SonyYleinen

Sony esitteli Xperia 1 VI -lippulaivapuhelimen 1399 euron hinnalla – Älykkäämpi kamera ja täysin uusittu näyttö

Sony Xperia 1 VI

Sony on esitellyt uuden Xperia 10 VI -puhelimen rinnalla myös uusimman premium-tason lippulaivansa, eli Xperia 1 VI:n. Puhelimeen on tuotu aikaisempaa enemmän tekoälyä, jonka lisäksi suuria muutoksia on saatu näyttöön sekä kameroihin.

Xperia 1 VI:n muotoilu muistuttaa vahvasti edeltäjäänsä, mutta myös uudistuksia nähdään. Uuden näytön myötä puhelin ei ole enää korkea ja kapea, vaan lähempänä normaaleja puhelimia. Puhelin on valmistettu metallikehyksestä ja takapinta on kuvioitua Gorilla Glass Victus -lasia. Etuosassa on Victus 2 -lasi. Xperia 1 VI on IP65/68-luokiteltu, eli se kestää vettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi näyttö on 6,5 tuuman kokoinen, mutta nyt Sonylle tyypille 21:9-kuvasuhde on saanut vaihtua 19.5:9-kuvasuhteeseen. Tarjolla on LTPO-tekniikan ansiosta dynaaminen 1-120 hertsin virkistystaajuus ja paneelin tarkkuus on tiputettu 4K-tasosta nyt Full HD+ -tasoon.

Xperia 1 VI:n näyttö hyödyntää Powered by BRAVIA -teknologiaa, ja siinä käytetään AI remastering -tekniikkaa kuvan kontrastin, värien ja selkeyden parantamiseksi. Uusi näyttö on 1,5 kertaa kirkkaampi kuin edellisessä mallissa. Lisäksi uusi Sunlight Vision -ominaisuus tarjoaa paremman näkyvyyden ulkoilmaolosuhteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suorituskyvystä vastaa Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 3, joka takaa huipputason toiminnan ja nopeat 5G-yhteydet. Xperia 1 VI -puhelimeen on saatu 12 gigatavua LPDDR5X-RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä UFS 4.0 -tallennustilaa. Tuettuna on lisäksi perinteikäs tallennustilan laajennus microSD-muistikortin avustuksella.

Kameroita on päivitetty tällä kertaa älykkäämmiksi. Xperia 1 VI:n 24 mm:n objektiivissa on Sonyn kehittämä 48 megapikselin Exmor T for mobile -kenno, joka yhdessä tekoälykäsittelyn kanssa tuottaa kuvanlaadun, joka Sonyn mukaan vastaa full frame -kameroiden laatua. Tämä mahdollistaa vähemmän kohinaa ja laajemman dynaamisen alueen hämärässä sekä videot. Toinen kameroista on 16 mm polttovälillä varusteltu ultralaajakulmakamera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi kameroista tarjoaa 7,1-kertaisen optisen telezoom-objektiivin, jonka polttoväli on 85–170 mm. Lisäksi siinä on telemakrokuvaus, jonka suurin suurennos on noin 2x ja pienin tarkennusetäisyys 4 cm, ja tämä onnistuu ilman erillistä makro-objektiivia.

Takakamera käyttää tekoälyteknologiaa, joka tunnistaa ihmisen luurangon ja mahdollistaa tarkan AF-seurannan jopa haastavissa kuvaustilanteissa, joissa kohteen näkyvyyttä saattavat haitata mahdolliset esteet.

Xperia 1 VI -kamerasovellus on saanut merkittävän päivityksen, jonka myötä käyttöliittymä on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi. Sonyn mukaan tämä parannus yhdistää helppokäyttöisyyden laajaan valikoimaan luovia työkaluja, kuten PSM-kuvaustiloja ja mukautettavia väriasetuksia. Uusi Pro Video -tila tarjoaa yksityiskohtaista asetusten hallintaa videokuvausta varten.

Sony on varustellut puhelimen edeltäjästä tutuksi tulleella 5000 milliampeeritunnin akulla, jota pystytään lataamaan 30 watin pikalatauksella. Sony ei enää toimita laturia puhelimen mukana, eikä mukana toimiteta myöskään USB-kaapelia. Xperia 1 VI on varusteltuna myös langattomalla 15 watin latauksella sekä myös käänteisellä langattomalla latauksella.

Puhelimen muita huomioitavia ominaisuuksia ovat kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä eteenpäin suunnatut kaiuttimet. Sony toimittaa puhelimen oletusarvoisesti tuoreimmalla Android 14 -käyttöjärjestelmällä varusteltuna. Sonyn mukaan puhelin tulee samaan 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä.

Sony on kertonut, että Xperia 1 VI tulee myyntiin Suomessa kesäkuussa 1399 euron suositushintaan. Väriversioita on kolme, jotka ovat musta, platinanhopea sekä khakinvihreä. Ennakkotilaus alkaa heti, ja ostajat saavat kaupan päälle Sony WH-1000XM5 -kuulokkeet. Ennakkotilaajan etu on voimassa 9. kesäkuuta asti.

Sony Xperia 1 VI tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,5 tuumaa, OLED, Full HD+ (2340 x 1080), 19.5:9-kuvasuhde, 1-120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
 • RAM-muisti: 12 gigatavua (LPDDR5x)
 • Tallennustila: 256 gigatavua (UFS 4.0) + muistikorttipaikka
 • Takakamerat: Kolmoiskamera + TOF + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 52 MP (f/1.9, 1/1.35″, 2.24 um, 24 mm, 48 mm, Dual-PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 MP (f/2.2, 1.4 um, 16 mm, 120 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 MP (f/2.3-f/3.5, 1.0 um, 85-170 mm  (3.5-7.1x), Dual PDAF, OIS)
 • Etukamera: 12 MP (f/2.0, 24 mm, 1.22 um, 1/2.9”)
 • Akku: 5000 milliampeerituntia (ei irrotettava)
 • Lataus: 30W langallinen pikalataus, 15 langaton lataus, käänteinen langaton lataus
 • Liitännät ja tekniikka: USB-C, USB 3.1, Bluetooth 5.2, NFC, kuulokeliitin
 • Muuta: Dual-SIM, sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus, eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
 • Käyttöjärjestelmä: Android 14
  • Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versioita ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Mitat: 162 x 74 x 8,2 millimetriä, painoa 192 grammaa
 • Rakenne: Alumiinikehys ja Gorilla Glass Victus -lasipinnat / IP65/68
 • Värit: Musta, Platinanhopea ja khakinvihreä

Lähde: Sony

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sony