AndroidArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi A2 – Loistava Android One -puhelin 299 eurolla

Xiaomi Mi A2.

Olemme aikaisemmin SuomiMobiilissa arvioineet Xiaomin toisen ja edullisemman Mi A2 Lite Android One -älypuhelimen ja tällä kertaa on aika tutustua isovelimalliin, joka kantaa nimeä Xiaomi Mi A2. Kyseessä on älypuhelin, joka on varusteltu Googlen puhtaalla Android One -käyttöliittymällä sekä keskihintaluokan teknisillä ominaisuuksilla. Uutuuspuhelin on Suomessa myynnissä ainakin Verkkokauppa.comin sivuilla sekä Jimm’ssillä. Lisäksi Xiaomi Mi A2 on tilattavissa myös suoraan Xiaomi Suomen verkkokaupasta.

Xiaomi Suomi toimitti SuomiMobiilin testattavaksi Mi A2:n sinisen väriversion, jossa on 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 4 gigatavua RAM-muistia. Teknisesti kyse on pitkälti identtinen kuin alkukesästä testaamamme Nokia 7 Plus -älypuhelin, mutta maksaa silti miltei 100 euroa vähemmän. Xiaomi on tuttuun tapaansa tehnyt puhelimesta joka osa-alueelta toimivan, vaikka laitteessa on perinteisiä keskihintaluokan puutteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Xiaomin kehittyneimpään keskihintaluokan ominaisuuksilla varusteltuun älypuhelimeen. Suomessa puhelinta on myyty jo muutaman kuukauden ajan. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset Xiaomi Mi A2 -puhelimesta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme Xiaomi Mi A2:n kestävyyttä pakkasessa, joka on tuorein osio SuomiMobiilin arvosteluissa. Pakkastestissä tutkimme kuinka hyvin puhelin pärjää Suomeenkin mahdollisesti joskus rantautuvista kovista pakkasista.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi A2 (M1804D2SG)
Mitat: 158.7 x 75.4 x 7.3 mm
Paino: 166 g
Näyttö: 5.99 tuumaa Full HD+ (1080 x 2160) / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 660 (Adreno 512)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 MP (f/1.8 / 1.25µm / PDAF) + 20 MP (f/1.8 / 1.0µm / PDAF) kaksoispääkamera ja kaksois-LED-salama / 20 megapikselin etukamera (f/2.2 / 1.0µm)
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (Android One / 5. syyskuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C 2.0 / infrapunalähetin
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: musta / sininen / kultainen
Hinta: 299€

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi A2 toimitetaan varsin tutussa myyntipakkauksessa, mikä on väritykseltään valkoinen ja sen etupuolta koristaa puhelimen kuva sekä Xiaomin Mi -logot sekä Android One -logot. Myyntipakkauksen takaosaan on painettu puhelimen tärkeimmät tekniset tiedot sekä laitteen muistiversiotiedot sekä IMEI-koodit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkausta avatessa ensimmäisenä tulee esille valkoinen pahvilokero, jonka sisältä löytyy laitteen käyttöohje, silikoninen läpinäkyvä suojakuori, kuulokeliitinadapteri sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Näiden jälkeen pakkauksesta paljastuu itse Mi A2 -puhelin muoveihin peitettynä. Puhelimen alta paljastuu vielä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä Euroopan markkinoille suunnattu 5V laturi.

Puhelimen myyntipakkaus pitää sisällänsä kaiken käytön aloittamiseen tarvittavan. Lisäksi on hienoa jälleen nähdä, että mukana toimitetaan suojakuori, mutta esimerkiksi pikalaturin puuttuminen ihmetyttää. Suomessa Mi A2 tukee nimittäin myös Quick Charge 3.0 -pikalatausta, joten tähän standardiin perustuva laturi olisi ollut mukava lisäys. Kaikkea ei kuitenkaan voi vaatia 299 euroa maksavalta puhelimelta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteeltaan Xiaomi Mi A2 on muovattu yhdestä alumiinipalasta. Kyseessä on siis premium-luokan laite keskihintaluokassa. Kädessä puhelimen tuntuma on varsin jämäkkä ja laitetta on miellyttävä pidellä kaartuvan alumiinirakenteen ansiosta. Puhelinta taivutellessa kevyesti käsissä ei ollut havaittavissa yhtään natinaa, mikä tarkoittaa kyseessä olevan laadukas puhelin.

Vaikka Mi A2 rakentuu kokonaan alumiinista, niin kyseessä on mielestäni varsin liukkaanoloinen puhelin, varsinkin jos on kuivat kädet. Muussa tapauksessa puhelimen ei ole kovin liukas ja käyttö yhdellä kädellä on varsin helppoa uuden 18:9-kuvasuhteen näytön ansiosta.

Xiaomi on ilmoittanut puhelimen fyysisiksi mitoiksi 158,7 x 75,4 x 7,3 millimetriä ja painoksi 166 grammaa. Mielestäni Xiaomi on onnistunut varsin hyvin pitämään puhelimen mitat aisoissa, vaikka kyseessä ei ole kovin kompakti laite. Mi A2 on lisäksi varsin ohut, mikä tekee käytöstä mielekästä. Toki laitteen takakamera on selvästi ulkoneva, minkä takia puhelin ei asetu pöydälle kovin tasaisesti. Puhelin on myös varsin kevyt ja viime aikoina yli 200 grammaa painavien puhelimien jälkeen Mi A2:n 166 gramman paino tuntuu todella kevyeltä.

Vaikka Mi A2 näyttää ulkoa premium-luokan tuotteelta, niin edullisen hinnan huomaa heti, kun tarkastelee hieman lähempää. Puhelimen näytön ja alumiinirungon väliin on laitettu varsin suuri valkoinen muovikaistale, joka on erityisesti edullisissa puhelimissa tuttu tapa. Toki vastaavaan ratkaisuun törmää toisinaan myös huippupuhelimissa, mutta useammin vain edullisissa puhelimissa. Henkilökohtaisesti en pidä muovikaistaleesta näytön ja alumiinirungon välissä, sillä se tuo puhelimeen epämiellyttävän saumakohdan. Markkinoilla on kuitenkin myös hieman yli 200 euroa maksavia älypuhelimia, joista muovista kaistaletta ei löydy, joten tämän voi Mi A2 -puhelimessa laskea pieneksi miinukseksi.

Viime vuosina vedenkestävyys on yleistynyt älypuhelimissa ja myös tällaisten puhelimien kysyntä on noussut rajusti. Tällä hetkellä suurin osa huippupuhelimista IP-luokiteltuja, eli veden- ja pölynkestäviä. Markkinoilla on nähty myös edullisempia puhelimia, joista IP68-sertifikaatti löytyy, mutta Xiaomi ei ole juurikaan innostunut vedenkestävyydestä. Tämän takia myöskään Mi A2 ei ole vedenkestävä. Puhelinta ei ole siis suositeltavaa käyttää vesisateessa tai tiputtaa järveen. Itse näen vedenkestävyyden tarpeelliseksi Suomen epävakaassa säässä, minkä vuoksi olisin toivonut tätä ominaisuutta myös Mi A2 -puhelimelta.

Puhelimen takaosa on varsin pelkistetyn näköinen. Vasemmassa yläkulmassa on selvästi muusta rungosta ulkoneva kaksoiskamera, jossa kahden kameran väliin on asetettu kaksois-LED-salama. Hieman kameran alapuolella on keskitetysti sormenjälkilukija. Laitteen alareunassa on Mi-logo, laitteen mallitietoja sekä Android One -logo. Xiaomi Mi A2:n takaosassa on myös nähtävissä ohuet muoviset antennijuovat, jotka myötäilevät laitteen reunoja.

Laitteen etuosassa valtaa on pitämässä suuri kosketusnäyttö, joka peittää etupinta-alasta hieman reilut 77 prosenttia. Näytön alapuolella on noin senttimetrin paksuinen valkoinen kaistale, johon ei ole sijoitettuna mitään. Näytön yläpuolella on vastaavasti kaistale, josta löytyy kuitenkin valoisuudentunnistin, etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke, pehmeä LED-salama sekä pieni LED-ilmoitusvalo.

Xiaomi Mi A2:n oikeassa reunassa ovat äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka kahdelle SIM-kortille. Puhelimeen voi siis laittaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimen yläreunassa on mikrofoni sekä Xiaomille tyypillinen infrapunalähetin. Alareunassa on kaksi kaiutinritilää, joista vain oikeanpuoleisen takaa löytyy kaiutin. Näiden välistä löytyy lisäksi USB-C-tyypin latausliitin. Xiaomi ei ole tällä kertaa asettanut Mi A2 -puhelimeen perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä.

Näyttö

Mielestäni Xiaomi Mi A2 -puhelimen yksi erityisestä vahvuuksista on näyttö. Pikkuvelimalli Mi A2 Litessä Xiaomi hyödynsi lovinäyttöä, mutta Mi A2 -mallissa on päädytty 18:9-kuvasuhteen kosketusnäyttöön, josta ei lovea löydy. Tämä on yksi syy siihen, miksi tykkään käyttää Mi A2 -puhelinta. Itse en ole vielä lämmennyt lovinäytöille, sillä koen niistä olevan enemmän harmia kuin hyötyä.

Näyttö on kooltaan 5,99 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, eli pikseleitä on 2160 x 1080, joka tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Tarkkuus on siis sillä tasolla, että yksittäisiä pikseleitä on mahdotonta havaita paljain silmin. Xiaomi hyödyntää näytössä IPS LCD -teknologiaa. Näyttö toistaa mielestäni tummat väritasot todella hyvin ja näytön värit näyttävät mielekkäiltä. Huonona seikkana voidaan pitää puhelimen asetuksista puuttuvat säädöt näytön väreille.

Näytössä on tuttuun Xiaomin tyyliin erinomaiset katselukulmat, mutta kyllä näytöstä ainakin yksi heikkous löytyy. Näytön kirkkaus riittää loistavasti sisätiloissa, mutta auringonpaisteessa näyttö ei ole vahvoilla. Näytöstä on haastava saada auringonpaisteessa selvää, mutta koska kyseessä on 300 euroa maksava puhelin, niin jostain on jouduttu myös karsimaan. Tällä kertaa se on näytön kirkkaus. Yleisesti näyttö on kuitenkin todella hyvä, eikä huomautettavaa tullut kuin kirkkauden osalta.

Tekniikka, suorituskyky ja sormenjälkilukija

Teknisen toteutuksen osalta Mi A2 on pitkälti identtinen kuin Suomessakin myynnissä oleva Nokia 7 Plus. Puhelimen tehoista vastaa Qualcommin keskihintaluokan tehokas Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri. Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 512. Suomessa myytävässä Xiaomi Mi A2 -puhelimessa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Erillistä muistikorttipaikkaa Xiaomi ei ole Mi A2 -puhelimeen asettanut, vaan tällä kertaa on tyytyminen vain sisäiseen tallennustilaan ja tämän loppuessa mahdollisesti pilvitallennustilaan. Itse olisin toivonut, että Xiaomi olisi säilyttänyt muistikorttipaikan puhelimessa aivan kuten se oli viime vuoden Mi A1 -mallissa. Muistikorttipaikka on monille kuluttajille edelleen tärkeä ominaisuus.  Xiaomi Mi A2 -puhelimesta on olemassa myös 6 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio, mutta tätä ei ainakaan toistaiseksi Suomessa ole myynnissä.

Testijakson aikana Xiaomi Mi A2 -puhelimessa ajettiin läpi SuomiMobiilin arvosteluissa tutuiksi tulleet suorituskykytestit, joissa puhelin tuntui pärjäävän kohtuullisen hyvin. Alla olevasta taulukosta on nähtävissä Mi A2:n saamat pisteytykset, joiden lisäksi taulukkoon on lisätty myös Snapdragon 625 -piiriin perustuvan pikkuvelimalli Mi A2 Liten vastaavat pisteet sekä samaan Snapdragon 660 -piiriin perustuvan Nokia 7 Plussan saamat pisteet. Taulukosta on havaittavissa, että Xiaomi Mi A2 ei saa yhtä hyviä pisteitä kuin Nokia 7 Plus, mutta pisteet ovat silti selvästi paremmat kuin Mi A2 Litellä.

Testitulokset
Xiaomi Mi A2 (SD660) Xiaomi Mi A2 Lite (SD625) Nokia 7 Plus (SD660)
AnTuTu: 128 019 pistettä 79 066 pistettä 140 399 pistettä
Geekbench 4 (single): 1627 pistettä 881 pistettä 1642 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4379 pistettä 4410 pistettä 5254 pistettä
PCMark 2.0: 6029 pistettä 4838 pistettä 6620 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 24 802 pistettä 13 816 pistettä 25 972 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 29 042 pistettä 13 378 pistettä 28 885 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 16 414 pistettä 15 603 pistettä 19 196 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1266 pistettä 478 pistettä 1326 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1157 pistettä 392 pistettä 1156 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1889 pistettä 2047 pistettä 2740 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskyvyltään Mi A2 riittää hyvin päivittäiseen käyttöön ilman ongelmia. Testijakson aikana käytin puhelinta sosiaalisen media käyttöön, normaaleihin puheluihin ja viesteihin sekä kuvaamiseen. Testijakson aikana en juurikaan pelaillut, minkä takia siltä osa-alueelta ei ole kovasti kokemuksia. On kuitenkin luonnollista odottaa Snapdragon 660 -piiriin perustuvalta puhelimelta myös kohtalaista toimivuutta pelitilanteissa.

Xiaomi Mi A2:n sormenjälkilukija sijaitsee puhelimen takaosassa.

Koska kyseessä on Android One -puhelin, niin Xiaomi ei ole laittanut mukaan älypuhelinmarkkinoilla tällä hetkellä kovassa suosiossa olevaa kasvojentunnistusta. Puhelimessa on siis tyydyttävä vain perinteisiin salasanoihin tai sormenjälkilukijaan. Sormenjälkilukija sijaitsee puhelimen takaosassa ja sijainti on ainakin allekirjoittaneen mielestä loistava. Puhelinta taskusta otettaessa etusormi on heti lukijalla, minkä ansiosta myös lukitus aukeaa nopeasti. Xiaomi Mi A2:ssa sormenjälkilukija on toimiva, mutta ei kuitenkaan kovin nopea. Kun sormi asetetaan lukijalle, puhelin värähtää, mutta näytön aukeamiseen kuluu noin puoli sekuntia. Kyse ei siis ole markkinoiden nopeimmasta sormenjälkilukijasta.

Akunkesto

Tällä kertaa akunkestosta vastaa 3000 milliampeeritunnin kokoinen akku. Akku ei ole siis yhtä suuri kuin Mi A2 Litessä, joka vakuutti akkunsa osalta. Tällä kertaa Mi A2 ei kuitenkaan kykene vakuuttamaan akkunsa kanssa, sillä se ei tarjoa mitään erikoista. Akku kestää maksimissaan yhden päivän, sillä ainakin itselleni akkua oli jatkuvasti iltaisin jäljellä alle 10 prosenttia. Tämän takia puhelin täytyi laittaa joka yö lataukseen. Testijakson aikana puhelimen käyttö koostui sosiaalisen media käyttämisestä, puheluista ja viesteistä sekä kuvaamisesta. Päivittäin puhelinta käytettiin pääasiassa kello 7-23 välisenä aikana.

Latauksen osalta puhelin tukee Quick Charge 3.0 -pikalatausta ja laitteen mukana toimitetaan perinteinen 5A/2A -laturi, jonka avustuksella puhelin latautuu tyhjästä täyteen noin kahdessa tunnissa. Xiaomi Mi A2 -puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta.

Pakkastesti

Olemme viimeaikoina lisänneet arvosteluihin myös osion, joka kulkee nimellä pakkastesti. Kyseessä on testi, jossa pyritään katsomaan kuinka puhelin tulee pärjäämään Suomessakin jatkuvasti lähenevästä talvesta ja kovista pakkaslukemista. Laitoimme Xiaomi Mi A2 -puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla YouTube-videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä kerralla Mi A2 vietti -18 asteen pakkasessa 60 minuuttia näytön ollessa sammuksissa, minkä aikana puhelin oli kokonaan sammunut. Syy sammumisella kävi ilmi puhelinta uudelleen käynnistäessä. Puhelin oli luullut akun loppuneen, vaikka todellisuudessa näin ei ollut. Testiä aloittaessa akku oli puhelimessa 100 prosenttia, mutta 60 minuutin pakastimessa olon jälkeen akkua oli hävinnyt 18 prosenttia. Puhelimessa oli siis jäljellä 82 prosenttia akkua. Tunnin aikana puhelimen näyttö oli muuttunut hyytelömaiseksi aivan kuten viimeksi testatussa Huawei Nova 3 -puhelimessa. Näytön hyytelömäisyys kuitenkin hävisi varsin nopeasti, kun puhelin pääsi normaaliin huoneen lämpöön.

Toisella kerralla Mi A2 vietti jälleen 60 minuuttia -18 asteen pakkasessa ja näytöllä oli pyörimässä HD-tasoinen video YouTube-sovelluksen kautta. Ennen testausta puhelimen akku ladattiin jälleen 100 prosentin varaukseen. 60 minuutin jälkeen puhelin ei ollut tällä kertaa päässyt sammumaan, mutta odotetusti näyttö oli jälleen muuttunut hyytelömäiseksi. Akkua oli puhelimesta kulunut tunnin aikana 45 prosenttia, sillä puhelimen akunvaraus oli romahtanut 55 prosenttiin. Videota toistaessa akunkulutus tuntui olevan selvästi suurempaa pakkasessa kuin normaaleissa lämpötiloissa.

Xiaomi Mi A2 ei pärjännyt pakkastestissä kovin erikoisesti. Puhelin ei juurikaan tykännyt pakkasesta ja osoitus siitä on sammuminen sekä näytön hyytelöityminen. Lisäksi akku kului pakkasessa selvästi nopeammin kuin huoneenlämmössä.

Kamerat

Yhteensä kameroita Xiaomi Mi A2 -puhelimesta löytyy kolme. Yksi puhelimen etuosasta sekä kaksi puhelimen takaosasta. Verrattuna viime vuoden Mi A1 -puhelimeen Xiaomi on tehnyt selviä parannuksia kameraan. Tällä kertaa kaksoiskamera rakentuu 12 megapikselin pääkamerasta sekä 20 megapikselin toisesta kamerasta, joka on tarkoitettu parantamaan hämäräkuvausta. Xiaomi Mi A2:ssa on siis päätetty luopua edeltäjänsä käyttämästä 2x zoomauksesta.

12 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukko. Sensorin koko on 1/2.9″ ja pikselikoko on 1.25µm. Tätä kamerasensoria käytetään pääasiassa puhelimella kuvaamiseen. Puhelimen 20 megapikselin hämäräkuvaukseen tarkoitetussa kamerassa on taasen f/1.8-aukko, 1/2.8-sensorikoko sekä 1.0µm pikselikoko. Kaksoiskameran kaverina on lisäksi kaksois-LED-salama. Etukamerana Xiaomi hyödyntää myöskin 20 megapikselin kameraa, jossa on f/2.2-aukko, 1/2.8-sensorikoko sekä 1.0µm pikselikoko. Myöskin etukameran kaverina on pehmeä selfie-kuvaamista hämärässä tukeva LED-salama.

Testijakson aikana oli ilo huomata, että Mi A2 tekee yllättävänkin hyvää jälkeä hyvässä päivänvalossa. Kuvat ovat tarkkoja varsinkin HDR-tilaa käyttäen. Lisäksi kuvissa on miellyttävät värit, jotka eivät ole todellisuutta liian haaleita tai kirkkaita. Heikommassa valaistuksessa Mi A2:n kuvista katoaa yksityiskohtia ja värit haalenevat, mutta odotettua vähemmän. Hämärässä otetut kuvat ovat mielestäni varsin hyviä 300 euron puhelimelle. Suurin syy kohtalaisen hyville hämäräkuville on puhelimesta löytyvä ainoastaan hämäräkuvaukseen tarkoitettu kamera. Alla on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Xiaomi Mi A2:n kaksoiskameralla.

Yksi Mi A2:n kaksoiskameran mahdollistama ominaisuus on muotokuvatila, tai tutummin bokeh-kuvaus. Bokeh-kuvaus toimii puhelimessa yllättävän hyvin ja alla olevan testikuvakin perusteella kamera tunnistaa ainakin hyvässä valossa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin. Xiaomin muotokuvatilassa on kuitenkin yksi heikkous: Kamerasovelluksessa ei ole mahdollista muokata taustan sumennusta, joten on tyydyttävä ainoastaan vakioasetuksiin. Muotokuvatila toimii lisäksi puhelimen etukamerassa AI-pohjaisesti ja mielestäni myöskin tämä tuntui toimivalta ratkaisulta.

Xiaomi Mi A2 -puhelimella kuvattu muotokuva.

Kamerasovellus on tuttu jo lukuisista Xiaomin puhelimista, sekä varsinkin Mi A2 Litestä, eikä tähän ole tehty suuria muutoksia. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, neliö, muotokuva tai manuaalitila. Mi A2:ssa on manuaalitila tuntuu varsin monipuoliselta sekä toimivalta. Kamerassa voi manuaalisesti säätää valotuksen korjausta, tarkennusta, valotusaikaa sekä ISO-arvoa. Manuaalitilassa on mahdollista vaihdella myös kaksoiskameran 12 megapikselin ja 20 megapikselin kameroiden välillä.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimesta löytyy Android 8.1 Oreo.

Luultavasti Xiaomi Mi A2 -puhelimessa eniten kehuja tulee saamaan puhdas Android One -käyttöjärjestelmä. Puhelimesta löytyy Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio, jossa on päivitettynä Googlen 5. syyskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Xiaomi on siis onnistunut pitämään puhelimen päivitykset varsin ajantasaisena ja niitä on julkaistu joka kuukausi.

Toistaiseksi Mi A2 ei ole saanut Googlen tuoreinta Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäpäivitystä, mutta tämä on kuitenkin odotettavissa. Xiaomi on jo vahvistanut, että Mi A2 tulee olemaan yksi yhtiön ensimmäisistä älypuhelimista, joka päivitetään Android 9.0 Pie -aikakauteen. Toiveissa on siis, että puhelin tulee saamaan uuden päivityksen jo loppuvuoden 2018 aikana.

Käyttöliittymän osalta Xiaomi Mi A2:n Android One on kuin missä tahansa puhtaalla Androidilla varustellussa puhelimessa. Xiaomi on tuonut puhelimeen mukaan ainoastaan muutaman yhtiön oman sovelluksen, jotka ovat käteviä laitteen käyttöä ajatellen. Xiaomin omia sovelluksia ovat kamerasovellus, palautesovellus, Mi Drop -tiedostojensiirtosovellus, Tiedostohallinta sekä Mi Remote -kaukosäädinsovellus. Muut laitteesta oletuksena löytyvät sovellukset ovat Googlen omia sovelluksia.

Mi Remote on yksi parhaimmista Xiaomin tarjoamista sovelluksista. Sovellus on oletuksena asennettu laitteesta löytyvän infrapunalähettimen takia, jolla on mahdollista kauko-ohjata esimerkiksi televisiota. Puhelinta voidaan hyödyntää tämän sovelluksen avulla kauko-ohjaimena televisioiden ohella, ilmastointilaitteille, tuulettimille, älyboxeille, A/V-vastaanottimille, DVD-soittimille, projektoreille sekä kameroille. Allekirjoittaneen mielestä infrapunalähetin on yksi älypuhelimen vakiovarusteiden ulkopuolella oleva hyötyominaisuus. Infrapunalähetintä ei löydy läheskään kaikista Suomessa myytävistä älypuhelimista edes 300 euron hintaluokassa.

Mi Drop on Xiaomin kätevä tiedostojen siirtosovellus. Mi Dropin avulla on mahdollista vastaanottaa tai lähettää tiedostoja nopeasti. Sovelluksen avustuksella voi lähettää esimerkiksi vanhasta puhelimesta sovelluksia videoita, kuvia, tiedostoja tai musiikkia uuteen puhelimeen. Itse ole nähnyt Mi Dropin hyödylliseksi ja käytän sitä viikoittain tiedostojen siirtämiseen esimerkiksi tietokoneelle. Puhelimen tiedostoihin on myös yksinkertaista päästä käsiksi suoraan tietokoneen selaimen kautta. Kun puhelin ja tietokone on yhdistetty lamaan verkkoon luo Mi Drop automaattisesti osoitteen, joka kirjoitetaan tietokoneen selaimeen. Tämän jälkeen päästään käsiksi puhelimen tiedostoihin verkon ylitse ilman minkäänlaisia johtoja.

Tiedostohallinta on Xiaomin monipuolinen tiedostojen hallintaan tarkoitettu sovellus, jossa näkee muun muassa puhelimen jäljellä olevan tallennustilan sekä kaikki laitteessa olevat kansiot ja tiedostot. Sovelluksen kautta on lisäksi mahdollista lähettää tiedostoja nopeasti Mi Dropin avustuksella.

Testijakson aikana Xiaomi Mi A2:n käyttöjärjestelmä tuntui toimivan sulavasti, eikä ongelmia tullut vastaan. Xiaomi on mielestäni onnistunut optimoimaan Android 8.1 Oreon hienosti uutuuspuhelimeensa. Kuten jo Mi A2 Liten kohdalla otin esille, niin Android One voi olla jossain tapauksissa myös huono valinta älypuhelinvalmistajille. Google rajoittaa Android One -puhelimien ohjelmiston muokkaamista, minkä takia myöskään Mi A2 -puhelimesta ei löydy Xiaomille tyypillistä kasvojentunnistusta tai näytön värilämpötilan säätömahdollisuuksia.

Yhteenveto

Xiaomi Mi A2 on heittämällä yhtiön paras Android One -älypuhelin, eikä sitä voi kiistää. Testijakson aikana tykästyin erityisesti puhelimen jämäkkään sekä laadukkaaseen alumiinirakenteeseen. Yllätyin myös positiivisesti puhelimen kameroista sekä näytöstä, jossa ei ole pikkuvelimallin tapaisesti lovea. Suurin vahvuus Mi A2:ssa on kuitenkin puhdas Android One -käyttökokemus, jonka ansiosta puhelin saa päivitykset varsin nopealla aikataululla verrattuna esimerkiksi Xiaomin omiin MIUI-käyttöliittymään perustuviin älypuhelimiin.

Xiaomi Mi A2:ssa ei ole paljon todellisia puutteita, mutta kyllä niitäkin muutama testijakson aikana löytyi. Huomattavimmat olivat perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puuttuminen. Lisäksi puhelimesta ei löydy NFC-tukea, joten lähimaksut puhelimella eivät ole mahdollisia. Lisäksi olisin toivonut puhelimelta kasvojentunnistusta sekä parempaa pakkaskestävyyttä. Suomen vaihtelevassa säässä myös vedenkestävyys olisi ollut mieluista, mutta kyseistä ominaisuutta ei löydy kovinkaan monesta 300 euron puhelimesta, joten sen puuttuminen ei ollut suuri yllätys.

Suomessa puhelin maksaa 299 euroa ja tähän hintaa suhteutettuna Mi A2 tarjoaa loistavia ominaisuuksia ja oikeastaan kilpailua ei suuremmin ole. Lähin kilpailija on Nokia 7 Plus, joka on teknisesti pitkälti samanlainen, mutta maksaa kuitenkin noin 80 euroa enemmän. Xiaomi Mi A2 -puhelin on tällä hetkellä ostettavissa sinisenä, mustana ja kultaisena väriversiona. Puhelimen voi käydä ostamassa Xiaomi Suomen omasta verkkokaupasta, Verkkokauppa.comista tai Jimm’ssiltä. Lue myös arvio Xiaomi Mi A2 Lite -puhelimesta täältä.

Yhteenveto

8.4

Hyvää
  • Jämäkkä koko alumiinirakenne
  • Hyvät kamerat
  • Puhdas Android One -käyttökokemus
  • Toimiva sormenjälkilukija
  • Hyvä näyttö
  • Hyvä suorituskyky
Huonoa
  • Ei 3,5 mm kuulokeliitäntää
  • Ei kasvojentunnistusta
  • Ei NFC-tukea
  • Huono pakkaskestävyys
  • Näytön luettavuus auringonvalossa
  • Ei IP-luokiteltu
  • Ei muistikorttipaikkaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android