XiaomiYleinen

Ensituntumat Xiaomi 12 Pro- ja Xiaomi 12 -puhelimista – huippuominaisuuksia myös kompaktissa paketissa

Xiaomi 12 ja Xiaomi 12 Pro

Xiaomi on kertonut tuovansa uudet Xiaomi 12 -sarjan lippulaivapuhelimensa myyntiin Suomen markkinoilla. Puhelimet julkaistiin jo maaliskuun puolivälissä globaaleille markkinoille, mutta kovinkaan paljoa pidempään laitteita ei tarvitse odotella saataville Suomessa.

SuomiMobiilissa Xiaomi 12 Pro- ja Xiaomi 12 -uutuuspuhelimia on päästy testailemaan jo viikon verran, joten nyt tarkastelemme ensituntumien muodossa laitteita. Kattava arvostelu molemmista puhelimista tullaan julkaisemaan pian, kunhan olemme saaneet testijakson loppuun.

Suomessa Xiaomi 12 -sarjasta on tulossa myyntiin Xiaomi 12- ja Xiaomi 12 Pro -versiot. Laitteiden varsinainen myynti alkaa 21. huhtikuuta. Xiaomi 12 maksaa 849 euroa ja Xiaomi 12 Pro vastaavasti 1099 euroa. Myyntiin tulee molemmista puhelimista kolme väriversiosta, jotka ovat violetti, harmaa sekä sininen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi 12 on miellyttävän kompakti

Xiaomi 12

Xiaomi 12 -sarjassa luotetaan yhtenevään muotoiluun, mutta suurin ero löytyy koosta. Xiaomi 12 on kompakti puhelin ja erottuu selvästi markkinasta, jossa laitteet ovat järjestäen todella suuria. Xiaomi 12 Pro asettuu kooltaan selvästi perinteisempään kookkaampien laitteiden kategoriaan. Xiaomi tarjoilee tällä kertaa kompaktin ja suuren version, joten kaikille pitäisi olla jotain.

Puhelimien rakenne on tuttua lippulaivatasoa, sillä Xiaomi 12 -sarja on valmistettu alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista. Alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi, joten se on yhtenevä laitteiden mattapintaisen lasin kanssa. Käsituntumaltaan laitteet ovat laadukkaita, sillä puhelimissa ei ole ylimääräisiä saumakohtia tai mitään muitakaan teräviä kohtia. Kaartuvat lasipinnat tarjoavat ergonomisen otteen.

Xiaomi 12 Pro

Itse tykkäsin kovasti Xiaomi 12 -puhelimesta, sillä sen kompaktin toteutuksen ansiosta puhelinta on kiva pitää kädessä. Lisäksi puhelinta pystyy käyttämään pääosin kokonaan yhdellä kädellä. Xiaomi 12 -puhelimen mitat ovat 152,7 x 69,9 x 8,16 millimetriä ja painoa on 180 grammaa. Xiaomi 12 Pro on jo selvästi suurempi, eikä sen käyttäminen yhdellä kädellä ole joka tilanteessa mahdollista. Vertailun vuoksi Xiaomi 12 Pron mitat ovat 163,6 x 74,6 x 8,16 millimetriä ja painoa on 205 grammaa.

Rakenteessa pieni miinuspuoli on vedenkestävyyden puuttuminen, sillä kumpikaan laitteista ei tarjoa IP68-luokitusta. Mielestäni tässä hintapisteessä vedenkestävyyden pitäisi olla oletusarvoinen seikka, joten sen puuttumista voidaan pitää jopa Xiaomi 12 -puhelimien huonona puolena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

(Lähes) lippulaivatason kamerat

Xiaomi 12 Pron kamerat

Kuten kaikissa tämän hetken lippulaivapuhelimissa, niin myös Xiaomi 12 -puhelimissa on keskitytty vahvasti kameroihin. Molemmat puhelimet tarjoilevat huipputason kolmoiskameran, mutta tällä kerralla Xiaomi on päättänyt panostaa enemmän Xiaomi 12 Pron kameroihin.

Xiaomi 12 Prossa on peräti kolme 50 megapikselin kamerasensoria, joilla kaikilla on oma tarkoituksensa. 50 megapikselin pääkamera perustuu Sonyn kehittyneeseen IMX707-sensoriin, joka on kooltaan jopa 1/1.28 tuumaa ja siinä on 1,22 um pikselikoko. Pääkameran Xiaomi on myös optisesti vakauttanut. Toinen 50 megapikselin kameroista on ultralaajakulmakamera, jossa on 115 asteen kuvakenttä. Viimeinen 50 megapikselin kameroista on telekamera, joka kykenee 2x optiseen zoomaukseen.

Megapikseleitä löytyy siis Xiaomi 12 Pron takaosasta keskimääräistä enemmän, mutta henkilökohtaisesti en pitäisi kameraa aivan vaaditulla tasolla tässä hintapisteessä. Mielestäni perusajatus on kameroissa hyvä, mutta erityisesti zoomauksen osalta itse odottaisin selvästi enemmän. Monissa kilpailijoissa on 3x zoomaus, mutta myös 5x ja 10x optiset zoomaukset ovat jo arkipäivää. Xiaomi 12 Pro jää siis paljon kilpailijoitaan jälkeen, kun katsotaan vain paperilla, mihin kamerat kykenevät. Peruskäyttäjälle kamerat voivat kuitenkin olla riittävät, ja Xiaomi on tuonut ohjelmistopuolella paljon uudistuksia, kuten ProFocus-tarkennuksen, parannuksia hämäräkuvaukseen ja paljon muuta.

Xiaomi 12:n kamerat

Xiaomi 12 -mallissa ei tarjota enää vastaavaa kameraa, vaikka Xiaomi luottaa kolmoiskameraan. Puhelimessa on 50 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakautuksella, mutta ultralaajakulmakameran tarkkuus on tiputettu 13 megapikseliin. Hieman erikoisesti kolmanneksi kameraksi on valittu 5 megapikselin tasoinen telemakrokamera, joka mahdollistaa kuvien ottamisen hieman lähempää kohdetta. Mielestäni kyseinen kameravalinta on jopa virhe lippulaivapuhelimessa, sillä Xiaomi 12:n olisi voinut julkaista myös vain pää- ja ultralaajakulmakameroilla tai vaihtoehtoisesti lisäämällä jokin hieman heikompi 2x optisen zoomauksen tarjoava telekamera. Makrokamerat muodossa kuin muodossa eivät mielestäni kuulu mihinkään puhelimeen.

Ensituntumissa ei tulla analysoimaan kuvien laatua suuremmin, mutta yleisellä tasolla Xiaomi 12 ja Xiaomi 12 Pro tarjoilevat todella hyvän kuvauskokemuksen. Xiaomi 12 Pro kannattaa valita, jos haluaa kameralta hieman enemmän, mutta Xiaomi 12 -puhelimen kamerat riittävät todennäköisesti suurimmalle osalle peruskäyttäjistä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12 Pro -puhelimella.

Huippuluokan teknisiä ratkaisuja

Xiaomi 12 Pro ja Xiaomi 12

Xiaomi 12 -sarjan puhelimissa ei ole lähdetty säästelemään tekniikassa. Molemmissa puhelimissa on Qualcommin huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka takaa loistavan suorituskyvyn ja toimivuuden. Kyseessä on sama järjestelmäpiiri, joka on nähty jo useissa lippulaivapuhelimissa tämän vuoden aikana. RAM-muistia puhelimissa on 8 tai 12 gigatavua (LPDDR5) ja sisäistä tallennustilaa on 128 tai 256 gigatavua (UFS 3.1). Valitettavasti Xiaomi ei ole tällä kertaa tarjoilemassa muistikorttipaikkaa.

Jo muutamassa päivässä oli havaittavissa, etteivät myöskään Xiaomi 12 -puhelimet pysty hallitsemaan kovinkaan hyvin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin tarjoilemaa suorituskykyä, sillä puhelimet lämpenevät todella paljon. Puhelimet ovat pitkässä ja raskaassa käytössä todella kuumia ja erityisesti ongelma vaivaa kompaktia Xiaomi 12 -puhelinta. Esimerkiksi AnTuTu-suorituskykytestiä tehdessä puhelin ilmoittaa ylikuumenevansa, jonka jälkeen laitteen toimintaa rajoitetaan.

Xiaomi 12 Pro ja Xiaomi 12

Näyttöjen osalta Xiaomi pystyy tarjoilemaan molemmissa puhelimissa mielestäni huippuluokan ratkaisun, vaikka toki kärkispeksit nähdäänkin pro-versiossa. Koska Xiaomi 12 on kompakti laite, niin myös näyttö on totuttua pienempi. Xiaomi 12 -puhelimessa luotetaan 6,28 tuuman kokoiseen näyttöön, jossa on Full HD+ -tarkkuus, 120 hertsin virkistystaajuus ja tuki Dolby Visionille. Xiaomi 12 Prossa on selvästi kookkaampi 6,73 tuuman kokoinen LTPO AMOLED -näyttöpaneeli, jossa on QHD+ -tarkkuus, 120 hertsin virkistystaajuus sekä esimerkiksi 1500 nitin maksimikirkkaus.

Xiaomi 12 -sarjassa on siis teknisesti todella vakuuttavat näytöt, kuten huippupuhelimissa voikin odottaa. Ensituntumien perusteella näytöt olivat myös todella hyviä, eikä esimerkiksi Xiaomi 12:n pienempi tarkkuus ollut millään tasolla ongelma. Näytöt kaartuvat reunoilta hieman, joka jakaa käyttäjien mielipiteet kahtia, mutta ainakin itse tykkään. Kummassakaan puhelimessa kaartuvuus ei tuntunut tuottavan suuremmin virhekosketuksia.

Xiaomi 12 Pron suurin myyntivaltti on erittäin tehokas 120 watin pikalataus, joka on nähty aikaisemmin vain muutamassa muussa Xiaomin älypuhelimessa. Xiaomi 12 Pron kohdalla suurehkon 4600 milliampeeritunnin akun luvataan latautuvan vain 18 minuutissa, joka on selvästi nopeammin kuin useissa kilpailijoiden lippulaivapuhelimissa.

Xiaomi ei ole tällä kertaa laittanut 120 watin latausta oletusarvoisesti päälle, sillä se täytyy laittaa asetuksista erikseen päälle. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana kuitenkin edelleen laturin, joka on tehokkain mahdollinen, eli 120 wattia. Laturia ei tarvitse siis erikseen ostaa, vaan puhelimen hankkijat saavat kaiken ilon irti tehokkaimmasta laturista jo heti tuoreeltaan.

Xiaomi 12 -puhelimeen ei ole tuotu mukaan 120 watin pikalatausta, vaan siinä on 67 watin pikalataus. Muutos on järkevä, kun tarkastellaan puhelimen kompaktia kokoa. 67 watin pikalataus on kuitenkin myös todella nopea ja ajaa asiansa.

Kuten tässä vaiheessa vuotta voikin odottaa, niin Xiaomi 12 -sarja on varusteltuna tuoreimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä. Puhelimissa on lisäksi Xiaomin itse kehittämä MIUI 13 -käyttöliittymä. Ohjelmiston osalta kohokohta on mielestäni Xiaomin antama päivityslupaus, joka on 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Kyseessä ei ole markkinoiden paras päivityslupaus, mutta mielestäni jo hyvällä tasolla verrattaessa Xiaomin aikaisempiin olemattomiin lupauksiin.

Miellyttäviä laitteita, mutta jättävät janoamaan hieman enemmän

Xiaomi 12- ja Xiaomi 12 Pro -puhelimet ovat yksinkertaisesti miellyttäviä laitteita, jotka tarjoavat huippuluokan ominaisuudet. Puhelimissa on paljon erinomaisia teknisiä toteutuksia, mutta samalla Xiaomi on pystynyt ottamaan kokonaisuuden huomioon. Kokonaisuus on molemmissa puhelimissa tasavahva.

Suurin ongelma puhelimissa on kuitenkin se, että ne jättävät janoamaan hieman lisää. Xiaomi 12 on malliston edullisempi versio ja Xiaomi 12 Pro on vain pieni päivitys ominaisuuksien osalta. Mallistoon voisi vielä sopia esimerkiksi jonkinlainen kärkimalli, jossa kameroita ja muita ominaisuuksia olisi viety hieman pidemmälle. Nyt mallistosta puuttuu seuraaja viime vuoden Xiaomi Mi 11 Ultralle, joka säväytti markkinoiden parhaimmilla kameroilla.

Hinnoittelun osalta Xiaomi on toden teolla lähtenyt haastamaan Applen ja Samsungin, sillä mielestäni Xiaomi 12 -puhelimen 849 euron lähtöhintaa ja Xiaomi 12 Pron 1099 euron lähtöhintaa ei voida pitää mitenkään edullisena. Hinnat ovat tuttua lippulaivatasoa, mutta ominaisuuksiin ja Xiaomi-brändin tunnettavuuteen suhteutettuna hinnoittelu saisi olla hieman kilpailukykyisempi.

Xiaomi 12 tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,28 tuumaa, OLED, Full HD+ (2400 x 1080), 20:9-kuvasuhde, 120 Hz, HDR10+, 1100 nitiä
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
 • RAM-muisti: 8 tai 12 gigatavua (LPDDR5)
 • Tallennustila: 128 tai 256 gigatavua (UFS 3.1)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13
  • Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Takakamera: Kolmoiskamera + salama
  • Pääkamera: 50 MP (Sony IMX766, f/1.88, 1/1.56”, 2.0 μm, OIS)
  • Ultralaajakulma: 13 MP (f/2.4, 12 mm, 123 astetta)
  • Telemakro: 5 MP (50 mm)
 • Etukamera: 32 MP
 • Akku: 4500 mAh, 67 W langallinen pikalataus, 50 watin langaton lataus, 10 watin käänteinen langaton lataus
 • Muuta: Bluetooth 5.2, USB-C, NFC, 5G-yhteydet, sormenjälkilukija näytössä
 • Mitat: 152,7 x 69,9 x 8,16 mm
 • Ääni: Kaksi kaiutinta, Harman Kardon, Dolby Atmos
 • IP-luokitus: Ei ole
 • Paino: 180 g
 • Värit: Musta, sininen, violetti

Xiaomi 12 Pro tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,73 tuumaa, LTPO AMOLED, QHD+ (3200 x 1440), 20:9-kuvasuhde, 1-120 Hz, HDR10+, 1500 nitiä
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
 • RAM-muisti: 8 tai 12 gigatavua (LPDDR5)
 • Tallennustila: 128 tai 256 gigatavua (UFS 3.1)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13
  • Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Takakamera: Kolmoiskamera + salama
  • Pääkamera: 50 MP (Sony IMX707, 1/1.28”, 1.22 μm (2.44), f/1.88, OIS)
  • Ultralaajakulma: 50 MP (14 mm, 1.28 μm)
  • Telekamera: 50 MP (f/1.9, 48 mm, 1.28 μm, 2x optinen zoom)
 • Etukamera: 32 MP
 • Akku: 4600 mAh, 120W langallinen pikalataus, 50 watin langaton lataus, 10 watin käänteinen langaton lataus
 • Muuta: Bluetooth 5.2, USB-C, NFC, 5G-yhteydet, sormenjälkilukija näytössä
 • Ääni: Neljä kaiutinta, Harman Kardon, Dolby Atmos
 • Mitat: 163,6 x 74,6 x 8,16 mm
 • IP-luokitus: Ei ole
 • Paino: 205 g
 • Värit: Musta, sininen, violetti
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi