ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi 12 – kompaktien puhelimien parhaimmistoa

Xiaomi 12

Xiaomi 12 on puhelin, joka vastaa erityisesti kompaktien puhelimien kysyntään. Kyseessä on selvästi kompaktimpi laite kuin esimerkiksi Xiaomi 12 Pro tai monet muut tämän hetken huippupuhelimet. Yleensä kompakteissa puhelimissa joudutaan karsimaan monella osa-alueella, mutta Xiaomi 12 tarjoaa koostaan huolimatta todelliset lippulaivapuhelimen ominaisuudet.

Selvä valttikortti Xiaomi 12 -puhelimessa on kilpailijoita pienempi koko ja samalla Xiaomi pystyy tarjoamaan huipputason 6,28 tuuman näyttöpaneelin 120 hertsin virkistystaajuudella. Tehoista on vastaamassa markkinoiden tuorein Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri ja akku on kooltaan 4500 milliampeerituntia. Xiaomi 12 on tuettuna myös 67 watin langallisella pikalatauksella, mutta myös tehokkaalla 50 watin langattomalla latauksella. Suomessa Xiaomi 12 on saatavilla 8 + 256 gigatavun muistiversiossa 849 euron hintaan.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Xiaomi 12 -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä laitteen pakkaskestävyys. Alapuolella on lyhyt yhteenveto Xiaomi 12:n teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi 12 (2201123G)
Mitat: 152.7 x 69.9 x 8.16 mm
Paino: 180 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus -lasipinnat
Näyttö: 6.28 tuumaa FHD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / Dolby Vision / 1100 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1(1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.88 / 26 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 13 MP ultralajaakulmakamera (OmniVision OV13B10 / f/2.4 / 12 mm / 1/3.06" / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP telemakrokamera (f/2.4 / 50 mm / 1/5.0" / 1.28 µm / AF) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (OmniVision OV32B40 / f/2.45 / 26 mm / 1/3.14" / 0.7 µm / FF)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 67 watin pikalataus / 50 watin langaton lataus / 10 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC / Infrapunalähetin
Ääni: Bluetooth 5.2 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa / violetti / sininen
Hinta: 849€ (8 + 256 Gt) 

Myyntipakkaus

Xiaomi 12 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa uuden Xiaomi 12:n tyylikkään puhtaassa valkoisessa myyntipakkauksessa, jota koristaa tyylikkäät kultaiset yksityiskohdat. Pakkauksen päälipuolella on Xiaomin logo, luku 12 sekä laitteen mallinimi. Lisäksi Xiaomi ilmoittaa heti puhelimessa olevan 5G-tuki ja Harman Kardonin virittämät kaiuttimet. Myyntipakkauksen kylkiä koristaa Xiaomin logot ja puhelimen malliversio. Kylkeen on painettu myös teksti ”with easy access to the Google apps you use most”, joka vahvistaa Xiaomi 12:n pitävän sisällään Googlen palvelut.

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Xiaomin logolla koristeltu pienempi pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta löytyy itse Xiaomi 12 -älypuhelin, joka on suojattu paperikääreellä. Myyntipakkauksen pohjalla on myös Xiaomin tehokas 67 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi 12:n myyntipakkaus on siis lähes identtinen isovelimallin kanssa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta myös hieman ekstraa. Mielestäni on mahtavaa nähdä, että Xiaomi 12:n ostajat saavat edelleen tehokkaimman mahdollisen laturin oletusarvoisesti puhelimen mukana, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Mukana toimitetaan myös suojakuori, jolla puhelimen rakennetta voi tarvittaessa suojata.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Xiaomi 12 on kuin kutistettu versio isovelimalli Xiaomi 12 Prosta. Puhelin on valmistettu siis laadukkaista premium-materiaaleista, eikä laatuvaikutelmassa ole lähdetty karsimaan. Xiaomi 12 -puhelimessa on käytetty alumiinia kehyksen valmistamiseen ja lasipinnat on valmistettu kestävästä Gorilla Glass -lasista. Xiaomi 12 on saatavilla isovelimallin tapaisesti kolmessa väriversiossa, jotka ovat sininen, musta sekä testissä käynyt violetti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi 12:n muotoilu on siis tuttu ja turvallinen, mutta tällä kertaa kompaktimpi toteutus tekee hieman erilaisen tuntuman laitteelle. Jo heti ensimmäistä kertaa otettaessa käteen huomaa kuinka mukavan kompakti puhelin on todella kyseessä. Vain harvat Android-puhelimet ovat yhtä kompakteja ja samalla huolellisesti viimeistelty muotoilu takaa loistavan käyttömukavuuden. Xiaomi ei ole jättänyt rakenteeseen mitään häiritseviä saumakohtia, jotka haittaisivat kokemusta. Xiaomi 12 -puhelimessa myös lasipinnat kaartuvat symmetrisesti kohti alumiinikehystä, josta ainakin itse pidän todella kovasti. Kaartuva ja saumaton muotoilu yhdessä kompaktin toteutuksen kanssa antavat yhden markkinoiden parhaimmista laatuvaikutelmista.

Takaosan lasipinnan Xiaomi on viimeistellyt miellyttävästi mattapintaiseksi, joka on mielestäni aina parempi vaihtoehto kuin kiiltävät lasipinnat. Xiaomi 12:n violetin väriversion mattapintaisuus on laadukas, mutta hieman karhea. Mattapinnan hyvinä puolina voidaan pitää sitä, ettei se kerää paljoa likaa tai sormenjälkiä. Puhelin näyttää siis aina puhtaalta, eikä likaa tarvitse olla jatkuvasti pyyhkimässä pois. Puhelimen takaosassa on Gorilla Glass 5 -lasia ja etuosassa on tuoreinta Gorilla Glass Victus -lasia. Xiaomi on myös suojannut näytön muovikalvolla, joten ainakin ensin alkuun muovikalvo suojaa näyttöä hyvin. Testijakson aikana lasipintoihin ei tullut huomattavia suurempia naarmuja.

Xiaomi 12 -puhelimen kompakti toteutus tulee hyvin esille virallisista mitoista, jotka ovat 152,7 x 69,9 x 8,16 millimetriä (vertailuksi Xiaomi 12 Pron mitat ovat 163,6 x 74,6 x 8,16 mm). Painoa puhelimella on myös vain 180 grammaa, joka on selvästi vähemmän kuin monissa suuremmissa puhelimissa. Pienen kokonsa ansiosta puhelin mahtuu helposti pieneenkin taskuun tai käyttäminen on helppoa yhdellä kädellä. Laadukkaiden materiaalien ansiosta Xiaomi 12 on myös todella jämäkkä laite, eikä puhelin pääse käsien välissä taipumaan. Puhelin ei myöskään natise mainitsemisen arvoisesti kovinkaan paljoa.

Xiaomi 12 vs. Xiaomi 12 Pro

Yksi suurimmista rakenteellisista puutteista Xiaomi 12 -puhelimessa on IP68-luokituksen puuttuminen. Xiaomi ei ole saanut puhelimeen edelleenkään vedenkestävyyttä, joka ollut ongelma suurimmassa osassa yhtiön huippupuhelimista viime vuosina. Xiaomi 12 -puhelinta ei siis kannata altistaa vedelle, vaikka Xiaomi onkin pyrkinyt estämään veden pääsemisen rakenteeseen esimerkiksi laittamalla SIM-korttitelakkaan suojakumin. Xiaomi 12 ei siis todennäköisesti hajoa pienestä vesisateesta, mutta tahallaan vedelle ei laitetta kannata altistaa. Virallisen IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää puhelimen suurimpana rakenteellisena heikkoutena.

Etuosaltaan Xiaomi 12 on kuin monet muutkin tämän hetken huippupuhelimet. Xiaomi on lähtenyt hakemaan ilmettä näytön kaartuvuudella ja samalla yhtiö on minimoinut näytön kehykset. Näyttö peittää etuosasta noin 89 prosenttia, joka on hyvä suoritus. Näytön yläreunaan Xiaomi 12 -puhelimessa on laitettu keskitetysti etukamera ja puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet on integroitu näyttöön. Xiaomi 12:n näytön alareunassa on myös integroitu optinen sormenjälkilukija.

Laitteen takaosassa Xiaomi on lähtenyt hieman geneerisempään toteutukseen kamera-alueen kanssa. Kamera-alue ulkonee selvästi puhelimen muusta rungosta, jonka takia laite pääsee hieman keikkumaan sen varassa pöydällä käytettäessä. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta, joiden rinnalla on myös kaksois-LED-salamavalo. Kamera-alueessa on myös teksti ”50MP”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen. Xiaomi 12:n takaosassa on myös Xiaomin logo, 5G-logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Xiaomi 12:n yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Kaiuttimen rinnalla on myös Harman Kardonin logo. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi 12 -puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Näytöstä on tehty Xiaomi 12 -puhelimessa kompakti ja samalla on hieman karsittu verrattuna Xiaomi 12 Prohon. Näyttö on kooltaan 6,28 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on normaali Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Yhteensä tuumaa kohden näytössä on 419 pikseliä, joten kyseessä on silti edelleen tarkka näyttö, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen ainakaan paljain silmin ole helppoa. Näytössä on tuttu 20:9-kuvasuhde, korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 1100 nitin kirkkaus sekä HDR10+- ja Dolby Vision -tuki.

Näyttö kaartuu edelleen kahdelta reunalta, joka tuo mukanaan hieman ilmettä. Mitään konkreettista hyötyä kaartuvuudesta ei valitettavasti ole, mutta ainakin omasta mielestäni kaartuvuus erottaa laitteen hyvällä tavalla edullisemmista puhelimista. Xiaomi 12 -puhelimessakaan kaartuvuus ei tuottanut testijakson aikana ollenkaan haamukosketuksia, joten kaartuvuudesta ei ollut mitään merkittävää haittaa.

Full HD+ -tarkkuus riittää ainakin itselleni puhelimessa kuin puhelimessa, sillä sisältö on tarkkaa. Näyttö ei valitettavasti tarjoa LTPO-tekniikkaa, vaan tarjolla on normaalimpi 120 hertsin virkistystaajuus. Puhelimen käyttäjät voivat valita 60 tai 120 hertsin virkistystaajuuden väliltä ja automaattisessa tilassa puhelin käyttää 120 hertsin virkistystaajuutta vain tarvittaessa. 120 hertsin virkistystaajuus tekee kuitenkin kokemuksesta todella sulavan ja näytön käyttäminen on miellyttävää.

Kirkkaus on tiputettu 1100 nitiin, joka on itsessään edelleen todella hyvällä tasolla. Yleisesti kirkkaus jää hieman tämän alapuolelle, sillä 1100 nitiä käytetään vain tietyissä tilanteissa. Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävän ainakin itselleni, ja näytöltä sai vielä hyvin selvää kirkkaassa auringonvalossa. AMOLED-tekniikan ansiosta Xiaomi 12:n näyttö toistaa myös värit todella hyvin ja musta on oikeasta mustaa. Näyttö toistaa värit oletusasetuksilla ainakin omaan silmääni loistavasti, joten näytön väriasetuksiin ei tarvinnut testijakson aikana kajota.

Xiaomi 12 -puhelimen näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Näyttö tukee myös kehittynyttä Dolby Vision -tekniikkaa, jota esimerkiksi Netflix-sovellus tukee. Xiaomi 12 on saanut Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella sekä HDR10-tekniikalla.

Näyttö on laadukas ja ainakin itselleni monessa tilanteessa täysin riittävä. Kyseessä on yksi varmasti laadukkaimmista kompakteista näytöistä, eikä Xiaomi 12 -puhelimessa ole suuremmin kriittisissä osissa karsittu verrattuna Xiaomi 12 Pron näyttöön. Näyttö on joka osa-alueella kiitettävällä tasolla, eikä käyttäjien tarvitse pettyä ainakaan näytön tarjoamaan kokemukseen.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla näyttöä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Esimerkiksi näytön värejä on mahdollista säätää kattavasti, vaikkakin testijakson aikana ei asetuksiin tarvinnut koskea. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (eloisa, kyllästetty, alkuperäinen väri), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä.

Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. Xiaomi on tuonut mukaan myös MEMC-tekniikan, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä videoihin automaattisesti välikuvia.

Puhelimessa muita näytön asetuksia ovat muun muassa lukutila sekä käyttöjärjestelmän kattava tummaa tila. Xiaomi 12 tukee myös Always-on-display-toimintoa, joten suljetulle näytölle saadaan helposti kellonaika ja ilmoituskuvakkeet. Xiaomi antaa myös monipuolisesti erilaisia teemoja ja kellotyylejä, joilla käyttäjät voivat personoida kokemusta omakseen.

Tekniikka ja suorituskyky

Yleiseltä tekniseltä toteutukseltaan Xiaomi 12 on kuten aikaisemmin testattu Xiaomi 12 Pro, sillä tehoista on vastaamassa markkinoiden tämän hetken paras järjestelmäpiiri. Kyseessä on Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka on nähty järjestäen suurimmassa osassa alkuvuoden aikana julkaistuista lippulaivapuhelimista. Kehittyneen järjestelmäpiirin ansiosta Xiaomi 12 tarjoaa kompaktista rakenteestaan huolimatta huippuluokan suorituskyvyn.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Puhelimesta on tuotu Suomen markkinoille myyntiin vain yksi muistiversio, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää lippulaivapuhelimien tapaisesti huippuluokan LPPDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Xiaomi 12:n kohdalla on kuitenkin vain ja ainoastaan luotettava puhelimen omaan tallennustilaan, sillä muistikorttipaikkaa ei ole tarjolla. Jos 256 gigatavun tallennustila loppuu, niin käyttäjät voivat toki käyttää esimerkiksi erilaisia pilvitallennustiloja.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyvyssä itsessään ei ole mitään erikoista, sillä se on testattu jo monissa puhelimissa aikaisemmin. Ajoimme Xiaomi 12 -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa päästiin hyviin tuloksiin. Yleisesti Xiaomi 12:n suorituskykytestien pisteet olivat korkeammalla tasolla kuin monissa muissa tämän hetken huippupuhelimissa. Alapuolella olevasta taulukosta voi tarkistaa Xiaomi 12 -puhelimen saamat pisteet ja verrata niitä samaan järjestelmäpiiriin perustuvien OnePlus 10 Pron ja Motorola Edge 30 Pron vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Xiaomi 12 (SD8G1) OnePlus 10 Pro (SD8G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 919 029 pistettä 776 479 pistettä 942 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 1196 pistettä 983 pistettä 1188 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3467 pistettä 3369 pistettä 3393 pistettä
PCMark 2.0: 13 229 pistettä 11 000 pistettä 15 485 pistettä
3DMark Wild Life: 7922 pistettä 7508 pistettä 6597 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykyä ei Xiaomi 12 -puhelimestakaan puutu, vaan testien perusteella laite sijoittuu markkinoiden kärkikastiin. Edelleen on myös hyvä huomata, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata aina katsoa kovinkaan tarkasti, sillä ne antavat vain suuntaa antavan käsityksen suorituskyvystä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Yleinen suorituskyky Xiaomi 12 -puhelimessa oli kuitenkin erinomainen koko testijakson ajan, joten sen osalta ei ole valittamisen aihetta. Sovellukset avautuivat nopeasti ja mitään takkuiluja ei tullut vastaan. Suorituskyky ei tule siis loppumaan kovinkaan helposti kesken.

Suuri mielenkiinto kaikissa uusissa huippuluokan älypuhelimissa kohdistuu tällä hetkellä lämpenemiseen sekä suorituskyvyn pysymiseen tasaisena pitkässä käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästä eroon tänäkään vuonna Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla, jos tarkastellaan muitakin huippuluokan puhelimia.

Yleensä huippupuhelimille toteutetaan stressitesti, mutta Xiaomi 12 -puhelimessa se ei ollut mahdollista. Pystyimme ajamaan puhelimessa korkeintaan kaksi kertaa AnTuTu-suorituskykytestin peräkkäin, mutta tämän jälkeen laite valitti ylikuumenemisesta sekä pakotti myös sulkemaan suorituskykytestin. Tämän takia emme pystyneet toteuttamaan puhelimella vertailukelpoista stressitestiä.

Ainakin suorituskykytestien aikana puhelimen ylikuumeneminen oli selvästi läsnä, sillä Xiaomi 12:n alumiinikehys kuumeni huomattavasti ja takapinta lämpeni. Raskaassa käytössä puhelin kuumenee, mutta oikeastaan normaalissa peruskäytössä mitään suurempaa kuumenemista ei havaittu. Mobiilipelejä tai suorituskykytestejä tehdessä todennäköisesti laitteen fyysinen koko johtaa laitteen nopeampaan kuumenemiseen, eikä lämpö pääse liikkumaan tarpeeksi nopeasti.

Xiaomi kertoo kuitenkin panostaneensa jäähdytysjärjestelmään, joka varmasti hieman helpottaa tilannetta. Yhtä suurta toteutusta ei puhelimeen ole saatu kuin Xiaomi 12 Prossa nähty, mutta kokoluokassaan toteutus on varsin normaali. Puhelimessa on 2600 mm² kokoinen höyrykammioon perustuva nestejäähdytys, josta on pyritty tekemään mahdollisimman ohut. Ilman suurta jäähdytysjärjestelmää Xiaomi 12 olisi varmasti kuumentunut vieläkin enemmän, joten siitä on varmasti hyötyä.

Xiaomi 12 tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Xiaomi 12:n hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Uutuuspuhelin tukee neljäätoista 5G-taajuusaluetta NSA- ja SA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Xiaomi 12 -puhelimesta.

Yhteyksien osalta Xiaomi 12 on tuttua Xiaomi, eikä testijakson aikana tullut vastaan ongelmia yhteyksien kanssa. Maaseudulla erityisesti 4G-yhteydet toimivat ongelmitta ja 5G-yhteydetkin tuntuivat toimivan tutulla nopealla tasolla satunnaisissa testeissä.

Muuta tekniikasta

Xiaomi 12 -puhelimen kompaktiin rakenteeseen ei ole enää isovelimallin tapaisesti mahtunut neljää kaiutinelementtiä, vaan nyt tarjolla on vain kaksi. Puhelimessa on siis edelleen stereoäänentoisto, joka takaa hyvän äänikokemuksen. Toinen kaiuttimista löytyy alareunasta ja toinen on yläreunassa. Xiaomi 12 -puhelimessa kaiuttimet ovat myös Harman Kardonin virittämät, joka näkyy puhelimessa Harman Kardonin logona yläreunassa.

Kaiuttimet tuottavat varsin perustason äänenlaadun, joka jää hieman Xiaomi 12 Pron äänikokemuksesta, mutta on aika samalla tasolla monien kilpailijoiden kanssa. Äänenlaatu riittää satunnaiseen musiikin kuunteluun, mutta enimmäkseen itse tykkäsin kuunnella kaiuttimilta puhepainotteista ääntä. Stereokaiuttimet antavat mielestäni hyvät eväät muun muassa videoiden sekä elokuvien katselukokemuksen parantamiseen.

Kuulokeliitintä Xiaomi 12 -puhelimessa ei ole, mutta käyttäjät voivat yhdistää langalliset kuulokkeet erikseen ostettavan kuulokeadapterin avulla. Xiaomi on panostanut langattomien kuulokkeiden ääneen, sillä Xiaomi 12 tukee Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven. Testijakson aikana useat erilaiset langattomat kuulokkeet toimivat loistavasti Xiaomi 12:n kanssa.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut jälleen näytön alareunaan ja Xiaomi luottaa edelleen optiseen toteutukseen. Sormenjälkilukijan osalta Xiaomi 12:lla ei ole tarjolla mitään suurempia yllätyksiä, sillä aikaisemminkin Xiaomin puhelimien näytönalaiset sormenjälkilukijat ovat olleet erinomaisia. Testijakson aikana myös Xiaomi 12:n sormenjälkilukijan todettiin olevan nopea ja luotettava. Tällä kertaa Xiaomi on vienyt sormenjälkilukijan näytöllä varsin alas ja ainakin omasta mielestäni se olisi saanut olla hieman korkeammalla.

Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testijakson aikana suuremmin testattu. Etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus on yleisesti tietoturvattomampi vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Parin testauksen jälkeen kasvojentunnistus oli toimiva ratkaisuja ja mukavan nopea. Päivittäisessä käytössä luotettiin kuitenkin sormenjälkilukijaan.

Xiaomi 12:n sormenjälkilukijan todennäköisesti mielenkiintoisin toteutus on tuki sykkeen mittaamiselle. Mitään todellista käyttöä ominaisuudelle ei ole, mutta Xiaomi on tuonut asetuksien erityisominaisuudet-valikkoon mahdollisuuden tarkistaa oman sykkeen sormenjälkilukijalla. Mielestäni kyseessä on enemmänkin suuntaa antava mittaus, sillä esimerkiksi älykello tuntui antavan hieman erilaista tulosta. Sormenjälkilukijan kanssa sykkeen mittaamisessa käytetään fotopletysmografia-mittausta (PPG). Kyseistä mittaustapaa on monesti moitittu epätarkkuudesta lääketieteellisessä käytössä.

Xiaomin puhelimissa on jo vuosia putkeen ollut infrapunalähetin, joka on säästetty myös Xiaomi 12 -mallissa. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämän kaukosäätimenä Mi Remote -sovelluksen ansiosta. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodinlaitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Akunkesto ja lataus

Akun suuruuden osalta Xiaomi ei ole karsinut merkittävästi isovelimalliin verrattaessa, sillä 4600 milliampeeritunnin akku on vaihtunut 4500 milliampeeritunnin akkuun. Ottaen huomioon puhelimen kokoluokan on akku edelleen miellyttävän kookas, mutta moniin muihin lippulaivapuhelimiin verrattaessa akku on pieni. Akunkesto itsessään ei päässyt kovasti vakuuttamaan testijakson aikana, vaikka vaadittavaan yhden päivän käyttöaikaan päästäänkin helposti.

Iltaisin akkua oli noin 10 prosenttia jäljellä, joka on selvästi huonommin kuin monissa muissa tämän hetken lippulaivapuhelimissa. Parhaimmillaan iltaisin taisi olla noin 20 prosenttia akkua, mutta usein oltiin 10 prosentin molemmilla puolilla. Kahden päivän akunkestoa on turha Xiaomi 12 -puhelimella havitella edes kevyellä käytöllä. Akun nopean kulumiseen vaikuttaa varmasti moni yksityiskohta, mutta todennäköisesti suurin siihen on lämpiäminen. Vaikka suurta kuumenemista ei ole peruskäytössä havaittavissa, niin silti laitteen sisuskalut saattavat olla hieman kuumemmat kuin suuremmissa puhelimissa. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti 120 hertsin virkistystaajuus.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta Xiaomi 12 -puhelimessa on hieman karsittu, vaikka edelleen on käytössä todella tehokkaat lataustoteutukset. Xiaomi 12 Prosta tuttu 120 watin langallinen lataus on vaihtunut 67 watin pikalataukseen. Lisäksi tuettuna on sama 50 watin langaton pikalataus. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana oletusarvoisesti tehokkaan langallisen pikalaturin, joten pääsimme testaamaan latausnopeuden. Xiaomi itse lupaa akun latautuvan 39 minuutissa langallisesti ja 53 minuutissa langattomasti.

Xiaomi 12 -puhelimen latausnopeus langallisella ja langattomalla latauksella.

Aivan Xiaomin lupauksiin ei langallisella 67 watin latauksella päästy, sillä akku latautui tyhjästä täyteen 5 minuutin mittausvälillä 45 minuutissa. Lataus vei siis 6 minuuttia enemmän kuin luvattu, mutta kyse ei ole merkittävästä heitosta. Kyseessä on kategoriassaan edelleen nopea lataus, sillä esimerkiksi 5 minuutissa saadaan 18 prosenttia akkua ja 80 prosentin taso saavutetaan 30 minuutissa.

Testijakson aikana pystyttiin toteuttamaan myös lataustesti langattomalla laturilla, jonka avulla Xiaomi 12 latautui tyhjästä täyteen nopeammin kuin oli luvattu. Lataus kesti 50 minuuttia, eli 3 minuuttia vähemmän kuin luvattu. Langattomasti 5 minuutissa saatiin akkua 15 prosenttia ja 80 prosentin varaustaso saavutettiin 33 minuutissa. Kyseessä on yksi nopeimmista langattoman latauksen tekniikoista tällä hetkellä älypuhelimissa.

Koska Xiaomi 12 tukee langatonta latausta, niin luonnollisesti mukaan on saatu myös käänteinen langaton lataus. Käänteisen langattoman latauksen avulla on mahdollista ladata langattomasti muita Qi-standardiin perustuvia laitteita tai puhelimia 10 watin teholla. Käänteinen langaton lataus toimii, jos puhelimessa on akkua vähintään 30 prosenttia. Käänteinen langaton lataus on kätevä toiminto esimerkiksi reissuilla, jolloin ei ehkä halua ottaa mukaan kaikille laitteille omia latureita. Puhelimen avulla pystytään lataamaan helposti kuulokkeita tai vaikkapa kelloja langattomasti.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi 12 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 12 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain prosentin verran. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi samalla tavalla kuin normaalistikin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista, joka on varsin poikkeuksellista. Yleensä älypuhelimissa lataus on estetty pakkasessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi 12:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä todella vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Xiaomi 12 kestää pakkastestin perusteella hyvin pakkasta, eikä puhelin kalpene juurikaan Xiaomi 12 Prolle. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut suurta. Kyseessä on yksi parhaimmin testissä pärjänneistä puhelimista vuoden 2022 aikana. Pakkanen ei myöskään itsessään vaikuttanut merkittävästi laitteen käyttöön. Erikoisesti Xiaomi ei ollut kuitenkaan estänyt akun lataamista pakkasessa.

Kamerat

Xiaomi 12 -mallin merkittävimmät eroavaisuudet isovelimalliin verrattaessa löytyvät kameroista, sillä Xiaomi on joutunut hieman karsimaan. Tarjolla on takaosassa edelleen kolme kameraa, mutta esimerkiksi pääkameran sensori on vaihdettu hieman edullisempaan. Lisäksi ultralaajakulmakameran tarkkuutta on pienennyt. Xiaomi 12 -puhelimessa joudutaan sanomaan myös hyvästit telekameralle, sillä se on vaihdettu jopa turhaan telemakrokameraan.

Pääkamerana Xiaomi hyödyntää Sonyn kehittämää IMX766-sensoria, joka on kooltaan 1/1.56-tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on myös f/1.9-aukolla sekä 26 millimetrin polttovälillä varusteltu linssi. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta ja siinä on myös optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu OmniVision OV13B10 -sensoriin. Kyseessä on 1/3,06-tuuman kennolla varusteltu sensori, jossa on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on 12 mm polttovälillä ja f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Kamerassa ei ole valitettavasti automaattitarkennusta, joka on hieman erikoinen puute. Ultralaajakulmakamera tarjoaa laajan 123 asteen kuvausalueen.

Kolmas kamera on 5 megapikselin tasoinen telemakrokamera, jonka tarpeellisuutta kukin voi itsenään miettiä tämän hintapisteen puhelimessa. Sen avulla pystytään ottamaan kuvia lähempää kohdetta ja kamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle.

Puhelimeen on saatu myös 32 megapikselin tasoinen etukamera, joka perustuu OmniVisionin kehittämään OV32B40-sensoriin. Kamera on kooltaan 1/3.4-tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.45-aukkosuhde sekä 26 millimetrin polttoväli. Kyseessä on täysin sama kamerasensori, mikä nähtiin myös Xiaomi 12 Prossa.

Xiaomi 12:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.9, 26 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (OmniVision OV13B10, f/2.4, 12 mm, 1/3,06”, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
    • Telemakrokamera: 5 megapikseliä (Samsung S5K5E9), f/2.4, 50 mm, 1/5”, 1,12 µm, AF)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B40, f/2.45, 26 mm, 1/3,4”, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Lopputuloksena saadaan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, mutta myös erillisessä kuvaustilassa on 50 megapikselien kuvien taltioiminen mahdollista.

Xiaomi 12 -puhelimen pääkamera tuottaa todella hyvää jälkeä omassa kategoriassaan. Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohdat ovat miellyttäviä. Dynaaminen alue kuvissa on todella laaja ja mitään kovin suurta pehmeyttä ei ole havaittavissa. Kuviin taltioituu myös värit mukavan luonnollisesti.

Heikommassa valaistuksessa kamera on myös kyvykäs. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka on myös käytössä oletusarvoisesti. Tämän ansiosta hämärässä saadaan parempia kuvia kuin normaalisti. Toki kyseessä ei ole sama asia kuin erillinen yökuvaustila, sillä automaattisessa kuvaistilassa kuvat otetaan lähes heti, mutta yökuvaustilassa voidaan käyttää selvästi pidempiä valotusaikoja.

Kuvanlaatu on vakuuttava erityisesti laajan dynaamisen alueen ansiosta ja kokonaisuus on tasapainoinen. Värit taltioituvat hyvin ja yksityiskohtiakin löytyy kiitettävästi. Kuvissa ei ole heikossa valaistuksessa myöskään liikaa melua tai epälaadukkuuksia. Xiaomi on onnistunut optimoimaan pääkameran loistavasti hämäräkuvaamista varten.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12:n pääkameralla oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakamera Xiaomi 12 -puhelimessa on myös hyvällä tasolla, vaikka nyt ei päästäkään samalle tasolle kuin Xiaomi 12 Prossa. Kuvat ovat yleisesti laadukkaita, mutta ultralaajakulmakameroilta ei yleisestikään kannata odottaa ihmeitä. Hyvässä valaistuksessa kameralla saadaan kuvia, joita on mukavaa jakaa sosiaalisessa mediassa ja esitellä kavereille, mutta jotain parempaa kaipaavien kannattaa tarkastella muita puhelimia.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvat ovat yksityiskohtaisia, vaikka pehmeyttä on havaittavissa enemmän kuin pääkameran kuvissa. Kuviin taltioituu värit luonnollisesti ja ne vastaavat yllättävän hyvin pääkameran taltioimia värejä. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue, mutta ei mikään paras mahdollinen. Kuvat ovat myös mukavan laajoja, joka on selvä ero verrattuna Xiaomi 12 Pron vastaavaan kameraan.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole täysin käyttökelvoton, sillä kuvat ovat melko hyviä. Kuvat ovat yleisesti hieman tummempia kuin pääkameralla taltioitaessa, ja samalla myös melua on enemmän. Erillisessä yökuvaustilassa pystytään hieman parantamaan lopputulosta, sillä sen avulla saadaan kuviin enemmän valoa sekä yksityiskohtia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12 -puhelimen ultralaajakulmakameralla.

Xiaomin useissa puhelimissa on nähty telemakrokamera, joka on nyt valitettavasti saatu myös Xiaomi 12 -puhelimeen. Kyseessä on käytännössä kuin telekamera, joka on tarkoitettu ainoastaan makrokuvaamiseen. Xiaomi 12 ei tarjoa siis perinteisempää heikkoa makrokameraa, vaan 5 megapikselin telekamera on hieman paremmalla tasolla.

Telemakrokamera pystyy tarkentamaan 3-10 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta ja yleisesti ainakin hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan laadukkaita. Heikommassa valaistuksessa kuvat eivät yllätä laadukkuudellaan. Jos tykkää makrokuvaamisesta, niin silloin toteutus on varmasti mieleinen, mutta samanlaiseen jälkeen olisi varmasti päästy myös makrotilalla, joka olisi toteutettu ultralaajakulmakameralla, joka tekee erillisestä kamerasta hieman turhan.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna telemakrokameralla.

Videokuvauksen osalta Xiaomi 12 tarjoaa samoja ominaisuuksia kuin monet muutkin lippulaivapuhelimet. Xiaomi 12 tukee tarkkaa 8K-videokuvausta 24 fps:n tasolla ainoastaan pääkamerallaan. Muut kamerat tukevat korkeintaan 4K 60 fps -videokuvausta. Videot erityisesti 4K-tarkkuudella on hyviä ja riittää ainakin itselleni kaikissa tilanteissa. 8K-videokuvauksesta ei ainakaan itselleni ole mitään merkittävää hyötyä, sillä niin tarkalle sisällölle ei ole todellisuudessa vielä mitään suurempaa käyttöä.

Videota kuvattaessa voidaan vaihtaa kaikkien kameroiden välillä, jos käytössä on 4K 30 fps tai sitä pienempi kuvanlaatu. Jos haluaa kuvata 4K 60 fps -videota, niin kamera on valittava aina ennen kuvauksen aloittamista. Xiaomi 12 tarjoaa ammattilaiskuvaajia varten myös pro-videokuvaustilan, jossa kameroiden kuvausasetuksia voidaan säätää manuaalisesti kesken videokuvauksen.

Etukameran osalta Xiaomi 12 on kuin Xiaomi 12 Pro, eli mitään muutoksia ei ole tehty. 32 megapikselin kameralla pystytään kuvaamaan monille varmasti tarpeeksi hyviä kuvia ainakin hyvässä valaistuksessa. Kuvat ovat laadukkaita ja niissä on tarkkoja yksityiskohtia. Värit taltioituvat varsin luonnollisesti ja dynaaminen alue on mukavan laaja. Kamerasta puuttuu kuitenkin automaattinen tarkennus, jota voisi tässä hintaluokassa jo odottaa. Etukameralla pystytään kuvaamaan 1080p 60 fps -tarkkuudella, joten myöskään 4K-videokuvausta ei ole tarjolla.

Xiaomi 12 -puhelimessa on sama kamerasovellus kuin yhtiön muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi 12:n kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 5x ja 10x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi 12 -puhelimesta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makrokamera). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 50 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Xiaomi 12 -puhelimenkin kohdalla kamerasovellus tuntui toimivan loistavasti ja kuvaustilojen vaihtelu oli sujuvaa. Lisäksi kameran yleinen toiminta oli hyvää, mutta kuvien ottamisessa oli havaittavissa pieni viive. Xiaomi 12:n on siis kameraohjelmiston osalta varmasti yksi tämän hetken parhaimmista ja tarjoaa todella monipuolisen kattauksen erilaisia kuvaustoimintoja.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän ja ohjelmiston osalta Xiaomi 12 on täysin samanlainen kuin aikaisemmin testattu isovelimalli Xiaomi 12 Pro. Puhelimessa on tuoreeltaan Android 12 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä toimii Xiaomin oma MIUI 13 -käyttöliittymä. Mitään merkittävää uudistusta uusi MIUI-versio ei tuo verrattuna vanhoihin versioihin, mutta tietysti pieniä parannuksia Xiaomi on saanut aina mukaan. Testijakson aikana Xiaomi julkaisi puhelimelle useita päivityksiä, joista tuorein piti sisällään Googlen 1. huhtikuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Tällä kertaa Xiaomi on parantanut selvästi huippupuhelimiensa päivityslupausta, sillä Xiaomi 12 tulee saamaan 3 vuotta Android-päivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa teoreettisesti puhelimen saavan Android 13-, Android 14- ja Android 15 -päivitykset ja tietoturvakorjauksia olisi tulossa vuoteen 2026 asti. Kyseessä on jo hyvä päivityslupaus, mutta verrattuna esimerkiksi Samsungin 4 + 5 vuoden päivityslupaukseen, jäädään hieman jälkeen. Xiaomi 12:lle on kuitenkin päivityksiä luvassa, mutta todellisuudessa vasta muutaman vuoden päästä nähdään, miten Xiaomin lupaukset ovat pitäneet paikkansa.

Itsessään Xiaomin tuorein MIUI 13 -käyttöliittymäversio on hyvin pieni parannus verrattuna aikaisemmissa puhelimissa nähtyyn MIUI 12 -versioon. Kyseessä on tuttua Xiaomia, sillä ulkoinen olemus on samanlainen, eikä käyttökokemukseen ole tehty merkittäviä muutoksia. MIUI 13 tuo mukaan muutoksia erityisesti pinnan alle, mutta ulkoiset muutokset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi luvatut paremmat widgetit eivät ole saatavilla Suomessa, joten kyseessä on MIUI 12 pääosin vain uudella nimellä.

Xiaomi 12 -puhelimessa on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita on erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 13 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti. MIUI 13:ssa sovelluksien värimaailmaa vaihdetaan taustakuvan mukaisesti, mutta sitä ei pysty itse jälkikäteen säätämään.

MIUI 13 ja Android 12 toimivat mielestäni testijakson ajan Xiaomi 12 -puhelimessa mallikkaasti, eikä vastaan tullut huomattavia bugeja tai ongelmia. Käyttökokemus oli todella huippuluokkainen ja Xiaomi oli onnistunut saaman ohjelmistosta todella sulavan. MIUI 13 on hyvin monipuolinen käyttöliittymä, joka jakaa varmasti hieman mielipiteitä. Itse kuitenkin tykkään sen antamasta kokemuksesta. MIUI 13 näyttää varsin raskaasti kustomoidulta, mutta Xiaomi on onneksi saanut sen toimimaan todella kevyesti ja kokemus on todella hiottu.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi 12 -puhelinta.

Xiaomi 12 on jälleen loistava puhelin, jossa on tällä kertaa otettu hieman massasta poikkeava lähestymistapa. Kompakteja Android-puhelimia on tällä hetkellä todella vähän, joten Xiaomi 12 vastaa sellaista kaipailevien käyttäjien toiveisiin. Xiaomi 12 on myös kokonaisuutena yllättävän hyvä laite, jonka takia sitä on helppoa lähteä suosittelemaan.

Puhelimessa itse tykkäsin todella paljon kompaktista rakenteesta, joka tekee laitteesta todella miellyttävän pitää kädessä. Toinen valttikortti on loistava AMOLED-näyttö, joka on sulava 120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa puhelimelle loistavan suorituskyvyn ja 5G-yhteydet toimivat hyvin. Xiaomi 12:n kamerat ovat myös todella laadukkaat, jos tarkastellaan vain pää- ja ultralaajakulmakameroita. Vahvuuksia puhelimessa ovat myös nopeat lataustekniikat, hyvä pakkaskestävyys sekä esimerkiksi stereokaiuttimet. Vahvuutena voidaan pitää myös Xiaomin selvästi parantunutta päivityslupausta.

Täydellisestä puhelimesta ei ole kyse, sillä myös heikkouksia on. Rakenteellinen heikkous on IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden puute, jonka voisi kuvitella olevan oletusarvoinen ominaisuus tässäkin hintapisteessä. Muita heikkouksia ovat puhelimen kuumeneminen raskaassa käytössä ja heikompi akunkesto kun normaalisti. Myös kamerassa on karsittu telekamerasta, joka on itselle todella iso miinus. Huomioitavaa on myös, että puhelimessa ei ole kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa.

Xiaomi 12 on ollut saatavilla Suomessa huhtikuun lopulta lähtien ja se on tarjolla 8 + 256 gigatavun muistiversiossa 849 euron hintaan. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat harmaa, violetti ja sininen.

Xiaomi 12

8.2

Xiaomi 12 tarjoaa kompaktissa paketissa huippuluokan tekniikkaa, eikä juurikaan mistään ole päätetty karsia.

Hyvää
  • Laadukas ja kompakti toteutus, miellyttävää pitää kädessä
  • Hyvä AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Tehokas Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri
  • Pää- ja ultralaajakulmakamera tuottavat hyvää jälkeä
  • Nopeat lataustoteutukset langallisesti ja langattomasti
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Stereokaiuttimet, nopea sormenjälkilukija ja infrapunalähetin
  • Android 12 ja MIUI 13 (varauksin), hyvä 3 + 4 vuoden päivityslupaus
  • Kattava myyntipakkaus (mm. 67W-laturi ja suojakuori)
Huonoa
  • Rakenne ei ole vedenkestävä
  • Puhelin kuumenee raskaassa käytössä
  • Akunkesto ei ole parhaimmasta päästä
  • Telekamerasta on karsittu
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut