AndroidXiaomiYleinen

Ensituntumat Xiaomi Mi 8 -puhelimesta – Todellinen haastaja OnePlus 6:lle

Xiaomi Suomi lähetti SuomiMobiilin testattavaksi uuden Xiaomi Mi 8 -älypuhelimen, joka on saapunut Suomessa vähitellen myyntiin Verkkokauppa.comin kautta 499 euron hintaan. Kyseessä on älypuhelin, joka on varusteltu vuoden 2018 tehokkaimmalla mobiilipiirillä, kehutulla kaksoiskameralla sekä lovinäytöllä. Kyseessä on kaikilta osin tuttu huippupuhelin, joka on todellinen haastaja Suomessakin myynnissä olevalle OnePlus 6 -puhelimelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisille Xiaomi on toistaiseksi hyvin tuntematon valmistaja, mutta kuluvan vuoden aikana valmistajan puhelimien saatavuus on parantunut huomattavasti, jonka takia myös Suomessa Xiaomi on päässyt herättämään mielenkiintoa. Xiaomi on aina tunnettu hyvistä, mutta edullisista älypuhelimistaan, joista myös Mi 8 on hyvä esimerkki. Xiaomi Mi 8 on ollut muutaman päivän testattavana, joten jonkinlaisia ensituntumia laitteesta on päässyt jo muodostumaan.

Xiaomi Mi 8:n tärkeimmät tiedot:

  • Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 845 (Adreno 630)
  • Näyttö: 6,21 tuuman AMOLED Full HD+ -näyttö (2248 x 1080)
  • Muisti: 6 Gt RAM + 64 Gt ROM
  • Kamerat: 12 + 12 MP pääkamera ja 20 MP etukamera
  • Akku: 3400 mAh (tuki pikalataukselle)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (MIUI 9.6)
  • Muuta: USB-C, sormenjälkilukija, infrapuna kasvojentunnistus
  • Mitat: 154,9 x 74,8 x 7,6 mm
  • Paino: 175 g
  • Värit: Musta, sininen

Ulkoisesti paljon edeltäjänsä kaltainen

Designiltaan Xiaomi Mi 8 on varsin tuttu, sillä paljon muutoksia ei pääpiirteittäin ole tullut, jos verrataan Xiaomi Mi 6 -malliin, joka käväisi aikoinaan myös testattavana. Ulkoisesti puhelin rakentuu tutuista materiaaleista, joita ovat lasi ja alumiini.

Testiin lähetetty versio puhelimesta on musta, mutta Suomessa on tarjolla myös sininen väriversio. Ulkoisesti puhelin tuntuu laadukkaalta, mutta tuttuun lasiseen tapaan varsin liukkaalta. Puhelin istuu käteen mukavasti kaarevan takalasin ansiosta, eikä laitteessa ole havaittavissa häiritseviä saumakohtia, jotka haittaisivat käyttökokemusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kuitenkin lasinen rakenne ja liukkaus mietityttää, niin Xiaomi on päättänyt laittaa puhelimen myyntipakkauksen vakiovarusteeksi läpikuultavan tumman silikonisen suojakuoren, jolla saa paremman pidon laitteesta.

Teknisesti haastaja OnePlus 6:lle

Snapdragon 845, kaksoiskamerat, suurehko akku, kasvojentunnistus sekä lovinäytöt ovat vuoden 2018 Android-huippupuhelimien tärkeimmät yksityiskohdat, joita tekniikan osalta valmistajat ovat päättäneet painottaa. Myös Xiaomi Mi 8 vastaa jokaiseen edellä mainittuun piirteeseen omalla lähes niin kuin mikä tahansa huippupuhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina 6 gigatavua RAM-muistia. Tämä yhtälö takaa loistavan suorituskyvyn, joka ei petä missään kohtaa. Sisäistä tallennustilaa on tarjolla 64 gigatavua, mikä on huippupuhelimille ”vähimmäismäärä”. Erillistä muistikorttipaikkaa Mi 8 ei enää tarjoa, mikä voi olla varsin huonokin seikka, jollei 64 gigatavua tallennustilaa riitäkään. Tämän takia on tyydyttävä vain pilvitallennustiloihin, jos sisäinen tallennustila loppuu.

Näyttö on Xiaomi Mi 8:ssä varsin nykyaikainen, sillä siinä on uudenlainen kuvasuhde sekä näyttölovi. Parasta näytössä on kuitenkin AMOLED-tekniikka, joka takaa loistavan käyttökokemuksen toistamalla muun muassa mustan oikeasti mustana. Suurin mielipiteitä jakava seikka puhelimessa on näyttölovi, sillä toiset eivät siitä välitä, mutta toisille näyttöloven olemassaolo ei ole ongelma. Allekirjoittaneen mielestä Xiaomi Mi 8:n näyttölovi on varsin leveä, mikä häiritsee muun muassa tilapalkissa ilmoitusten näkymistä. Näyttöloven ansiosta puhelimeen on kuitenkin saatu yksi varsin mielenkiintoinen ominaisuus mukaan ja se on infrapunalla toimiva kasvojentunnistus.

Pääasiassa Xiaomi Mi 8:n kasvojentunnistus perustuu etukameraan, mutta hieman hämärämmässä infrapunakamera avustaa kasvojentunnistusta. Infrapunan ansiosta laitteen kasvojentunnistus toimii nopeasti sekä luotettavasti myös täysin pimeässä. Xiaomi Mi 8:n kohdalla kasvojentunnistuksessa on kuitenkin yksi mutta – se ei toimi Suomessa ilman kikkailuja. Jos puhelimen alueeksi on asetettu Suomi, niin kasvojentunnistusta ei ole mahdollista aktivoida asetuksista. Jos alueeksi valitsee esimerkiksi Intian tai Indonesian, niin kasvojentunnistuksen asetukset ilmestyvät asetuksiin. Xiaomilla on siis vielä jonkin verran paranneltavaa, jotta Mi 8:n kaikki ominaisuudet toimivat myös Suomessa ilman ylimääräistä säätöä.

Kameroiden osalta Xiaomi Mi 8 on varsin vahvoilla, sillä kyseessä on pitkälti sama kaksoiskamera, kuin viimeksi testatulla Xiaomi Mi MIX 2S -puhelimella, joka vakuutti myös kameraominaisuuksillaan. Xiaomi Mi 8:n pääkamera koostuu kahdesta 12 megapikselin sensorista, joista toisesta löytyy OIS, eli optinen kuvanvakain. Kaksoiskameraa käytetään puhelimessa erityisesti 2x optisen zoomauksen mahdollistamiseen sekä bokeh-efektin luomiseen. Puhelimen kaksoiskamera on lisäksi varusteltu tekoälyllä, joka mahdollistaa automaattisesti kuvausasetuksien muuttamisen ilman, että käyttäjä itse koskee asetuksiin. Alla on pari testikuvaa, jotka kuvattu uudella Xiaomi Mi 8 -puhelimella. Varsinkin ensituntumien perusteella kamera on tuttua huippupuhelintasoa.

Valttikorttina hinnoittelu

Siinä missä huippuälypuhelimien hinnat nousevat Suomessakin yli 1000 euroon, niin erityisesti kiinaiset valmistajat pyrkivät tuomaan markkinoille jatkuvasti parempia puhelimia edullisemmalla hinnalla. Suomessa tässä on tunnettu OnePlus, jonka viimeisin OnePlus 6 maksaa vain 519 euroa. Tuorein tulokas on kuitenkin Xiaomi Mi 8, joka maksaa vain 499 euroa ja tarjoaa jopa paremmat ominaisuudet kuin OnePlus 6.

Xiaomi Mi 8 on omassa hintaluokassaan Suomessa todella varteenotettava vaihtoehto, sillä vastaavilla ominaisuuksilla varusteltuja älypuhelimia on todella harvassa. Pahin vihollinen on OnePlus 6, mutta myös Huawein tuore Nova 3 tarjoaa kovin kilpailijan. Xiaomi Mi 8:n selviä vahvuuksia ensimmäisien päivien käytön jälkeen ovat laadukas rakenne, hyvältä vaikuttavat kamerat, nopea sormenjälkilukija sekä tehokas Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri. Ehkä hieman pettymyksiä on tuottanut kasvojentunnistuksen puuttuminen vakiona MIUI:n Suomi-versiosta sekä muistikorttipaikan puute.

Suomessa Xiaomi Mi 8 on tilattavissa muun muassa Verkkokauppa.comista sekä Xiaomi Suomen omasta verkkokaupasta 499 euron hintaan.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android