XiaomiYleinen

Ensituntumat Xiaomi Mi Note 10 -puhelimesta – 549 eurolla laadukas puhelin ja 108 megapikselin viitoiskamera

Xiaomi Mi Note 10

Xiaomi toi Suomessa myyntiin viime perjantaina 22. marraskuuta 2019 uunituoreen Mi Note 10 -älypuhelimensa, joka julkaistiin Euroopan markkinoilla marraskuun alussa. Kyseessä on yksi Xiaomin loppuvuoden mielenkiintoisimmista uutuuspuhelimista, sillä laite on varusteltu 108 megapikselin pääkameralla, neljällä muulla takakameralla, massiivisella akulla sekä Xiaomin historian toisella reunoilta kaartuvalla näyttöpaneelilla. Lisäksi puhelin muistuttaa vahvasti Huawei P30 Prota, joka julkaistiin keväällä.

Uutuuspuhelimessa mennään tällä kertaa kamera edellä, jonka jälkeen toinen vahvuus löytyy suuresta akusta. Lisäksi kyseessä on ulkoisesti yksi Xiaomin laadukkaimmista laitteista, sillä Mi Note 10 tuntuu käsissä samalta kuin tuhannen euron huippupuhelimet. Xiaomi Mi Note 10:n hinta Suomessakin on vain 549 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi Note 10 on ollut SuomiMobiilin testattavana muutaman päivän ajan ja nyt on sopiva aika jakaa hieman mietteitä laitteesta ensituntumien muodossa. Lopullinen arvio uutuuspuhelimesta tullaan antamaan joulukuun aikana.

Maailman ensimmäinen 108 MP kamera

Mielenkiintoisin asia Mi Note 10:stä löytyy takaosan kameroista, sillä Xiaomi hyödyntää laitteessa maailman ensimmäistä 108 megapikselin kamerasensoria. Erittäin tarkan pääkameran rinnalla puhelimessa on myöskin neljä muuta kamerasensoria, joista kaikki on tarkoitettu eri kuvaustilanteita varten. Yksi kameroista tarjoaa 5 megapikselin tasoiset 5x optisesti zoomatut kuvat ja toinen kameroista on varusteltuna 2x optisella zoomauksella ja 12 megapikselillä. Järjestyksessään kolmas kamera on 108 megapikselin pääsensori ja tämän alapuolelta löytyvät vielä 20 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin makrokamera.

Xiaomi Mi Note 10:n kamerat lyhyesti:

  • Pääkamera: 108 megapikseliä (Samsung ISOCELL Bright HMX) [1/1.33”, 25 mm, f/1.69, OIS]
  • Telekamera 1: 12 megapikseliä [1/2.6”, 50 mm, f/2.0, 2x optinen zoom]
  • Telekamera 2: 8 megapikseliä [1/4.4”, 94 mm, f/2.0, OIS, (5 MP) 5x optinen zoom]
  • Ultralaajakulma: 20 megapikseliä [1/2.8”, 16 mm, f/2.2, 117 astetta]
  • Makrokamera: 2 megapikseliä [f/2.4, 2-10 cm tarkennusetäisyys)
  • Kaksi kaksoissalamavaloa (normaali salama ja pehmeä salama)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutaman päivän testailujen perusteella kamera on vaikuttanut varsin hyvältä omassa hintaluokassaan ja erityisesti monipuoliset ominaisuudet ovat Xiaomi Mi Note 10 -puhelimen vahvuus. Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 27 megapikselin kuvia, mutta myös täyden 108 megapikselin kuvat ovat mahdollisia erillisen kuvaustilan ansiosta. Ensituntumien perusteella kamera ei ole nopeimmasta päästä ja muun muassa 108 megapikselin kuvien prosessoinnissa kestää useita sekunteja. Nähtävästi puhelimen kamerassa on myöskin pieniä alkukankeuksia, sillä puhelin saattaa päivän sisällä kadottaa yhteyden kameroihin useastikin, jolloin vain puhelimen uudelleen käynnistys auttaa ongelmaan.

Tarkemmin kameraan tullaan tutustumaan laajemmassa artikkelissamme, joka julkaistaan joulukuun aikana. Alapuolella on kuitenkin kuvasarja, jossa esitellään Mi Note 10:n kameran zoomausominaisuuksia, jotka ovat yksi kameran kohokohdista. Puhelimella on siis mahdollista zoomata 2x ja 5x optisesti sekä 10x hybrid zoomilla ja digitaalisesti jopa 50 kertaisesti. Kuvasarjassa ensimmäinen on ilman zoomausta ja järjestyksessä 2x, 5x, 10x ja 50x.

108 megapikselin tasoiset kuvat ovat myös erittäin mielenkiintoisia ja täynnä yksityiskohtia. Olemme ottaneet alapuolelle nähtäville kolme 108 megapikselin tasoista kuvaa, joiden oikealla puolella on 1000×1000 pikselin rajaus, jotta yksityiskohdat tulisivat paremmin selville.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HUOM: Puhelimen kameralla otetut kuvat ovat artikkelissa pakattu, mutta täyden resoluution kuvat löydät Google Drivesta

Keskiluokan tekniikkaa ja massiivinen akku

Monet odottivat ennen Mi Note 10:n julkaisua, että kyseessä olisi huippuluokan järjestelmäpiirillä varusteltu uutuuspuhelin, mutta syystä tai toisesta Xiaomi on halunnut tuoda maailman ensimmäisen 108 megapikselin kamerapuhelimen keskihintaluokkaan. Xiaomi Mi Note 10 on varusteltuna Qualcommin kehittämällä Snapdragon 730G -järjestelmäpiirillä, joka on keskihintaluokan parhaimmistoon lukeutuva järjestelmäpiiri.

Snapdragon 730G on nähty jo aikaisemmin muun muassa Galaxy A80 -puhelimessa, ja jo silloin järjestelmäpiiri osoittautui varsin kyvykkääksi. RAM-muistia Xiaomi Mi Note 10 -puhelimessa on mukavat 6 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa löytyy 128 gigatavua. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei löydy, jota voidaan pitää heikkoutena. Kyseessä on kuitenkin kamerapuhelin ja kuvat vievät varsin paljon tilaa, joten tallennustilaa saisi olla jopa 256 gigatavua tai vaihtoehtoisesti muistikortilla laajennettavissa.

Akku on yksi uutuuspuhelimen valttikorteista, sillä Xiaomi on pakannut sisuksiin massiivisen 5260 milliampeerituntiin akun. Muutaman ensimmäisen päivän aikana akku on kestänyt mukavasti ja raskaammallakin käytöllä virtaa on riittänyt päivän loppuun asti. Havaittavissa on kuitenkin ollut, että kamera kuluttaa verrattain paljon akkua sitä käytettäessä. Lopullinen tuomio Xiaomi Mi Note 10:n akusta tullaan antamaan kuitenkin vasta myöhemmin julkaistavassa laajemmassa arviossa.

Mielenkiintoista puhelimessa on myöskin tuki nopealle 30 watin pikalataukselle, joka päihittää jopa tehokkaammatkin lataustekniikat. Xiaomin mukaan puhelimen massiivinen akku täyttyy tyhjästä täyteen 65 minuutissa, joka on verrattain vaikuttava tulos. Testien perusteella akku latautuu erittäin nopeasti, eikä kyse ole vain markkinointipuheesta. Parasta on kuitenkin se, että Mi Note 10:n mukana toimitetaan oletuksena 30 watin pikalaturi, eikä sitä enää erikseen tarvitse ostaa.

Muistuttaa vahvasti Huaweita

Xiaomi Mi Note 10 & Huawei P30 Pro

Kiinalaiset älypuhelinvalmistajat on tunnettu usein muilta kopioimisesta, eikä nyt uutuuspuhelimen kohdalla voida kopiointiajatuksilta välttyä. Xiaomi Mi Note 10 on nimittäin kuin suora kopio Huawei P30 Prosta, joka julkaistiin jo alkuvuodesta. Etuosasta puhelimet näyttävät täysin identtisiltä ja takaosassa kameroiden sijainti ei ainakaan vähennä yhdennäköisyyttä. Myöskin alumiinikehyksessä on havaittavissa selviä viitteitä Huawein puhelimeen, sillä ylä- ja alapäädyt on tasattu.

Xiaomi Mi Note 10 & Huawei P30 Pro

Eroja kuitenkin löytyy myös ulkoisesti ja suurin niistä on käsituntumassa. Xiaomi Mi Note 10 on nimittäin selvästi painavampi sekä paksumpi, joka on selitettävissä myöskin jo suuremmalla akulla. Lisäksi ulkoisesti eroavaisuuksia ovat muun muassa se, että Mi Note 10:ssä on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä enemmän kameroita ja salamavaloja. Suurin eroavaisuus löytyy myöskin vedenkestävyydestä, sillä sitä ei Xiaomi ole uutuuspuhelimeensa laittanut.

Myöskin näytössä on paljon viitteitä Huawein huippupuhelimeen, sillä se on paperilla pitkälti identtinen. Koko on täysin sama, eli 6,47 tuumaa ja näyttö perustuu myöskin AMOLED-tekniikkaan. Tarkkuus yltää tutulle Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä. Lisäksi näytössä on pisaramainen loviratkaisu sekä se kaartuu hienoisesti molemmilta reunoilta. Kokonaisuudessaan Mi Note 10:n näyttö on siis identtinen Huawei P30 Pron näytön kanssa.

Xiaomin vastaus vaikeuksissa olevalle Huaweille

Xiaomi on tehnyt huomattavia pelisiirtoja viimeisen vuoden aikana Euroopan markkinoilla ja uusi Mi Note 10 on niistä viimeisin. Xiaomi pyrkii selvästi varastamaan Huaweilta markkinaosuuksia Euroopassa ja koittaa hyötyä Huawein vaikeuksista. Xiaomi Mi Note 10 on myös suora piikki Huawein vahvuusalueelle, eli kameroihin ja nyt Xiaomi on pystynyt tuomaan huippuluokan kameraominaisuuksia selvästi huippupuhelimia edullisempaan hintapisteeseen.

Suomessa Xiaomi Mi Note 10 maksaa 549 euroa, eli kovin suurta summaa ei joudu lyömään tiskiin, jos haluaa monipuoliset kameraominaisuudet sekä ensimmäisen 108 megapikselin kameralla varustellun älypuhelimen. Puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat vihreä Aurora Green, valkoinen Glacier White sekä perinteinen musta Midnight Black.

Ensituntumien perusteella Xiaomi Mi Note 10 on erittäin mielenkiintoinen puhelin hintaluokassaan. Puhelimen testijakso on vasta alussa ja tulevan parin viikon sisään tullaan tutustumaan tarkemmin erityisesti kameraan ja sen monipuolisiin ominaisuuksiin. Kattavampi arvostelu tullaan julkaisemaan SuomiMobiilissa joulukuun aikana. Xiaomi Mi Note 10 on jo nyt ostettavissa muun muassa Mi Store Suomi -verkkokaupasta.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi