SamsungYleinen

Ensituntumat Samsung Galaxy A80 -puhelimesta – Kääntyvä kolmoiskamera on erittäin mielenkiintoinen

Samsung esitteli uuden Galaxy A80 -älypuhelimen ja kyseessä on laite, jossa on mielenkiintoinen kolmoiskamera, joka kääntyy myös etukameraksi. Galaxy A80 edustaa uudistunutta Galaxy A -malliston huippupuhelinta, jossa on viimeisintä tekniikkaa sekä tuttuja ominaisuuksia muun muassa helmikuussa julkaistuista Galaxy S10 -malliston älypuhelimista.

Galaxy A80:n rinnalla julkaistiin myös Galaxy A20e, Galaxy A40 sekä Galaxy A70 Suomen markkinoille. Tässä artikkelissa tullaan kuitenkin tutustumaan ainoastaan hieman lähemmin Galaxy A80 -malliin, sillä kyseessä on malliston mielenkiintoisin sekä erikoisin laite. Ensituntumat puhelimesta otetaan julkaisutilaisuuden yhteydessä testailujen perusteella, joten kovin syvällisesti puhelimeen ei päästä vielä tässä vaiheessa tutustumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SuomiMobiilin laajempi arvio puhelimesta julkaistaan vasta, kun laite on saatu testikäyttöön.

Mielenkiintoiset kamerat

Samsung ratsastaa uuden Galaxy A80 -puhelimen kanssa erityisesti kameroilla, sillä niitä on kolme ja kaikki niistä voidaan käyttää niin etu- kuin takapuolellakin, sillä kamera on rakennettu kääntyvän mekanismin ympärille.

Vaikka kameramekanismi on mielenkiintoinen ratkaisu, niin myös kamerat ovat pelkiltäänkin erittäin mielenkiintoiset. Pääkamerana hyödynnetään suurta 48 megapikselin kamerasensoria, jossa on f/2.0-aukko. Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmalinssillä varusteltu ja se kykenee muun muassa 123 asteen näkökenttään. Näiden kahden kameran lisäksi mukana on 3D-syvyyskamera tai tutummin ToF-sensori, jonka avulla pitäisi pystyä taltioimaan muun muassa parempia bokeh-kuvia. Kamerasta puuttuu muun muassa Galaxy S10 -puhelimessa nähty teleobjektiivi, joka mahdollistaisi optisen zoomauksen.

Kameramekanismi ei juurikaan heikennä laatutuntumaa – painoa vain lisää

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laadullisesti Galaxy A80 on erittäin miellyttävä, sillä puhelin rakentuu alumiinista sekä lasista pinnoista. Käsituntumalta puhelin on erittäin premium-tuntuinen, vaikka rakenne on hieman normaalista puhelimesta poikkeava.

Laitteen yläreunassa on ylösnouseva sekä kääntyvä kameramekanismi, joka koostuu useista liikkuvista osista. Samalla on myös varmaa, että mitä enemmän liikkuvia osia, niin sitä herkempi se on myöskin hajoamiselle. Kun kamerasovelluksessa valitaan etukamera, niin mekanisoidusti takaosan kamera nousee hieman ylöspäin ja kääntyy lähes huomaamattomasti ympäri, kuten yläpuolella olevassa kuvassa.

Ylösnouseva kamera tuntui olevan kuitenkin hieman väljä ja se pääsi hieman liikkumaan myös sivusuunnassa, mutta ongelma ei ollut kuitenkaan mikään kovin suuri. Erikoisen rakenteen ja suuren näytön takia Galaxy A80 on myös varsin kookas sekä painava. Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 165,2 x 76,5 x 9,3 millimetriä, mutta painoa ei ole ainakaan toistaiseksi uskallettu virallisesti mainita. Galaxy A80 ei ole mikään kovin ohut laite ja painoakin tuntui olevan jopa selvästi enemmän kuin 200 grammaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteeltaan Galaxy A80 on siis jotain täysin uutta Samsungin mallistoon. Uudenlainen kameramekanismi vaikuttaa toimivalta sekä mielenkiintoiselta, mutta vaatii kuitenkin veronsa muun muassa laitteen paksuudessa ja painossa. Laatutuntuma on miellyttävä, vaikka kameran rakenteen kestävyys on vielä pieni kysymysmerkki.

Tuoretta tekniikkaa

Tekniikan osalta Samsung on ottanut käyttöön markkinoiden tuoreinta tekniikkaa. Näyttönä hyödynnetään massiivista 6,7 tuuman Full HD+ -tasoista Super AMOLED New Infinity Display -näyttöpaneelia, joka on luokassaan Samsungin ensimmäinen lähes koko etuosan pinta-alan vievä näyttö. Näytössä ei siis ole Galaxy S10 -puhelimien tapaisesti minkäänlaista kamerareikää tai muitakaan häiriötekijöitä. Ensituntumien perusteella näyttö on erittäin miellyttävä ja tuttua Samsungin huippupuhelimien tasoa.

Tehoista on taasen vastaamassa Qualcommin tuorein keskiluokan Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri, jonka luvataan takaavan kilpailukykyisen suorituskyvyn muun muassa mobiilipelaamisessa. Snapdragon 730G on valmistettu 8 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiirin rinnalle on laitettu muun muassa huimat 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Vaikka kyseessä on kameroihin painottuva uutuuspuhelin, niin valitettavasti muistikorttipaikkaa ei laitteesta löydy.

Puheluiden ääni tulee näytön alta.

Myöskin akun luvataan olevan kestävä. Puhelimen sisällä on 3700 milliampeeritunnin kokoinen akku, jota voidaan ladata 25 watin pikalatauksella langallisesti, mutta tukea langattomalle lataukselle ei valitettavasti löydy. Yksi puhelimen mielenkiintoisista teknisistä ominaisuuksista on myöskin optinen sormenjälkilukija integroituna näytössä. Valitettavasti sormenjälkilukijaa ei päästy vielä testailemaan, joten sen luotettavuudesta tai nopeudesta ei vielä ole kokemuksia.

Teknisesti Galaxy A80 on siis ylempää keskihintaluokkaa, eikä kyseessä ole täysiverinen huippupuhelin, kuten Galaxy S10 -mallit. Galaxy A80 on kuitenkin A-malliston kirkkain lippulaiva, jollaista ei mallistosta ole aikaisemmin löytynyt. Tekninen toteutus kuulostaa monelta osa-alueelta mielenkiintoiselta ja toimii varmasti erittäin hyvin joka päiväisessä käytössä.

Samsung Galaxy A80 tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,7 tuuman Full HD+ Super AMOED (New Infinity Display)
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 730G (Adreno 618)
 • RAM-muisti: 8 Gt
 • Tallennustila: 128 Gt
 • Takakamera: 48 MP (perus) + 8 MP (ultrawide) + 3D ToF
 • Etukamera: Kääntyvä (sama kuin takakamera)
 • Akku: 3700 mAh / 25W pikalataus
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
 • Muuta: NFC, sormenjälkilukija näytössä
 • Värit: hopea, kulta ja musta
 • Mitat: 165,2 x 76,5 x 9,3 mm

Myynti alkaa Suomessa 3. kesäkuuta

Harmillinen seikka Galaxy A80 -puhelimen kohdalla on Suomessa se, että aivan heti laitetta ei tulla näkemään kauppojen hyllyillä. Puhelimen myynti alkaa valituilla markkina-alueilla 29. toukokuuta, eli reilun kuukauden päästä. Suomessa uutuuspuhelimesta ei päästä vielä tuolloin nauttimaan, sillä puhelimen on kerrottu tulevan myyntiin ”kesällä”. Samsungin mukaan puhelimen myynti alkaa Suomessa heti ensimmäisien markkinoiden jälkeen 3. kesäkuuta.

Tarjolle puhelin on tulossa kolmessa värissä, jotka ovat musta (Phantom Black), kulta (Angel Gold) sekä harmaa (Ghost White). Hintaa puhelimella Suomessa on 679 euroa.

Ensituntumien perusteella Galaxy A80 vaikuttaa mielenkiintoiselta uutuuspuhelimelta. SuomiMobiilin käsiin puhelin saadaan vasta myöhemmin, joten arvostelu on tulossa todennäköisesti kesän aikana.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung