SamsungYleinen

Ensituntumat taittuvanäyttöisestä Galaxy Z Fold 2 -puhelimesta – vaikuttava luksuspuhelin

Samsung Galaxy Z Fold 2

Uusi taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold 2 -älypuhelin julkaistiin tänään virallisesti, ja pääsimme SuomiMobiilissa ottamaan ensituntumat puhelimesta hieman etukäteen. Kyseessä on huippuluokan älypuhelin, joka jatkaa Samsungin tuttua taittuvanäyttöisien älypuhelimien mallistoa, johon kuuluvat jo viime vuoden Galaxy Fold sekä tänä vuonna esitelty simpukkapuhelinta muistuttava Galaxy Z Flip. Uusi Galaxy Z Fold 2 tarjoaa mielenkiintoisia toteutuksia huimassa 2099 euron hintapisteessä.

Jo normaalia korkeamman hinnoittelun takia Galaxy Z Fold 2 -puhelinta ei ole suunnattu aivan kaikille kuluttajille. Samsungin mukaan kyseessä on luksustuote, joka tarjoaa uusia innovaatioita. Puhelin on siis sellaisille käyttäjille, jotka arvostavat tuoreita tekniikoita, monipuolisia ominaisuuksia sekä huippuluokan suorituskykyä hinnasta välittämättä.

Ensituntumat on koottu noin puolen tunnin laitteeseen tutustumisen perusteella, mutta kattavampi arvostelu Galaxy Z Fold 2 -puhelimesta on tulossa todennäköisesti lähikuukausien aikana. Tässä artikkelissa käydään läpi tarkemmin puhelimen teknisiä tietoja sekä ominaisuuksia, joiden joukossa on myös hieman fiiliksiä itse laitteesta.

Samsung Galaxy Z Fold 2 tekniset tiedot:

  • Ulkonäyttö: 6,2 tuumaa, Super AMOLED, HD+ (2260 x 816), 60 Hz
  • Sisänäyttö: 7,6 tuumaa, Dynamic AMOLED 2X, QHD+ (2208 x 1768), HDR10+, 120 Hz
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 865+ (5G-modeemi)
  • RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5)
  • Tallennustila: 256 gigatavua UFS 3.1 -tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10 + One UI 2.5
  • Takakamerat: 12 MP pääkamera (f/1.8, 1.8 um, DPAF, OIS) + 12 MP ultralaajakulma (f/2.2, 1.12 um) + 12 MP telekamera (f/2.4, 1.0 um, 2x Optinen zoom)
  • Etukamerat: Ulkona: 10 MP etukamera (f/2.2, 1.22 um), Sisällä: 10 MP etukamera (f/2.2, 1.22 um)
  • Akku: 4500 milliampeerituntia / tuki 25W pikalataukselle / 10W langaton lataus / 4,5W käänteinen langaton lataus
  • Rakenne: Alumiinikehys ja Gorilla Glass Victus -pinta etunäytössä, takaosa Gorilla Glass 6 ja kamerassa Gorilla Glass 3
  • Yhteydet: Bluetooth 5.0, LTE, 5G (Sub6, mmWave)
  • Muuta: Sormenjälkilukija kyljessä, NFC, Dual-SIM (eSIM), stereokaiuttimet
  • Mitat avattuna: 159,2 x 128,2 x 6,9-6,0 mm
  • Mitat suljettuna: 159,2 x 68,0 x 16,8-13,8 mm
  • Paino: 282 grammaa
  • Värit: Mystic Bronze ja Mystic Black
  • Hinta: 2099 euroa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti tyylikäs ja huippulaatua

Rakenteeltaan Galaxy Z Fold 2 jäljittelee hyvin edeltäjäänsä Galaxy Foldia, mutta nyt tyyliin on tuotu hieman vivahteita myös Samsungin uusista Galaxy Note20 -malliston puhelimista. Puhelimen takaosassa on laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee selvästi muusta rungosta. Etuosassa on musta näyttölasi, josta suurin osa on myös itse näyttöä. Laitteen oikeaan kylkeen on sijoitettuna sormenjälkilukija, joka on integroitu virtapainikkeeseen. Lisäksi mukana on äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasemmassa kyljessä on vain SIM-korttiluukku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy Z Fold 2:n alareunaan Samsung on asettanut USB-C-tyypin latausliittimen ohella yhden kaiuttimen sekä mikrofoni. Yläreunassa on puhelimen toinen kaiuttimista sekä jälleen yksi mikrofoni. Saranaa on suojaamassa oma pintansa, jossa on Samsungin logo nähtävillä, kun puhelin on suljettuna.

Käsituntumalta Galaxy Z Fold 2 on edelleen hieman kookas, sillä erityisesti suljettuna ollessa paksuutta on jopa 16,8 millimetriä. Puhelin on kuitenkin suljettuna hieman normaalia puhelinta kapeampi ja suhteessa korkeampi, joka tekee siitä hieman erikoisen. Avattuna Galaxy Z Fold 2 on kuin pieni tabletti, jolloin myös kokoa laitteella on enemmän. Samsung on ilmoittanut laitteen mitoiksi avattuna 159,2 x 128,2 x 6,9-6,0 millimetriä ja suljettuna vastaavasti 159,2 x 68,0 x 16,8-13,8 millimetriä. Painoa laitteella on 282 grammaa, joten kyseessä on selvästi painavampi puhelin kuin normaaliin rakenteeseen perustuvat puhelimet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuutena Galaxy Z Flip on yllättävän tyylikäs laite, joka on valmistettu huippulaatuiseksi. Laatuvaikutelma on vielä astetta parempi, mitä edeltäjäversio oli, eikä myöskään puhelimen saranamekanismi tuota mitään erikoisia ääniä, josta pitäisi olla huolissaan. Ehkä pienenä, mutta ymmärrettävänä puutteena laitteessa on IP-luokituksen puuttuminen. Galaxy Z Fold 2 ei ole siis millään tavalla pölyn tai vedenkestävä, joka on myös perusteltua varsin monimutkaisella rakenteella.

Samsung on tuonut nyt Galaxy Z Fold 2 -laitteeseen jo Galaxy Z Flipista tutun saranan, joka pystyy lukittumaan 75-115 asteen välillä. Lisäksi sarassa on harjakset, jotka estävät likaa pääsemästä sarana sisälle. Saranan on luvattu kestävän yli 200 000 taivuttamiskertaa, joka tarkoittaa yli 100 taivuttamista päivän aikana viiden vuoden ajan. Ensituntumien perusteella sarana oli todella miellyttävä käyttää ja todennäköisesti paras toteutus, joka on taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa tähän mennessä nähty.

Faktat ulkoisesta toteutuksesta:

  • Mitat avattuna ja suljettuna
    • [avattuna]: 159,2 x 128,2 x 6,9-13,8 millimetriä
    • [suljettuna]: 159,2 x 68,0 x 16,8-13,8 millimetriä
  • Painoa 282 grammaa
  • Etuosa Gorilla Glass Victus, takaosa Gorilla Glass 6 ja kameroissa Gorilla Glass 3
  • Mattapintainen alumiinikehys
  • Väriversioina Mystic Bronze ja Mystic Black

Puhtia löytyy ja 5G-yhteydet oletuksena

Galaxy Z Fold 2 on yksi harvoista Samsungin älypuhelimista, jossa on Suomen markkinoilla Qualcommin kehittämä Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri. Yleisesti Samsungin huippupuhelimissa on Suomessa luotettu Exynos-järjestelmäpiireihin, jotka ovat olleet verrattain heikompia kuin Snapdragon-järjestelmäpiirit.

Tehoista vastaa siis Qualcommin tuorein Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa huippuluokan suorituskykyä. Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirin tehokkain Kryo 585 -ydin yltää jopa 3,1 GHz:n tasolle, joka tarkoittaa noin 10 prosentin nousua verrattuna edeltäjäversioon. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kolme 2,42 GHz:n taajuudella hyrräävää vastaavaa Kryo 585 -ydintä sekä neljä hieman pienemmällä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 585 -ydintä. Järjestelmäpiiri on valmistettu tuttuun tyyliin 7 nanometrin tekniikalla.

Suorituskykyä Galaxy Z Fold 2:sta ei pitäisi siis puuttua, vaan laitteella pyörivät myös raskaimmatkin mobiilipelit sulavasta.

RAM-muistia Galaxy Z Fold 2 tarjoaa huimat 12 gigatavua ja Samsung hyödyntää tuoreinta LPDDR5-standardia. Sisäistä tallennustilaa on 256 gigatavua ja se perustuu UFS 3.1 -standardiin. RAM-muistin ja tallennustilan ei pitäisi loppua kovin helposti kesken, vaikka erillistä muistikorttia ei laitteeseen olekaan mahdollista asettaa.

Järjestelmäpiiriin on yhdistettynä myös tuttu Snapdragon X55 -modeemi, joka takaa 5G-yhteydet. Galaxy Z Fold 2 tukee siis oletusarvoisesti Suomessa 5G-yhteyksiä NSA- ja SA -5G-verkoissa. Maailmalla puhelimesta on olemassa myös versio ilman 5G-yhteyksiä, mutta sitä ei tulla Suomessa näkemään.

Akunkesto on teknisien tietojen perusteella hieman huolta herättävä osuus Galaxy Z Fold 2 -puhelimessa. Laite pakkaa sisuksiinsa 4500 milliampeeritunnin akun, joka kuulostaa varsin pieneltä verrattuna siihen, että tavallisemmissakin puhelimissa saatetaan nähdä suurempiakin akkuja. Lisäksi jos mietitään puhelimen ominaisuuksia, kuten suurta näyttöä 120 hertsin virkistystaajuudella ja virtaa hieman enemmän kuluttavia 5G-yhteksiä, niin akun kanssa saattaa olla hieman ongelmia. Todennäköisesti akun on laskelmoitu riittävän yhdeksi päiväksi, mutta ainakin henkilökohtaisesti olin odottanut suurempaa akkua.

Toinen akkuun liittyvä kritiikki menee latausvaihtoehtoihin, jotka ovat verrattain hitaita verrattaessa kilpailijoiden laitteisiin. Galaxy Z Fold 2 -puhelinta ladataan 25 watin langallisella pikalatauksella, vaikka markkinoilla on nähty jo lataustekniikoita aina 30-120 watin välillä. Yli 2000 euron puhelimessa olisi voinut toivoa myös hieman edistyneempiä tekniikoita latauksen osalta.

Faktat suorituskyvystä ja akusta:

  • Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri
    • Snapdragon X55 -5G-modeemi (NSA ja SA)
  • 12 gigatavua LPDDR5-RAM-muistia
  • 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tallennustilaa
  • 4500 milliampeeritunnin akku
    • 25 watin pikalataus, 10 watin langaton lataus, 4,5 watin käänteinen langaton lataus

Näytöt nyt aikaisempaa parempia

Ulkonäyttö

Henkilökohtaisesti yllätyin puhelinta käsissä pyörittäessä, kuinka onnistuneesti Samsung on pystynyt tuomaan nyt aikaisempaa suuremmat näytöt pitkälti samaan kokoluokkaan. Vaikka näytöt ovat suurentuneetkin, niin ne ovat menneet teknisestikin huimasti eteenpäin ja erityisesti taittuvanäyttö on parantunut monella osa-alueella.

Huomattavin uudistus heti ensimmäisenä on ulkopuolen näyttö, jonka koko on nyt 6,2 tuumaa, eli se 1,63x suurempi kuin viime vuoden Galaxy Foldissa. Galaxy Z Fold 2:n ulkonäyttö perustuu Super AMOLED -tekniikkaan ja siinä on HD+ -tarkkuus. Näytössä on myös 60 hertsin virkistystaajuus sekä sen yläreunaan on tehty reikä etukameraan varten.

Vielä viime vuonna Samsung tyytyi todella pieneen ulkonäyttöön, mutta nyt uudessa versiossa ulkonäyttö on juuri sopivan kokoinen laitteen sulavaan käyttöön ilman haasteita. Kuvasuhteeltaan näyttö on kuitenkin varsin korkea ja kapea, joka tuottaa hieman erikoisen vaikutelman ulkonäytön käyttämiseen.

Sisänäyttö

Galaxy Z Fold 2 tarjoaa suuren 7,6 tuuman taittuvan näytön, joka perustuu Dynamic AMOLED 2X -tekniikkaan. Näytössä on huippuluokan QHD+ -tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Samsung on tuonut näyttöön myös HDR10+ -tuen sekä paljon muita uudistuksia. Verrattuna edeltäjäversioon Samsungin onnistunut tekemään myös taittuvasta näytöstä selvästi modernimman. Nyt näyttöä ympäröiviä kehyksiä on saatu pienennettyä 27 prosentilla sekä Samsung on luopunut Galaxy Foldissa nähdystä kulmassa olevasta suuresta lovesta. Etukamera on toteutettuna myös näyttöön tehdyllä reiällä.

Taittuvanäyttö tuntui hetken testailujen perusteella todella hyvältä päivitykseltä edeltäjäänsä. Nyt näytössä ei ole suuremmin häiriötekijöitä, joka takaa selvästi paremman käyttökokemuksen. Itse näyttö tuntuu edelleen muoviselta, vaikka Samsung hyödyntää UTG-lasia osana paneelia. Käyttäjälle on näpeissään kuitenkin muovipinta, joka tuntuu edelleen muovilta. Näyttö myös tuntui keräävän jonkin verran likaa ja sormenjälkiä, joita ei ollut yhtä helppo pyyhkiä pois kuin lasipinnoilta.

120 hertsin virkistystaajuus taittuvassa näytössä vaikutti ensituntumien perusteella todella vaikuttavalta ja käyttökokemus oli todella sulava. Taittuvassa näytössä oli edelleen havaittavissa tuttu taitoskohta, jonka näki tietyssä kuvakulmassa sekä myös tunsi sormella. Taitoskohta ei kuitenkaan haitannut suuremmin katselukokemusta suoraan ylhäältä päin, sillä se ei ollut havaittavissa.

Näyttöjen tiedot:

  • 7,6 tuuman suuruinen taittuvanäyttö
    • Dynamic AMOLED 2X, QHD+ (2208 x 1768), HDR10+, 120 Hz
  • 6,2 tuuman suuruinen ulkonäyttö
    • Super AMOLED, HD+ (2260 x 816), 60 Hz

Taittuvanäyttö saanut muutamia uusia ominaisuuksia

Useita sovelluksia voidaan käyttää nyt monipuolisemmin yhtä aikaa.

Taittuvaa näyttöä varten Samsung on toteuttanut muutamia uusia ominaisuuksia sekä vienyt jo tuttuja käyttöliittymäelementtejä hieman pidemmälle. Käyttöjärjestelmänä toimii Googlen palveluilla varusteltu Android 10, jonka päällä hyrrää Samsungin oma OneUI 2.5 -käyttöliittymä. Samsung on tehnyt omaan käyttöliittymäänsä selviä uudistuksia taittuvalle näytölle.

Ohjelmistopuolella Galaxy Z Fold 2 tukee tuttuja ominaisuuksia, mutta nyt niitä on viety pidemmälle. Esimerkiksi pikkunäytöllä avoinna oleva sovellus voidaan avata saumattomasti suurempaan näyttöön. Flex-tilassa puhelin tunnistaa saranan asennon, jolloin taittuvan näytön sisällöt jaetaan kahtia, jolloin näytön toisella puolella voi olla eri ominaisuuksia kuin toisella puolella näyttöä. Moniaktiivi-ikkunatilassa Galaxy Z Fold 2 pystyy avaamaan jopa kolme sovellusta rinnakkain ja sovelluksien sijaintia näytöllä voidaan vaihdella vaaka- ja pystyasennoissa.

Samsung mahdollistaa nyt lisäksi saman sovelluksen avaamisen kaksi kertaa suurella näytöllä. Tämän lisäksi yksi ohjelmistopuolen ominaisuuksista on mahdollisuus siirtää esimerkiksi galleriasta kuva suoraan tekstitiedostoon vain vetämällä ja tiputtamalla. Samsung on kehittänyt käyttöliittymästä myös pc-tyylisen näkymän, joka voidaan aktivoida asetuksista. Tällöin monet sovellukset aukeavat monipuolisemmiksi ja tilaa tukevia sovelluksia ovat jo Samsungin omat sovellukset, Microsoft Office sekä YouTube.

Samsungin tekemät muutokset Galaxy Z Fold 2:n ohjelmistoon ovat erinomaisia, ja nyt suuresta taittuvasta näytöstä saadaan selvästi enemmän irti. Henkilökohtaisesti tykästyin ominaisuuteen, jossa voidaan avata Word-tiedosto ja kun laite taitetaan läppärimaiseen asentoon, niin näppäimistö on toisessa osassa näyttöä, kun Word on esillä näytön toisella puoliskolla.

Ohjelmistoon Samsung on tehnyt myös lukuisia muita uudistuksia sekä parannuksia, joihin tullaan tutustumaan hieman tarkemmin kattavammassa arvostelussamme.

Kamerat eivät samalla tasolla Galaxy Note20 Ultran kanssa

Kamerasovellus on saanut optimointeja taittuvalle näytölle.

Muutaman kymmenen minuutin ensituntumissa ei valitettavasti tällä kertaa päästy testaamaan kovin suuresti Galaxy Z Fold 2:n kameroita, mutta teknisien tietojen perusteella kamerat ovat vähintäänkin hyvät. Valitettavasti aikaisemmin julkaistun Galaxy Note20 Ultra -huippupuhelimen tasolle kamerat eivät kykene, mutta monille Galaxy Z Fold 2:n kamerat ovat varmasti tarpeeksi kyvykkäät.

Samsung hyödyntää puhelimen pääkamerana 12 megapikselin sensoria, jossa on f/1.8-aukko, 1.8 um pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko sekä 1.22 um pikselikoko. Kolmas kameroista on 2x optiseen zoomaukseen kykenevä 12 megapikselin telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 1.0 um pikselikoko, mutta ei valitettavasti optista kuvanvakainta.

Galaxy Z Fold 2 tarjoaa myös kaksi etukameraa, joiden molempien tarkkuus on 10 megapikseliä ja niissä on f/2.2-aukko sekä 1.0 um pikselikoko. Toinen etukameroista löytyy ulkonäytön yläreunasta sekä toinen sijaitsee sisänäytön oikeassa yläreunassa.

Koska kameroiden kuvanlaatuun ei suuremmin päästy tutustumaan ensituntumien muodossa, niin käydään hieman läpi kameran ominaisuuksia. Samsung on nimittäin parantanut kameran käyttöliittymän toimivuutta taittuvalla näytöllä sekä tuonut ominaisuuksia, joissa voidaan hyödyntää uusittua saranan toimintamekanismia.

Yksi kameran ominaisuuksista on Capture View Mode, jossa näytön toisella puolella nähdään aikaisemmin otettu kuva suurempana esikatseluna, kun samaan aikaan voidaan ottaa jo uutta kuvaa. Ominaisuus tuntui kätevältä muutaman testaamisen perusteella. Toinen ominaisuuksista on Auto Framing, jossa kamera pystyy seuraamaan jopa kahta henkilö saman aikaisesti sekä kamera muokkaa tekoälyn avulla kameran kehyksiä niin, että videosta tulisi mahdollisen sulava ja kuvattava henkilö olisi pääasiassa videon keskiössä.

Nyt Samsung mahdollistaa myöskin pääkameroiden hyödyntämisen selfiekuvaamiseen, sillä ulkonäytöllä voidaan käyttää kameraa samalla tavalla kuin suureltakin näytöltä. Selfieitä voidaan taltioita nyt siis esimerkiksi ultralaajakulmakameralla, jonka ansiosta pystytään taltioimaan laadukkaita ryhmäkuvia. Galaxy Z Fold 2 tukee myös kamerapuolella muista huippupuhelimista tuttuja ominaisuuksia, kuten Pro Video -tilaa, yötilaa sekä Single Take -tilaa.

Galaxy Z Fold 2:n kameroihin tullaan tutustumaan kattavammin laajemmassa arviossa, kunhan puhelin on saatu testattavaksi asti.

Kamerat lyhyesti:

  • 12 megapikselin pääkamera [f/1.8 aukko, 1.8 um pikselikoko, PDAF, OIS]
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera [f/2.2 aukko, 1.22 um pikselikoko]
  • 12 megapikselin telekamera [f/2.4 aukko, 1.0 um pikselikoko, 2x optinen zoom]
  • 10 megapikselin etukamerat (ulkona ja sisällä) [f/2.2 aukko, 1.22 um pikselikoko]

Juuri sellainen taittuvanäyttöinen puhelin, mitä jo Galaxy Foldin olisi pitänyt olla

Kokonaisuudessaan Galaxy Z Fold 2 on juuri sellainen laite, jollainen jo viime vuoden Galaxy Foldin olisi pitänyt olla. Galaxy Fold kalpenee selvästi uutuusversion rinnalla ja erityisesti päivitetyt näytöt, 5G-yhteydet sekä uudistetut tekniset ominaisuudet tekevät Galaxy Z Fold 2:sta erittäin houkuttelevan. Valitettavasti laite on edelleen erittäin kallis, eli Galaxy Z Fold 2:sta ei ole suunnattu aivan kaikille kuluttajille.

Ensituntumien perusteella Samsung on jälleen kerran onnistunut ylittämään yhtiön omia sekä alan standardeja tuomalla tarjolle rohkeasti modernin, tyylikkään sekä persoonallisen laitteen. Taittuva näyttö on Galaxy Z Fold 2:n selvä valttikortti sekä erottuvuustekijä, jolle Samsung on myös tällä kertaa toteuttanut selvästi enemmän käyttötilanteita optimoimalla käyttöliittymää ja sovelluksia monipuolisemmiksi.

SuomiMobiilissa Galaxy Z Fold 2 tullaan testaamaan toivottavasti lähiviikkojen aikana, joten myös arvostelua puhelimesta on lupa odottaa. Valitettavasti muutaman kymmenen minuutin mittainen yhteiselo laitteen kanssa ei tarjonnut kovin paljoa syvällistä kokemusta, joten monien osa-alueiden testaaminen jää varsinaiselle testijaksolle.

Suomessa Galaxy Z Fold 2 on tulossa myyntiin kahdessa väriversiossa, jotka ovat pronssi Mystic Bronze sekä musta Mystic Black. Samsung antaa kuluttajille myös mahdollisuuden Galaxy Z Fold 2:n saranan kustomointiin, jos laite tilataan yhtiön oman verkkokaupan kautta. Saranan väri voidaan valita neljästä erilaisesta, jotka ovat Mystic Silver, Metallic Red, Metallic Blue sekä Metallic Gold. Hintaa laitteen 12 +256 gigatavun versiolla on Suomen markkinoilla 2099 euroa ja se tulee ennakkotilattavaksi 1. syyskuuta 2020 alkaen. Virallisesti toimitukset ja varsinainen myynti alkaa 18. syyskuuta 2020.

Faktat Suomen osalta:

  • Ennakkomyynti alkaa 1. syyskuuta 2020
  • Toimitukset alkavat 18. syyskuuta 2020
  • Hinta 2099 euroa
  • Väriversiot ovat Mystic Bronze sekä Mystic Black
  • Kustomoitava sarana saatavilla vain Samsung.comin kautta
  • Saranan väriversiot ovat Mystic Silver, Metallic Red, Metallic Blue sekä Metallic Gold

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Samsung