisuudesta kovinkaan innoissani, ja mielestäni se on lähes käyttökelvoton suurimmassa osassa kuvaustilanteista. Lisäksi fish-eye-tilasta voisi olla enemmän hyötyä videokuvaamisessa kuin peruskuvien taltioinnissa. Alapuolella on kuitenkin muutamia kuvaustilalla otettuja kuvia.

Telekameran kanssa OnePlus 10 Prossa ei ole otettu mitään askelia eteenpäin, vaan toteutus on yleisesi sama kuin edeltäjässä. Mielestäni telekamera on edelleen hyvällä tasolla ja sen avulla pystytään taltioimaan erityisesti hyvässä valaistuksessa riittävän hyvää jälkeä. Kuvat ovat tarkkoja ja kamera taltioi värit samalla tavalla kuin muutkin kamerat.

Telekameran kanssa OnePlus on ottanut lähestymistavan, missä yleensä heikossa valaistuksessa käytetään vain pääkameraa. Tämä johtuu siitä, että pääkamera on selvästi kyvykkäämpi heikossa valaistuksessa kuin telekamera, jonka takia digitaalisesti zoomatut kuvat pääkamerasta ovat parempia. Telekamerasta saadaan siis kaikki hyöty irti pääasiassa vain hyvässä valaistuksessa. Telekameraa voi käyttää kuitenkin erillisessä yökuvaustilassa hämärässäkin ja se tuottaa kohtuullista jälkeä.

Itsessään 3,3-kertainen optinen zoomaus ei ole kovinkaan merkittävä nykypäivän puhelimessa, mutta se ajaa monessa tilanteessa asiansa. Alapuolella on muutamia kuvapareja, joista vasemmanpuoleinen on kuvattu pääkameralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla.

Takakameroiden videokuvaus OnePlus 10 Pro -puhelimessa on hyvällä tasolla, mutta mitään merkittävää harppausta ei ole otettu edeltäjäversiosta. Tuettuna on tuttu 8K 24 fps -videokuvaus, eikä edeltäjämallista tuttua 8K 30 fps -videokuvausta. Oman kokemuksen mukaan 8K-videokuvauksesta ei ole kovin paljoa hyötyä toistaiseksi, minkä vuoksi itse suosin edelleen 4K-videokuvausta, joka on myös OnePlus 10 Pron kohdalla selvästi laadukkaampaa. Puhelin tukee 4K 30-, 60- sekä 120 fps -videokuvauksia.

4K-videokuvaus on erityisesti pääkameralla todella hyvällä tasolla tai ainakin riittävällä tasolla itselleni satunnaista kuvaamista varten. OnePlus 10 Prossa pääkameran vakautus oli myös hyvällä tasolla, eikä videoihin tullut häiritsevää tärähtelyä.

OnePlus 10 Pro -puhelimella pystytään kuvaamaan 8K 24 fps -kuvaa ainoastaan pääkameralla (ja myös 4K 60 fps ja 120 fps), mutta 4K 30 fps -videokuvaa voidaan kuvata pää- ja ultralaajakulmakameroilla. Telekameran videotallennus rajoittuu vain Full HD 30 fps:n tasosta alaspäin. Lisäksi videota kuvattaessa kameroiden välillä pystytään saumattomasti vaihtamaan.

Etukamera on osa-alue, joka on saanut tänä vuonna yhden suurimmista päivityksistä, sillä OnePlus on päättänyt vaihtaa ensimmäistä kertaa vuosiin etukameran sensoria. Nyt käytössä on tuplasti tarkempi 32 megapikselin kamera, joka perustuu Sony IMX615 -sensoriin. Oletusarvoisesti taltioidaan 8 megapikselin kuvia ja ainakin itse koin kameran olevan hyvällä tasolla.

Selfiekuvien laatu on ihanteellisissa olosuhteissa hyvä, sillä kuvat ovat tarkkoja sekä taltioivat värit kohtuullisen hyvin. Etukamera tukee myös yökuvaustilaa, jolla saadaan kuviin hieman enemmän valoa myös heikossa valaistuksessa. Valitettavasti OnePlus 10 Pron etukamerassa ei ole tukea automaattitarkennukselle, joka on pieni miinus. Etukameran videokuvaus rajoittuu vain 1080p 30 fps -tasolle, joten valitettavasti 4K-videokuvausta ei ole tarjolla.

Kamerasovelluksena toimii hieman höystetty versio Oppon kamerasovelluksesta, joka on luonnollista brändien yhdistäessä voimat. Kamerasovellus on yleisilmeeltään pitkälti samanlainen kuin aikaisemmin, mutta pieniä muutoksia on yksityiskohdissa, selkeydessä ja mukana on paljon ”oppomaisuutta”. Mukana on myös edeltäjästä tutut Hasselbladin ääni- ja värimaailmat, joilla koitetaan tuoda kamerayhteistyötä hieman paremmin esille.

Selvin muutos kamerasovelluksessa on se, ettei kaikki toiminnot ole enää yhden painalluksen päässä, vaan nyt mukana on ylimääräisiä valikoita. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, HDR-kuvaukselle, tekoälytilalle sekä korkean resoluution tilalle (48MP). Lisäksi ylärivissä on valikkopainike, jonka takaa löytyy asetukset kuvauksen ajastukselle, kuvasuhteelle sekä asetuspainike.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (yö, video, valokuva, muotokuva ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x), laajakulmakameran (1x) sekä telekameran (3,3x) välillä.

Kamerasovelluksessa päästään käsiksi kaikkiin muihin kuvaustiloihin lisää-valikon takaa. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös esillä Google Lens -pikakuvake. OnePlus on säilyttänyt kamerasovelluksessa monia muitakin tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa kuvien pikajako pyyhkäisemällä ylöspäin äskettäin otetun kuvan kuvaketta.

OnePlus 10 Pro -puhelimessa yksi tärkeimmistä kameraominaisuuksista on Hasselblad Pro -kuvaustila, joka on kuitenkin monella tavalla samanlainen kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa. OnePlus on kuitenkin tuonut mukaan hieman enemmän Hasselbladin tunnusvärejä ja -elementtejä. Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 32 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia, muta sommittelu- ja vaakaviivat täytyy erikseen asettaa päälle.

Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia (ja RAW Plus), joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa ei ollut mahdollista ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia, joka on hieman erikoista. Pro-tila tukee onneksi myös ultralaajakulma- ja telekameroilla kuvaamista, mutta niiden valintapainikkeet löytyvät hieman vaikeasti sovelluksen yläreunasta. Asetukset myös näille kameroille ovat pitkälti samanlaiset kuin pääkameralle.

Yleisesti kamerasovellus tuntui toimivan OnePlus 10 Pron kohdalla hyvin, eikä vastaan tullut suurempia bugeja. Itse jäin kuitenkin kaipaamaan paljon tuttua OnePlus-kokemusta, sillä nyt Oppon kamerasovellus on hieman erilainen. Kyseessä ei ole huono kamerasovellus, mutta erilainen. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen tuntui olevan sujuvaa ja merkittäviä viiveitä ei ollut.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 10 Pro edustaa uuden aikakauden OnePlussaa, eli puhelimessa on saatu sanoa hyvästit tutulle ja turvalliselle OxygenOS-kokemukselle. Edelleen nimi on jäänyt, mutta kyseessä on käytännössä sama ohjelmisto kuin Oppon puhelimissa nähtävä ColorOS. OnePlus 10 Pro on ensimmäinen brändin puhelin, jossa on esiasennettuna Googlen tuorein Android 12 ja sen päällä on hyrräämässä OxygenOS 12.1 -käyttöliittymä.

Puhelimessa oli tuorein saatavilla ollut ohjelmistoversio, jonka mukana oli Googlen 5. maaliskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivityslupauksen osalta OnePlus 10 Pro on hyvällä tasolla, sillä puhelimelle on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Toki OnePlus ei erikseen erittele kuinka monta Android-versiota on luvassa, mutta kolmen vuoden lupaus voisi tarkoittaa päivityksiä aina Android 15 -versioon asti. Lupauksen osalta OnePlus jää hieman Samsungin tarjoamalle 4 + 5 vuoden lupaukselle.

Päivityslupaus on kuitenkin yksi markkinoiden parhaimmista tällä hetkellä, joten kyseessä on pitkäaikainen puhelin. Kysymysmerkki OnePlussan kohdalla on kuitenkin päivityksien vakaus ja nopeus, sillä viimeisen vuoden aikana OnePlus ei ole pystynyt vakuuttamaan ainakaan nopeudella. Android-versiopäivityksiä saatetaan joutua odottamaan kuukausia kauemmin kuin kilpailijoilla ja tietoturvapäivityksien osalta OnePlus tulee yleensä hieman jäljessä.

OxygenOS 12.1 ei tarjoa OnePlus 10 Pron kohdalla mitään ihmeitä, vaan kokemus on pitkälti samanlainen kuin muissakin OnePlus-puhelimissa, joissa on Oppon koodipohja. Tarjolla on Android 12 -version uutuusominaisuuksia ja turvallisuustoimintoja, mutta samalla monet asiat on tehty varsin epäselväksi ja mukana on epämääräisiä ratkaisuja. Kokemus ei ole enää yhtä selkeä tai puhdas, johon aikaisemmin OnePlussan puhelimissa päästiin tottumaan, vaan kokemus on enemmän tusinatavaraa kuin oikeasti käyttäjäystävällinen.

Ensimmäisenä huomaa käyttöliittymän kielen, joka on hieman eri tyylinen kuin aikaisemmissa OnePlussan puhelimissa. Aikaisemmin OxygenOS-käyttöliittymän suomen kieli oli jokseenkin käyttäjäystävällisempi, mutta nyt mukana on jokseenkin tönkköjä käännöksiä, eikä kokemus ole yhtä lokalisoitu. Uuden OxygenOS-version asetusvalikko muistuttaa pitkälti aikaisempaa OxygenOS-kokemusta, mutta tarkemmin katsottaessa selviä eroja on. OnePlus on nyt vain naamioinut asetusvalikon ilmeen OxygenOS:n kaltaiseksi, vaikka todellisuudessa kaikki asetukset, niiden järjestys sekä valikot ovat identtiset Oppon ColorOS 12 -version tai Realme UI 3.0 -käyttöliittymän kanssa.

Vaikka muutoksia on kokemukseen tullut, niin OnePlus 10 Pron kohdalla ohjelmisto on saatu onneksi toimimaan hyvin. OnePlussalla on ollut valtavia ongelmia OxygenOS 12 -päivityksen kanssa vanhemmissa puhelimissa, mutta uutuuspuhelimessa ohjelmisto on optimoitu hyvin. Mitään merkittäviä bugeja tai hidasteluja ei ollut havaittavissa, vaan laite tuntui toimivan odotetulla tavalla. OnePlus 10 Pro edustaa uutta OnePlussaa ja erilaiseen ohjelmistokokemukseen on yksinkertaisesti vain totuttava.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus 10 Prota.

OnePlus 10 Pro on yksi tämän hetken parhaimpiin lukeutuvista lippulaivapuhelimista. OnePlus on pystynyt tasapainottelemaan hienosti uusimpien teknisien ratkaisujen sekä hinnan ennallaan pitämisen kanssa. Vaikka tietyissä osa-alueissa on karsittu, niin kokonaisuus on edelleen hyvällä tasolla. OnePlus 10 Prota on helppo suositella, jos etsinnässä on uusi puhelin alle 1000 euron hintapisteessä.

Itse tykkäsin kovasti OnePlus 10 Pron huomiota herättävästä muotoilusta ja laadukkaasta ulkoisesta toteutuksesta. Puhelimessa on myös yksi kategoriansa parhaimmista näytöistä, sillä OLED-tekniikkaan perustuva näyttö oli todella vakuuttava korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoilee loistavan suorituskyvyn ja monet tekniset ratkaisut puhelimessa ovat hyviä. Esimerkiksi sormenjälkilukija on nopea, äänentoisto on hyvä ja kamerat ajavat pääasiassa joka tilanteessa asiansa. Plussaan OnePlus ansaitsee Alert Slider -kytkimen säästämisestä.

Akunkesto on OnePlus 10 Prossa myös kiitettävän hyvä ja lataus on edelleen nopeaa. Ohjelmiston osalta voidaan olla montaa mieltä OnePlussan siirtyessä käyttämään Oppon ratkaisuja, mutta ainakin päivityslupauksen osalta kyseessä on hyvä laite.

Täydellisestä puhelimesta ei ole kyse ja suurin miinus ainakin itselleni löytyy rakenteesta. IP68-luokitus pitäisi yksinkertaisesti löytyä tämän hintapisteen älypuhelimesta ja sen karsiminen verrattuna edeltäjämalliin on hyvin erikoista. Lisäksi puhelimen kameroissa on otettu hieman takapakkia ja erityisesti erikoista on, että ultralaajakulmakamera on vaihdettu heikompaan verrattuna edeltäjään. Latauksen osalta puhelimen mukana toimitettava laturi on selvästi huonompi kuin aikaisemmin ja 80 watin lataus on yksinkertaisesti pelkkää huijausta verrattuna 65 watin laturiin.

Uusi järjestelmäpiiri aiheuttaa OnePlus 10 Prolle edelleen kuumenemista, mutta samaa ongelmaa on muissakin tämän hetken huippupuhelimissa. Huomiona puhelimesta täytyy sanoa, ettei mukana ole muistikorttipaikkaa ja kuulokeliittimestä OnePlus on luopunut kokonaan.

OnePlus 10 Pro on tuotu Suomessa saataville huhtikuun alussa ja se on valittavissa kahdessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Emerald Green sekä musta Volcanic Black. Puhelimesta on tarjolla myös kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 12 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 899 euroa (8+128 Gt) sekä kalleimmillaan 999 euroa (12+256 Gt).

OnePlus 10 Pro

8.4

OnePlus 10 Pro on yksi markkinoiden parhaimmista puhelimista hintaluokassaan, mutta samalla OnePlus on joutunut hieman karsimaan verrattuna edeltäjämalliin.

Hyvää
 • Tyylikäs ja huomiota herättävä muotoilu
 • Yksi markkinoiden parhaimmista näytöistä 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa loistavan suorituskyvyn
 • Sormenjälkilukija on nopea ja se on näytössä hyvällä korkeudella
 • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimien ansiosta
 • Alert Slider -kytkin helpottaa käyttöä
 • Hyvä akunkesto ja tehokkaat lataustoteutukset
 • Pääosin hyvät kamerat
 • Tuorein Android 12 ja hyvä päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
 • Myyntipakkauksen sisältö on kattava (mm. 80W-pikalaturi ja suojakuori)
Huonoa
 • Puhelin ei ole IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä (vain IP54)
 • Puhelin lämpenee pidemmässä ja raskaassa käytössä
 • 80 watin pikalataus pelkkää huijausta
 • Ultralaajakulmakamera selvästi heikompi kuin edeltäjässä
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • OxygenOS ei ole enää ennallaan (sama kuin ColorOS)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Color OS (vaikka nimi on vielä Oxygen OS) ei kestä kritiikkiä. Puhelimen soitto-sovellus on täynnä bugeja ja tuotta paljon harmia käyttömukavuudessa. Varsinkin, kun on käytössä 2 SIM korttia ja pitää määrittää, kummalta kortilta pitää soittaa. Smart Call back puuttu.
  Jos saisin vaihtaa oitakin sovelluksia puhelimessa, haluaisin takaisi alkuperäisen Oxygen OS soittamisen sovelluksen.
  Puhelin muuten hyvin suorityuskykyinen, mutta antaisin silti 1 tähden. Total disaster!

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut