OnePlussan uusi Nord N10 5G -puhelin tulee myyntiin tällä viikolla Suomessa, ja testattavana puhelin on ollut SuomiMobiilissa jo viikonlopun yli. Tällä kertaa tyydytään vain ensituntumiin uutuuspuhelimesta, mutta myöhemmin todennäköisesti marraskuun aikana tulemme julkaisemaan kattavamman arvostelun Nord N10 5G -puhelimesta.
Uuden Nord N10 5G -puhelimen tärkeimpiä kohokohtia ovat 6,49 tuuman ja 90 hertsin LCD-näyttöpaneeli, uusi Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri sekä 64 megapikselin neloiskamera. Puhelimessa on myös OnePlussalle perinteiseen tyyliin nopea Warp Charge 30T -pikalataus sekä OxygenOS-käyttöliittymä.
Suomessa OnePlus Nord N10 5G tulee myyntiin perjantaina 13. marraskuuta 2020 ja hintaa löytyy 349 euroa. Puhelin on jo nyt ennakkotilattavissa verkko-operaattori Elisan valikoimasta 299 euron hintaan, joten tilaajat saavat heti 50 euron alennuksen. OnePlus on esitellyt puhelimen vain yhdessä väriversiossa, joka on musta Midnight Ice.
Tuntuu liian halvalta
Ulkoisesti uusi OnePlus Nord N10 5G ei suuremmin pääse vakuuttamaan, sillä omassa hintapisteessään puhelin on selvästi halvemman tuntuinen kuin kilpailijansa. Monet 349 euron hintaiset 5G-puhelimet ovat valmistettu muovikehyksestä ja lasipinnoista, mutta nyt Nord N10 5G on valmistettu muovista kokonaisuudessaan, joka ei anna aivan odotettua laatuvaikutelmaa.
OnePlus hyödyntää rakenteessa kiiltävää muovia niin kehyksessä kuin myös takaosassa. Muovi ei anna kovin hyvää laatuvaikutelmaa, vaikka se kestääkin tiputuksia paremmin kuin esimerkiksi lasi. Muovipinnan suurimmat ongelmat ovat herkkä naarmuuntuvuus sekä lian kerääminen. Nord N10 5G:n kohdalla naarmuuntumista ei suuremmin vielä havaittu, mutta takaosan pinta kerää kaikki sormenjäljet sekä liat itseensä välittömästi, eikä se näytä kovin kauaa puhtaalta.
Nord N10 5G:n kohdalla takaosan muovipinta antaa myös hieman periksi sitä painellessa, jolloin muovi päästää myös erikoisia natinoita. Käsien välissä taivuteltaessa laite tuntuu jämäkältä, mutta tietyssä pisteessä natinoita on havaittavissa. Mikään paras ei laatuvaikutelma uutuuspuhelimen kohdalla ole, ja ainakin henkilökohtaisesti olin kuvitellut puhelimen olevan ainakin takaosaltaan lasia. Nyt lasia on ainoastaan etuosassa näyttöä suojaamassa.
Laatuvaikutelma on siis pitkälti samanlainen kuin alle 200 euron puhelimissa, eikä lähelläkään sitä, mitä 349 eurolla voisi kuvitella saavansa. Lisäksi muotoilultaan Nord N10 5G on hyvin geneerinen, ja tuttu OnePlussan erottuva muotoilu on unohdettu.
Kohokohtana 5G ja uusi Snapdragon 690
OnePlus Nord N10 5G on osa OnePlussan tuoreinta strategiaa tarjota brändin laitteita aikaisempaa edullisemmissa hintapisteissä. Kyseessä on myös yhtiön ensimmäinen älypuhelin Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirillä, ja samalla kyseessä on ensimmäinen Snapdragon 690 -järjestelmäpiiriin perustuva älypuhelin Suomen markkinoilla.
Snapdragon 690 on rakennettu 8 nanometrin valmistusprosessilla ja piiri koostuu kahdesta 2.0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 560 -ytimestä sekä kuudesta 1.7 GHz:n kellotaajuudella toimivasta samaisesta Kryo 560 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Adreno 619L, joka on jopa 60 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjäversiossa nähty grafiikkaprosessori. Qualcomm on laittanut järjestelmäpiiriin myös Snapdragon X51 -5G-modeemin, joka takaa NSA- ja SA -5G-tuen.
5G-yhteydet ovat uuden Nord N10 5G -puhelimen kohokohta, sillä kehittyneen modeemin ansiosta päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin sekä 900 Mbps lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -verkoissa. Testasimme Nord N10 5G -puhelinta Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnassa, joissa latausnopeudet ylsivät 400-622 Mbps tasolle. Syystä tai toisesta DNA:n 5G-verkot eivät toimineet puhelimessa, vaikka alueella 5G:n piti toimia (DNA:n 5G toimi kilpailijoiden puhelimissa).
OnePlus Nord N10 5G tarjoaa tuttuun OnePlussan tyyliin mukavasti myös RAM-muistia sekä tallennustilaa. Puhelimessa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Nord N10 5G tukee myös microSD-muistikorttia, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua.
Teknisissä ominaisuuksissa erikoisuus on kuulokeliitin, jota ei ole viime vuosina enää OnePlussan puhelimissa nähty. Lisäksi OnePlus on pystynyt tuomaan stereokaiuttimet myös Nord N10 5G -puhelimeen, jonka avulla äänikokemus on parempi kuin yleisesti keskihintaluokan puhelimissa. Yksi erikoisuus on myös takaosaan sijoitettu sormenjälkilukija, jota ei ole nähty yhtiön puhelimissa sitten vuoden 2017 OnePlus 5T -puhelimen jälkeen.
Tekniikan osalta OnePlus Nord N10 5G ei pääse suuremmin tarjoamaan yllätyksiä, vaikka toteutukset ovat pääosin hyviä. Snapdragon 690 -piiri hieman mietityttää 349 euron hintapisteessä, sillä samalla hinnalla saadaan jo Xiaomi Mi 10T Lite– ja Samsung Galaxy A42 5G -puhelimia, joissa on tehokkaampi Snapdragon 750G -piiri.
Kohtuullinen 64 MP neloiskamera
Siinä missä alkuperäinen Nord-puhelin tarjosi vielä 48 megapikselin neloiskameran, niin Nord N10 5G tarjoaa 64 megapikselin neloiskameran. On kuitenkin hyvä huomata, että pikseleiden määrä ei tarkoita suoraan parempaa kameraa, joka on nähtävissä myös Nord N10 5G:n kohdalla.
Puhelimessa on siis 64 megapikselin pääkamera, jossa on f/1.8 aukko ja sen avulla taltioidaan oletusarvoisesti 16 megapikselin kuvia. Toinen kameroista on f/2.3 aukolla varusteltu 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jolla voidaan taltioida kuvia 119 asteen kuvankentällä. Kaksi viimeistä kameraa ovat 2 megapikselin tasoisia sensoreita, joista toinen on makrokuvausta varten ja toinen syvyysterävyyden taltioimista varten. Etuosassa on yksi 16 megapikselin tasoinen selfiekamera. Kameroiden osalta laite tukee myös 4K 30 FPS -videokuvausta, cine-videokuvausta sekä pro-kuvaustilaa.
Vielä ensituntumissa ei kameroiden kuvien analysointiin käytetä aikaa, mutta alapuolella on muutama esimerkkikuva pääkameralla, ultralaajakulmakameralla sekä makrokameralla. Yleisesti hyvässä valaistuksessa kuvat ovat hintaluokassa hyviä pääkameralla, mutta ultralaajakulmakameran laatu ei ole mikään kummoinen.
Nord N10 5G ei siis tarjoa yllätyksiä kameran osalta, mutta hintaluokka huomioon ottaen ei mitään kovin kummoista voinutkaan odottaa. Kameraan tullaan tutustumaan tarkemmin kattavammassa arvostelussa, kunhan siitä on saatu hieman enemmän kokemuksia testijakson aikana.
Valttikorttina Warp Charge 30T ja OxygenOS
Vaikka Nord N10 5G on aikaisempaa edullisempi OnePlus-puhelin, niin siihen on saatu kuitenkin kaksi OnePlussalle hyvinkin perinteistä ominaisuutta, jotka ovat Warp Charge 30T -pikalataus sekä monessa tilanteessa kehuttu OxygenOS-käyttöliittymä.
Akunkesto on 4300 milliampeeritunnin varassa, joka tarjoaa varmasti kohtuullisen vähintään päivän mittaisen akunkeston. Kohokohta on kuitenkin nopea Warp Charge 30T -pikalataus, jonka avulla puhelin latautuu nopeasti täyteen. Akkua ladataan siis USB-C-tyypin latausliittimen kautta 30 watin teholla, joka on tuttu jo OnePlussan huippupuhelimista. Ensituntumia kirjoitettaessa lataustestiä ei puhelimelle ole vielä keritty tekemään, mutta kokemuksien mukaan akku latautuu varsin nopeasti.
OnePlus hyödyntää Nord N10 5G -puhelimessa vielä Googlen viime vuonna julkaisemaa Android 10 -käyttöjärjestelmää, eikä esimerkiksi jo OnePlus 8T:stä löytyvää uudempaa Android 11 -versiota. Tämän takia myös mukana on OxygenOS 10.5.3 -käyttöliittymä tuoreemman OxygenOS 11 -version sijasta. OxygenOS on kuitenkin monella osaltaan Nord N10 5G:n valttikortti, sillä se tarjoaa yhden parhaimmista Android-käyttökokemuksista.
Nord N10 5G:n kohdalla OxygenOS toimii mielestäni varsin pitkälti yhtä sulavasti kuin OnePlussan huippupuhelimissakin, joten kokemus on erinomainen. Ainoa kysymysmerkki ohjelmiston suhteen on Nord N10 5G -puhelimen päivitettävyys, josta OnePlus ei ole vielä puhunut mitään. Ei ole siis tiedossa, milloin Android 11 tulee saataville, tai edes kuinka pitkään OnePlus tulee päivittämään puhelinta tulevaisuudessa.
Vaikka ohjelmisto on yksi OnePlussan vahvuuksista, niin Nord N10 5G:n kohdalla se voi olla myös kompastuskivi, jollei puhelimelle tulla tarjoamaan tulevaisuudessa päivityksiä. Viimeistään aika näyttää, miten OnePlus päivittää puhelinta, jos yhtiö ei tule valottamaan päivityksien saatavuutta myös edullisemmalle puhelimelleen.
OnePlus Nord N10 5G jakaa mietteitä
Lyhyesti todettuna OnePlus Nord N10 5G ei ole ensituntumien perusteella aivan sellainen puhelin, mitä OnePlussalta olisi voinut odottaa. Ei kuitenkaan vielä aivan täysin lytätä malliston uutta tulokasta, vaan otetaan puhelin päivittäiseen testiin ja katsotaan sen jälkeen, pääseekö puhelin vakuuttamaan. Verrattaessa speksejä hintaan sekä koko puhelinta kilpailijoihin, niin Nord N10 5G ei ainakaan pääse millään osa-alueella loistamaan. Puhelin tuo kuitenkin 5G-yhteydet edullisempaan hintapisteeseen, joka on aina tervetullutta.
Ensituntumien perusteella hinta on hieman liian korkea, sillä Snapdragon 690 -puhelimien hintojen pitäisi asettua mielestäni alle 300 euroon. 349 euroa on yksinkertaisesti liikaa, sillä kilpailijat tarjoavat samassa hintapisteessä parempia laitteita, jonka lisäksi myös paremmin varusteltuun alkuperäiseen Nord-puhelimeen hintaeroa on vain 50 euroa.
SuomiMobiilin kattavampi arvostelu OnePlus Nord N10 5G -puhelimesta tullaan julkaisemaan marraskuun aikana.
Hyvä artikkeli ja näyttää hyvin sen ettei kaikki mitä OnePlus tuottaa ole laatua vaikka OnePlus fanboyt sanois mitä.
Se on sama juttu kun Nokia fanboyt Nokiaa fanittaa. Höperöitä löytyy puolin jos toisin näköjään.
Kuten sä, erilainen. 😂
Eipä täällä oikein muita ole kuin mieti sitä erikoinen debiili kriitikko joka noin toimii. 🤣
Kuten sä. 😂