Arvostelussa Xiaomi Mi 10 – tyylikäs huippupuhelin erikoisella kameraratkaisulla
Olemme SuomiMobiilissa testanneet kahden viikon ajan päivittäisessä käytössä Xiaomin uunituoretta Mi 10 -älypuhelinta, joka tuli huhtikuun lopulla laajasti myyntiin myös Suomen markkinoilla. Kyseessä on edullisempi ja karsitumpi malli Xiaomin lippulaivakaksikosta, eikä testattavaksi valitettavasti saatu huippuunsa hiottua Mi 10 Pro -versiota. Xiaomi Mi 10 tarjoaa kuitenkin paljon samoja ominaisuuksia, mutta erityisesti kameroista on jouduttu selvästi karsimaan.
Xiaomi Mi 10 on varusteltuna Qualcommin tehokkaimmalla Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä, johon on integroituna Snapdragon X55 -5G-modeemi. Puhelimessa on myös suuri 6,67 tuuman AMOLED-näyttö, jossa on 90 hertsin virkistystaajuus sekä etukameraa varten tehty reikä. Xiaomi on laittanut puhelimen takaosaan myös neloiskameran, jonka kohokohta on 108 megapikselin pääkamera. Valitettavasti loput kamerat eivät pääsekään suuremmin yllättämään. Kaiken kaikkiaan Xiaomi on hyödyntänyt Mi 10 -puhelimessa tämän hetken tehokkainta ja uusinta tekniikkaa, minkä avulla puhelin on varsin miellyttävä huippupuhelin.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Xiaomi Mi 10 -älypuhelimeen. Artikkelissa perehdytään käyttökokemuksiin parin viikon testijakson perusteella, mutta tuttuun tyyliin tulemme tarkastelemaan myös laitteen ulkoisia seikkoja, ominaisuuksia, teknisiä toteutuksia sekä kameroita. Lisäksi testijakson aikana tarkistimme puhelimen pakkaskestävyyden ja pikalatauksen nopeuden.
Xiaomi Mi 10 (M2001J2G) | |
---|---|
Mitat: | 162.5 x 74.8 x 9.0 mm |
Paino: | 208 g |
Rakenne: | Alumiinikehys sekä Gorilla Glass -lasipinnat |
Näyttö: | 6.67 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 90 Hz / HDR10+ |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 650 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.0] |
Takakamera: | 108 MP pääkamera (f/1.7 / 1/1.33" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.4 / 12 mm) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4) + kaksois-LED-salama |
Etukamera: | 20 MP etukamera (f/2.0 / 1/3" / 0.9 µm) |
Akku: | 4780 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 10 + MIUI 11 (sisältää Googlen palvelut / 1. huhtikuuta tietoturva) |
Muuta: | yksi SIM / 30W pikalataus / 30W langaton lataus / 5W käänteinen langaton lataus |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 |
Ääni: | Bluetooth 5.1 / aptX HD / aptX Adaptive / ei kuulokeliitintä |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Twilight Grey / Coral Green |
Hinta: | 899 € |
Myyntipakkaus
Xiaomi toimittaa uutuuspuhelimensa hopeansävyisessä myyntipakkauksessa, joka koristaa luku 10 sekä Xiaomin tuttu Mi-logo. Pakkausta koristavat myös Hi-Res Audio -logo, joka on viittaus hyvästä äänentoistosta, sekä 5G-logo, joka viittaa oletuksena tuettuun 5G-tekniikkaan. Myyntipakkauksessa on myös yksi varsin huomaamaton yksityiskohta, sillä Mi 10 -logon alapuolella on teksti ”With easy access to the Google apps you use most”, joka vihjaa laitteessa olevan esiasennettuna lukuisia Googlen palveluita. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on myös ilmoitettuna sisältä löytyvän puhelimen muistivariantti, väriversio, IMEI-tiedot sekä pakkauksen sisältö.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee hopea pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan, takuutietoja sekä läpinäkyvän varsin kovakuorisen suojakuoren, joka istuu puhelimeen todella hyvin. Lisäksi pahvitaskussa on hieman yllättäen kuulokeliitinadapteri, jolla saadaan 3,5 mm kuulokkeet yhdistettyä USB-C-tyypin liittimeen. Pahvitaskun jälkeen pakkauksesta löytyy muoveihin käärittynä itse Mi 10 -puhelin, jonka alapuolella on vielä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä varsin kookas 30 watin pikalaturi.
Myyntipakkauksen osalta Xiaomi ei ole suuremmin säästellyt, vaan on pystynyt luomaan yksinkertaisen ja tyylikkään kokonaisuuden. Lisäksi pakkauksen sisältö on todella monipuolinen sekä tarjoaa muun muassa laadukkaan suojakuoren sekä oletusarvoisesti puhelimen tukeman 30 watin pikalaturin. Myyntipakkauksen pieni ekstra oli kuulokeliitinadapteri, jota tänä päivänä tulee vain todella harvojen huippupuhelimien mukana.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Xiaomi on valmistanut Mi 10:n luonnollisesti premium-materiaaleista, sillä se koostuu alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnoista. Xiaomi on pyrkinyt puhelimen rakenteessa hyvään käsituntumaan erityisesti pyöristettyjen lasipintojen avulla, mutta valitettavasti yksi lippulaivapuhelimien tärkeimmistä rakenteellisista ominaisuuksista puhelimesta silti puuttuu.
Xiaomi Mi 10 on julkaistu globaalisti vain kahdessa väriversiossa, jotka ovat Twilight Grey sekä Coral Green. Suomessa myynnistä löytyvät molemmat väriversiot ja testiin saatiin harmaa Twilight Grey -versio, joka miellyttävän metallisen näköinen. Molemmat värit ovat lasi- ja alumiinipinnoiltaan kiiltäviä, joten Xiaomi ei ole ottanut käyttöön monien valmistajien suosimaa mattapintaista lasia. Myöskään mitään liukuvärjäystä Xiaomi ei ole lasipintoihin tuonut, eikä mukana ole myöskään mitään mainittavia heijastusefektejä.
Laadullisesti Mi 10 on erittäin miellyttävä ja käteen se istuu ergonomisesti kaartuvien lasien ansiosta. Laispintojen takia puhelin on odotetusti todella liukas ja se pääsee valumaan esimerkiksi hieman epätasaisilta pinnoilta pois, jos puhelin on asetettu huolimattomasti esimerkiksi sohvan käsinojalle. Puhelimen lasiset pinnat ovat myös varsinaisia sormenjälkimagneetteja ja erityisesti harmaassa väriversiossa lika näkyy todella hyvin. Onneksi laispinnat on päällystetty likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka ansiosta liat saa helposti pyyhkimällä pois.
Testijakson aikana puhelimen rakenteeseen ei tullut suuremmin käytön jälkiä, joten parin viikon jälkeen puhelin näytti kuin uudelta. Toki erityisesti takaosan lasipintaan ilmestyi pari silmin nähtävää pientä naarmua, mutta mitään muuta häiritsevää ei ilmennyt. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana onneksi myös suojakuoren, jonka avulla lasinen rakenne pystytään suojaamaan. Testijakson aikana ei suojakuorta käytetty, sillä halusimme testata puhelimen rakenteen kestävyyttä normaalissa päivittäisessä käytössä.
Puhelimen virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 162,5 x 74,8 x 8,96 millimetriä, joten Xiaomi Mi 10 on varsin kookas puhelin, joka kohtuu pääosin jo myös suuresta näyttöpaneelista. Xiaomi on ilmoittanut laitteen painoksi 208 grammaa, joten se ei ole myös mistään kevyemmästä päästä. Xiaomi Mi 10 on siis melkoinen järkäle ja hieman keskimääräistä suuremman painon huomaa heti puhelinta otettaessa käteen. Jämäkkyyttä puhelimelta ei kuitenkaan puutu ollenkaan, eikä laite päästele mitään natinoita sitä taivuteltaessa käsien välissä.
Rakenteessa Xiaomi Mi 10:n suurin heikkous on virallisen IP-luokituksen puuttuminen, sillä veden- ja pölynkestävyys pitäisi olla oletusarvoinen ominaisuus jo 900 euron älypuhelimessa. Xiaomi on kuitenkin luvannut puhelimessa olevan jonkintasoinen roiskevesitiiveys, mutta se ei suuremmin lohduta siinä tilanteessa, kun puhelin tippuu vahingossa kokonaan veteen. Tällä hetkellä suurimmasta osasta huippupuhelimista löytyy jo IP68-luokitus, joten Xiaomin päätös jättää se Mi 10:sta pois on todella erikoista. Nykyisen roiskevesitiiveyden ansiosta Xiaomi Mi 10:ä on mahdollista käyttää kevyessä vesisateessa, mutta täysin siihen ei kannata varauksetta luottaa.
Puhelimen etuosa ei suuria yllätyksiä pääse tarjoamaan, sillä Xiaomi Mi 10 näyttää pitkälti samalta kuin kourallinen muita huippupuhelimia. Etuosassa valtaa pitää suuri reunoilta kaartuva näyttöpaneeli, joka peittää noin 90 prosenttia pinta-alasta. Näytössä on varsin kapeat kehykset ja vasemmasta yläkulmasta löytyy pieni etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy yläreunasta näyttölasin ja alumiinikehyksen saumakohdasta, kun taasen valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöön. Näytön alareunaan Xiaomi on myös piilottanut optisen sormenjälkilukijan.
Takaosasta katsottaessa Xiaomi Mi 10 eroaa monista kilpailijoistaan, sillä puhelimessa ei hyödynnetä nykytrendin mukaista laatikkomaista kamera-aluetta. Kamerat ovat jälleen takaosan vasemmassa yläkulmassa pystysuorassa. Kaikki neljä kameraa ulkonevat hieman muusta rungosta, mutta kaksois-LED-salamavalo on saatu takalasin tasolle. Kameroiden välissä on myös teksti ”108MP”, joka viittaa pääkameran tarkkuuteen. Puhelimen takaoassa on myös tuttu Mi-logo, muita pakollisia tietoja sekä 5G-logo, joka osoittaa puhelimen 5G-tuen.
Xiaomi Mi 10 -puhelimen oikeassa kyljessä on varsin normaaliin tapaan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettuna muun rungon tapaisesti alumiinista. Painikkeiden tuntuma on erittäin miellyttävä ja vaste niissä on hyvä. Puhelimen vasemmassa kyljessä ei ole mitään mainittavaa, mutta yläreunasta löytyy yksi kaiutin, mikrofoni sekä infrapunalähetin. Xiaomi on asettanut Mi 10:n alareunaan myös yhden kaiuttimen, mikrofonin, USB-C-tyypin latausliittimen sekä SIM-korttitelakan, johon on mahdollista asettaa vain yksi nano-SIM-kortti. Puhelin ei ole siis dual-SIM-laite, eikä tällä kertaa ole tarjolla edes muistikorttipaikkaa.
Näyttö
Näytöstä Xiaomi ei ole päättänyt karsia, sillä Mi 10 -puhelimessa on pitkälti samanlainen näyttö kuin isovelimallissa. Xiaomi luottaa 6,67 tuuman suuruiseen AMOLED-näyttöpaneeliin, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä takaa 386 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on siis hyvällä tasolla, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin ole mahdollista.
Lisäksi Xiaomi luottaa 19,5:9-kuvasuhteeseen, jo on varsin yleinen tämän hetken puhelimessa. Näytössä on myös kaartuvat reunat, jotka tuottavat enemmän huippupuhelimen tuntumaa. Näyttöön Xiaomi on tuonut myös 90 hertsin virkistystaajuuden, joka tekee käyttökokemuksesta aikaisempaa sulavamman. Toki kilpailijoiden puhelimissa on nähty jo 120 hertsin virkistystaajuuksia, mutta 90 hertsiä riittää mielestäni monessa tilanteessa. Xiaomi Mi 10:n näyttö on varusteltuna myös 180 hertsin kosketusherkkyydellä, joten näyttö ottaa kosketuksen vastaan todella herkästi.
Kirkkaus näytössä yltää jopa 1200 nitiin, mutta todennäköisesti perustilanteessa kirkkaus asettuu 500-800 nitin tasolle. Testijakson aikana näytön kirkkaus ei ollut ongelma, sillä näytöstä sai hyvin selvää myös kirkkaassa auringonvalossa. Xiaomi on onnistunut myös optimoimaan näytön toistamaan värit todella vaikuttavasti, sillä oletusasetuksillakin näyttöä on miellyttävä katsella. Xiaomi antaa asetuksien kautta kuitenkin monipuolisesti säätömahdollisuuksia erityisesti näytön väreille, joten käyttäjä voi säätää niitä mielensä mukaisesti.
Xiaomi Mi 10:n näyttö on myös HDR10+ -sertifioitu ja puhelimella on myös Widevine L1 -tuki. Tämä tarkoittaa siis sitä, että puhelimella voidaan katsoa monilla suoratoistopalveluilla HD-tasoista sisältöä ja vieläpä HDR-toistolla. Esimerkiksi Netflixin katselu puhelimen näytöllä on todella miellyttävää.
Asetuksista on mahdollista muun muassa säätää näytön värilämpötilaa ja värejä. Lämpötilaa voi säätää kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin ja viileä), joiden lisäksi asetuksissa on väriympyrä, josta värilämpötilaa voi säätää vielä erikseen. Värejä on madollista säätää myös kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, alkuperäinen väri), joiden lisäksi lisäasetuksista löytyy vielä monipuolisempi tapa muokata väriasteikkoa.
Näytön asetuksissa on myös mahdollista vaihtaa 90 ja 60 hertsin virkistystaajuuden välillä, aktivoida DC-himmennys tai ottaa käyttöön tumma tila, jolloin koko käyttöliittymä muuttuu tummaksi. Koska puhelimessa on etukameraa varten tehty reikä, niin sitä varten on myös omat asetukset. Xiaomi antaa mahdollisuuden reiän piilottamiselle kahdella tyylillä. Joko reikää ympäröivät alueet muutetaan mustiksi ja tilapalkki jää paikalleen tai vaihtoehtoisesti tilapalkki tiputetaan reiän alapuolelle niin, että puhelimen yläreunassa näyttäisi olevan paksu musta kaistale.
Xiaomi Mi 10 on varusteltuna myös Always-on-display-toiminnallisuudella, jonka avulla suljetulle näytölle saadaan näkyviin kello, ilmoitukset sekä akunvaraus. Xiaomi tarjoaa Always-on-displaylle monenlaisia kustomointimahdollisuuksia ja kaikille löytyy varmasti mieleinen teema. Henkilökohtaisesti tykkään Xiaomin toteutuksesta näyttää ilmoitukset kellonaika suljetulla näytöllä ja se on yksi monipuolisimmista toteutuksista, mitä älypuhelimissa on koskaan nähty.
Tekniikka ja suorituskyky
Teknisesti Mi 10 on yksi tämän hetken tehokkaimmista älypuhelimista, sillä Xiaomi hyödyntää Qualcommin tuoreinta Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä. Vastaava järjestelmäpiiri on nähty muun muassa OnePlus 8 Pro -älypuhelimessa, joten odotukset suorituskyvyn suhteen olivat jo etukäteen todella korkealla.
Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.
Xiaomi Mi 10 -puhelimesta on olemassa ainoastaan 8 gigatavun RAM-muistilla varusteltu versio ja Xiaomi hyödyntää tuoreinta LPDDR5-versiota. Lisäksi sisäistä UFS 3.0 tallennustilaa puhelimen Suomessa myytävässä versiossa on 256 gigatavua, mutta maailmalla tarjolla on myös 128 gigatavun versio. Xiaomi Mi 10 tarjoaa siis mukavasti RAM-muistia sekä tarpeeksi sisäistä tallennustilaa, mutta valitettavasti muistikorttipaikkaa ei laitteesta löydy.
Testijakson aikana ajoimme Xiaomi Mi 10 -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi odotuksien mukaisesti. Tulokset olivat pitkälti samanlaisia kuin samaan järjestelmäpiiriin perustuvalla OnePlus 8 Prolla ja selvästi parempia kuin Exynos 990 -järjestelmäpiiriin perustuvalla Samsung Galaxy S20 Ultra -puhelimella. Näiden kolmen puhelimen saamia pisteytyksiä eri suorituskykytesteissä on mahdollista verrata alapuolella olevasta taulukosta.
Xiaomi Mi 10 (SD865) | OnePlus 8 Pro (SD865) | Samsung Galaxy S20 Ultra (E990) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 549 316 pistettä | 573 775pistettä | 518 193 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 4214 pistettä | 4199 pistettä | 3062 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 12899 pistettä | 12 717pistettä | 11 801 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 894 pistettä | 884 pistettä | 820 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 2720 pistettä | 3191 pistettä | 2711 pistettä |
PCMark 2.0: | 9414 pistettä | 11 261pistettä | 11 385 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 6293 pistettä | 7031pistettä | 4203 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 8163 pistettä | 8036 pistettä | 4272 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3492 pistettä | 4856 pistettä | 3980 pistettä |
Suorituskyvystä ei Xiaomi Mi 10 -puhelimen kohdalla pitäisi siis olla pulaa, eikä myöskään testijakson aikana päivittäisessä käytössä tullut vastaan häiritsevää hidastelua. Kaikki sovellukset sekä raskaammatkin pelit käynnistyivät ripeasti ja myöskin 108 megapikselin kuvien käsittely oli mukavan nopeaa.
Xiaomi hyödyntää puhelimessa höyrykammiojäähdytystä yhdessä grafeenikalvojen kanssa, joiden avulla syntynyt lämpö pystytään hajaannuttamaan sekä samalla laitteen lämpötila pysyy jopa kymmenen astetta viileämpänä. Testijakson aikana ei tullut vastaan tilannetta, jossa olisi havaittu Xiaomi Mi 10:n lämpenevän häiritsevän paljoa, mutta toki pientä lämpenemistä oli havaittavissa pidemmässä käytössä tai pelattaessa.
Xiaomi Mi 10:n sisällä hyrräävään Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin on liitetty myös Snapdragon X55 -5G-modeemi, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin non-standalone- kuin standalone-tekniikoilla. Kehittyneen modeemin ansiosta Xiaomi Mi 10 tukee 5G-verkkoja nyt ja myös tulevaisuudessa, kuten monet muutkin uudet 5G-puhelimet. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6GHz-taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.
Valitettavasti myöskään Xiaomi Mi 10:n testijakson aikana ei päästy testailemaan 5G:n toimintaa, sillä Elisan verkot rajoittuvat edelleen suurempiin kaupunkeihin. Lisäksi nykyisen koronavirustilanteen takia puhelimen testijakso suoritettiin pääasiassa kaukana sivistyksestä, joten 5G-verkkoja ei luonnollisesti ollut lähettyvilläkään. Xiaomi on julkaissut Mi 10 -puhelimen vain yhden SIM-kortin versiona, jolle on todennäköisesti myös varsin looginen selitys. Qualcomm ei ole nimittäin saanut vielä kunnolla toimimaan 5G-dual-SIM-tukea järjestelmäpiirillänsä, joten kahdesta SIM-kortista ei suuremmin olisi hyötyä, jos haluaa saada 5G:stä kaiken irti. Mainittava yksityiskohta Xiaomi Mi 10 -puhelimessa on tuki tuoreimmille Wi-Fi 6 -yhteyksille.
Xiaomi on varustellut uutuuspuhelimen myös NFC:llä, mikä tosin ei ole yllätys, koska kyseessä on huippuluokan älypuhelin. Aina NFC ei ole ollut itsestään selvyys Xiaomin älypuhelimissa, mutta viime vuosina tämäkin ominaisuus on tullut osaksi Xiaomin globaalisti myytäviä älypuhelimia.
Tuttuun Xiaomin tyyliin Mi 10 -puhelimeenkin on saatu mukaan infrapunalähetin, joka ei ole enää kovin yleinen uusissa huippuälypuhelimissa. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttömahdollisuuksia, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, jonka avulla voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.
Värinämoottorista Xiaomi ei ole suuremmin maininnut, mutta ainakin testijakson perusteella Mi 10 pitää sisällään todella hyvän sellaisen. Värinäpalaute on todella miellyttävä ja ainakin näppäimistön palaute oli todella lähellä muun muassa OnePlussan puhelimissa nähtyä. Lisäksi värinäpalautetta oli tuotu monipuolisesti osaksi käyttöliittymää ja hyvä esimerkki on muun muassa sormenjälkilukijan kevyt värinäpalaute lukitusta avattaessa.
Äänentoisto on Mi 10 -puhelimen yksi tärkeimmistä osa-alueista ja siihen Xiaomi on tällä kertaa panostanut toden teolla. Äänentoistosta Xiaomi Mi 10 -puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, jotka ovat sijoitettuna puhelimen molempiin päätyihin. Äänenlaatu näiden kahden laadukkaan kaiuttimen kautta on todella hyvää ja älypuhelimien mittakaavalla jopa erinomaista. Älypuhelimissa harvemmin on kovin hyviä kaiuttimia, mutta nyt Xiaomi on pistänyt parastaan ja laittanut puhelimeen jopa parhaimman äänentoiston, mitä on koskaan puhelimissa nähty.
Valitettavasti kuulokeliitintä ei puhelimesta löydy, mutta luonnollisesti Bluetooth 5.1 -yhteys ja tuki kehittyneille aptX HD- ja aptX Adaptive -pakkausmenetelmille löytyy. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy Xiaomi Mi 10:n näytön yläpuolelta ja sen kautta puheluiden äänenlaatu on myös todella hyvällä tasolla.
Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus
Puhelimesta löytyy luonnollisesti myös biometrisiä lukituksen avaustekniikoita, joita ovat näytönalainen sormenjälkilukija sekä kasvojentunnistus. Xiaomi hyödyntää optista näytönalaista sormenjälkilukijaa ja kasvojentunnistuksessa luotetaan etukameraan, sillä mitään muuta parempaa tekniikkaa ei laitteen etupuolelta löydy. Molemmat biometriset lukituksen avaustavat ovat siis varsin tuttuja lukuisista muistakin älypuhelimista, eikä Mi 10 pääse tarjoamaan mitään kovin erikoista niiden suhteen.
Optisesti toteutettu näytönalainen sormenjälkilukija tarkoittaa sitä, että näytön alapuolelle on sijoitettu kamerasensori, jonka avulla sormenjälki pystytään tunnistamana luotettavasti. Xiaomi hyödyntää sormenjälkilukijassa valkoista taustavaloa, jonka avulla sormenjälki pystytään tunnistamaan aikaisempaa nopeammin sekä luotettavammin. Sormenjälkiä on mahdollista rekisteröidä puhelimeen viisi kappaletta ja yleisesti itse ainakin käytän näytönalaisia sormenjälkilukijoita vain peukaloilla, joten muita sormia ei edes tarvitse rekisteröidä.
Testijakson aikana sormenjälkilukija toimi Xiaomi Mi 10 -puhelimessa todella mallikkaasti, eikä sen kanssa tullut vastaan mitään ongelmia. Toisinaan lukija mietti hieman pidempään lukituksen avaamista, mutta pääasiassa se toimi silloinkin. Toki jos sormessa sattuu olemaan jotain likaa, niin silloin sormenjälkilukija ei valitettavasti aina toimi.
Näytönalaiselle sormenjälkilukijalle Xiaomi on toteuttanut myös muutamia animaatioita, joita esitetään näytöllä, kun sormenjälkeä tunnistetaan. Animaatioita on neljä, joista jokainen on hieman erilainen (aamurusko, tähtivalo, neon ja pulssi). Xiaomi ei hyödynnä sormenjälkilukijaa ainoastaan lukituksen avaamiseen, vaan sitä hyödynnetään myös omanlaisena pikavalikkonaan. Kun puhelimen lukitus avataan sormenjäljellä ja vielä tämän jälkeen pidetään sormea lukijalla, saadaan avattua pikavalikko, josta päästään helposti muun muassa skannaamaan QR-koodi, luomaan kalenterimerkintä tai avaamaan selain. Ominaisuus on mielestäni varsin käyttökelpoinen, mutta todellisuudessa sitä tuli todella harvoin käytettyä tai edes muistettua pikavalikon olemassaoloa.
Kasvojentunnistus ei ole Xiaomi Mi 10:n kohdalla mitenkään erikoinen, sillä se perustuu etukameraan. Tämä tarkoittaa siis myös sitä, että kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin esimerkiksi sormenjälkilukija. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei käytetty muutamaa päivää kauempaa, mutta sen aikana lukitusta ei saatu avattua esimerkiksi kuvalla tai toisen henkilön kasvoilla. Kasvojentunnistus tuntui kuitenkin hieman tahmealta ja lukituksen avaamiseen meni usein kauemmin kuin sormenjälkilukijalla avaamiseen.
Akunkesto
Xiaomi Mi 10:n yksi valttikorteista on akunkesto, sillä Xiaomi on pakannut laitteen sisälle suurehkon 4780 milliampeeritunnin akun. Suuri akku on tuotu puhelimeen virtaa enemmän syövien 5G-yhteyksien sekä paremman näytön takia, mutta onneksi silti päästään vaadittuun yhden päivän käyttöaikaan raskaallakin käytöllä.
Testijakson aikana iltaisin puhelimessa oli akkua 20-30 prosenttia, jos puhelinta oli käytetty päivän aikana ahkerasti. Yleinen päivittäinen käyttö koostui usein muutamista puheluista, viestittelystä, sosiaalisen median selailusta, sarjojen katselusta sekä kameran käytöstä. Lisäksi puhelimeen oli usein liitetty pitkiksikin ajoiksi Bluetooth-kuulokkeet ja niiden kautta kuunneltiin musiikkia. Harvemmin puhelimella pelattiin päivän aikana, mutta käyttö oli silti hyvin aktiivista. Akku ei kuitenkaan loppunut koskaan kesken päivän ja todennäköisesti kevyemmällä käytöllä akku kestää varmasti parikin päivää.
Puhelimessa on tuki tehokkaalle 30 watin langalliselle lataukselle, jonka avulla puhelimen luvataan latautuvan täyteen vain 57 minuutissa. Xiaomi toimittaa tehokkaan laturin puhelimen mukana oletusarvoisesti, joten sen toimivuutta päästiin myös testaamaan. Xiaomi Mi 10 on varusteltuna lisäksi 30 watin langattomalla latauksella, mutta valitettavasti tätä ei pystytty testaamaan, sillä Xiaomi ei toimittanut testattavaksi sitä tukevaa latausalustaa. Xiaomi on laittanut puhelimeen tuen myös monista huippupuhelimista löytyvälle käänteiselle langattomalle lataukselle, jonka avulla voidaan ladata esimerkiksi kuulokkeita tai muita puhelimia 5 watin latausteholla.
30 watin pikalaturin avulla saimme ladattua 60 minuutissa puhelimen suuren akun tyhjästä täyteen, joten pikalataus tekee juuri sen mitä on luvattu. Alapuolella on kuvaaja, josta akunlatausnopeus ilmenee.
Kuvaajasta nähdään, että Xiaomi Mi 10:n akku latautuu tasaiseen tahtiin lähes koko 60 minuutin ajan, mutta 50 minuutin kohdalla on havaittavissa pieni notkahdus lataustehossa. Siinä missä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain viidessä minuutissa, viimeiseen 10 prosenttiin kuluu noin 12 minuuttia. Kokonaisuudessaan lataus on yksi tämän hetken tehokkaimmista, eikä puhelimen ostajat tule pettymään ainakaan latausnopeuteen, sillä kymmenenkin minuutin latauksella saadaan jopa parikymmentä prosenttia akkua lisää.
Pakkastesti
Tuttuun tyyliin testijakson aikana testasimme myös Xiaomi Mi 10 -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 10 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, joten akunvaraus tippui 97 prosenttiin. Pakkanen ei tuottanut suuremmin ongelmia, sillä OLED-pohjainen näyttö toimi normaaliin tapaan ja myöskään näytönalaisen sormenjälkilukijan kanssa ei ollut ongelmia. Xiaomi oli myöskin estänyt mahdollisuuden puhelimen lataamiseen heti jääkylmänä. Latauksen estäminen on varsin yleinen tapa, sillä se on toteutettu täysin turvallisuussyistä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 10:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 7 prosenttia, eli akunvaraus oli 93 prosenttia. Xiaomi Mi 10 -puhelimen akkua ei kulunut tämän testin aikana kovinkaan paljoa, vaan puhelin pärjäsi tällä kertaa yllättävänkin hyvin, eikä vastaan tullut uusia ongelmia, joita ei olisi jo ensimmäisellä testauskerralla havaittu.
Pakkastesti osoitti, että Xiaomi Mi 10 kestää yllättävän hyvin kylmää ilmaa. Akkuun pakkanen ei suuremmin vaikuttanut kummankaan testin kohdalla, sillä kuluminen oli hyvissä mitoissa. Pakkanen ei oikeastaan vaikuttanut puhelimen käyttöön millään tavalla, ja Xiaomi oli estänyt akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä monien muiden valmistajien tavoin. Todennäköisesti Xiaomi Mi 10:n kanssa ei pitäisi tulla vastaan ongelmia siis edes Suomen kylminä pakkaspäivinä.
Kamerat
Laitteen takaosasta löytyy neloiskamera, joka on kuitenkin toteutukseltaan 800 euron hintapisteessä hieman erikoinen. Xiaomi hyödyntää tuttua 108 megapikselin pääkameraa, jonka rinnalla ovat 13 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kaksi 2 megapikselin kameraa, joita hyödynnetään syvyysterävyydessä sekä makrokuvaamisessa. Xiaomi Mi 10 -puhelimessa joudutaan tyytymään varsin yksipuoliseen kameratoteutukseen, vaikka kameroita on neljä. Laitteesta ei löydy optista zoomausta, jonka voisi kuvitella olevan luonnollinen ominaisuus huippupuhelimissa. Kamera näyttää kuitenkin olevan nyt osa-alue, josta Xiaomi on joutunut karsimaan.
Pääkamerana puhelimessa toimii siis Samsungin ISOCELL Bright S5KHMX -sensori, joka on kooltaan 1/1,33” ja pikselikoko on 0,8 µm. Kameran linssissä on f/1.69 aukko ja 24 mm polttoväli. Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti automaattiasetuksilla 25 megapikselin tasoisia kuvia.
Aikaisemmin muun muassa Mi Note 10 -puhelimen 108 megapikselin kameralla taltioitiin 27 megapikselin kuvia yhdistämällä neljä pikseliä yhdeksi ja suurin eroavaisuus on nyt siis siinä, että Mi 10:llä otetut kuvat ovat 25 megapikselin tasoisia ja kuvausaluetta on hieman rajattu pienemmäksi. Tämä näkyy muun muassa selvänä erona 25 megapikselin ja 108 megapikselin kuvien kuvausalueessa. 108 megapikselin kamera on nähty aikaisemmin myös Galaxy S20 Ultrassa ja siinä yhdistetään yhdeksän pikseliä yhdeksi, jolloin lopputuloksena syntyy 12 megapikselin kuvia. 108 megapikselin kamerat eivät ole siis enää uusinta uutta, mutta toteutuksien väliltä löytyy selviäkin eroavaisuuksia.
Xiaomi on varustellut Mi 10 -puhelimen myös 13 megapikselin ultralaajakulmakameralla, jossa on f/2.4 aukko, 12 mm polttoväli ja se taltioi kuvia 123 asteen näkökentällä. Puhelimessa on myös kaksi samanlaista 2 megapikselin kameraa, jossa on f/2.4 aukko ja 1,75 µm pikselikoko. Toinen kameroista on syvyysterävyyden taltioimista varten ja toinen vastaavasti makrokuvaamista varten. Makrokameralla pystytään taltioimaan kuvia hyvin läheltä kohdetta.
Xiaomi Mi 10:n kamerat lyhyesti:
- Takaosan neloiskamera:
- Pääkamera: 108 megapikseliä (f/1.69, 1/1,33”, 0,8 µm, PDAF, EIS, OIS)
- Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (f/2.4, 12 mm, 123 asteen näkökenttä)
- Syvyyskamera: 2 megapikseliä (f/2.4, 1,75 µm)
- Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4, 1,75 µm)
- Etukamera: 20 megapikseliä (f/2.0, 1/3”, 0,9 µm)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Kuten aikaisemmin on mainittu, niin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 25 megapikselin tasoisia kuvia, joiden laadussa ei mielestäni ole suuremmin valittamista. Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan todella paljon yksityiskohtia, dynaaminen alue on erinomainen ja värien taltiointi on mukavan luonnollista. Myöskin heikommassa valaistuksessa Mi 10:n pääkameralla saadaan taltioitua todella hyviä kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia ja samalla laatu ei heikkene kovin radikaalisti. Heikommassa valaistuksessa kuvaamiseen on tuotu myös yö-kuvaustila, jonka avulla saadaan pidennettyä valotusaikaa ja tämän avulla saadaan hieman enemmän valoa ja tarkempia yksityiskohtia kuviin.
Kokonaisuudessaan pääkamerasta ei ole suuremmin valittamista, ja testijakson aikana sen kyvykkyys riitti jokaisessa kuvaustilanteessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu Xiaomi Mi 10 -puhelimen pääkameralla oletusasetuksilla.
Xiaomi antaa mahdollisuuden myös täyden resoluution 108 megapikselin kuvien taltioimiseen, jolloin kuvista saadaan selvästi tarkempia, suurempi kokoisia sekä pystytään taltioimaan hieman suurempi näkökenttä, sillä täydellä kennolla kuvattaessa kuvasta ei rajata pois mitään. Verrattuna 25 megapikselin kuviin, nähdään 108 megapikselin kuvissa selvästi enemmän selkeämpiä yksityiskohtia, mutta myös selvästi enemmän rakeisuutta. 108 megapikselin kuvien ottaminen on mielekästä, mutta se vie hieman kauemmin kuin 25 megapikselin kuvan taltioiminen. Lisäksi todella harvoin on todellista tarvetta 108 megapikselin kuville, joten 25 megapikselin kuvat riittävät monessa tilanteessa paremmin kuin hyvin.
Alapuolella on kaksi kuvaparia, joista vasemmanpuoleinen on 108 megapikselin kuva ja oikeanpuoleinen vastaavasti 25 megapikselin kuva. Lisäksi alapuolella on vielä erillinen rajaus kuvasta, jotta yksityiskohdat tulisivat paremmin esille.
13 megapikselin ultralaajakulmakamera ei suuremmin pääse tuottamaan wow-efektejä, vaan se on varsin perinteikäs kamera, jolla voidaan taltioida 123 asteen kuvia. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera kykenee luonnollisesti hyvään lopputulokseen ja kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värien taltiointi on miellyttävä. Kuvissa on havaittavissa kuitenkin rakeisuutta pääkameraa enemmän ja reunoja kohden kuvien tarkkuus ikävästi heikkenee. Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvien laatu heikkenee selvästi, mutta kuvista tulee kuitenkin kohtuullisia. Valitettavasti ultralaajakulmakamera ei tue erillistä yökuvaustilaa, joten parempia kuvia heikossa valaistuksessa on haastava saada. Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakamera on perusvarma suorittaja, joka ei kuitenkaan tarjoa hintapisteessään mitään kovin erikoista kuvanlaatua. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu Xiaomi Mi 10:n ultralaajakulmakameralla.
Hieman hämmästyttävä kameraratkaisu Xiaomi Mi 10:ssä on 2 megapikselin makrokamera, joka ei mielestäni ole millään tasolla lippulaivapuhelimeen soveltuva kameratoteutus. Makrokuvauksen voisi halutessaan toteuttaa esimerkiksi ultralaajakulmakameralla, jos siihen olisi haluttu panostaa kunnolla. Nyt säästösyistä on päädytty halpapuhelimista tuttuun makrokameratoteutukseen.
Testijakson aikana makrokameran käyttäminen jäi todella vähälle, sillä yksinkertaisesti sille ei ole käyttöä. Testasimme makrokameraa kuitenkin tätä artikkelia varten ja ainakin itse pysyn edelleen sillä kannalla, että makrokamera on puhelimessa täysin turha. 2 megapikselin tarkkuus ei riitä kuin hyvässä valaistuksessa kohtuullisiin makrokuviin, ja heikommassa valaistuksessa kuvista tulee todella surkeita. Alapuolella on vielä muutama Xiaomi Mi 10:n erillisellä makrokameralla taltioitu kuva.
Neljäs Xiaomi Mi 10:n kameroista on 2 megapikselin syvyysterävyyskamera, joka myös on varsin turha. Esimerkiksi Xiaomi Mi 10 Prosta ei kyseistäkään kameraa löydy, mutta silti silläkin on mahdollista taltioida muotokuvia miellyttävällä taustasumennuksella. Xiaomi Mi 10:ssä tätä varten on haluttu tuoda erillinen kamera, sillä se on edullinen ratkaisu sekä nyt Xiaomi voi sanoa puhelimessa olevan trendikäs neloiskamera, vaikka todellisuudessa vain kaksi kameroista on oikeasta tarpeellisia.
Syvyysterävyyskameraa käytetään erillisessä muotokuvatilassa, jossa on mahdollista säätää aukon kokoa f/1.0-f/16 väliltä. Säätömahdollisuuden avulla taustasumennuksesta saadaan käyttäjän mieltymyksien mukainen. Testasimme ominaisuuden toimivuutta ja se yllätti positiivisesti, sillä Xiaomi Mi 10:n kamera pystyy todella tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat todella hyvin ja tekemään taustasumennuksesta hyvän. Alapuolella on pari kuvaa, joissa taustasumennus on onnistunut hyvin.
On myös mielestäni hyvä myös mainita, että Xiaomi Mi 10:n suurella 108 megapikselin kameralla on mahdollista myös luonnollisesti saada otettua mukavaa taustasumennusefektiä kuviin. Muotokuvatilassa syvyysterävyys laitetaan kuitenkin täysin omalle tasolleen ja taustasumennuksesta saadaan selvästi voimakkaampi.
Etukameran tarkkuus Xiaomi Mi 10 -puhelimessa on 20 megapikseliä ja sen avulla on mahdollista taltioida hyviä selfiekuvia erityisesti hyvässä valaistuksessa. Heikommassa valaistuksessa Xiaomi on tuonut kamerasovelluksen avulla kuvia parantavan näyttösalaman, jolla saadaan kuviin siis hieman enemmän valoa. Etukamera ei kuitenkaan tarjoa mitään kovin normaalista poikkeavaa, sillä siinä ei ole esimerkiksi automaattitarkennusta. Etukameralla on myös mahdollista kuvata videota korkeintaan 1080p 30 fps -tarkkuudella.
Videokuvauksen osalta Xiaomi Mi 10 tarjoaa tutun 4K 60 fps -tasoisen kuvauksen sekä tästä alaspäin tutut tarkkuudet (4K 30 fps, 1080p 60/30 fps ja 720p 30 fps). Lisäksi puhelimen erikoisuus on myös 8K 30 fps -videokuvaus, joka on nähty jo muutamissa huippuluokan älypuhelimissa kuluvan vuoden aikana. 8K-videokuvaus on mahdollista ainoastaan 108 megapikselin pääkameralla, kun taasen ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan videota korkeintaan 4K 30 fps -tasolla. Valitettavasti kameroiden välillä ei ole mahdollista vaihdella kuvaustilanteessa, vaan kamera on valittava ennen kuvauksen aloittamista. Videokuvauksen osalta Xiaomi Mi 10 on aika hyvä muutamien testien perusteella, mutta 8K-videokuvaukselle ei ole todellisuudessa kovin suurta käyttöä.
Kamerasovelluksena Xiaomi käyttää varsin tuttua toteutusta, johon on tuotu nyt vain lisää ominaisuuksia, jotka ovat kustomoituna juuri Mi 10 -puhelimelle. Sovelluksen päänäkymässä pystytään vaihtelemaan useiden kuvaustilojen välillä karusellimaisen valitsimen avulla (hidastus, lyhyt video, video, kuva, 108MP, muotokuva, yö, panoraama, pro), joiden lisäksi sovelluksen yläreunassa on salama-asetukset, HDR-säädöt, AI-kuvaustila, makrokuvaustila sekä kaunista-ominaisuus. Lisäksi sovelluksen oikeassa yläkulmassa on valikkopainike, jonka takaa löytyy vielä muutama muu kuvaustila (kuvasuhde, ajastin, tilt-shift, ruudukko, suorista, Google Lens, asiakirjat) sekä painike, josta päästään kameran asetuksiin. Päänäkymässä on mahdollista myös tarkastella viimeksi otettuja kuvia sekä vaihtaa taka- ja etukameroiden välillä.
Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös zoomauspainike, joka koostuu kahdesta oletusarvoisesta valinnasta. Oletuksena kuvataan luonnollisesti pääkameralla, mutta kun painiketta painetaan, niin päästään 2x-tilaan, joka toteutetaan luonnollisesti digitaalisesti, sillä Mi 10:sta ei löydy telekameraa. Toisella painalluksella päästään ultralaajakulmakameraan.
Manuaalikuvastila (pro) on Mi 10 -puhelimessa varsin monipuolinen, sillä se tukee puhelimen kolmea kameraa. Manuaalisesti asetuksia voi säätää siis pääkamerassa, ultralaajakulmakamerassa sekä makrokamerassa. Manuaalitilassa voi säätää, tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta. Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia, mikä ei ole kaikissa huippupuhelimissa edes mahdollista.
Käyttöjärjestelmä
Xiaomi Mi 10 -puhelimen käyttöjärjestelmänä toimii luonnollisesti Googlen Android 10, jonka päällä hyrrää Xiaomin oma MIUI 11 -käyttöliittymä. Lisäksi puhelimessa on esiasennettuna Googlen palvelut sekä lukuisia Googlen sovelluksia, sillä laitteessa on Googlen sertifioima Android. MIUI 11 -käyttöliittymä jakaa varmasti mietteitä suuntaan ja toiseen, sillä kyseessä on varsin raskaasti kustomoitu Android-versio.
Henkilökohtaisesti näen MIUI 11 -käyttöliittymässä olevan todella paljon hyvää, sillä se tarjoaa lukuisia ominaisuuksia, joita puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä ei löydy. Lisäksi Xiaomi on saanut käyttöliittymästä mukavan sulavasti toimivan, eikä vastaan tullut testijakson aikana suurempia ongelmia. Valitettavasti MIUI-käyttöliittymä jättää alleen myös muutamia tuttuja Android 10:n oletusominaisuuksia, joita ovat esimerkiksi monipuolinen eleohjattavuus. Toki Xiaomi on korvannut eleohjattavuuden omalla järjestelmällänsä, mutta se ei ole täysin samanlainen kuin puhtaassa Androidissa.
MIUI 11 on varusteltuna myös tummalla tilalla, jonka avulla käyttöliittymä saadaan tummaksi. Kyseinen ominaisuus tuli uutena Android 10:n kohdalla ja nyt se toimii käyttöliittymän lisäksi myös lukuisissa sovelluksissa oletuksena. Valitettavasti sovellusvalikkoa ei tuntunut vielä Xiaomi Mi 10:lle olevassa käyttöliittymässä olevan, mutta sekin on mahdollista saada asentamalla tuoreempi MIUI Launcher, jonka jälkeen sovellusvalikko on mahdollista aktivoida asetuksien kautta.
Testijakson lopulla puhelimille tuli uusi lähes 500 megatavun suuruinen ohjelmistopäivitys, jonka mukana Xiaomi Mi 10 sai Googlen huhtikuussa 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset sekä parannuksia kameran muotokuvatilaan heikossa valaistuksessa. Tietoturva on puhelimessa ainakin vielä hyvällä tasolla, sillä Xiaomi päivittää yleensä huippupuhelimiaan vähintään muutaman kuukauden välein. Mitään virallista päivityslupausta puhelimelle ei ole annettu, mutta todennäköisesti Xiaomi tulee tarjoamaan ainakin Android 11 -version päivityksenä loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa.
Yhteenveto
Xiaomi Mi 10 on kokonaisuudessaan varsin hyvä huippuluokan älypuhelin, mutta se ei ole kuitenkaan täydellinen. Xiaomi on joutunut tekemään radikaaleja ratkaisuja muun muassa kameroiden suhteen, jotta hinnoittelu on saatu pidettyä kurissa. Valitettavasti Xiaomi on tehnyt jopa tyhmiä ratkaisuja, sillä nyt omassa hintapisteessään Mi 10 -puhelimesta puuttuu tärkeitä huippupuhelimen ominaisuuksia erityisesti, jos tarkastellaan kameroita.
Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa moniin osa-alueisiin, kuten laadukkaaseen rakenteeseen, miellyttävään OLED-näyttöön sekä Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin tarjoamaan suorituskykyyn. Xiaomi Mi 10 tarjoaa myös mukavasti muistia ja tallennustilaa, mutta myös monia muita hyviä teknisiä ominaisuuksia, kuten luokkansa parhaan äänentoiston, 5G-yhteydet sekä suuren akun, jota voidaan ladata tehokkailla lataustekniikoilla.
Valitettavasta kyseessä ei ole kuitenkaan täydellinen puhelin, sillä puutteita löytyy. Xiaomi Mi 10 ei ole IP-luokituksen mukaisesti vesitiivis, eikä kamerat vastaa ominaisuuksiltaan sitä, mitä lippulaivapuhelimelta voisi odottaa saavansa. Esimerkiksi 2 megapikselin makrokamera on pitkälti täysin turha, eikä sille ole todellista käyttöä. Xiaomi Mi 10:n kohdalla on hyvä huomata myös se, että kyseessä on yhden SIM-kortin versio ja laitteesta puuttuu muistikorttipaikka sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Suomessa puhelin maksaa huimat 899 euroa, joka on mielestäni jopa hieman liikaa verrattaessa laitteen ominaisuuksiin sekä kilpailijoihin. Kamerat eivät ole hintaluokkansa tasolla ja puhelimesta puuttuu esimerkiksi IP-luokitus. Lisäksi OnePlus 8 tarjoaa pitkälti samoja ominaisuuksia ja maksaa 699 euroa, joten Xiaomi Mi 10:n hinnassa on jopa 150-200 euroa liikaa. Lisäksi jos verrataan Xiaomi Mi 10 Pro -puhelimeen, joka tarjoaa paremmat kamerat 100 euroa kalliimmalla, niin mielestäni on järkevämpää maksaa 100 euroa enemmän. Xiaomin pitäisi harkita hinnoitteluaan siis uudestaan, sillä brändiä ei ole tunnettu kovin laajasti premium-luokan laitteistaan ja yleisesti aikaisemmat Mi-malliston huippupuhelimet ovat olleet selvästi edullisempia.
Xiaomi on tuonut puhelimen myyntiin Suomessa laajasti operaattoreiden ja muiden jälleenmyyjien kautta 8 + 256 gigatavun versiona. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Twilight Grey ja vihreä Coral Green. Xiaomi Mi 10 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Xiaomi Mi 10
SuomiMobiilin testattavana käväisi Xiaomin uusi Mi 10 -huippuälypuhelin, joka tarjoaa 5G-yhteydet sekä muita mielenkiintoisia toteutuksia.
Hyvää
- Laadukas rakenne ja tyylikäs muotoilu
- Erinomainen OLED-näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 865 tarjoaa loistavan suorituskyvyn
- Monipuoliset 5G-yhteydet
- Mukavasti RAM-muistia ja tallennustilaa (8 Gt ja 256 Gt)
- Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
- Iso akku + tehokkaat pikalataukset (langallinen ja langaton)
- Android 10 + MIUI 11 -käyttöliittymän lisätoiminnallisuudet (varauksin)
Huonoa
- Ei IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä
- Ei huipputason kameratoteutusta (telekamera puuttuu)
- Makrokamera pääosin täysin turha
- Vain yksi SIM-korttipaikka
- Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä