ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi 11 Ultra – mielenkiintoinen kameramonsteri huippuluokan ratkaisuilla

Xiaomi Mi 11 Ultra

Xiaomi on julkaissut kevään aikana useita uusia huippuluokan älypuhelimia, joista on jo aikaisemmin testattu Mi 11 -puhelin. Lisäksi SuomiMobiilissa on aikaisemmin testattu keskihintaluokkaan asettuva Xiaomi Mi 11 Lite 5G -puhelin, mutta tällä kertaa vuorossa on malliston kaikkein järeimmin varusteltu Xiaomi Mi 11 Ultra. Kyseessä on yksi Xiaomin kalleimmista puhelimista ja samalla yksi keräilyharvinaisuuksista.

Suomessa Xiaomi toi puhelimen myyntiin 1299 euron hintaan vain hyvin rajallisen 40 kappaleen erän, eikä nähtävästi enempää ole tulossa virallisia reittejä pitkin tarjolle. Myös SuomiMobiilissa on päästy testaamaan Xiaomi Mi 11 Ultraa useamman viikon ajan, ja nyt on aika katsoa artikkelin muodossa millaisesta laitteesta on todella kyse. Vaikka puhelinta on varmasti todella vaikea ostaa ainakin Suomesta, niin Xiaomi Mi 11 Ultra antaa hyvän kuvan siitä, mihin suuntaan Xiaomi on premium-älypuhelimien kategoriassa menossa. Xiaomi Mi 11 Ultra on selvä vastus muun muassa Samsung Galaxy S21 Ultralle.

Xiaomi Mi 11 Ultran avainominaisuuksia ovat muun muassa 6,81 tuuman AMOLED-näyttö QHD+ -tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella sekä takaosaan sijoitettu 1,1 tuuman pikkunäyttö. Lisäksi tehoista on vastaamassa tämän hetken tuorein ja tehokkain Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka rinnalla on kiitettävät 12 gigatavua RAM-muistia. Puhelimen erikoisuus löytyy kameroista, sillä Xiaomi hyödyntää yhtä suurimmista älypuhelimiin suunnatuista 50 megapikselin kamerasensoreista, jonka rinnalla on kaksi 48 megapikselin kamerasensoria ultralaajakulmakuvaamista ja zoomaamista varten. Puhelimessa on lisäksi yksi markkinoiden nopeimmista pikalatauksista 67 watin laturilla.

Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 11 Ultra (M2102K1G)
Mitat: 164.3 x 74.6 x 8.38 mm
Paino: 234 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasi edessä / Keraamipinta takana
Näyttö: 6.81 tuumaa / QHD+ (3200 x 1440) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / 1700 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680)
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/2.0 / 24 mm / 1/1.12" / 1.4 µm / Dual Pixel PDAF / LAF / OIS) + 48 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 12 mm / 0.8 µm / 1/2.0" / PDAF / 128 asteen kuvakenttä) + 48 MP periskooppikamera (f/4.1 / 120 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF / OIS / 5x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.2 / 27 mm / 1/3.4" / 0.8 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + MIUI 12 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / 67 watin langallinen lataus / 67 watin langaton lataus / 10 watin käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Ceramic Black) ja valkoinen (Ceramic White)
Hinta: 1299 € (12 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 11 Ultran myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa uuden Mi 11 Ultra -puhelimen varsin tyylikkäässä tummanpuhuvassa myyntipakkauksessa, jota koristaa tyylikkäät kultaiset yksityiskohdat. Puhelimen päälipuolella on Xiaomin logo, luku 11 sekä laitteen mallinimi. Lisäksi Xiaomi ilmoittaa heti puhelimessa olevan 5G-tuki ja Harman Kardonin virittämät kaiuttimet. Myyntipakkauksen kylkiä koristaa Xiaomin logot ja puhelimen malliversio. Kylkeen on painettu myös teksti ”with easy access to the Google apps you use most”, joka vahvistaa Mi 11 Ultran pitävän sisällään Googlen palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Xiaomin logolla koristeltu pienempi pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan, kuulokeliitinadapterin sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta löytyy itse Xiaomi Mi 11 Ultra -älypuhelin. Myyntipakkauksen pohjalla on myös Xiaomin erittäin tehokas 67 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on juuri sellainen kuin mitä huippupuhelimelta voikin odottaa. Xiaomi toimittaa mukana oletusarvoisesti paljon ja vähän enemmän. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, kuten pikalaturi. Lisäksi on mahtava nähdä, että Mi 11 Ultran ostajat saavat tehokkaimman mahdollisen laturin, eikä sitä erikseen tarvitse ostaa. Mukana toimitetaan myös suojakuori, jolla puhelimen kiiltävää rakennetta voi tarvittaessa suojata. Xiaomi on siis jälleen kerran onnistunut luomaan huippupuhelimen ansaitseman myyntipakkauksen, mikä ei ole enää tänä päivänä mikään itsestäänselvyys.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi 11 Ultra on rakenteeltaan sekä toteutukseltaan hyvin mielenkiintoinen, sillä siinä yhdistyy aikaisemmin myyntiin saapunut Xiaomi Mi 11 -perusmalli sekä jättimäinen kamera-alue. Lisäksi Xiaomi on tällä kertaa tuonut mukaan laadukkaampia valmistusmateriaaleja, sillä Xiaomi Mi 11 Ultra rakentuu alumiinikehyksen ohella myös keraamista. Xiaomi on tehnyt puhelimesta lisäksi vedenkestävän, joka ei ole kovinkaan tuttu ominaisuus yhtiön aikaisemmista puhelimista. Xiaomi on tuonut puhelimen tarjolle ainoastaan kahdessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Ceramic White sekä musta Ceramic Black. Testiin saatu väriversio oli musta, joka näkyy tämän artikkelin kuvissa.

Kyseessä on rakenteeltaan erittäin kookas ja myös painava älypuhelin, sillä materiaaleissa tai ominaisuuksissa ei ole säästelty. Siinä missä aikaisemmin testattu Xiaomi Mi 11 oli rakenteeltaan varsin tasapainoinen, niin nyt Mi 11 Ultra rakentuu pitkälti samaan runkoon, mutta suuret kamerat ja keraaminen takakuori tuovat mukanaan hieman lisäpaksuutta ja painoa. Xiaomi on ilmoittanut laitteen virallisiksi mitoiksi 164,3 x 74,6 x 8,38 millimetriä, mutta kameran kohdalla paksuutta on selvästi enemmän. Painoa laitteella on huimat 234 grammaa, mikä on todella paljon verrattuna moniin muihin puhelimiin, jotka painavat alle 180 grammaa. Suuren painon huomaa heti laitetta käytettäessä ja painoa on varmasti monien mielestä myös liikaa. Itse kuitenkin koin testijakson aikana tottuvani painoon, eikä se häirinnyt enää parin viikon jälkeen yhtä paljoa kuin aluksi.

Puhelimen takaosan kamera-alue jakaa varmasti monien mietteitä, sillä se on erittäin kookas, ulkonee selvästi muusta rungosta sekä on todella leveä. Myös itse hieman epäilin ison kamera-alueen järkevyyttä, eikä se näyttänyt aluksi kovinkaan hienolta. Testijakso kuitenkin osoitti kamera-alueen olevan monella tavalla parempi kuin perinteiset yhdessä reunassa olevat kamera-alueet. Leveän kamera-alueen ansiosta puhelin ei pääse keikkumaan pöydällä pidettäessä. Lisäksi paksu kamera-alue mahdollistaa puhelinta kädessä pidettäessä etusormen ”lepuuttamisen”, eikä puhelin myöskään ei pääse valumaan pois kädestä. Vaikka kamera-alue ei olekaan mikään kovin hieno, niin sen todettiin testijakson aikana olevan yllättävän käytännöllinen ratkaisu.

Xiaomi hyödyntää puhelimen takaosassa keraamia, joka on erittäin laadukas materiaali. Keraami kestää hyvin kulutusta, vaikka se saattaakin tietyissä tilanteissa hajota helpommin kuin lasi. Testijakson aikana keraamiseen takapintaan ei tullut yhtään naarmua, mikä on keraamin kovuuden ansiota. Keraaminen pinta myös tuntuu erittäin laadukkaalta, vaikka se on erittäin liukas. Xiaomi Mi 11 Ultran mustassa väriversiossa näkyy selvästi kaikki sormenjäljet ja lika, mutta onneksi mukana on likaa hylkivä pinnoite, jonka avulla liat saa pois nopeasti yhdellä pyyhkäisyllä. Puhelimen etuosassa on laadukas Gorilla Glass Victus -lasipinta, jonka on kerrottu kestävän 1,5 kertaa paremmin tiputuksia sekä 2 kertaa paremmin naarmuuntumista kuin aikaisemmat versiot. Testijakson aikana näyttölasiin ei tullut huomattavia naarmuja, mutta Xiaomi on asentanut näyttöön myös oletusarvoisesti muovikalvon.

Premium-tuntumalta ei Xiaomi Mi 11 Ultrassa päästä välttymään, sillä keraami ja alumiinikehys tekevät kokonaisuudesta todella miellyttävän. Puhelin istuu käteen mukavasti kaartuvien pintojen ansiosta, mutta kovinkaan pieneen käteen se ei mahdu. Xiaomi Mi 11 Ultran laadukkuudesta hyvä todiste on myös se, ettei laite natise tai anna yhtään periksi käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Puhelimen ulkopuolella ei ole myöskään esillä minkäänlaisia muoviosia, vaan laite on viimeistelty vaikuttavalla tavalla.

Xiaomi Mi 11 Ultra on Xiaomin ensimmäinen IP68-luokiteltu puhelin.

Xiaomi Mi 11 Ultra on ensimmäinen Xiaomin älypuhelin, jossa on virallinen IP68-luokitus, joka on vaadittua yleisesti huippuluokan älypuhelimilta. IP68-luokituksen ansiosta puhelin voidaan upottaa veteen 1,5 metrin syvyyteen jopa 30 minuutin ajaksi, eikä sen pitäisi siitä hajota. Lisäksi yksi vedenkestävyyden selvistä vahvuuksista on se, ettei käyttäjän tarvitse miettiä missä laitetta käyttää. Käytännössä Xiaomi Mi 11 Ultran kanssa voi mennä uimaan tai sen voi upottaa kokonaan veteen. IP68-luokitus on mukava lisä laitteeseen, sillä nyt kastumista ei tarvitse suuremmin miettiä. On kuitenkin hyvä huomata, että Xiaomi ei anna vedenkestävyydelle takuuta, vaan jos laite hajoaa veden takia, niin käyttäjä on siitä itse vastuussa.

Xiaomi Mi 11 Ultra etuosassa valtaa pitää suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 91,5 prosenttia. Näytössä on varsin kapeat kehykset, mutta alareunassa on silminnähden hieman paksumpi kehys. Xiaomin mukaan näyttö kaartuu neljältä reunalta, mutta huomattavin kaartuvuus nähdään kyljissä, kun taasen ala- ja alareunan kaartuvuus on hyvin minimaalista. Näytön vasemmassa yläkulmassa on minimaalinen etukameraa varten tehty reikä sekä puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet on integroitu näyttöön. Xiaomi Mi 11 Ultran näytön alareunassa on myös integroitu optinen sormenjälkilukija.

Xiaomi Mi 11 Ultra eroaa muista erityisesti takaosan toteutuksellaan, sillä Xiaomi on laittanut siihen jättimäisen kamera-alueen. Kamera-alue ulkonee selvästi muusta rungosta ja siihen on asetettuna kolme kamerasensoria, kolmois-LED-salama sekä 1,1 tuuman OLED-näyttö. Kamera-alue on lähes koko takaosan levyinen, joten se on varmasti yksi tämän hetken suurimmista kameraratkaisuista. Takaosassa on lisäksi nähtävillä Xiaomin logo, 5G-logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Lisäksi virtapainike on hienoisesti kuvioitu, joten se eroaa hieman muista painikkeista. Xiaomi Mi 11 Ultran yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Kaiuttimen rinnalla on myös Harman Kardonin logo. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi Mi 11 Ultraan on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Xiaomi esitteli huippuluokkaisen näyttönsä jo aikaisemmin Xiaomi Mi 11 -puhelimen kohdalla, joka nähdään nyt lähes muuttumattomana myös Xiaomi Mi 11 Ultrassa. Näyttö on kooltaan 6,81 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on WQHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3200 x 1440 pikseliä. Yhteensä tuumaa kohden näytössä on 515 pikseliä, joten kyseessä on erittäin tarkka näyttö, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen ainakaan paljain silmin ole mahdollista. Tarkalta näytöltä esimerkiksi videoiden ja elokuvien katselu on erittäin miellyttävää. Näytössä on myös tuttu 20:9-kuvasuhde, ja se kaartuu valmistajan mukaan kaikilta reunoilta. Ylä- ja alareunojen kaartuvuus on kuitenkin hyvin minimaalinen ja käytännössä vain näytön päällä oleva lasi kaartuu enemmän.

Yksi Xiaomi Mi 11 Ultran näytön kohokohdista on 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee käyttökokemuksesta sulavamman ja miellyttävämmän. 120 hertsin virkistystaajuus näytössä ei ole enää mikään täysin uusia asia, mutta Xiaomin tapauksessa 120 hertsiä on yhdistetty QWHD+ -tarkkuuteen, mikä on ollut tähän mennessä varsin harvinaista. Monet älypuhelimet ovat rajoittaneet 120 hertsin toimimaan vain Full HD+ -tarkkuudella. Korkea virkistystaajuus on toteutettuna myös älykkäällä AdaptiveSync-tekniikalla, jolloin puhelin osaa automaattisesti valita parhaan virkistystaajuuden sovelluksesta ja käyttötilanteesta riippuen, jolloin pystytään optimoimaan myös virrankulutus parhaimmaksi mahdolliseksi. Näyttöön on saatu myös korkea 480 hertsin kosketusherkkyys, joten kosketusviive on hyvin pieni.

Xiaomi Mi 11 Ultran näytössä on myös tuki tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Xiaomi Mi 11 Ultra tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella sekä HDR 10 -tekniikalla.

Suurin muutos näytössä on nyt kirkkaudessa, sillä Mi 11 -puhelimesta tuttu 1500 nitin maksimikirkkaus on nostettu Mi 11 Ultran kohdalla 1700 nitiin. Näyttö on siis todella kirkas ja kyseessä on varmasti yksi kirkkaimmista näytöistä älypuhelimissa. Toki 1700 nitin kirkkaus on käytössä vain hyvin vähän ja tietyissä tilanteissa, mutta ainakaan testijakson aikana näytön kirkkauden kanssa ei ollut haasteita. Näytöstä sai erinomaisesti selvää kaikissa olosuhteissa ja myös luettavuus oli loistavalla tasolla auringonvalossa.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla näyttöä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Esimerkiksi näytön värejä on mahdollista säätää kattavasti, vaikkakin testijakson aikana ei asetuksiin tarvinnut koskea. Xiaomi oli oletusarvoisesti optimoinut näytönvärit ainakin omaan silmään miellyttäväksi. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (auto, kyllästetty, alkuperäinen väri), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä.

Xiaomi Mi 11 Ultran näyttöasetuksissa on myös mahdollista vaihtaa Full HD+- ja WQHD+ -tarkkuuksien välillä sekä virkistystaajuus voidaan valita 120 ja 60 hertsin välillä. Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. Xiaomi on tuonut mukaan myös MEMC-tekniikan, jolla alhaisen kuvataajuuden videoita voidaan muokata sulavammaksi lisäämällä videoihin automaattisesti välikuvia.

Puhelimessa muita näytön asetuksia ovat muun muassa lukutila sekä DC-himmennys. Xiaomi Mi 11 Ultra tukee myös koko käyttöjärjestelmän kattavaa tummaa tilaa, jolloin AMOLED-näyttöpaneeli pääsee näyttämään kyvykkyytensä. AMOLED-tekniikka toistaa tummat värit paremmin kuin kilpailevat tekniikat. Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 11 Ultran näyttö on jälleen parhaimpia, joita on koskaan testattu, ja se on lähes identtinen jo kehutun Xiaomi Mi 11 -mallin näytön kanssa. Näyttö ei petä millään osa-alueella ja ainakin itse koin näytön kauttaaltaan kaartuvat reunat todella käteviksi. Kaartuvat reunat helpottavat selvästi puhelimen käyttöliittymän ohjattavuutta eleillä.

Takaosan pikkunäyttö on mukava lisä

Xiaomi on varustellut puhelimen myös toisella näytöllä, joka on takaosan 1,1 tuuman kokoinen OLED-paneeli. Kyseessä on sama näyttö, joka on nähty aikaisemmin muun muassa Mi Smart Band 5 -aktiivisuusrannekkeessa. Monen mielestä pieni näyttö ei ole varmasti kovinkaan käytännöllinen, mutta ainakin itse testijakson aikana en kokenut sitä kovinkaan turhaksi. Kyseessä on kokeellinen toteutus, josta ei ole ainakaan mitään suurempaa haittaa.

Takaosan näyttö on suunniteltu ilmoittamaan tietoja puhelimen ollessa näyttö alaspäin pöydällä. Näytöllä voidaan näyttää saapuva puhelu ja vastata siihen, tarkistaa akun varaustaso tai katsoa nopeasti ilmoitukset ja kellonaika. Lisäksi Xiaomi Mi 11 Ultran pikkunäytöltä voidaan vaihtaa kappaleita tai käyttää sitä selfiekuvaamiseen laitteen tarkoilla takakameroilla. Kovin suuresti erilaisia ominaisuuksia takaosan näytölle ei vielä testijakson aikana ollut, mutta Xiaomin mukaan lisää toimintoja on tulossa myöhemmin.

Takaosan näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut puhelimeen oman asetusvalikkonsa, jonka kautta pystytään helposti säätämään siinä olevia tietoja oman mielen mukaisesti. Näytöllä näkyvää teemaa on mahdollista muokata varsin monipuolisesti, sillä näytöllä voidaan näyttää kellon ja ilmoituksien ohella esimerkiksi jonkinlainen kuva tai teksti. Toki näytöllä saa näkemään myös kellonajan pelkästään suuremmalla, mikä on mielestäni varmasti paras vaihtoehto.

Puhelimen ollessa laturissa näytöllä on myös akunlatausanimaatio, joka on varsin mielenkiintoinen yksityiskohta. Pikkunäyttöä on mahdollista hyödyntää lisäksi kamerassa, jolloin kuvattava kohde näkee itsensä takanäytöstä, mutta sen avulla on myöskin mahdollista ottaa itsestä selfiekuvia takaosan kaikilla kameroilla. Pikkunäytön ominaisuudet ovat kuitenkin vielä tällä hetkellä varsin yksipuoliset, mutta mielestäni se on kuitenkin mukava lisäys. Puhelimen ollessa pöydällä näyttö alaspäin saadaan katsottua nopeasti kellonaika sekä saapuneet ilmoitukset.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti Xiaomi Mi 11 Ultra on identtinen pikkuveljensä kanssa, mutta toki eroja löytyy muistiversioista. Xiaomi hyödyntää jälleen Qualcommin kehittämää tehokasta Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä, joka on löytynyt jo lukuisista muistakin tämän vuoden huippupuhelimista. Uutuuspiirissä Qualcomm on panostanut paremman suorituskyvyn ohella myös energiatehokkuuteen sekä tuoreempaan 5G-modeemiin.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Xiaomi Mi 11 Ultra on tarjolla ainoastaan yhdessä muistivariantissa, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei Xiaomi Mi 11 Ultraan ole saatu, joten käyttäjien täytyy tyytyä sisäiseen tallennustilaan tai erilaisiin pilvitallennustilaratkaisuihin.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11 Ultra -puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, vaikka Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin kyvykkyys onkin tiedossa jo monien muiden huippupuhelimien testaamisen perusteella. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Xiaomi Mi 11 Ultran saamia pisteytyksiä Exynos 2100 -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy S21 Ultran ja Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 9 Pron vastaaviin pisteytyksiin. Xiaomi Mi 11 Ultra sai lähes kaikissa testeissä selvästi paremmat pisteytykset kuin yksikään kilpailijoiden laitteista.

Testitulokset
Xiaomi Mi 11 Ultra (SD888) Samsung Galaxy S21 Ultra (E2100) OnePlus 9 Pro (SD888)
AnTuTu (V8): 787 562 pistettä 720 436 pistettä 695 828 pistettä
Geekbench 5 (single): 1130 pistettä 825 pistettä 1069 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3637 pistettä 3064 pistettä 3281 pistettä
PCMark 2.0: 13 241 pistettä 12 167 pistettä 9025 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet MAX pisteet MAX pisteet
3DMark Wild Life: 5658 pistettä 5222 pistettä 5719 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perustella Xiaomi Mi 11 Ultran suorituskyky on tutulla huippuluokan tasolla ja se varmasti riittää kaikille. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen. Testijakson aikana suorituskyky ei loppunut kertaakaan kesken, vaan toiminta oli todella sulavaa ja nopeaa. Vastaan ei tullut kertaakaan ongelmia suorituskyvyn kanssa tai muitakaan erikoisia ongelmia.

Vaikka kaikille Xiaomi Mi 11 Ultran tarjoama suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy myös pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet Xiaomi Mi 11 Ultralle niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi Mi 11 Ultralle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 11 Ultralla saatiin AnTuTu-testissä erittäin korkeat 787 562 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät pieneen laskuun, sillä ne asettuivat 779 801 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin neljännellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi 735 047 pistettä. Viidennellä testauskerralla pisteet jälleen nousivat, joten Xiaomi Mi 11 Ultran suorituskyky pärjää varsin hyvin, eikä mitään radikaaleja tiputuksia nähty. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi kuitenkin yli 52 000 pistettä, mikä kuuluu kuitenkin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien parhaimmistoon.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 6,67 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on varsin vähän, sillä monissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa suorituskyvystä on tippunut jopa selvästi enemmänkin. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on varsin normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa, mutta Xiaomi Mi 11 Ultran suunnittelussa tämä ongelma on nähtävästi otettu huomioon.

Stressitestin aikana Xiaomi Mi 11 Ultra kuumeni hieman, mutta mitään merkittävää polttavaa kuumenemista ei puhelimen kohdalla havaittu. Peruskäytössä myöskään mitään lämpenemistä ei havaittu, mikä on varmasti laitteen huolellisesti suunnitellun jäähdytysjärjestelmän ansiota. Xiaomi Mi 11 Ultran on sisäänrakennettuna kolmevaiheinen jäähdytysjärjestelmä. Xiaomin mukaan kyseessä on ensimmäinen puhelin, jossa on kiinteä nestekaasujäähdytys, jonka avulla lämmön johtavuus paranee 100 prosentilla verrattuna aikaisemmin käytettyyn piitahnaan. Lisäksi puhelimen sisuksissa on kookas höyrykammio, joka levittää lämpöä tehokkaasti. Jäähdytysjärjestelmän toimivuutta on hyvin vaikea testijakson aikana todentaa, mutta Xiaomi on ainakin ottanut lämpenemisen huomioon laitetta kehitettäessä.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Xiaomi Mi 11 Ultra pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy Euroopassa tarjolla olevasta versiosta. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta Xiaomi Mi 11 Ultralla päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Xiaomi Mi 11 Ultra tukee kolmeatoista 5G-taajuusaluetta non-standalone-verkoissa (NSA), jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77, 78 sekä 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue. Onneksi kyseinen taajuusalue löytyy myös Xiaomi Mi 11 Ultrasta valmiiksi.

Valitettavasti testijakson aikana ei ollut mahdollista käyttää Xiaomi Mi 11 Ultraa jatkuvasti 5G-verkkojen ulottuvilla, mutta muutamia 5G-testejä tehtiin DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Puhelimella päästiin tuttuihin erinomaisiin 5G-lukemiin, sillä yleisesti latausnopeudet asettuivat yli 800 Mbps tasolle ja samalla lähetysnopeudet olivat monesti yli 30 Mbps tasolla. Parhaimmillaan Xiaomi Mi 11 Ultra antoi latausnopeudeksi 1091 Mbps ja lähetysnopeudeksi 111 Mbps. On kuitenkin hyvä huomata, että 5G-nopeudet vaihtelevat todella paljon sijainnista riippuen, mutta ainakin itse huomasin 5G-verkkojen toimivan vakaasti sekä ilman suurempia ongelmia.

Äänentoisto, sormenjälkilukija sekä muita huomioita tekniikasta

Xiaomi Mi 11 Ultrassa on monia samoja mielenkiintoisia teknisiä toteutuksia kuin mitä nähtiin jo Xiaomi Mi 11 -perusmallissa. Jälleen kerran äänentoisto on osa-alue, johon Xiaomi on panostanut Mi 11 Ultrassa. Xiaomi on tehnyt yhteistyötä Harman Kardonin kanssa, joka on virittänyt puhelimen stereokaiuttimet niin, että niiden kautta äänet toistuvat laadukkaasti. Puhelimen molemmissa päädyissä on kaiuttimet, jotka yhdessä tuottavat yhden parhaimmista äänikokemuksista mitä on älypuhelimissa nähty.

Laitteen päädyissä olevat kaiuttimet eivät ole yhtä hyvät kuin muutamissa huippupuhelimissa nähdyt eteenpäin suunnatut kaiuttimet, mutta äänenlaadultaan toteutus on hyvä. Esimerkiksi musiikin kuuntelu on miellyttävää Xiaomi Mi 11 Ultran omilla kaiuttimilla ja äänenlaatu on riittävän hyvä myös elokuvien ja videoiden katseluun. Kaiuttimista lähtee myös mukavasti ääntä, jos sille on tarvetta. Stereokaiuttimien ohella Xiaomi on panostanut myös kuulokeominaisuuksiin.

Puhelimen mukana toimitetaan 3,5 millimetrin kuulokeliitinadapteri, jolla perinteiset kuulokkeet saadaan yhdistettyä puhelimeen USB-C-liittimen kautta. Puhelimessa on myös kuulokkeille omia asetuksia, joille kuuntelukokemuksesta saadaan aikaisempaa personoidumpi langallisien kuulokkeiden kautta. Myöskään langattomien kuulokkeiden ystäviä ei ole unohdettu, sillä Xiaomi Mi 11 Ultra tukee tuoreinta Bluetooth 5.2 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut näytön alareunaan ja toteutus on adaptiivinen. Sormenjälkilukija tuntui testijakson aikana erittäin nopealta ja luotettavalta. Jos sormi oli märkä, niin lukija ei välttämättä tunnistanut sormea, mutta lähes aina toimivuus oli erinomainen. Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta sitä ei testijakson aikana suuremmin testattu. Etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus on yleisesti tietoturvattomampi vaihtoehto kuin sormenjälkilukija.

Xiaomi Mi 11 Ultrassa on perusmallistakin tutuksi tullut sykemittaus, joka onnistuu sormenjälkilukijalla. Vielä Mi 11 -puhelimen kohdalla sykkeen mittaukseen tarvittiin oma sovelluksensa, mutta nyt ominaisuus on tuotu laitteen asetuksiin. Xiaomi Mi 11 Ultran asetuksista erityisominaisuudet-valikosta löytyy mahdollisuus mitata sykettä sormenjälkilukijalla. Valitettavasti sormenjälkilukijaan pohjautuva sykkeenmittaus ei suuremmin vakuuttanut, sillä tulokset olivat järjestäen selvästi erilaisia kuin esimerkiksi älykellolla mitatut tulokset. Kun sykettä mitataan sormenjälkilukijalla, niin mittaamisessa käytetään fotopletysmografia-mittausta (PPG). Kyseinen mittaustapaa on monesti moitittu epätarkkuudesta lääketieteellisessä käytössä.

Xiaomi on laittanut Mi 11 Ultraan myös muutaman muun hyödyllisen ominaisuuden, joista yksi mainitsemisen arvoinen on infrapunalähetin. Kyseisen sensorin avulla puhelinta voidaan käyttää monien elektroniikkalaitteiden, kuten television kaukosäätimenä. Myös värinämoottori puhelimessa on erittäin miellyttävä, mikä on oli myös odotettua. Xiaomi Mi 11 Ultran mainittavia teknisiä ratkaisuja ovat myös Wi-Fi 6/E- ja NFC-tuet.

Akunkesto ja lataus

Xiaomi Mi 11 Ultran sisuksiin on saatu pakattua suuri 5000 milliampeeritunnin akku. Suuri akku on saatu mahdutettua puhelimeen suuren ja paksun rakenteen ansiosta ja vastaava 5000 milliampeerituntia löytyy myös muutamista kilpailijoiden huippupuhelimista. Vaikka akku on suuri, niin Xiaomi ei silti mainosta puhelinta millään erikoisella akunkestolla, vaan testijaksonkin aikana akunkeston todettiin olevan varsin perustasolla. Toki akunkesto on hyvä, mutta ei tarjoa mitään suuria yllätyksiä.

Usein iltaisin akkua puhelimessa oli noin 20-30 prosenttia, kun laitetta oli käytetty aktiivisesti. Lisäksi testijakson aikana havaittiin kameran käyttävän todella paljon akkua, mikä johtunee täysin uudesta kamerasensorista. Pienemmällä käytöllä puhelimen akku kestänee varmasti myös parikin päivää, mutta kyllä 5000 milliampeeritunnin akunkin saa yllättävän nopeasti tyhjäksi.

Päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli näyttö asetettuna parhaimpiin asetuksiinsa, eli QWHD+ -tarkkuus ja 120 hertsin virkistystaajuus olivat käytössä. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta päivittäisessä käytössä ei päästy todentamaan.

Akun lataus tapahtuu Xiaomin uudella ja tehokkaalla 67 watin langallisella latauksella, joka toimitetaan suoraan myös puhelimen mukana. Xiaomi ei ole siis lähtenyt monien kilpailijoiden tavoin poistamaan laturia myyntipakkauksesta, vaan se kuuluu puhelimen hintaan. Xiaomi on luvannut 67 watin pikalatauksen lataavan puhelimen suuren akun tyhjästä täyteen vain 36 minuutissa, joten kyseessä on yksi markkinoiden nopeimmin latautuvista älypuhelimista. Koska Xiaomi toimitti 67 watin pikalaturin suoraan puhelimen mukana, niin pystyimme toteuttamaan laitteelle tutun lataustestin ja katsomaan pitävätkö Xiaomin lupaukset paikkansa. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi Mi 11 Ultran lataustesti mukana toimitettavalla 67 watin langallisella pikalaturilla.

Ainakaan SuomiMobiilin testeissä ei päästy luvattuun 36 minuutin latausaikaan, vaan akun latautuminen kesti 45 minuuttia. 15 minuutin latauksen jälkeen akkua oli jo 44 prosenttia ja 30 minuutin jälkeen akkua oli ladattu 77 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 36 minuutin kohdalla. Latausnopeus on alusta lähtien todella nopea, mutta toki hidastuu loppua kohden mentäessä. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 9 minuuttia.

Akun latausnopeus on mielestäni erinomainen ja juuri sellainen, mitä huippupuhelimelta voisikin odottaa. Aivan markkinoiden nopein latausratkaisu ei ole kyseessä, eikä lupauksiin päästy. Jos kuitenkin akku on loppumassa, niin kymmenenkin minuutin latauksella saadaan kymmeniä prosentteja lisää akkua. Langallisen latauksen ohella Xiaomi Mi 11 Ultrassa on myös tuki vastaavalle 67 watin langattomalle lataukselle, mutta langaton latausalusta on ostettava erikseen. Xiaomin mukaan langattomasti puhelimen pitäisi latautua myös 36 minuutissa tyhjästä täyteen.

Xiaomi toimitti SuomiMobiilin testattavaksi myös Xiaomi Mi 11 Ultralle suunnatun 80 watin tehoisen latausalustan, jolla voidaan ladata puhelinta korkeintaan 67 watin teholla. Kyseessä on mielenkiintoinen ja massasta poikkeava latausalusta, joka muistuttaa laturin sijasta jonkinlaista palkintoa. Latausalusta on valmistettu muovista ja alumiinista, ja se on saatavilla ainoastaan valkoisessa väriversiossa. Xiaomi on laittanut latausalustaan kaksi latauskelaa, joiden ansiosta puhelinta voidaan ladata pysty- tai vaakasuunnassa.

Latausalustassa on sisäänrakennettu dynaaminen jäähdytystuuletin. Kun puhelin on asetettuna latausalustalle alkaa tuuletin hyrräämään varsin kovaa ja samalla ilmaa työntyy laitteen takaosasta pois. Tuuletin ohjaa puhelimen takaosaan ilmaa, jonka avulla latauksesta syntynyttä lämpöä pyritään pienentämään. Kuten totesin, tuuletin pitää varsin kovaa ääntä ja sen huomaa selvästi, mutta puhelimen asetuksista voidaan ottaa pois käytöstä myös ”langaton pikalataus”, jolloin tuulettimen pyörimisnopeus hidastuu, eikä ääni ole enää yhtä selvästi havaittavissa.

Koska Xiaomi on luvannut myös latausalustan lataavan Mi 11 Ultran 67 watin tehollaan 36 minuutissa tyhjästä täyteen, niin tämä myös testattiin testijakson aikana. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi Mi 11 Ultran lataustesti erikseen ostettavalla 80 watin langattomalla latausalustalla. Puhelin latautuu 67 watin teholla.

67 watin tehoisella langattomalla latauksella Xiaomi Mi 11 Ultran tyhjästä täyteen latautumisessa kului 45 minuuttia, eli saman verran kuin langallisesti lataamalla. 50 prosentin varaustaso saavutettiin vain 17 minuutissa ja 90 prosentin varaustaso ylitettiin 36 minuutissa. Lataus oli mukavan tasaista jatkuvasti, vaikka hieman latausteho laskikin loppua kohden mentäessä. Xiaomi Mi 11 Ultran langaton lataus on nopeampi kuin yhdessäkään muussa SuomiMobiilissa testatuissa puhelimissa. Mielestäni on erittäin hienoa, että Xiaomi on onnistunut ottamaan langattoman ja langallisen latauksen kuilun kiinni, eikä langaton lataus kalpene enää ollenkaan langalliselle lataukselle.

Suomessa langaton latausalusta on pian laajemmin myynnissä, mutta sen voi tilata jo nyt esimerkiksi Mistore.fi-kaupasta 149 euron hintaan. Kyseessä ei ole edullinen lisälaite, mutta sen mukana toimitetaan toki latausalustan ohella myös 120 watin tehoinen langallinen pikalaturi.

Käänteinen langaton lataus mahdollistaa muiden laitteiden lataamisen puhelimella.

Koska Xiaomi Mi 11 Ultra tukee langatonta latausta, niin luonnollisesti mukaan on saatu myös käänteinen langaton lataus. Käänteisen langattoman latauksen avulla on mahdollista ladata langattomasti muita Qi-standardiin perustuvia laitteita tai puhelimia. Käänteinen langaton lataus toimii, jos puhelimessa on akkua vähintään 30 prosenttia. Käänteinen langaton lataus on kätevä toiminto esimerkiksi reissuilla, jolloin ei ehkä halua ottaa mukaan kaikille laitteille omia latureita. Puhelimen avulla pystytään lataamaan helposti kuulokkeita tai vaikkapa kelloja langattomasti. Käänteinen langaton lataus toimii korkeimmillaan 10 watin teholla, joka on parempi kuin monilla muilla puhelimilla.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi Mi 11 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 11 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkastestin jälkeen ei ollut havaittavissa näytön hyytelöitymistä AMOLED-tekniikan ansiosta, ja myös näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan kylmänä ongelmitta. Xiaomi oli myös mahdollistanut salaman käytön kuvattaessa sekä hieman erikoisesti oli havaittavissa laitteen fyysisien painikkeiden muuttuvan varsin jäykiksi ja tuntuman heikoksi. Xiaomi Mi 11 Ultran kohdalla akun lataamista ei ollut estetty kylmänä ollessa, mikä oli myös hieman erikoista.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 11 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä varsin hyvällä tasolla ottaen huomioon, että testi toteutettiin näytön WQHD+ -tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Xiaomi Mi 11 Ultra suoriutui pakkastestistä erinomaisesti ja sen perusteella laitteen voidaan todeta kestävän hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen ei ollut kummankaan testauskerran aikana huonolla tasolla, vaan jopa varsin vähäistä verrattuna totuttuun. Myöskään AMOLED-näyttö ei ottanut itseensä ollenkaan pakkasesta. Erikoisinta oli se, että Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista jääkylmänä ollessa, vaikka yleensä se estetään turvallisuussyistä. Ehkä erikoinen huomio oli Xiaomi Mi 11 Ultran kohdalla se, että kyljen painikkeet muuttuivat varsin jäykiksi pakkasessa, mutta toki nekin palautuivat normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kamerat ovat osa-alue, johon Xiaomi Mi 11 Ultrassa kiinnittyy varmasti kaikkien katse ja mielenkiinto. Xiaomi hyödyntää puhelimessa markkinoiden suurinta älypuhelimiin suunnattua kamerasensoria, eikä mukana ole mitään turhia kompromisseja. Xiaomi Mi 11 Ultra on varmasti yksi vuoden tärkeimmistä kamerapuhelimista, sillä Xiaomi on ottanut käyttöön tuoreimpia tekniikoita, joita ei ole muissa älypuhelimissa vielä nähty. Lisäksi kameratoteutus antaa hyvän kuvan siitä, mihin pitkään puhelinkameroiden osalta altavastaajan roolissa pysytellyt Xiaomi todella pystyy.

Xiaomi Mi 11 Ultra tarjoaa kolmoiskameran, joka koostuu pääkameran ohella ultralaajakulmakamerasta sekä periskooppikamerasta. Mitään turhia syvyys- tai makrokameroita ei laitteessa ole. Pääkamerana Xiaomi hyödyntää Samsungin tuoreinta huippuluokan ISOCELL GN2 -sensoria, jossa on erittäin kookas 1/1,12” kenno. ISOCELL GN2 tarjoaa 50 megapikselin tarkkuuden ja 1,4 µm pikselikoon. Xiaomi hyödyntää kamerassa myös 8-elementtistä linssiä, jossa on 24 mm polttoväli sekä f/1.95-aukko. Kamerassa on lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 48 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX586 -sensoriin. Kyseessä on tutulla 1/2,0” kennolla varusteltu sensori, jossa on 0,8 µm pikselikoko. Kameran päällä on 12 mm polttovälillä ja f/2.2-aukolla varusteltu 7-elementtinen linssi. Kamerassa on myös tuttuun huippuluokan tyyliin vaiheentunnistava automaattitarkennus, joka mahdollistaa tarkat kuvat myös läheltä kuvattaessa. Ultralaajakulmakamera tarjoaa erittäin laajan 128 asteen kuvausalueen, joten kyseessä on yksi tämän hetken laajimmista älypuhelimissa nähdyistä ultralaajakulmakameroista.

Xiaomi Mi 11 Ultran kolmas kamera on myöskin 48 megapikselin tasoinen ja se perustuu samaan Sony IMX586-sensoriin. Tällä kertaa sitä hyödynnetään periskooppikamerana, jollainen nähdään ensimmäistä kertaa Xiaomin huippupuhelimissa. Tuttuun tyyliin kamerassa on 1/2,0” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Xiaomi on laittanut mukaan periskooppilinssin, joka tarjoaa 125 mm polttovälin sekä f/4.1-aukon. Kamerassa on myöskin vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Periskooppikamera on tarkoitettu 5x optiseen zoomaamiseen, joten zoomiominaisuudet ovat ainakin paperilla katsottaessa kunnossa. Xiaomi Mi 11 Ultralla pystytään parhaimmillaan ottamaan kuvia jopa 120-kertaisesti zoomattuna, joka toki on pitkälti digitaalista zoomia.

Xiaomi Mi 11 Ultran kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (ISOCELL GN2, f/1.95, 24 mm, 1/1,12”, 1,4 µm, PDAF, LAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 48 megapikseliä (Sony IMX586, f/2.2, 12 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF, 128 asteen näkökenttä)
    • Periskooppikamera: 48 megapikseliä (Sony IMX586, f/4.1, 120 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF, OIS, 5x optinen zoom)
  • Etukamera: 20 megapikseliä (f/2.2, 27 mm, 1/3,4”, 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamera on kaikista mielenkiintoisin osuus Xiaomi Mi 11 Ultran kamerajärjestelmässä, sillä kyseessä on yksi markkinoiden kehittyneimmistä kamerasensoreista. Kameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa on pikseleidenyhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi, joka takaa muun muassa paremman kuvauksen heikommassa valaistuksessa. Kyseessä on myös yksi parhaimmista kameroista, joita olen itse testannut viimeisen vuoden sisällä.

Kuvat ovat laadultaan hyvässä valaistuksessa tarkkoja, yksityiskohtaisia sekä väritykseltään varsin luonnollisia. Toisinaan oli kuitenkin havaittavissa, että kamera hieman tummensi kuvia jälkikäteen, mistä henkilökohtaisesti en suuremmin tykännyt. Kuvissa oli mielestäni laaja dynaaminen alue ja kokonaisuus oli todella tasavahva. Läheltä kuvattiin kohteisiin saadaan myös mukaan luonnollinen taustasumennus, mikä on laitteen suuren sensorin ansiota.

Heikossa valaistuksessa Xiaomi Mi 11 Ultran pääkamera on myös vahvoilla, sillä suuren sensorin ansiosta kuvaan saadaan taltioitua aikaisempaa enemmän valoa. Oletusarvoisesti kamera myös osaa käyttää yökuvaustilaa heikossa valaistuksessa, joten automaattinen yökuvaustila on auttamassa parempien kuvien taltioimisessa. Kamerassa on toki erillinenkin yökuvaustila, jossa saadaan vielä hieman pidempi valotusaika.

Pääkameralla taltioidut kuvat ovat heikossa valaistuksessa yksi luokkansa parhaimpia, sillä kuvat näyttävät monesti hyviltä. Kuvissa on valoa hyvin ja dynaaminen alue on miellyttävä. Kuviin saadaan taltioitua mielestäni varsin luonnolliset värit ja kohinaa kuviin ei suuremmin tule. Toki kuvissa on enemmän pehmeyttä kuin hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, mutta omassa kategoriassaan heikossa valaistuksessa kuvat ovat hyvällä tasolla. Ilman yökuvaustilaa kameralla taltioidaan jokseenkin tummempia kuvia pienemmällä dynaamisella alueella, joten erillisen yökuvaustilan tai automaattisen yökuvaustilan käyttäminen kamerassa on suositeltavaa.

Alapuolella on muutamia Xiaomi Mi 11 Ultran pääkameran oletusasetuksilla taltioituja kuvia.

Xiaomi on vihdoin tuonut puhelimeen myös kunnollisen ultralaajakulmakameran, sillä tarkkuutta löytyy mukavat 48 megapikseliä. Jo muutamissa muissakin huippupuhelimissa on nähty aikaisempaa tarkempia ultralaajakulmakameroita ja ainakin itse olen nykyisestä suunnasta tyytyväinen. Yleisesti tarkempi kamera tarkoittaa myös parempia kuvia ja se käy nyt Xiaomi Mi 11 Ultran ultralaajakulmakameran kanssa hyvin ilmi. Kamerassa käytetään silti edelleen pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi, jolloin lopputuloksena on 12 megapikselin kuvat.

Hyvässä valaistuksessa myös ultralaajakulmakamera tuottaa erinomaista jälkeä, sillä kuvissa on miellyttävä tarkkuus, paljon yksityiskohtia sekä laaja dynaaminen alue. Ultralaajakulmakameran väritaltioiti on saman tasoista kuin pääkameralla, joten värit taltioituvat kuviin luonnollisesti. Kamerassa on automaattinen ohjelmistollinen vääristyksen korjaus, joka mielestäni hoitaa asiansa hyvin. Toki kyseessä on oletusarvoisesti erittäin laajalla 128 asteen kuvakentällä varusteltu kamera, joten vääristyksen korjaus on aika maltillinen. Toisinaan kuvissa on havaittavissa edelleen pientä vääristymää, mutta suuresta ongelmasta ei ole kysymys.

Koska kyseessä on huippuluokan ultralaajakulmakamera, niin luonnollisesti mukaan on saatu myös automaattinen tarkennus. Tarkennuksen avulla ultralaajakulmakameralla pystytään kuvaamaan myös tarkkoja kuvia läheltä kohdetta. Kamerasovelluksessa on erillinen makrotilansa, jossa voidaan ottaa kuvia lähempää ultralaajakulmakameran avulla.

Ultralaajakulmakameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa siis hyvällä tasolla, mutta Xiaomi Mi 11 Ultra pääsee vakuuttamaan myös heikommassa valaistuksessa. Ultralaajakulmakameran kuvat heikossa valaistuksessa ovat myös erittäin yksityiskohtaisia ja värit taltioituvat luonnollisesti. Valitettavasti kameran automaattinen yökuvaustila ei ole käytettävissä ultralaajakulmakamerassa, mutta mukana on toki erillinen yökuvaustila, joka toimii ultralaajakulmakameralla. Yökuvaustilalla saadaan kuviin hieman enemmän valoa ja yksityiskohtia, joten kuvat vain paranevat.

Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakamera on vahvoilla jokaisessa kuvaustilanteessa, mikä on toki myös vaadittua huippupuhelimelta. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Xiaomin huippupuhelimissa ei ole aikaisemmin Euroopan markkinoilla nähty periskooppikameroita, mutta nyt Xiaomi Mi 11 Ultrasta sellainen löytyy. Kyseessä on jälleen erittäin tarkka 48 megapikselin sensori, jolla otetaan 12 megapikselin kuvia pikseleiden yhdistämistekniikan ansiosta. Periskooppikameran avulla pystytään zoomaaman peräti 5-kertaiseksi, kuten on totuttu näkemään muutamissa muissakin kilpailijoiden huippupuhelimissa viimeisien vuosien aikana. Tällä hetkellä muutamat kilpailijat tarjoavat jo 10-kertaisia optisia zoomeja, mutta tätä ei Xiaomi Mi 11 Ultra pysty tarjoamaan.

5x optisesti zoomatut kuvat ovat hyvässä valaistuksessa kuvattaessa laadultaan erinomaisia ja kyseessä on varmasti yksi parhaimmista periskooppikameroista, joita olen testannut. 5x optisesti zoomatut kuvat ovat tarkkoja, yksityiskohtaisia sekä väritaltiointi tuntui vastaavan hyvin pääkameran värejä. Aivan pääkameran tasolle ei kuitenkaan kuvien tarkkuudessa päästä, vaan zoomatuissa kuvissa on hieman erikoista rakeisuutta. Dynaaminen alue myös periskooppikameran kuvissa on monessa tilanteessa erinomainen.

Heikommassa valaistuksessa periskooppikameralla saadaan aikaan myös vaikuttavaa jälkeä. Kameran kanssa on jälleen sama tarina kuin muillakin laitteen kameroilla, sillä kuvat ovat laadukkaita sekä yksityiskohtaisia verrattuna moniin kilpailijoihin. Kuvat ovat hyvin realistisia ja kamera pystyy laadukkaaseen jälkeen myös ilman yökuvaustilaakin. Yökuvaustilalla kuviin saadaan vielä hieman enemmän valoa ja tarkempia yksityiskohtia, joten sitä kannattaa tarvittaessa käyttää. Alapuolella on muutamia periskooppikameralla (5x) taltioituja kuvia.

Xiaomi Mi 11 Ultralla optinen zoomi rajoittuu siis 5-kertaiseksi, mutta kameralla pystytään kuvaaman myös 10x hybridizoomilla. Mielestäni 10-kertaisesti zoomatut kuvat ovat vielä hyvällä tasolla ja myös 30x digitaalisesti zoomatut kuvat ovat kohtuullisia. Kameralla päästään zoomaamaan myös 120-kertaisesti, mutta kyseessä on varsin turha ominaisuus. 120x zoomatut kuvat ovat laadultaan heikkoja sekä pelkkää pikselimössöä, joten noin suurelle zoomille ei ole mitään käyttöä. Alapuolella on muutamia kuvasarjoja, joissa on otettuna kuvia erilaisilla zoomitasoilla.

Videokuvaukseen tässä arvostelussa ei suuremmin keskitytä, vaikka Xiaomi Mi 11 Ultra onkin myös todella loistava vaihtoehto videokuvausta ajatellen. Parhaimmillaan Xiaomi Mi 11 Ultra tukee muistakin huippupuhelimista tuttua 8K-videokuvausta kaikilla kameroilla. Aikaisemmin kilpailijoiden puhelimissa on nähty 8K-videokuvaus vain yhdellä kameralla, mutta Xiaomi Mi 11 Ultra tukee 8K 24 fps -videokuvausta pääkameralla, ultralaajakulmakameralla ja periskooppikameralla. Xiaomi Mi 11 Ultra tukee myös toki tutumpaa 4K 30 tai 60 fps -videokuvausta HDR10+ -ratkaisulla.

Itse tykästyin kovasti puhelimen 4K 60 fps -tasoiseen videokuvaukseen, sillä se on todella laadukasta ja kuvanvakautus toimii erinomaisesti. Videoissa on paljon yksityiskohtia sekä värit taltioituvat todella luonnollisesti. 8K-videokuvaus on hieman jopa turha, sillä ainakaan itse en ole löytänyt todellista käyttöä niin tarkalle kuvaukselle. Valitettavasti 8K- ja 4K 60 fps -videoita kuvattaessa täytyy aina valita käytettävä kamera ennen kuvauksen aloittamista, eikä kaikkien kameroiden välillä voi vaihtaa kuvauksen aikana. 4K 30 fps -tasosta alaspäin kameroita voi vaihtaa myös videokuvauksen ollessa käynnissä.

Puhelimessa on paljon erilaisia videokuvaustoimintoja, joilla saadaan nopeasti kuvattua tyylikkäitä videopätkiä. Lisäksi Xiaomi Mi 11 Ultra tarjoaa HDR10+ -videokuvauksen, Audio Zoom -toiminnon sekä yökuvausta varten suunnitellun Ultra Night -videotuen. Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 11 Ultra on huippuluokan tasolla myös videokuvauksen osalta, mikä ei ole kovinkaan suuri yllätys. Xiaomi Mi 11 Ultra tarjoaa ammattilaiskuvaajia varten myös pro-videokuvaustilan, jossa kameroiden kuvausasetuksia voidaan säätää manuaalisesti kesken videokuvauksen.

20 megapikselin etukamera on tarkka ja tuottaa laadukkaita omakuvia, jos sellaisia haluaa ottaa. Kuvat ovat erityisesti hyvässä valaistuksessa erinomaisia, mutta heikommassa valaistuksessa laatu hieman heikkenee. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jossa taustan saa sumennettua. Muutaman testin perusteella taustasumennus toimii pääasiassa hyvin, sillä kamera tunnistaa pään ääriviivat erinomaisesti. Etukameralla videota voidaan kuvata korkeintaan Full HD 60 fps -tasolla, joten valitettavasti 4K-tukea ei löydy. Etukameralla onnistuu lisäksi 120 fps -tason hidastusvideot HD-tarkkuudella.

Xiaomi Mi 11 Ultra pitää sisällään yhtiön tutun kamerasovelluksen, jota on jo aikaisemmin kehuttu jopa yhdeksi parhaimmista. Kamerasovellus on mielestäni käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Xiaomi Mi 11 Ultran kohdalla mukaan on saatu myös uusia ominaisuuksia, jotka ovat vain kyseiselle puhelimelle kustomoituja.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Mukana on myös ”takanäytön esikatselu” -valinta, jonka avulla kameran kuvan sää näkyviin pikkunäytölle. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi Mi 11 Ultran kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,5x) sekä periskooppikameran (5x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 2x, 10x ja 120x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi Mi 11 Ultrasta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, periskooppikamera). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 12800) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 50 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Mielenkiintoisen kamerasovelluksesta tekee sen varsin monipuolinen muokattavuus. Xiaomi antaa muun muassa mahdollisuuden ominaisuuksien uudelleen järjestelyyn sekä kameran käyttöliittymän lisää-valikolle on mahdollista valita helppo alareunasta ylös nostettava valikko tai vaihtoehtoisesti erillinen lisää-välilehti. Kamerasovelluksessa on mahdollista valita erikseen korostusväri, jolla esimerkiksi tekstit näytetään. Myöskin kameran laukaisinääni on mahdollista valita neljästä erilaisesta äänivaihtoehdosta. Henkilökohtaisesti tykkään kameran monipuolisista muokkausasetuksista, joita vain harvat älypuhelinvalmistajat tänä päivänä tarjoavat.

Kamerasovellus toimi Xiaomi Mi 11 Ultrassa hyvin lähes koko testijakson ajan. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli sujuvaa, eikä vastaan tullut suuria ongelmia. Kamerassa oli kuitenkin havaittavissa varsin pitkä viime kuvauspainikkeen painamisen ja kuvan ottamisen välillä, mikä toisinaan oli jopa tuskallista. MIUI 12.5 -päivityksen jälkeen havaittiin myös ongelmia kameran kanssa, sillä sovellus jäätyi joka kerta sitä käytettäessä. Xiaomi kuitenkin korjasi ongelman jo seuraavana päivänä tulleessa korjauspäivityksessä. Yleinen kokemus kamerasovelluksen kanssa oli siis hyvä ja juuri sellainen kuin mihin on aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa totuttu.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi hyödyntää uutuuspuhelimessa tämän hetken Googlen tuoreinta Android 11 -käyttöjärjestelmäversiota, jonka päällä hyrrää yhtiön oma MIUI 12 -käyttöliittymä. Xiaomi Mi 11 Ultra toimitetaan MIUI 12 -versiolla aluksi, mutta sittemmin Xiaomi on laittanut jakoon jo muutamilla uusilla ominaisuuksilla varustellun MIUI 12.5 -käyttöliittymäversion. Testijakson aikana puhelin sai muutaman päivityksen ja tuorein niistä piti sisällään Googlen 1. toukokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivityksien osalta Xiaomi Mi 11 Ultra on ainakin vielä näin kesäkuussa hyvällä tasolla, vaikka Xiaomi ei olekaan tunnettu nopeista päivityksistään.

Valitettavasti Xiaomi Mi 11 Ultralle ei ole luvattu mitään päivityksiä, sillä Xiaomi ei anna erikseen päivityslupauksia millekään puhelimistaan. Xiaomi Mi 11 Ultra on kuitenkin “Android Enterprise Recommended”, mistä voidaan päätellä hieman puhelimen tulevista päivityksistä. Google vaatii Xiaomilta lähtökohtaisesti myös parempaa ohjelmistotukea. Google on vaatinut, että puhelin tulee saamaan nykyisen käyttöjärjestelmäversion lisäksi myös yhden suuremman Android-päivityksen, joka on tässä tapauksessa Android 12. Xiaomi on kertonut sivuillansa puhelimen saavan tietoturvapäivityksiä aina huhtikuuhun 2024 asti vuosineljänneksittäin julkaistuna.

Syksyllä julkaistava Android 12 on siis uuteen Xiaomi Mi 11 Ultraan tulossa, mutta sitä uudemmista päivityksistä ei ole mitään tietoa. Todennäköisesti puhelimelle päivitetään myös Android 13, sillä Xiaomi on aikaisemminkin päivittänyt kaksi Android-versiota, vaikka sitä ei luvatakaan. Android-versioiden ohella Xiaomi kuitenkin tykkää päivittää ennemmin omaa MIUI-käyttöliittymäänsä, josta hyvä osoitus on hiljattain julkaistu MIUI 12.5.

MIUI 12.5 -käyttöliittymä on Xiaomin oma näkemys siitä, miltä Androidin pitäisi näyttää. Kyseessä on varsin monipuolinen ja täyteläinen käyttöliittymä, joka tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia ominaisuuksia. Testijakson aikana MIUI 12 ja MIUI 12.5 tuntuivat toimivilta toteutukselta, eikä tuntuma ollut yhtä raskas kuin Xiaomin aikaisemmissa MIUI-versioissa. Yleisilmeeltään MIUI 12.5 on hyvin visuaalinen ja looginen käyttää, mutta siinäkin on omat ongelmansa, jotka eivät varmasti miellytä aivan kaikkia. Henkilökohtaisesti tykkään Xiaomin omasta MIUI 12.5 -käyttöliittymästä, sillä se tarjoaa kattavia ominaisuuksia, joilla puhelimesta saa juuri omannäköisensä.

Testijakson aikana MIUI 12 ja MIUI 12.5 tuntuivat toimivan Xiaomi Mi 11 Ultrassa pääosin ongelmitta. Erityisesti MIUI 12 olisi todella hyvin optimoitu puhelimelle, mutta MIUI 12.5 -päivitys tuotti aluksi ikäviä ongelmia. Xiaomi kuitenkin korjasi ongelmat päivityksellä nopeasti, joten myös MIUI 12.5 toimi loppupelissä erittäin sulavasti ja ongelmitta. Xiaomi Mi 11 Ultran kohdalla ei tullut vastaan MIUI-käyttöliittymälle toisinaan tuttuja ilmoitusongelmia, vaan kaikkien sovelluksien ilmoitukset tuntuivat tulevan perille. MIUI 12.5 -versiossa ei ole myöskään enää havaittavissa mainoksia käyttöliittymässä tai Xiaomin omissa sovelluksissa, vaikka niitä vielä MIUI 12 -versiossa oli.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 11 Ultra -puhelinta.

Xiaomi Mi 11 Ultra haastaa suurimmat kilpailijansa ja on samalla Xiaomin ensimmäinen todellinen lippulaivatason älypuhelin. Puhelin osoittaa hienosti sen, mihin Xiaomi todella pystyy lippulaivapuhelimien kanssa. Lisäksi puhelimessa ei ole karsittu juurikaan mistään, vaan Xiaomi on laittanut joka osa-alueella parastaan. Suurin kilpailija Xiaomi Mi 11 Ultralle on varmasti Samsung Galaxy S21 Ultra.

Testijakson aikana tykkäsin puhelimen todella laadukkaasta keraamisesta rakenteesta sekä IP68-luokituksen mukanaan tuomasta vedenkestävyydestä. Xiaomi Mi 11 Ultra on varusteltu yhdellä markkinoiden parhaimmista näytöistä ja muutkin tekniset ratkaisut ovat parasta, mitä on saatavilla. Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin suorituskyky on loistava ja 12 gigatavua RAM-muistia riittää mainiosti. Takaosan pienempi näyttöpaneeli luo laitteelle hieman lisämahdollisuuksia, josta ei ole koskaan haittaa. Puhelimeen on saatu mielestäni hyvä akunkesto ja erittäin tehokkaat 67 watin langattomat ja langalliset latausratkaisut ovat nopeita. Xiaomi on varustellut puhelimen loistavalla äänentoistolla sekä markkinoiden parhaimmilla kameroilla.

Puhelimessa on paljon hyvää ja monet asiat on mietitty tarkkaan. Mikään puhelin ei ole kuitenkaan täydellinen, joten myös Xiaomi Mi 11 Ultran kohdalta on helppo löytää pari heikkoutta. Keraaminen rakenne ja suuri koko tekevät laitteesta mielestäni myös painavan, mikä kannattaa pitää mielessä. Puhelimen takaosan pikkunäyttö on mukava lisäominaisuus, mutta mielestäni siitä ei ollut otettu ainakaan vielä kaikkea potentiaalia irti. Suurimmat puutteet ovat varmasti muistikorttipaikan ja perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen puuttuminen. Xiaomi ei myöskään anna mitään varsinaista päivityslupausta puhelimelle, vaikka toki Android Enterprise Recommended -sertifikaatti pakottaa Xiaomin pitämään hieman paremmin huolta laitteen päivityksistä.

Suomessa Xiaomi Mi 11 Ultra tuli saataville vain rajoitetusti 40 kappaleen eränä, eikä sitä ole virallisesti luvassa enempää myyntiin. Puhelinta saattaa kuitenkin saada globaaleista verkkokaupoista, mutta laitteen saatavuus on globaalisti erittäin heikko. Puhelimesta on olemassa globaalisti vain 12 + 256 gigatavun muistiversio ja hintaa laitteella on 1299 euroa. Xiaomi Mi 11 Ultra on valittavissa kahdesta väriversiosta, jotka ovat musta Ceramic Black ja valkoinen Ceramic White.

Xiaomi Mi 11 Ultra

9.6

Xiaomi Mi 11 Ultra osoittautui SuomiMobiilin testissä erinomaiseksi huippupuhelimeksi, joka tarjoaa erikoisen toisen näytön.

Hyvää
  • Laadukas keraaminen premium-rakenne
  • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
  • Erinomainen OLED-näyttöpaneeli QHD+-tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Takaosan näyttö on mielenkiintoinen ja tarjoaa mukavia lisäominaisuuksia
  • Snapdragon 888 tarjoaa loistavan suorituskyvyn ja hyvät 5G-yhteydet
  • Nopea ja varma näytönalainen sormenjälkilukija
  • Hyvä akunkesto ja tehokkaat pikalataukset langallisesti ja langattomasti
  • Hyvä äänentoisto stereokaiuttimien kautta
  • Loistavat kamerat joka suhteessa
  • Android 11, monipuolinen MIUI 12.5 ja Android Enterprise Recommended
  • Puhelimen mukana toimitetaan laturi ja suojakuoret
Huonoa
  • Erittäin painava rakenne
  • Takaosan näytöstä ei ole otettu kaikkea potentiaalia irti
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Ei selkeää päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. macro on tässä puhelimessa onneton .. värintoistoon auringonvalossa petyin.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut