AppleYleinen

Ensituntumat Apple iPhone 14 Pro -puhelimesta – yksi uudistus on ylitse muiden

Apple iPhone 14 Pro

Applen uudet iPhone 14 -sarjan puhelimet ovat tulleet tänään suurimmaksi osaksi saataville, mutta iPhone 14 Plussaa joutuu vielä odottamaan muutaman viikon. Saimme SuomiMobiilin testattavaksi iPhone 14 Pro -puhelimen verkko-operaattori DNA:n kautta, joten pystyimme ottamaan laitteesta ensituntumat heti myynninaloituspäivänä.

Puhelinta on testailtu tämän artikkelin kirjoitushetkellä muutaman tunnin verran, joten ajatukset laitteesta pohjautuvat hyvin vähäiseen käyttöön. Tulemme SuomiMobiilissa kuitenkin julkaisemaan kattavamman arvostelun iPhone 14 Prosta lähiviikkojen aikana. Lisäksi myöhemmin tulemme testaamaan myös iPhone 14 Plus -puhelimen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 14 Pro on edullisin pro-malli ja sen hinnat alkavat 1349 eurosta. Puhelimesta on täysin identtinen iPhone 14 Pro Max -versio, jossa on ainoastaan suurempi näyttö ja suurempi akku. iPhone 14 Pro Maxin hinnat alkavat 1499 eurosta. Apple on tänä vuonna panostanut erityisesti pro-malleihin, sillä niihin on saatu uusimmat järjestelmäpiirit, selviä parannuksia kameroihin sekä leveästä lovesta on vihdoin päästy eroon.

Uuden iPhone 14 -sarjan puhelimen voi käydä ostamassa itselleen esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta tämän linkin takaa.

Ulkoisesti tuttu ja turvallinen, teknisesti luonnollinen päivitys

iPhone 14 Pro ei ulkoisesti ole kovinkaan suuri muutos verrattuna edeltäjään, vaan Apple on luottaa tuttuun muotoiluun. Puhelimessa on laadukas ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko ja mukana on jälleen lasipinnat. Testattavaksi saatiin musta Space Black -väriversio, jonka takalasi on viimeistelty mattapintaiseksi.

Heti kun puhelimen otti käteen, niin ajatukset olivat kuin olisi palannut ajassa taaksepäin. iPhone 14 Pron käsituntuma ei eroa oikestaan millään tavalla edeltäjästä, vaikka puhelin onkin saanut minimaalisesti lisää pituutta ja paksuutta. Tätä ei kuitenkaan huomaa millään tavalla. Puhelimelle on saatu kuitenkin lisää painoa peräti 2 gramman verran. Painoa on 206 grammaa, joten Apple ei pyrkinytkään pysymään alle 200 gramman rajassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti tykkään iPhone 14 Pron tarjoamasta huipputason laadusta, mutta itse en ole ulkonevan kameratoteutuksen ystävä. Kamerat ulkonevat nykyään kaikissa puhelimissa, mutta Applen toteutus on jotenkin todella häiritsevä. Kamerat ulkonevat todella paljon ja samalla toisistaan irralliset kameraympyrät keräävät väleihin todella paljon likaa ja pölyä, jota on todella vaikeaa puhdistaa. Lisäksi kameroissa on sen verran terävät reunat, jotka naarmuttavat helposti erilaisia lasi- ja muovipintoja.

Tekniikan osalta iPhone 14 Pro on luonnollinen päivitys edeltäjäänsä, kuten Applelta voikin odottaa. Puhelimen suorituskyvystä on vastaamassa Apple A16 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu 4 nanometrin prosessilla. Kyseessä on kuusiytiminen järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdesta 3,46 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Avalanche -ytimestä sekä neljästä Blizzard-ytimestä.

Suorituskyvyn analysointiin ei vielä ensituntumissa tulla perehtymään, mutta Applelta on lupa odottaa A16 Bionic -piirin osalta paljon. Apple ei tällä kertaa ole kehuskellut merkittävillä suorituskyvyn parannuksilla, vaan A16 Bionic on maltillinen päivitys A15 Bionic -piiriin. Varmaa on kuitenkin se, että suorituskyky ei tule loppumaan kesken ja iPhone 14 Pro pyörittää raskaimmatkin pelit ja sovellukset sujuvasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ei vieläkään USB-C-liitintä.

Akunkeston osalta on myös muutaman tunnin perusteella vaikea sanoa mitään, mutta Apple on suurentanut akkua hieman. iPhone 14 Prossa on 3200 milliampeeritunnin akku, joka on päivitys edeltäjän 3095 milliampeeritunnin akkuun. Moniin kilpailijoiden puhelimiin verrattuna akku kuulostaa edelleen pieneltä, mutta Apple painii silti omassa luokassaan. Odotettavasti akunkesto on iPhone 14 Prossa kunnossa, sillä Apple pystyy optimoimaan laitteiston ja ohjelmiston aivan eri tavalla kuin monet kilpailijat.

Akun latausta Apple ei ole lähtenyt viemään ainakaan merkittävästi eteenpäin, sillä iPhone 14 Pro tukee edelleen 20 watin tehoista langallista latausta, 15 watin MagSafe-latausta sekä 7,5 watin langatonta latausta. Valitettavasti lataukseen Apple käyttää edelleen omaa Lightning-liitintä, vaikka itse olisin jo kaivannut USB-C-liitintä. Todennäköisesti iPhone 14 Pro on myös viimeinen huippuluokan iPhone-puhelin, jossa Lightning-liitin on, eli kai siitä täytyy vielä nauttia!

Dynamic Island on näytön yllättävin päivitys – ja se on mahtava!

Mielenkiintoisin päivitys löytyy iPhone 14 Pron näytöstä, sillä Apple on päässyt vihdoin eroon suuresta lovesta. Puhelimessa on 6,1 tuuman kokoinen Super Retina XDR OLED -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää 2556 x 1179 pikseliin. Tuumaa kohden pikseleitä on siis 460, joka tekee näytöstä riittävän tarkan suurimpaan osaan tilanteista.

Näyttö on saanut päivitystä kirkkauteen, sillä se pystyy yltämään parhaimmillaan jopa 2000 nitin kirkkauteen. Apple on myös säästänyt edeltäjästä tutun 120 hertsin ProMotion-tekniikan, joka tekee käyttökokemuksesta erittäin sulavan. Tällä kertaa näyttö pystyy yltämään myös 1 hertsin virkistystaajuuteen, jolla voidaan vähentää virrankulutusta tietyissä tilanteissa.

iPhone 14 Pron näytössä silminnähtävin uudistus on uusi Dynamic Island -ominaisuus. Apple on poistanut loven ja vaihtanut sen kahteen reikään näytön yläreunassa. Face ID -tekniikka löytyy pillerinmuotoisesta reiästä ja etukamera vastaavasti pyöreästä reiästä. Apple on ohjelmistollisesti yhdistänyt reiät, joten ne näyttävät yhdeltä leveältä reiältä. Vastaavat reiät näytössä ovat tuttuja jo kilpailijoista, mutta Apple on kehittänyt niiden ympärille Dynamic Island -toiminnon.

Toiminnon avulla Apple on pystynyt yhdistämään laitteiston ja ohjelmiston mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Apple ei ole tyytynyt vain siihen, että näytön yläreunassa möllöttää mustia reikiä, vaan kyseessä on miellyttävän interaktiivinen kokemus. Kyseessä on kuin saari näytön yläreunasta, josta pomppii silmille erilaisia tietoja sovelluksien ilmoituksista ja ne herättävät heti huomion. Esimerkiksi musiikkia voidaan hallita pitkällä painalluksella tai siinä on erilaisia animaatioita vaihdettaessa eri tilojen välillä.

Itse olen erityisesti Dynamic Island -toiminnon animaatioiden suuri ystävä, sillä ne näyttävät kuin ne oikeasti kuuluisivat siihen. Kokemus on saumaton sekä käyttäjäystävällinen, joten Apple on tehnyt sen osalta loistavaa työtä. Yksinkertaisesti Dynamic Island on mahtava keksintö. Valitettavasti toistaiseksi Dynamic Islandin käyttö on varsin rajallista, sillä sitä tukee Applen omien sovelluksien ohella vain muutama muu sovellus. Todennäköisesti tuki tulee laajenemaan tulevina kuukausina. Tuetut sovellukset ovat esillä alapuolella olevassa kuvassa.

Sovellukset, jotka tukevat Applen uutta Dynamic Island -toimintoa.

Näytön toinen suurempi uudistus on tuki Always-on-Display-toiminnolle, joka kantaa suomeksi nimeä ”Aina päällä oleva näyttö”. Huoh, kyseinen ominaisuus on ollut jo kymmenen vuotta sitten Nokia-puhelimissa ja useita vuosia ihan perusominaisuus lähes kaikissa Android-puhelimissa. Apple on vihdoin saanut kaivatun ominaisuuden, mutta yllättäen se on toteutettu melko yksinkertaisesti.

Applen ratkaisussa Always-on-display tuntuu halvalta ”pirkkaratkaisulta”, sillä kyseessä on yksikertaisesti lukitusnäyttö minimaalisella kirkkaudella. Android-puhelimissa ideana on ollut, että Always-on-Display näyttää suljetulla näytöllä kellonajan, päivämäärän sekä ilmoituksia, mutta muuten näyttö on täysin musta. iPhone 14 Pron kohdalla Always-on-Display näyttää kaiken saman, mitä nähdään lukitusnäytölläkin.

Itse en ole Applen toteutuksen suurin ystävä, sillä se vaikutti ensituntumien perusteella todella häiritsevältä. Itse haluaisin, että näytöllä olisi kellonaika ja ilmoitukset, mutta mielestäni mitään muuta ei tarvitsisi olla esillä. Akunkestoon ei odoteta Applen ratkaisulla olevan paljoa vaikutusta, sillä Applen käyttämä OLED-paneeli laskee virkistystaajuuden vain 1 hertsiin.

48 megapikseliä vihdoin myös iPhonessa!

Kameroiden osalta iPhone 14 Pro on merkittävä päivitys edeltäjään verrattuna. Pääkamera on päivitetty 48 megapikselin sensoriin, joka on kooltaan 1/2.28 tuumaa ja siinä on 2,44 mikronin pikselikoko. Linssi on varusteltuna f/1.78-aukolla sekä 24 mm polttovälillä. Puhelimella kuvataan edelleen kuitenkin pikseleiden yhdistämistekniikan avulla 12 megapikselin kuvia. Toteutus on tuttu lukuisista Android-puhelimista, mutta se nähdään nyt ensimmäistä kertaa Applelta.

Valitettavasti kameraan ei vielä ole keretty suuresti keskittymään, mutta tuttuun tapana kuvanlaadulta on lupa odottaa vain parasta. En kuitenkaan ole täysin varma siitä, miten paljon parannusta kuviin saadaan uudesta sensorista, mutta iPhone 14 Pro on heittämällä yksi tämän hetken parhaimmista puhelimista kuvaamista varten.

Apple on laittanut puhelimeen 12 megapikselin tasoisen ultralaajakulmakameran, jossa on f/2.2-aukolla sekä 13 mm polttovälillä varusteltu linssi. Kamera kykenee 120 asteen kuvausalueeseen. Kyseessä on suuremman 1/2.55 tuuman sensorikoon osalta päivitys viime vuoteen, mutta peruskäyttäjä tuskin huomaa kovin merkittävää eroa. Hyötyä pitäisi olla erityisesti heikossa valaistuksessa kuvattaessa. Apple hyödyntää ultralaajakulmakameraa myös makrokuvaamiseen ja kamerasovellus osaa automaattisesti siirtyä makrotilaan, kun kuvataan tarpeeksi läheltä kohdetta.

Telekamera on myös 12 megapikselin tasoinen ja siinä on f/2.8-aukolla sekä 77 mm polttovälillä varusteltu linssi. Sensori on kooltaan 1/3.5 tuumaa ja siinä optinen kuvanvakautus. Telekamera tukee korkeintaan 3x optista zoomausta, joten se jää useiden kilpailijoiden jälkeen. iPhone 14 Prossa myös 2x-zoomauspainike, jossa kuvaa rajataan kuitenkin pääkamerasta, eikä sitä varten ole erillistä zoomikameraa. Digitaalinen zoomaus rajoittuu puhelimessa vain 15x tasolle, joten iPhone 14 Prolla ei voida kuvata yhtä kauas kuin useimmilla muilla puhelimilla.

Apple on myös uudistanut etukameran, joka on nyt 12 megapikselin tasoinen. Etukamera tukee myös automaattitarkennusta.

Kameroihin tullaan tutustumaan tarkemmin kattavammassa arvostelussamme myöhemmin, mutta alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat puhelimen kameroilla jo ehditty ottamaan. Kuvia voi tarkastella myös tarkemmassa laadussa OneDrivesta tämän linkin takaa.

Pääosin miellyttäviä uudistuksia

iPhone 14 Pro on jälleen kerran tuttua Applea ja yllätys yllätys se on jälleen yksi uusi iPhone! Ensituntumat puhelimesta ovat yleisesti positiiviset ja Apple on tuonut todella miellyttäviä uudistuksia muutamaan osa-alueeseen. Kyseessä on normaali iPhone, joka tarjoaa loistavaa suorituskykyä ja laadukkaan rakenteen.

Kamerat ovat ottaneet merkittävän teknisen päivityksen eteenpäin, mutta vasta tarkemmat testailut kertovat mihin kameroista oikeasti on. Itselle suurin uudistus ja mielenkiinnonkohde on näytön Dynamic Island, josta Apple on onnistunut tekemään oikeasti käytännöllisen. Apple on saanut yhdistettyä laitteiston ja ohjelmiston hauskalla tavalla yhdeksi, josta aina itse pidän.

Puhelimen hinnasta voidaan olla montaa mieltä ja mielestäni Apple on nostanut melko aggressiivisesti hintaa. iPhone 14 Pro maksaa Suomessa edullisimmillaan 1349 euroa ja viime vuonna iPhone 13 Pron hinnat alkoivat 1179 eurosta. Hintaa on saatu lisää lähes 200 euroa, mutta toki siihen vaikuttaa myös nykyinen globaali tilanne ja monet muut seikat. En kuitenkaan ole vakuuttanut siitä, että iPhone 14 Pro tarjoaa niin paljon uutta, että esimerkiksi viime vuonna ostettu iPhone 13 Pro pitäisi vaihtaa uudempaan.

Kattavampi arvostelu puhelimesta tullaan julkaisemaan tulevina viikkoina, jossa käydään tarkemmin läpi puhelimen tärkeimmät yksityiskohdat. Jo nyt puhelimen pystyy kuitenkin ostamaan esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta tämän linkin takaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple