AndroidArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Redmi Note 5 AI – Hyvä älypuhelin 299 eurolla

Xiaomi Redmi Note 5 AI mustana.

Xiaomi on maailman neljänneksi suurin älypuhelinvalmistaja, eikä aivan turhaan. Valmistajan puhelimet ovat järjestäen olleet todella hyviä ja hinta-laatusuhde on niissä kohdillaan. Olemme SuomiMobiilissa tutustuneet lukuisiin Xiaomin tuotteisiin ja tällä kertaa testattavana käväisi Xiaomi Redmi Note 5 AI tai tutummin pelkästään Redmi Note 5. Kyseessä on Xiaomin tuore älypuhelin, jossa on suuri näyttö, kaksoiskamera sekä perinteinen laadukas metallirakenne.

Suomessa puhelimen hinta on 299,90 euroa ja se on ostettavissa Verkkokauppa.comista, Jimm’siltä tai Xiaomi Suomen omasta verkkokaupasta. Puhelin on saatavilla mustan version lisäksi myös sinisenä. Lisäksi Redmi Note 5 AI on tulossa Suomessa tarjolle kultaisena lähiaikoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tullaan tutustumaan parin viikon testailujen jälkeen Redmi Note 5 -älypuhelimeen. Arvostelussa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

Tekniset tiedot
Xiaomi Redmi Note 5 AI (M1803E7SG)
Mitat: 158.6 x 75.4 x 8.1 mm
Paino: 181 g
Näyttö: 5.99 tuumaa Full HD+ (1080 x 2160) Gorilla Glass / 18:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 636 (Adreno 509)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 MP (f/1.9 / 1.4µm / dual pixel PDAF) + 5 MP (f/2.0 / 1.25µm) kaksoispääkamera ja kaksois-LED-salama / 13 megapikselin etukamera LED-salamalla (f/2.0 / 1.12µm)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (MIUI 9.5.14.0 Global Stable)
Muuta: Dual-SIM / muistikorttipaikka
Liitännät:  3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB 2.0
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: musta / sininen / kultainen
Hinta: 299.90 €

Myyntipakkaus

Redmi Note 5 AI on pakattu punaiseen myyntipakkaukseen, jonka päällä on valkoisella tekstillä puhelimen mallinimi sekä tietoa siitä, että kyseessä on global-versio. Myyntipakkauksen takapuolella on nähtävissä laitteen tärkeimmät tiedot sekä paketista löytyvän laitteen mallitiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvinen ”tasku”, jossa on puhelimelle suunniteltu silikoninen harmaa suojakuori. Tämän jälkeen paketista esiin astuu itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on turvallisuuskirjanen puhelimesta. Näiden alapuolella on viimeisenä Euroopan markkinoille suunnattu laturi sekä micro-USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen pohjalla on myös pieni SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Redmi Note 5:n myyntipakkauksesta löytyy kaikki tarvittava sekä yllättäen myös suojakuori, joka on tarpeellinen laitteen liukkaan metallipinnan takia.

Ulkoiset huomiot ja laatutuntuma

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Redmi Note 5 AI rakentuu alumiinista ja muovista. Puhelin on pääosin kokonaan alumiinia, mutta ylä- ja alapäädyt ovat muoviset. Kädessä pidettäessä puhelin tuntuu laadukkaalta, eikä pienet vääntelyt aiheuttaneet laitteessa minkäänlaista natinaa. Huomioitavin seikka puhelimessa on liukkaus, joka on tosin aika lailla kaikkien metallisien puhelimien ongelma. Varsinkin kuivilla käsillä puhelin tuntuu liukkaalta, mutta tämän liukkauden voi estää muun muassa mukana tulevalla suojakuorella.

Vaikka Redmi Note 5 AI tuntuu käsissä todella laadukkaalta, niin hieman hämmästyttää Xiaomin päätös käyttää muovia takakuoren ylä- ja alaosissa. Xiaomilta on vuosien varrella nähty myös 300 euron hintaluokassa puhelimia, joissa ei ole ollut kuin muoviset antennijuovat. Nyt suuret muoviosat eivät enää mielestäni kuulu edes 300 euron puhelimeen, sillä kilpailijoiden puhelimet samassa hintakategoriassa alkavat olemaan kokonaan metallisia. Redmi Note 5 AI -laitteen mustassa versiossa muoviosia on kuitenkin varsin haastava erottaa metallista. Eron kuitenkin huomaa esimerkiksi auringonvalossa, jolloin muoviosat ovat todella mustia, kun taasen alumiini näyttää rusehtavalta. Xiaomi on jättänyt Redmi Note 5 AI:ssa myös näyttöä kiertävän muovikaistaleen, joka on löytynyt lähes jokaisesta halvemmasta Xiaomi-puhelimesta.

Xiaomi Redmi Note 5 AI -puhelimen näyttö on niin sanottu ”koko näyttö”, eli se on 18:9-kuvasuhteella varusteltu ja siinä on pyöristetyt kulmat. Näyttö peittää puhelimen etuosasta reilut 77 prosenttia, joka on varsin normaali määrä tämän hintaisessa puhelimessa. Xiaomi on luopunut kokonaan perinteisestä kapasitiivisistä navigointipainikkeista ja tyytyy jälleen näytöllä toteutettuihin ohjelmallisiin painikkeisiin. Lisäksi puhelinta on mahdollista käyttää eleiden avustuksella, jolloin ei tarvita minkäänlaisia painikkeita, jotka veisivät tilaa itse laitteen näytöltä. Vaikka puhelimessa ei ole ulkoisia navigointipainikkeita, niin Xiaomi on jättänyt puhelimeen noin senttimetrin korkuisen kaistaleen näytön alapuolelle. Myös näytön yläpuolella on vastaava kaistale, mutta tähän on sijoitettuna valoisuudentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera, jonka kaveriksi on vielä pehmeä salamavalo.

Puhelimen takaosassa ei ole metallisissa puhelimissa varsin tuttuja antennijuovia, sillä nämä ovat korvattu muovisilla pääydyillä. Muoviosat ovat siis vahvistamassa antennien toimivuutta. Takaosassa on havaittavissa vasemmassa yläkulmassa hieman muusta rungosta ulkoneva kaksoiskamera, joiden välissä on myös yksisävyinen kaksois-LED-salama. Ulkonevan kameran takia puhelinta pöydällä pidettäessä laite pääsee keikkumaan, kun painaa kameran vastakkaisesta kulmasta. Vaikka kamera onkin hieman ulkoneva, niin testijakson aikana kameraa suojaavaan lasiin ei tullut naarmuja. Redmi Note 5 AI:n takaosassa on myös muusta rungosta upotettu sormenjälkilukija, joka on muusta rungosta poiketen päällystetty muovilla, mutta eroa on kuitenkin todella vaikea huomata. Takaosassa on myös Xiaomin Mi-logo sekä tietoja puhelimesta.

Xiaomi Redmi Note 5 AI:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka muistikortille sekä kahdelle SIM-kortille. Puhelimeen voi siis laittaa joko kaksi nano SIM -korttia tai vaihtoehtoisesti nano SIM -kortin ja muistikortin. Puhelimen yläreunassa on mikrofoni sekä Xiaomin puhelimissa varsin yleisesti nähty infrapunalähetin. Alareunaan on sijoitettu yksi kaiutin, micro-USB-liitin, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä mikrofoni.

Näyttö – yksi hintaluokkansa parhaimmista

Redmi Note 5 AI keskellä, Mi MIX 2S vasemmalla ja Mi MIX 2 oikealla.

Erityisesti huomiota Redmi Note 5 AI:ssa herättää suuri ja tyylikäs näyttö. Puhelimessa on 5,99 tuuman kosketusnäyttö, jossa on 18:9-kuvasuhde sekä pyöristetyt kulmat. Näyttö on pitkälti samanlainen kuin Xiaomin huippuluokan Mi MIX 2S -puhelimessa. On helppo sanoa, että puhelimen näyttö on yksi parhaimmista 300 euron hintaluokassa.

Näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaan ja näytön tarkkuus on 1080 x 2160 pikseliä, joka tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on varsin laadukas – se toistaa värit hyvin, siinä on hyvät katselukulmat ja näytöstä saa kohtalaisesti selvää myös auringonvalossa. Luettavuus auringonvalossa ei ole valitettavasti huippupuhelimien tasolla, mutta täysin riittävä.

Tekniikka – Snapdragon 636 takaa sujuvan käyttökokemuksen

Koska Redmi Note 5 AI on keskihintaluokan puhelin, niin siinä ei ole myöskään huippuluokan tekniikkaa. Koska kyse on kuitenkin Xiaomista, niin on luonnollista odottaa puhelimesta löytyvän hintaluokkaa vastaavaa tekniikkaa ja tässä Xiaomi on jälleen onnistunut.

Puhelimen tehoista pitää huolen kyvykäs Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa Redmi Note 5 AI -puhelimessa hoitaa Adreno 509. Suomessa myytävässä versiossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Muistien osalta Xiaomin uutuuspuhelin tarjoaa siis selvästi vastinetta rahoille 300 euron hintaluokassa. Yleisesti tämän hintaisissa puhelimissa on puolet vähemmän tallennustilaa.  Redmi Note 5 AI:ssa on lisäksi muistikorttipaikka, mutta toisen SIM-korttipaikan kustannuksella. Puhelin tukee muistikortteja aina 256 gigatavuun asti, joten tarvittaessa muisti ei ainakaan hetkessä tule loppumaan.

Tuttuun tyyliin ajoimme puhelimessa läpi suositut suorituskykytestit ja niissä Redmi Note 5 AI pärjäsi odotuksien mukaisesti. Olemme aikaisemmin tänä kesänä testanneet HMD Globalin Nokia 6.1- sekä Nokia 7 Plus -puhelimet, jotka asettuvat suorituskykyjensä perusteella Redmi Note 5 AI:n molemmille puolille, eikä ihmekään, sillä kaikista kolmesta puhelimesta löytyy erilainen Qualcommin piiri. Nokia 6.1:ssä on Snapdragon 630, Redmi Note 5 AI:ssä on Snapdragon 636 ja Nokia 7 Plussassa on Snapdragon 660. Jo järjestelmäpiirien nimeämisen perusteella Redmi Note 5 AI sijoittuu keskelle Nokioiden suorituskykyä ja tämän vahvistivat myös testijakson aikana tehdyt suorituskykytestit. Alla on taulukko, jossa vartaillaan näiden kolmen puhelimen saamia pisteytyksiä.

Testitulokset
Xiaomi Redmi Note 5 AI (SD636) Nokia 7 Plus (SD660) Nokia 6.1 (SD630)
AnTuTu: 114 964 pistettä 140 399 pistettä 90 510 pistettä
Geekbench 4 (single): 1327 pistettä 1642 pistettä 880 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4904 pistettä 5254 pistettä 4168 pistettä
PCMark 2.0: 5845 pistettä 6620 pistettä 4986 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 19 784 pistettä 25 972 pistettä 16 986 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 20 724 pistettä 28 885 pistettä 18 572 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 17 075 pistettä 19 196 pistettä 13 078 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 931 pistettä 1326 pistettä 823 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 794 pistettä 1156 pistettä 714 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2358 pistettä 2740 pistettä 1764 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri yhdistettynä 4 gigatavuun RAM-muistia takaavat sen, että Redmi Note 5 AI toimii loistavasti päivittäisessä käytössä ilman ongelmia ja hidasteluja. Toki mihinkään raskaaseen mobiilipelaamiseen puhelimesta ei juuri ole, sillä näissä on havaittavissa joitakin hidasteluja. Sosiaalisen median, netin selaamiseen sekä viestittelyyn ja puhumiseen puhelin on täysin riittävä.

Infrapunalähettimen avulla voit ohjata kodin elektroniikkaa

Koska Redmi Note 5 AI:ssa on infrapunalähetin, niin puhelin taipuu moneen. Laitetta on mahdollista siis käyttää lähes minkä vain kodin elektroniikan ohjaimena Mi Remote -sovelluksen avustuksella. Sovellus tukee ennen kaikkea Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita, mutta myös muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Jos olet siis iltaisella katsomassa telkkaria ja kaukosäädin on metrin päässä sohvapöydällä juuri niin, ettei käsi yltä siihen asentoa vaihtamatta, niin todennäköisesti puhelin on kuitenkin toisessa kädessä. Tässä kohtaa on hyvä hoksata, että minullahan on kädessäni kaukosäätimeksi taipuva puhelin. Ei muuta kuin Mi Remote auki ja telkkarissa kanava vaihtoon tai ääntä lujemmalle.

Infrapunalähetin ei ole ollut koskaan ”vakiovaruste” älypuhelimissa, mutta toisinaan erityisesti kiinalaiset valmistajat tykkäävät laittaa tämän ominaisuuden mukaan. Itse tykkään ominaisuudesta ja tämän takia halusin tuoda asian esille myös Redmi Note 5 AI -puhelimen kohdalla.

Akunkesto

Xiaomi on Redmi Note -mallistossaan aina tykännyt suurista akuista, eikä nyt Redmi Note 5 AI -puhelimenkaan kohdalla ole tehty poikkeusta. Puhelimessa on suuri 4000 milliampeeritunnin akku, ja kun tämä yhdistetään Xiaomin MIUI-käyttöliittymän aggressiiviseen virranoptimointiin, niin akku kestää parhaimmillaan kaksikin päivää. Testijakson aikana akku kesti kaksi päivää useastikin, mutta monesti puhelin meni kuitenkin laturiin joka ilta.

Tähän syynä on todellisen pikalatauksen puuttuminen puhelimen kokonaisuudesta. Kyllä, Redmi Note 5 AI tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 -tekniikkaa, mutta valitettavasti Xiaomi toimittaa laitteen myyntipakkauksessa ainoastaan normaaleilla latausnopeuksilla toimivan laturin. Jos haluaa siis hyödyntää pikalatausta, niin puhelimelle kaveriksi täytyy ostaa erillinen laturi, joka tukee Quick Charge 3.0 -tekniikkaa. Vakiolaturilla laitteen akun täyteen latautumista saa odotella useamman tunnin.

Puhelinta lisäksi ladataan jo vanhentuneella micro-USB-liittimellä, jota en aivan ymmärrä. Jo kilpailijoilla on jopa halvemmissakin puhelimissa USB-C-tyypin liitäntä, joten on varsin hämmästyttävää, että nopeista liikkeistään tunnettu Xiaomi käyttää 300 euron puhelimessa vanhaa liitäntää vuonna 2018.

Kamerat eivät tarjoa parastaan

Kameroiden osalta Xiaomi Redmi Note 5 AI on hieman pettymys, sillä puhelin ei pääse tarjoamaan mitään erikoista ja myös pääkameralla otettujen kuvien laatu on kilpailevia puhelimia heikompi. Lisäksi puhelimen kamerat eivät taivu kovin erikoisiin manuaalisäätöihin, jonka takia enemmän puhelimilla kuvaaville henkilöille laitetta ei voi vahvasti suositella.

Puhelimessa on kaksoiskamera, joka rakentuu 12 ja 5 megapikselin sensoreista. Puhelimen 12 megapikselin kamera on niin sanottu pääkamera, jossa on 1,4 um pikselikoko sekä f/1.9 aukko. Kamerassa ei ole optista eikä elektronista kuvanvakainta, mikä ei tosin yllättänyt 300 euron puhelimessa. Redmi Note 5 AI:n 5 megapikselin kamerassa on 1,25 um pikselikoko sekä f/2.0 aukko. Kyseessä on ainoastaan syvyysterävyyskuviin tarkoitettu kamera. Puhelimen kaksoiskamera on tarkoitettu ainoastaan bokeh-kuvaukseen, eikä 5 megapikselin kameraa käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Pääkameralla otetut kuvat ovat kohtuullisia päivänvalossa, sillä värit ovat luonnollisia ja kuvissa on paljon yksityiskohtia. Kuvat ovat kuitenkin lähemmin tarkasteltuna rakeisia ja hieman liikaa käsiteltyjä. Kamera on myös varsin huono erottamaan vihreitä sävyjä, jonka takia esimerkiksi puiden lehdet näyttävät usein suttuisilta. Alla on muutama kuva, jotka on taltioitu Redmi Note 5 AI -puhelimen pääkameralla.

Bokeh-kuvaus on ainoa kaksoiskameran hyöty. Testijakson aikana otin muutaman bokeh-kuvan ja niiden perusteella kamera ajaa asiansa tällä osa-alueella. Kamera tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat kohtuullisesti, mutta ei kuitenkaan täydellisesti, joka on nähtävissä alla olevista testikuvista.

Videokuvausta Redmi Note 5 AI:lla on mahdollista harrastaa korkeintaan Full HD -tasoisena. Videokuvaus ei ole puhelimen vahvinta aluetta, sillä testien perusteella muun muassa kuvanvakautuksen puuttuminen näkyi videoissa. Lisäksi 4K-videokuvauksen puuttuminen on erikoista, sillä puhelimesta löytyvä Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri pystyy käsittelemään tarkempaakin kuvamateriaalia.

Etukamera on Suomessa myytävässä Redmi Note 5 AI -mallissa kooltaan 13 megapikseliä. Etukameran erikoisuutena on se, että sen kaverina on yksi pehmeä LED-salama. Etukameran salama ei ole ollut kovin yleinen ominaisuus älypuhelimissa viime aikoina, minkä takia on myös erikoista, että sellainen löytyy. Toki salamasta on hyötyä pimeässä kuvaamisessa, mutta ainakaan itse en salamaa suuresti käyttänyt testijakson aikana.

Redmi Note 5 AI:n kamerasovellus on tuttu muista Xiaomin tämän vuoden puhelimista. Sovelluksessa on laajasti erilaisia ominaisuuksia, joista suurin osa on hyödyllisiä ja osa taas hieman turhia. Sovelluksen käyttöliittymä on selkeä ja heti aloitussivulla on kaikki tarvittavat säädöt kuvaamista varten. Redmi Note 5 AI:n kamerasovelluksen kohdalla on kuitenkin yksi valittamisen aihe. Sovelluksesta puuttuvat lähes kokonaan kaikki manuaalisäädöt. Sovelluksen manuaalitilassa on mahdollista ainoastaan säätää valkotasapainoa sekä ISO-arvoa. Jopa kilpailijoiden halvemmissa puhelimissa on oikeaan manuaalikuvaamiseen tarvittavia säätöjä enemmän. Mielestäni kamerasta pitäisi löytyä säädöt myös suljinnopeudelle, valotukselle sekä tarkennukselle, jotta sitä voisi kunnolla käyttää ”ammattimaiseen kuvaamiseen”.

Käyttöjärjestelmä – Yllätys Android-versiossa

Xiaomi Redmi Note 5 AI -puhelimessa on Android 8.1 Oreo -päivitys.

Hieman yllättäen Xiaomi hyödyntää Redmi Note 5 AI -puhelimessa Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversiota. Puhelimesta löytyy myös tuttu MIUI 9.5 -käyttöliittymä, joka on huomattavasti puhdasta Androidia erilaisempi. Uusimman Android 8.1 -version hyödyntäminen on varsin erikoista Xiaomilta, joka on tullut aina hieman myöhässä Android-versioiden kanssa, sillä MIUI ei yleensä sisällytä kaikkia Androidin tuoreimpia ominaisuuksia. Muun muassa Xiaomin huippuluokan Mi MIX 2S -puhelimessa tyydytään edelleen Android 8.0 Oreo -versioon.

Redmi Note 5 AI:ssa käytettiin testijakson aikana viimeisintä MIUI 9.5.14.0 -versiota, jonka tietoturvakorjauksen taso on toukokuulta. Tällä hetkellä puhelin ei ole kovin ajan tasalla tietoturvan suhteen, mikä ei myöskään ole suuri yllätys. Xiaomi ei ole koskaan luvannut päivittävänsä joka kuukausi uusimpia tietoturvakorjauksia, vaan päivittää niitä noin 2-3 kuukauden välein tämän hintaluokan puhelimissa. Koska kyseessä on MIUI 9.5 -versio, niin puhelimessa on myös heti tuoreeltaan Suomen kieli, joka on puuttunut MIUI-käyttöliittymästä lähes aina. Tämän ansiosta puhelinta on helppo suositella myös suomalaisten käyttöön.

Testijakson aikana puhelimen käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Laitteen sisältä löytyvä Snapdragon 636 -piiri on tarpeeksi tehokas käyttöliittymän sulavaan toimintaan. Ainoa ongelma toisinaan oli joidenkin raskaampien sovellusten kaatuminen, mutta ongelma oli testijakson aikana hyvin harvinainen.

Suurin hyöty ainakin itselleni MIUI 9.5 -käyttöliittymästä Redmi Note 5 AI -puhelimessa oli eleohjattavuus. Xiaomi tarjoaa mahdollisuuden ohjata laitetta eleillä Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmän tapaisesti. Eleohjauksella takaisin aloitusnäyttöön pääsee pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta. Viimeaikaisiin sovelluksiin pääsee taasen pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja keskeyttämällä liu’uttamisen hetkeksi. Takaisin edelliseen välilehteen päästään pyyhkäisemällä näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta. Eleohjaus on helppo ja luonnollinen tapa, kunhan sitä oppii ensin käyttämään. Siirtyessäni Redmi Note 5:stä toiseen puhelimeen, jossa ei ollut eleohjausta, tuntui kuin tavallisien navigointipainikkeiden käytöstä ei tullut enää mitään.

Kaiken kaikkiaan MIUI 9.5 on erilainen vaihtoehto Android-markkinoilla, jossa on omat hyvät ja huonot puolensa. Toiset tykkäävät siitä ja toiset eivät.

Yhteenveto

Xiaomi Redmi Note 5 AI -puhelimessa on paljon hyvää, mutta myös huonoa.

Xiaomi Redmi Note 5 AI on todella hyvä puhelin uutta älypuhelinta 300 euron hintaluokassa etsivälle. Puhelimessa on suuri uuden suuntauksen mukainen kosketusnäyttö, pääosin metallinen runko sekä tarpeeksi tehoja jokapäiväiseen peruskäyttöön.

On kuitenkin harmillista, että Xiaomi on tehnyt varsin kyseenalaisia päätöksiä. Redmi Note 5 AI -puhelimessa hyödynnetään esimerkiksi vanhentunutta micro-USB-liitäntää sekä tyydytään varsin heikkotasoisiin kameroihin, vaikka samassa hintaluokassa valmistajalta on nähty myös paljon parempia kameroita.

Xiaomi Redmi Note 5 AI -puhelin toimii Suomen markkinoilla loistavasti, sillä siinä on kaikki tarvittavat 4G LTE -taajuudet sekä MIUI-käyttöliittymä on nykyisin saatavilla Suomen kielellä. Vielä vuosi sitten lähes mistään Xiaomin puhelimesta ei löytynyt kaikkia Suomessa käytettäviä 4G-taajuusalueita, mutta viime aikoina tähän on tullut muutosta, sillä Xiaomi haluaa laajentaa vahvemmin maailmanmarkkinoille.

Yhteenveto

7.9

Hyvää
  • Hyvä akunkesto
  • Pääosin alumiininen rakenne
  • Tyylikäs 18:9-kuvasuhteen näyttö
  • Hintaluokassaan pätevä suorituskyky
  • MIUI 9 ja Android 8.1 Oreo (varauksin)
Huonoa
  • Kameroiden kuvanlaatu
  • Puhelimen liukkaus ilman suojakuorta
  • Ei pikalatausta tukevaa laturia mukana
  • Vanhentunut micro-USB-liitin
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android