AndroidSamsungYleinen

Ensituntumat Galaxy Note9 -puhelimesta – Yli 1000 euron luuri tarjoaa tuttuja ominaisuuksia ja uusia kikkoja

Samsung julkaisi New Yorkissa tällä viikolla uuden Galaxy Note9 -huippupuhelimen ja pääsimme ottamaan ensituntumat puhelimesta paikan päällä. Kyseessä on seuraaja viime vuoden Galaxy Note8 -mallille, jossa Samsung on onnistunut varsin tyylikkään puhtaasti. Puhelin ei ole saanut radikaalisia muutoksia, vaan tuttuja ominaisuuksia on päivitetty tai jopa viety täysin uudelle tasolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Samsung tuo Galaxy Note9 -puhelimen myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat Midnight Black sekä Ocean Blue. Tarjolle tulee myös molemmat muistiversiot. Puhelimen ennakkomyynti on alkanut jo heti julkaisun jälkeen ja myyntiin Galaxy Note9 rantautuu 24. elokuuta. Suomessa 128 gigatavun versio maksaa 1029 euroa ja 512 gigatavun versio 1299 euroa.

Ulkoinen olemus on tuttu, mutta ainakin yksi selvä parannus

Samsung luottaa Galaxy Note9 -puhelimessaan edelleen tuttuun muotoiluun, joka rakentuu myös tällä kertaa alumiinista ja lasista. Puhelimen alumiininen runko on saanut hieman minimaalisia muutoksia, sillä nyt alumiini on mattapintainen, mutta reunat on timanttileikatut kiiltäviksi, mikä tuo laitteeseen lisää ilmettä. Samsung hyödyntää Galaxy Note9:ssa Gorilla Glass 5 -lasia, joka pitää ikävät naarmut pitkälti kokonaan loitolla puhelimesta.

Siinä missä Galaxy Note8 sai viime vuonna noottia huonosta sormenjälkilukijan sijainnista, niin nyt uudessa versiossa Samsung on korjannut asian siirtämällä sormenjälkilukijan kameroiden vierestä niiden alapuolelle. Henkilökohtaisesti koen tämän siirron loistavana, sillä nyt sormenjälkilukijaa on huomattavasti parempi käyttää. Toki ainakin ensituntumien perusteella voi helposti sanoa, että Galaxy Note9:ssä sormenjälkilukija on hieman liian ylhäällä, jos katsotaan käytännöllisyyden kannalta. Heti puhelinta ensimmäisen kerran avatessa sormenjäljellä huomasi selvästi, että sormenjälkilukijaan sai selvästi kurottaa, mikä ei ole kovin optimaalista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivitettyä tekniikkaa ja paljon muistia

Suurin positiivinen yllätys tekniikan osalta löytyy muistien määrässä. Nyt Galaxy Note9:n halvimmasta versiosta löytyy mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 6 gigatavua RAM-muistia. Hieman suuremmalla sijoituksella saa lisäksi version, jossa on huimat 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 8 gigatavua RAM-muistia. Tämä on mielestäni merkittävä päivitys parempaan, verrattuna viime vuoden varsin alhaisiin muistikapasiteetteihin, joita Samsungilta nähtiin. Jos siis ajatuksissa on Galaxy Note9, niin muistin loppumisesta ei luulisi olevan aivan heti pelkoa. Samsung on myös säästänyt tutun muistikorttipaikan, jonka avulla laitteeseen voi asettaa jopa 512 gigatavun muistikortin, joten Galaxy Note9:ssä voi olla parhaimmillaan siis jopa teratavu tallennustilaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniikan osalta Samsung luottaa omaan osaamiseensa. Galaxy Note9:ssä on suuri 6,4 tuuman näyttö, joka on tarkkuudeltaan QHD-tasoa, eli 2960 x 1440 pikseliä. Näyttö perustuu Super AMOLED -paneeliin, jonka kulmat on selvästi pyöristetyt. Tehoista puhelimessa vastaa Samsungin oma kahdeksanytiminen Exynos 9810 -järjestelmäpiiri, joka vastaa suorituskykynsä valossa varsin vastaavaa kuin Snapdragon 845 -piiri.

Uusia kikkoja Samsung on tuonut Galaxy Note9:ssä uudistettuun S Pen -kynään. Kynästä löytyvän Bluetooth Low Energyn ansiosta S Peniä on nyt mahdollista käyttää etäohjauslaitteena. Julkaisun yhteydessä Samsung kertoi muun muassa mahdollisuudesta ohjata kynällä Power Point -esityksiä sekä kameran laukaisua. Näissä ominaisuuksissa käytetään kynän kyljestä löytyvää painiketta, joka ei ole omasta mielestäni järkevin ratkaisu. Painikkeen tuntuma on varsin olematon, mutta ei kuitenkaan täysin käyttökelvoton. Olisin henkilökohtaisesti kuitenkin halunnut nähdä, että painikkeena olisi toiminut kynän päästä löytyvä lukitussysteemi. Tällöin S Peniä olisi voinut käyttää kuin kuulakärkikynää, mikä olisi ollut luonnollista.

Älyllä varusteltu kamera tuottaa hyvää jälkeä

Samsung luottaa Galaxy Note9:n osalla lähes identtiseen kameraan kuin yhtiön alkuvuonna julkaisemassa Galaxy S9+ -puhelimessa. Kamera koostuu 12 megapikselin laajakulmaobjektiivista, jossa on optinen kuvanvakautus (OIS) ja f/1.5 – f/2.4 -välillä mukautuva aukko. Kaksoiskameran toinen 12 megapikselin sensori on teleobjektiivi, jossa on myös OIS ja f/2.4-aukko. Kaksoiskamera kykenee Galaxy Note9:ssä muun muassa 2x optiseen zoomaukseen sekä syvyysterävyysefektin luomiseen, eli tutummin bokeh-efektiin. Samsung käyttää Galaxy Note9:n kameran yhteydessä myös tekoälyä, sillä kamera kykenee tunnistamaan muun muassa 20 eri skeneä ja muokkaa kuvausasetuksia näiden mukaan.

Galaxy Note9:n kameraan en ole vielä parin päivän aikana kerennyt tutustumaan kovin tarkasti ja kaikki puhelimen kameran tarjoamia ominaisuuksia en ole vielä kerennyt testaamaan. Muutamien puhelimella taltioitujen kuvien perusteella Galaxy Note9:n kaksoiskamera yltää selvästi markkinoiden ykkösluokkaan, joten puhelin taistelee muun muassa Huawein uusien P20 -puhelimien kanssa. Alla on muutama kuva, jotka on otettu Galaxy Note9:n pääkameralla vakioasetuksilla. Kuvista näkee selvästi, että kamera tuottaa hyvässä valossa teräviä ja varsin värikkäitä otoksia.

KATSO TESTIKUVAT TÄYDESSÄ RESOLUUTIOSSA TÄÄLTÄ: http://bit.ly/GNote9kuvat

Arvokas puhelin, mutta tarjoaa hinnalle vastinetta

Uusi Galaxy Note9 on yksi Samsungin kalleimmista älypuhelimista, sillä laitteen hinta nousee Suomessakin parhaimmillaan 1299 euroon. Puhelimesta löytyy huippuluokan tekniikkaa, paljon muistia sekä loistavat kamerat, mikä takaa lähes loistavan kokonaisuuden, jonka ansiosta Galaxy Note9 on varmasti Samsungin paras puhelin, mitä rahalla voi saada.

Puhelimen selvä kohderyhmä löytyy uusien S Pen -ominaisuuksien perusteella varsinkin yrityskäyttäjistä. Lisäksi Galaxy Note9 tarjoaa paljon viihdeominaisuuksia sekä loistavat kamerat, mikä takaa ensituntumien perusteella todella vaikuttavan pakkauksen. Uuteen Galaxy Note9 -puhelimeen tullaan tutustumaan laajemman arvostelun muodossa SuomiMobiilissa elokuun lopussa.

Samsung Galaxy Note9:n tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,4 tuumaa QHD+ (2960 x 1440 pikseliä), Super AMOLED
 • Pääkamera: 12 MP laajakulmaobjektiivi (F1.5/F2.4, OIS, Auto Focus), 12 MP teleobjektiivi (F2.4, OIS, Auto Focus)
 • Etukamera: 8 MP (F1.7, Auto Focus)
 • Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 9810 (Euroopassa), 8-ytiminen Snapdragon 845 (Aasia ja Yhdysvallat)
 • Muisti: 6 Gt RAM ja 128 Gt ROM tai 8 Gt RAM ja 512 ROM (tuki muistikortille aina 512 Gt asti)
 • Akku: 4000 mAh, pikalataus tuettuna langallisesti (QC2.0 ja AFC) ja langattomasti (WPC ja PMA)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo
 • Liitännät: USB-C, 3,5 mm kuulokeliitin
 • Yhteydet: Bluetooth 5.0, Wi-FI 802.11, NFC
 • Sensorit: Kiihtyvyysanturi, Sormenjälkilukija, gyro-sensori, hall-anturi, sykeanturi, läheisyysanturi, RGB-valosensori, iirisskanneri, paineanturi
 • Mitat: 161,9 x 76,4 x 8,8 mm
 • Paino: 201 g
 • Muuta: IP68-sertifioitu, tuki S Pen -kynälle
 • Värit: Midnight Black, Ocean Blue, (lisäksi Metallic Copper ja Lavender Purple, mutta ei tulossa Suomeen)
 • Hinta: 128 Gt 1029 euroa ja 512 Gt 1299 euroa

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android