FairphoneYleinen

Eettisesti valmistettu Fairphone 3 julkaistiin – Valttikorttina modulaarinen rakenne ja helppo korjattavuus

Fairphone 3

Hollantilainen älypuhelinvalmistaja Fairphone on julkaissut tänään uuden eettisesti valmistetun älypuhelimen, joka kantaa nimeä Fairphone 3. Kyseessä on seuraaja lokakuussa 2015 julkaistulle Fairphone 2 -puhelimelle, joka oli kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti valmistettu älypuhelin. Nyt myös Fairphone 3:n kanssa jatketaan samaa rataa ja se näkyy muun muassa puhelimen helpompana korjattavuutena.

”Näemme mielessämme talouden, jossa ihmisten ja planeetan huomioiminen on luonnollinen osa liiketoimintaa, ja tämän vision mukaan olemme luoneet skaalattavia tapoja parantaaksemme toimitusketjuamme ja tuotteitamme. Kehitimme Fairphone 3:n olemaan todellinen kestävä vaihtoehto markkinoilla, mikä on iso askel kohti kestävää muutosta. Perustamalla eettisille tuotteille markkinan, haluamme motivoida koko teollisuutta toimimaan vastuullisemmin, koska emme voi saavuttaa tätä muutosta yksin.”, kertoi Fairphonen toimitusjohtaja Eva Gouwens.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi Fairphone 3 yhdistää Fairphonen tavoitteet oikeudenmukaisemmasta elektroniikkateollisuudesta ja kokemuksen, jonka yhtiö on kartuttanut edellisien kahden puhelimen kanssa. Fairphone 3:n kerrotaan olevan nyt yhtiön kehittynein älypuhelin, joka tarjoaa modulaarisen rakenteen ja hyvää perustekniikkaa. Uutuuspuhelimen kohdalla Fairphone pystyy tarjoamaan viimeistellyn ja kehittyneen modulaarisen arkkitehtuurin, joka on myös saatu ohueksi. Fairphone 3 koostuu nyt kuudesta vaihdettavasta moduulista. Modulaarinen rakenne tekee puhelimesta helposti korjattavan ja tukee tämän ansiosta Fairphonen pitkäaikaisia ja kestäviä tavoitteita.

Fairphone 3:n näyttö on kooltaan 5,65 tuumaa ja sen tarkkuus on Full HD+ -tasoa. Näytössä on myös 18:9-kuvasuhde sekä sitä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta. Tehoista vastaa Qualcomm Snapdragon 632 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 4 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa on 64 gigatavua, mutta sitä voidaan laajentaa myös microSD-muistikortin avustuksella 256 gigatavulla. Fairphone kertoo Snapdragon 632 -järjestelmäpiirin tarjoavan erinomaisen suorituskyvyn jopa vaativille käyttäjille.

Pääkamerana Fairphone 3:ssa toimii 12 megapikselin Sony IMX363 -sensori, jossa on 1/2.55” kennokoko, f/1.8-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kamera kykenee myös 8x digitaaliseen zoomaukseen sekä 4K UHD -tasoiseen videokuvaukseen. Kamerassa ei valitettavasti ole optista kuvanvakautusta. Etukameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja siinä on 1/4″ kennokoko, f/2.0-aukko sekä se tukee samaista 8x digitaalista zoomausta. Molemmissa kameroissa on tuki myöskin HDR-kuvaamiselle. Fairphonen mukaan kamerat ovat varusteltuna myös kehittyneellä ohjelmistolla, joka tarjoaa erinomaisen kamerakokemuksen.

Fairphone 3 on varusteltu 3000 milliampeeritunnin akulla, jonka voi myös irrottaa. Puhelinta ladataan USB-C-latausliittimen kautta Quick Charge 3.0 -pikalataustekniikalla. Puhelin on myös rakenteellisesti tehty IP54-sertifikaatin mukaisesti roiskevesitiiviiksi. Käyttöjärjestelmänä Fairphone 3:ssa toimii pitkälti puhdas Android 9.0 Pie.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fairphone 3:n modulaarinen rakenne mahdollistaa helposti kuuden tärkeän komponentin vaihtamisen, mikä onnistuu jokaiselta käyttäjältä. Puhelimeen on mahdollista helposti vaihtaa muun muassa akku, etu- ja takakamerat, näyttö, latausportti ja kuulokeliitin (erikseen ostettavat moduulit: Top Module, Camera Module, Speaker Module, Bottom Module, Screen Module, Battery). Modulaarisen rakenteen ansiosta käyttäjät voivat vaihtaa esimerkiksi hajonneen näytön helposti ilman ongelmia tai suuria huoltokustannuksia.

Uutuuspuhelin toimitetaan kestävässä ja uudelleen käytettävässä myyntipakkauksessa, joka pitää sisällänsä myös erillisen suojakuoren, joka suojaa päivittäisiltä kolhuilta. Itse myyntipakkaus pitää kuoren ohella sisällään pienen ruuvimeisselin ja 2 vuoden valmistajan takuun. Valitettavasti Fairphone 3:n mukana ei toimiteta USB-C-kaapelia, laturia tai kuulokkeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin eroavaisuus Fairphone 3 -puhelimessa verrattuna kilpailijoiden puhelimiin löytyy jo suoraan valmistusketjusta. Fairphone tekee yhteistyötä kokoonpanokumppani Ariman kanssa, millä yhdessä parannetaan muun muassa työntekijöiden tyytyväisyyttä, etua, terveyttä ja turvallisuutta sekä maksamalla työntekijöille palkkaa, joka on vähimmäis- ja toimeentulopalkkojen välillä.

Puhelimen valmistusmateriaaleina on käytetty vastuullisesti hankittua tinaa, volframia ja kierrätyskuparia sekä kierrätysmuovia. Fairphone kertoo käyttävänsä puhelimessa myös reilun kaupan kultaa (Fairtrade) ja on myös ensimmäinen valmistaja, joka on integroinut reilun kaupan kullan toimitusketjuunsa. Fairphone on myös laatimassa aloitetta, jossa vaaditaan koboltin parempaa ja vastuullisempaa hankkimista. Koboltti on tärkein mineraali energian siirrossa. Fairphone tukee myös kierrätysohjelmia Ghanan kaltaisissa maissa ja palkitsee ostajia siitä, että he käyttävät Fairphonen kierrätysohjelmaa vanhojen puhelimiensa kierrättämisessä.

Fairphone 3 -puhelimen ennakkomyynti alkaa tänään 450 euron hintaan ja puhelin tulee myyntiin Suomessa verkko-operaattori Elisan valikoimaan ja Ruotsissa Tele2:n valikoimaan. Pohjoismaissa Fairphone 3 on tarjolla myös valikoiduilla jälleenmyyjillä verkon kautta.

Fairphone 3 tekniset tiedot:

 • Näyttö: 5,65 tuumaa, Full HD+ (2160 x 1080), 18:9-kuvasuhde, Gorilla Glass 5, IPS LCD
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 632
 • RAM-muisti: 4 Gt
 • Tallennustila: 64 Gt + microSD-korttipaikka (max. 256 Gt)
 • Pääkamera: 12 megapikseliä Sony IMX363 (Dual Pixel) [1/2.55”, f/1.8, PDAF, 8x digital zoom] + LED-salama
 • Etukamera: 8 MP [1/4″, f/2.0, 8x digital zoom]
 • Akku: 3000 mAh (irrotettava), Quick Charge 3.0 -tuki
 • Muuta: USB-C, kuulokeliitin, Dual nano-SIM, NFC
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie
 • Rakenne: Kierrätysmuovirakenne / IP54-sertifikaatti
 • Mitat: 158 x 71,8 x 9,89 mm
 • Paino: 189 g
 • Värit: Dark Translucent
 • Hinta: 450 euroa

 

Lähde: Fairphone lehdistötiedote (sähköposti)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Fairphone