SamsungYleinen

Ensituntumat Galaxy Note10- ja Galaxy Note10+ -puhelimista

Samsung on vihdoin esitellyt odotetut uudet Galaxy Note -malliston älypuhelimet, joita on tänä vuonna jopa kaksi kappaletta. Uutuuspuhelimet kantavat nimiä Galaxy Note10 ja Galaxy Note10+, mutta samalla esiteltiin myöskin Galaxy Note10+ 5G, joka ei ainakaan heti tulossa myyntiin Suomessa. Samsung on saanut painettua halvemman version hinnoittelun Suomessa alle 1000 euroon, mutta samalla on karsittava muutamista ominaisuuksista.

Molemmat uutuuspuhelimet ovat varusteltuna muun muassa uudella Exynos 9825 -järjestelmäpiirillä, vähintään kolmella kameralla, AMOLED-näytöllä sekä malliston perinteisellä S Pen -kynällä. Tässä artikkelissa tullaan ottamaan ensituntumat Samsungin loppuvuoden huippupuhelimiin ennen lopullista arvostelua, joka on luvassa elo-syyskuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusittu muotoilu toimii, mutta muistuttaa erehdyttävästi kilpailijaa

Galaxy Note10 -puhelimien kohdalla Samsung on päättänyt muokata puhelimien ulkoista designia selvästi ja ottanut askelia kohtia kiinalaista kilpailijaansa Huaweita. Samsung on tunnettu viime vuosina erityisesti omanlaisistaan, erottuvista älypuhelimista, mutta nyt Galaxy Note10 on kuten useat Huawein puhelimet ja se johtuu pääasiassa takaosan kameroiden asettelusta.

Materiaaleina Samsung hyödyntää tuttuja premium-ratkaisuja, eli kehys on valmistettu kiiltävästä alumiinista sekä lasipinnat ovat Gorilla Glass 6 -lasia. Takaosan pyöristetty lasipinta antaa mukavan tuntuman, mutta puhelimet ovat erittäin liukkaita sekä luonnollisesti sormenjälkimagneetteja. Galaxy Note10 -mallin painon Samsung on onnistunut pitämään kurissa, sillä puhelin painaa vain 168 grammaa, minkä ansiosta sen kädessä pitäminen on vielä mukavaa. Galaxy Note10+ -version paino nousee jo 196 grammaan, joten mikään kovin kevyt se ei enää ole.

Ensituntumien perusteella Galaxy Note10 istuu selvästi paremmin käteen kompaktimman rakenteensa ansiosta, joka on pienemmän näytön ansiota. Galaxy Note10+ on taasen selvästi suurempien puhelimien ystäville. Galaxy Note10:n mitat ovat 71,8 x 151,0 x 7,9 millimetriä ja Galaxy Note10+:n mitat ovat vastaavasti 77,2 x 162,3 x 7,9 millimetriä. Samsung on onnistunut pitämään puhelimet myös alle 8 millimetrin paksuisina. Molemmat Galaxy Note10 -versiot ovat myöskin IP68-sertifikaatin mukaisesti vesitiiviitä, joten altistaminen vedelle ei pitäisi koitua laitteiden kohtaloksi.

Galaxy Note10 -puhelimien kamera-asettelu muistuttaa Huaweita.

Vielä viime vuonna kamerat olivat takaosassa vaakasuorassa rivissä, mutta nyt Samsung on kääntänyt ne pystysuoraan ja siirtänyt ne vasempaan yläkulmaan. Kameroiden oikealle puolelle on asetettu LED-salama sekä Galaxy Note10+ -versiossa on vielä erilliset DepthVision-kamerasensorit. Kameran asettelu on siis erittäin lähellä muun muassa Huawei P30 Prota. Takaosassa on myös nähtävillä Samsungin logo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etuosassa on pääasiassa nähtävissä vain näyttöä ja Samsung on pystynyt varsin hyvin karsimaan ylimääräiset mustat kehykset. Näytön ollessa päällä huomio kiinnittyy kuitenkin yläreunasta löytyvään pyöreään reikään, johon on sijoitettuna etukamera. Aikaisemmin näyttöön integroidut kamerat ovat löytyneet laitteen yläkulmista, mutta Samsung on halunnut syystä tai toisesta tuoda sen keskitetysti yläreunaan. Toteutus ei ole varmasti kaikkien mieleen, mutta kovin suuresti se ei tuntunut testitilanteessa häiritsevän. Galaxy Note10 -puhelimissa Samsung ei hyödynnä puheluihin käytettävän kuulokkeena näytönalaista ratkaisua, vaan kuuloke löytyy perinteisestä paikasta näytön yläpuolelta, mutta se on varsin huomaamaton.

Kaikki painikkeet löytyvät vasemmasta kyljestä.

Painikkeiden sijoittelun osalta Samsung on tehnyt mielenkiintoisen ratkaisun, sillä laitteiden oikeasta kyljestä ei löydy mitään painikkeita. Yleisesti kyljestä löytyy vähintään virtapainike. Samsung on siirtänyt painikkeen vasempaan kylkeen, josta löytyy myöskin äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeeseen on integroituna myöskin Bixby-avustaja, eikä sille ole enää erillistä painikettaan. Ensituntumien perusteella virtapainikkeen siirtäminen vasempaan reunaan ei vaikuta juurikaan käyttömukavuuteen, sillä näytön saa avattua varsin mukavasti etusormen avulla.

Galaxy Note10 -puhelimissa on alareunassa luonnollisesti S Pen -kynä, joka tulee esille laitteiden sisältä. Alareunassa on myöskin yksi kaiutin, mikrofoni sekä USB-C-tyypin latausliitin. Samsung on valitettavasti päättänyt luopua kokonaan kuulokeliittimestä, joka löytyi vielä Galaxy Note9 -puhelimesta. Uutuuspuhelimien yläreunassa on mikrofonin lisäksi SIM-korttiluukku. Molemmissa puhelimissa ylä- ja alareunoista on myöskin tehty tasaiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hieman lisää potkua ja tutut kamerat

Valitettavasti Galaxy Note10 -puhelimien suorituskykyyn saatika kameroihin ei päästy tutustumaan ennen julkaisua, mutta molempiin osa-alueisiin Samsung on tehnyt muutamia muutoksia. Paremmin kameraan sekä tekniseen toteutukseen tullaan kuitenkin tutustumaan vasta lopullisessa arvostelussa.

Galaxy Note10 -puhelimien tehoista vastaa Suomessa myytävissä versioissa Samsungin omaa käsialaa oleva Exynos 9825 -järjestelmäpiiri, mutta valikoiduilla markkinoilla puhelimista on myös Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin perustuvat versiot. Exynos 9825 on teknisesti hieman edeltäjäänsä Exynos 9820 -piiriä tehokkaampi ja uutuuspiiri on rakennettu 7 nm valmistustekniikalla. Samsungin mukaan Exynos 9825 parantaa erityisesti pelaamiskokemusta sekä grafiikkasuorituskykyä. Exynos 9825 rakentuu tuttuun tapaan kahdesta 2,73 GHz:n taajuudella toimivasta Mongoose M4 -ytimestä, kahdesta 2,31 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A75-ytimestä sekä neljästä 1,95 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G76 MP12.

RAM-muistia Galaxy Note10 -puhelimessa on mukavat 8 gigatavua ja Galaxy Note10+ -mallista löytyy 12 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa on versiosta riippuen 256 tai 512 gigatavua. Huomattavaa Galaxy Note10 -persuversiossa on se, ettei Samsung ole laittanut mukaan enää muistikorttipaikkaa, joka on ollut pitkään Samsungin valttikortti huippupuhelimissa. Kalliimmasta Galaxy Note10+ -versiosta muistikorttipaikka kuitenkin löytyy.

Samsung on laittanut Galaxy Note10 -malliin kolmoiskameran sekä Galaxy Note10+ -versioon neloiskameran.

Kameroissa Samsung luottaa pitkälti alkuvuonna Galaxy S10 -puhelimissa nähtyyn kolmoiskameratoteutukseen. Pääkamerana on 12 megapikselin sensori, jossa on f/1.5-f/2.4-aukko, optinen kuvanvakautus, Dual Pixel -automaattitarkennus sekä 77 asteen näkökenttä. Toinen kamera on myös tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, mutta kyseessä on teleobjektiivi, jossa on f/2.4-aukko, optinen kuvanvakautus, automaattitarkennus, 45 asteen näkökenttä sekä se mahdollistaa 2x optisen zoomauksen. Kolmas kameroista on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kyseessä on 123 asteen näkökentän tarjoava ultra wide -sensori, jossa on f/2.2-aukko. Galaxy Note10+ -mallissa on myös erillinen DepthVision -kamera, jonka tarkkuus on VGA-tasoa.

Videopuolella kamera kykenee muun muassa 4K 60 fps -tarkkuiseen kuvaukseen sekä 960 fps -hidastusvideoihin. Videoissa puhelimet tukevat myös Live Focus -videota, minkä avulla saadaan muun muassa kuvattavan henkilön tausta sumennettua. Lisäksi kameroissa on Zoom-in-Mic-toiminto, joka kohdistaa äänentallentamisen zoomattavaan kohteeseen.

Kamerat vaikuttavat paperilla erinomaisilta, mutta testijakso osoittaa vasta lopullisen potentiaalin, joten kameroihin ei keskitytä ensituntumissa tämän enempää.

Erinomaiset näytöt, jos etukamera ei häiritse?

Samsung on ollut viime vuosina markkinajohtajan asemassa erityisesti älypuhelimien näyttöjen osalta ja myöskin Galaxy Note10 -puhelimissa jatketaan samalla linjalla. Molemmissa puhelimissa hyödynnetään Dynamic AMOLED -näyttöpaneelia, jota kutsutaan myös nimellä Infinity-O, sillä näytössä on etukameraa varten tehty reikä sekä tutut Samsung-tyyliset kaartuvat reunat.

Näyttöjen tarkkuuksissa puhelimien välillä on myös hieman eroavaisuuksia, sillä Galaxy Note10:ssä on Full HD+ -tasoinen näyttö ja Galaxy Note10+ -versiossa on QHD+ -tarkkuus. Galaxy Note10+:n kanssa Samsung jatkaa siis samaa rataa ja tarkkuus on tuttua huippuluokkaa, mutta Galaxy Note10 -versiossa on otettu takapakkia, sillä Samsung ei ole hyödyntänyt Galaxy Note -malliston puhelimissa enää vuosiin Full HD -näyttöjä. Päätös on osittain erikoinen, sillä Galaxy Note -mallisto on aina edustanut markkinoiden kärkikastia sekä kalleimpia älypuhelimia, jolloin voidaan olettaa saavan myös markkinoiden parasta tekniikkaa.

Molempien uutuuspuhelimien näytössä on etukameraa varten tehty reikä.

Totuus on kuitenkin, että Full HD+ -tarkkuus riittää monessa tilanteessa, mutta 999 euroa maksavassa puhelimessa ”keskiluokan” tarkkuus on hämmästyttävää. Molempien Galaxy Note10 -puhelimien näytöt ovat kuitenkin HDR10+ -sertifioituja.

Toinen varmasti keskeinen seikka näytöissä on kamerareikä, joka voi osaa käyttäjistä jopa häiritä. Samsung on hieman hölmösti sijoittanut kameran keskitetysti näytön yläreunaan, eikä esimerkiksi oikeaan kulmaan, jossa se olisi selvästi hieman piilossa. Mielestäni Samsung olisi voinut yhtä hyvin toteuttaa esimerkiksi pisaramaisen loven, joka olisi vienyt näytöltä jopa vähemmän tilaa.

Ensituntumien perusteella uutuuspuhelimien näytöt ovat tuttua huippuluokkaa ja niitä on miellyttävää katsella. AMOLED-tekniikka tarjoaa myöskin erittäin hyvän värintoiston erityisesti tummissa sävyissä ja musta on todella mustaa.

S Peniin uusia kikkoja, jotka tuntuivat toimivilta

S Pen on Galaxy Note -malliston yksi tärkeimmistä ominaisuuksista ja Samsung on halunnut vuosi vuodelta lisätä ominaisuuksia sekä parantaa vanhoja toimintoja entisestään. Viime vuonna Samsung toi mukaan Bluetooth-yhteyden ja myöskin tänä vuonna Bluetooth on mukana. Nyt Samsung on lisännyt kynään kuusiakselisen sensorin, jonka avulla voidaan toteuttaa useita uusia ominaisuuksia.

Galaxy Note10 -puhelimien S Pen kynässä on tuttu painike kyljessä, jolla voidaan ohjata erilaisia toimintoja. Kynä hyödyntää myös Bluetooth Low Energy -tekniikkaa, joka osakseen takaa 10 tunnin akunkeston kynälle. Tuttuun tapaan kynä toimii esimerkiksi kameran etälaukaisimena tai PowerPointin kaukosäätimenä, mutta näiden lisäksi Samsung on monipuolistanut ominaisuuksia uuden sensorin avulla. Uusi sensori mahdollistaa muun muassa kameroiden välillä liikkumisen tai zoomaamisen vain S Pen -kynää heiluttelemalla. Samsung kutsuu ominaisuutta nimellä Air actions.

S Pen -kynä

Ensituntumien perusteella Air actions -toiminnallisuus toimii varsin loogisesti sekä ominaisuuksien opettelemiseen ei mennyt muutamaa minuuttia kauempaa. Esimerkiksi painiketta painaessa saadaan otettua kuva ja tuplanapautuksella voidaan vaihtaa kameroita. Kynää heiluttamalla ilmassa ylös tai alas voidaan vaihdella etu- ja takakameroiden välillä sekä esimerkiksi kynää pyörittämällä voidaan zoomata tai vastaavasti toiseen suuntaan pyörittämällä loitontaa.

Ominaisuus on jälleen askel eteenpäin S Pen -kynälle, mutta eri asia on, löytyykö toiminnallisuuksille oikeasti käyttöä.

Supernopea pikalataus, mutta ei oletuksena!

Yksi suuremmista ominaisuuksista Samsung on tehnyt puhelimien lataamiseen ja osittain ominaisuuksia on tuotu myös Galaxy S10 -puhelimista. Galaxy Note10 -puhelimeen on pakattu kohtuullinen 3500 milliampeeritunnin akku, kun Galaxy Note10+ -versiossa on huomattavasti suurempi 4300 milliampeeritunnin akku. Perusversiota voidaan ladata joko langattomasti tai vaihtoehtoisesti USB-C-tyypin latausliittimen kautta. Puhelin tukee myös 20 watin latausnopeutta ja Samsung toimittaa laturin perusversion mukana.

Galaxy Note10+ on kuitenkin poikkeus ja Samsung on laittanut puhelimen tuen supernopealle 45 watin pikalataukselle. Tämä on myös ymmärrettävissä, sillä kyseessä on yksi Samsungin suurimmalla akulla varusteltu älypuhelin. Monille tulee kuitenkin varmasti pettymyksenä se, että Samsung on päättänyt olla laittamatta 1249-1349 euron puhelimen myyntipakkaukseen supernopeaa pikalaturia. Samsung toimittaa puhelimen mukana perusversiostakin löytyvän 20 watin pikalaturin. 45 watin pikalaturi on siis ostettava erikseen 49 euron suositushintaan.

Yksi Galaxy S10 -puhelimista tuttu ominaisuus on päätynyt myös Galaxy Note10 -puhelimiin. Uutuuslaitteissa on niin sanottu kaksisuuntainen langaton lataus, jota Samsung kutsuu nimellä PowerShare. Tämän avustuksella Galaxy Note10 -puhelimilla voidaan ladata muita laitteita, jotka tukevat langatonta latausta. Ominaisuus on hyödyllinen esimerkiksi Samsungin älykelloa ladatessa.

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella Samsung ei pääse taaskaan pettämään ja Galaxy Note10 ja Galaxy Note10+ ovat luonnollisia jatkajia tuoteperheessä. Molemmat uutuuspuhelimet ovat myös pitkälti jokaiselta osa-alueelta hieman kehittyneempiä edeltäjäänsä verrattuna. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, että Samsung toi tänä vuonna tarjolle laitteen kahdessa koossa, jotta kukin saa itse päättää kumpi laitteista sopii paremmin käteen.

Valitettavasti kovin tarkasti ei kameran kuvien laatuun ensituntumissa päästä perehtymään, mutta kamerat vaikuttivat erittäin hyviltä ovat varmasti vähintään Galaxy S10 -puhelimien tasolla. Lisäksi S Pen -kynän uudet ominaisuudet vaikuttivat mielenkiintoisilta sekä Galaxy Note10+:n tuki supernopealle 45 watin pikalataukselle on vaikuttavaa, sillä Samsungin puhelimia ei ole yleisesti tunnettu kovin nopeista pikalatauksista.

Suomessa molemmista uutuuksista tulee myyntiin ainoastaan kaksi väriversiota, jotka ovat tyylikäs Aura Glow sekä perinteisempi Aura Black. Galaxy Note10 -versiosta tulee myyntiin ainoastaan yksi muistivariantti, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelimen hinta on 999 euroa. Galaxy Note10+ on tulossa myyntiin kahdessa muistiversiossa, joista halvemmassa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kalliimmassa versiossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Galaxy Note10+:n versioiden hinnat ovat 1149 euroa sekä 1249 euroa.

Samsung on tänään 7. elokuuta 2019 aloittanut molempien uutuuspuhelimien ennakkomyynnin Suomessa sekä toimitukset alkavat 23. elokuuta 2019 useiden suomalaisien jälleenmyyjien kautta. SuomiMobiilin laajempi arvostelu puhelimista tullaan julkaisemaan elo-syyskuussa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung