DNATeliaYleinen

DNA ja Telia laajentavat Suomen Yhteisverkon aluetta – tulee kattamaan jatkossa 62,5 prosenttia Suomen pinta-alasta

Telia ja DNA ovat sopineet yhteisyrityksensä kautta rakennettavan matkaviestinverkon laajentamisesta. Pohjois- ja Itä-Suomessa toimivan Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee lounaaseen Raahe-Loviisa -linjalle, muun muassa Ouluun, Kuopioon ja Kouvolaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteisyritys mahdollistaa matkaviestinverkkojen tehokkaamman rakentamisen ja operoinnin. Suomen Yhteisverkon toimialue laajenee kattamaan 62,5 % Suomen pinta-alasta ja 28,5 % väestöstä, kun vastaavat luvut ovat nyt 50 % ja 13,5 %.

Yhteistyö parantaa Telian ja DNA:n asiakaskokemusta, kun verkon kuuluvuus, nopeus ja laatu paranevat. Uudelle alueelle rakennetaan enemmän tukiasemia, ja verkon nopeus ja kapasiteetti kasvavat samaan tapaan kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa, kun operaattorit yhdistävät verkossa käytettäviä taajuuksiaan Suomen Yhteisverkon alueella. Yhteistyö nopeuttaa 5G-verkon rakentamista uudelle toimialueelle arviolta vuodella.

Verkon yhteiskäyttö ei vaikuta loppukäyttäjien palveluihin. Telia ja DNA tarjoavat jatkossakin itsenäisesti kilpailevia palveluja asiakkaille yhteisen verkon alueella.

”Suomen Yhteisverkko on viiden toimintavuotensa aikana tuonut huippuyhteydet laajasti Pohjois- ja Itä-Suomeen. Hyvin toiminutta yhteishanketta on hyvä laajentaa nyt, kun nopean ja seuraavaa teollista vallankumousta vauhdittavan 5G-verkon rakentaminen käynnistyy myös Suomen Yhteisverkon alueella”, sanoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.

”Suomen Yhteisverkko on viime vuosien aikana onnistunut hienosti alkuperäisessä tavoitteessaan rakentaa laadukas ja kattava matkaviestinverkko Itä- ja Pohjois-Suomeen, mitä olemme kumpikin operaattori voineet hyödyntää tarjotessamme asiakkaillemme palveluita näillä alueilla. Onkin luontevaa laajentaa tätä yhteistyötä näiden saatujen hyvien tulosten perusteella. Samalla voimme tuoda alueelle 5G-yhteydet, joiden avulla mobiililaajakaistan laatu ja nopeudet paranevat entisestään”, DNA:n tekninen johtaja Tommy Olenius kommentoi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen Yhteisverkko Oy rakentaa sopimuksen osapuolten yhteisen, 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-teknologioihin perustuvan radioverkon uudelle alueelle ja operoi sitä. Yhtiö omistaa radioverkkolaitteet ja vuokraa mastoja ja tukiasemapaikkoja operaattoreilta tai kolmansilta osapuolilta.

Suomen Yhteisverkko kertoi lokakuussa 2020 käynnistävänsä 5G-rakennusohjelman ja radioverkon modernisoinnin Nokian kanssa. Uusi toimialue liitetään välittömästi osaksi käynnissä olevaa suunnittelua 5G-verkon rakentamiseksi näille alueille tästä vuodesta alkaen.

Lähde: Telian tiedote, DNA:n tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Koskeekos Ruotsin Telian FRA:n ja ulkomaisten tiedusteluorganisaatioiden datan/viestien massavalvontalupa näitäkin verkkoja?

Kommentoi

Lisää aiheesta:DNA