AndroidGoogleYleinen

Google julkaisi ensimmäisen julkisen Android 15 -beetaversion

Android 15 logo

Google on tuonut saataville ensimmäisen Android 15 -beetaversion, joka tulee saataville aiempaa laajemmalle joukolle. Mukana on nyt enemmän uusia toimintoja kuin aikaisemmissa kehittäjille suunnatuissa versioissa. 

Google on kehittänyt sovellusten arkistointia paremmaksi. Ominaisuus esiteltiin jo Android 14 -käyttöjärjestelmään, mutta nyt ominaisuus saa tuen käyttöjärjestelmätasolla. Muutoksen ansiosta kolmannen osapuolen sovelluskaupat voivat toteuttaa arkistointia aiempaa helpommin. Arkistoinnilla puhelimesta poistetaan haluttu sovellus, mutta sovelluksen data jätetään laitteelle säilöön ja se palautetaan siinä kohtaa, kun arkistoitu sovellus asennetaan puhelimeen takaisin. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tietoturvan osalta Google pyrkii estämään haitallisten sovellusten pääsyä etualalle, jossa niillä olisi “korotettuja” oikeuksia toimia ja käyttää puhelimen sekä käyttöjärjestelmän eri ominaisuuksia käyttäjän tietämättä. Android 15 -beetaversiossa esitellään myös yhteystietoja suojaava E2EE (E2eeContactKeysManager), jonka kerrotaan parantavan päästä päähän -salausta ja suojaavan yhteystietoja.  

Android 15 -käyttöjärjestelmään Google tuo aiempaa paremman tuen pistekirjoitusnäytöille. Aiemmin löytyneiden Bluetooth- sekä USB-tukien lisäksi piirtonäytöt toimisivat jatkossa “Human Interface Device” -protokollan avulla. Protokollan on tarkoitus parantaa Android-laitteen saavutettavuutta yhdessä TalkBack-ominaisuuksien kanssa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Googlen mukaan yllä mainitut toimet auttavat Androidia tukemaan “ajan myötä laajempaa valikoimaa pistekirjoitusnäyttöjä”.   

Android 15 -käyttöjärjestelmässä Google on tuomassa kehittäjille toimintoja, joilla voidaan parantaa ja skaalata ohjelmistoja reunasta-reunaan. Nykyisin Androidia ei täysin ole optimoitu parhaalla mahdollisella tavalla yhtenäiseksi, vaan esimerkiksi navigointipalkki saattaa jäädä mustan palkin yhteyteen näytöllä näkyvän sisällön alapuolelle. Samaten yläreunan palkissa olevat kuvakkeet saattavat jäädä ikään kuin näytöllä näkyvän sisällön taakse. Ongelmaa esiintyy etenkin taittuvanäyttöisissä puhelimissa. 

Reunasta-reunaan ominaisuus käytännössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android 15 tulee parantamaan myös NFC:n toimintaa, kun beetaversion kerrotaan parantavan tuettujen sovellusten rekisteröidä käyttäjän sormenjälkiä. Jatkossa käyttäjä saisi kyselyilmoituksia NFC-pohjaisten ominaisuuksien osalta. Tämän myötä esimerkiksi napauttamalla maksamisen pitäisi nopeutua entisestään. 

Android 15 aikataulu

Ennen Android 15 -käyttöjärjestelmän lopullista julkaisua Google tulee julkaisemaan muutamia beetaversioita touko-, kesä- ja heinäkuun aikana. Lopullinen valmis Android 15 -julkistus tapahtunee kesän loppupuolella. 

Tuttuun tapaan beetaversio on saatavilla vain Googlen omille Pixel-laitteille tässä vaiheessa.

Lähde: Google, Android Developers 

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android