HMDNokiaYleinen

Ensituntumat Nokia XR20 -puhelimesta – asettaa uuden standardin kestävärakenteisille älypuhelimille

Nokia XR20

HMD Globalin tuoreimmat Nokia-puhelimet eivät ole suuremmin vakuuttaneet erityisesti teknisien ominaisuuksien perusteella, mutta nyt tällä viikolla julkaistu Nokia XR20 avaa Nokia-brändin historiassa uuden tuotekategorian. Nokia herättää brändinä monissa ajatuksen kestävistä laitteista, joihin voi luottaa. Nyt HMD Global pyrkii vastaamaan tähän ajatusmaailmaan mielenkiintoisella uutuuslaitteella.

SuomiMobiilissa Nokia XR20 saatiin julkaisun jälkeen testattavaksi, jonka takia nyt on hyvä aika tutustua hieman kevyemmin uutuuspuhelimeen ensituntumien muodossa. Kattavampi arvostelu puhelimesta tullaan julkaisemaan elokuun alkupuolella.

Nokia XR20 erottuu monista muista Nokia-puhelimista kestävällä rakenteellaan. Puhelimen suurin kohderyhmä on varmasti yrityskäyttö, mutta puhelin toimii hyvin myös peruskuluttajien käytössä. Iskun- ja vedenkestävä rakenne mahdollistaa hieman aktiivisemmankin käytön ilman huolta laitteen kestävyydestä. Monet nykypäivän puhelimet ovat loppupelissä varsin helposti hajoavia, mutta Nokia XR20:ltä on lupa odottaa jotain aivan muuta. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 529 euroa, joten hinta on varsin lähellä muitakin saman kategorian laitteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kestävä rakenne on mielenkiintoinen

Yksi kohokohta Nokia XR20 -puhelimessa on sen kestävä rakenne. HMD Globalin mukaan Nokia XR20 on saanut Yhdysvaltain puolustushallinnon standardiin perustuvan MIL-STD-810H-sertifioinnin, mikä tarkoittaa, että se kestää pudotuksen 1,5 metristä ja upotuksen veteen puoleksi tunniksi 1,5 metrin syvyydelle. Laitteessa on myöskin IP68-luokitus, joka on nähty toistaiseksi vain hyvin harvoissa uusissa Nokia-puhelimissa. HMD Globalin omien testien mukaan laite selviää jopa 1,8 metrin pudotuksesta ja se kestää suuria lämpötilaeroja +55 asteesta -22 asteeseen.

Vaikka Nokia XR20 onkin lähes kaiken kestävä, niin ulkoisesti puhelimesta ei ole tehty kovinkaan järeää. HMD Global on pystynyt rakentamaan puhelimesta kestävärakenteisen, mutta silti tyylikkään ja mukana helposti kulkevan. Rakenne ei ole täysin samanlainen tai ruma, mitä on nähty monissa kiinalaisissa kestävärakenteisissa Oukitel- tai Blackview-puhelimissa. Vaikka kokoa ja painoa on Nokia XR20 -puhelimellakin perinteisiin älypuhelimiin verrattaessa paljon, niin omassa kestävärakenteisien laitteiden kategoriassa laite on oikeastaan jopa siro ja tyylikäs.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia XR20:n kehys on valmistettu pääasiassa kohtuullisen pehmeästä muovista, joka pehmentää iskuja laitteen tippuessa maahan. Puhelimen molemmilla pitkillä sivuilla on lisäksi alumiinilista, joka tuo mukanaan hieman premium-tuntumaa. Lisäksi painikkeet on valmistettu samasta alumiinista. Muovikehys yltää hieman myös näyttölasin yläpuolelle, joka estää pienien hiekanjyvien tai pölyn tuottamasta naarmuja lasiin. Nokia XR20:n takaosa on kovempaa muovia, jossa on mukava kuviointi, joka parantaa laitteen pitoa, eikä puhelin ole liukas.

Ensituntumien perusteella Nokia XR20 on todella mielenkiintoinen ja kestävän oloinen. Vielä ensituntumia varten mitään tiputustestejä ei ruvettu tekemään, mutta arvostelussa tämäkin voidaan testata elokuun alkupuolella. HMD Global hyödyntää etuosassa tuoreinta ja kestävintä Gorilla Glass Victus -lasia, mutta todennäköisesti kyseessä on silti helpoimmin hajoava kohta puhelimesta. HMD Global on luvannut kuitenkin ensimmäisen vuoden ajan vaihtaa Nokia XR20:n näytön ilmaiseksi, jos se sattuu hajoamaan. Vastaavaa lupausta eivät muut Suomessa myytävät kestävärakenteiset puhelimet pääse tarjoamaan.

Päivityslupaus kohdallaan

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kestävärakenteiset älypuhelimet ovat yksi jo valmistajien puolelta aliarvioiduista tuotekategorioista. Vain muutama tunnettu valmistaja tarjoaa puhelimia tässä tuotekategoriassa, mutta erityisesti kiinalaiset halpavalmistajat tykkäävät valmistaa kestäviä älypuhelimia. Kiinalaispuhelimissa on kuitenkin yksi ongelma, nimittäin päivitykset. Esimerkiksi Oukitel, Blackview ja muut merkit eivät oikeastaan lupaa puhelimille minkäänlaisia päivityksiä, joka tuli ilmi SuomiMobiilin tuoreimmassa kestävärakenteisien 5G-puhelimien testissä.

HMD Global on kuitenkin päättänyt poiketa massasta. Uudet Nokia-puhelimet ovat ylpeilleet aina hyvällä päivitystuella, mutta Nokia XR20:n hankkijat saavat vieläkin paremman päivityslupauksen. HMD Global on luvannut puhelimelle 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä joka kuukausi. Tämä tarkoittaa Nokia XR20:n saavan syksyllä julkaistavan Android 12 -käyttöjärjestelmän ja tulevina vuosina myös Android 13- ja Android 14 -versiot. Lisäksi tietoturvapäivityksiä luvataan pitkälle vuoteen 2025 asti. Vastaavaan eivät kiinalaisvalmistajat pysty, vaikka puhelimet maksavatkin pitkälti saman verran.

Toinen valttikortti on mielestäni puhdas Android-kokemus, sillä kiinalaisvalmistajiin verrattaessa käyttökokemus on selvästi parempi. Monet kiinalaispuhelimet tarjoavat jonkin kustomoidun Android-version, jossa on parhaimmillaan englantia, kiinaa ja suomea esillä, joten kokemusta ei ole lokalisoitu millään tavalla. Ja toinen huolenaihe kiinalaispuhelimissa on tietoturva, sillä mistä sitä tietää minne Oukitel-, Blackview- ja Ulefone-puhelimet tiedot oikeasti lähettävät. Puhdas Android on mukavan selkeäkäyttöinen ja HMD Globalin mukaan käyttäjien tiedot pysyvät Euroopassa.

Selkeällä ja toimivalla ohjelmistolla sekä kattavalla päivityslupauksella HMD Global asettaa mielestäni uuden luvun kestävärakenteisien älypuhelimien kategoriaan.

Tekninen toteutus ok-tasolla

Kestävärakenteisien älypuhelimien pullonkaula on ollut aina tekniikka ja tekniset ominaisuudet. Myöskään HMD Global ei ole täysin panostanut esimerkiksi suorituskykyyn hintaluokan asettamalla tavalla, mutta todennäköisesti kyseessä ei ole ongelma. Nokia XR20 perustuu Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiriin, joka on nähty monissa 200-300 euron älypuhelimissa. Vertailun vuoksi Nokia XR20:n hinta on edullisimmillaan 529 euroa.

Monet kestävärakenteiset älypuhelimet ovat viime vuosina tarjonneet hintaluokassaan heikon järjestelmäpiirin, mutta toisaalta kyseessä on täysin eri kohderyhmälle suunnattu laite kuin perinteiset 500 euron älypuhelimet. Snapdragon 480 5G on tarjonnut SuomiMobiilin testeissä jopa yllättävän kilpailukykyisen suorituskyvyn, eikä myöskään Nokia XR20:n ensituntumien aikana havaittu suurempia ongelmia suorituskyvyn kanssa. Todennäköisesti kestävärakenteisen älypuhelimen ostajat eivät tarvitse yhtä paljoa suorituskykyä, sillä puhelinta tuskin monikaan käyttää pelaamiseen. Kaikkien avainominaisuuksien on toimittava ongelmitta ja se tuntuu onnistuvan myös Nokia XR20:ssä.

Snapdragon 480 5G -piirin ongelma saattaa tulla vastaan myöhemmin parin vuoden päästä, sillä uusimpien päivityksien ja ohjelmistojen jälkeen laitteen hidastuminen on varmasti mahdollista. Tämä kuitenkin nähdään vasta myöhemmin, mutta ainakin tällä hetkellä toiminta on hyvää.

Nokia XR20:n käyttämä Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri mahdollistaa puhelimelle myös viidennen sukupolven mobiiliverkkoyhteydet, joten HMD Global haluaa olla myös tässä tuotekategoriassa aallonharjalla. Esimerkiksi yrityskäytössä 5G-tuesta voi olla paljonkin hyötyä ja se mahdollistaa aikaisempaa nopeammat yhteydet.

Tekniikan osalta Nokia XR20 tarjoaa myös monia muita todella mielenkiintoisia ratkaisuja, kuten suuren 4630 milliampeeritunnin akun, langattoman latauksen, stereokaiuttimet sekä ohjelmoitavan näppäimen, joihin tullaan tutustumaan tarkemmin arvostelussa.

Yhtään turhaa kameraa puhelimeen ei ole saatu, sillä Nokia XR20:n takaosassa on 48 megapikselin pääkamera sekä 13 megapikselin ultralaajakulmakamera. Yhtään makro- tai syvyyskameraa ei puhelimessa ole, joka on todella hienoa. Kameroihinkaan ei ensituntumissa vielä keskitytä, mutta ne tuottavat kohtuullista jälkeä. Alapuolella on muutamia kameroilla otettuja kuvia, joista kukin vai katsoa onko kyseessä itselle tarpeeksi hyvä kameraratkaisu. Lisäksi kuviin voi tutustua täydessä resoluutiossa OneDrivessa tämän linkin takaa.

Mielenkiintoinen uutuus on täynnä potentiaalia

Ensituntumien perusteella HMD Global on onnistunut luomaan erittäin potentiaalisen puhelimen, jolle on varmasti kysyntää yritysmaailmassa sekä aktiivisen elämäntavan omaavien kuluttajien keskuudessa. Nokia XR20 ei ole joka osa-alueelta täydellinen, mutta se on kuitenkin tarpeeksi hyvä varmasti kohderyhmää ajatellen. HMD Globalilla on nyt käsissään tuote, joka voi oikeasti olla potentiaalinen vaihtoehto kestävää laitetta etsiville kuluttajille.

Nokia XR20 pystyy tarjoamaan erittäin jämäkän ja myös iskun- ja vedenkestävän rakenteen, mutta myös muutaman selvän valttikortin. HMD Global on luvannut vaihtaa puhelimen näytön kerran (kyllä, ilmaiseksi!) ja samalla takuuta on päätetty pidentää aikaisemmasta 2 vuodesta 3 vuoteen. Kyseessä on myös päivityksien osalta täysin uniikki kestävärakenteinen älypuhelin, sillä laitteelle on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä.

SuomiMobiilin kattavampi arvostelu Nokia XR20 -puhelimesta tullaan julkaisemaan elokuun alkupuolella.

Uusi Nokia XR20 tulee saataville kahdessa väriversiossa, jotka ovat sininen Ultra Blue sekä harmaa Granite Grey. Hintaa puhelimen 4 + 64 gigatavun versiolla on Suomessa 529 euroa ja vastaavasti 6 + 128 gigatavun versio maksaa 599 euroa. HMD Global on aloittanut uutuuspuhelimen ennakkomyynnin monien jälleenmyyjien kautta jo 27. heinäkuuta ja laite saapuu kauppoihin Pohjoismaissa elokuun ensimmäisellä viikolla. Jälleenmyyjät ovat Suomessa kuitenkin jo nyt aloittaneet puhelimen toimitukset, ja laitetta on monilla jo varastoissa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD