AndroidGoogleYleinen

Google julkisti toisen Android 15 -beetaversion – Mukana mielenkiintoisia uutuusominaisuuksia

Android 15 logo

Google on julkistanut järjestyksessään toisen Android 15 -beetaversion, joka tuo enemmän uusia ominaisuuksia sekä parannuksia beetatestaajien käytettäväksi. Samalla beetaversio on tullut tarjolle myös muiden valmistajien laitteille.

Aikaisemmin Android 15 Betaan on voinut tutustua vain Googlen Pixel-laitteilla, mutta nyt muut laitevalmistajat ovat avanneet omia beetaohjelmia. Listalla on muun muassa laitteita Honorilta, Iqoolta, Lenovolta, Nothingilta, OnePlussalta, Oppolta, Realmelta, Sharpilta, Tecnolta, Vivolta sekä Xiaomilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android 15 -käyttöjärjestelmän kehitys on vielä vaiheessa, joten beetaversiota ei suositella ladattavaksi kaikille käyttäjille. Google tulee julkaisemaan seuraavan beetaversion kesäkuussa, ja viimeinen nähdään heinäkuun aikana. Tämän jälkeen Google valmistautuu Android 15:n viralliseen julkaisuun, ja syksyn aikana se tulee vakaana versiona useiden valmistajien laitteille.

Yksi uusista ominaisuuksista toisessa beetaversiossa on ”Private Space”, joka on nimensäkin mukainen yksityinen tila. Sinne voi piilottaa tiettyjä sovelluksia, joita ei halua pitää sovellusvalikossa kaikkien nähtävillä. Vastaavia tiloja on ollut jo monilla valmistajille omissa käyttöliittymissään, mutta nyt Google tuo ominaisuuden osaksi puhdasta Androidia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Private Space käyttää erillistä käyttäjäprofiilia, ja kun se on lukittuna siellä olevat sovellukset eivät enää ole aktiivisia. Tilaan pääsemiseksi voi hyödyntää laitteen lukitusta, eli nykyistä PIN-koodia tai sormenjälkeä, mutta sille voi myös asettaa oman lukituksen. Sovelluksien ilmoitukset, asetukset ja muut näkyvät toimet ovat piilotettuna, eivätkä ne ole esillä puhelimen yleisessä tilassa.

Lisäksi käyttäjän luomat ja lataamat mediatiedostot ja tilit erotetaan Private Spacen ja päätilan välillä. Käyttäjä voi kuitenkin hyödyntää järjestelmän jakokanavaa ja kuvavalitsinta antaakseen sovelluksille pääsyn sisältöihin eri tilojen välillä, mutta vain silloin kun Private Space on avattu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Googlen mukaan Android 15 tuo mukanaan nyt myös sulavampia siirtymiä. Yksi uudistus on myös, että sovellukset eivät voi olla aktiivisessa yli kuutta tuntia enempää, joka vähentää taustalla tapahtuvaa akunkulumista. Tuettuna on myös tehokkaampi ohjelmistodekooderi AV1:lle, jota voidaan käyttää silloin kun laitteistodekoodaus ei ole tuettuna.

Yksityisyyttä viedään eteenpäin myös sovelluksien oikeuksia rajoittamalla. Sovellukset pystyvät korostamaan vain viimeisimpiä valittuja valokuvia ja videoita, kun niille on annettu osittainen pääsy medioihin, jonka pitäisi parantaa kokemusta sovelluksista, jotka pyytävät usein pääsyä valokuviin ja videoihin.

Google koittaa suojata uusilla muutoksilla käyttäjiä myös haitallisilta taustasovelluksilta, sillä Android 15 estää niitä tuomasta muita sovelluksia etualalle ja nostamasta niiden oikeuksia. Eli yksinkertaisuudessaan Google pyrkii estämään sovelluksia käynnistämästä toisen sovelluksen toiminnan, esittäen nykyisen haitallisen sovelluksen olevan luotettava tuttu sovellus.

Android 15 parantaa myös usean näytön käyttöä sekä suurempia näyttöjen moniajoa sallimalla tehtäväpalkin kiinnittämisen näytölle. Moniajoa ajatellen käyttäjät voivat myös tallentaa suositut jaettujen näyttöjen sovelluskombinaatiot pikakäyttöä varten. Myös sovelluksien widgetit pystyvät nyt tarjoaamaan paremman esikatselun siitä, miltä ne näyttävät ennen lisäämistä näytölle.

Uusin versio tuo mukanaan myös ”rikkaat värinät”, joita voi asettaa kanavan mukaan. Health Connect tuo mukanaan kaksi uutta datatyyppiä, jotka ovat ihon lämpötila sekä harjoitussuunnitelmat.

Android 15 -versioon tullaan todennäköisesti lisäämään vielä uudistuksia tulevissa beetaversioissa. Uusin Android 15 Beta 2 on saatavilla heti Pixel-puhelimille.

Lähde: Google

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android