HuaweiYleinen

Huawei saamassa Google-yhteistyön takaisin? – Yhdysvallat myöntää pian lisenssejä tehdä kauppaa Huawein kanssa

Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross on kertonut Bloombergin haastattelussa, että Yhdysvallat myöntää pian yhdysvaltalaisyrityksille lisenssejä tehdä kauppaa kiinalaisen Huawein kanssa. Kauppaministeriön mukaan lisenssejä tullaan myöntämään sellaisille yhdysvaltalaisille yrityksille, jotka ovat hakeneet lisenssiä aikaisemmin.

Rossin mukaan lisenssit tulevat pian saataville ja Yhdysvaltain hallitus on vastaanottanut 260 lisenssihakemusta. ”Se on paljon hakemuksia – rehellisesti sanottuna se on enemmän kuin olimme ajatelleet”, kertoi Wilbur Ross.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toukokuussa Huawei joutui Yhdysvaltojen kieltolistalle, mikä estää yhdysvaltalaisia yrityksiä tekemästä yhteistyötä Huawein kanssa. Kieltolistalle asettamisen taustalla on Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä Yhdysvaltain hallitus on väittänyt Huawein olevan kansallinen turvallisuusriski, koska Kiina voi käyttää yhtiön tuotteita vakoiluun. Huawei on kuitenkin pyrkinyt olemaan tilanteessa mahdollisimman läpinäkyvä sekä kiistänyt tuotteidensa olevan turvallisuusuhka.

Huawein kuluttajaliiketoiminnan kaksi tärkeintä kieltolistan aiheuttamaa ongelmaa ovat olleet yhteistyön loppuminen Googlen ja siruvalmistaja ARM:in kanssa. Lokakuussa ARM kuitenkin ilmoitti voivansa jatkaa yhteistyötään Huawein kanssa, mutta Googlen osalta ei ole vielä mitään tietoa. Todennäköisesti Googlen on yksi poikkeuslisenssin hakijoista, mutta toistaiseksi ei ole varmuutta aikooko Yhdysvallat antaa Googlelle lisenssin tehdä kauppaa Huawein kanssa.

Tällä hetkellä Huawei on markkinoiden toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja heti Samsungin jälkeen, jonka takia yhteistyön jatkaminen on myös Googlelle tärkeää. Google tuskin haluaa helpolla luopua yhdestä suurimmasta asiakkaastaan.

Syksyllä Huawei esitteli Mate30-malliston älypuhelimet Euroopassa, ja ne ovat yhtiön ensimmäiset uutuuslaitteet kieltolistalle joutumisen jälkeen. Puhelimissa on edelleen Android-käyttöjärjestelmä, mutta niissä ei ole Googlen palveluita, jotka ovat erittäin suosittuja Kiinan ulkopuolisilla markkinoilla. Toistaiseksi Huawei ei ole kuitenkaan tuonut Mate30-puhelimiaan myyntiin Euroopassa, sillä yhtiö todennäköisesti odottaa muutosta nykyisessä poliittisessa tilanteessa, jotta laitteisiin pystyttäisiin asentamaan Googlen palvelut.

Lähde: Bloomberg.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei